Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Októbereink
  2007-10-06 22:44:13, szombat
 
  Októbereink
Pilhál György
2007.10.06 00:02


Magyar Nemzet
Felemelő és szívszorító napra ébredtünk ma. Százötvennyolc évvel ezelőtt, 1849. október hatodikán tizenkét magyar tábornokot és egy ezredest végeztek ki Aradon. Négyet golyóval, kilencet kötéllel. A golyót azoknak adták kegyelemből, akik osztrák csapatok előtt tették le a fegyvert, illetve nem harcoló alakulat élén álltak. Az osztrákokat irritálta, hogy nem ők az egyedüli győztesek, oroszok segítettek nekik.

A nemzet köztudatában a vértanúkról csak haláluk ténye él, amelyet mindannyian méltósággal viseltek. Kevésbé követte nyomon a história, hogy honnan indultak, milyen úton-módon jutottak el Aradig.
Nem voltak egyforma képességű katonák, és egyformán sikeresek sem. Egyikük sem készült mártírnak. Igazi, életrevaló honvédek voltak, nem fanatikusok. Az ország akkori leggazdagabb embere, a milliomos földesúr (Kiss Ernő), a gazdag főúr (gróf Vécsey Károly) éppúgy ott volt, mint az elszegényedett német arisztokrata (gróf Leiningen-Westerburg Károly), a magyar érzelművé lett szerb gazdag paraszt (Damjanich János), a republikánus-demokrata (Nagysándor József), a vasúti főtisztviselő (Lázár Vilmos), a másfél évvel korábban osztrák nemességet kapott őrnagy (Schweidel József), a kitűnő mérnök (Török Ignác), a főnemes (Dessewffy Arisztid), az iparszervezésben zseni (Lahner György), az osztrák középnemes (Pöltenberg Ernő), a horvát határőr (Knézich Károly) és a pozsonyi fogadós gyermeke (Aulich Lajos).
Vécsey története megér egy külön bekezdést. Egész családja a császár híve, egyedül ő volt a renegát. Haynau borzasztóan haragudott rá, így aztán megtorlásul utolsónak akasztatta fel, végig kellett néznie tábornoktársai haláltusáját. Damjanichcsal nem volt jó viszonyban, még a tavaszi hadjárat során összevesztek, nem beszéltek egymással. Őt Vécsey előtt rakták a bitóra. A ,,haragos" Vécsey, mielőtt odament volna az akasztófához, megállt Damjanich előtt, letérdelt, és megcsókolta a már halott tábornok kezét... A halálos ítélet már szeptember huszonhatodikán megszületett, a végrehajtást azért tette éppen október hatodikára a féktelen briganti Julius Haynau, mert ezen a napon volt a második bécsi forradalom kitörésének napja.

A történelem fintora, hogy egy nappal korábban, 1849. október ötödikén rakta le a fegyvert az utolsó, még hadban álló magyar sereg, Klapka György Komáromban állomásozó csapata.
Esős október volt azon a napon. A kegyelemből golyó általi halálra ítélt négy tábornokot hajnali hat órakor végezték ki az aradi vár sáncánál. Az apró termetű Kiss Ernő nem engedte, hogy kendővel bekössék a szemét. Akarom látni a gyilkosaimat, mondta.

A többi tábornok bentről hallgatta a fegyverropogást. Ők nyolc óra környékén következtek, de ők már a bitón. A nagy termetű Damjanichot szekérrel vitték a vesztőhelyre - hónapokkal korábban egy lovas balesetben eltörött a lába, járni nem tudott.

Damjanich az előző estén levelet írt leendő mártírtársához, gróf Leiningen-Westerburg Károlyhoz: ,,Amit az Isten ad, kedves öregem, el kell viselnünk, mint oly sok háborús veszedelmet; keményen és félelem nélkül nézzünk szemébe a kaszásnak, és próbált férfiként álljuk ki azt, amit ránk mértek."
Pöltenberg tábornok már a bitófák felé vonulva mondta tábornoktársainak: ,,Szép kis deputáció megy az Úristenhez, hogy a magyarok ügyét képviselje." Gyönyörűen fogalmaz Aulich Lajos, a kormány utolsó hadügyminisztere is a fegyverletétel előtti napokban: ,,Harczunk, mellyet Európa két elbízott hatalmassága ellen vezetünk, nem a nemzetiség, hanem a közszabadság harcza az absolutizmus ellen. Győzelmeink elődiadalai a világszabadságnak. Így van a nemzet s kormánya lelkesülve; így van különösen meggyőződve a nemzet hadügyét vezénylő végrehajtó hatalom."

Haynau rendelkezése értelmében a kivégzetteket másnapig ott kellett hagyni a bitófán, illetve a sánc előtt. Ennek a rosszindulatú intézkedésnek az elhibázott volta már délre kiderült: az aradi nép és a környező falvak lakossága zarándokmenetben vonult el a holttestek előtt, ezrek és ezrek hangosan imádkoztak; Arad valamennyi templomában megkondultak a harangok, a kétségbeesett osztrák várparancsnok, Howiger járőrei idegesen és eredménytelenül szaladgáltak egyik utcasaroktól a másikig, egyik templomtól a másikig, hasztalan próbálva hazaterelni a zarándokló tömeget, az még éjszaka is a kivégzés színhelyén szorongott.

Ugyanezen a napon, 1849. október hatodikán Pesten kivégezték Batthyány Lajost, az első felelős magyar miniszterelnököt azon a helyen, ahol ma az örökmécses lobog. (Eredetileg őt is bitóra vitték volna, de a megelőző éjszakán öngyilkosságot kísérelt meg, annyira összeszabdalta a nyakát, hogy akasztani nem lehetett...) Hogy neki mi volt a bűne, máig nem tudjuk. Pár hónapig volt csak a kormány élén, lojális a királyhoz, alkotmányos keretek között gondolkodott, fegyveres harcban nem vett részt. Igazi magyar ember volt, főnemes.

Haynau példát akart statuálni. Százvalahány kivégzettet hagyott maga után, ezreket vitetett Kufstein várbörtönébe. (Jó száz évvel később Kádár János überelte, ő több száz embert juttatott kötélre, tízezreket börtönbe, kétszázezren elmenekültek az országból.)

Akkor, 1849. október hatodikán a forradalomnak és a szabadságharcnak vége volt. Látszólag. A hamu alatt azonban ott pislákolt a parázs. Ahogyan az ötvenhat őszén eltaposott forradalom nyomában is.
Most, 2007 őszén elhamvadt-e már?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: iparszervezésben, hadügyminisztere, zarándokmenetben, szabadságharcnak, miniszterelnököt, huszonhatodikán, eredménytelenül, fegyverropogást, öngyilkosságot, összeszabdalta, tábornoktársai, elszegényedett, mártírtársához, százötvennyolc, fegyverletétel, kétségbeesett, kivégzetteket, várparancsnok, rosszindulatú, intézkedésnek, damjanichcsal, forradalomnak, főtisztviselő, végrehajtást, gyilkosaimat, vesztőhelyre, köztudatában, leggazdagabb, republikánus, haláltusáját, összevesztek, akasztófához, megszületett, közszabadság, arisztokrata, hatalmassága, ezredest végeztek, golyót azoknak, osztrákokat irritálta, egyedüli győztesek, nemzet köztudatában, vértanúkról csak, ország akkori, milliomos földesúr, gazdag főúr, elszegényedett német, magyar érzelművé, vasúti főtisztviselő, másfél évvel, kitűnő mérnök, iparszervezésben zseni, osztrák középnemes, Pilhál György, Magyar Nemzet, Kiss Ernő, Vécsey Károly, Leiningen-Westerburg Károly, Damjanich János, Nagysándor József, Lázár Vilmos, Schweidel József, Török Ignác, Dessewffy Arisztid, Lahner György, Pöltenberg Ernő, Knézich Károly, Aulich Lajos, Julius Haynau, Klapka György Komáromban, Leiningen-Westerburg Károlyhoz, Batthyány Lajost, Kádár János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy bizonyos határt  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Png nő  Fekete István - Akác  Gonosz démon-álarc  Akarat  Facebookon kaptam  Adakozás  képre írva  Őrizkednünk kell...  A Megváltó szolgálatában  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyon különös  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nem tudhatod  A Megváltó szolgálatában  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  A kételkedés kezelése  Rátalálsz  Png telefon  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reggel van  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Rátalálsz  Akarat  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png lepke  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Makszim Gorkij gondolata  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png virág  képre írva  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Png nő  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  Hazára minden embernek szükség...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mai harmónia kártyám  Őrizkednünk kell...  Szép napot kívánok  Soha ne kedvezz...  Alázat  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Png rózsa csokor  Png virág 
Bejegyzés Címkék
ezredest végeztek, golyót azoknak, osztrákokat irritálta, egyedüli győztesek, nemzet köztudatában, vértanúkról csak, ország akkori, milliomos földesúr, gazdag főúr, elszegényedett német, magyar érzelművé, vasúti főtisztviselő, másfél évvel, kitűnő mérnök, iparszervezésben zseni, osztrák középnemes, horvát határőr, pozsonyi fogadós, külön bekezdést, császár híve, tavaszi hadjárat, halálos ítélet, végrehajtást azért, féktelen briganti, napon volt, második bécsi, történelem fintora, nappal korábban, kegyelemből golyó, apró termetű, többi tábornok, nagy termetű, vesztőhelyre &#8211, lovas balesetben, előző estén, bitófák felé, magyarok ügyét, kormány utolsó, fegyverletétel előtti, közszabadság harcza, absolutizmus ellen, nemzet hadügyét, kivégzetteket másnapig, sánc előtt, rosszindulatú intézkedésnek, elhibázott volta, környező falvak, holttestek előtt, kétségbeesett osztrák, zarándokló tömeget, kivégzés színhelyén, első felelős, örökmécses lobog, megelőző éjszakán, kormány élén, szabadságharcnak vége, hamu alatt, ötvenhat őszén, iparszervezésben, hadügyminisztere, zarándokmenetben, szabadságharcnak, miniszterelnököt, huszonhatodikán, eredménytelenül, fegyverropogást, öngyilkosságot, összeszabdalta, tábornoktársai, elszegényedett, mártírtársához, százötvennyolc, fegyverletétel, kétségbeesett, kivégzetteket, várparancsnok, rosszindulatú, intézkedésnek, damjanichcsal, forradalomnak, főtisztviselő, végrehajtást, gyilkosaimat, vesztőhelyre, köztudatában, leggazdagabb, republikánus, haláltusáját, összevesztek, akasztófához, megszületett, közszabadság, arisztokrata, hatalmassága, gondolkodott, utcasaroktól, szaladgáltak, százvalahány, várbörtönébe, elmenekültek, kétszázezren, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 939
  • e Hét: 15169
  • e Hónap: 26280
  • e Év: 179776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.