Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pillantsunk Egyiptomra: így néz ki egy konszolidált illiberá
  2018-03-05 18:57:42, hétfő
 
 
2018-03-05

Írta siposzoltan
Pillantsunk Egyiptomra: így néz ki egy konszolidált illiberális demokrácia


Ellenzék meggyilkolva, bebörtönözve vagy emigrációba kényszerítve, sajtó felvásárolva, a másképp gondolkozó újságírók kirúgva, független híroldalak blokkolva, az emberjogi civil szervezetek bankszámlái zárolva: így néz ki az a rendszer, amit Abdel Fattah el-Sisi hozott el Egyiptom számára, és amit a Nyugat “stabilitásnak" nevez.


Az Átlátszó az elmúlt években több tucat tényfeltáró cikket írt a miniszterelnöki vő korrupciógyanús cégügyeiről, a közvilágításmutyira már 2013-ban felhívtuk a figyelmet. Ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be!

elios4



Az egyiptomi demokratikus átmenet központjában, a 2011-es forradalom során legendássá vált kairói Tahrir téren filmezni nem lehet. Erre úgy jöttünk rá, hogy a csoportban velünk utazó svéd újságírónőtől a szerkesztője kért egy pár másodperces rutin-bejelentkezést a térről - azonban mire az felállította volna a kamera-állványt, egy katona termett mellette, ráparancsolva, hogy azonnal pakolja el az eszközeit és távozzon.

2017 szeptemberében jártunk Egyiptomban, és bár utunk elvben a szíriai menekültválság egyiptomi vonatkozásait járta körül (az ország nyomornegyedeiben mintegy 200 ezer menekült él, riportunk itt és itt olvasható), nem lehetett nem észrevenni, mennyire óvatossá váltak a minket fogadó hivatalnokok, ha egyik-másik kérdésünk az egyiptomi kormányzatot is érintette.
Nekünk jó sztori, a forrásunk számára börtön

Két napon keresztül, szinte találkozóról találkozóra kerülgettük a forró kását, míg egyik beszélgetőpartnerünk a beszélgetés végén, hangsúlyozva, hogy off the record beszél, elmondta, ne várjuk senkitől, hogy a Sisi-rezsimet kritizálja.

Egy olyan nyilatkozat, ami a mi európai fogalmaink szerint ,,jó sztori", könnyen börtönt jelenthet interjúalanyunk számára. A kormányzat hatalma akkora, hogy még egy ismert nemzetközi civil szervezet munkáját is gyorsan ellehetetleníthetik. ,,Ne játsszunk a tűzzel, mindannyiunk számára veszélyes ez" - zárta rövidre a beszélgetést a hivatalnok.

Nem könnyű olyan embert találni Egyiptomban, aki hajlandó beszámolni arról, hogy hogyan ,,stabilizálta" Abdel Fattah el-Sisi a 2011 óta zajló politikai átalakulásokat. Jelen anyag egy névtelenséget kérő, Egyiptomban élő újságíró beszámolóján alapszik - őt nevezzük Abdulnak. Miután sokáig közélettel és gazdasággal foglalkozott, beszélgetésünk idején komolyan fontolgatta, hogy tudományos népszerűsítő és tech-műsorokra nyergel át.

Másik megszólalónk Ahmed Samih, az Andalus Institute for Tolerance and Anti-Violence Studies igazgatója. Samih 2016 óta Észtországban él, emigrációban: választási megfigyelőként épp külföldön tartózkodott, amikor egy ismerőse értesítette, hogy hamarosan zárolni fogják a bankszámláit, és eltiltják az országból való kiutazástól, így haza sem ment.


Horgászok az egyik, Níluson átívelő hídon. Fotó: Sipos Zoltán
Horgászok az egyik, Níluson átívelő hídon. Fotó: Sipos Zoltán
Korai volt az öröm, amikor Morsit megpuccsolta a hadsereg

,,A Sisi-rezsim messze a legrosszabb sajtószabadság szempontjából" - értékelt Samih, amikor arra kértük: hasonlítsa össze a sajtó helyzetét Hosni Mubarak, Mohamed Morsi és Abdel Fattah el-Sisi vezetése alatt. Az aktivista 1-től 10-ig tartó skálán Mubaraknak 6-os, a Muzulmán Testvériségnek 8-as, el-Sisinek 2-es osztályzatot adott.

Nem volt ez persze mindig így: az egyiptomiak többsége fellélegzett, amikor 2013 júliusában a hadsereg félreállította az országot az egyre hangsúlyosabb iszlamizáció fele vezető Mohamed Morsit, illetve a Muzulmán Testvériséget.

Abdel Fattah el-Sisi tábornok azonban nem csak a Muzulmán Testvériséget fojtotta szó szerint vérbe: a ,,terror-ellenes harc" ürügyén egyúttal a Nyugat-barát ellenzéket, a szabad médiát, emberjogi szervezeteket is leszalámizta.
A hadsereg mindent megvett

A média feletti uralom kiépítésének első lépése ismerős: hirtelen homályos módon meggazdagodott, vélhetőleg a hadsereggel kapcsolatban álló befektetők, kormányzati pénzekkel kitömött cégek jelentek meg, és mindent felvásároltak.
Akárcsak a kormányzatban, a médiában is tisztogatás vette kezdetét - a Muzulmán Testvériséghez kötődő hivatalnokoknak, médiaszemélyiségeknek menniük kellett, ugyanakkor számos más újságírót is kirúgtak, miután egy-egy rosszakarójuk valami miatt feljelentette őket. Abdult például egyik munkatársa titokban azzal mártotta be, hogy egy trockista szervezet, a Forradalmi Szocialisták tagja (ez persze nem igaz, nevetett az újságíró).
Több száz weboldal blokkolva

A ,,terror-ellenes harc" következő lépéseként a rezsim 2017 májusában bejelentette, hogy 21 weboldalt blokkol, mivel azok a Muzulmán Testvériséghez kötődnek, katari pénzekből működnek vagy pedig ,,álhíreket" terjesztenek.

Persze nem álltak meg itt. A The New York Times februári cikke szerint a kormányzat tiltólistáján jelenleg mintegy 500 weboldal található - például az Al Jazeera hírügynökség, a Huffington Post, a Human Rights Watch emberjogi szervezet vagy a Mada Masr, egy egyiptomi progresszív hangvételű független híroldal.

Az Association for Freedom of Thought and Expression (AFTE) nevű szervezet jelentése szerint feltűnő, hogy a tiltólistán nagyszámú híroldal található, annak ellenére, hogy az egyiptomi alkotmány garantálja a tájékozódáshoz való jogot, és tiltja a cenzúrát.

A szűrők megkerülésére alkalmas TOR, valamint a VPN-szolgáltatók is blokkolva vannak - és bár különféle trükkökkel egyes oldalak továbbra is elérhetőek, ezek olyan műszaki képzettséget feltételeznek, melyekkel az egyszerű felhasználó nem rendelkezik.


Egyike azon kevés kairói köztérnek, amely parkra emlékeztet, és ahol sétálni lehet. Fotó: Sipos Zoltán
Egyike azon kevés kairói köztérnek, amely parkra emlékeztet, és ahol sétálni lehet. Fotó: Sipos Zoltán
Nem lehetetlen megkerülni a szűrőt

,,Sokszor vicces ez: egyes oldalak a Vodafone hálózatában vannak blokkolva, másokat az Orange blokkol. Azonban ezeknek az oldalaknak csak egy töredékéről mondható el, hogy terror-szervezetnek a honlapja" - így Abdul.

A maroknyi megmaradt független médiaorgánum különféle trükkökkel próbálja megkerülni a szűrőt: például a Facebook Instant Article-alkalmazását használja arra, hogy elérje az olvasókat - a rezsim a Facebook-ot csak úgy tudná cenzúrázni, hogy betiltja magát a közösségi hálót.

Mindez azonban azt jelenti, hogy az egyiptomi független sajtó hirdetésekre alapozó üzleti modellje nyom nélkül eltűnt - az oldalak jellemzően külföldi támogatásokból működnek, és sok esetben már nem is Egyiptomban van a szerkesztőségük.
Hírverseny nincs: egy kaptafára készülnek a hírek

,,Egyiptomban nincsenek többé független hangok" - értékelt Ahmed Samih. Miután felvásárolták a médiaorgánumokat, azok ugyanazt a központi üzenetet kezdték el visszhangozni.

,,El nem tudod képzelni, mennyire hasonlóak az üzenetek: ugyanazok a szavak, ugyanaz a felépítés, néha az az érzése az embernek, hogy egyetlen, a hadsereg által kiadott hírlevél alapján készülnek a híradások, azt színezik ki, készítenek hozzá vágóképeket. Az ember nem érti, minek annyi médiaorgánum, ha nincsen hírverseny? Minden gazdasági törvénynek ellentmond az amit ma Egyiptomban látunk" - így Samih.

Az emberjogi területen dolgozó civil szervezetek munkáját szintén ellehetetlenítették: 2011-ben összesen 43, külföldi finanszírozásban részesülő szervezetnél dolgozó személy ellen emeltek vádat - ez a hírhedt 173-as ügy. Az ügyben ítélet is született, a civilekre egytől öt évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki.


Rongybábuk egy teraszon Kairóban. Fotó: Sipos Zoltán
Rongybábuk egy teraszon Kairóban. Fotó: Sipos Zoltán
Bárkit meg lehet vádolni

A 173-as ügy azonban csak a jéghegy csúcsa: számos más civil ellen indult eljárás, közülük egyesek azt sem ismerik, hogy mivel vádolják őket. ,,Senki nem tudja, pontosan hány személy ellen emeltek vádat. Minden hónapban beidézik őket, azonban ők sem tudják, hogy vádlottként vagy gyanúsítottként kell megjelenniük. Ezek az ügyek régóta tartanak, és úgy gondolom, épp az a cél, hogy a végtelenségig nyújtsák őket. Addig is, személyes bankszámláik zárolva vannak, anyagilag ellehetetlenül a helyzetük" - így Abdul.

A büntető törvénykönyvben számos olyan bűncselekmény szerepel, amit gyakorlatilag bármire és bárkire rá lehet húzni: van például az ország biztonsági érdekei elleni összeesküvés, a közmorál megsértése, hamis hírek terjesztése, a kormány elleni gyűlölet szítása. ,,Ezek alapján bárki ellen vádat lehet emelni" - számolt be az újságíró.

A kormányzat ezzel párhuzamosan egyszerűen megtiltotta az egyiptomi civil szervezeteknek, hogy külföldről támogatásokat fogadjanak. Az eredmény: egyes civil szervezetek távoznak az országból, és szomszédos országokból folytatják a munkájukat. Más szervezetek pedig már csak papíron léteznek, bankszámláik zárolva vannak, tevékenységük nincsen.
A legerősebb pártot gyakorlatilag lenullázták

A Sisi-rezsim a politikai ellenzékét is kivéreztette: a Mubarak-éra legerősebb egyiptomi ellenzéki szervezete, a Muzulmán Testvériség több tízezer tagja mára halott, börtönben van vagy külföldre menekült, a szervezet legfeljebb a föld alatt, illegalitásban működik, és a fiatal aktivistái egyre radikálisabbak.

A többi pártnak alig van hagyománya Egyiptomban, így ezek nagy része valós tagság nélkül, pusztán papíron létezik, a különféle színekben megválasztott képviselők pedig valójában a rezsimet, tehát a hadsereget támogatják. ,,A legutóbbi, 2015-ös választásokon a hadsereg több listát is támogatott. Így aki bekerült, az párttól függetlenül a rendszert szolgálja" - magyarázta Abdul.


Gyümölcsárus és kordéja. Fotó: Sipos Zoltán
Gyümölcsárus és kordéja. Fotó: Sipos Zoltán
Sisi egyedüli kihívója egy korábbi támogatója

Ilyen körülmények között fordulhat elő az, hogy a március végén esedékes elnökválasztásokon Abdel Fattah el-Sisinek egyetlen kihívója van: egy korábbi támogatója. Február 14-én a hatóságok Abdel Moneim Aboul Fotouh-t, a Muzulmán Testvériség egy volt politikusát is letartóztatták. A liberális iszlamista Fotouh indult a 2012-es elnökválasztásokon, azonban visszalépett a 2018-as megmérettetéstől.

Az egyiptomi közéletben hagyományosan nagy szerepet játszó hadsereg befolyása egyre csak nő. A hadsereg éves költségvetését megtippelni sem lehet, mára gyakorlatilag egy párhuzamos gazdaságot működtet. Rengeteg vállalkozást működtetnek, légkondicionáló berendezésektől vágóhidakig vagy autópályák működtetéséig vagy több milliárd dolláros infrastruktúra- és ingatlanberuházásokig a gazdaság minden területén jelen vannak cégei.
Ki a hadsereg ura?

Sisi - akinek az önéletrajzában a katonai hírszerzés parancsnoki pozíciója is ki van pipálva - hadügyminiszterként és a hadsereg főparancsnokaként puccsolta meg Morsit 2013-ban. ,,Ő mindenképpen a deep state embere" - így Abdul, azonban szerinte a hadsereg már rég nagyobb, mint bármelyik játékos.

,,A hadsereg egy sokmilliárdos költségvetésű nagyvállalat, igazából mindegy, hogy ki vezeti. Az utóbbi években annyira megnőtt a befolyása, hogy ha Sisi holnap lemondana, a hadsereg befolyása érdemben nem csökkenne."

,,Ma már nincsen hírértéke annak, hogy Egyiptomban mi történik" - összegzett az újságíró, amikor rákérdeztünk: miért ekkora a csend Egyiptommal kapcsolatban?

A másik lehetséges magyarázat az, hogy a a Sisi-rezsimet a nyugati hatalmak még mindig az országot stabilizáló erőként látják, és ugyan tisztában vannak azzal, hogy a rezsim emberi jogokat sért, de ezt ,,collateral damage"-nek, járulékos áldozatnak tekintik. Közel-Kelet már annyi kellemetlen meglepetést tartogatott, hogy senki nem szeretne egy újabb, kétes kimenetelű fordulatot.

Sipos Zoltán

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2018/03/05/pillantsunk-egyiptomra-igy-nez-ki-egy- konszolidalt-illiberalis-demokracia/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megmérettetéstől, médiaorgánumokat, finanszírozásban, szerkesztőségük, légkondicionáló, gyanúsítottként, törvénykönyvben, korrupciógyanús, miniszterelnöki, berendezésektől, börtönbüntetést, hivatalnokoknak, interjúalanyunk, megfigyelőként, testvériséghez, infrastruktúra, átalakulásokat, önéletrajzában, beszélgetésünk, költségvetését, félreállította, ellehetetlenül, meggazdagodott, illegalitásban, szeptemberében, szervezeteknek, sajtószabadság, menekültválság, radikálisabbak, letartóztatták, testvériségnek, tájékozódáshoz, támogatásokból, bejelentkezést, névtelenséget, feljelentette, konszolidált illiberális, másképp gondolkozó, emberjogi civil, elmúlt években, szabad sajtónak, demokráciába fektetsz, egyiptomi demokratikus, 2011-es forradalom, csoportban velünk, szerkesztője kért, térről –, felállította volna, katona termett, szíriai menekültválság, ország nyomornegyedeiben, minket fogadó, Pillantsunk Egyiptomra, Abdel Fattah, Ahmed Samih, Andalus Institute, Anti-Violence Studies, Sipos Zoltán, Hosni Mubarak, Mohamed Morsi, Muzulmán Testvériségnek, Mohamed Morsit, Muzulmán Testvériséget, Muzulmán Testvériséghez, Forradalmi Szocialisták, York Times, Huffington Post, Human Rights Watch, Mada Masr, Facebook Instant Article-alkalmazását, Muzulmán Testvériség, Abdel Moneim Aboul Fotouh-t,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Sokan azt tartják  Jó éjszakát  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Alázat  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Irgalom és ítélet  Png ház  Akarat  Éretlen vers  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép álmokat!  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png rózsa csokor  Popper Péter szavai  Png fotel  Alázat  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  Alvó cicák  Makszim Gorkij gondolata  Erdőn  Facebookon kaptam  Akarat  Png kutya  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A másik dolog,  Kaffka_Margit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nem számIt  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Jó éjszakát  Png telefon  Paul David Tripp Április 21  Soha ne kedvezz...  Png férfi  Elköszönt  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Egy maradéktalanul uralt világ  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mindig jusson idő nevetni  Egy bizonyos határt  Akarat  Adakozás  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Kaffka_Margit  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
konszolidált illiberális, másképp gondolkozó, emberjogi civil, elmúlt években, szabad sajtónak, demokráciába fektetsz, egyiptomi demokratikus, 2011-es forradalom, csoportban velünk, szerkesztője kért, térről &#8211, felállította volna, katona termett, szíriai menekültválság, ország nyomornegyedeiben, minket fogadó, egyiptomi kormányzatot, forrásunk számára, forró kását, beszélgetés végén, olyan nyilatkozat, kormányzat hatalma, ismert nemzetközi, névtelenséget kérő, ismerőse értesítette, országból való, legrosszabb sajtószabadság, sajtó helyzetét, aktivista 1-től, egyiptomiak többsége, hadsereg félreállította, egyre hangsúlyosabb, szabad médiát, hadsereg mindent, média feletti, hadsereggel kapcsolatban, trockista szervezet, rezsim 2017, kormányzat tiltólistáján, egyiptomi progresszív, tiltólistán nagyszámú, egyiptomi alkotmány, tájékozódáshoz való, szűrők megkerülésére, egyszerű felhasználó, oldalaknak csak, töredékéről mondható, maroknyi megmaradt, olvasókat &#8211, közösségi hálót, egyiptomi független, oldalak jellemzően, kaptafára készülnek, központi üzenetet, hadsereg által, emberjogi területen, hírhedt 173-as, ügyben ítélet, civilekre egytől, teraszon Kairóban, jéghegy csúcsa, ügyek régóta, végtelenségig nyújtsák, büntető törvénykönyvben, ország biztonsági, közmorál megsértése, kormány elleni, kormányzat ezzel, egyiptomi civil, legerősebb pártot, politikai ellenzékét, szervezet legfeljebb, föld alatt, fiatal aktivistái, többi pártnak, különféle színekben, hadsereget támogatják, hadsereg több, párttól függetlenül, rendszert szolgálja&#8221, korábbi támogatója, március végén, hatóságok Abdel, volt politikusát, liberális iszlamista, 2018-as megmérettetéstől, egyiptomi közéletben, hadsereg éves, párhuzamos gazdaságot, gazdaság minden, katonai hírszerzés, hadsereg főparancsnokaként, deep state, sokmilliárdos költségvetésű, utóbbi években, hadsereg befolyása, csend Egyiptommal, másik lehetséges, nyugati hatalmak, országot stabilizáló, rezsim emberi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1740
  • e Hét: 12007
  • e Hónap: 23118
  • e Év: 176614
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.