Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megszorítások jöhetnek, mert a kormány túlköltekezett a vála
  2018-05-27 21:07:25, vasárnap
 
  Wiedemann Tamás
2018. május 23. 17:05• Állam, Pénz

Megszorítások jöhetnek, mert a kormány túlköltekezett a választások előtt


Az Európai Bizottság május elején közölte a tavaszi gazdasági előrejelzését, ma pedig nyilvánosságra hozta az ebből következő ajánlásait. Ebben a brüsszeli testület figyelmeztetést adott hazánknak, és azt javasolja, hogy az Európai Tanács fogadjon el ajánlásokat Magyarországgal szemben.

Magyarország tartósan megsérti a középtávú költségvetési hiánycélhoz való közeledés szabályát, írja az Európai Bizottság, ami a szakzsargonjukban azt jelenti, hogy a kormány túl sokat költött 2017-ben, és emiatt veszélybe került az évekre előre eltervezett hiánycél-pálya. Ugyanezt egyébként Romániára is megállapítják.

A bizottság szerint míg 2016-ban a hazai költségvetés strukturális egyenlege

1,8 százalékos hiányt mutatott, addigi a tavalyi rendesen elszállt, 3,1 százalék lett a GDP arányában. Ezt az eltérést ítélte jelentősnek a bizottság, és a pénzügyi válság után felállított új szabályok szerint a felelőtlen pénzgazdálkodásnak következményei vannak.

Magyarország azonban durván átlépte ezt a határt, hiszen a kormány 1,7 százalékos középtávú költségvetési hiánycélt vállalt tavalyra az Európai Bizottságnál.

Ennek sikerült majdnem a dupláját tavaly összehozni.

Az Orbán-kormány szóban bár tagadta, hogy 2017-re választási költségvetést alkotott, írásban már el kellett ismernie ezt. Már a tavalyi költségvetés elfogadásakor kiderült, hogy a kormány által vállalt 2,4 százalékos deficit egy 2,1 százalékos középtávú hiánycélnak felel meg. Ezt a Költségvetési Tanács

jegyezte meg a költségvetési tervezet áttekintését követően. A választások előtt a kormány olyan durva osztogatásba kezdett, hogy az eredetileg már módosított középtávú hiánycélt is átlépték egy százalékponttal a GDP-arányában.

Emellett az is közrejátszott a középtávú hiány megugrásában, hogy a gazdasági növekedést egyedi tételek, például az országba áramló uniós támogatások javítják. Ez azonban nem értelmezhető fenntartható növekedésnek, hiszen egy-két év múlva vissza fog esni és akkor a GDP-növekedés is lassulni fog. Az Európai Bizottság éppen emiatt alkalmazza a középtávú hiánycél technikáját, mert ebben a modellben ki lehet szűrni az egyedi tételeket.

A mostani év sem lesz egyszerű, hiszen hozni kell az 1,7 százalékos eredményt, miközben jövőre 1,5 százalékra kell csökkenteni a középtávú, vagyis strukturális hiánycélt. A bizottság javaslatára az uniós pénzügyminiszterek tanácsának kell Magyarországra nyomást gyakorolnia, hogy tegyen lépéseket a középtávú költségvetési egyensúly megteremtése érdekében.

Erre szűk fél éve van Magyarországnak, vagyis még idén csökkentenie kellene a kormánynak az állami kiadásokat, más szóval megszorító intézkedésekről kell döntenie.

A menetrend egészen pontosan úgy lesz, hogy a tanácsnak mostantól egy hónapja van arra, hogy felszólítsa Magyarországot a szükséges költségvetési lépések meghozatalára. Ezt követően öt hónap alatt kell a kormánynak összeraknia egy olyan tervet, amely csökkenti a költségvetési hiányt.

De mivel Magyarország nem tagja az eurózónának, nincs is semmiféle jogi következménye annak, ha nem teljesíti a bizottság elvárásait.

A piacok - kötvény és devizapiacok - azonban büntethetnek, hiszen az Európai Bizottság félévente nyilvánosságra hozza, hogy az egyes tagállamok hogyan haladnak a költségvetési hiány lefaragásával.

Magyarország ellen utoljára 2004 és 2013 között folyt uniós eljárás költségvetési ügyek miatt. Akkor még túlzottdeficit-eljárásnak hívták a költségvetési hiány túllépése miatt indított szankciót. A gazdasági válság azonban olyan mélyen érintette az EU-t, hogy most sokkal szigorúbb szabályok vannak érvényben. A középtávú hiánycél ugyanis jobban tükrözi, hogy egy-egy tagállam több évre előretekintve hogyan teljesíti a hiány csökkentését.

A túlzottdeficit-eljárás korábban akkor lépett életbe, amikor egy ország több éven keresztül átlépte a 3 százalékos GDP-arányos deficitet. A jelenlegi szabályok szerint azonban, ha valamelyik ország elkezd távolodni a középtávú hiánycéltól, akkor azonnal elindul az eljárás.

https://g7.24.hu/allam/20180523/megszoritasok-johetnek-mert-a-kormany-tulkoltekez ett-a-valasztasok-elott/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: magyarországgal, magyarországnak, figyelmeztetést, intézkedésekről, százalékponttal, tulkoltekezett, következményei, túlzottdeficit, magyarországot, nyilvánosságra, túlköltekezett, magyarországra, elfogadásakor, megszoritasok, költségvetési, költségvetést, következménye, lefaragásával, előretekintve, közrejátszott, megszorítások, meghozatalára, megállapítják, előrejelzését, magyarország, osztogatásba, strukturális, növekedésnek, áttekintését, megugrásában, büntethetnek, értelmezhető, bizottságnál, fenntartható, csökkentenie, költségvetés, kormány túlköltekezett, választások előtt, tavaszi gazdasági, ebből következő, brüsszeli testület, középtávú költségvetési, évekre előre, bizottság szerint, hazai költségvetés, tavalyi rendesen, eltérést ítélte, pénzügyi válság, dupláját tavaly, tavalyi költségvetés, kormány által, költségvetési tervezet, Wiedemann Tamás, Európai Bizottság, Európai Tanács, Európai Bizottságnál, Költségvetési Tanács,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Ne kapaszkodj magasabbra,  Aki nem dolgozik, ne is egyék  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png kislány  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kutya  Neked tudnod kell  Neked tudnod kell  Egy hatékony szolga  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Sose bánj semmit  A boldog családok mind hasonló...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  A jó emberek mindig szépek mar...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nevem  Szabolcska Mihály – Ákác...  Rátalálsz  Örülök, hogy látlak!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Tanuld meg ezt a versemet  Nagyon különös  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Nem számIt  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Fehér virág  Paul David Tripp Április 19  Paul David Tripp Április 21  Mai harmónia kártyám  Akarat  Akarat  Rátalálsz  s immár én is felragyogva, ért...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Fekete István - Akác  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png nő  Szép napot kívánok  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alázat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Reggel van  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Próbálj meg ...  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Varga János Veniam - Fontos sz...  Sose bánj semmit 
Bejegyzés Címkék
kormány túlköltekezett, választások előtt, tavaszi gazdasági, ebből következő, brüsszeli testület, középtávú költségvetési, évekre előre, bizottság szerint, hazai költségvetés, tavalyi rendesen, eltérést ítélte, pénzügyi válság, dupláját tavaly, tavalyi költségvetés, kormány által, költségvetési tervezet, kormány olyan, középtávú hiány, gazdasági növekedést, országba áramló, középtávú hiánycél, egyedi tételeket, bizottság javaslatára, állami kiadásokat, menetrend egészen, tanácsnak mostantól, szükséges költségvetési, kormánynak összeraknia, olyan tervet, költségvetési hiányt, bizottság elvárásait, piacok &#8211, egyes tagállamok, költségvetési hiány, gazdasági válság, hiány csökkentését, ország több, jelenlegi szabályok, középtávú hiánycéltól, magyarországgal, magyarországnak, figyelmeztetést, intézkedésekről, százalékponttal, tulkoltekezett, következményei, túlzottdeficit, magyarországot, nyilvánosságra, túlköltekezett, magyarországra, elfogadásakor, megszoritasok, költségvetési, költségvetést, következménye, lefaragásával, előretekintve, közrejátszott, megszorítások, meghozatalára, megállapítják, előrejelzését, magyarország, osztogatásba, strukturális, növekedésnek, áttekintését, megugrásában, büntethetnek, értelmezhető, bizottságnál, fenntartható, csökkentenie, költségvetés, csökkentését, megteremtése, devizapiacok, eltervezett, csökkenteni, támogatások, technikáját, hiánycéltól, jelentősnek, hiánycélnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 11468
  • e Hónap: 22579
  • e Év: 176075
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.