Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
PISA ÉS PÖCs
  2015-09-29 19:40:42, kedd
 
 
2015. szeptember 29., kedd


PISA ÉS PÖCS

Ha a magyar iskolákat nézegetjük, akkor a tanulmányok színvonalát a PISA, a pedagógusokat pedig a PÖCS kifejezéssel lehet jellemezni.
A két betűszó tükröt tart a magyar iskolarendszer, de tágabban véve az egész társadalom elé.
Közös bennük, hogy a jövőre nézvést mindkettő eléggé csúf kilátásokkal kecsegtet, az egyik a funkcionális analfabéták számának növekedésére, a másik a házmesterképzés felvirágzására utal.
Ha ehhez hozzávesszük még az iskolák siralmas anyagi helyzetét, akkor sok okunk nincs a vidámságra a magyar iskolarendszer és leszármazottaink jövőjét tekintve.
Hol van már az az idő, amikor a magyar pedagógusok irányításával magyar tanulók versenyek tucatjait nyerték, amikor a magyar pedagógus a közélet motorja volt?

Kezdjük talán a PISA -val.
Ez egy betűszó, a Programme for International Student Assessment, azaz ,,a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programja".
A felmérés, melyet tizenöt éves diákok között végeznek, három területen zajlik, azt vizsgálja, hogy a diákok a tanultakat milyen szinten képesek alkalmazni a hétköznapokban a matematika, a természettudományok és a szövegértés területén.
Minden évben más és más képességet vizsgálnak.
2012-ben a számítógépes információszerzési képességet vizsgálták, nevezetesen, hogy milyen gyorsan és milyen úton tudják a diákok a szükséges információt megszerezni.
A hosszabb idő és a hosszabb út általában szövegértési nehézségeket jelent.
A felmérés eredményét most közölték, Európában tökutolsók vagyunk, ezidáig állítólag azért nem tették ezt közkinccsé, mert az illetékesek egyszerűen nem hittek a szemüknek.

Pedig nincs min csodálkozni, a felmérés ugyanis azt is megállapította, hogy a magyar iskolák számítógép-parkja elöregedett, korlátozott az internet-hozzáférés, kétszáz iskolában egyáltalán nincs központi internet.
Az informatika-oktatás általános színvonala is gyenge, az órákon a gyerekek leginkább csak ,,számítógépeznek" és szerintem sok esetben vak vezet világtalant.
Talán innen kellene közelíteni a kérdéseket, meg kellene vizsgálni a pedagógusok informatikához való iszonyát, mert ha a környezet elutasító, akkor a diák sem fogja ambicionálni a számítógép-használatát.
A Fidesz egyébként is lecsökkentette az informatika-órák számát, ami nem is csoda - itt is fejtől büdösödik a hal - állítólag Orbán sem kedveli a számítógépet, pedig megpróbált már dekázgatni is vele.

A problémát tovább nehezíti, hogy a tanulók otthoni számítógép-használata sem megfelelő, és hogy miért erre a válasz a hajdani pap válasza, akitől, mikor megkérdezték, hogy miért nem harangoznak délben a faluban, azt válaszolta, hogy ezer oka van annak.
Hát mondjon egyet, erősködött a reklamáló.
Hát például nincs harang, mondta a plébános...
Itt is hasonló az ok, a diákok nagy részének nincs otthon számítógépe, nincs internet-hozzáférése, márpedig a számítógép olyan eszköz, melynek használatát csak úgy lehet megtanulni, ha a tanuló odaül mellé és használja.
Könyvből ezt nem lehet megtanulni, a gyakorlatban egy fiatalnak viszont szó szerint gyerekjáték.
Nagy gond ez, mert a társadalom további szétszakadásához fog vezetni, lesznek, akik képesek használni a modern eszközöket és lépést tudnak tartani a fejlődéssel és lesznek azok, akik menthetetlenül leszakadnak, és ők nem a Várnegyed vagy a Rózsadomb iskolásai lesznek.
A diákok egy része ma már teljes természetességgel használja az okostelefonokat információszerzésre, de nincs mindenkinek sem okostelefonja, sem pénze a megfelelő előfizetésre, nincs csatlakozási lehetősége az internethez.

A szocialista kormányok célkitűzései között szerepelt egy országos szélessávú internet gerinchálózat kiépítése. Hasonló célkitűzés ma is érvényben van, vannak eredmények is, a magántőke is részt vesz a fejlesztésekben.
Például a kínai Huawei tíz milliárd forintos beruházással bővíti a szélessávú hálózatot, de ez nem elégséges, hiszen a technikai lehetőség nem jelenti azt, hogy az iskoláknak pénzügyi lehetőségük is lesz a csatlakozásra.
Ha nincs központi akarat, akkor nem lesz színvonalas informatikai oktatás sem, arról nem is szólva, hogy a jövő nem az üzleti alapú, hanem a nyílt hozzáférésű hálózatokat jelentené, ha a megvalósítására szánt pénz nem kerülne más, fontos zsebekbe, a koirmány pedig nem bevételi forrást látna a világhálóban, hanem a nemzet felzárkóztatásának eszközét.
Az a polgármester, aki büszkén lépked a libaúsztatóból kialakított élményfürdő mellett faluja viakolorozott főterén, a gyermekek jövőjén sétál.
Ázsia kistigrisei azzal tudtak felkerülni a világ gazdasági térképére, hogy nem sajnálták a pénzt az oktatásra, képzésre.
Ha ez így folytatódik, akkor még jobban leszakadunk a fejlett országoktól, igaz viszont, hogy lesznek üres stadionjaink, mindennapos testnevelés az iskolafolyosókon, és énekelgetünk vidáman...

A PÖCS szintén betűszó, a Pedagógus Önértékelő Csoport rövidítése, kissé emlékeztet Rákosi ötéves tervére.
Az önértékeléseket öt év alatt kell lebonyolítani - kétévente a pedagógusokat, az intézményvezetőket, de magát az intézményt is értékelni kell, a harmadik és az ötödik évben.
A tanarakat a szülők is értékelik, ami igen érdekes elképzelés, mert a munkájukat nemigen ismeri a szülő, mégis osztályozni fogja.
Egyest adtál Iluskának?
Te is kapsz egyet, elfogult némber!
Aztán a kollegák is egymás ellen fordulhatnak, a tanári szobák klikkjei ellehetetleníthetik magát Pestalozzit is, ha úri kedvük úgy tartja, kinyírhatják a követelménytámasztó igazgatót, hogy most a politikai törésvonalakról ne is beszéljünk.
De lehet ellentét például a porosz hagyományokat követő pedagógusok és liberálisabb kollegáik között is.
A gyerekeknek viszont kuss, vagy leírják százszor: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére.

Tanszabadság?
Mire jó az?
Te előadod, a tanuló visszaböfögi, ha lehet, szó szerint, így nevelünk jó alattvalókat, nemdebár?
Egy haszna azért lehet a szülőknek kiküldött kérdőíveknek - a hátoldalán lehet üzenni: Kedves szülő, küldjön krétát és nyilatkozzon, hogy részt vesz-e a tanterem kimeszelésében?
Egyszer régen ráültem akkori főnököm íróasztalára és az ezredparancsnoknál feljelentettek.
Kérdezte az Öreg, hogy hogy képzelem, hogy ráülök a feljebbvalóm íróasztalára.
Mondtam neki, hogy ezredes elvtársa, arra az íróasztalra rá lehet ülni.
Elgondolkodott, és azt mondta: Hát igen - ha rá lehet ülni, hát rá kell ülni.
Hozzávetőleg valami ilyesmi a válasz arra is, hogy miért lehet a pedagógusokkal mindent megcsinálni.
Az csak a baj, hogy erre a helyzetre rámehet egy-két generáció.
Hogy tudásalapú társadalom?
Persze, azt nagyon kell tudni, hogy ki a főnök itt, Csicskaországban...


http://www.pupublogja.hu/2015/09/pisa-es-pocs.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: leszármazottaink, csicskaországban, iskolafolyosókon, szétszakadásához, okostelefonokat, házmesterképzés, fejlesztésekben, számítógépeznek, megvalósítására, törésvonalakról, önértékeléseket, menthetetlenül, lecsökkentette, hétköznapokban, felvirágzására, iskolarendszer, kimeszelésében, megállapította, elgondolkodott, pedagógusokkal, libaúsztatóból, informatikához, feljelentettek, pedagógusokat, lebonyolítani, irányításával, hagyományokat, viakolorozott, international, okostelefonja, csatlakozásra, gerinchálózat, előfizetésre, csatlakozási, énekelgetünk, beruházással, magyar iskolákat, tanulmányok színvonalát, pedagógusokat pedig, magyar iskolarendszer, egész társadalom, jövőre nézvést, funkcionális analfabéták, házmesterképzés felvirágzására, iskolák siralmas, magyar pedagógusok, magyar pedagógus, közélet motorja, nemzetközi tanulói, tanultakat milyen, szövegértés területén, szükséges információt, PISA ÉS PÖCs, PISA ÉS PÖCS, International Student Assessment, Pedagógus Önértékelő Csoport,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sokan azt tartják  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Próbálj meg ...  Alázat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  A másik dolog,  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kaffka_Margit  Lóhere  Nem tudhatod  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Fehér virág  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Még csak most kezdődik a nap  Hazára minden embernek szükség...  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szívem  s immár én is felragyogva, ért...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Bertolt Brecht -től idézet  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nagyi telefonál  A boldog családok mind hasonló...  Png ház  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Kaffka_Margit  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kövesd a cowboyt!  Irgalom és ítélet  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  A kételkedés kezelése  Őrizkednünk kell...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Az engedelmesség miért nem vál...  A kételkedés kezelése  Nagyon különös  Varga János Veniam - Fontos sz...  Leonardo da Vinci gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Tanuld meg ezt a versemet  Paul David Tripp Április 21  Gonosz démon-álarc  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar iskolákat, tanulmányok színvonalát, pedagógusokat pedig, magyar iskolarendszer, egész társadalom, jövőre nézvést, funkcionális analfabéták, házmesterképzés felvirágzására, iskolák siralmas, magyar pedagógusok, magyar pedagógus, közélet motorja, nemzetközi tanulói, tanultakat milyen, szövegértés területén, szükséges információt, felmérés eredményét, illetékesek egyszerűen, felmérés ugyanis, magyar iskolák, gyerekek leginkább, pedagógusok informatikához, környezet elutasító, informatika-órák számát, problémát tovább, tanulók otthoni, diákok nagy, számítógép olyan, tanuló odaül, fiatalnak viszont, társadalom további, modern eszközöket, megfelelő előfizetésre, szocialista kormányok, országos szélessávú, kínai Huawei, szélessávú hálózatot, technikai lehetőség, iskoláknak pénzügyi, üzleti alapú, nyílt hozzáférésű, megvalósítására szánt, koirmány pedig, libaúsztatóból kialakított, gyermekek jövőjén, világ gazdasági, fejlett országoktól, ötödik évben, munkájukat nemigen, tanári szobák, politikai törésvonalakról, porosz hagyományokat, gyerekeknek viszont, tanuló visszaböfögi, haszna azért, szülőknek kiküldött, hátoldalán lehet, tanterem kimeszelésében, feljebbvalóm íróasztalára, válasz arra, pedagógusokkal mindent, helyzetre rámehet, leszármazottaink, csicskaországban, iskolafolyosókon, szétszakadásához, okostelefonokat, házmesterképzés, fejlesztésekben, számítógépeznek, megvalósítására, törésvonalakról, önértékeléseket, menthetetlenül, lecsökkentette, hétköznapokban, felvirágzására, iskolarendszer, kimeszelésében, megállapította, elgondolkodott, pedagógusokkal, libaúsztatóból, informatikához, feljelentettek, pedagógusokat, lebonyolítani, irányításával, hagyományokat, viakolorozott, international, okostelefonja, csatlakozásra, gerinchálózat, előfizetésre, csatlakozási, énekelgetünk, beruházással, informatikai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2444
  • e Hét: 12711
  • e Hónap: 23822
  • e Év: 177318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.