Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tündérkertet álmodott a kormány, szinte semmi nem lett belő
  2018-06-24 09:14:35, vasárnap
 
 
2018. június. 24. 09:00 2018. június. 24. 09:10 Gazdaság

Tündérkertet álmodott a kormány, szinte semmi nem lett belőle

Hamvay Péter

Most az Esterházy-kincstárat is elveszítheti az állam.

Orbán Viktortól Lázár Jánoson át egészen L. Simon Lászlóig az újgazdagok sóvársággal elegy áhítatával tekintettek a fertődi Esterházy-kastélyra a harmadik Orbán-kormány kulturális ügyekben is meghatározó vezetői. Azt szerették volna, hogy a pompás barokk palota éppolyan művelődési, turisztikai központ legyen, és a tetejében még olyan történelmi hangulatot is árasszon, mint a határ túloldalán található Esterházy-uradalom létesítményei, a kismartoni kastély vagy a fraknói vár. Ám míg Ausztriában soha nem szűnt meg a folyamatosság, és az Esterházy Magánalapítványba szervezett föld- és ingatlanvagyon áll a koncepciózus kulturális elképzelések mögött - egészen más a helyzet Magyarországon.

A felzárkózás jegyében az Orbán-kormány már az előző ciklusban igyekezett mindent megtenni, hogy felvegye a lépést a szomszédokkal: próbálta felgyorsítani a műemlékegyüttesnek még az ezredfordulón kezdődött felújítását, és felturbózni a háború után alaposan kirabolt kastély műtárgyállományát. Mindezek mellett tudományos intézetet is alapított, új nyári koncertsorozat is indult. Az utóbbi évek alatt azonban, bár több milliárdot felemésztett a program, kevés eredményt sikerült elérni. Elkészült ugyan az egykori jószágkormányzóság épülete, és a kivitelező West Hungária Bau Kft. tájékoztatása szerint e hónap végére átadják a kastély nyugati szárnyát is, de az Iparművészeti Múzeumból einstandolt, és számos galibát okozó Esterházy-kincstár tárgyaiból valószínűleg még sokáig nem nyílik kiállítás.

Az utóbbi években szezonról szezonra 250-350 millió forintot szórtak el az Esterházy Vigasságok programsorozatra, s miközben a határ túloldalán telt házat vonz Haydn szelleme, itt lasszóval kell fogni a nézőket. Idén egyelőre meg sem hirdették az eseményt; a kastély honlapján semmilyen programot nem kínálnak nyárra. A kastélyt üzemeltető Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont nem adott magyarázatot, ahogy Rácz Márton karmester, a program művészeti vezetője sem árulta el, lesz-e ott, és ha igen, milyen zenei esemény az idén. Ráadásul nemrégiben távozott a központ szakmai igazgatója, Bardi Terézia művészettörténész. Az L. Simon László kreatúrájának számító Bodrogai László igazgatót már korábban kirúgták, de a csere nem mondható minőséginek. Tavaly szeptembertől Firtl Mátyásnak, a térség korábbi KDNP-s országgyűlési képviselőjének - akinek családja a trafikmutyi egyik nagy nyertese volt - a lánya, Egresitsné Firtl Katalin Barbara lett az új igazgató.
© ORFK / H. Szabó Sándor

Pedig nagy volt a nekibuzdulás. Először a múzeumokat utasították, hogy gyűjtsék össze a náluk lévő, az Esterházyakhoz köthető műtárgyakat. Ám ők nem voltak túl lelkesek. 2013-ban épp a fertődi kastély falai között utasította Orbán Viktor Balog Zoltánt, alkosson törvényjavaslatot, hogy a kultúrát felügyelő miniszter maga dönthessen a múzeumokban őrzött műtárgyak mozgatásáról. A Nemzeti Múzeumban lévő numizmatikai anyagot, vagy a Széchényi Könyvtárban őrzött Haydn-kéziratokat, az Országos Levéltárban lévő Esterházy-iratanyagot mégsem hurcolták le Fertődre, a 2014 tavaszán megalapított Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontba. Ellenben az Iparművészeti Múzeumban lévő ötvöstárgyakat és viseleteket tartalmazó úgynevezett Esterházy-kincstár egy részét, mint lapunk elsőként megírta, 2016 végén Fertődre szállították (lásd Eltolták című írásunkat).

A kismartoni Esterházy Magánalapítvány már 2013-ban felvetette, hogy kezdjenek tárgyalásokat a kincsek tulajdonjogának tisztázásáról. Akkor született meg ugyanis az a szabályozás, amely megfordította egyes restitúciós ügyekben a bizonyítást. Így ha valaki vitatott eredetű tárgy esetében megfelelő módon valószínűsíti a tulajdonjogát, a közgyűjteménynek kell bizonyítania, hogy jogszerűen került az állam tulajdonába az adott tárgy. Úgy tudjuk, 2016 októberében végre össze is jött egy találkozó az ausztriai alapítvány képviselőivel, akik a Miniszterelnökségtől azt az ígéretet kapták, hogy egy-két hét múlva elkezdődhetnek a konkrét tárgyalások. Majd nem történt semmi. Amikor már csaknem három éve várt az alapítvány a tárgyalásos rendezésre, 2016 decemberében a hatályos szabályozásra hivatkozva benyújtotta az igényét a Miniszterelnökséghez. Ám fél év múlva csak egy egymondatos elutasító válasz érkezett. Az indoklásért is pereskedni kellett, amit nemrég az alapítvány jogerősen megnyert.
Eltolták

Az Esterházy-kincstár őrzésére a XVII. század óta Fraknó vára szolgált, bár egyes darabokat a család számos palotájában, köztük Fertődön is használtak. Az első világháború után a kincstár legfontosabb műtárgyai - ötvösmunkák, ruhák, az éremgyűjtemény, a kotta- és levéltár - Magyarországra kerültek. Fraknóban maradt az ezüstbútor-gyűjtemény, az ősgaléria és a család dicső katonai múltját idéző fegyvertár. A Tanácsköztársaság az Esterházy-kincstárat is lefoglalta, és az Iparművészeti Múzeumba szállíttatta. Esterházy Miklós a rendelet hatályon kívül helyezése után sem vitte el azokat, fia, Esterházy Pál herceg (1901-1989) formális letéti szerződést is kötött. Budapest ostroma idején a herceg úgy gondolta, hogy a budai Tárnok utcai palotájában nagyobb biztonságban lesznek a tárgyak, ezért 1944. november 29. és december 4. között kézikocsikkal tolták át a műtárgyakat rejtő ládákat a budai Várba. Ám a palotát elpusztította egy bombatalálat, a kincseket 1948-1949 fordulóján tárták fel a romok alól. A károk hatalmasak voltak, de a szinte elpusztult kincsek egy részét több évtizedes munkával restaurálták az Iparművészeti Múzeum szakemberei. A magyar főúri kincstárak közül egyedüliként fennmaradt, sőt a XVII. századtól egészen a XIX. századig gyarapodó gyűjtemény legismertebb része 260 ötvöstárgy és 65 tétel öltözet.

A magyar fél ebben a vitatott jogi helyzetben kezdte elszállítani a kincseket az Iparművészeti Múzeumból Fertődre. Ez már az alapítványnak is sok volt. 2016 végén bírósághoz fordult, először csak az őrzési hely megváltoztatása miatt. Ám kiderült, ebben a bíróság csak akkor tud dönteni, ha tisztázódik a tulajdonjog, így végül ezen a címen indult el a per a Fővárosi Törvényszéken. Az alapítvány, ha neki ad igazat a bíróság, nem akarja a kincseket kivinni az országból - nem is teheti, hiszen azok védettek -, de szeretné, ha azok az Iparművészeti Múzeumban lennének, vagy olyan országos múzeumban, amely megfelel a szakmai előírásoknak, és maga is szakmailag foglalkozhatna velük, illetve időszakosan kiállítaná azokat.

Nem lesz egyszerű a bíróság dolga. Az állam úgy érvel, hogy a hitbizományok államosításáról szóló 1949-es törvény értelmében - tehát jogszerűen - kerültek köztulajdonba a műtárgyak. Az Esterházy-alapítványnál viszont a húszas években, a család és az állam között született letéti szerződést tartják érvényesnek. Szerintük azért nem államosíthatta azokat jogszerűen az állam, mert a kincsek - bár akkor már évtizedek óta Magyarországon voltak - a XVII. században létrehozott hitbizomány szerint jogilag továbbra is Fraknó várához tartoztak, amely a határrendezéskor Ausztriához került. Fertőd csupán azzal vigasztalódhat, hogy az Esterházy ,,brand" tőle sem vitatható el. Amire persze szintén lehetne - jogilag is támadhatatlan - sikeres kulturális koncepciót építeni.

HAMVAY PÉTER

http://hvg.hu/gazdasag/201821__esterhazygyujtemeny__fertod__jogvitak__kincs_ami_n incs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fesztiválközpont, programsorozatra, határrendezéskor, közgyűjteménynek, magánalapítvány, államosításáról, megváltoztatása, tulajdonjogának, esterházyakhoz, foglalkozhatna, államosíthatta, magyarországon, elkezdődhetnek, ingatlanvagyon, képviselőjének, vigasztalódhat, magyarországra, éremgyűjtemény, koncertsorozat, ötvöstárgyakat, szomszédokkal, kézikocsikkal, tisztázásáról, iparművészeti, országgyűlési, tájékoztatása, felgyorsítani, alapítványnak, szabályozásra, hitbizományok, alapítványnál, tárgyalásokat, képviselőivel, köztulajdonba, ezredfordulón, valószínűsíti, újgazdagok sóvársággal, harmadik Orbán-kormány, pompás barokk, határ túloldalán, kismartoni kastély, koncepciózus kulturális, helyzet Magyarországon, felzárkózás jegyében, előző ciklusban, ezredfordulón kezdődött, háború után, utóbbi évek, kivitelező West, kastély nyugati, utóbbi években, kastély honlapján, Hamvay Péter, Orbán Viktortól Lázár Jánoson, Simon Lászlóig, Esterházy Magánalapítványba, West Hungária Bau Kft, Iparművészeti Múzeumból, Esterházy Vigasságok, Eszterháza Kulturális, Rácz Márton, Bardi Terézia, Simon László, Bodrogai László, Firtl Mátyásnak, Egresitsné Firtl Katalin Barbara, Szabó Sándor, Orbán Viktor Balog Zoltánt, Nemzeti Múzeumban, Széchényi Könyvtárban, Országos Levéltárban, Iparművészeti Múzeumban, Esterházy Magánalapítvány, Iparművészeti Múzeumba, Esterházy Miklós, Esterházy Pál, Iparművészeti Múzeum, Iparművészeti Múzeumból Fertődre, Fővárosi Törvényszéken, HAMVAY PÉTER,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Németh László tollából  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Sose bánj semmit  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Png telefon  A másik dolog,  Bounty krémes  Png nő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Éretlen vers  Fehér virág  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Png férfi  Gonosz démon-álarc  Sose bánj semmit  Png kislány  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Lóhere  Fehér virág  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png fotel  Hiányzik  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szívem tiéd  Hiányzik  Akarat  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png virág  Alázat  Akarat  Alvó cicák  Szívem tiéd  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nevem  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kerüld el az evangélium örömén...  Kaffka_Margit  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Az engedelmesség miért nem vál...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Paul David Tripp Április 19  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Éretlen vers  Nagyi telefonál  Nem méltó hozzád  210 éve született a SZÓZAT meg...  képre írva  Akarat 
Bejegyzés Címkék
újgazdagok sóvársággal, harmadik Orbán-kormány, pompás barokk, határ túloldalán, kismartoni kastély, koncepciózus kulturális, helyzet Magyarországon, felzárkózás jegyében, előző ciklusban, ezredfordulón kezdődött, háború után, utóbbi évek, kivitelező West, kastély nyugati, utóbbi években, kastély honlapján, kastélyt üzemeltető, program művészeti, központ szakmai, térség korábbi, múzeumokat utasították, náluk lévő, fertődi kastély, kultúrát felügyelő, múzeumokban őrzött, 2014 tavaszán, kismartoni Esterházy, kincsek tulajdonjogának, közgyűjteménynek kell, állam tulajdonába, adott tárgy, ausztriai alapítvány, ígéretet kapták, konkrét tárgyalások, tárgyalásos rendezésre, hatályos szabályozásra, egymondatos elutasító, alapítvány jogerősen, család számos, első világháború, kincstár legfontosabb, család dicső, rendelet hatályon, budai Tárnok, műtárgyakat rejtő, budai Várba, palotát elpusztította, kincseket 1948&#8211, romok alól, károk hatalmasak, szinte elpusztult, részét több, magyar főúri, vitatott jogi, őrzési hely, bíróság csak, címen indult, kincseket kivinni, országból &#8211, szakmai előírásoknak, bíróság dolga, hitbizományok államosításáról, húszas években, állam között, kincsek &#8211, határrendezéskor Ausztriához, fesztiválközpont, programsorozatra, határrendezéskor, közgyűjteménynek, magánalapítvány, államosításáról, megváltoztatása, tulajdonjogának, esterházyakhoz, foglalkozhatna, államosíthatta, magyarországon, elkezdődhetnek, ingatlanvagyon, képviselőjének, vigasztalódhat, magyarországra, éremgyűjtemény, koncertsorozat, ötvöstárgyakat, szomszédokkal, kézikocsikkal, tisztázásáról, iparművészeti, országgyűlési, tájékoztatása, felgyorsítani, alapítványnak, szabályozásra, hitbizományok, alapítványnál, tárgyalásokat, képviselőivel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 569
  • e Hét: 14799
  • e Hónap: 25910
  • e Év: 179406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.