Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mol-ügy: Blöffgyanús húzással szállt be a harcba a kormány
  2013-10-02 18:48:57, szerda
 
  Mol-ügy: Blöffgyanús húzással szállt be a harcba a kormány

2013. október 02., szerda, 18:07 • Utolsó frissítés: 14 perce
Szerző: hvg.hu


Egyezségi ajánlat és fenyegetés is egyben a magyar kormány közleménye, amellyel a Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen kiadott horvát elfogatóparancsra reagált. A kabinet nem kevesebbet vágott a zágrábi kollégák fejéhez, mint hogy ott nem független az igazságszolgáltatás, miközben a horvátok igazából a magyar utat kívánják követni a Mol kiebrudalásával. A befektetők annak örülnének, ha végre nyugvópontra jutna a Mol-INA csörte.

A diplomácia udvarias világában igencsak durvának számító lépésre szánta el magát a magyar kormány: Martonyi János külügyminiszter egy nappal a rendezvény előtt lemondta részvételét a dubrovniki Európai Energiabiztonsági Konferencián, amelyet csütörtökön a horvát külügyminiszter nyit meg, és ahol felszólal a horvát miniszterelnök és a köztársasági elnök is. Ezzel hivatalosan is elmérgesedett a viszony a két ország kormánya közt, pedig Orbán Viktor miniszterelnök június végén még büszkén beszélt arról, hogy Magyarországnak oroszlánrésze volt a horvát EU-csatlakozásban.

A kapcsolatok megromlásának közvetlen előzménye, hogy a zágrábi megyei bíróság pénteken elrendelte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának előzetes letartóztatását, ennek alapján pedig a horvát rendőrség kiadta a nemzetközi és európai körözést a magyar üzletember ellen. A horvát államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája, az USKOK ugyanis gyanúsítottként kívánja kihallgatni Hernádit a korábbi jobboldali kormányfő, az első fokon korrupció miatt tíz év börtönre ítélt Ivo Sanader ügyében.

Súlyos vádak

A konfliktus gyökere azonban - a magyar kormány szerint legalábbis - mélyebbre nyúlik, a volt miniszterelnök és a Mol-vezér elleni büntetőeljárás valójában ,,egy nagy európai energetikai kirakósjáték része", vagyis igazából a horvát INA olajvállalatról, és annak többségi tulajdonosáról, a Molról szól. Erre utal a magyar kormány szerdán kiadott közleménye, amelyben azt írják: Zágráb ,,gazdaságon kívüli eszközökkel" próbálja megfélemlíteni az ország legnagyobb, stratégiai befektetőjét, és ,,kivásárlás nélkül" visszaszerezni az INA feletti irányítást.
Fotó: Túry Gergely

A kormány közleménye ezzel egyértelműen arra utalt, hogy a horvát igazságügyi hatóságok politikai okból járnak el Hernádi ellen, vagyis nem függetlenek. Ezzel a magyar kormány immár nyíltan azt állítja, hogy egy EU-tagállamban politikai okokból folytatnak büntetőeljárást, és ítélnek el egy volt miniszterelnököt, vagyis nem független az igazságszolgáltatás. Pedig az EU-csatlakozási tárgyalásokat - amelyeknek része az igazságügyi fejezet is - épp a magyar soros elnökség utolsó napján zárták le, mintegy rábólintva, hogy Horvátország mindenben megfelel az európai normáknak.

Ligeti Miklós, a Transparency International (TI) munkatársa szerint horvátországi irodájuk és más civil szervezetek sem kérdőjelezték meg a Sanader elleni eljárás tisztességességét, legfeljebb az időzítését tartották furcsának: az eljárás ugyanis egybeesett a horvát választási kampánnyal. Az USKOK pedig legalább annyira független, mint a magyar ügyészség: az USKOK igazgatóját a horvát főállamügyész nevezi ki, akit pedig a parlament (Sabor) választ. A jelenlegi főügyészt, Mladen Bajićot 2002-ben, a baloldali kormánykoalíció alatt választották meg először, de azóta kétszer is újraválasztották.

A magyar utat járják

Az persze igaz, hogy Horvátországban az egyik legfontosabb politikai kérdés az INA ügye. A 2011 végén hivatalba lépett zágrábi kormány egyértelműen elégedetlen az INA részvényesi szerződésével - amely irányítási jogokat biztosít a 49 százalékos tulajdonos Molnak -, és már régóta tárgyal a Mollal annak módosításáról. A helyzetet bonyolítja, hogy 2011-ben a magyar állam megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz Mol-részvénycsomagját, amivel a legnagyobb, 25 százalékos tulajdonossá vált a magyar olajcégben, így a magyar kormának is komoly érdekei fűződhetnek a Mol-INA-kapcsolathoz.

Ivo Sanader a zágrábi bíróságon
Fotó: AFP / Hrvoje Polan

A magyar felháborodás pikantériája, hogy a zágrábi kormány ugyanarra törekszik, mint a budapesti tesz éppen: ki akarja ebrudalni a külföldi befektetőt egy korábban privatizált, stratégiai vállalatból, hogy visszaszerezze az ellenőrzést a cég felett. A magyar energiacégek vezetőit ugyan nem citálták bíróság elé, de a kormány a válságadóval és a rezsicsökkentéssel olyan nyomást gyakorol rájuk, amivel ráveheti a külföldi tulajdonosokat, hogy adják el érdekeltségeiket. Ez már meg is történt az E.ON gázüzletágának esetében, és Orbán Viktor utalt rá, hogy több közszolgáltatót is közösségi tulajdonba vehetnek a közeljövőben. Giró-Szász András kormányszóvivő utóbb ezt úgy magyarázta: az állam megfontolja az egyes szolgáltatóknak a tulajdonuk értékesítésére tett ajánlatát.

A horvát kormánynak is hivatkozási alapként szolgál terveihez a munkahelyek megőrzése mellett a gázüzletág, ezáltal a lakossági gázárak kérdése: 2009-ben eredetileg abban állapodtak meg a felek, hogy az INA átadja az államnak a veszteséges gázüzletágat, és 2014-ig fokozatosan a piaci szintre emeli a gáz nagykereskedelmi árát. Sanader utódja, Jadranka Kosor kormánya azonban 2010 végén elállt az ügylettől, így az INA és a Mol nyakán maradt a gázüzletág.

A magyar kormány, mint a Mol legnagyobb részvényese, szerdán meglebegtette a lehetőségét, hogy mégiscsak megválna az INA-tól. Azt írták, felkérik a Mol menedzsmentjét, hogy vizsgálja felül, és adott esetben készítse elő az INA-részvények eladását ,,a horvát kormány vagy harmadik fél részére". Ez a megfogalmazás egyszerre ajánlattétel és fenyegetés: ajánlat, mert elvben hozzájárul, hogy a horvát állam kivásárolja a Molt az INA-ból, de ha Zágráb nem tenne megfelelő ajánlatot, akkor eladhatják a pakettet például akár az oroszoknak is, amivel a horvátok nem kerülnének közelebb a céljaikhoz.

Taktikai lépés lehet

A hvg.hu által megkérdezett elemző szerint ugyanakkor egyelőre nehezen hihető, hogy a kormány valóban arra kérné a Mol vezetését, hogy adja el az INA részvénypakettjét. ,,A bejelentés inkább taktikai lépésnek tűnik a kormány részéről, tekintve, hogy múlt héten még olyan kormányzati álláspont szivárgott ki, hogy meg kell védeni a Mol elnök-vezérigazgatóját és a vállalatot" - mondta Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője, aki szerint az INA túlságosan fontos része a Mol-csoportnak ahhoz, hogy ilyen könnyen megváljon tőle, és ez azt is jelenti, hogy a kormánynak is fontos.

A Mol csaknem 2 milliárd dollárt fektetett be INA-részvénypakettbe, amely jelenleg 49,1 százalékos tulajdoni részt biztosít számára a horvát olajcégben (a horvát kormánynak csak 44,84 százalékos részesedése van). Mivel a Mol - a vád szerint a Sanadernek fizetett kenőpénz ellenében - megkapta az INA irányítását, eredményeit beszámíthatja a Mol-csoport eredményébe. A horvátok most ezt a megállapodást kívánják felülvizsgálni (szeretnék a horvát cég háromlépcsős irányítási struktúráját lebontani meg az INA-t rábírni, hogy költsön lényegesen többet beruházásra). Az INA elég nagy tétel a Mol-csoport mérlegében, és a Molnak komoly érvágás lenne, ha meg kellene szabadulnia az INA-pakettől: a Mol üzemi eredményének 30 százalékát az INA eredménye adja, emellett a horvát vállalat a kitermelésben is 40 százalékkal szerepel. Ugyanakkor az INA gázüzletága rendkívüli veszteséget okoz a Mol-csoportnak.

,,Érdemes megnézni, hogy mi történt az INA részvényárfolyamával, amióta a horvátok a részvényesi szerződés felülvizsgálatát kezdeményezték. Az INA piaci értéke körülbelül 50 százalékkal emelkedett. Ma az INA piaci kapitalizációja megegyezik a Moléval, miközben az árbevétele a magyar olajcégnek csak az ötöde" - mondta Vágó Attila. Ugyanakkor a Mol és a kormány kétségkívül komoly kihívás elé néz, ha nem akar lemondani az irányítási jogokról és megválni az INA-pakettől, tekintve, hogy a horvát hatóság szemlátomást minden eszközt bevet annak érdekében, hogy erre a Molt valahogy rábírja.

Mennyiért lehetne eladni?

Az INA értéke a piaci kapitalizációja alapján 7 milliárd dollár körül van, de ez alapján nagyon nehéz megmondani, hogy milyen áron cserélhetne gazdát az INA-csomag, és ki lehet a vevő. ,,Megpróbáltuk értékelni a régióban hasonló tevékenységet folytató társaságok értékeltsége alapján a Mol-csomag értékét. Mivel külső nyomásra adnák el a csomagot, tehát kényszerértékesítésről van szó, beleszámoltunk egy húszszázalékos diszkontot, így az ár valahol 1 milliárd dollár körül lehet" - mondta a hvg.hu megkeresésére Szentirmai Péter, a KBC Securities részvényelemzője.
Fotó: Túry Gergely

Az árat természetesen befolyásolja, hogy a vevő megkapja-e a menedzsmentjogokat, melyek nélkül a csomagnak jóval kisebb az értéke. Mivel a konfliktus a menedzsmentjogok miatt eszkalálódott a Mol és a horvát kormány között, az is komoly politikai kockázatot rejt a vevő számára, és negatívan befolyásolja az árat, ha a menedzsmentjogokkal együtt kapja meg egy harmadik fél a csomagot.

A befektetők vélhetően azt preferálnák, ha a Mol kezében maradna az INA, ugyanakkor a Mol-részvény árazásában komoly bizonytalanságot jelent az egyre élesebb konfliktus. ,,A Mol-részvények árfolyama szerdán 15 havi mélypontra süllyedt. Egy esetleges eladás piaci megítélése attól függhet, hogy a piaci értékítélet alapján fair értéket kapna-e a Mol az INA részesedésért. Ennek függvényében dőlhet el, hogy mennyire érinti a döntés negatívan az olajvállalat részvényeinek az árfolyamát" - tette hozzá Szentirmai Péter.

Szentirmai szerint a bizonytalanságot csak az oldhatja fel, ha sikerül valamilyen egyezségre jutni a horvát kormánnyal. Az elemző szerint nem kizárt, hogy az Orbán-kormányhoz hasonlóan a horvát is a zsebébe nyúl (az Orbán-kormány 1,88 milliárd euróért vette meg a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját az orosz Szurgutnyeftyegaztól, az E.ON gázüzletágáért pedig 870 millió eurót fizetett a német anyavállalatnak - szerk.), vagy esetleg a támogatásával egy harmadik fél jelenik meg az üzletben. A Bloomberg korábban arról írt, hogy a horvátok az orosz Rosznyefttel tárgyalnak, de azt a horvát kormány azonnal cáfolta. A Mollal párhuzamosan az osztrák OMV is pályázott az INA-ra, így az sem keltene meglepetést, ha az OMV újra megjelenne vevőjelöltként.


http://hvg.hu/itthon/20131002_Mol_INA_Hernadi_horvat_magyar_konfliktus
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: menedzsmentjogok, bizonytalanságot, újraválasztották, nagykereskedelmi, részvényelemzője, érdekeltségeiket, felülvizsgálatát, vezérigazgatóját, részvénypakettbe, miniszterelnököt, gyanúsítottként, olajvállalatról, kapitalizációja, közszolgáltatót, horvátországban, letartóztatását, kiebrudalásával, külügyminiszter, kormánykoalíció, büntetőeljárást, szolgáltatóknak, magyarországnak, anyavállalatnak, visszaszerezni, visszaszerezze, miniszterelnök, vevőjelöltként, csatlakozásban, kezdeményezték, megfélemlíteni, felülvizsgálni, tulajdonosáról, államügyészség, menedzsmentjét, büntetőeljárás, értékesítésére, magyar kormány, zágrábi kollégák, horvátok igazából, magyar utat, befektetők annak, diplomácia udvarias, rendezvény előtt, dubrovniki Európai, horvát külügyminiszter, horvát miniszterelnök, köztársasági elnök, horvát EU-csatlakozásban, kapcsolatok megromlásának, zágrábi megyei, horvát rendőrség, magyar üzletember, Hernádi Zsolt Mol-vezér, Martonyi János, Európai Energiabiztonsági Konferencián, Orbán Viktor, Hernádi Zsolt, Túry Gergely, Ligeti Miklós, Transparency International, Mladen Bajićot, Szurgutnyeftyegaz Mol-részvénycsomagját, Hrvoje Polan, Giró-Szász András, Jadranka Kosor, Vágó Attila, Concorde Értékpapír Zrt, Szentirmai Péter,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Png férfi  A másik dolog,  képre írva  Fekete-erdő desszert  A sors  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Adakozás  Alázat  Nem számIt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alázat  Tavaszi kép  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fehér virág  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Nem számIt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  A másik dolog,  Png férfi  Facebookon kaptam  Akarat  Esti kép  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Egy bizonyos határt  A kételkedés kezelése  Idő  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Bounty krémes  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png kislány  Akik bántanak téged  Esti kép  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kövesd a cowboyt!  Gonosz démon-álarc  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Adakozás  A nemzeti hovatartozás kulturá... 
Bejegyzés Címkék
magyar kormány, zágrábi kollégák, horvátok igazából, magyar utat, befektetők annak, diplomácia udvarias, rendezvény előtt, dubrovniki Európai, horvát külügyminiszter, horvát miniszterelnök, köztársasági elnök, horvát EU-csatlakozásban, kapcsolatok megromlásának, zágrábi megyei, horvát rendőrség, magyar üzletember, horvát államügyészség, korábbi jobboldali, első fokon, konfliktus gyökere, volt miniszterelnök, nagy európai, ország legnagyobb, kormány közleménye, horvát igazságügyi, volt miniszterelnököt, igazságügyi fejezet, magyar soros, európai normáknak, időzítését tartották, eljárás ugyanis, horvát választási, magyar ügyészség, horvát főállamügyész, jelenlegi főügyészt, baloldali kormánykoalíció, persze igaz, egyik legfontosabb, 2011 végén, helyzetet bonyolítja, magyar állam, orosz Szurgutnyeftyegaz, magyar olajcégben, magyar kormának, zágrábi bíróságon, magyar felháborodás, zágrábi kormány, budapesti tesz, külföldi befektetőt, korábban privatizált, magyar energiacégek, külföldi tulajdonosokat, állam megfontolja, egyes szolgáltatóknak, tulajdonuk értékesítésére, horvát kormánynak, munkahelyek megőrzése, lakossági gázárak, veszteséges gázüzletágat, piaci szintre, horvát kormány, megfogalmazás egyszerre, horvát állam, pakettet például, kormány valóban, bejelentés inkább, kormány részéről, horvát olajcégben, horvátok most, megállapodást kívánják, horvát vállalat, részvényesi szerződés, magyar olajcégnek, kormány kétségkívül, irányítási jogokról, horvát hatóság, piaci kapitalizációja, régióban hasonló, húszszázalékos diszkontot, árat természetesen, vevő megkapja-e, csomagnak jóval, menedzsmentjogok miatt, vevő számára, befektetők vélhetően, egyre élesebb, esetleges eladás, piaci értékítélet, döntés negatívan, olajvállalat részvényeinek, bizonytalanságot csak, horvát kormánnyal, elemző szerint, zsebébe nyúl, német anyavállalatnak, orosz Rosznyefttel, menedzsmentjogok, bizonytalanságot, újraválasztották, nagykereskedelmi, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14230
  • e Hónap: 25341
  • e Év: 178837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.