Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Még a régióban is utolsók lettünk azzal, amit az Orbán-korm
  2015-09-02 12:37:40, szerda
 
 

Minnél butább egy társadalom annál könnyebb egy irányba terelni, tartani a nyájat.
A magyar nyáj meg jó alapanyag ehhez a kisérlethez...


a csotany magyart az sem erdekli, ha a gyerekei jovojet veszik el, mert stadiont kell epiteni helyette.

a csotany magyar majd szepen megy a gyarba dolgozni, vagy londonba mosogatni.

a csotany, gerinctelen magyar ezt erdemli, hisz semmit sem tesz ellene, mert a legfontosabb problejama a menekultek, akik amugy itt sem akarnanak maradni, ha nem tartanak itt oket.


És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyire szar az egész oktatási rendszer. Elavult, haszontalan, ócska. Az egészet át kellene szervezni. De ehhez a részéhez soha senki nem nyúl, szar volt 20 éve, szar most is, szar is marad. Mert jó van így, apánik is kijárták, majd kijárják a gyerekeink is.

A világ meg elrobog mellettünk.
És erre mit tesz a Fidesz? Nem ám javítana a dolgon, még több pénzt von el! Tovább ront a helyzeten.

De hát...ez kell nekünk.


***************


Még a régióban is utolsók lettünk azzal, amit az Orbán-kormány oktatásra költ


ma 6:53


Az most mégsem dőlt el, hogy hosszú-e a nyári szünet, de mindegy is, vége van. Állítólag arról is szakmai egyeztetés lesz, hogy akkor jöjjön-e a kilencosztályos általános iskola. Becsengetni sajnos továbbra sem fognak később, az iskolafenntartásra kitalált rendszer milliárdos adósságokkal működik, az önkormányzatok egy része inkább visszaszerezné az elközpontosított iskoláit. A központi tankönyvek nagy része úgy tűnik ezúttal időben elkészült, az idei újítás így az egészségesebb menza évek óta beígért és halogatott bevezetése és a most már valamennyi osztály számára kötelező mindennapi testnevelés lesz.

Ahhoz képest, hogy az oktatás fontosságát nem győzi emlegetni a kormány, az Eurostat adatai szerint 2010 óta csökken a GDP-ből az oktatásra fordított rész aránya:



A régióban az utolsó helyre küzdöttük le magunkat. Az arány 2010-ben még annyi volt, mint a lengyeleknél, a csehek, szlovákok akkor még kevesebbet fordítottak a GDP-ből oktatásra, mint Magyarország. Ez megváltozott.

oktatás ábra_1

Az is igaz, hogy ez pénz egyre kevesebb és kevesebb diákra és tanárra megy el, tehát egy-egy oktatásban részt vevő szereplőre egyenként több pénz jut.

A demográfiai folyamatokat ismerve semmi meglepő nincs abban, hogy az általános iskolások száma 1990 óta radikálisan csökkent. 25 éve még 523 307 alsós volt, tavaly már negyedével kevesebb (egészen pontosan 395 344).

Míg 1990-ben egy osztályban átlagosan 22,4 diák volt, az elmúlt években szellősebben ültek már a termekben, 20,2-re ment le az osztálylétszám. Akkor még egy pedagógusra 12 tanuló jutott, tavaly már csak 9,9.

Osztálytermek, osztályok, elsősök és pedagógusok az általános iskolákban | Create infographics

Mostantól minden osztálynak kötelező a napi testnevelés. Felmenő rendszerben vezették be, amúgy Rétvári Bence államtitkár szerint természetesen ez is hungarikum, miközben sok helyen már akkor is gondot okozott a diákok tornaórájának megtartása, amikor még nem vonták be az összes osztályt.

Áprilisban Rétvári Bence államtitkár egy parlamenti válaszából az derült ki, hogy messze nem ideális a helyzet: 14 273 feladatellátási helyen 6106 nevelési-oktatási intézmény működik az országban, de csak 4408 tornaterem, 4297 tornaszoba és 4011 sportpálya van. Ahol van, az sem biztos, hogy alkalmas tornaórák megtartására. Maga Rétvári is elismerte, hogy ,,Nyilvánvalóan hosszú évekbe telik, amíg sikerül kiváltani, felújítani a kor követelményeinek nem megfelelő, rossz állapotú épületeket, megszüntetni az egyes településeken mutatkozó tornateremhiányt."

Egy májusi válaszából pedig az derült ki, hogy számos olyan iskola van, ahol nemhogy tornaterem, de tornaszoba sincs. Persze szerinte megoldás lehet, ha az iskola bekéredzkedik egyesületekhez, civil szervezetekhez, illetve

,,Alternatív megoldásként pedig kidolgozásra, valamint összegyűjtésre kerültek olyan testnevelés órákon alkalmazható játékok és mozgási formák módszerei, amely foglalkozások megtarthatóak kisebb helyiségekben, termekben is."

Tornatermek vagy tornaszobák nélküli iskolák | Create infographics

A napi testnevelésóra beiktatása nem könnyítette meg a diákok órabeosztását. Azt már eddig sem lehet mondani, hogy keveset tanulnak a magyar diákok, sőt. Egy felmérés szerint haza is viszik a gyerekek a tanulnivaló nagy részét, nagyon sok a lecke.
Ennyi időt fordítanak a diákok házi feladatra hetente, órában | Create infographics

És ez már egy jobb állapot, a mostani diákok a szerencse fiai tíz évvel ezelőtti kollégiákhoz képest. Az OECD 2012-ben készítette a fenti a felmérést 15 évesek körében. 2003-ban is volt már hasonló. Akkor még ennél is többet, heti tíz órát vett el a magyar gyerekek életéből a lecke.

Miközben sokat tanulnak a magyar diákok, valahogy mégsem hasznosan. Az OECD-országokban a 15 évesek készségeit vizsgáló PISA-felmérésben legutóbb, 2012-en romlottak a magyar diákok eredményei. Hiába Hoffmann Rózsa minden magyarázata, a korábbi, 2009-es felmérés magyar eredményeihez képest is gyengébben teljesítettek, és a felmérésben résztvevő országok átlagától is távolodtunk, amit ezúttal egyik felmérésben sem sikerült már megugrani. Eközben a finnek alig írnak leckét, viszont a PISA-felmérésekben parádésan szerepelnek. Nem csak ettől a világ legjobb oktatási rendszere a finneké.

PISA-felmérés eredményei 2009-ben és 2012-ben | Create infographics

Ha valamit, nyelvet biztosan érdemes tanulni. A nemzeti alaptanterv értelmében az általános iskolákban legkésőbb a 4. évfolyamtól kötelező az idegennyelv-oktatás. Vagyis nem kötelező elsőtől. A KSH adatai szerint nem is indul mindenhol azonnal az idegen nyelv. Tavaly az általános iskola első három évfolyamában a diákok 48%-a tanult nyelvet. Az első idegen nyelv angol, német, francia vagy kínai lehet, utóbbira nem volt óriási kereslet.

A második nyelv tanulása a 7. évfolyamon kezdhető el. Nem kötelező. Tavaly az általános iskola 7-8. évfolyamában a diákok 5,4%-a kezdett bele egy második nyelvbe. Jobb az arány azoknál, akik felső helyett gimnáziumba járnak: negyedük tanul két idegen nyelvet.

Gimnáziumban két, szakiskolában és szakközépiskolában egy idegen nyelvet kötelező tanulni. A hagyományos, négyévfolyamos gimnáziumokban a diákok 6,5 százaléka egy, 92 százaléka kettő, 0,9 százaléka pedig három nyelvet tanul.

A szakiskolákban 81% az idegen nyelvet tanulók aránya, szakközépiskolások közel 81%-a egy, további 9,7%-a pedig két idegen nyelvet tanul. Az más kérdés, hogy az iskolákban szerzett nyelvtudás önmagában mire elég.

Az iskolai oktatásban idegen nyelvet tanulók száma a KSH adatai alapján tavaly. Egy tanuló annyiszor szerepel, ahány nyelvet tanul. A nemzetiségi nyelvoktatást nem tartalmazzák az adatok:
Iskola típusa angol német francia olasz spanyol egyéb
általános 408 367 136 082 2 336 469 573 4 240
szakiskola 47 146 32 816 561 37 - 503
gimnázium 163 273 110 393 17 420 12 551 9 541 9 982
szakközépiskola 129 342 53 501 1 645 830 575 1 565

eurostatiskolakezdésoktatási kiadásokpisa


http://444.hu/2015/09/02/egyre-kevesebbet-kolt-az-orban-kormany-kozoktatasra/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: követelményeinek, elközpontosított, tornateremhiányt, feladatellátási, szakközépiskola, kilencosztályos, testnevelésóra, önkormányzatok, szakiskolákban, gimnáziumokban, visszaszerezné, négyévfolyamos, osztálylétszám, szervezetekhez, egyesületekhez, összegyűjtésre, nyilvánvalóan, eredményeihez, nyelvoktatást, felmérésekben, tornaórájának, szakiskolában, osztálytermek, teljesítettek, órabeosztását, egészségesebb, bekéredzkedik, helyiségekben, természetesen, településeken, foglalkozások, megtarthatóak, megoldásként, kidolgozásra, infographics, tartalmazzák, társadalom annál, irányba terelni, magyar nyáj, csotany magyart, gyerekei jovojet, csotany magyar, gyarba dolgozni, legfontosabb problejama, egész oktatási, részéhez soha, most mégsem, nyári szünet, kilencosztályos általános, része inkább, elközpontosított iskoláit, központi tankönyvek, Rétvári Bence, Áprilisban Rétvári Bence, Maga Rétvári, Hiába Hoffmann Rózsa,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Az engedelmesség miért nem vál...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Reggel van  Albert Einstein gondolata  Minden harmadik...  Nagyi telefonál  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Png ház  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Hiányzik  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png nő  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  A kételkedés kezelése  Hogy lehet megtartani  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png nő  Fekete-erdő desszert  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagyi telefonál  Szívem  Png ház  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png kislány  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Örülök, hogy látlak!  Lóhere  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  A televizió nem a kultúrát kép...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Png cica  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Paul David Tripp Április 20  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem számIt  Nagyon különös 
Bejegyzés Címkék
társadalom annál, irányba terelni, magyar nyáj, csotany magyart, gyerekei jovojet, csotany magyar, gyarba dolgozni, legfontosabb problejama, egész oktatási, részéhez soha, most mégsem, nyári szünet, kilencosztályos általános, része inkább, elközpontosított iskoláit, központi tankönyvek, idei újítás, egészségesebb menza, oktatás fontosságát, oktatásra fordított, utolsó helyre, arány 2010-ben, demográfiai folyamatokat, általános iskolások, osztályban átlagosan, elmúlt években, általános iskolákban, napi testnevelés, diákok tornaórájának, összes osztályt, parlamenti válaszából, egyes településeken, májusi válaszából, iskola bekéredzkedik, napi testnevelésóra, diákok órabeosztását, magyar diákok, felmérés szerint, tanulnivaló nagy, diákok házi, jobb állapot, mostani diákok, szerencse fiai, magyar gyerekek, felmérésben résztvevő, finnek alig, világ legjobb, nemzeti alaptanterv, idegen nyelv, általános iskola, diákok 48%-a, első idegen, második nyelv, második nyelvbe, arány azoknál, idegen nyelvet, iskolákban szerzett, iskolai oktatásban, tanuló annyiszor, nemzetiségi nyelvoktatást, követelményeinek, elközpontosított, tornateremhiányt, feladatellátási, szakközépiskola, kilencosztályos, testnevelésóra, önkormányzatok, szakiskolákban, gimnáziumokban, visszaszerezné, négyévfolyamos, osztálylétszám, szervezetekhez, egyesületekhez, összegyűjtésre, nyilvánvalóan, eredményeihez, nyelvoktatást, felmérésekben, tornaórájának, szakiskolában, osztálytermek, teljesítettek, órabeosztását, egészségesebb, bekéredzkedik, helyiségekben, természetesen, településeken, foglalkozások, megtarthatóak, megoldásként, kidolgozásra, infographics, tartalmazzák, magyarország, megtartására, megszüntetni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2444
  • e Hét: 12711
  • e Hónap: 23822
  • e Év: 177318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.