Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hétvége Wałęsáért
  2016-03-02 18:44:33, szerda
 
 
Hétvége Wałęsáért
Több tízezren a tüntetéseken

A lengyel hírek első helyét hetek óta Wałęsa múltja foglalja el. A hadiállapot belügyminiszterének, Czesław Kiszczak tábornoknak - aki nemrégiben hunyt el - özvegye állítólag a Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) el akarta adni férje iratait. Maria asszony éppen az ellenkezőjét mondja, szerinte az intézet ajánlott fel tetemes összeget a hagyatékért, de tény, hogy a tábornok lakásáról és nyaralójából tetemes mennyiségű iratot vittek el, s azóta arról vitatkoznak a szakértők és a közvélemény egyaránt: valódiak vagy hamisítottak-e azok a dokumentumok, amelyek szerint Lech Wałęsa 1970 és 1976 között az SB (titkosszolgálat) munkatársa volt, és ha igen, kapott-e érte pénzt.


Ezekből az iratokból előkerült olyan is, amely szerint Wałęsa aláírta a beszervezési nyilatkozatot, a Lech Wałęsa aláírás alatt ott a Bolek (fedőnév) is, sőt iratok mutatják jelentéseit. A volt államfő tagadja ezt, szerinte ,,Lengyelország és a világ szeme előtt leköpték őt", s politikusok, volt Szolidaritás-aktivisták, történészek vitatkoznak azon, mi az igazság. Mi több, az egyik orosz újság jelentését is közreadták, mely szerint nemcsak a lengyel titkosszolgálatnak, de a KGB-nek is dolgozott a Nobel-békedíjas egykori Szolidaritás-vezér, s a PiS már azt is követeli, hogy fizesse vissza a teljes Nobel-díj összegét, valamint a róla elnevezett gdański repülőtér nevét is változtassák meg - ha másképp nem, hát népszavazással döntsenek erről.

Ennek kimenetele azonban kétséges lehet: a hét vége Lengyelországban a Wałęsa melletti kiállás jegyében telt, nevét a társadalom nagy része a demokráciával kacsolta össze, s a Ronald Reagan idején tett amerikai látogatása során mondott beszéde híres szavai (MI, a nemzet) lettek a szombati varsói tüntetés jelszavai is. A demonstráción áradt a tömeg. Egyes becslések szerint nyolcvanezren is voltak, és a Kaczyński-uralom végét követelték. Ugyanakkor más nagyvárosban (pl. Wrocław) is voltak a KOD (Bizottság a Demokrácia Védelmére) által szervezett tüntetések, amelyeken a konzervatív, liberális és baloldali politikusokon kívül a civilek is felszólaltak. Leszek Balcerowicz, a lengyel gazdasági reform atyja szerint a KOD Lengyelország egyetlen reménye arra, hogy újra a demokrácia útjára lépjen.

Vasárnap a volt államfő háza elé terveztek a gdański polgárok szimpátiatüntetést, végül a Szolidaritás terén gyűltek össze huszonötezren, s felszólalt Wałęsa nyolc gyermekének anyja, Danuta asszony is.

Egyes elemzők szerint az egész ügy mögött Jarosław Kaczyński áll, akinek egyik legnagyobb ambíciója, hogy egyrészt bosszút álljon egykori főnökén, másrészt ő akar lenni a világ szemében ,,A lengyel": II. János Pál halála óta a legismertebb élő lengyel a világon Lech Wałęsa.

Arra azonban már kevesen emlékeznek, hogy Wałęsa és Kaczyński a legközelebbi munkatársak voltak. Honnan ered tehát a gyűlölet? Ezt eleveníti fel a Gazeta Wyborcza című lapban Patryk Strzałkowski.
Lech Kaczynski és Walesa

1989-ben még a Kaczyński ikrek a szenátusba jelöltették magukat, alig két év múlva egy nagygyűlésen Wałęsa azt mondta nekik: ,,Veletek majd az ügyészség foglalkozik." Mi történhetett ez alatt a két év alatt?

A testvérek a nyolcvanas években Wałęsa közeli munkatársai voltak, Lech ott volt Walesa oldalán, amikor előkészítették a hivatalos tárgyalásokat a kommunista hatalommal, és a kerekasztal ülésein is részt vett mind a két testvér. 1990-ben a fivérek támogatták Wałęsa köztársasági elnökké jelölését, s amikor nyert, Lech kancelláriájának főnöke lett, Jarosław pedig elnöki miniszteri posztot töltött be. Rövidesen azonban vitázni kezdtek Wałęsával a kormányfő személyéről, a gyors reformok és változások bevezetéséről és az új választási törvényről.

1991 novemberében, már túl az első valóban szabad parlamenti választásokon, Wałęsa államfő találkozott a parlamenti pártok vezetőivel - köztük Jarosław Kaczyńskivel, ki a PC (Egyetértés Centrum) főnökével. Eltérő a véleményük az új kormány megalakításáról, a hangulat feszült, végül Wałęsa kitör: ,,Te ígértél kommunistátlanítást! Te ígérted a gyorsaságot! Én bolond, mindent elhittem! Elmondtam az embereknek, és most mi van? Azt kell mondjam, hogy nem tartottam be?" - mondta a Gazeta Wyborcza leírása szerin t Jarosławnak Wałęsa, és még odavetette: ,,Veled az ügyész foglalkozik!", mire Kaczyński visszaszólt: ,,Majd meglátjuk, kivel foglalkozik!"

Később az ikrek egyre csak mondták és ismételték, hogy Wałęsa ,,államfőként nem használta ki lehetőségeit, saját befolyását építette ki, s konzerválta a régi kommunista rendszert". A szemére vetették, hogy nem eléggé képzett, és még az is lehet, hogy ,,belekeveredett" a kommunista hatalomba. Wałęsa ugyanakkor azzal vádolta őket, hogy rajta keresztül akartak kormányozni, és mindenekelőtt a saját érdekeikre ügyeltek.

1991 decemberében a Kaczyński fivérek által támogatott Jan Olszewski került kormányra, de hat hónap után, amikor belügyminisztere, Antoni Macierewicz nyilvánosságra hozta a politikusok listáját, akik állítólag kommunista ügynökként a minisztérium archívumában szerepeltek, s ezen a listán Wałęsa is rajta volt (amit az államfő tagadott, és a lusztrációs bíróság neki adott igazat), a kormány megbukott. Ma Macierewicz a Kaczyński-párt (PiS) elnökhelyettese és az új kormány hadügyminisztere.

Ekkorra a régi kollégák közötti törés hatalmas. 1993-ban Jarosław Kaczyński egy nagygyűlésen, amelyen elégették Wałęsa figuráját, azt mondta: A mi elnökünk kellett volna legyen, és kiderült, hogy a vörösök elnöke.

1995-ben Wałęsa vesztett az elnökválasztáson és visszavonult az aktív politikától. Tíz évvel később a Jog és Igazságosság (PiS) hatalomra került, Lech államfő, Jarosław Kaczyński kormányfő lett. Ekkor a konfliktus újra napirendre került. A fivérek azzal vádolták Wałęsát, hogy ,,elárulta a Szolidaritás eszméit" és jobboldali politikusokat figyeltet meg. Wałęsa 2007-ben békejobbot nyújtott, meghívta a testvéreket a névnapjára, hogy ,,a politikai ellenfelekkel egy kupica mellett megegyezzenek", de Lech Kaczyński közölte, hogy Wałęsával csak a bírósági teremben hajlandó találkozni.

Egy évvel később a köztársasági elnök, Lech Kaczyński egy interjúban azt állította, hogy Lech Wałęsa a Lengyel Népköztársaság titkosszolgálatának munkatársa volt, Bolek álnéven. Bejelentette azt is, hogy az IPN nyilvánosságra hozza az ezt igazoló dokumentumokat. Megjelent egy könyv is, A biztonsági szolgálat és Lech Wałęsa címmel, azt bizonygatva, hogy a Szolidaritás vezére tényleg Bolek titkos ügynök volt.

Strzałkowski kommentárja szerint Kaczyński és tábora politikailag kihasználják, hogy Wałęsát és az egész III. Lengyel Köztársaságot támadják. Az egykori államfő együttműködése az SB-vel szerintük azt bizonyítja, hogy a jelenlegi Lengyelországot a ,,régi kommunista rendszer" irányítja, ezért az ország rossz helyzetben van, amelyet megjavítani csak a ,,rendszerrel" kapcsolatban nem álló emberek tudják - azaz a Jog és Igazságosság emberei és környezete.

http://www.168ora.hu/globusz/az-egykori-legkozelebbi-munkatarsak-gyulolik-egymast -143494.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: belügyminisztere, lengyelországban, hadügyminisztere, kancelláriájának, elnökválasztáson, lengyelországot, megalakításáról, titkosszolgálat, elnökhelyettese, nyilvánosságra, népszavazással, belekeveredett, előkészítették, együttműködése, dokumentumokat, népköztársaság, demonstráción, megegyezzenek, ellenfelekkel, nyilatkozatot, lengyelország, politikusokat, mindenekelőtt, demokráciával, huszonötezren, nyolcvanezren, tárgyalásokat, köztársaságot, bevezetéséről, választásokon, politikusokon, legközelebbi, dokumentumok, igazságosság, hamisítottak, történhetett, lengyel hírek, ellenkezőjét mondja, intézet ajánlott, tábornok lakásáról, közvélemény egyaránt, iratokból előkerült, beszervezési nyilatkozatot, volt államfő, világ szeme, egyik orosz, teljes Nobel-díj, róla elnevezett, társadalom nagy, demokráciával kacsolta, szombati varsói, demonstráción áradt, Hétvége Wałęsáért, Czesław Kiszczak, Nemzeti Emlékezet Intézetének, Lech Wałęsa, Ronald Reagan, Demokrácia Védelmére, Leszek Balcerowicz, Jarosław Kaczyński, János Pál, Gazeta Wyborcza, Patryk Strzałkowski, Lech Kaczynski, Jarosław Kaczyńskivel, Egyetértés Centrum, Jarosławnak Wałęsa, Antoni Macierewicz, Lech Kaczyński, Lengyel Népköztársaság, Lengyel Köztársaságot,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csak a fogyatkozás látható  Png csokor  Alázat  Akarat  Esti kép  Png kutya  Szép estét kedves látogatóimna...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  A másik dolog,  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Egy hatékony szolga  Png kutya  Jó éjszakát  képre írva  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alázat  Png fotel  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Alvó cicák  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Png kislány  Nagyi telefonál  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Éretlen vers  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alvó cicák  Jó éjszakát  Soha ne kedvezz...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Png virág  Fekete-erdő desszert  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  George Gordon Lord Byron: Inez...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Örülök, hogy látlak!  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png telefon  Png csokor  Tanuld meg ezt a versemet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Sokan azt tartják  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Png cica  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Neked tudnod kell  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyi telefonál  Reménység és erő Krisztustól e... 
Bejegyzés Címkék
lengyel hírek, ellenkezőjét mondja, intézet ajánlott, tábornok lakásáról, közvélemény egyaránt, iratokból előkerült, beszervezési nyilatkozatot, volt államfő, világ szeme, egyik orosz, teljes Nobel-díj, róla elnevezett, társadalom nagy, demokráciával kacsolta, szombati varsói, demonstráción áradt, lengyel gazdasági, demokrácia útjára, gdański polgárok, világ szemében, világon Lech, legközelebbi munkatársak, szenátusba jelöltették, nagygyűlésen Wałęsa, ügyészség foglalkozik, nyolcvanas években, hivatalos tárgyalásokat, kommunista hatalommal, kerekasztal ülésein, fivérek támogatták, kormányfő személyéről, gyors reformok, első valóban, parlamenti pártok, hangulat feszült, ügyész foglalkozik, ikrek egyre, régi kommunista, szemére vetették, kommunista hatalomba, saját érdekeikre, politikusok listáját, minisztérium archívumában, listán Wałęsa, államfő tagadott, lusztrációs bíróság, kormány megbukott, régi kollégák, vörösök elnöke, aktív politikától, konfliktus újra, fivérek azzal, politikai ellenfelekkel, kupica mellett, bírósági teremben, évvel később, köztársasági elnök, biztonsági szolgálat, egykori államfő, jelenlegi Lengyelországot, ország rossz, belügyminisztere, lengyelországban, hadügyminisztere, kancelláriájának, elnökválasztáson, lengyelországot, megalakításáról, titkosszolgálat, elnökhelyettese, nyilvánosságra, népszavazással, belekeveredett, előkészítették, együttműködése, dokumentumokat, népköztársaság, demonstráción, megegyezzenek, ellenfelekkel, nyilatkozatot, lengyelország, politikusokat, mindenekelőtt, demokráciával, huszonötezren, nyolcvanezren, tárgyalásokat, köztársaságot, bevezetéséről, választásokon, politikusokon, legközelebbi, dokumentumok, igazságosság, hamisítottak, történhetett, nagygyűlésen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3203
  • e Hét: 13470
  • e Hónap: 24581
  • e Év: 178077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.