Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Márai felszabadítókat látott a muszkákban, ugyanakkor elisme
  2014-02-22 18:01:57, szombat
 
  Márai felszabadítókat látott a muszkákban, ugyanakkor elismerte, hogy mentsvára voltunk a rettegő kisebbségieknek
2014. február 22. 16:02
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Negyedszázada, 1989. február 21-én vetett véget életének önkezével Márai Sándor, akinek írói kvalitásairól bármiképpen vélekedjenek olvasói, egyet el kell ismerniük: minden világnézeti vargabetűjárása ellenére fején találta időnként a szöget. Igaz, csak időnként, mert amúgy rendszerint mellé találta, kivált azzal, hogy a neki fényes megélhetést biztosító Horthy-korszakot oly gyakorta gyalázta s felszabadítókat látott a muszkákban.

Máskülönben ugyanakkor elismerte, hogy mentsvára voltunk a rettegő kisebbségieknek.

Még mielőtt ez utóbbi, időszerűsége miatt soha elégszer nem idézhető kijelentését a maga szövegkörnyezetében újfent tolmácsolnánk, nyomatékosítjuk: aligha volt a huszadik századnak annyira ellentmondásos figurája (talán csak Szabó Dezsőt kivéve), mint éppen Márai. Az ember jóformán csak hüledezve tudja olvasni, hiszen olybár tűnik, mintha nem is egy írótól való nyilatkozatokat olvasna egy-egy kötetében.

Elég legyen csak például második világháborús naplójából idézni egyetlen mondatot, miszerint ,,minden tisztességes ember őszintén és forró reménykedéssel várja az oroszokat, a bolsevistákat, akik valóságosan mint felszabadítók érkeznek", s ezt egybevetni 1954 és 1956 között írt teljes Naplójának e lakonikus sorával: ,,Károlyi Mihály szánalmas és jellemtelen kretén volt.".

Az előbbihez hasonló mondatainak az utóbbiakhoz képest való túlsúlya miatt nem véletlenül írhatta róla a művészvilág pszichológiai defektusait hivatásánál fogva oly jól ismerő Benedek István, hogy a maga korában nemhogy nem üldözött, hanem egyenesen sztárként futtatott ,,kassai polgár" valójában ,,nem szerette Magyarországot, sőt általában senkit és semmit sem", csak úgy árad belőle a sznobizmus, Szabó Lőrinccel szólva a ,,saját gőgjébe vakult ,,urbanitás", holott regényeinek, elbeszéléseinek polgárai aligha többek írói fantázia szülte papirosfiguráknál.

De ne legyünk szemellenezősek, van Márainak azonban másik arca is. A korábban általa felszabadítókként láttatott muszkák gaztetteinél is vérfagyasztóbb hazai kommunisták rémuralma elől menekülve felismerte, hogy a kommunizmus teljesen kiöli a személyiséget, a szubjektumot mindenkiből, kiváltképpen a művészből, amiért is

,,el kell menni a szép, szomorú, okos és színes városból, Budapestről, mert ha itt maradok, belesorvadok az agresszív butaságba, ami itt körülvesz. És el kell vinnem innen valamit, ami talán rögeszme: az ,,én"-t, a személyiséget, amiből egyetlen példány van csak. Ez az ,,én" nem jobb, nem is különb - igen, lehet, hogy rosszabb és silányabb, mint a mások ,,én"-je, de nekem csak ez az egy van. És nincs Eszme, Cél, amely kárpótol, ha ezt az ,,Én"-t elveszítem, ha feladom azt a másféle honvágyat, ami most átjárt, mint az ifjúság idejében a szerelem indulata, vagy a becsvágy izgalma: ha itt maradok, elsorvad bennem ez a vágyakozás."

Így írt Föld, föld című regényében, amelyhez hozzátehetjük Beke Albert irodalomtörténész ténymegállapítását (Márai Sándor a magyarságról és a zsidóságról, 2002):

,,Emigrációs éveinek naplójában nagyon sokszor foglalkozik a zsidókkal, éspedig rendkívül elítélően, mégis ki kell jelentenünk, hogy Márai nem volt antiszemita. Nem faji alapon ítélte el a zsidókat, hanem magatartásuk miatt."

S amint Beke megjegyzi, 1942-től 1989-ig összesen ötvenkilenc alkalommal bírálta őket ilyetén. Ezekből elég legyen most csak négyet idéznünk.

1946-os naplóbejegyzésében ezt olvassuk:

,,Nincs nekem a zsidókkal semmi bajom, csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó."

Három évvel később sem változott megítélése róluk ugyanott:

,,Ezékielnek rossz véleménye volt a zsidókról; ismerte őket. Én nem vagyok Ezékiel, de nekem is rossz véleményem van a zsidókról; én is ismerem őket."

Ehhez hozzáfűzte még ugyan, hogy a keresztényekről sincs sokkal jobb véleménye, sőt önmagáról sem, hiszen ismeri őket s önmagát, mégis, a zsidóság vezető körei bosszúszomjas politikájának könyörtelen kritizálása vált valósággal vesszőparipájává, különös tekintettel az 1945 után rendszerint hangosan antikommunistázó, ugyanakkor a ,,sötétben megbújó reakciós"-ainkat, a ,,náci, nyilas, fasiszta"-ként megbélyegzett íróinkat-költőinket - kivált Alföldi Gézát, Nyirő Józsefet,Wass Albertet - és szerkesztőinket - főként Fiala Ferencet, Marschalkó Lajost, Milotay Istvánt - hóhérkézre keríteni akaró, hazánkból emigrált zsidó zsurnaliszták gátlást nem ismerő rágalomhadjárataira. Ezért írta 1948-ban naplójegyzeteiben:

,,H. írja Londonból, hogy az ide emigrált magyar zsidók hogyan lopnak minden irodalmi ötletet, milyen tisztességtelen eszközökkel hiúsítják meg a hazai magyar írók külföldi érvényesülését stb. Mindez nem újság, de ez a láthatatlan front, az emigráns magyar zsidó újságírók és ügynökök frontja egyre tágabb hosszúsági és szélességi köröket hálóz be. Nem lehet semmit tenni ellene, tűrni kell, hogy lopjanak ötletet, kéziratot és becsületet, mert természetes, hogy hazug, rituális vérvádakkal védekeznek odakünn mindenki ellen, aki idehaza él és dolgozni akar. A zsidóság partizán háborút kezdett mindenütt a világban, egyszerre önvédelmi és támadó háborút."

De talán a végére hagytuk a desszertet, a portálunkon nemrég megidézett, 2013-ig ismeretlen Márai-regény (Hallgatni akartam) alábbi beszédes részletét:

,,Hat éven át, az anschluss napjától a magyarországi német megszállás napjáig ilyen torzan, ilyen galád és kegyetlen közjátékok árán, amilyen több tízezer magyar zsidó munkaszolgálatos megkínzása és feláldozása volt, a hivatalos körök, amelyek a nyilvánosság előtt tajtékzó szájjal fújták a zsidóellenes szólamokat, és valószínűleg szívükben is őszintén antiszemiták voltak, megmentették a németek és magyar cinkostársaik elől a nyolcszázezer lélekszámú magyar zsidóságot.

Nemcsak a magyar zsidókat mentették meg: akkor már mindenütt elpusztították a zsidókat, mindenütt, ahová Hitler keze elért; Németországban talán csak a katakombákban élt néhány zsidó, Ausztriából, Lengyelországból maradéktalanul elhurcolták, és nagy többségében kiirtották a zsidóságot, Szlovákiából az akkori fasiszta kormányzat clearing-elszámolás ellenében adta el a zsidókat a német munkatáboroknak, de a nyugati megszállott államokból, Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból, Norvégiából is elhurcolták a nácik a zsidó lakosságot. Mindez országokból ez években tömegesen menekültek zsidók Magyarországra. A zsidótörvényes, a reakciós, a munkaszolgálatos Magyarország ezekben az években - az anschluss napjától a német megszállás napjáig, hat éven át - a környező és a távolabbi államok számára a zsidóság és a politikai menekültek asyluma volt."

Akkor hát miről is beszélünk, kérdezhetjük. Mert zsidótörvények ide vagy oda, mentsvára voltunk a második világháborúban a rettegő kisebbségieknek. Ahogyan azóta is az vagyunk. Mégis mi vagyunk a bűnösök. Ki érti ezt?


http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=72883
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkaszolgálatos, antikommunistázó, franciaországból, vesszőparipájává, lengyelországból, vargabetűjárása, kisebbségieknek, felszabadítókat, munkatáboroknak, nyomatékosítjuk, nyilatkozatokat, elbeszéléseinek, szemellenezősek, tisztességtelen, szerkesztőinket, keresztényekről, érvényesülését, zsidótörvényes, elpusztították, világháborúban, zsidótörvények, németországban, maradéktalanul, magyarországot, magyarországra, vérfagyasztóbb, ellentmondásos, reménykedéssel, megbélyegzett, politikájának, bosszúszomjas, tolmácsolnánk, személyiséget, magyarországi, zsurnaliszták, felszabadítók, rettegő kisebbségieknek, neki fényes, huszadik századnak, ember jóformán, írótól való, előbbihez hasonló, utóbbiakhoz képest, művészvilág pszichológiai, maga korában, korábban általa, kommunizmus teljesen, szubjektumot mindenkiből, agresszív butaságba, mások „, másféle honvágyat, ifjúság idejében, Tompó László, Márai Sándor, Szabó Dezsőt, Károlyi Mihály, Benedek István, Szabó Lőrinccel, Beke Albert, Alföldi Gézát, Nyirő Józsefet, Wass Albertet, Fiala Ferencet, Marschalkó Lajost, Milotay Istvánt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png ház  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Neked tudnod kell  Kövesd a cowboyt!  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Éretlen vers  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Zilahy Lajos gondolata  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Nevem  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szívem tiéd  Nagyon különös  Png kutya  Ne kapaszkodj magasabbra,  Bounty krémes  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png virág  Nem számIt  Png férfi  Hogy lehet megtartani  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Fehér virág  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Adakozás  Png cica  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 21  Kellemes délutánt kívánok  210 éve született a SZÓZAT meg...  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem számIt  Fekete-erdő desszert  Nem számIt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png virág  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png virág  Albert Einsteinről  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Szabolcska Mihály – Ákác...  Fekete-erdő desszert  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Reménység és erő Krisztustól e...  Makszim Gorkij gondolata  Rátalálsz  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
rettegő kisebbségieknek, neki fényes, huszadik századnak, ember jóformán, írótól való, előbbihez hasonló, utóbbiakhoz képest, művészvilág pszichológiai, maga korában, korábban általa, kommunizmus teljesen, szubjektumot mindenkiből, agresszív butaságba, mások &#8222, másféle honvágyat, ifjúság idejében, szerelem indulata, becsvágy izgalma, zsidókkal semmi, keresztényekről sincs, zsidóság vezető, 1945 után, hazai magyar, láthatatlan front, emigráns magyar, zsidóság partizán, végére hagytuk, portálunkon nemrég, anschluss napjától, magyarországi német, hivatalos körök, nyilvánosság előtt, zsidóellenes szólamokat, nyolcszázezer lélekszámú, magyar zsidókat, akkori fasiszta, német munkatáboroknak, nyugati megszállott, zsidó lakosságot, munkaszolgálatos Magyarország, években &#8211, német megszállás, távolabbi államok, politikai menekültek, második világháborúban, munkaszolgálatos, antikommunistázó, franciaországból, vesszőparipájává, lengyelországból, vargabetűjárása, kisebbségieknek, felszabadítókat, munkatáboroknak, nyomatékosítjuk, nyilatkozatokat, elbeszéléseinek, szemellenezősek, tisztességtelen, szerkesztőinket, keresztényekről, érvényesülését, zsidótörvényes, elpusztították, világháborúban, zsidótörvények, németországban, maradéktalanul, magyarországot, magyarországra, vérfagyasztóbb, ellentmondásos, reménykedéssel, megbélyegzett, politikájának, bosszúszomjas, tolmácsolnánk, személyiséget, magyarországi, zsurnaliszták, felszabadítók, bolsevistákat, hozzátehetjük, nyolcszázezer, cinkostársaik, katakombákban, pszichológiai, negyedszázada, kvalitásairól, valószínűleg, kijelentését, hollandiából, magyarország, antiszemiták, világháborús, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1921
  • e Hét: 12188
  • e Hónap: 23299
  • e Év: 176795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.