Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megbukott a vasárnapi boltzár
  2015-06-22 10:34:26, hétfő
 
 
Megbukott a vasárnapi boltzár

Népszava|2015. jún 22. 05:00

Nem ad felmentést a nyári főszezonban sem a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban a gazdasági tárca - derült ki Varga Mihály gazdasági miniszternek a Balatoni Szövetség küldött leveléből. Természetesen ez a szigor érvényes a többi kiemelt üdülőhelyre és a világörökségi területekre is. A szakemberek rossz és felesleges törvények tartják a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabályt, és úgy vélik: ezt nem toldozni-foltozni kellene, hanem visszavonni!

hirdetés

Viharos gyorsasággal alakulnak át a hazai nyaralók vásárlási szokásai - erről Balassa Balázs, Szigliget polgármestere számolt be a Népszavának. A Balatoni Szövetség elnöke egyáltalán nem örül annak, hogy sok mindenben igaza lett abból, amit bő egy hónappal ezelőtt a vasárnapi zárva tartás hatásairól jósolt. Azóta több kánikulai hétvége tapasztalataival lettek gazdagabbak a balatoni régió településeinek kereskedői, a nyaralói egyaránt dühösek.

Az országos trendekhez hasonlóan a nyaralók jelentős része a szuper- és hipermarketekben bevásárol a hétvégére, attól tartva, hogy például vasárnap nem lesz hol beszerezni a hiányzó élelmiszereket - említette Balassa Balázs. Becslések szerint egyébként a Balaton parti településeken a boltok alig 2 százaléka tart nyitva vasárnap. Nem sokkal térhet el ettől a többi üdülőhely ellátottsága sem.

A szövetség elnöke hangsúlyozta, a vasár- és ünnepnapi felmentés a szakmai végzettség kötelezettsége alól a tulajdonos és segítő családtagjai számára - amellyel ezen az hét végén élhettek először a vasárnap is nyitva tartó vállalkozások -, csak kevés kereskedőnek jelent segítséget. Az igazi gond az, hogy a hét utolsó napján nem foglalkoztathatnak alkalmazottat az üzletben. Sok kereskedőnek két-három boltja, illetve a törvényben megengedett legföljebb 200 négyzetméter alapterületű üzlete van. A kisvállalkozók többségének nincs annyi egyenesági, közeli rokona, hogy vasárnap kinyithasson.

Más forrásból úgy tudjuk, hogy a vasárnap is nyitva tartók - kihasználva kivételezettségüket - a napi élelmiszereket kizárólag ezen a napon drágábban adják, például Balatonfüreden a máskor 250 forintba kerülő 2,8 százalékos tej literjéért 320 forintot kérnek. Ami korábban elképzelhetetlen volt, a hét utolsó napján üresek a húsos pultok, és már szombat délután hiába keresnek a vevők primőrárukat, mert elfogyott.

A Balatoni Szövetség azt kérte a gazdasági tárcától, legalább a főszezon ideje alatt dolgozhassanak a boltokban alkalmazottak is. Varga Mihály válaszában közölte, sem ezekkel a településekkel, sem a térségekkel nem kívánnak kivételt tenni. Marad a tilalom. Majd ősszel megvizsgálják a nyár tapasztalatait, s esetleg akkor visszatér a kormányzat a kérdésre.

Nem vagyok derűlátó, attól tartok, hogy jó néhányan, akiknek alkalmazottaik vannak, ősszel-télen nem tudják majd foglalkoztatni őket, mert a főszezonban nem termelődött annyi árbevétel, amennyiből ki tudnák fizetnia bérköltségeket - említette Balassa Balázs. Közismert tény ugyanis, hogy a Balatonon egész évben nyitva tartó kisboltok többsége a szezonon kívül jó ha nullszaldós, inkább veszteséges és a nyári forgalomból tartják fenn magukat.

A Balatonnál vasárnap a néhány nyitva tartó kisboltnál hosszú sorok alakultak ki. Ráadásul a vásárlók, ha nincs a közelben nyitva élelmiszerbolt, kénytelenek a strandok büféiben, vagy az éttermekben étkezni, ami ezeknek a vállalkozóknak kedvező, de számos család nem engedheti meg magának, hogy a korábban megszokott költségek kétszeresét költsék ebédre, vacsorára. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint ez a megállapítás nem csak a Balatonra, hanem a többi üdülőhelyre is érvényes. A zsúfoltság és a gyengébb ellátottság egyértelműen csökkenti az idegenforgalmi központok vonzerejét - fejtette ki véleményét lapunknak a szakember. A szakmai végzettség alóli felmentésről hozott rendelet is a kormányzati kapkodást bizonyítja, egy koncepciótlan rossz törvényt igyekeznek valahogy használhatóvá tenni.

A kereskedelem időszakos "szakmátlanításával" leértékeli a kormány ezt az ágazatot, amelyben 500 ezren dolgoznak és így megalázzák ezeket az embereket - figyelmeztetett a VOSZ főtitkára. Dávid Ferenc szerint a megoldást egy népszavazás jelentheti, ami ha nem is lesz eredményes, de legalább 1,5-2 millió polgár kifejezi azt a szándékát, hogy töröljék el a vasárnapi zárva tartást, mert az megbukott, s azt a politika nem hagyhatja figyelmen kívül. Ha pedig a gazdaság bármilyen okból megroppan, a kormány kénytelen lesz feloldani a vasárnapi boltzárat.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára ugyancsak a Népszavának elmondta: a tényekhez hozzátartozik, az is, hogy a kereskedők és alkalmazottaik is megosztottak a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. A vásárlók zöme viszont egyértelműen ellenzi a hét utolsó napján az üzletek kötelező bezárását. A szakember óvott az elhamarkodott következtetésektől, ma még nem lehet pontosan felmérni sem a törvénynek a forgalomra, illetve a foglalkoztatásra kifejtett hatását. Az azonban már megfigyelhető, hogy a részmunkaidős munkavállalók száma csökkent a kiskereskedelemben.

Az OKSZ főtitkára megjegyezte: a kisboltokban nem csak szakmai végzettségre, de orvosi alkalmassági igazolásra is szükség van. Az egészségügyi igazolással pedig nem csak az alkalmazottaknak, de a pult mögött álló tulajdonosnak és segítő családtagjainak is rendelkeznie kell, vasárnap is, amikor szakmai jártasságról az új rendelet értelmében már nem kell papír. Ugyanakkor Vámos György is megerősítette, hogy a kiemelt üdülőterületeken sorok kígyóznak a kisboltok előtt, de hozzáfűzte, szombatonként a szuper- és hipermarketek is zsúfoltak. Az is tagadhatatlan tény ugyanakkor, hogy vannak kisüzletek amelyek jól járnak a vasárnapi zárva tartással, mert növekszik a forgalmuk. A kormánynak az a várakozása, hogy a nagyobb üzletek forgalma a kicsikhez kerül, nem jön be - vélte Vámos György.

Bihari Tamás

http://nepszava.hu/cikk/1061089-megbukott-a-vasarnapi-boltzar
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elképzelhetetlen, tapasztalataival, hipermarketekben, foglalkoztatásra, alkalmazottaknak, üdülőterületeken, figyelmeztetett, családtagjainak, alkalmazottaik, kötelezettsége, élelmiszerbolt, településeinek, kisvállalkozók, élelmiszereket, idegenforgalmi, dolgozhassanak, balatonfüreden, településekkel, tapasztalatait, foglalkoztatni, vállalkozóknak, bérköltségeket, tagadhatatlan, elhamarkodott, világörökségi, részmunkaidős, megfigyelhető, településeken, munkavállalók, szövetségének, tulajdonosnak, polgármestere, megerősítette, alkalmazottak, használhatóvá, koncepciótlan, vasárnapi boltzár, nyári főszezonban, vasárnapi zárva, balatoni régióban, gazdasági tárca, szigor érvényes, többi kiemelt, világörökségi területekre, szakemberek rossz, vasárnapi munkavégzés, hazai nyaralók, hónappal ezelőtt, balatoni régió, nyaralói egyaránt, országos trendekhez, nyaralók jelentős, Varga Mihály, Balatoni Szövetség, Balassa Balázs, Dávid Ferenc, Munkaadók Országos Szövetségének, Vámos György, Országos Kereskedelmi Szövetség, Ugyanakkor Vámos György, Bihari Tamás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Nevem  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  Minden harmadik...  Nagyi telefonál  Szép álmokat!  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Reggel van  Akarat  Png virág  Png nő  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Erdőn  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Albert Einstein gondolata  Szívem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Irgalom és ítélet  Png fotel  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png cica  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Akarat  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Png kislány  Ami embereknek lehetetlen, az...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Rátalálsz  A jó emberek mindig szépek mar...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Png fotel  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Akarat  Png telefon  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Nevem  Kaffka_Margit  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  képre írva  képre írva  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nevem  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nevem  Hazára minden embernek szükség...  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png lepke  Hazára minden embernek szükség... 
Bejegyzés Címkék
vasárnapi boltzár, nyári főszezonban, vasárnapi zárva, balatoni régióban, gazdasági tárca, szigor érvényes, többi kiemelt, világörökségi területekre, szakemberek rossz, vasárnapi munkavégzés, hazai nyaralók, hónappal ezelőtt, balatoni régió, nyaralói egyaránt, országos trendekhez, nyaralók jelentős, hiányzó élelmiszereket, boltok alig, többi üdülőhely, szövetség elnöke, szakmai végzettség, igazi gond, törvényben megengedett, kisvállalkozók többségének, napi élelmiszereket, napon drágábban, húsos pultok, vevők primőrárukat, gazdasági tárcától, főszezon ideje, boltokban alkalmazottak, nyár tapasztalatait, szezonon kívül, nyári forgalomból, néhány nyitva, közelben nyitva, strandok büféiben, éttermekben étkezni, vállalkozóknak kedvező, korábban megszokott, többi üdülőhelyre, gyengébb ellátottság, idegenforgalmi központok, kormányzati kapkodást, koncepciótlan rossz, kereskedelem időszakos, népszavazás jelentheti, gazdaság bármilyen, kormány kénytelen, vasárnapi boltzárat, tényekhez hozzátartozik, vásárlók zöme, üzletek kötelező, szakember óvott, foglalkoztatásra kifejtett, részmunkaidős munkavállalók, egészségügyi igazolással, pult mögött, kiemelt üdülőterületeken, kisboltok előtt, nagyobb üzletek, kicsikhez kerül, elképzelhetetlen, tapasztalataival, hipermarketekben, foglalkoztatásra, alkalmazottaknak, üdülőterületeken, figyelmeztetett, családtagjainak, alkalmazottaik, kötelezettsége, élelmiszerbolt, településeinek, kisvállalkozók, élelmiszereket, idegenforgalmi, dolgozhassanak, balatonfüreden, településekkel, tapasztalatait, foglalkoztatni, vállalkozóknak, bérköltségeket, tagadhatatlan, elhamarkodott, világörökségi, részmunkaidős, megfigyelhető, településeken, munkavállalók, szövetségének, tulajdonosnak, polgármestere, megerősítette, alkalmazottak, használhatóvá, koncepciótlan, megvizsgálják, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 589
  • e Hét: 10856
  • e Hónap: 21967
  • e Év: 175463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.