Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
“Gáz van” Viktor! (De még nagyobb lesz!)
  2014-12-02 21:28:42, kedd
 
  “Gáz van" Viktor! (De még nagyobb lesz!)

Posted on 2014/12/02 Szerző: Admin


Tegnap nagy meglepetést keltve az orosz vezetés bejelentette, hogy lezárják a Déli Áramlat projektet, mivel Brüsszel gátolja a vezeték megépítését. Moszkva alternatív megoldásként Törökországba irányítaná a tengeri vezetéket, ahonnan évi 50 milliárd köbméter földgáz jutna el egy görög gázközpontba. Mi történt? Blöff? Mesteri húzás Putyintól vagy esetleg csak simán megtörtek az oroszok? Bármi is a jó válasz, úgy tűnik, hogy kormányunk hiába vállalt annyi harcot az orosz projektért.
A Déli Áramlat a legutóbbi ismeretek szerint a Fekete-tengeren keresztül hozott volna orosz földgázt Bulgáriába, ahonnan Szerbián és hazánkon keresztül az osztrák gázközpontba futott volna be, miközben évi 63 milliárd köbméter földgázt hozott volna a térségbe. Az orosz vezetés tegnap bejelentette, hogy ha az EU nem akarja a projektet, akkor nem fogják megépíteni, és ezzel a hosszú évek óta fejlesztett projektet lezárták.

Így tett be Putyin a magyar gázálomnak
A Gazprom tegnapi közleményében már egy alternatív vezetékről is beszélt, amelyről a következő információkat osztották meg:
a Déli Áramlat projektnek vége
a Gazprom új vezetéket épít Törökország irányába, 63 milliárd köbméteres kapacitással, (ebben benne van 14 milliárd köbéter ukrán tranzit kiváltása is)
a Törökországon átmenő vezeték képes lesz 50 milliárd köbméternyi gáz szállítására a görög határra
az új gázvezeték megépítésére a Gazprom új hivatalos szervet állít fel
ennek a vezetéknek ugyanaz lesz a kiinduló állomása, mint a Déli Áramlatnak lett volna
2014.12.01 19:08 Bréking! Bukik Putyin gigaprojektje
Hogyan jutottunk idáig?
A Déli Áramlatról elmondható, hogy sosem tartozott Brüsszel kedvenc projektjei közé. A vezetékterv szükségességét az oroszok a legtöbb esetben azzal indokolták, hogy Európában a visszaeső belföldi gázkitermelés miatt növekedni fog a gázimport-igény, és emiatt szükség van addicionális szállítási kapacitásokra annak érdekében, hogy Oroszország még több földgázt tudjon majd szállítani európai partnerei számára. A nyugati elemzők azonban a projektet annak idején rendre az európai Nabucco gázvezeték-projektre adott orosz válaszként értelmezték. A Nabucco lett volna hivatott új gázforrást, kezdetben azeri földgázt hozni a kelet-közép-európai térségbe, illetve az EU gázpiacára, azonban ez a projekt is elbukott, helyét a Dél-Olaszországot célzó TAP-vezeték vette át, miután a forrást boztosító azerbajdzsáni földgázmező tulajdonosai ezt a vezetékprojektet támogatták Nabuccóval szemben.
A Déli Áramlat tehát túlélte a Nabuccót, és helyzete már egyre inkább az Ukrajnával kapcsolatos történésekkel változott. A Déli Áramlat ugyanis kiváló eszközt biztosítana Moszkva számára arra, hogy európai szállításainak nagy részét Ukrajna megkerülésével hajtsa végre, ezzel nagymértékben gyengítve a mindenkor kijevi vezetés tárgyalási pozícióját Oroszországgal szemben.
Az elmúlt év eseményei, a Krím elcsatolása, egy, a korábbiaktól merőben eltérő helyzetet hozott a “Nyugat" és Oroszország kapcsolatában, és ebben a változásban Ukrajna szerepe is felértékelődött. Brüsszel kezdetben arra hivatkozva emelt kifogást a Déli Áramlat kapcsán, hogy a vezeték a meglévő szerződéses feltételek mellett sértené az uniós jogot, ugyanis alap esetben az oroszok - saját szempontjukból egyébként teljes érthetően - nem szeretnének más forrásból, kereskedőtől származó földgázt látni a vezetékükben, miközben az EU a saját gázpiaca erősítése érdekében ennek lehetőségét már megköveteli minden az EU területén áthaladó vezetéktől. Az Európai Bizottság ezt az elvet szem előtt tartva szólította fel a tagállamokat arra, hogy a korábban Oroszországgal megkötött bilaterális szerződéseket bontsák fel. A vezeték bulgáriai munkálatainak felfüggesztése is ide vezethető vissza, de látni kell azt is, hogy a szankciós politika részeként az EU egyre inkább elhidegült a projekttől.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a térségünkben ismét egyre aktívabb szerepet vállaló Egyesült Államok szintén a célkeresztjébe vette a vezetéket. Az amerikaiak kezdettől fogva támadták a Déli Áramlatot, mondván hogy a vezeték nem hozna új gázforrást a kelet-közép-európai térségbe, ezzel szemben viszont jó eszközt adna az oroszok kezébe a térségbeli érdekérvényesítésükhöz.
Az elmúlt időszakban egyre inkább érezni lehetett, hogy a projekt őrlődik az egymással ismét szembefeszülő Nyugat és Oroszország között, és hogy európai részről fogy a levegő a projekt körül. Ennek egyik leginkább kézzelfogható példája az olaszok lassú elfordulása volt a Déli Áramlattól. A Gazprommal közismerten jó kapcsolatokat ápoló Eni olajvállalat kezdett el nemrég arról tájékoztatni, hogy az egyébként résztulajdonukban lévő projekttől a költségek felfutása miatt elfordulhatnak. Az olasz ipari miniszter nem sokkal később szintén olyan nyilatkozatot tett, ami szerint a Déli Áramlat már nem prioritás az országa számára.
Változó orosz álláspont
Putyin és a Gazprom tegnapi bejelentése mindenképpen meglepetés-erővel bírt, hiszen az oroszok az elmúlt években nagyon komoly erőforrásokat biztosítottak a Déli Áramlat számára. Oroszországban már korábban megindultak az építési munkálatok, és számos a vezeték építéséhez szükséges eszközt beszereztek már. A megváltozott helyzetet alapvetően háromféleképpen lehet értékelni:
a bejelentés azt jelenti, hogy az oroszok feladták, “megtörtek" a szankciók nyomása alatt és feladták az egyik stratégiai projektjüket Kelet-Európában.
az oroszok példát akarnak statuálni, és megkísérlik destabilizálni az EU-t azzal, hogy egyes tagállamokat megpróbálnak az Európai Bizottsággal szembefordítani, miközben azt hangsúlyozzák, hogy az így elszenvedett károkért egyedül Brüsszel a hibás.
Moszkva megkísérli megkerülni Brüsszelt az Ukrajnával kapcsolatos politikája érvényesítése érdekében.
Persze a különböző megközelítéseket keverni is lehet egymással, hiszen logikailag nem zárják ki egymást, és együtt is igazak lehetnek.
Oroszország az elmúlt hónapokban egyre többet foglalkozott az alternatív célpiacok kiépítésével annak érdekében, hogy csökkentse Európai kitettségét és diverzifikálni tudja értékesítési portfólióját. Az elmúlt időszakban két jelentős, már hosszú évek óta húzódó kínai projektre is sikerült pontot tenni, ami jól jelzi, hogy Moszkva a korábbiaknál jobban törekszik a saját “keleti stratégiájának" a megvalósítására. Ezek a projektek egyébként szintén dollár tízmilliárdokat igényelnek, így a mostani bejelentés meglepetésértékét árnyalja, hogy többen már ekkor pedzegették annak lehetőségét, hogy Moszkvának vélhetően nem lesz pénze az európai és kínai projektek párhuzamos finanszírozására. Márpedig ez a finanszírozás a nyugati szankciók által jelentősen megdrágult.
Nem vész el, csak átalakul?
A tegnapi bejelentést, amely szerint a Déli Áramlatnak “vége", úgy is lehet értelmezni, hogy a Déli Áramlatot eltérítették, vagyis a bolgár partok helyett Törökországban fog szárazföldet érni. A megadott kapacitásérték megegyezik, a kezdőpont megegyezik, ami arra vezethető vissza, hogy az eszközök egy részét már beszerezték a projekthez. A tengeri szakasz tehát nem vész el, csak átalakul. A tegnapi bejelentéssel kapcsolatban a főkérdés inkább az, hogy a török-görög határról hova és hogy indul majd az odaérkező évi kb. 50 milliárd köbméter földgáz. Amennyiben az EU-ban marad, és erre azért jó esély van, akkor az “eltérített Déli Áramlat" is közvetetten segíti azt a - vélt - orosz célkitűzést, hogy Ukrajna jelenlegi gáztranzitszerepét meggyengítsék. Az éves szinten kb. 80 milliárd köbméteres ukrán tranzitból például a törököknek szánt 12-14 milliárd köbméter már biztosan kiesne majd.
Az új terv kapcsán egyébként megjegyezendő, hogy a korábban már tárgyalt, évi 10 milliárd köbméter azeri gázt Európába juttató TAP-vezetéket is vélhetően “keresztezi" majd valahol az új orosz vezeték.

Így tett be Putyin a magyar gázálomnak
Így tett be Putyin a magyar gázálomnak
És akkor mi lesz velünk?
A döntés azt jelenti, hogy hazánknak nem lesz hozzáférése egy új, Ukrajnát elkerülő tranzitvezetékhez, így innentől a főkérdést úgy lehet megfogalmazni, hogy milyen közvetett lehetőségeink lesznek majd az alternatív orosz vezeték eléréséhez, illetve hogy milyen egyéb gázforrást tudunk becsatolni a hazai ellátásba. Ez utóbbi kérdések különösen felértékelődhetnek akkor, ha Oroszországnak az “eltérített vezeték" által sikerül érdemben csökkentenie az ukrán tranzit súlyát a saját értékesítési portfóliójában.
A hazai politikai vezetés számára mindenképpen kellemetlen a mostani bejelentés, hiszen nemzetközi szinten meglehetősen sok konfrontációt vállaltak fel a magyar kormány képviselői és maga a miniszterelnök is annak érdekében, hogy az orosz vezetékprojekt ügyét előremozdítsák az EU-ban. Úgy tűnik, hogy ezeket a csatákat hiába vívták. Ezzel összefüggésben persze esély adódik arra, hogy normalizálódjon a kapcsolatunk a nyugati szövetségeinkkel, bár könnyen lehet, hogy mivel az orosz fél döntése hozta a változást a fennálló helyzetben, így az “orosz bélyeget" továbbra is magunkon viseljük majd a szemükben.
(portfolio)
Bal-Rad komm: “És akkor mi lesz velünk?"
Hát feleim! - Orbán eljátszotta Magyarország utolsó sanszát! A pávatánc keleti sasszéja botlósra sikeredett. Magyarán: a Kremlben nem hülyegyerekek ücsörögnek. Oroszország belátta: ami nem megy - nem kell erőltetni! Nyilvánvaló, hogy “Paks II" ezek után szintén satírozva lesz! Csupán idő kérdése a dolog!
Jöhet MAJD a méregdrága amerikai palagáz! Cseppfolyósítva! Persze ez csak a dolog gazdasági része. A politikai az keményebb lesz! Nekünk!


https://balrad.wordpress.com/2014/12/02/gaz-van-viktor-de-meg-nagyobb-lesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megközelítéseket, finanszírozására, vezetékprojektet, szövetségeinkkel, szembefordítani, normalizálódjon, megvalósítására, cseppfolyósítva, háromféleképpen, felértékelődött, tízmilliárdokat, miniszterelnök, szállításainak, oroszországgal, destabilizálni, oroszországnak, elfordulhatnak, portfóliójában, szempontjukból, megkerülésével, vezetékprojekt, törökországban, célkeresztjébe, oroszországban, diverzifikálni, felfüggesztése, stratégiájának, kapacitásérték, összefüggésben, előremozdítsák, szükségességét, szembefeszülő, közleményében, finanszírozás, lehetőségeink, nyilatkozatot, orosz vezetés, vezeték megépítését, tengeri vezetéket, görög gázközpontba, orosz projektért, legutóbbi ismeretek, osztrák gázközpontba, hosszú évek, magyar gázálomnak, alternatív vezetékről, következő információkat, görög határra, vezetéknek ugyanaz, kiinduló állomása, vezetékterv szükségességét, legtöbb esetben, Déli Áramlat, Déli Áramlatnak, Bukik Putyin, Déli Áramlatról, Európai Bizottság, Egyesült Államok, Déli Áramlatot, Déli Áramlattól, Európai Bizottsággal, Déli Áramlat”, Paks II”, Jöhet MAJD,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nagyi telefonál  Png kislány  Facebookon kaptam  Alázat  Egy bizonyos határt  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Csak a fogyatkozás látható  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Reggel van  Png lepke  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Bounty krémes  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png rózsa csokor  Jó éjszakát  Nagyon különös  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Lóhere  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyon különös  Idő  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  A Megváltó szolgálatában  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Png férfi  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Albert Einsteinről  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Alázat  Adakozás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Erdőn  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Egy bizonyos határt  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png ház  Akarat  Fekete István - Akác  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép napot kívánok  Hiányzik  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged 
Bejegyzés Címkék
orosz vezetés, vezeték megépítését, tengeri vezetéket, görög gázközpontba, orosz projektért, legutóbbi ismeretek, osztrák gázközpontba, hosszú évek, magyar gázálomnak, alternatív vezetékről, következő információkat, görög határra, vezetéknek ugyanaz, kiinduló állomása, vezetékterv szükségességét, legtöbb esetben, visszaeső belföldi, nyugati elemzők, projektet annak, európai Nabucco, forrást boztosító, vezetékprojektet támogatták, mindenkor kijevi, korábbiaktól merőben, változásban Ukrajna, meglévő szerződéses, uniós jogot, oroszok &#8211, saját gázpiaca, elvet szem, tagállamokat arra, korábban Oroszországgal, vezeték bulgáriai, szankciós politika, térségünkben ismét, célkeresztjébe vette, amerikaiak kezdettől, oroszok kezébe, elmúlt időszakban, projekt őrlődik, egymással ismét, projekt körül, olaszok lassú, egyébként résztulajdonukban, költségek felfutása, olasz ipari, országa számára, elmúlt években, építési munkálatok, vezeték építéséhez, megváltozott helyzetet, oroszok feladták, szankciók nyomása, egyik stratégiai, oroszok példát, különböző megközelítéseket, elmúlt hónapokban, alternatív célpiacok, korábbiaknál jobban, saját &#8220, projektek egyébként, mostani bejelentés, nyugati szankciók, tegnapi bejelentést, bolgár partok, megadott kapacitásérték, kezdőpont megegyezik, tengeri szakasz, tegnapi bejelentéssel, főkérdés inkább, török-görög határról, éves szinten, törököknek szánt, alternatív orosz, hazai ellátásba, ukrán tranzit, saját értékesítési, hazai politikai, magyar kormány, orosz vezetékprojekt, csatákat hiába, nyugati szövetségeinkkel, fennálló helyzetben, pávatánc keleti, méregdrága amerikai, dolog gazdasági, keményebb lesz, megközelítéseket, finanszírozására, vezetékprojektet, szövetségeinkkel, szembefordítani, normalizálódjon, megvalósítására, cseppfolyósítva, háromféleképpen, felértékelődött, tízmilliárdokat, miniszterelnök, szállításainak, oroszországgal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.