Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagy a baj - Eltűnhet a házi gyerekorvosi rendszer
  2018-02-15 17:30:07, csütörtök
 
  EGYRE CSAK ERŐSÖDÜNK ÉS ERŐSÖDÜNK!!


Nagy a baj - Eltűnhet a házi gyerekorvosi rendszer

A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy megakadályozzuk a házi gyerekorvosi rendszer kihalását, ezért a kiüresedő praxisok megszüntetésére 5 éves moratóriumot, a szakmai kompetenciák elismerését, a házi gyerekorvoslás önálló intézményesítését szorgalmazza javaslatcsomagjában többek között a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) - mondta egy szerdai háttérbeszélgetésen Póta György, a HGYE elnöke.


Szepesi Anita, 2018. február 14. szerda, 18:40


A házi gyerekorvosi szakma történetileg kialakult rendszerével nem tud mit kezdeni az egészségpolitika. Elméletben, szakmailag a gyerekgyógyászathoz, szervezetileg pedig a háziorvosi rendszerhez tartozik, nincs önálló intézményesített formája, törvényi szabályozása, még csak az sincs leírva sehol, hogy az alapellátás része kell, hogy legyen. Egy olyan mix, ami hol ide, hol oda tartozik - fejtegette a házi gyerekorvosi rendszer működtetésének problémáit egy háttérbeszélgetésen Póta György HGYE elnök, aki szerint nem pénz, inkább szabályozás kérdése a megújítás.
Veszélyben a gyermekek háziorvosi ellátása?

Jelenleg ugyanis a fiatal orvosok számára egyáltalán nem vonzó ez a szakterület, a praktizáló házi gyerekorvosok kiöregednek, már most 40 százalékuk nyugdíjaskorú. Van olyan aktív házi gyerekorvos, aki 84 évesen viszi napi szinten a praxisát, s nem ő az egyetlen 80 feletti - emelte ki Póta György. Míg a kormányzat számos lépést tett a hiányzó háziorvosok utánpótlása érdekében, addig a házi gyerekorvosok kimaradtak ebből a körből - hangsúlyozta.

A nyugdíjazás miatt megürülő, betöltetlenné válik házi gyerekorvosi praxis praxisjoga 6 hónap után visszaszáll az önkormányzatra, amelyik utód híján (rendszerint ez a helyzet) megszünteti, beolvasztja azt a családorvosi praxisba, vegyes praxist kialakítva. Ezzel az adott körzetben megszűnik az önálló gyerekorvosi ellátás, s ebből a helyzetből már nincs visszaút.

Háziorvosi és házi gyerekorvosi ellátást helyben igénybe venni nem tudók járásonként 2016/KSH (Teljes képért kattintson!)

A folyamat mostanában felgyorsult, a 24. órában vagyunk, hogy a szükséges intézkedésekkel megakadályozzuk a házi gyerekorvosi rendszer kihalását - fogalmazott a HGYE elnöke. Összesen 1500 házi gyerekorvosi praxis, és gyerekorvos működik az alapellátásban, s noha a betöltetlen praxisok száma nem sokat változott utóbbi időben, ez önmagában megtévesztő lehet, épp azért, mert a kiürülés után nagyon gyorsan jön a megszűnés. A praxisok száma 7-8 év alatt több mint százzal csökkent.

A változás, előrelépés érekében készített HGYE javaslatcsomag szerint egyszerű jogszabály módosításokkal, átcsoportosításokkal lehetne megerősíteni és életben tartani a szakmát - mondta Póta György.

Kulcskérdés ebben, hogy a megüresedés után a jelenlegi félév helyett öt évig ne szüntethessék meg a házi gyerekorvosi praxist. A jelenlegi rendszer fennmaradásával ugyanis az ország nagy részén meg fog szűnni házi gyerekorvosi ellátást.

Letöri a fiatal orvosok motivációját, hogy jelenleg egyforma a kompetenciaszintje a gyerekgyógyászatot 5 évig tanulmányozó, többéves alapellátásbeli gyakorlatot szerzett házi gyerekorvosnak, mint annak a családorvosnak, aki 4 hónapos gyerekgyógyászati tanulmányait az alapellátásban ki sem próbálta, csak a klinikai ambulancián - alapellátásnak minősítve azt - szerzett néhány hónapos gyakorlatot. Póta szavai szerint ha az alapellátásban minél magasabb szintű definitív ellátást kell nyújtani, akkor a plusz szaktudást és annak alkalmazását a finanszírozásban is érvényesíteni kell. Ezt a pluszt ma a házi gyerekorvosok a saját zsebükből, idejükből önszorgalomból végzik.

A többletmunkáért járó többletfinanszírozás mellett a jogi szabályozás korrigálására szorul - tette hozzá, a HGYE ezért javaslatot tett a képzési rendszer, benne a posztgraduális oktatás és a tutori rendszer átalakítására is.

A szükséges átalakítások között említette az orvosi igazolások rendszerét is, amellyel sok felesleges terhet lehetne levenne a háziorvosok válláról. A HGYE elnöke szerint iskolaidő alatt a házi gyerekorvosi rendelőkben megjelenők 30-40 százaléka valamilyen igazolással kapcsolatban keresi fel a praxist, iskolai szünetben ez a 30 százalék eltűnik a rendelőkből.

Mint fogalmazott, rengeteg olyan állapot van, ami mellett szerencsésebb, ha a gyerek pár napig nem jár közösségbe, de az ellátásához nem feltétlenül kell orvosi beavatkozás, illetve egy telefonos tanácsadás is megteszi. Ezeknek a gyerekeknek teljesen felesleges a betegek között ülni, egy újrafertőződést is kockáztatva, csak a papírért. A mostani rendszer Póta szerint sem a betegeknek, sem a háziorvosnak, sem járványügyi szempontból nem szerencsés.

Európában ismeretlen, hungarikumnak számító elemként említett a házi gyerekorvosok házhoz járását, illetve az ezzel kapcsolatos elvárást is, ami Póta György véleménye szerint szakmailag teljesen indokolatlan, pusztán kényelmi szolgáltatás. Előre megszabott tarifák mentén támogatandó lehetne, valójában azonban az orvosok nagy része azt szeretné, ha megszűnne a kijárás - hangsúlyozta.


https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_a_baj_eltunhet_a_hazi_gyerekorvosi_rends zer.656822.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: intézményesített, egészségpolitika, finanszírozásban, megszüntetésére, fennmaradásával, újrafertőződést, megakadályozzuk, intézkedésekkel, többletmunkáért, alapellátásbeli, családorvosnak, önszorgalomból, gyerekorvosnak, alapellátásban, alapellátásnak, gyerekorvoslás, működtetésének, módosításokkal, javaslatcsomag, huszonnegyedik, posztgraduális, gyermekorvosok, önkormányzatra, szerencsésebb, gyerekorvosok, átalakítására, szervezetileg, korrigálására, hungarikumnak, érvényesíteni, szüntethessék, betöltetlenné, nyugdíjaskorú, rendszerével, gyerekorvosi, családorvosi, házi gyerekorvosi, huszonnegyedik órában, kiüresedő praxisok, szakmai kompetenciák, házi gyerekorvoslás, háziorvosi rendszerhez, sincs leírva, alapellátás része, gyermekek háziorvosi, fiatal orvosok, praktizáló házi, kormányzat számos, hiányzó háziorvosok, házi gyerekorvosok, nyugdíjazás miatt, családorvosi praxisba, EGYRE CSAK ERŐSÖDÜNK ÉS ERŐSÖDÜNK, Házi Gyermekorvosok Egyesülete, Póta György, Szepesi Anita, Póta György HGYE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Mi lenne ha  Akarat  Bounty krémes  Png nő  Facebookon kaptam  Erdőn  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Elköszönt  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Elköszönt  Örülök, hogy látlak!  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A Megváltó szolgálatában  Elköszönt  Akarat  Szép napot kívánok  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Reggel van  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy maradéktalanul uralt világ  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Fekete István - Akác  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png cica  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 19  Még csak most kezdődik a nap  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Tavaszi kép  Soha ne kedvezz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Zilahy Lajos gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  A boldog családok mind hasonló...  Nagyon különös  Popper Péter szavai  Csak a fogyatkozás látható  Png telefon  Csak a fogyatkozás látható  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
házi gyerekorvosi, huszonnegyedik órában, kiüresedő praxisok, szakmai kompetenciák, házi gyerekorvoslás, háziorvosi rendszerhez, sincs leírva, alapellátás része, gyermekek háziorvosi, fiatal orvosok, praktizáló házi, kormányzat számos, hiányzó háziorvosok, házi gyerekorvosok, nyugdíjazás miatt, családorvosi praxisba, adott körzetben, önálló gyerekorvosi, folyamat mostanában, szükséges intézkedésekkel, betöltetlen praxisok, kiürülés után, praxisok száma, megüresedés után, jelenlegi félév, jelenlegi rendszer, ország nagy, klinikai ambulancián, alapellátásban minél, plusz szaktudást, saját zsebükből, többletmunkáért járó, jogi szabályozás, képzési rendszer, posztgraduális oktatás, tutori rendszer, szükséges átalakítások, orvosi igazolások, háziorvosok válláról, telefonos tanácsadás, gyerekeknek teljesen, betegek között, mostani rendszer, ezzel kapcsolatos, orvosok nagy, intézményesített, egészségpolitika, finanszírozásban, megszüntetésére, fennmaradásával, újrafertőződést, megakadályozzuk, intézkedésekkel, többletmunkáért, alapellátásbeli, családorvosnak, önszorgalomból, gyerekorvosnak, alapellátásban, alapellátásnak, gyerekorvoslás, működtetésének, módosításokkal, javaslatcsomag, huszonnegyedik, posztgraduális, gyermekorvosok, önkormányzatra, szerencsésebb, gyerekorvosok, átalakítására, szervezetileg, korrigálására, hungarikumnak, érvényesíteni, szüntethessék, betöltetlenné, nyugdíjaskorú, rendszerével, gyerekorvosi, családorvosi, hangsúlyozta, megerősíteni, tanulmányozó, tanulmányait, motivációját, történetileg, alkalmazását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 589
  • e Hét: 10856
  • e Hónap: 21967
  • e Év: 175463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.