Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
AMIRŐL NEM SZÓL A KORMÁNYPROPAGANDA: mÁR NEGYVENÖTEN FAGYTAK
  2016-12-13 22:28:31, kedd
 
  AMIRŐL NEM SZÓL A KORMÁNYPROPAGANDA: MÁR NEGYVENÖTEN FAGYTAK MEG IDÉN


Negyvenöt ember életét oltotta már ki a fagy szeptember vége és december 10. között Magyarországon.

A legfiatalabb áldozat 35 éves volt, a legidősebb pedig 88 - közölte kedden a Magyar Szociális Fórum (MSZF). A tájékoztatás szerint közterületen, azaz a szabad ég alatt 18-an fagytak meg, fűtetlen lakásukban 15-en, kórházba szállításuk közben, illetve odaérkezésük után 12-en, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. Az elhunytak közül 25-en férfiak voltak, 20-an pedig nők.

A Magyar Szociális Fórum felhívta a figyelmet, hogy - a múlt télihez hasonlóan - emelkedő tendenciát mutat a rendkívüli kihűléses halálesetek száma. Tavaly december végéig 40-en lelték halálukat megfagyás következtében, 15-tel többen, mint egy évvel korábban ugyanabban az időszakban, az idén pedig eddig már 45-en.

A szervezet honlapján közzétett tájékoztatás kitér arra is, hogy az MSZF megkérdezte Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, lát-e összefüggést a rosszabbodó állapotok és a kormány társadalompolitikája között. Az MSZF ezzel kapcsolatban emlékeztetett Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár októberi nyilatkozatára, miszerint Magyarországon

,,azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni".

Jelenleg az utcai szociális hálózat senkit nem kényszeríthet arra, hogy melegedőbe menjen, a törvény nem tiltja, hogy bárki leüljön a földre mínusz húsz fokban, s ott is maradjon. Vagyis akár az öngyilkosság ezen formájához is megvan az alkotmányos jog.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a tragédiákért nem minden esetben önmagában a szegénység a felelős: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy az elhunytaknak gyakran volt a túléléshez elegendő jövedelmük, s a holttestük mellett rendre halmokban állt a tűzifa. Vagyis bár a kihűléses halálesetekről szóló hírek hallatán joggal gondolhatnánk, hogy jórészt a távoli községekben, a tanyákon élő áldozatok nyomorúságos életkörülményei, a mélyszegénység a tragédiák magyarázata, a helyzet nem ilyen egyszerű. Az áldozatok nagyrészt idősödő, elmagányosodott, talajt és reményt vesztett emberek, akik az anyagi nehézségeken túlmutató mentális krízisen mentek át, amellyel rendre együtt jár az alkoholizmus és a szociális kirekesztettség.

Fél nap eszméletlenség elég a jégveremmé vált lakásban, s az egyébként is legyengült szervezet felmondja a szolgálatot.

Kihűléses tünetekkel, fagyási sérülésekkel legtöbben természetesen az utcáról kerülnek kórházba, ott viszont a fedél nélkül maradottak túlélési esélyei valamivel jobbak az átlagemberekéinél - legalábbis erről számolt be néhány évvel ezelőtti tanulmányában még a Péterfy Sándor utcai kórház főorvosaként Zacher Gábor (Zacher Gábor: Halál kihűlés miatt: figyeljen a szomszédjára! Weborvos.hu, 2008. december 29.). A hipotermiás tünetekkel otthonukból kórházba kerültek közül minden második beteg meghal.

Csend és hó és halál - Konkrét esetek az elmúlt évekből

Sajópetri: Bözsi néni (†73) - Sajópetriben a hetvenhárom éves Bözsi nénit az unokája gondozta, minden második napon járt hozzá élelemmel, s rendszeresen bekészítette neki a tűzifát is. Férje néhány éve meghalt, s elvesztette a fiát is, főleg ez okozta összeomlását. Fiatalabb korában rendesen eljárt dolgozni, a ,,Mezőgépnél" volt munkája meg a szőlőben, hívták takarítani meg kézbesíteni, a család nem élt kimondottan szegény körülmények között. Azt mesélik, unokája és menye rá akarták venni, hogy a hideg miatt költözzön hozzájuk egy időre Sajóládra, de az asszony nem volt hajlandó otthagyni a házát. Dacos volt. Az önkormányzat is felajánlotta a segítségét, de nem vette igénybe. A szomszédokkal tartotta a kapcsolatot, de a kapuja mindig be volt zárva. Egy nappal korábban járt nála az unokája, de a köztes időszak is túl hosszúnak bizonyult. Január 9-én a hideg kályha, ahogy itt mondják, a masina mellett, a hokedliről lefordulva találtak rá.

Penészlek: István (†61) - Penészleken nem teljesen világos, mi történt 2010-ben, január 7-re virradóra. A rendőrség beszámolója szerint a férfi feleségével együtt tért nyugovóra kedd éjjel, a fagyos éjszakát túlélő nő azt állította, hogy lefekvéskor begyújtottak a kályhában. Ezt alátámasztja, hogy a szoba légtere a körzeti orvos szerint füsttel volt teli, viszont a helyszíni szemle során a lakásban -5 Celsius-fokot mértek. Az biztos, hogy volt fűtési lehetőség a házban, a környéken látták is, hogy rendszeresen füstölt a kémény. A község minden lakójának, így Istvánnak is volt elegendő tűzifája, ismerősei elmondása szerint inkább az életvitele vezethetett oda, hogy ily módon távozott. A penészleki férfit korábban dolgos embernek ismerték, Budapestre járt egy céghez, aztán rokkantnyugdíjas lett. Az önkormányzattól folyamatosan segítették, emellett úgy tudni, 80-90 ezres nyugdíjat kapott, többet, mint az idősek többsége, ebből s felesége járandóságából futotta volna a túlélésre.

Mád: Lajos (†55) - Kihűlés okozta Mádon az ötvenöt éves Lajos halálát is, a penészleki eset után három nappal találtak rá a házában. A sors fintora, hogy a férfi korábban éppen fahasogatásból élt. Falubeli megbízóitól kapott olykor a tüzelőből a munkáért cserébe. Halála napján is bőven akadt fa a házában, oda volt készítve a kályha mellé, ám valószínűleg elaludt, s elfelejtett begyújtani. A tél pedig nem kegyelmezett neki. Azt mesélik, Lajos nem élt éppenséggel példamutató életet, kis pénzét képtelen volt rendesen beosztani, segélye jórészt a kocsmában kötött ki. Hétköznapokon teljes ellátást, meleg ételt kapott az önkormányzattól, hét végén a szomszédban lakó szociális gondozó vitt neki élelmet. Rendes munkát is próbáltak keresni neki, de képtelen volt tartósan ellátni bármilyen feladatot. Mint ahogyan családban élni sem tudott, vagy talán nem is akart: hiába volt lánytestvére, magányosan tengette s végül fejezte be életét.

Kocsord: Géza (†53) - Kocsordon a szociális gondozó talált rá az ötvenhárom éves Géza holttestére. A férfi halálát valószínűleg kihűlés okozta, úgy aludhatott el előző este, hogy előtte nem rakta meg a kályhát. A faluban szorgos és tehetséges munkásemberként ismerték, magánélete azonban félresiklott. Tragédiáját jelzi, hogy válását alig néhány nappal halála előtt tette hivatalossá a bíróság. Nem volt igazából alkoholista, ám a szervezete nagyon rosszul bírta a szeszt.

A szereplők sorsát hazai történetek sokaságával helyettesíthetnénk be.



Forrás: mno

http://baranya.ma/2016/12/13/amirol-nem-szol-kormanypropaganda-mar-negyvenoten-fa gytak-meg-iden/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rokkantnyugdíjas, életkörülményei, önkormányzattól, elmagányosodott, munkásemberként, kirekesztettség, fahasogatásból, járandóságából, eszméletlenség, mélyszegénység, halálesetekről, magyarországon, nyilatkozatára, természetesen, kényszeríthet, tanulmányában, hétköznapokon, emlékeztetett, gondolhatnánk, következtében, miniszterétől, hozzátartozik, szomszédokkal, odaérkezésük, tájékoztatás, főorvosaként, rendszeresen, sajópetriben, szomszédjára, nehézségeken, öngyilkosság, bekészítette, elhunytaknak, tapasztalata, nyomorúságos, kapcsolatban, fagy szeptember, legfiatalabb áldozat, legidősebb pedig, tájékoztatás szerint, elhunytak közül, múlt télihez, rendkívüli kihűléses, évvel korábban, idén pedig, szervezet honlapján, emberi erőforrások, rosszabbodó állapotok, utcai szociális, földre mínusz, öngyilkosság ezen, igazsághoz azonban, AMIRŐL NEM SZÓL KORMÁNYPROPAGANDA, NEGYVENÖTEN FAGYTAK, NEGYVENÖTEN FAGYTAK MEG IDÉN, Magyar Szociális Fórum, Balog Zoltántól, Nyitrai Imre, Péterfy Sándor, Zacher Gábor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogy lehet megtartani  Próbálj meg ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Rátalálsz  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nevem  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes délutánt kívánok  Éretlen vers  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Png nő  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Minden harmadik...  Németh László tollából  Jó éjszakát  Nagyon különös  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png férfi  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  Png ház  Png kutya  Reggel van  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Akarat  Png kutya  Png nő  Png cica  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Nagyon különös  Bertolt Brecht -től idézet  Reggel van  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mi lenne ha  Alázat  Png ház  Erdőn  Png csokor  Erdőn  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Png kutya  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Mi lenne ha  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png ház  Egy hatékony szolga  Alázat 
Bejegyzés Címkék
fagy szeptember, legfiatalabb áldozat, legidősebb pedig, tájékoztatás szerint, elhunytak közül, múlt télihez, rendkívüli kihűléses, évvel korábban, idén pedig, szervezet honlapján, emberi erőforrások, rosszabbodó állapotok, utcai szociális, földre mínusz, öngyilkosság ezen, igazsághoz azonban, elmúlt évek, elhunytaknak gyakran, túléléshez elegendő, holttestük mellett, kihűléses halálesetekről, távoli községekben, tragédiák magyarázata, áldozatok nagyrészt, anyagi nehézségeken, szociális kirekesztettség, jégveremmé vált, utcáról kerülnek, fedél nélkül, átlagemberekéinél &#8211, hipotermiás tünetekkel, elmúlt évekből, hetvenhárom éves, unokája gondozta, hideg miatt, időre Sajóládra, szomszédokkal tartotta, kapuja mindig, nappal korábban, köztes időszak, hideg kályha, masina mellett, hokedliről lefordulva, rendőrség beszámolója, férfi feleségével, fagyos éjszakát, szoba légtere, körzeti orvos, helyszíni szemle, lakásban &#8211, környéken látták, község minden, életvitele vezethetett, penészleki férfit, önkormányzattól folyamatosan, idősek többsége, ötvenöt éves, penészleki eset, sors fintora, férfi korábban, munkáért cserébe, kályha mellé, kocsmában kötött, szomszédban lakó, szociális gondozó, ötvenhárom éves, férfi halálát, faluban szorgos, szervezete nagyon, szereplők sorsát, rokkantnyugdíjas, életkörülményei, önkormányzattól, elmagányosodott, munkásemberként, kirekesztettség, fahasogatásból, járandóságából, eszméletlenség, mélyszegénység, halálesetekről, magyarországon, nyilatkozatára, természetesen, kényszeríthet, tanulmányában, hétköznapokon, emlékeztetett, gondolhatnánk, következtében, miniszterétől, hozzátartozik, szomszédokkal, odaérkezésük, tájékoztatás, főorvosaként, rendszeresen, sajópetriben, szomszédjára, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 386
  • e Hét: 14616
  • e Hónap: 25727
  • e Év: 179223
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.