Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bunkerpszichózis - mi tartja a Fidesz mellett a szavazókat?
  2016-12-14 14:02:51, szerda
 
 
2016. március. 14. 07:00
Bunkerpszichózis - mi tartja a Fidesz mellett a szavazókat?



Dobszay János

Látványosan tagadja meg az általa papíron vallott polgári és keresztény értékeket a Fidesz, törzsszavazói azonban nagyon erős közösséget alkotnak, és az ,,összetartás tűzön-vízen át" motivációja gyakran felülírja még személyes tapasztalataikat is. A HVG nem reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a fideszesek komoly kisebbségtudattal rendelkeznek, és egyre kevésbé vállalkoznak kormánybarát álláspontjuk nyilvános megvédésére. Különösen az oktatás és az egészségügy területén érzékelik a szavak és a tettek közti szakadékot, de hajlanak a megbocsátásra.

,,Nekem sem tetszik, ahogy csinálják, de jó cél érdekében teszik, amit tesznek." ,,Nem követem a napi politikai történéseket, de a végeredmény összességében pozitív" - ilyen és ehhez hasonló választípusokkal találkoztunk leggyakrabban, amikor arra tettünk kísérletet, hogy elkötelezett Fidesz-szavazóktól megtudjuk, mi motiválja kitartásukat választott pártjuk mellett, akkor is, amikor az a gyakorlatban látványosan szembemegy a párt hitvallásaiban deklarált elvekkel, értékekkel.

A különböző közvélemény-kutatásokból is kiderül, hogy a Fidesz törzsszavazói nagyon erős közösséget alkotnak, és az ,,összetartás tűzön-vízen át" motivációja gyakran felülírja még a személyes tapasztalatokból eredő átmeneti megingásokat is. Furcsa paradoxon ugyanakkor - derült ki a kormánypárt mellett következetesen kitartók, nem reprezentatív, de például életkor, nem, foglalkozás szempontjából meglehetősen széles körében feltett kérdésekeinkre adott válaszokból -, hogy a Fidesz-szimpatizánsok közül nagyon sokan egyfajta bunkerpszichózisban élnek.

Kisebbségtudat és rejtőzködés

A parlamenti többség és a több cikluson át tartó kormányzás ellenére sokan úgy élik meg, hogy a politikai kérdésekben hozzájuk hasonlóan gondolkodók a társadalomban kisebbségben vannak (amit a felmérések is alátámasztanak, hiszen csak a választói rendszer erősíti fel a relatív többséget). Sokukban komoly frusztrációt okoz, hogy a környezetükben állandóan támadják a kormány intézkedéseit.

Ugyanakkor - afféle rejtőzködő kormánypártiként - egyre kevesebben vállalják, hogy a vitatott lépéseket nyilvánosan a védelmükbe vegyék. Különösen, hogy gyakran maguk sem tudnak teljes szívvel azonosulni azokkal. Például a vasárnapi boltzárral, amit azonban jellemzően nem éreznek nagy súlyú problémának.
Szimpátiatüntető. Szó, mágia
© Lehoczky Péter

Sok Fidesz-szimpatizáns maga is arra számított, hogy a kormány intézkedéseit jellemző erőpolitika idővel alábbhagy, és valamifajta konszolidációs időszak következik. Ennek elmaradása, az állandó harckészültség fenntartása sokszor számukra is nyomasztó, de például azzal mentik a helyzetet, hogy az állandó nemzetközi támadások kereszttüzében nem nagyon lehet mást tenni.

A megkérdezettek közül többen is úgy vélekedtek, hogy míg a környezetükben élők mindenben csak a rosszat veszik észre, ők, a Fidesz szavazói is tisztában vannak a hibákkal, de - ahogy például egy nyugdíjas mérnök fogalmazott -

mi észrevesszük a jót, tudunk örülni is.

Többen példaként hozták fel a 4-es metrót, a fonódó villamos átadását, a Várkert Bazár felújítását, amelynek ,,döccenői" az ügy súlyához képest szerintük elenyésző jelentőségűek.

Áhítat és jóllét vs. habonyizmus

A napi szinten jelentkező problémák felülírását, az érzelmi azonosulást segítik a kormánypártiakat összetartó ünnepek is, legyen szó egy miniszterelnöki évértékelőről vagy például a március 15-ei megemlékezésről. A közös énekkincs (Székely himnusz, Boldogasszony anyánk) önmagában is közösségteremtő erőt jelent.

Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy miközben a Fidesz a szimbolikus politizálást is kiemelten kezeli, a gyakorlati problémákra gyakorlatias, ráadásul nem elaprózott válaszokat ad. Ilyen volt például az első Orbán-kormány idején a gyerekek után járó, nagyvonalú adókedvezmények bevezetése, vagy legújabban a családosok lakásépítésének tízmilliós állami támogatása.

A bosszantó jelenségek közé sorolták fideszes válaszadóink az ,,urizálást". A Habony Árpád vagy Tiborcz István látványos meggazdagodásával kapcsolatos ügyeket kevesen tartják makulátlannak és teljesen védhetőnek, ám az ilyeneket jobbára az ,,emberi gyengeség" kategóriájába sorolják.

Minden ellenkező tapasztalat dacára a törzsszavazók meggyőződéssel vallják, hogy az a ,,polgárinak" és ,,keresztényinek" mondott értékrend, ami - hivatkozások szintjén legalábbis - a kormányzati cselekvések ideológiai alapját képezi, valódi tartalmat jelent, és nem holmi marketingfogás. Ezért nem is tudnak azonosulni G. Fodor Gábor elhíresült hasonlatával a Fidesz által a választóknak kínált ,,politikai termékről".

Érzik ugyan, hogy például az állami földek privatizációja, a trafik- vagy a szerencsejáték-koncesszió helyenként ,,necces" volt, de - még ha ők személy szerint nem is voltak a kedvezményezettjei - elfogadhatónak tartják, ha egy párt a klientúraépítés során ilyen, nem túl szép, de jogszerűen védhető eszközöket is megenged magának.

Dacreakció

Sokszor erős dacreakció is segíti az érzelmi kötődést a párthoz. Többen nagyon mély, generációkra visszanyúló, ,,családtörténeti" sérelmeket hordoznak a múltból (egy-egy bebörtönzött, kitelepített rokon, államosított ingatlan), ami eleve kizárja például azt, hogy balra szavazzanak. A Jobbikot viszont azért nem tudják alternatívaként elfogadni, mert azonosulnak a Fidesz-vezetésnek a Vona-párttal kapcsolatban sugallt nézetével: ,,báránybőrbe bújt farkasok".
Orbán Viktor beszédét hallgató ''békemenetesek''. Egy az utjuk
© Stiller Ákos

A párt körüli konfliktusok közül a Simicska-ügy sokakat megrázott, de ma már ez a történet is a helyére került. Amíg tartott az oligarcha és Orbán között a barátság, a Simicskával kapcsolatos kritikákat betudták az ellenzék áskálódásának, nem igazán érdekelte őket. Valamilyen szinten természetesnek tekintették, hogy a Fidesz holdudvarában is lehetnek gazdag vállalkozók, akik esetleg politikai hátszelet kapnak, cserébe viszont segítik a ,,szent ügyet". A durva szakítás - különösen a trágárság - sokakat meglepett, ugyanakkor épp a válás nyersesége miatt ma már egyfajta felszabadító érzés kapcsolódik hozzá: Simicska olyan hangot engedett meg magának, ami megkönnyíti, hogy a régi szövetségesre ellenségként lehessen tekinteni.

Megbocsátható kádárizmus

Kettősség figyelhető meg a sajtó - azon belül is a közmédia - Fidesz-baráttá alakításával kapcsolatban. Sokaknak nem tetszik, illetve látják, hogy a kormány számára kellemetlen üzenetek elhallgatása, illetve a hírkészítők szervilizmusa a kádári kort idézi. De ezzel kapcsolatban is jobbára a megbocsátó álláspont diadalmaskodik. Ma is jellemző vélemény, hogy ellensúlyozni kellett a korábbi balliberális médiatúlsúlyt, és a sajtó kellően sokszínű ahhoz, hogy az ember több csatornán tájékozódva megtudja az igazságot. Sokan olvassák például a kormánykritikus honlapokat.

© imgur.com

Többen szolgai módon követik a ,,pártutasítást", és miután Kövér László ellenzékinek minősítette a Hír Tv-t, egyik napról a másikra könnyedén váltak kizárólagos M1-hírfogyasztóvá, s mondták le az ugyancsak ellenzékinek minősített Magyar Nemzetet. Az önigazolás ez esetben úgy szól, hogy e nélkül is elég támadásnak van kitéve a kormányoldal, nem kell, hogy még a jobboldali sajtó is a problémákat szajkózza.

A megrögzött Fidesz-szavazók sem látják problémamentesnek a kormányzás valamennyi területét. Többen nehezen teszik helyre például az Orbán-Putyin-közeledést, különösen annak ismeretében, hogy Gyurcsány Ferenc hasonló lépéseit ellenzékben még a Fidesz vezetése is elítélte. Úgy tűnik, itt az a fajta hit segíti a megértő azonosulást, hogy Orbán van annyira okos politikus, hogy tudja, miért tesz gesztusokat Moszkvának.

Az erőltetett stadionépítéseket a megkérdezett Fidesz-szavazók körében sem övezi osztatlan elismerés, ám a mechanikus szembeállítást (stadion kontra kórházi felújítások) többnyire ellenzéki demagógiának ítélik. Azt, hogy ,,a reformok működnek" szlogen alatt futó kormánypropaganda felnagyítja a valós eredményeket, a törzsszavazók is látják. Különösen az oktatás és az egészségügy területén érzékelik a szavak és a tettek közti szakadékot. Ugyanakkor itt is az a fajta hárító mechanizmus érvényesül, hogy a bajok nem mostanság keletkeztek, és a megoldásukhoz időre van szükség.

Újraéledő Orbán-kultusz

Azok a panelválaszok, amelyekkel a Fidesz mellett a botrányok ellenére is kitartók menteni igyekeznek maguk és mások előtt a szeretett pártjukat, nem feltétlenül pártspecifikusak. Bármelyik politikai tömörülés elkötelezett híveire jellemző egyfajta fanatikus, a makacs tényekkel olykor szembenézni nem akaró, azok jelentőségét kisebbíteni igyekvő szemlélet.

A mai kormánypárti választók esetében azonban mindez jellemzően ma is kiegészül a párvezető, Orbán Viktor személyének olykor a vallási rajongásra emlékeztető kultuszával. Ha e téren volt is némi elbizonytalanodás például 2014-2015 fordulóján az átgondolatlan kormányzati intézkedések (internetadó, drogteszt) idején, a menekültkérdés kezelése révén a miniszterelnök nimbusza - a fideszes ,,kemény mag" körében legalábbis - helyreállt.


http://hvg.hu/itthon/201611_fideszvalasztoi_lelektan_felmento_sereg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalatokból, tapasztalataikat, szimpátiatüntető, pártspecifikusak, kormánypártiakat, kormánypártiként, bunkerpszichózis, választípusokkal, családtörténeti, lakásépítésének, kormánykritikus, közösségteremtő, miniszterelnöki, fideszvalasztoi, megemlékezésről, adókedvezmények, klientúraépítés, alternatívaként, hitvallásaiban, harckészültség, szembeállítást, menekültkérdés, elfogadhatónak, meggyőződéssel, alátámasztanak, kisebbségtudat, megkérdezettek, természetesnek, szerencsejáték, környezetükben, diadalmaskodik, hírfogyasztóvá, marketingfogás, kereszttüzében, privatizációja, miniszterelnök, általa papíron, fideszesek komoly, egészségügy területén, tettek közti, napi politikai, végeredmény összességében, párt hitvallásaiban, személyes tapasztalatokból, kormánypárt mellett, parlamenti többség, több cikluson, politikai kérdésekben, társadalomban kisebbségben, választói rendszer, relatív többséget, környezetükben állandóan, Dobszay János, Lehoczky Péter, Várkert Bazár, Habony Árpád, Tiborcz István, Fodor Gábor, Orbán Viktor, Stiller Ákos, Kövér László, Magyar Nemzetet, Gyurcsány Ferenc, Újraéledő Orbán-kultusz,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete-erdő desszert  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Alvó cicák  Fekete István - Akác  Idő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Akik bántanak téged  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Akik bántanak téged  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Akarat  Alvó cicák  Hazára minden embernek szükség...  Png ház  Png cica  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Ágai Ágnes – Csendélet  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  George Gordon Lord Byron: Inez...  Minden harmadik...  Gonosz démon-álarc  Kaffka_Margit  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Varga János Veniam - Fontos sz...  A sors  Jónás Tamás – Végtelen b...  Reggel van  s immár én is felragyogva, ért...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  A sors  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png csokor  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat 
Bejegyzés Címkék
általa papíron, fideszesek komoly, egészségügy területén, tettek közti, napi politikai, végeredmény összességében, párt hitvallásaiban, személyes tapasztalatokból, kormánypárt mellett, parlamenti többség, több cikluson, politikai kérdésekben, társadalomban kisebbségben, választói rendszer, relatív többséget, környezetükben állandóan, kormány intézkedéseit, vitatott lépéseket, védelmükbe vegyék, vasárnapi boltzárral, állandó harckészültség, állandó nemzetközi, megkérdezettek közül, környezetükben élők, rosszat veszik, nyugdíjas mérnök, 4-es metrót, fonódó villamos, napi szinten, érzelmi azonosulást, kormánypártiakat összetartó, miniszterelnöki évértékelőről, március 15-ei, közös énekkincs, szimbolikus politizálást, gyakorlati problémákra, első Orbán-kormány, gyerekek után, családosok lakásépítésének, bosszantó jelenségek, ilyeneket jobbára, törzsszavazók meggyőződéssel, kormányzati cselekvések, választóknak kínált, állami földek, trafik- vagy, klientúraépítés során, érzelmi kötődést, párt körüli, helyére került, ellenzék áskálódásának, durva szakítás, trágárság &#8211, válás nyersesége, régi szövetségesre, sajtó &#8211, közmédia &#8211, kormány számára, hírkészítők szervilizmusa, kádári kort, megbocsátó álláspont, korábbi balliberális, sajtó kellően, ember több, kormánykritikus honlapokat, másikra könnyedén, ugyancsak ellenzékinek, jobboldali sajtó, problémákat szajkózza, megrögzött Fidesz-szavazók, kormányzás valamennyi, megértő azonosulást, erőltetett stadionépítéseket, megkérdezett Fidesz-szavazók, mechanikus szembeállítást, reformok működnek&#8221, valós eredményeket, megoldásukhoz időre, botrányok ellenére, szeretett pártjukat, makacs tényekkel, vallási rajongásra, átgondolatlan kormányzati, menekültkérdés kezelése, miniszterelnök nimbusza, fideszes &#8222, tapasztalatokból, tapasztalataikat, szimpátiatüntető, pártspecifikusak, kormánypártiakat, kormánypártiként, bunkerpszichózis, választípusokkal, családtörténeti, lakásépítésének, kormánykritikus, közösségteremtő, miniszterelnöki, fideszvalasztoi, megemlékezésről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3774
  • e Hét: 14041
  • e Hónap: 25152
  • e Év: 178648
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.