Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyar vándor.
  2014-12-23 16:13:41, kedd
 
 
Magyar vándor.
2014.12.23. 10:03

Már napok óta csak készülődik. Járja a boltokat, kimegy a piacra, cipekedik, csomagol, számolgat. Elég lesz minden? Inkább elmegy még egyszer, és vesz még hozzá bármit, nem szabad, hogy kevés legyen ami otthon van. Ünnepre készül. Nem a karácsony a fontos számára, pedig a fa ott van a házban, az ajándék a szekrény aljában becsomagolva, alig eldugva. Most az együttlét, a szeretet a nagyon fontos számára, és reméli az érkezőnek is. Hazajön a gyerek, unoka, férj, feleség, barát, jegyes a távolból ahol dolgozik, tanul, éli a mindennapjait.

Már nem látta őket hónapok óta, csak néha az interneten keresztül. Beszélt is velük akkor, de az kevés volt számára, mindig utána jutottak az eszébe a fontos kérdések. Jól vagy? Nem vagy fáradt? Eszel rendesen? Hideg van ott is? Minden rendben? Közhelyek, de ilyenkor fontos minden pillanat amit a képernyőn keresztül megél. Ott van vele szemben a túloldalon aki nagyon hiányzik neki, a valóságban azonban nagyon is messze van tőle, és ezt érzi is, csak nehezen érti meg.

Először a heteket számolta amikor elment tőle a szeretett hozzátartozó. Lassan teltek. Most a napok múlnak egyre nehezebben, és korán is sötétedik. Az éjszakák nagyon hosszúak, és nem az idő miatt. Messze van tőle, aki miatt hamarabb telhetne el. De ahogy közeledik az érkezése az órák is megállni látszanak. Megért mindent, csak nehezen tudja elfogadni. Miért ment el tőle ilyen messzire? Jó, itthon nem talált munkát, vagy csak nagyon kevés pénzért, nem tudott tanulni arról amiről szeretett volna, és úgy, hogy abból a legjobbat kaphatta volna, és nem is volt rá pénze. Qrva világ, hogy ez megtörténhetett.

Nincsenek határok, nincs semmi ami itthon tartaná aki útra kelt. Viszi magával az unokát, a feleség fényképét, a férj féltését, a nagyi nyakláncát, a nagyfater zsebóráját. Mindent itt hagy, a hitelt a házat, a földet, a hazát, csak egy emléket tart a zsebében mint egy kapcsot, ami egyszer talán visszahozza.

De ez most nem számít. Már úton van felé, hozza a kocsi, zakatol vele a vonat, hasít alatta a levegőben a repülőn. Hozza ezer kilométernél is messzebbről, vagy egy másik földrészről a szíve a vándort haza. Megcsörren e telefon. Anya, apa, szívem, drágám, szerelmem, nagyi, haver, átértem a határon, már magyarul olvasom a táblákat. Kicsit megnyugszik. Eddig nincs semmi baj, már nem fáj semmi, még pár óra, és hazaér hozzá akit el sem akart engedni. Mert itt mindig otthon van bármerre is jár, bármeddig is marad, a szívéből nem tudott kiszakadni. Még egyszer át kell nézni mindent. A fiú mit is szokott enni? A lánynak van reggelre méz? Mindig azt tesz a teába ha itthon van. Az unoka nem nyűgös? Alszik a kocsiban, vonaton, repülőn? Kávé reggelre? Tusfürdő a drágámnak, amelyiknek az illatát annyira szeretem. Úr isten, most kettőt volna kell ebből is venni, az egyiket biztos elviszi majd.

Áll az ajtó előtt tétován, és számol. Átléptek a határon, onnan az autópályán jönnek, ott letérnek erre, az állomáson taxiba ül, a szomszéd, a testvér kiment elé a repülőtérre, akkor mindjárt itt lesz. Fülel, kiles az ablakon, letakarít egy porszemet ami nincs is ott. Már nagyon fáradt, de ébren kell maradnia, és ébernek kell lennie. És mosolyogni kell. Nem sírhat. Pedig fog.

És hirtelen megjöttek. Szemükben fáradtság, arcukon lecsorgó könny. Ölelésre tárt kar. Rohanó láb, ami felé tart. Megmozdulni képtelen, csak issza be a szeme a látványt. Alig hiszi el a valóságot. Fogyott, szakálla van, jól néz ki, gyűrött a ruhája, minek gyújt rá, kibírhatta volna. És ott állnak egymással szemben. Ott a gyermek, ott az unoka, a férj, a feleség, a barát, a jegyes, a haver. Végre együtt vannak, alig akarják elengedni egymást. Csak rázkódnak a vissza fojtott zokogástól, de a szemükből ömlik a könny. Innen indultak, és ide térnek vissza, és most itt vannak mindannyian együtt. Csak ez számít, a világ is megállhat ebben a percben. Most érzik csak mennyi idő telt el egymás nélkül, és mennyire hiányzott a másik. Nem számít meddig maradnak, nem számít mikor mentek el. Csak az a pillanat tartson örökké, amiben most vannak.

Magyarországról a gazdasági világválság előtt, de annak az idején is sok ezren mentek el munkát keresni szerte a nagyvilágba. Itthon hagytak családot, gyereket, szülőt, nagyszülőt, szerelmet, barátot. 2010 óta ez a folyamat felgyorsult. Azóta már több százezresre tehető azon emberek száma, akik kilátástalannak ítélték meg az itthoni helyzetüket, és a gazdasági körülményeket amit az akkor hatalomba került kormány politikája okozott, és folytat azóta is. Lehetőségük volt elmenni az országból egy jobb élet reményében, és azt meg is tették. Lehet jobban is élnek. A többség azonban mégis szegényebb lett azzal, ami itthon maradt. Most ezért is indultak útnak, kicsit legyen több nekik abból, ami itthon maradt belőlük. Ha néhány napra is, de hazajöttek. Mert karácsony van. Egyszer talán nem is mennek vissza sokan közülük.

http://banditapolitika.blog.hu/2014/12/23/magyar_vandor_997
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: magyarországról, megtörténhetett, kilátástalannak, banditapolitika, mindennapjait, körülményeket, kilométernél, hozzátartozó, becsomagolva, világválság, földrészről, megnyugszik, nagyvilágba, mindannyian, repülőtérre, messzebbről, lehetőségük, százezresre, megmozdulni, visszahozza, felgyorsult, helyzetüket, hazajöttek, mosolyogni, szegényebb, interneten, kibírhatta, túloldalon, megcsörren, valóságban, reményében, nyakláncát, autópályán, zsebóráját, nehezebben, amelyiknek, fontos számára, szekrény aljában, nagyon fontos, távolból ahol, interneten keresztül, kevés volt, fontos kérdések, képernyőn keresztül, valóságban azonban, heteket számolta, szeretett hozzátartozó, napok múlnak, éjszakák nagyon, legjobbat kaphatta, feleség fényképét, férj féltését,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Adakozás  Garai Gábor - Takarítás  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Esti kép  Png fotel  Szép napot kívánok  Adakozás  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png férfi  A boldog családok mind hasonló...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 20  Alázat  Png cica  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Alázat  Png nő  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Ágai Ágnes – Csendélet  Éretlen vers  Albert Einstein gondolata  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reménység és erő Krisztustól e...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png lepke  Tanuld meg ezt a versemet  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png férfi  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png telefon  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Facebookon kaptam  Lóhere  Kellemes délutánt kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Hazára minden embernek szükség...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy maradéktalanul uralt világ  Png ház  Nevem  Alvó cicák  Mi lenne ha  Őrizkednünk kell...  Nagyi telefonál  Png lepke  Idő  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Png fotel  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fontos számára, szekrény aljában, nagyon fontos, távolból ahol, interneten keresztül, kevés volt, fontos kérdések, képernyőn keresztül, valóságban azonban, heteket számolta, szeretett hozzátartozó, napok múlnak, éjszakák nagyon, legjobbat kaphatta, feleség fényképét, férj féltését, nagyi nyakláncát, nagyfater zsebóráját, emléket tart, zsebében mint, másik földrészről, vándort haza, illatát annyira, egyiket biztos, ajtó előtt, autópályán jönnek, állomáson taxiba, testvér kiment, vissza fojtott, szemükből ömlik, gazdasági világválság, folyamat felgyorsult, itthoni helyzetüket, gazdasági körülményeket, akkor hatalomba, jobb élet, többség azonban, magyarországról, megtörténhetett, kilátástalannak, banditapolitika, mindennapjait, körülményeket, kilométernél, hozzátartozó, becsomagolva, világválság, földrészről, megnyugszik, nagyvilágba, mindannyian, repülőtérre, messzebbről, lehetőségük, százezresre, megmozdulni, visszahozza, felgyorsult, helyzetüket, hazajöttek, mosolyogni, szegényebb, interneten, kibírhatta, túloldalon, megcsörren, valóságban, reményében, nyakláncát, autópályán, zsebóráját, nehezebben, amelyiknek, zokogástól, politikája, nagyszülőt, készülődik, kiszakadni, nagyfater, elfogadni, szerelmet, keresztül, megjöttek, elengedni, gazdasági, letakarít, legjobbat, karácsony, országból, drágámnak, rázkódnak, szemükben, sötétedik, szeretett, képernyőn, közhelyek, valóságot, nincsenek, hiányzott, fényképét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3203
  • e Hét: 13470
  • e Hónap: 24581
  • e Év: 178077
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.