Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kiderült, miből fizetnék ki az újabb rezsicsökkentést
  2015-11-21 08:28:24, szombat
 
  "Megszereztük a Minisztérium belső anyagát, amelyből kiderül, a rezsicsökkentést azokból a milliárdokból szeretnék fenntartani, amelyet a paksi blokkok leszerelésére tettünk volna félre."

a szokásos ner üzleti modell, add el az erdőt törmelék faanyag áron, tarvágás, fölperzselés. (a pillanat uralása, ugyebár)

--------------------------------------------------------------------------------- -------------------------


Kiderült, miből fizetnék ki az újabb rezsicsökkentést


Megszereztük a Minisztérium belső anyagát, amelyből kiderül, a rezsicsökkentést azokból a milliárdokból szeretnék fenntartani, amelyet a paksi blokkok leszerelésére tettünk volna félre.


2015.10.27. 14:21


Nukleáris Társaság: Ne rezsit csökkentsenek a paksi pénzből!

A paksi atomerőmű befizet évente 20 milliárdot egy pénzügyi alapba.
A pénzt 1998 óta gyűjtik, többek közt arra, hogy ha majd lejár az erőmű üzemideje, legyen miből leszerelni és elvinni a nukleáris hulladékot.
Megszereztünk egy miniszterelnökségi vitaanyagot, ami Paks befizetéseinek leállítását javasolja.
A pénzt rezsicsökkentésre fordítanák 2017-ben.
Meg arra, hogy kicsit felhizlalják az utóbbi években koplalásra fogott energiacégeket.
Amelyek addigra már szinte mind államiak lesznek.

540 milliárd forint - ez az az összeg, amit saját számításai szerint a paksi atomerőműnek még be kellene fizetnie a következő évtizedekben a nukleáris pénzügyi alapba (KNPA). Az alapot 1998-ban azért találták ki, hogy ne az unokáink zsebére menjen a radioaktív hulladékok tárolásának, végleges elhelyezésének, illetve az egész erőmű leszerelésének jövőbeli költsége. Hanem fizessük ki már most apránként mi, akik az erőműben termelt áramot használjuk.
000 APP2003053087154
Fotó: Kisbenedek Attila
Az RHK

Korábban a radioaktív hulladékokat kezelő állami cég (RHK) az Országos Atomerőmű Hivatal alá tartozott, 2013-ban viszont az alap kezelését átvette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az RHK pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alá került. Azt, hogy melyik évben mennyit kell az alapba fizetni, egy viszonylag bonyolult módszertannal számolják ki, és a költségvetési törvényben határozzák meg. Hogy pontosan mit tervez közép- és hosszú távon az RHK a befizetett pénzzel, illetve hogy milyen negatív következménye lenne a források megcsappanásának, arról megkérdeztük a céget is, egyelőre várunk a válaszra.

A paksi erőmű évről évre félretesz erre a célra, tavaly például 21 milliárd forintot tett az alapba. Az állam ehhez az adófizetők pénzéből még hozzácsap évente nagyjából 10 milliárdot. Az így befizetett évi 30 milliárd körüli összegnek egy kisebb részét a radioaktív hulladékokat kezelő állami szervezet (RHK Kft.) el is költi év közben felmerülő feladatokra, a többi marad a későbbi időkre. Hogy melyik évben mennyit kell fizetni, az változik, jövőre például a költségvetés csak 5 milliárdot dob hozzá, de a paksi befizetésnél évek óta ez volt a nagyságrend.
millió forintA nukleáris alap bevételei és kiadásai1998-2014, millió forintbevételekkiadások1998199920002001200220032004200520062007200820092010201120 122013201405 00010 00015 00020 00025 00030 00035 00040 000
Nagyobb méret
Paks 17 év alatt összesen 324 milliárdot fizetett be, tavaly év végén összesen 243 milliárd forint későbbi célokra összegyűjtött pénz maradt a kasszában.
Félre a malacpersellyel

Egy birtokunkba került, a Miniszterelnökségen készült belső anyag szerint nagyrészt ennek a jövőben felhalmozandó vagyonnak a megcsapolásával juthatna pénz az állami közműholding megerősítésére, esetleg még egy újabb körös rezsicsökkentésre is 2017-ben. (A megszerzett vitairat egy másik részét, amely a felvásárlási tervekről szól, múlt heti cikkünkben már ismertettük, Németh Lászlóné később elismerte, ők készítették az anyagot.)

Az elképzelés a következő: azt az évi 20 milliárd forintot, amit eddig a paksi erőmű a hulladékok kezelésére tett félre, nem kellene félretennie, így kWh-ként 1,43 forinttal olcsóbban tudja adni az áramot. Ezzel párhuzamosan még két díjtételt csípnének le az árból. A Magyar Villamos Művek kereskedőcége, az MVMP nem számítana fel Paks felé 0,27 forint/kWh eredmény- és 0,16 Ft/kWh menedzsmentszolgáltatási díjat, ami így azt jelentené, hogy
1,86 Ft/kWh-tal, 9,56 Ft/kWh-ra csökkenne a paksi áram előállítási ára a mostani 11,42 Ft/kWh forintról.
Paks, a fejőstehén

A Pakson évente megtermelt árammennyiség kicsit kevesebb mint a felét, évente kb. 7,3 TWh-t odaadnák a lakosság ellátására a 9,56 forintos önköltségi áron, erre már csak az állami szolgáltató költségeit tennék rá, és néhány egyéb tételt, a lakosság tehát olcsó paksi áramot használhatna.

És nem járna rosszul az MVMP sem. Bár a már említett két, kis összegű díjat nem szedhetnék be Pakstól, az ott megtermelt áramot önköltségi áron kapnák, évente nagyjából 8,3 TWh-t pedig eladhatnának a szabadpiacon az olcsó áramból. A minisztérium úgy számol, hogy a manőverrel összességében az állami kereskedőcégnél 1,1 milliárd forinttal nagyobb profit landolhat.
GettyImages-110760279
Fotó: Xinhua / Europress / Getty

Rendszerszinten pedig a Miniszterelnökség kalkulációja szerint összesen 16,6 milliárd forintot spórolhatnának meg. A korábbi évek áramárcsökkentéséhez képest ez nem nagy összeg, de a választások előtt kommunikációs eszköznek ez is jól jöhet, bemutatva azt, hogy az állami holding mégiscsak életképes.
Milyen áron?

Csakhogy nehezen képzelhető el, hogy a nukleáris alapból így kivett pénz ne hiányozna majd a későbbiekben. Eddig egy bonyolult módszertan alapján kalkulálva tették bele évről évre Paks 20 milliárdját és a költségvetés plusz 10 milliárdját. Hiába tűnik úgy, hogy van most bőven pénz az alapban, és hogy néhány évig biztos nem okoz gondot, ha mellőzik a befizetéseket,
idővel valamiből nyilván ki kell majd pótolni azt, amit néhány év alatt rezsicsökkentésre elégetnek.

Eddig ugyanis nem véletlenül fizetett annyit Paks, mint amennyit fizetett. Az évente esedékes összeget úgy állapították meg, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kidolgozott egy javaslatot arról, hogy közép- és hosszú távon milyen hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokat kellene megvalósítani, azok mennyibe kerülnek, és ehhez mennyit kellene az alapba fizetni. Ehhez kikérték az Országos Atomenergia Hivatal előzetes szakmai értékelését, majd elküldték a minisztériumnak. A javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megvizsgálta, és ha egyetértett vele, az alap szakbizottságának előzetes állásfoglalásával együtt elküldte jóváhagyásra a fejlesztési miniszternek. A miniszter jóváhagyása után pedig beírták a központi költségvetésbe.

Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy eredetileg milyen szerepet szántak az így gyűlő összegnek, károsnak tartanák-e, ha Paks leállna a fizetéssel. (És bár az ügy szempontjából másodlagos, rákérdeztünk arra is, hogy az alapban lévő 243 milliárd fizikailag gyűlik-e, vagy a központi költségvetés részeként az állam tartozik-e ennyivel saját magának.)
A gáz árát a Mollal tartanák olcsón

A Miniszterelnökség tervei nem csak a villamos energiát érintik. A gázszektorban elsősorban a Mollal és a hazai kitermelésű gázzal számol a Miniszterelnökség anyaga, ezt önköltségi áron kellene eljuttatni a lakosságnak. Gázárcsökkentésre viszont ez valószínűleg önmagában nem lesz elég, ha le is tudják valamennyire szorítani az árakat, az legfeljebb arra jó, hogy az állami közműcég veszteségeit a gázszektorban is eltüntessék. Anélkül hogy közben árat kelljen emelni.
Úgy tűnik majd, hogy minden működik

Egyébként az, hogy a multiktól megvett áram- és gázcégeket hagyják kicsit többet keresni, nem választás kérdése, kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen, hogy ezt meglépje. Brüsszel ugyanis, miután a kormány korábban rezsicsökkentés címén présbe fogta a multik által uralt energiapiacot eljárást indított, és egyebek mellett előírta azt is, hogy a rendszer-üzemeltetők költségeit be kell építeni az árba.

A kormány pedig most megvárja, amíg a veszteségekkel küzdő külföldi energiacégek elhagyják az országot, majd 2017-től, amikor már tényleg csak az állam marad a piacon, helyreállítja a rendszert az Európai Bizottság által elvárt módon. Mivel ez önmagában megnehezíti, hogy a rezsicsökkentett fogyasztói árakat tartani tudják, mindenképpen szükségesnek látszik valamilyen beavatkozás.

Az, hogy az ehhez szükséges pénzt végül valóban a nukleáris alapból veszik-e el, arról egyelőre nem született döntés, de tervek szintjén biztosan jelen van Paks befizetéseinek legalább ideiglenes felfüggesztése. Hogy az ügyben a kormány is óvatos, mutatja, hogy egyelőre még kommunikációs szinten sem került elő, hogy újabb rezsicsökkentés jöhet, mindeddig az állami rezsiholdingot életre hívó Németh Lászlóné államtitkár is következetesen csak a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról beszélt. És még a vitairat is csak érintőlegesen veti fel, hogy a választások előtt esetleg újabb körös csökkentés jöhet.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy valóban tervezik-e a paksi befizetések leállítását, ha pedig nem, hogyan szeretnék ,,fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit". Tervezik-e esetleg, hogy a költségvetésből pótolják ki a lakossági árak szinten tartásához szükséges összeget? Amint válaszolnak, közzétesszük.





http://index.hu/gazdasag/2015/10/27/rezsicsokkentes/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rezsicsökkentést, rezsicsökkentett, megcsappanásának, minisztériumnak, rezsicsökkentés, rendszerszinten, megcsapolásával, költségvetésből, rezsicsokkentes, kereskedőcégnél, malacpersellyel, spórolhatnának, megerősítésére, leszerelésének, elhelyezésének, rezsiholdingot, minisztériumot, energiacégeket, befizetéseinek, felfüggesztése, következetesen, költségvetésbe, fenntartásáról, veszteségekkel, szempontjából, eredményeinek, gázszektorban, milliárdokból, energiapiacot, csökkentsenek, befizetéseket, módszertannal, összességében, megszereztünk, következménye, összegyűjtött, rezsicsökkentést azokból, milliárdokból szeretnék, paksi blokkok, erdőt törmelék, pillanat uralása, újabb rezsicsökkentést, paksi pénzből, paksi atomerőmű, pénzügyi alapba, pénzt 1998, erőmű üzemideje, nukleáris hulladékot, pénzt rezsicsökkentésre, utóbbi években, paksi atomerőműnek, következő évtizedekben, Nukleáris Társaság, Kisbenedek Attila, Országos Atomerőmű Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, Németh Lászlóné, Magyar Villamos Művek, Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft, Országos Atomenergia Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, Európai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 21  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Egy bizonyos határt  A sors  Png lepke  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép álmokat!  Leonardo da Vinci gondolata  A másik dolog,  Az igazi szeretetért rendszeri...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Németh László tollából  Csak a fogyatkozás látható  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Nevem  Csak a fogyatkozás látható  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png lepke  Próbálj meg ...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png ház  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Mindig jusson idő nevetni  Tanuld meg ezt a versemet  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép napot kívánok  Mai harmónia kártyám  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Régi emberek, akikre máig büsz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Sose bánj semmit  A televizió nem a kultúrát kép...  Reggel van  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kaffka_Margit  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép álmokat!  Próbálj meg ...  Lóhere  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Örülök, hogy látlak!  Szép napot kívánok  Irgalom és ítélet  Png nő  Facebookon kaptam  Png fotel  Soha ne kedvezz...  Jó éjszakát  Alázat  Facebookon kaptam  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
rezsicsökkentést azokból, milliárdokból szeretnék, paksi blokkok, erdőt törmelék, pillanat uralása, újabb rezsicsökkentést, paksi pénzből, paksi atomerőmű, pénzügyi alapba, pénzt 1998, erőmű üzemideje, nukleáris hulladékot, pénzt rezsicsökkentésre, utóbbi években, paksi atomerőműnek, következő évtizedekben, nukleáris pénzügyi, alapot 1998-ban, unokáink zsebére, radioaktív hulladékok, egész erőmű, erőműben termelt, radioaktív hulladékokat, alap kezelését, alapba fizetni, viszonylag bonyolult, költségvetési törvényben, befizetett pénzzel, források megcsappanásának, paksi erőmű, állam ehhez, adófizetők pénzéből, kisebb részét, többi marad, későbbi időkre, költségvetés csak, paksi befizetésnél, birtokunkba került, jövőben felhalmozandó, megcsapolásával juthatna, állami közműholding, újabb körös, megszerzett vitairat, másik részét, felvásárlási tervekről, hulladékok kezelésére, paksi áram, lakosság ellátására, állami szolgáltató, lakosság tehát, olcsó áramból, manőverrel összességében, állami kereskedőcégnél, korábbi évek, választások előtt, állami holding, nukleáris alapból, bonyolult módszertan, költségvetés plusz, évente esedékes, javaslatot arról, alap szakbizottságának, fejlesztési miniszternek, miniszter jóváhagyása, központi költségvetésbe, alapban lévő, központi költségvetés, állam tartozik-e, villamos energiát, gázszektorban elsősorban, hazai kitermelésű, legfeljebb arra, állami közműcég, multiktól megvett, kormány korábban, multik által, kormány pedig, veszteségekkel küzdő, állam marad, rezsicsökkentett fogyasztói, ehhez szükséges, állami rezsiholdingot, rezsicsökkentés eredményeinek, paksi befizetések, rezsicsökkentés eredményeit&#8221, költségvetésből pótolják, lakossági árak, rezsicsökkentést, rezsicsökkentett, megcsappanásának, minisztériumnak, rezsicsökkentés, rendszerszinten, megcsapolásával, költségvetésből, rezsicsokkentes, kereskedőcégnél, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 12514
  • e Hónap: 23625
  • e Év: 177121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.