Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A kutya nem kért rá, hogy ünnepelj, te diplomáciai vakondtúr
  2016-12-01 21:50:53, csütörtök
 
 
Molnár Bálint 2016-12-01


A kutya nem kért rá, hogy ünnepelj, te diplomáciai vakondtúrás

Mivel a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december elsején, ezért a külgazdasági és külügyminiszter minden diplomatának és minden minisztériumi alkalmazottnak megtiltotta a román nemzeti ünnepségeken való részvételt
- ezt írta a Külügyminisztériumnak nevezett futsalos egylet a hvg.hu ama értesülésére, hogy Szijjártó Péter, szellemi kakadu és diplomáciai magasles megtiltotta a külföldön dolgozó magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek december elsején a román nagykövetségeken szervezett ünnepségeken. A Romániában dolgozó diplomaták esetében a tiltás bármelyik tetszőleges intézményben szervezett ünnepségre érvényes.

Következésképpen a magyar külügyminisztériumból rendkívül bátor és férfias és diplomatikus módon nem volt jelen senki a budapesti román fogadáson. Az egyik budapesti belvárosi szálloda báltermében szervezett eseményen egyébként Marius Lazurca nagykövet románul és magyarul egyaránt köszöntötte a vendégeket, a román és a magyar himnusz nyitotta meg az estet, a diplomata az üdvözlő beszédét angolul mondta el (a román és a magyar fordítást egy kivetítőn lehetett követni), majd következett egy hangverseny, ahol egy román hegedűművész Bartók, Bach és Enescu műveket játszott. Ezt követte végül a fogadás.

Pontosan tudjuk, hogy december elseje baszottul nem ünnepnap a magyar nemzet számára. Amikor is Romániában az 1918-ban megtartott gyulafehérvári nemzetgyűlés emlékét ünneplik. Amikor is a magyarországi románok 1228 képviselője kinyilvánította abbéli nyilatkozatban testet öltött szándékát, hogy Erdély, a Körösök vidéke, Bánát és Máramaros - összesen 26 történelmi vármegye - a Román Királysághoz csatlakozzon. Nagy Nemzeti Tanácsot választottak, miközben a gyulafehérvári vármezőn százezer ember ünnepelte az aktust. Ők egyébként a Magyar Államvasutak által biztosított ingyenvonatokon jutottak el Gyulafehérvárra.

Igen tudjuk: ahhoz, hogy ez valóra váljon, nyilvánvalóan szükség volt például a trianoni megállapodásra. A Gyulafehérváron született határozat mégis annyiban biztató volt, hogy deklarálta az olyan demokratikus jogokat, mint például az általános és titkos választójog, a sajtó-, gyülekezési és gondolatszabadság teljes elismerése. Az más kérdés, hogy sokan, köztük sok román is, már akkor attól tartottak, hogy mindez a nem éppen demokratikus hagyományairól híres Román Királysággal egyesülve soha nem lesz betartva. És tényleg: a nemzetiségi, vallási és kulturális autonómiával, illetve politikai önrendelkezési jogokkal kapcsolatban kábé semmi nem valósult meg.

Ennek okán nem várható el egyetlen simán becsületes, vagy melldöngető hősmagyartól sem, hogy ünnepelni támadjon kedve, vagy táncra perdüljön ezen a szent napon. Nem könnyű viszonyulni ehhez a történethez, f*sztudja, miként kellene hozzáállni ehhez a közel 100 éves történethez. A romániai magyarok politikai képviselői (RMDSZ) például nem tudták soha (ők sem), hogy mi a következetes viszonyulás e kérdéshez. Szerencsére nem csak ők. Vagy sajnos.

2002-ben például Medgyessy Péter akkori magyar és Adrian Nastase akkori román miniszterelnökkel koccintottak Budapesten. Kövér László elvtársa és barátja, Szász Jenő - aki a minap a nemzeti házmester oldalánt turnézott az RMDSZ választási kampányában Erdélyben - 2009-ben például Traian Basescu akkori államfővel közösen bulizott Bukarestben december elsején. Nem baj, rég volt, igaz sem volt.

foto
Băsescu államelnök és Szász Jenő székelyudvarhelyi polgármester koccint nem december 1-jén, hanem 2006. március 15-én


Ha az időben kicsit visszamegyünk, ott találjuk Szőcs Géza jelenlegi Orbán-felszopót, egykori RMDSZ főtitkárt, aki 1990-ben Gyulafehérváron szólalt fel Ion Iliescu államelnök mellett. Beszédében méltatta az 1918-as gyulafehérvári határozat demokratizmusát, kisebbségvédelmét. Olyannyira, hogy szerinte ennek a határozatnak kellene képeznie az új román alkotmány alapját is. Vagy például 1998-ban Orbán Viktor levelet írt Radu Vasile román miniszterelnöknek, amelyben utalt arra, hogy 1918. december 1-jén a Gyulafehérvári Nagy Egyesülés határozata Románia valamennyi együttlakó népére vonatkozott. És gondolom azóta minden évben megeresztenek valami hasonlót, de majd mostantól.

Sem kedvem, sem hangulatom ezeket ide felsorakoztatni, ám meg kell mondanom, hogy 2016-ban nagy pofával megtiltani a magyar diplomatáknak a szomszédos ország nemzeti ünnepén való részvételt, túlzásokba eső, zsigeri, vérgőzős érzelmek felkorbácsolására irányuló, minősíthetetlen diplomáciai húzás. Már ha a diplomáciát egyáltalán egy mondatban lehet emlegetni Szijjártó Péterrel.

Azt gondolom, hogy ez a múltba forduló, trianonozásra épülő sérelmi nemzetpolitizálás (ha egyáltalán van nemzetpolitikája a Fidesznek az állandó frusztrált hőzöngésen túl), amely se nem koherens, se nem mutat túl a pillanatnyi politikai érdekeken, amely újabb és újabb réteg politikai tőkét próbál levakarni a trianoni sebekről, amely gyilkolja az egészséges nemzettudatot, egyértelmű gátja annak, hogy meghaladjuk a nyomorúságos múltunkat. Gátja a fejlődésnek és annak, hogy a belterjes, siránkozó vadmagyarkodás helyét 100 év múltán átvegye valamiféle európai mentalitás.

Igen, Szijjártó, nincs mit ünnepelni. A kutya nem kért rá, hogy ünnepelj. Létezett volna egyéb, civilizáltabb, vállalhatóbb módja is annak, hogy ezt kinyilvánítsd. Csak azzal nem lehetne hergelni a határon inneni és túli nemzettársakat. Kell az olajat önteni a tűzre, keménykedni, pattogni, mert a feszültségek élezése csak jót tehet a sanyargatott erdélyi testvéreknek. Akiket elnyom a román állam. Majd jön a magyar kormány és egy közleménnyel megvédi őket. Ki jár jól ezzel?

Az elmúlt években egyetlen világos hangot nem hallottunk arról, hogy a lekenyerezésen, a kitalicskázott milliárdokon túl miről szól a magyar kormány nemzetpolitikája, hogy miként tervezi a magyar kormány a kisebbségi magyarok problémáinak megoldásához való hozzájárulást. A párbeszéd, az egy asztalhoz ülés alternatívája a taplóparaszt, bunkó utasítgatás. Egy 100 évvel ezelőtti, visszafordíthatatlan történelmi esemény fölötti, soha véget nem érő óbégatás.

Ha valamivel szét lehet cseszni, nem csak két ország kapcsolatát, de egy szomszédos országban élő kisebbség helyzetét, ez a magas lóról bekeményítő faszakodás. Az exportált gyűlölködés. Kisstílű, provinciális és pusztító. Az ostoba, örökké békétlenkedő, önmagát újratermelő, parttalan, torz fajmagyarkodást.

Nem kell együtt ünnepelni a románokkal, de állandóan aláásni, rontani a két ország közötti kapcsolatokat, felelőtlenség és tuskóság. Mert a diplomácia pont azért diplomácia és nem kocsmai verekedés, hogy nem férnek bele az ilyen húzások. De honnan is tudhatná ezt Szijjártó Péter nemzeti hős?





https://kolozsvaros.com/2016/12/01/a-kutya-nem-kert-ra-hogy-unnepelj-te-diplomaci ai-vakondturas/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nemzetpolitikája, nagykövetségeken, következésképpen, gyulafehérvárra, fajmagyarkodást, ingyenvonatokon, gyulafehérváron, külügyminiszter, kinyilvánította, felsorakoztatni, minősíthetetlen, demokratizmusát, gyulafehérvári, lekenyerezésen, vadmagyarkodás, megállapodásra, kitalicskázott, hagyományairól, alkalmazottnak, önrendelkezési, nyilatkozatban, nemzettársakat, megeresztenek, kapcsolatokat, alternatívája, visszamegyünk, magyarországi, nyilvánvalóan, diplomatáknak, nemzettudatot, civilizáltabb, trianonozásra, kinyilvánítsd, felelőtlenség, hozzájárulást, minisztériumi, magyar embereknek, román nemzeti, külföldön dolgozó, román nagykövetségeken, tiltás bármelyik, budapesti román, egyik budapesti, magyar himnusz, üdvözlő beszédét, magyar fordítást, kivetítőn lehetett, román hegedűművész, magyar nemzet, 1918-ban megtartott, magyarországi románok, gyulafehérvári vármezőn, Molnár Bálint, Szijjártó Péter, Marius Lazurca, Román Királysághoz, Nagy Nemzeti Tanácsot, Magyar Államvasutak, Román Királysággal, Medgyessy Péter, Adrian Nastase, Kövér László, Szász Jenő, Traian Basescu, Szőcs Géza, Orbán Viktor, Radu Vasile, Gyulafehérvári Nagy Egyesülés, Szijjártó Péterrel,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png ház  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Leonardo da Vinci gondolata  Egy bizonyos határt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  A kételkedés kezelése  Alázat  Lóhere  Png virág  képre írva  Adakozás  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einstein gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Popper Péter szavai  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szívem  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig jusson idő nevetni  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  A boldog családok mind hasonló...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png nő  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Reggel van  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Tanuld meg ezt a versemet  Minden harmadik...  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Gonosz démon-álarc  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 21  Egy bizonyos határt  Alázat  Jó éjszakát  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Nagyi telefonál  Radikális szeretet 
Bejegyzés Címkék
magyar embereknek, román nemzeti, külföldön dolgozó, román nagykövetségeken, tiltás bármelyik, budapesti román, egyik budapesti, magyar himnusz, üdvözlő beszédét, magyar fordítást, kivetítőn lehetett, román hegedűművész, magyar nemzet, 1918-ban megtartott, magyarországi románok, gyulafehérvári vármezőn, trianoni megállapodásra, olyan demokratikus, szent napon, romániai magyarok, következetes viszonyulás, nemzeti házmester, időben kicsit, 1918-as gyulafehérvári, határozatnak kellene, magyar diplomatáknak, szomszédos ország, diplomáciát egyáltalán, mondatban lehet, múltba forduló, állandó frusztrált, pillanatnyi politikai, trianoni sebekről, egészséges nemzettudatot, nyomorúságos múltunkat, határon inneni, olajat önteni, feszültségek élezése, sanyargatott erdélyi, román állam, magyar kormány, közleménnyel megvédi, elmúlt években, kitalicskázott milliárdokon, kisebbségi magyarok, szomszédos országban, magas lóról, exportált gyűlölködés, diplomácia pont, ilyen húzások, nemzetpolitikája, nagykövetségeken, következésképpen, gyulafehérvárra, fajmagyarkodást, ingyenvonatokon, gyulafehérváron, külügyminiszter, kinyilvánította, felsorakoztatni, minősíthetetlen, demokratizmusát, gyulafehérvári, lekenyerezésen, vadmagyarkodás, megállapodásra, kitalicskázott, hagyományairól, alkalmazottnak, önrendelkezési, nyilatkozatban, nemzettársakat, megeresztenek, kapcsolatokat, alternatívája, visszamegyünk, magyarországi, nyilvánvalóan, diplomatáknak, nemzettudatot, civilizáltabb, trianonozásra, kinyilvánítsd, felelőtlenség, hozzájárulást, minisztériumi, intézményben, diplomatikus, sanyargatott, határozatnak, feszültségek, következetes, ünnepségeken, megoldásához, problémáinak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1921
  • e Hét: 12188
  • e Hónap: 23299
  • e Év: 176795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.