Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Társadalombiztosítás vagy "pro
  2007-04-26 20:43:36, csütörtök
 
  Társadalombiztosítás vagy "profitbiztosítás"?
2007-04-25. 12:30:34

Magyarországon a társadalombiztosítás működésének átláthatóságát sem sikerült megteremteni és a döntések sem a nyilvánosság előtt kerülnek megvitatásra. Vajon miért? Hogyan lehetne világosan felismertetni a magyar társadalommal, hogy a jelenlegi káosz az egészségügyben nem véletlen, és főleg nem céltalan? Hogyan lehetne ezt világossá tenni mindenki számára - pl. azt a tényt, hogy a veszély a magyar egészségügy területén ma még csak lehetőség, de ha bevezetik a profitorientált, több biztosítós modellt, akkor visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el?

A magyar egészségügyben szükséges reformot csak a szakmai szervezetekkel való komoly egyeztetés után és nagyon körültekintően szabadna beindítani. Tekintettel a lakosságra és az orvostársadalomra zúdított "öt törvény csodájára", már megkezdődött az egészségügy szétverése, leépítése azon célból, hogy a privatizációban minél működésképtelenebb legyen, s így olcsóbb áron lehessen elkótyavetyélni minden intézményt.

Az egészségügy reformját egy olyan elavult, és az Egyesült Államokban - már erkölcsileg is - megbukott több-biztosítós rendszerrel próbálják elfogadtatni az emberekkel, amelyről előre tudható, hogy "gazdagellátó" és "szegényellátó" részekre tagolja majd azt. A magukat politikusoknak kinevező gazdasági érdekcsoport most végre belehúzhatott az általuk meghirdetett "modernizálásba", sőt olyannyira megindították a közpénzen folyó agymosást, hogy a nép még a saját bőrén sem érzi a veszélyt.

A magánbiztosítók számára az egészségügy a jelenleg létező legnagyobb, nem is milliárdos, hanem még annál is nagyobb nagyságrendű üzlet. Ezért érthető, hogy minden magánbiztosító lobbizik érte, aki az üzletből várhatóan részesedni fog.

A racionális üzleti magatartás egyáltalán nem arra ösztönzi őket, hogy a betegek érdekét szolgálják, és számukra minél olcsóbban.

Ahol bevezették eddig a több-biztosítós modellt, ott a versengés ellenére sem következett be a várt minőségi és hatékonysági javulás, sőt rosszabb helyzetbe sodorta a betegellátást. A társadalom többségének, főleg a betegebbeknek szűkült az ellátásokhoz való hozzáférése, tehát nyíltan ki kell jelenteni, hogy ez a változás kedvezőtlen a szegényeknek, a kisgyermekeseknek. A piaci elven működő több-biztosítós rendszer az egyéni kockázatra épít, a társadalombiztosítás pedig a közösségi kockázaton alapul. A biztosítási díjnak fedezetet kell nyújtania az ellátási költségekre és a biztosító működési költségeire. A piaci elven működő biztosítási modellnek ezen felül ki kell termelnie a befektetők nyereségét is. Az üzleti biztosítók éppen emiatt nem szívesen kötnek megállapodást olyanokkal, akik ún. problémás ügyfelek pl. az idősek, veleszületett betegséggel, szülési problémával vagy krónikus betegséggel küszködők. Velük mi lesz?

A versengő biztosítóknak az a legjobb üzlet, ha nagy összeget befizető, tehát nagy jövedelemmel rendelkező, kevesebb kiadást jelentő, egészséges ügyfelei vannak. Ezek az ügyfelek nagy összeget fizetnek be, és minimális kiadást jelentenek. Ezek garantálják a magánbiztosítók profitját, ezért törekszik arra minden biztosító, hogy az ő ügyfelei között ez a réteg legyen többségben, hiszen befektetői, részvényesei elvárják tőle a nyereséget.

Ezzel szemben a szolidaritás elvén működő, ún. kötelező társadalombiztosítási forma lehetőséget nyújt, hogy össztársadalmi szinten lehessen felkészülni az egyénileg előre nem látható és igen költséges egészségügyi problémákra is.

Ez a Magyarországon zavarokkal küszködő de Ausztriában jól bevált rendszert a piaci működés szokásos zavarai nem érintik, stabilitását és jó hírét biztosítja az állam. A fizetésképtelenség, tulajdonoscsere vagy csődeljárás nem akadályozza a gyógyítást.

Ha viszont egy "piacon" megjelennek a magánbiztosítók, akkor az ő nyereségük az állami biztosító elszegényedéséhez vezet, ő fogja a szerényebb jövedelműek, sokgyermekesek, nyugdíjasok és munkanélküliek ellátását biztosítani, természetesen ha nincs más, akkor közpénzből. Ez utóbbi azt jelenti, hogy újabb pénzszivattyút állítanak rá az államkasszára, ami az eladósodást fogja növelni.

A több-biztosítós rendszer fő veszélye, hogy ha érdekeik úgy kívánják, ki tudnak lobbizni, vagy kényszeríteni az államból egy járulékemelést is. Mindez az üzleti biztosítások egyéb területein már kézzel fogható valóság.

Az ellátás minőségére és választékára kedvezően ható valódi verseny a biztosítók között sehol nem valósult meg Európában. Az Egyesült Államokban 45 millió embernek egyáltalán nincs egészségbiztosítása, 54 millióan pedig a legszegényebbeknek járó állami biztosítással rendelkeznek csak, és ezek a számok emelkedő tendenciát mutatnak. Az is bizonyítja, hogy a rendszer tökéletlen, hogy a 65 év felettieknek az állam kénytelen biztosítást szolgáltatni, hiszen a társadalom jelentős része nem rendelkezik azzal. Egyébként a szövetségi állam is, de több tagállam foglalkozik az egybiztosítós rendszerre való visszatérés gondolatával.
Hazánkban ezzel szemben a politika piacán szorult helyzetben lévő erőknél jelentkező lobbipénzek és érdekeltségi viszonyok legyőzik a józan észt. A politikai túlélésre játszókat és az üzleti haszonban gondolkodókat együttállásra készteti a pénz, pedig a köznek a piaci modell nem hasznos, és nincs is példa az ellenkezőjére.

Sokféle több-biztosítós rendszer működik ugyan, de sehol sem vált be, és ha be is vezették, már megbánták. Utoljára Szlovákiában ismerték be a több-biztosítós rendszer kudarcát. Ha Gyurcsány példálózott a Szlovák adórendszerrel, akkor ezzel miért nem teszi, és főleg miért nem tanulmányozzák a negatív példákat. Miért nem tanulnak?

Ha képesek lesznek a lakájmédia segítségével elhitetni, hogy még azt a kb. 1500 milliárd forintot is felosztják a - profitkivonásban érdekelt - magánbiztosítók és a szolidaritás elvén működő OEP között, akkor már el kell ismerni, hogy a nemzet kiirtásának egy profi csapata került kormányra, és nép nem reagál kellő módon. Észre kellene tehát venni ma már mindenkinek, hogy a magánbiztosítók, amelyek természetszerűen profitorientáltak, az eddigi összeg töredékét fogják gyógyításra fordítani.

Ha tehát további forráskivonás történik az egészségügyben, akkor valósággá válhat az egyensúly az államháztartásban, hiszen a nyugdíjasok és a betegek rohamosan fogyatkozni fognak, a temetkezési cégek pedig fellendülnek. Nem csodálkozom már semmin, de meglepne, ha az derülne ki, hogy a nemzetritkító csapatnak nincs üzleti kapcsolata a temetési szolgáltatásokkal, valamilyen rafinált formában.

Dr. Bene Gábor Sándor

[Forrás: Dr. Bene Gábor Sándor]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: profitbiztosítás, profitkivonásban, természetszerűen, magánbiztosítók, elkótyavetyélni, profitorientált, tulajdonoscsere, privatizációban, egészségügyben, össztársadalmi, adórendszerrel, magyarországon, munkanélküliek, politikusoknak, szervezetekkel, átláthatóságát, járulékemelést, körültekintően, tanulmányozzák, magánbiztosító, sokgyermekesek, pénzszivattyút, modernizálásba, felismertetni, nemzetritkító, egybiztosítós, kényszeríteni, belehúzhatott, együttállásra, szegényellátó, természetesen, társadalommal, ellenkezőjére, biztosítással, forráskivonás, biztosítóknak, nyilvánosság előtt, magyar társadalommal, jelenlegi káosz, magyar egészségügy, magyar egészségügyben, szakmai szervezetekkel, orvostársadalomra zúdított, egészségügy szétverése, privatizációban minél, egészségügy reformját, olyan elavult, magukat politikusoknak, általuk meghirdetett, közpénzen folyó, saját bőrén, magánbiztosítók számára, Egyesült Államokban, Utoljára Szlovákiában, Bene Gábor Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
s immár én is felragyogva, ért...  Adakozás  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png virág  Németh László tollából  Png lepke  Png nő  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép estét kedves látogatóimna...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Kerüld el az evangélium örömén...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Nagyi telefonál  Sokan azt tartják  A másik dolog,  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Akarat  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  A Megváltó szolgálatában  Png kislány  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  Png nő  Nagyi telefonál  Az igazi szeretetért rendszeri...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jónás Tamás – Végtelen b...  A Megváltó szolgálatában  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Paul David Tripp Április 21  George Gordon Lord Byron: Inez...  Hogy lehet megtartani  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem számIt  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod  Erdőn  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nagyi telefonál  Fehér virág  Tavaszi kép  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem tudhatod  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Fehér virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
nyilvánosság előtt, magyar társadalommal, jelenlegi káosz, magyar egészségügy, magyar egészségügyben, szakmai szervezetekkel, orvostársadalomra zúdított, egészségügy szétverése, privatizációban minél, egészségügy reformját, olyan elavult, magukat politikusoknak, általuk meghirdetett, közpénzen folyó, saját bőrén, magánbiztosítók számára, jelenleg létező, üzletből várhatóan, racionális üzleti, betegek érdekét, több-biztosítós modellt, versengés ellenére, várt minőségi, társadalom többségének, betegebbeknek szűkült, ellátásokhoz való, változás kedvezőtlen, piaci elven, egyéni kockázatra, közösségi kockázaton, biztosítási díjnak, ellátási költségekre, biztosító működési, befektetők nyereségét, üzleti biztosítók, versengő biztosítóknak, ügyfelek nagy, magánbiztosítók profitját, réteg legyen, szolidaritás elvén, egyénileg előre, piaci működés, állami biztosító, szerényebb jövedelműek, eladósodást fogja, több-biztosítós rendszer, üzleti biztosítások, ellátás minőségére, biztosítók között, számok emelkedő, rendszer tökéletlen, állam kénytelen, társadalom jelentős, szövetségi állam, egybiztosítós rendszerre, politika piacán, józan észt, politikai túlélésre, üzleti haszonban, piaci modell, negatív példákat, lakájmédia segítségével, nemzet kiirtásának, profi csapata, eddigi összeg, betegek rohamosan, temetkezési cégek, nemzetritkító csapatnak, temetési szolgáltatásokkal, profitbiztosítás, profitkivonásban, természetszerűen, magánbiztosítók, elkótyavetyélni, profitorientált, tulajdonoscsere, privatizációban, egészségügyben, össztársadalmi, adórendszerrel, magyarországon, munkanélküliek, politikusoknak, szervezetekkel, átláthatóságát, járulékemelést, körültekintően, tanulmányozzák, magánbiztosító, sokgyermekesek, pénzszivattyút, modernizálásba, felismertetni, nemzetritkító, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 569
  • e Hét: 14799
  • e Hónap: 25910
  • e Év: 179406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.