Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Általános válságban a pártalap
  2008-09-30 20:48:44, kedd
 
 
Ny. J. - kitekinto.hu nyomán 2008. szeptember 30. 09:34

Általános válságban a pártalapú demokrácia? - 1.


A hétvégi ausztriai szövetségi választásnak a kisiklott osztrák nagykoalíció utáni politikai helyzetet kellett volna tisztáznia. Ehelyett azonban csak a zavarodottság nőtt. A pénzügyi világválság és a zsákutcában veszteglő belgiumi parlamentarizmus mellé harmadik válságok gyanánt fölzárkózik a megszokott pártstruktúrák fölbomlása is?

Bár a szavazatok 29,7%-ával a szociáldemokraták (SPÖ) nyerték meg a vasárnapi osztrák parlamenti választásokat, a valódi győztesek mások voltak.

Jörg Haider megháromszorozta támogatottságát

Történelmi mélypontra süllyedt a két nagy néppárt, a szociáldemokrata SPÖ és a konzervatív ÖVP népszerűsége - ez a vasárnapi előre hozott osztrák választások legfontosabb tanulsága. Az érzékenyebb veszteség az ÖVP-t érte, amely a 2006-os választásokhoz képest 9%-ot veszítve mindössze 25,6%-ot szerzett. Valamivel jobban szerepelt a konzervatívok riválisa - és az elmúlt két évben koalíciós partnere -, az SPÖ, amely a szavazatok 29,6%-ával megnyerte a választást. Mind a konzervatívok, mind a szocdemek történetük legrosszabb választási eredményét érték el. Gyengén szerepeltek a zöldek is, akik 9,8%-al csak az ötödik helyet szerezték meg.


Jörg Haider, az EU-ellenesség zászlóvivője
Vesztesek mellett természetesen voltak győztesek is. A legfigyelemreméltóbb eredményt Jörg Haider 2005-ben alapított jobboldali populista pártja, a BZÖ (Bündnis Zukunft Österreich) érte el, amely - 2006-os eredményét megtriplázva - 11%-ot szerzett. A BZÖ mellett a nagyon jól szerepelt a szintén jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a szavazatok 18%-ával. Érdemes megjegyezni, hogy a Haider-féle BZÖ 2005-ben vált ki az FPÖ-ből, így ha újra egyesülne a két párt, Ausztria lakosságának 30%-át képviselhetnék a bécsi parlamentben. Haider tett is már ezirányban utalásokat, de az FPÖ vezetője, Heinz-Christian Strache - egyelőre - hallani sem akar a dologról.

Hogyan tovább?

A nagy kérdés most az, hogy ki tud működőképes kormánykoalíciót alakítani. Az egyik forgatókönyv az SPÖ-ÖVP nagykoalíció felmelegítése lenne - ezzel csak az a gond, hogy éppen azért kellett most előre hozott választásokat kiírni, mert a 2006 óta nagykoalíciós kényszerházasságban élő szocdem-konzervatív tandem képtelen volt együtt kormányozni. Az SPÖ mindazonáltal ezt a verziót favorizálja, mivel másképp aligha juthat hatalomra - a zöldek túl gyengén szerepeltek, Haiderékkel és az FPÖ-vel pedig nem hajlandóak kormányozni: "Semmi helyük a koalícióban"- jelentette ki Werner Faymann, az SPÖ listavezetője.

A másik lehetőség egy tisztán jobboldali koalíció kialakítása lenne az ÖVP, FPÖ és BZÖ részvételével. Ennek ellentmondani látszik, hogy a kampány során a konzervatívok kijelentették, hogy az FPÖ-vel nem hajlandóak kormányozni - ezek a hangzatos szavak természetesen módosulhatnak az elkövetkezendő hetek folyamán. Az ÖVP - a választás fő vesztese - jó eséllyel tehát újra kormányon fog maradni, Wilhelm Molterer pártelnöki székét azonban ez sem mentette meg: a politikus hétfőn este lemondott.

Újdonság volt a választás során, hogy - az Európai Unióban egyedüliként - leszállították a korhatárt 16 évre, így 180 ezer 16-18 év közötti fiatal is szavazhatott - a hírek szerint főleg az FPÖ-re. Ami viszont már megszokott a sógorainknál, az a választásokat követő koalíciós tárgyalások hosszadalmassága. A Reutersnek nyilatkozó Anton Pelinka osztrák politológus szerint idén is "nagyon hosszú kormányalakítási periódusra számíthatunk."


Választási plakát Ausztriában. "Iszlám helyett hazám" - a nyílt társadalom csődje?

Mennyi időt enged a gazdasági válság a huzakodásra?

Az osztrák politikai térkép átrajzolására nem áll rendelkezésre korlátlanul hosszú idő, noha Ausztria gazdasága igazán egészségesnek mondható. A nemzetközi pénzpiaci krach világszerte fel fogja erősíteni a bezárkózást hirdető erőket - ennek fényes példája Jörg Haider sikere.

Az alpesi vidékeken rendkívül népszerű, az osztrák népi hagyományokat minden eszközzel megvédeni ígérő Haidert már többször próbálta megsemmisíteni a liberális sajtó. Eleddig sikertelenül.

Nem zárható ki, hogy az Európai Unió elvetélt alkotmánykísérletei, az államok és a brüsszeli központ közötti hatáskörmegosztás tisztázatlanságai súlyos irányítási válságba vezetik az EU-t.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: parlamentarizmus, hosszadalmassága, megháromszorozta, szociáldemokrata, kormánykoalíciót, kormányalakítási, támogatottságát, pártstruktúrák, választásokhoz, képviselhetnék, leszállították, megsemmisíteni, elkövetkezendő, listavezetője, választásokat, konzervatívok, kijelentették, felmelegítése, módosulhatnak, átrajzolására, rendelkezésre, ellentmondani, szabadságpárt, mindazonáltal, nagykoalíciós, egészségesnek, természetesen, hagyományokat, zavarodottság, részvételével, népszerűsége, számíthatunk, zászlóvivője, egyedüliként, megtriplázva, legfontosabb, pártalapú demokrácia, hétvégi ausztriai, kisiklott osztrák, zavarodottság nőtt, pénzügyi világválság, zsákutcában veszteglő, megszokott pártstruktúrák, vasárnapi osztrák, valódi győztesek, vasárnapi előre, érzékenyebb veszteség, 2006-os választásokhoz, konzervatívok riválisa, szocdemek történetük, ötödik helyet, szintén jobboldali, Jörg Haider, Bündnis Zukunft Österreich, Osztrák Szabadságpárt, Haider-féle BZÖ, Heinz-Christian Strache, Werner Faymann, Wilhelm Molterer, Európai Unióban, Anton Pelinka, Európai Unió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Paul David Tripp Április 19  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png cica  Png kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívem tiéd  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Varga János Veniam - Fontos sz...  Elköszönt  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Elköszönt  Akarat  Png virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Jó éjszakát  Alvó cicák  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Julian Brass gondolata  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Lóhere  Png férfi  Fehér virág  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Akarat  képre írva  képre írva  Akarat  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Makszim Gorkij gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kutya  Erdőn  Alázat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nem méltó hozzád  Nevem  Szívem tiéd  Nem tudhatod  Png lepke  Szabolcska Mihály – Ákác...  Éretlen vers  Neked tudnod kell  Egy bizonyos határt  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyon különös  Szép napot kívánok  Akarat  Png rózsa csokor  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép napot kívánok  Soha ne kedvezz...  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  A kételkedés kezelése  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Sose bánj semmit  Nem tudhatod  Fehér virág  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Png kislány  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png virág  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
pártalapú demokrácia, hétvégi ausztriai, kisiklott osztrák, zavarodottság nőtt, pénzügyi világválság, zsákutcában veszteglő, megszokott pártstruktúrák, vasárnapi osztrák, valódi győztesek, vasárnapi előre, érzékenyebb veszteség, 2006-os választásokhoz, konzervatívok riválisa, szocdemek történetük, ötödik helyet, szintén jobboldali, szavazatok 18%-ával, bécsi parlamentben, nagy kérdés, egyik forgatókönyv, verziót favorizálja, másik lehetőség, tisztán jobboldali, kampány során, konzervatívok kijelentették, hangzatos szavak, elkövetkezendő hetek, politikus hétfőn, választás során, hírek szerint, nyílt társadalom, gazdasági válság, osztrák politikai, nemzetközi pénzpiaci, bezárkózást hirdető, alpesi vidékeken, osztrák népi, liberális sajtó, brüsszeli központ, parlamentarizmus, hosszadalmassága, megháromszorozta, szociáldemokrata, kormánykoalíciót, kormányalakítási, támogatottságát, pártstruktúrák, választásokhoz, képviselhetnék, leszállították, megsemmisíteni, elkövetkezendő, listavezetője, választásokat, konzervatívok, kijelentették, felmelegítése, módosulhatnak, átrajzolására, rendelkezésre, ellentmondani, szabadságpárt, mindazonáltal, nagykoalíciós, egészségesnek, természetesen, hagyományokat, zavarodottság, részvételével, népszerűsége, számíthatunk, zászlóvivője, egyedüliként, megtriplázva, legfontosabb, sikertelenül, választásnak, nagykoalíció, parlamentben, lakosságának, sógorainknál, szavazhatott, forgatókönyv, haiderékkel, szerepeltek, huzakodásra, kormányozni, kialakítása, konzervatív, választások, koalícióban, érzékenyebb, világválság, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14230
  • e Hónap: 25341
  • e Év: 178837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.