Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tőzsdekormány
  2015-04-12 09:18:27, vasárnap
 
 
Tőzsdekormány
Mellár Tamás: A miniszterelnöké a felelősség

A közgazdászprofesszort főképp a Quaestor-botrány kapcsán kérdeztük. Például arról, le kell-e mondania Orbán Viktornak. Mellár Tamás úgy véli: ha ez az ügy nyomtalanul, felelősségre vonás nélkül cseng le, akkor minden megtörténhet Magyarországon. De azt is mondja, a brókerbalhé akár végleg erodálhatja a Fideszt. Viszont az ellenzék gyenge, alkalmatlan a kormányzásra. Mi lesz így velünk?


- Miután a Quaestor-botrány kipattant, előbb külügyi tisztviselők tettek beismerő vallomásokat a brókercégnél tartott közpénzről és bennfentes információkról, majd maga a miniszterelnök is. Nem kellene most már valakinek lemondania a kormányból?

- Elsősorban a miniszterelnöké a felelősség. A törvény kimondja: közpénz kizárólag a Magyar Államkincstáron keresztül vásárolt állampapírokban tartható. Másrészt államférfi nem képviselhet partikuláris érdekeket. Ha a miniszterelnök valamiért azt sejti, hogy a közeljövőben becsődölhet a Quaestor - túl azon, hogy ez már önmagában is felveti a bennfentes információ gyanúját -, akkor kormányfőként nem az volna a legfontosabb feladata, hogy megfelelő intézkedésekkel a legkisebbre csökkentse a veszteséget? Ez előbbre való, mint utasításba adni, hogy a minisztériumok mentsék a pénzüket.

- A kormányzati magyarázat szerint állampapírban tartották a közpénzt. Nem mellesleg: ez is törvénytelen. Viszont ön rögtön felhívta a figyelmet arra, hogy ez ráadásul nem is logikus: miért brókercégen keresztül vásárolnának kezelési és egyéb költségekkel terhelt papírokat, ha a Magyar Államkincstár közreműködésével ezt ingyen is megtehetnék?

- Hadd éljek egy kissé drasztikus példával. Ha engem rajtakap, amint kilépek a piros lámpás házból, akkor hiába bizonygatom, hogy csak egy málnaszörpre tértem be, mert ott olcsóbb, mint a szomszéd kocsmában. Joggal gyaníthatja, hogy talán mégsem csak a málnaszörpért időztem a piros lámpás házban, nem?
Fotó: Bazánth Ivola

- De, kételkednék. Visszatérve: én is valószínűnek tartom, hogy ha már brókercégről van szó, ,,tőzsdéztek" az állami szervek. Vagyis magasabb jövedelmezőségű pénzeszközbe is befektethettek. És az ebből származó nyereség sehol sem jelenik meg az állami bevételek között.


Ha ez az ügy nyomtalanul múlik el és cseng le, akkor itt valóban bármi megtörténhet. Ez a történet már most erodálja a Fidesz támogatottságát. Népszerűségvesztése már nem visszafordítható.



- Persze hogy nem! Hiszen az illegális bevételeket nem lehet költségvetési forrásként elkönyvelni. Némi iróniával: ilyen rubrika nincs a büdzsében. És hát az ember korrupciót és átjátszásokat sejt, ha azt látja: nincs nyoma ezeknek a pénzeknek. Egyébiránt nemcsak ez a baj a közpénzes tőzsdével, hanem az is, hogy szembemegy a gazdaság működésével.

- Hogy érti?

- Az egész tőzsdei rendszert, illetve a brókercégeket arra találták ki, hogy a gazdasági szereplők megtakarításait közvetítsék a beruházóknak. Az ekképpen megtakarított pénzek jövedelmezőséget produkálnak, és a jövedelmező vállalkozások profitjából ki tudják fizetni a megtakarításokat is. Ehhez képest a Quaestor fiktív papírokat bocsátott ki. Szó sincs itt valódi beruházásról! És a Quaestor-ügy a tőzsdei rendszer karikatúrája is.

- Meg az Orbán-rezsimé. Csak senki nem nevet rajta! Viszont sokan gondolják: ha a brókerbotrányba nem bukik bele a miniszterelnök, akkor végképp elszabadulhat.

- Igaz: ha ez az ügy nyomtalanul múlik el és cseng le, akkor itt valóban bármi megtörténhet. De nem hiszem, hogy így lesz. Ez a történet már most láthatóan erodálja a Fidesz támogatottságát. Népszerűségvesztésük már nem visszafordítható. Kérdés, mindez mire lesz elég. Ha a következő választást elveszíti a Fidesz, és az a baloldali-liberális ellenzék kerül hatalomra, amely korábban már leszerepelt kormányon, azzal csak folytatódik a körforgás, a váltórablás. Az ország tovább pusztul.

- Úgy gondolja, nem 2010-ben kezdődött a leszakadás?

- Úgy. A rendszerváltás óta folyamatosan tart. És fogy az idő. Most már nemcsak Nyugat-Európától távolodunk, hanem a visegrádi országoktól is. Közben a társadalom legmobilabb része külföldre megy. Új alapokról kell indulni. Akár az is megoldás volna, ha feloszlatják a parlamentet és alkotmányozó nemzetgyűlés alakul. Meg kell állapodni a kormányokon átívelő közös ügyekben. Mert a dolgok jelenleg úgy állnak, hogy intézményesül a jövedelmek kiszivattyúzása és átjátszása, ahelyett, hogy ezeket gazdasági növekedésre, beruházásra vagy felhalmozásra fordítanák. Az egészségügyből és az oktatásból 1500 milliárd forintot kivontak. Ugyanakkor nem látszik, hogy a társadalom széles köreit megmozgatná mindez. Nyugat-Európában ilyenkor már többnapos sztrájkokkal tiltakoznának. A magyar demokratikus ellenzék viszont már besározódott. Amelyik szelete nem, az meg erőtlen és szervezetlen.

- Épp ezért sokan attól tartanak: érdemi ellenállás híján az Orbán-féle államkapitalista rezsim akár tíz-húsz évig is fenntartható.

- Én ebben nem hiszek. Ha úgy tetszik: még a korrupció is csak dinamikus gazdaság mellett tud működni. Az egyre zsugorodó tortából kisebb és kisebb szeletet kapnak a kegyeltek, úgyhogy kezdődhet a marakodás. Ez már most is látszik. A helyzet idővel még élesebb lesz. A Fidesz rendszerében már nincs tíz-húsz év. Szétosztogatták a magánnyugdíjpénzeket, és noha innen-onnan rövid távon összegyűjthető még valamennyi - akár a pénzpiaci szektor egy részének államosításával is -, vészesen zsugorodik a konc, amelyen marakodhatnak.

- Nemrég Timothy Ash, a londoni Standard Bank elemzője adott interjút a 168 Órának. Azt mondta: kis szerencsével a jelenlegi, főként egyszeri intézkedésekkel elért gazdasági növekedés tartós is maradhat. Ön szerint is létezhet olyan forgatókönyv, amelyben mégsem zsugorodik a magyar gazdaság?

- A nyugati elemzők hajlamosak felszínes benyomások alapján túlzottan optimista képet adni a magyar gazdaságról. Holott jól látszik: a növekedés egyetlen eleme sem fenntartható. Folyamatosan csökken a munka termelékenysége és a foglalkoztatás sem nő ténylegesen, ha a közmunkát nem számoljuk. Az államadósság is csak a magánnyugdíjpénztárak miatt csökkent. Nincs tőkeképződés, innováció, és Magyarország a versenyképességi rangsorban a nem túl előkelő hatvanadik helyen áll. Ez mind azt mutatja: a jelenlegi mutatók garantáltan rövid távú sikerek. Nagyon nem mindegy, mikor lesz ennek vége: politikai-társadalmi nyomásra minél előbb, vagy csak akkor, amikor az oligarchaharcok már lepusztították az országot, és nulláról kell újraépíteni a gazdaságot.

http://www.168ora.hu/itthon/mellar-tamas-kozgazdasz-quaestor-ugy-134948.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: versenyképességi, visszafordítható, közreműködésével, jövedelmezőséget, megtakarításokat, államkapitalista, intézkedésekkel, miniszterelnöké, oligarchaharcok, támogatottságát, államosításával, állampapírokban, megtakarításait, brókerbotrányba, termelékenysége, államkincstáron, szétosztogatták, kiszivattyúzása, jövedelmezőségű, miniszterelnök, összegyűjthető, egészségügyből, magyarországon, befektethettek, foglalkoztatás, rendszerváltás, lepusztították, információkról, minisztériumok, megtakarított, átjátszásokat, költségvetési, államkincstár, brókercégeket, elszabadulhat, málnaszörpért, Quaestor-botrány kapcsán, brókerbalhé akár, ellenzék gyenge, Quaestor-botrány kipattant, brókercégnél tartott, törvény kimondja, miniszterelnök valamiért, közeljövőben becsődölhet, Quaestor –, bennfentes információ, legfontosabb feladata, legkisebbre csökkentse, minisztériumok mentsék, kormányzati magyarázat, figyelmet arra, kissé drasztikus, Mellár Tamás, Orbán Viktornak, Magyar Államkincstáron, Magyar Államkincstár, Bazánth Ivola, Nemrég Timothy Ash, Standard Bank,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  A boldog családok mind hasonló...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Ami embereknek lehetetlen, az...  Reménység és erő Krisztustól e...  Egy lelki imádság  Kaffka_Margit  Png csokor  Örülök, hogy látlak!  Idő  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Akarat  Mai harmónia kártyám  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Elköszönt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Akarat  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Png ház  Mindig jusson idő nevetni  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó éjszakát  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Sose bánj semmit  Soha ne kedvezz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png virág  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tanuld meg ezt a versemet  Rátalálsz  Ágai Ágnes – Csendélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Németh László tollából  Png nő  Adakozás  Facebookon kaptam  képre írva  Akarat  Egy bizonyos határt  210 éve született a SZÓZAT meg...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png kutya  Bounty krémes  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Nem számIt  A másik dolog,  Julian Brass gondolata  Egy bizonyos határt  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Irgalom és ítélet  Hiányzik  Akarat  Png rózsa csokor  Egy hatékony szolga  Paul David Tripp Április 21 
Bejegyzés Címkék
Quaestor-botrány kapcsán, brókerbalhé akár, ellenzék gyenge, Quaestor-botrány kipattant, brókercégnél tartott, törvény kimondja, miniszterelnök valamiért, közeljövőben becsődölhet, Quaestor &#8211, bennfentes információ, legfontosabb feladata, legkisebbre csökkentse, minisztériumok mentsék, kormányzati magyarázat, figyelmet arra, kissé drasztikus, piros lámpás, málnaszörpre tértem, szomszéd kocsmában, málnaszörpért időztem, állami szervek, ebből származó, állami bevételek, illegális bevételeket, ember korrupciót, közpénzes tőzsdével, gazdaság működésével, egész tőzsdei, brókercégeket arra, gazdasági szereplők, ekképpen megtakarított, jövedelmező vállalkozások, Quaestor fiktív, tőzsdei rendszer, következő választást, ország tovább, visegrádi országoktól, társadalom legmobilabb, kormányokon átívelő, dolgok jelenleg, jövedelmek kiszivattyúzása, oktatásból 1500, társadalom széles, magyar demokratikus, egyre zsugorodó, helyzet idővel, pénzpiaci szektor, részének államosításával, londoni Standard, magyar gazdaság, nyugati elemzők, magyar gazdaságról, növekedés egyetlen, munka termelékenysége, versenyképességi rangsorban, jelenlegi mutatók, versenyképességi, visszafordítható, közreműködésével, jövedelmezőséget, megtakarításokat, államkapitalista, intézkedésekkel, miniszterelnöké, oligarchaharcok, támogatottságát, államosításával, állampapírokban, megtakarításait, brókerbotrányba, termelékenysége, államkincstáron, szétosztogatták, kiszivattyúzása, jövedelmezőségű, miniszterelnök, összegyűjthető, egészségügyből, magyarországon, befektethettek, foglalkoztatás, rendszerváltás, lepusztították, információkról, minisztériumok, megtakarított, átjátszásokat, költségvetési, államkincstár, brókercégeket, elszabadulhat, málnaszörpért, vállalkozások, kormányfőként, intézményesül, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1023
  • e Hét: 11290
  • e Hónap: 22401
  • e Év: 175897
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.