Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mélyebben belenyúltak az Elios pályázataiba, mint ahogy eddi
  2018-02-20 21:04:47, kedd
 
  Mélyebben belenyúltak az Elios pályázataiba, mint ahogy eddig látszott

Vorák Anita DIREKT36 ma 9:23
Ezt a sztorit a szállította


Már az előkészítéskor is befolyásolhatták a cég emberei azokat a közvilágítási pályázatokat, amelyeken sokmilliárd forintot nyert a miniszterelnök vejéhez kötődő Elios Innovatív Zrt. - derül ki azokból a levelekből, amelyeket az EU csalás elleni hivatala, az OLAF küldött két érintett városnak. Az eddig megjelent cikkek alapján a városok által kiírt közbeszerzések feltételeit alakították úgy, hogy azok az Elios-t hozzák helyzetbe. Az OLAF leveleiből azonban az derül ki, hogy már a pályázatok előkészítésénél is felbukkantak a cég emberei, pedig ekkor hivatalosan még semmit sem tudhattak a tervezett beruházásokról. Az OLAF egy részletes jelentést is készített azokról a súlyos szabálytalanságokról, amelyeket a beruházásoknál derített fel, ezt a jelentést azonban a kormány nem hozta nyilvánosságra.

Hogy könnyebben megérthető legyen, hogy pontosan mi történt, röviden elmeséljük azt az évekig tartó és bonyolult folyamatot, aminek a végén az uniós pénzből utcai lámpa lett.

Évekig dolgoztak rajta
Amikor a magyar kormány egy-egy költségvetési ciklus elején megállapodik az Európai Unióval arról, hogy mennyi pénzt kap Magyarország a következő időszakban, akkor csak a főbb fejlesztési célokat határozzák meg. Ilyen cél lehet például az, hogy az adott több éves időszakban mennyit költhet az ország az energiatakarékosság javítására. Az EU-val közösen meghatározott célok megvalósítására már a magyar kormány írja ki a pályázatokat, amelyeket a magyar hatóságok bírálnak el.

Már 2009 elején is indult olyan pályázat, amelyben közvilágítás-korszerűsítésre is kérhettek pénzt az önkormányzatok, a nagy LED-lámpás dömpinget és az Elios későbbi sikerszériáját azonban egy 2012-es pályázat indította el, amelyen önkormányzatok szerezhettek pénzt energiatakarékosságot javító projektekre. A pályázati felhívás 2012 decemberében jelent meg, ezért emlegeti ezeket a pályázatokat - az OLAF jelentését egyedül megszerző és ismertető 24.hu cikke szerint - a csalás elleni hivatal 2012-es csomagnak. A pályázatban lehetett kérni pénzt épületenergetikai korszerűsítésre is, és az sem volt meghatározva, hogy a közvilágítást csak LED-lámpákkal lehet korszerűsíteni, az önkormányzatok többsége mégis erre kért támogatást.

A pályázó városoknak tervet kellett készíteniük arról, hogy pontosan mire és mennyi pénzt szeretnének. Ezeket a számításokat többnyire nem maguk az önkormányzatok, hanem külsős cégek végezték. Azoknak a városoknak a többségében, ahol később az Eliost bízták meg a kivitelezéssel ez a szakértő majdnem mindig a Sistrade vagy a Tender-Network volt. A külsős szakértők által írt tanulmányok kulcsfontosságúak voltak az egész folyamatban, mert ezek alapján dőlt el, hogy az önkormányzatok mennyi pénzből újíthatják fel a közvilágítást, azaz mennyit tudnak fizetni a beruházást megvalósító cégeknek.

Az önkormányzatok pályázatairól 2013 októberében döntött az illetékes kormányzati szerv, az azóta megszüntetett Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. Ezt a céget vagy az azt ellenőrző, az uniós források elosztásáért akkoriban felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget emlegeti az OLAF irányító hatóságként, és a levelei szerint nekik is fontos szerepük volt abban, hogy az Eliosnak kedvezően alakuljanak a feltételek.

A 2013 októberi döntés után a pályázaton nyertes városok megtudták, hogy mennyi pénzt kapnak a tervük megvalósítására és elkezdhették megszervezni a beruházást, kiírták a közbeszerzéseket. Kalocsa például 2013-ban adta be a pályázatát az uniós támogatásra, 2013. október 15-én dőlt el, hogy mennyi pénzt kapnak, de a kivitelezésre csak majdnem egy évvel később, 2014. augusztus 29-én írták ki a közbeszerzést. Ez az az időpont, amikor az Elios, mint kivitelező cég először bekapcsolódhatott a folyamatba pályázóként.

A Kalocsának és Szolnoknak címzett OLAF-levél szerint viszont már ennél jóval előbb aktív része volt az Elios-hoz kötődő embereknek az egész folyamatban. Mindkét levélben a következő megállapítások szerepelnek:

Egy állami döntés miatt a beruházások megdrágultak az utolsó pillanatban
Az uniós támogatás feltételeként előírták, hogy az új lámpáknak mennyi idő alatt kell behozni az árukat, és mennyi energiát kell megtakarítani a beruházással. A városoknak ehhez egy bonyolult képlet alapján ki kellett számolniuk, hogy az általuk tervezett beruházás megfelel-e ezeknek a feltételeknek. Az OLAF szerint pályázatokat kiíró és kezelő kormányzati szerv azonban a pályázatok beadása előtt pár nappal tett egy nagy engedményt az önkormányzatoknak: lehetővé tette, hogy a városok a kalkulációban 50 ezer helyett 100 ezer óra élettartamú lámpákkal számoljanak.

Miért probléma ez?

Azért, mert azok a lámpák, amelyekkel a beruházások megvalósultak, nem ilyen tartósak, nem tudnak 100 ezer órán át működni, így pedig a várható megtérülésük és elérhető költségmegtakarítás is kevesebb. Később az Elios is olyan - jóval kisebb üzemidejű - lámpákat szerelt fel, amivel a pályázatban kalkuláltak. Az engedményt ráadásul az az irányító hatóság adta, amelynek ügyelnie kellett volna arra, hogy a városok csak akkor kapjanak uniós támogatást, ha a beruházással elérik az elvárt megtakarítást.

Ezen a módosításon múlt lényegében az is, hogy a városok mennyi uniós támogatást tudtak kérni. Az OLAF leveleiben ez a konklúzió nem szerepel, de a módosítás nélkül a pályázó városok csak akkor érték volna el az elvárt megtakarítást, ha olcsóbb lámpákat szerelnek fel, így kevesebb támogatást kaphattak volna, és a későbbi kivitelezőnek olcsóbban kellett volna elvégeznie a munkát.

Kinek kedvezett ez a módosítás? Az önkormányzatoknak nem volt érdekük, hogy több pénzből készüljön el a lámpacsere. Mivel az Elios által elnyert beruházásoknál nem volt verseny, így a cég mindenhol azon az áron végezte el a munkát, amivel a városok a pályázataikban is kalkuláltak.

A Direkt36 nonprofit szervezet. Csak akkor tudunk ilyen ügyeket feltárni, ha vannak támogatóink. Csatlakozz te is!
Gyanús ajánlatok a költségbecslésnél
A városoknak a pályázathoz készíteni kellett egy tervet arról, hogy milyen lámpákra cserélnék le a régieket. Ehhez három független cégtől kellett árajánlatot kérniük, és ezeket csatolni kellett volna a pályázathoz. Mindkét város ugyanattól a három cégtől kért ajánlatot, és a két kedvezőtlenebb ajánlat pont 5 és 7 százalékkal volt drágább a legolcsóbbnál. A három ajánlat ugyanazon a számítógépen készült, ráadásul ezeket egyik város sem adta be a pályázattal, csak utólag.

Miért probléma ez?

Azért kérték ezeket az árajánlatokat az uniós pályázathoz, hogy kiderüljön, mennyi a beruházás piaci ára, azaz reális-e az a támogatás, amit a városok kérnek. Az ajánlatok függetlenségének viszont ellentmond, hogy az OLAF levele szerint a három árajánlatot egy gépen írták. Ennek a hatása is ugyanaz lehetett, mint a megtérülést számító képlet módosításának: a városok nagyobb uniós támogatást tudtak kérni és végül többet tudtak fizetni a kivitelezőnek.

Az OLAF már az előkészítésénél megtalálta az Elios-hoz kötődő embereket
Az uniós pályázathoz beadott terveket egy független szakembernek is auditálni kellett, ahogy a felújítás végén is ellenőrizni kellett a beruházást. Ezt a munkát mindkét városban ugyanaz a szakember, Imrovicz András, illetve a cége végezte. Az OLAF szerint azonban azt az ajánlatot, amit Imrovicz cége írt az önkormányzatoknak, nem ő, hanem az Elios közvilágítási üzletágának vezetője, Mancz Ivette, és a Sistrade ügyvezetője írta.

Miért probléma ez?

Független szakértőnek kellett volna igazolnia, hogy a Sistrade és a Tender Network által készített műszaki és pénzügyi tervek rendben vannak. Az utólagos ellenőrzésnél pedig azt kellett igazolni, hogy az Elios megfelelően szerelte fel a lámpákat, és azok olyan teljesítményűek, amilyeneket ígértek. Az OLAF levelei szerint azonban a szakértő az Eliossal és a Sistrade-del együttműködve dolgozott.

Az Elios egyik vezetője a városok pályázatába is belenyúlt
Az önkormányzatok uniós pályázatának III. és IV. mellékletét mindkét városban Mancz Ivette készítette az OLAF szerint. A III. melléklet a városok pályázatához készített úgynevezett energetikai tanulmány, ami az egész projekt egyik kulcsdokumentuma. Ebben meg kellett adni a cserélendő lámpák számát és az új lámpák típusait költségekkel együtt. Ebben a mellékletben szerepelt a költség-haszon elemzés és a belső megtérülési ráta is, azaz az a képlet is, amit az utolsó pillanatban átírt az irányító hatóság.

Miért probléma ez?

A Direkt36 korábban többezer pályázati dokumentumot, köztük jónéhány város energetikai tanulmányait is megszerezte. A keszthelyi beruházásnál az energetikai tanulmányban szereplő terveket az Elios két évvel később leadott árazott költségvetésével is össze tudtuk hasonlítani. Ezekből az derült ki, hogy az Elios ugyanazokat a lámpatípusokat szállította, szinte fillérre ugyanazon az áron, mint amivel az energetikai tanulmányban kalkuláltak. Ez azért probléma, mert a cég elvileg nem ismerhette volna ezeket az energetikai tanulmányokat, sőt, akkor a kérdésünkre azt írták, hogy nem is ismerték, a cég önálló ajánlatot készített. A OLAF leveleiből viszont az derül ki, hogy a szolnoki és kalocsai pályázatoknál nem csak ismerték ezt a tanulmányt, hanem azt az Elios vezető munkatársa írta valakivel közösen.

A Direkt36 tavaly nyilvánosságra hozott egy szekszárdi hangfelvételt, ami azt sejtette, hogy az Elios, illetve konkrétan Mancz Ivette már azelőtt tárgyalt a várossal, hogy a kormány egyáltalán kiírta volna az uniós pályázatot. Erre azonban csak közvetett bizonyítékot jelentett a felvétel. Az OLAF nyomozása viszont pont ezt a feltételezést támasztja alá azzal, hogy Mancz Ivette beleírt a városok uniós pályázataiba, illetve azzal, hogy az erről szóló, elvileg független szakértők és tanácsadók közötti levelezésben is benne volt. Erre most az OLAF a kalocsai és szolnoki pályázatnál bizonyítékot talált. Sőt, a levelek szerint a céghez kötődő emberek nem csak ismerték a pályázatokat, hanem lehetőségük volt arra is, hogy alakítsák azokat.

Az OLAF beszámolóját megszerző 24.hu cikkei úgy értelmezték a jelentést, hogy ezek a szabálytalanságok az Elios által elnyert közbeszerzéseknél történtek, az OLAF leveleiből azonban az derül ki, hogy ez nem így van: már 2013-ban az önkormányzatok uniós pályázatait is az Elios munkatársainak közreműködésével alakították. Így részben igaza van Lázár Jánosnak, aki azt állította, hogy a szabálytalanságok nagy része még abban az időben történt, amikor Simicska Lajos cége volt az Elios fő tulajdonosa.

Az azonban egyértelműen kiderül mind a levelekből, mind a 24.hu cikkeiből, hogy az OLAF nemcsak az uniós pályázatoknál, hanem a közbeszerzéseknél, tehát a Tiborcz-időszakban is talált szabálytalanságokat. Ahogy korábban a Direkt36 is bemutatta, szóvá tették, hogy a közbeszerzési kiírásokban olyan feltételeket kértek, amelyeket csak az Elios tudott teljesíteni. Ráadásul Tiborcz István a Simicska-időszakban is vezető pozícióban volt az Eliosban, a beruházások többségére pedig már akkor szerződött a cég, amikor Tiborcz volt a tulajdonosa.







https://444.hu/2018/02/20/melyebben-belenyultak-az-elios-palyazataiba-mint-ahogy- eddig-latszott
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kulcsdokumentuma, költségvetésével, környezetvédelmi, közreműködésével, közbeszerzéseket, befolyásolhatták, függetlenségének, megvalósítására, előkészítésénél, teljesítményűek, korszerűsítésre, önkormányzatok, nyilvánosságra, beruházásoknál, lámpatípusokat, előkészítéskor, kedvezőtlenebb, sikerszériáját, közbeszerzések, pályázataikban, megállapítások, beruházásokról, kivitelezéssel, korszerűsíteni, munkatársainak, miniszterelnök, feltételeként, megtakarítani, közvilágítási, módosításának, megtakarítást, költségvetési, árajánlatokat, kivitelezőnek, legolcsóbbnál, megvalósultak, közvilágítási pályázatokat, miniszterelnök vejéhez, eddig megjelent, városok által, pályázatok előkészítésénél, tervezett beruházásokról, részletes jelentést, beruházásoknál derített, jelentést azonban, évekig tartó, uniós pénzből, magyar kormány, következő időszakban, főbb fejlesztési, adott több, magyar hatóságok, Vorák Anita DIREKT36, Elios Innovatív Zrt, Európai Unióval, Nemzeti Környezetvédelmi, Energia Központ Nonprofit Kft, Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, Imrovicz András, Mancz Ivette, Tender Network, Lázár Jánosnak, Simicska Lajos, Ráadásul Tiborcz István,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Akarat  Akik bántanak téged  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Akarat  Szép napot kívánok  Radikális szeretet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png virág  Png ház  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Png kislány  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png csokor  Png kislány  Tanuld meg ezt a versemet  Lóhere  Png fotel  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kaffka_Margit  Png virág  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png fotel  Png cica  Leonardo da Vinci gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Png nő  Csak a fogyatkozás látható  Nevem  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Őrizkednünk kell...  Adakozás  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert 
Bejegyzés Címkék
közvilágítási pályázatokat, miniszterelnök vejéhez, eddig megjelent, városok által, pályázatok előkészítésénél, tervezett beruházásokról, részletes jelentést, beruházásoknál derített, jelentést azonban, évekig tartó, uniós pénzből, magyar kormány, következő időszakban, főbb fejlesztési, adott több, magyar hatóságok, nagy LED-lámpás, 2012-es pályázat, pályázati felhívás, pályázatokat &#8211, csalás elleni, pályázatban lehetett, közvilágítást csak, önkormányzatok többsége, pályázó városoknak, számításokat többnyire, szakértő majdnem, külsős szakértők, egész folyamatban, önkormányzatok mennyi, beruházást megvalósító, önkormányzatok pályázatairól, illetékes kormányzati, azóta megszüntetett, céget vagy, uniós források, levelei szerint, 2013 októberi, pályázaton nyertes, tervük megvalósítására, uniós támogatásra, kivitelezésre csak, évvel később, folyamatba pályázóként, következő megállapítások, állami döntés, beruházások megdrágultak, utolsó pillanatban, uniós támogatás, városoknak ehhez, bonyolult képlet, általuk tervezett, pályázatok beadása, nagy engedményt, beruházások megvalósultak, várható megtérülésük, pályázatban kalkuláltak, engedményt ráadásul, városok csak, beruházással elérik, elvárt megtakarítást, módosításon múlt, városok mennyi, módosítás nélkül, pályázó városok, későbbi kivitelezőnek, áron végezte, pályázathoz készíteni, tervet arról, három cégtől, három ajánlat, számítógépen készült, uniós pályázathoz, beruházás piaci, városok kérnek, ajánlatok függetlenségének, három árajánlatot, gépen írták, megtérülést számító, városok nagyobb, előkészítésénél megtalálta, független szakembernek, felújítás végén, munkát mindkét, cége végezte, utólagos ellenőrzésnél, városok pályázatába, önkormányzatok uniós, városok pályázatához, egész projekt, cserélendő lámpák, mellékletben szerepelt, költség-haszon elemzés, belső megtérülési, irányító hatóság, keszthelyi beruházásnál, energetikai tanulmányban, lámpatípusokat szállította, energetikai tanulmányokat, szekszárdi hangfelvételt, kormány egyáltalán, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 14411
  • e Hónap: 25522
  • e Év: 179018
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.