Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Van az a pénz, amiért Orbán parancsát teljesíthetik
  2015-07-28 07:20:29, kedd
 
 
Van az a pénz, amiért Orbán parancsát teljesíthetik


Az írás a Népszabadság 2015. 07. 28. számában jelent meg.



Lencsés Károly
Népszabadság

Valószínűleg a kormányt is meglepte, hogy Orbán Viktor egy hónapot szabott a 175 kilométer hosszú határvédelmi kerítés megépítésére. Hivatalos választ ugyanis nem kaptunk arra, miként lehet négy helyett egy hónap alatt megoldani ezt a feladatot. A honvédség kilencszáz embere ehhez biztosan nem lesz elegendő. Az új határidőnek azonban komoly ára lehet.


Augusztus 31-ig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn. Ezzel még az érintett tárcákat is sikerült meglepnie, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi sajtótájékoztatóján a határidő módosításáról szó sem esett. Vagyis mindenki úgy tudhatta, hogy a 175 kilométernyi kerítésnek november végére kell elkészülnie. Nem kizárt persze az sem, hogy az ütemterv módosításáról a döntés már korábban megszületett, és erről egy emblematikusnak tartott helyszínen Orbán Viktor maga akart beszámolni.
Orbán Viktor sürgeti a gépeket, de az általa szabott határidő betartásához a honvédségi kapacitás nem lesz elegendő
Orbán Viktor sürgeti a gépeket, de az általa szabott határidő betartásához a honvédségi kapacitás nem lesz elegendő
Koszticsák Szilárd / MTI

Arra a kérdésünkre azonban, hogy a kivitelezés időtartamának négyről egy hónapra történő csökkentése milyen többletfeladatokat - és pluszkiadást - jelenthet, kormányzati források csak későbbre ígértek választ. Ezért úgy tűnik, a műszaki feltételek megteremtésén még dolgoznak. Így nem tudtuk meg azt, hogy a honvédség a tervezett kilencszáz katonával saját erőből valóban képes-e naponta 1000-1500 cölöpöt leverni, s több mint öt kilométernyi kerítést felhúzni. Ugyanígy felvetődik: a büntetés-végrehajtásnál kiépített drótfonókapacitás elég-e ahhoz, hogy az eredetileg tervezetthez képest negyedannyi idő alatt feldolgozzanak 1000-1500 tonnányi nyersanyagot.



Lázár János a múlt héten már utalt arra, hogy a kerítésépítésbe bevonhatják az érintett megyékben a közfoglalkoztatottakat, ami az emberi erőforrások jelentős bővülését jelentené. Azt viszont kizárta, hogy e munkában illegális bevándorlók vegyenek részt, bár a menedékkérőket egy augusztus 1-jétől hatályos törvénymódosítás szerint közmunkára foghatják. Múlt héten pedig az RTL Klub híradója azt adta hírül, hogy a déli határ mentén működő fuvarozók levelet kaptak a honvédelmi tárcától, amely szerint teherautóikat szükség esetén igénybe veszik.

Az egyik érintettnek a minisztériumban állítólag azt mondták, hogy a kerítésépítéshez van szükség a járművekre. Ezt a HM szinte azonnal tagadta. Tény ugyanakkor, hogy a hatályos jogszabályok alapján, ,,ha a honvédelem érdeke és a honvédelmi feladatok ellátása más módon nem, vagy nem megfelelő időben, vagy csak aránytalanul nagy ráfordítással elégíthető ki", a határok védelme érdekében is gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség nyújtására lehet bárkit kötelezni. Igaz, a ,,szolgáltatás teljesítése miatt felmerült vagyoni hátrányért (...) kártalanítás jár". Vagyis: a fuvarozók kiesett bevételét meg kellene téríteni.

Szakmai körökben különben úgy látják, csak elhatározás kérdése, milyen határidőt szab a kormány a kerítés felhúzására. Ha hajlandó az eredetileg tervezett hat és fél milliárdhoz képest többet költeni a célra, egy hónap akár elég is lehet. A szükséges eszközök ugyanis rendelkezésre állnak, és nem csak a piacon.


Cölöpverő gépek és megfelelő szállító járművek több állami szervezetnél - például a vízügyi igazgatóságoknál - is vannak, de ha ezeket bérelni kellene, 12 órás műszakkal számolva napi kétszázezer forint alatt meg lehetne úszni. A díj egy hónapra eszközönként öt-hatmillióra rúgna, így nem egészen félmilliárdból száz cölöpverőt és teherautót lehetne bérbe venni, ami a logisztikai és építési feladatok ellátásához az állami eszközökkel együtt elég lehet.

Gondot az élőmunka sem okoz, mert a déli határ közelében sok az álláskereső, akit közfoglalkoztatottként vezényelhetnek ki. Annyi ember dolgozhatna tehát, amennyit szükségesnek látnak, illetve amennyien hozzáférnének a munkához. Más kérdés, hogy ez is pénzbe kerül, bár a havi ötvenezres közmunkásbér mellett például ötezer főre járulékokkal együtt sem költenének többet egy hónap alatt négyszázmilliónál. Valahogyan ki kellene persze juttatni őket a terepre, ami a lakott területektől távoli határszakaszokon nem is egyszerű feladat, és ez is felemészthetne százmilliót közelítő összeget.

Egy sötét ló van még: a kerítés maga. Amennyiben a büntetés-végrehajtás nem győzné a tempót, a piacról kellene a drótfonatot és a NATO-drótot is beszerezni, ami megint csak költségnövelő tényező. Azt, hogy ez mennyibe kerülne, kalkulálni sem nagyon lehet, mert valószínűleg nem a piacon is beszerezhető, méterenként anyagáron akár kétezer forintból megépíthető szokványos fonott drótkerítésről, hanem speciális követelményeknek megfelelő termékekről van szó.


http://nol.hu/belfold/orban-surget-a-szamla-no-1554127
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: igazgatóságoknál, követelményeknek, határszakaszokon, törvénymódosítás, kerítésépítéshez, kerítésépítésbe, emblematikusnak, minisztériumban, felemészthetne, félmilliárdból, drótkerítésről, végrehajtásnál, vezényelhetnek, menedékkérőket, feldolgozzanak, ráfordítással, teherautóikat, rendelkezésre, szolgáltatási, hozzáférnének, költségnövelő, módosításáról, időtartamának, érvénytelenek, kötelezettség, megteremtésén, teljesíthetik, aránytalanul, kilométernyi, jogszabályok, betartásához, pluszkiadást, tervezetthez, nyersanyagot, magyarország, megszületett, hónapot szabott, hónap alatt, honvédség kilencszáz, kerítés Magyarország, ettől eltérő, erdélyi Tusnádfürdőn, érintett tárcákat, határidő módosításáról, ütemterv módosításáról, emblematikusnak tartott, általa szabott, honvédségi kapacitás, kérdésünkre azonban, kivitelezés időtartamának, hónapra történő, műszaki feltételek, Lencsés Károly, Orbán Viktor, Koszticsák Szilárd, Lázár János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Még csak most kezdődik a nap  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Sose bánj semmit  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Fekete István - Akác  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Hiányzik  Esti kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  képre írva  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Alvó cicák  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  George Gordon Lord Byron: Inez...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png virág  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Elköszönt  Png csokor  Hiányzik  Nagyon különös  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png fotel  Julian Brass gondolata  Png ház  Facebookon kaptam  Png virág  képre írva  Kellemes délutánt kívánok  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Boldog születésnapot a ma ünne...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Németh László tollából 
Bejegyzés Címkék
hónapot szabott, hónap alatt, honvédség kilencszáz, kerítés Magyarország, ettől eltérő, erdélyi Tusnádfürdőn, érintett tárcákat, határidő módosításáról, ütemterv módosításáról, emblematikusnak tartott, általa szabott, honvédségi kapacitás, kérdésünkre azonban, kivitelezés időtartamának, hónapra történő, műszaki feltételek, tervezett kilencszáz, eredetileg tervezetthez, múlt héten, kerítésépítésbe bevonhatják, érintett megyékben, emberi erőforrások, augusztus 1-jétől, déli határ, honvédelmi tárcától, egyik érintettnek, minisztériumban állítólag, hatályos jogszabályok, honvédelem érdeke, honvédelmi feladatok, határok védelme, fuvarozók kiesett, kerítés felhúzására, eredetileg tervezett, hónap akár, szükséges eszközök, vízügyi igazgatóságoknál, hónapra eszközönként, állami eszközökkel, havi ötvenezres, lakott területektől, kerítés maga, piacról kellene, igazgatóságoknál, követelményeknek, határszakaszokon, törvénymódosítás, kerítésépítéshez, kerítésépítésbe, emblematikusnak, minisztériumban, felemészthetne, félmilliárdból, drótkerítésről, végrehajtásnál, vezényelhetnek, menedékkérőket, feldolgozzanak, ráfordítással, teherautóikat, rendelkezésre, szolgáltatási, hozzáférnének, költségnövelő, módosításáról, időtartamának, érvénytelenek, kötelezettség, megteremtésén, teljesíthetik, aránytalanul, kilométernyi, jogszabályok, betartásához, pluszkiadást, tervezetthez, nyersanyagot, magyarország, megszületett, kártalanítás, népszabadság, területektől, határvédelmi, szolgáltatás, szükségesnek, járulékokkal, közmunkásbér, valószínűleg, megépítésére, eszközönként, beszerezhető, szervezetnél, tusnádfürdőn, méterenként, megépíthető, termékekről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 939
  • e Hét: 15169
  • e Hónap: 26280
  • e Év: 179776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.