Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az mégse járja, hogy az állami fogadáson lökdösődni kell
  2015-05-12 18:30:43, kedd
 
   
 
Az mégse járja, hogy az állami fogadáson lökdösődni kell

politika
május 11., hétfő 15:43


Amíg megmagyarázom, megcsinálom - idézte Ybl Miklóst, a Várkert Bazár tervezőjét L. Simon László államtitkár azon az építészeti konferencián, amelynek témája a Budai Vár 200 milliárd forintra tervezett átalakítása volt. L. Simon szerint a kormány is valahogy így állt neki a Vár évtizedekig halogatott, mára szerinte elodázhatatlanná vált megújításához. Aztán persze nagyon sokszor elmondta, hogy a társadalmi párbeszédet nem szabad mellőzni, ezt a konferenciát is ilyennek szánták.
lsimon
Fotó: kormany.hu


Hogy miért elodázhatatlan a Vár felújítása, az egyáltalán nem derült ki most sem, pedig L. Simon - politikustól egészen elképesztő módon - nem töltötte ki a neki szánt időkeretet. Amit szavai szerint orvosolni kell, az a második világháború és a kommunizmus pusztítása, mert az utóbbi L. Simon szerint legalább annyira súlyos volt, mint a Vár lerombolása. Visszatérő fájdalom például, hogy Kádárék nyilván provokációs célból a Palotába költöztették a Munkásmozgalmi Múzeumot. Ezt azért azóta orvosolták.

A sürgető cél amúgy az, hogy a Várnak

“végre méltó turisztikai versenytársává kell válnia a környező fővárosok hasonló negyedeinek úgy, hogy a hazai kulturális és szellemi élet, illetve az ország egyik jelképes közjogi központja lesz belőle".

És errő szól a legalább tíz, de inkább ennél is hosszabb időre kalkulált Nemzeti Hauszmann Terv, aminek a vezetője éppen L. Simon.

Az államtikár szerint természetes, hogy ilyen vállalkozás nem történhet meg viták, nézetek ütköztetése és konfliktusok nélkül. Ezt ezen a konferencián nem úgy kell elképzelni, hogy szót kapnak a beruházás ellenzői, ők nem kaptak meghívót, bár időnként azért szóba kerülnek. A Miniszterelnökség és az építész kamara mellett szervező volt a Művészeti Akadémia is. Az MMA elnöke, Fekete György köszöntette is a megjelenteket, sőt, a nagy munkához felajánlotta az akadémia szellemi potenciálját. Reményei szerint “a menetrendszerűen fellépő destrukciók és nihilizmusok kellő időben elveszthetik jelentőségüket, bárhonnan is érkeznek a város szellemi szinten történő rombolásához". Egy hosszabb gondolatmenetet pedig azzal zárt le, hogy most végre a jó, az igaz és a szép erői szabályozzák újra a sorsunkat.
lsimon2
A jó, az igaz és a szép erői. L. Simon és Fekete Fotó: kormany.hu

A 200 milliárdos beruházást a jelenlegi helyzetben totálisan felesleges presztizsberuházásnak tartó ellenoldal éppen a múlt héten szervezett ellenkonferenciát. Erre L. Simon is utalt, és válaszolt is néhány felvetésükre. Például:

A Nemzeti Hauszmann Terv célja nem az elmúlt idők és rendszerek politikai restaurálása
Kapaszkodjanak meg, már a Gyurcsányék is reprezentációs célokra akarták használni a Várat.
A Palota 98 százalékban kulturális célokat fog szolgálni, de alkalmassá kell tenni reprezentatív állami funkciók befogadására is.

Ez a reprezentációs dolog eléggé beakadt L. Simonnál és a politikusoknál. Az államtitkár szerint azért, mert nem lehet nagy fogadásokat tartani például a Parlamentben.

Ha Ön Kossuth-, Széchenyi-díjas, vagy nagykereszt-tulajdonos, esetleg közeli rokon, akkor tudja, hogy mi megy a Kossuth-díjak átadásánál. Ha nem, L. Simon most elmesélte. Ott vannak az állami vezetők, a kitüntetettek, kitüntetettként legfeljebb két hozzátartozó, és amikor átmennek a Kupolateremből koccintani és enni a Parlament legnagyobb termébe, a Vadászba, útközben már szabályos lökdösödés alakul ki.

De lehetetlen állapotok vannak a Sándor-palotában is. L. Simon nemrég volt ott egy 260 fős fogadáson, állandóan összeakadt a pincérekkel és a vendégekkel. Pedig csak állófogadás volt, nem is ültetett. L. Simon szerint egy 200-300 fős delegáció nem ritka, Orbán is vezetett már ilyen nagy delegációt. Nem véletlen, mesélte L. Simon, hogy amikor megépült a Várkert Bazár, akkor Áder János élénken érdeklődött, hogy lesz-e benne nagy terem, ahol tisztességes fogadásokat lehet tartani.

Ha elkészül a Palota átalakítása, akkor olyan fogadások lesznek ott, hogy L. Simon is kényelmesen el fog férni. Ehhez persze ki kell majd rakni onnan például a Széchényi Könyvtárat, és költözik a Nemzeti Galéria is. A tervek szerint valamilyen kiállítótermek lesznek, nem tudni pontosan, milyenek és felújítják a díszlépcsőt is. L. Simon szerint a két világháború között jegyért lehetett megnézni a Palotát, a turisták most is bemehetnek majd, már persze ha nem valami nagy állami fogadásra készülnek éppen.

Azért, hogy a felújítás mintájának szánt, 70 négyzetméteres Szent István termet (ami az 1900-as párizsi világkiállításra készült, jól dokumentált) vissza tudják állítani, részben kiköltöztetik a Budapesti Történeti Múzeumot is.

De nemcsak a Palotában lesz a politikusok által annyira vágyott szép nagy tér (ami egyébként azért máshol van, például a Magyar Tudományos Akadémia díszterme). A már szerkezetkész, a Vár oldalába fúrt mélygarázs fölé, a Dózsa György téren visszaépítik az egykori Lovardát.
fortepanlovarda
A Lovarda. Fotó: fortepan.hu

Ez még simán megmenthető állapotban vészelte át a világháborút, mégis elbontották, feleslegesen.
lovardafortepan2
A megsérült Lovarda. Fotó: fortepan.hu

Ebben aztán akkora tér van, hogy akár lovaskocsis fogadásokat is lehet majd tartani a vendégeknek. És ezen a jelenleg csupaszra bontott részen visszaállítják a Lovarda mellett a testőrség egykori épületét és az új átjárót nyitó Stöckl-lépcsőt is. A tervezésre, dokumentációra, régészeti munkákra összesen 5,5 milliárdot fordít a kormány. 2016-ra épülnének újra. Kritikusok szerint az egykor a környezetébe illeszkedő Lovarda egyszerűen már túlságosan nagy lesz az azóta megváltozott Várban. L. Simonék szerint a turisták majd ámulhatnak az oda álmodott - alighanem lovas - produkcióktól.

L. Simon szerint egyébként azért ragaszkodnak a Palota munkálatait az elhunyt Ybltől átvevő Hauszmann terveihez és munkáihoz, mert az volt a Vár szerves fejlődésének utolsó korszaka, utána jött a háború és a kommunisták valóságos erőszakot jelentő átalakítási munkái, amit politikai szándékok vezettek.

Az államtitkár szerint ahol lehet, hitelesen állítják majd vissza az épületeket. De vannak még kérdések. Így például az évtizedekig romos, csak ideiglenesen kipofozott egykori Honvéd Főparancsnokság épülete, éppen az Orbán új munkahelyének kiszemelt Karmelita-kolostor előtt. Most egyszintes, miközben korábban ennél nagyobb volt. Vagy tetőt kap a mostani állapotában, vagy helyreállítják teljesen vagy visszabontják. Addig is Csontváry-kiállítás lesz ott.

Az új miniszterelnökségi dolgozó is kibővül majd. Például a korábbi tábori püskökség helyén egy épülettel. Erre tervpályázatot írnak majd ki fiatal magyar építészeknek. L. Simon ebből is látszik, hogy lesz helye a kortárs építészetnek is.

Hogy mindez mennyibe kerül majd, azt még nem tudni. A Hauszmann-tervben 200 milliárd szerepel, de L. Simon szerint folyamatosan bővülnek a feladatok. Ráadásul az új miniszterelnökség kialakítása ebben nincs benne. Aminek az áráról korábban L. Simon azt mondta:

“Sokba fog kerülni, de mindannyiunk örömét fogja szolgálni".

Miközben úgy tűnik, hogy a legfontosabb kérdések azért eldőltek már a Várról (könyvtár, galéria kiköltöztetése, Lovarda, testőrség, Stöckl-lépcső visszaépítése, Miniszterelnökség új helyének kialakítása), a társadalmi párbeszéd szükségességét hangoztató L. Simon szembesülhetett azzal, hogy nagyon sokan nagyon sok igénnyel jelentkeznek még.

Csak itt például a következő javaslatok hangoztak el. Az Orbán új munkahelyének kinézett Karmelita-kolostor helyén a magyar szokásjogot évszázadokra meghatározó gyűjteményt szerző Werbőczy István palotája állt. Werbőczynek mostanra nincs szobra Magyarországon, hát most lehetne ott valami. Valamint a Dísz téren lenne a helye annak az alkotásnak, ami már jó ideje Athénba rekedt, és Hunyadi Lászlóra emlékezik. L. Simon szerint nem ez a fórum volt a legalkalmasabb ezeknek a kéréseknek a felvetésére, azonnal választ nem tud adni, de visszatérnek majd erre. És ő maga hozta szóba azt a kezdeményezést, hogy a felújításban szintén érintett egykori Táncsics-börtön mögötti középkori zsinagógát tárják fel újra. Ez korábban egyszer már megtörtént, majd visszatemették. L. Simon azt mondta: a kormány nyitott a kérésre, pénz viszont egyelőre erre nincs.

Az államtitkár így foglalta össze, hogy mi a terv a Várral:

A kormány szándéka az, hogy a magyarságnak az ezeréves államisághoz, a magyar alkotmányosság rendhez való egészséges viszonyát tükrözze. A kormány ismét a nemzet kincsévé kívánja tenni a palotaegyüttest és a Budai Várat, hogy egykori pompáját és fényét visszanyerve méltó funkciót tölthessen be a magyar nemzet életében.

http://444.hu/2015/05/11/az-megse-jarja-hogy-az-allami-fogadason-lokdosodni-kell/

***********************


Húúú de sajnálom azokat akik állami fogadásra járnak és ott lökdösődnek nem a 6-os villamoson
Az lesz a legszebb, amikor lsimon csíkos ruhában hordja majd a maltert vödörben és a nagyérdemű belépődíjat fizet, hogy közvetlenül szólhasson hozzá.

Mennyi is az eü. beszállítók felé fennálló tartozás???
Drága barátom ... mifelénk úgy szokás, hogy előbb kifizetjük a számlákat, a tartozást, befizetjük a gyerekek ebédjét, ha kinőtték a cipőt, veszünk újat, no meg eszünk, aztán ha marad, de csak akkor ... költünk egy kis pompára ...

a 200 milliárd a hivatalos. annak a 15-30%-a alapból vissza lesz játszva zsebre, a túlszámlázás a haveri cégek számára kiírt pályázatokkal mondjuk 10-20 % DE EZEN FELÜL! még jönnek azok a pénzek, amik meg sem jelennek a költségvetésben, csak valahogy mégis sikerül lenyúlni. így akár 3-400 milliárd is lehet a vége

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: menetrendszerűen, világkiállításra, elodázhatatlanná, szembesülhetett, gondolatmenetet, lovardafortepan, költségvetésben, fortepanlovarda, palotaegyüttest, főparancsnokság, kitüntetettként, kiköltöztetése, négyzetméteres, jelentőségüket, tervpályázatot, kiállítótermek, versenytársává, elodázhatatlan, alkotmányosság, visszatemették, politikusoknál, visszaállítják, helyreállítják, reprezentációs, munkásmozgalmi, legalkalmasabb, magyarországon, dokumentációra, kezdeményezést, kapaszkodjanak, kupolateremből, szükségességét, pályázatokkal, szerkezetkész, megjelenteket, kitüntetettek, mégse járja, állami fogadáson, építészeti konferencián, társadalmi párbeszédet, neki szánt, kommunizmus pusztítása, környező fővárosok, hazai kulturális, ország egyik, vezetője éppen, államtikár szerint, beruházás ellenzői, építész kamara, nagy munkához, akadémia szellemi, menetrendszerűen fellépő, Várkert Bazár, Simon László, Budai Vár, Munkásmozgalmi Múzeumot, Nemzeti Hauszmann Terv, Művészeti Akadémia, Fekete György, Fekete Fotó, Erre, Áder János, Széchényi Könyvtárat, Nemzeti Galéria, Szent István, Budapesti Történeti Múzeumot, Magyar Tudományos Akadémia, Dózsa György, Honvéd Főparancsnokság, Werbőczy István, Hunyadi Lászlóra, Budai Várat, EZEN FELÜL,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kávés tánc  Szèp napot  Facebookon kaptam  Álmos  A tél nem tart örökké  Himnusza az Égi Jegyesről - va...  Bánki Éva – Madárcsapda  Kert esőben  Levendula csokor  Csaba testvér toborzója a Pass...  Facebookon kaptam  Lehetséges...  Levendula csokor  Tánc  Sors, életfeladat, személyiség...  Gulácsi Péter remek védésével ...  Szent Bernadett csodálatos imá...  Beszéljük meg  Aranyos  Virágba borult a Holt-tenger k...  Facebookon kaptam  Betty Boop  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Rózsás csokor  Február 21-én az anyanyelv nem...  Sárközi György versei  Minden bajra két orvosság van  Facebookon kaptam  Akinek igaza van . . .  Kun Magdolna: Anyám mikor bölc...  Amikor valami elindul a megval...  Hidd el minden szép, a maga mó...  Hóvirág  Tavasz van  Szex után  Isten éltessen bennetekek kedv...  Sors, életfeladat, személyiség...  Útravaló – 2020. február...  Facebookon kaptam  Tavasz van  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Az apró örömöt keresni kell &#...  Facebookon kaptam Krisztina...  Templomunk esti keresztje  Szép estét  Hmmm  Hmmm  Ejnye  Hmmm  Jó éjszakát  Betty Boop  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Kutyus virággal  Csaba testvér toborzója a Pass...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  A karcsúság titka  Petőfi Sándor - Pacsirtaszót H...  Cica és a hó  Alvásproblémákra : vitamint!  Templomunk esti keresztje  Ezen a nyelven  Dobozban  Facebookon kaptam  Tavasz van  Png virág  Aranyos  Makray János festmények:  Virágos  Isten éltessen bennetekek kedv...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  A női kézilabda olimpiai selej...  Png nő  Aranyos  Szép kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akinek igaza van . . .  Petőfi Sándor - Pacsirtaszót H...  Zarándoklat Pio atya szentély...  Csaba testvér toborzója a Pass...  Minyon tánc  Névnapomra  Szent Marto Jácinta és Ferenc,...  A szép ékszer, öltöztet  egy kobzos...  Minden ország kultúrája  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Krisztina...  Szèp estét kedves látogat...  Posertube  Zarándoklat Pio atya szentély...  Szeretet  Köszönöm, édes anyanyelvem, Te...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
mégse járja, állami fogadáson, építészeti konferencián, társadalmi párbeszédet, neki szánt, kommunizmus pusztítása, környező fővárosok, hazai kulturális, ország egyik, vezetője éppen, államtikár szerint, beruházás ellenzői, építész kamara, nagy munkához, akadémia szellemi, menetrendszerűen fellépő, város szellemi, hosszabb gondolatmenetet, szép erői, jelenlegi helyzetben, múlt héten, elmúlt idők, reprezentációs dolog, államtitkár szerint, állami vezetők, tervek szerint, turisták most, felújítás mintájának, 1900-as párizsi, politikusok által, egykori Lovardát, megsérült Lovarda, jelenleg csupaszra, testőrség egykori, környezetébe illeszkedő, azóta megváltozott, turisták majd, elhunyt Ybltől, kommunisták valóságos, évtizedekig romos, mostani állapotában, korábbi tábori, kortárs építészetnek, áráról korábban, legfontosabb kérdések, társadalmi párbeszéd, következő javaslatok, magyar szokásjogot, helye annak, fórum volt, legalkalmasabb ezeknek, felújításban szintén, kormány nyitott, kormány szándéka, ezeréves államisághoz, magyar alkotmányosság, kormány ismét, nemzet kincsévé, magyar nemzet, 6-os villamoson, maltert vödörben, nagyérdemű belépődíjat, gyerekek ebédjét, 15-30%-a alapból, haveri cégek, menetrendszerűen, világkiállításra, elodázhatatlanná, szembesülhetett, gondolatmenetet, lovardafortepan, költségvetésben, fortepanlovarda, palotaegyüttest, főparancsnokság, kitüntetettként, kiköltöztetése, négyzetméteres, jelentőségüket, tervpályázatot, kiállítótermek, versenytársává, elodázhatatlan, alkotmányosság, visszatemették, politikusoknál, visszaállítják, helyreállítják, reprezentációs, munkásmozgalmi, legalkalmasabb, magyarországon, dokumentációra, kezdeményezést, kapaszkodjanak, kupolateremből, szükségességét, pályázatokkal, szerkezetkész, megjelenteket, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 305
  • e Hét: 19552
  • e Hónap: 58645
  • e Év: 160999
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.