Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1988: hazánk, a legfejlettebb
  2008-10-02 21:42:06, csütörtök
 
  1988: hazánk, a legfejlettebb labor
2008-10-02 06:23:07

,,Ma Magyarország a legfejlettebb laboratóriuma annak az átmenetnek, amely a létező szocializmustól elvezet majd valahova, amiről azonban nem tudjuk, micsoda" - ez a hóbortos mondat, melyet Vásárhelyi Miklós nyilatkozott a Panorama című olasz lap 1988. október 3-i számában, markánsan összefoglalja a magyar ,,módszerváltás" máig ható ellentmondásait, befejezetlenségét és nyitva hagyott kérdéseit.

Kerek húsz esztendeje, éppen 1988. október 2-án került sor a Jurta Színházban a Fidesz alakuló kongresszusának első fordulójára. A gyűlés résztvevői meggyőződésüket fejezték ki, hogy a szervezet növekedni és gyarapodni fog. Nihil novi sub sole: a baloldali sajtó élénken, s lehetőleg minden alkalmat kihasználva támadta a Fideszt. Erről az eseményről például Gubcsi Lajos a Magyar Ifjúságban, annak kapcsán, hogy a Fidesznek még nem volt programja, azt írta: ,,ezek szerint majd bármerre alakíthatják (a programot), elegendő annyit mondaniuk, hogy mindez alulról szerveződik és így demokratikus". Így aggódott a Kommunista Ifjúsági Szövetség hivatalos lapja a demokrácia érvényesüléséért. A pártsajtó kettős mércéjére jellemző az 1988 április 8-án a Magyar Hírlapban megjelent kommentár is: a lap szerint a Fidesz ,,törvényellenes".

,,Végre valami történt": nemzeti tömegmédia hiányában gépelt lapokon, halvány betűs másolópapírokon kézről kézre járva e szavakkal kezdődő, rövid tájékoztatóban adta hírül 1988 tavaszán az új szervezet saját megalakulását. A papírdarabokat aláírva az egyre táguló ismeretségi-baráti kör közül sokan azonnal beléptek a szövetség tagjai közé. Budapesten, a Bibó István Szakkollégiumban alakította meg 1988 március 30-án 37 egyetemi és főiskolai hallgató a Fiatal Demokraták Szövetségét. Az alapítók a következő napon nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be a független ifjúsági szervezet megalapítását (a hírt persze nem közölték a párt uralta hazai média termékei.) Egy héttel később a rendőrség figyelmeztette a Fidesz öt alapítóját - köztük Orbán Viktort és Kövér Lászlót -, hogy "tevékenységük illegális szervezet létrehozására irányul". Azzal is megfenyegették a Fidesz vezetőit, hogy amit csinálnak, államellenes szervezkedés. Ennek a büntetési tétele akkor tíz évtől életfogytig terjedt. Április végén a Corvin moziban a Fidesz 400 fős nagygyűlést tartott, amelyen már számos helyi Fidesz-csoport deklarálta megalakulását. A részvevők ekkor döntöttek az őszi kongresszusról. A Fidesz két részletben - októberben és novemberben - megtartott gyűlésen elfogadták a szervezet politikai programnyilatkozatát és alapszabályát, létrehozták az operatív testületeket, valamint megválasztották a Fidesz Ideiglenes Választmányát. A Kongresszus a Fidesz tiszteletbeli tagjává választotta Rácz Sándort, az 1956-os magyar forradalom Nagybudapesti Munkástanácsának elnökét. A Fidesz októberben petíciót nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben követelte, hogy március 15. az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója legyen ismét nemzeti ünnep, a forradalom és szabadságharc leverésének napja, október 6. pedig nemzeti gyásznap. (Az állampárti parlament az első követelést végül az év végén megszavazta.)

Az MDF éve

Az 1988-as év kétségtelenül az 1987 végén, Lakiteleken alakult MDF megerősödésének időszaka. A lakiteleki alapítók társadalmi párbeszédet sürgetve, a magyar társadalom mély válságára hivatkozva hozzák létre a Magyar Demokrata Fórumot, mely 1988 folyamán alakul mozgalommá. 1988 januárja és májusa között négy alkalommal gyűlnek össze a Jurta Színházban. Az első tanácskozás témája a demokrácia, a parlamentarizmus kérdésköre , a következő két (márciusi) összejövetelen a határon túli magyarság egyre nehezebbé váló helyzetéről tartanak eszmecserét. Június 27-én az MDF szervezésében, a romániai falurombolás ellen tiltakozva sor kerülhetett 1956 óta az első, nagyméretű, hivatalosan is engedélyezett tüntetésre a Hősök terén. A későbbi tömegpárt 1988. szeptember 3-án, már széles nyilvánosság előtt hagyja jóvá 400 fő jelenlétében alapítólevelét és első alapszabályát, megválasztva a magát kínosan nem pártnak nevező mozgalom első elnökségét. 1988 novemberében, tehát rövid két hónappal megalakulása után az MDF már több mint 6000 tagot és csaknem 400 helyi szervezetet számlál. Az év folyamán hallunk először az Új Márciusi Frontról; jelentkezik a Bajcsy-Zsilinszky Társaság, majd év végére maga a Független Kisgazdapárt is.

Hit, gyülekezet, SZDSZ

Nem az egyetlen, a kommunista diktatúrával szemben alternatívát felmutató, újabb szervezet a Fidesz 1988-ban. Május 1-jén, a nemzetközi munkásosztály ünnepén - részben a diktatúrát balról, maoista-neomarxista kritikai látószögből támadó értelmiségiekből - megalakul a Szabad Kezdeményezések Hálózata (SZKH). Többen közülük ÁVH-sok gyermekei, így Pető Iván (1988-1989 fordulóján az egyik szerzője és szerkesztője a szabad demokraták első, A rendszerváltás programja néven ismertté vált pártprogramjának). Pető Iván apja Pető László ÁVH-s tiszt, akinek fotója megtekinthető a Terror Háza múzeumban. Pető utólag az országgyűlés honlapján elérhető életrajzában apja életútjáról diszkréten csak azt említi, hogy raktárosként ment nyugdíjba. A szintén alapító tag Bauer Tamás (a párt megalakulásától annak egyik gazdasági szakértője, 1988-tól az országos tanács tagja, 1995-től a párt ügyvivője) is megfeledkezik édesapja, Bauer Miklós múltjának ismertetéséről, pedig igen sokan emlegetik máig a körömletépő ÁVH-st, akinek haláláról sem igen szándékozott Bauer a Magyar Nemzetnek nyilatkozni. (Bauer Miklós részt vett az ÁVH-sok által agyonvert Ries István szociáldemokrata politikus, volt igazságügyminiszter erőszakos kihallgatásában. A szociáldemokraták, hogy-hogy nem, nem rúghattak labdába a ,,rendszerváltás" után sem - a szerk.) Az alapítók közül Haraszti Miklós egyetemista korában felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mivel Mao kínai kommunista vezető tanait követte. Demszky Gábort 1972-ben egy maoista tüntetés miatt zárták ki az egyetemről.

A pártot megalapító okiratot a Hági sörözőben május 1-jén kétszázan írták alá, s megválasztatják a szervezet 50 tagú Ideiglenes Koordinációs Tanácsát. 1988. november 13-án a Jurta Színházban a Hálózat 1100 tagja folytatott vitát arról, hogy vajon párttá alakuljon-e a szervezet. 998-an az átalakulás mellett tették le a voksukat létrehozva a Szabad Demokraták Szövetségét. A résztvevők tekintélyes hányada a Hit Gyülekezetének is tagja. A gyűlés elfogadja a párt Elvi Nyilatkozatát, és megválasztotta a kilenc ügyvivőt. A következő év tavaszán az 1989. március 23-án megalakult Ellenzéki Kerekasztal tagjaként a párt részt vesz a rendszerváltozást előkészítő, az átmenet sarkalatos törvényjavaslatairól folytatott háromoldalú nemzeti kerekasztal-tárgyalásokon.

Az SZDSZ, a rendszerváltás második legerősebb pártjaként érdekes karriert futott be. ,,Ha Solt Ottilia élne, köpne ránk. Ha Szabó Miki élne, köpne ránk. Szalai Pali már korábban is elhúzott tőlünk. Pedig ők voltak a legbátrabbak. De hol van Juhász Pali, hol van Havas Gábor, hol van Iványi Gábor? S mi lett barátunkból, Demszky Gáborból? S hogy kerülhetett Mécs Imre egy másik párt soraiba? A helyzet elkeserítő, az ünneplés formális. Egykori önmagunkra emlékezhetünk, de a mai SZDSZ egy zsaroló kis csoport lett" - írta az alapítók egy csoportja 2007 novemberében..

Magyar szocialista ,,munkások"

A magát Magyar Szocialista Munkáspártnak nevező, a párt elitjét tekintve a túlnyomórészt a magyar szabadságharc leverése vagy elárulása, a megszálló Szovjetunió feltétlen kiszolgálása kapcsán kompromittálódott értelmiségiekből álló, törvénytelen szervezet képezi ekkor az ország mindenható hatalmi elitjét. Miközben a hetven éve a kapitalizmus válságáról és megszűnéséről harsogó szovjet rendszer s vele együtt a megszállott országok a teljes gazdasági-politikai összeomlás szélén állnak, a hazugságokért szomszédba soha nem menő Kádár János a televízióban (1988. március 17.) egy vele készített beszélgetés során a magyar nyelvtan elemi szabályait felrúgó pártállami bikkfanyelven, a Kárpát-medence egyetlen tájegységén sem honos, általa is csak 1956 után használt ,,tájszólásban" így fogalmaz: ,,Énszerintem Magyarországon semmiféle értelemben nincs válság. Nagy és nehéz problémáink nekünk vannak. Nehéz, nagy feladatok, amelyeket meg kell oldanunk, következetes, tartós munkával,. Nem öt perc alatt megoldható feladataink vannak, és hát bizonyos változás a munkában, a kérdések megoldásában, az maga is hoz problémákat magával." 1988 májusában az MSZMP országos pártértekezletén Kádár elveszti hatalmát, a feltörekvő Grósz Károly és köre kihagyja a Politikai Bizottságból és nem választják meg a párt főtitkárának sem, ehelyett az igazi hatalom nélküli pártelnöki tisztséget kapja meg. Az MSZP-ben úgynevezett reformkörök jönnek létre; az első, a Csongrád Megyei Reformkör Szegeden alakul meg 1988. november 29-én. Grósz Károly a kör megalakulását - a decemberben Szegeden tartott megyei pártértekezleten - frakciózásnak minősíti s ez késlelteti a Kör tevékenységének a megkezdését, a következő ülésre így 1989. február 7-én kerül sor. Azt, hogy mennyire idegen az 1989-ben kikiáltásra kerülő köztársaság legitimációs alapja, az 1956-os forradalom az 1989 óta a gazdasági-politikai folyamatokban döntő szerepet játszó balos elittől, jól példázza Horn Gyula hozzászólása az MSZMP Központi Bizottságának 1989. február 10-i zárt ülésén: "Nem szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, akik akkor fegyvert fogtak, mert akik fegyvert fogtak novemberben, azok az ellenforradalommal szemben léptek fel. És ezért kapták a kitüntetést vagy az elismerést. Arról nem is beszélek, hogy az 1956-os dolog egy óriási gesztus az ellenzéknek, mert mint a nemzet lelkiismerete léphetnek fel 1956 kapcsán. Ez nekünk nem jó."

Amit nem lehet feledNI

A bolsevik logikával operáló állampártot váratlanul éri Nagy Imre hirtelen feltámadó kultusza az év folyamán. A váratlan, egyre erőseb rehabilitációs igény egyidejűleg kezdődik Budapesten, a Történelmi Igazságtételi Bizottság megalakulásával, s az emigrációban, elsősorban Párizsban és Amerikában, azzal a kampánnyal, amely emberjogi egyezményekre és hasonlókra való hivatkozással először vetette fel a nyilvánosság előtt azt a - tulajdonképpen megválaszolhatatlan - kérdést, hogy az 1956-os forradalom kivégzett áldozatai miért nincsenek rendesen eltemetve. (Nagy Gáspár híres, Nagy Imre monogramját - NI - sorvégenként idéző, betiltott verse már évekkel korábban, 1984 októberében hangot ad e dilemmának.) Egy éven belül, a magyar történelem egyik legmegrendítőbb napján, 1989 június 16-án a mártírhalált halt miniszterelnök újratemetése a kommunista diktatúra végét jelenti.

Vízlépcsőd

A továbbra is illegitim, senki által meg nem választott országgyűlés 1988. októberében elfogadja a társasági törvényt, amellyel lehetővé válik, hogy magánszemélyek is alapítsanak részvénytársaságot vagy kft.-t, legfeljebb 500 alkalmazottal. A testület Marjai Józsefet, a Minisztertanács elnökhelyettesét, kereskedelmi minisztert felmenti tisztségeiből, egyúttal titkos szavazással országos listán képviselővé választja Grósz Károlyt, Huszár Istvánt, Márton Jánost, Nagy Sándort és Németh Miklóst. 1988. október 6-7-én, az Országgyűlés ülésszakán Maróthy László környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter úgy tájékoztatja a parlamentet, hogy a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszert az eredeti terveknek megfelelően - tehát a nagymarosi vízlépcsővel együtt - meg kell építeni. A képviselők nyilvánosan, felállással szavaztak és elfogadják a miniszteri előterjesztést. A döntés komoly társadalmi ellenállásba ütközik: 1988. október 30-án a Budapesti Műszaki Egyetem előtti parkolóban, a Duna-parton gyűlést tart több környezetvédő csoport, követelve a Duna védelmét, a nagymarosi építkezések leállítását és a vízlépcső tárgyában népszavazás kiírását. Este fáklyás felvonulást tartanak, a több ezer résztvevő a Margit-hídról a budai rakparton, majd a Lánchídon át vonul a Március 15. térre.

Más utakon

Már ekkor feltűnő, mennyivel markánsabb és nemzetibb úton indul el a lengyel rendszerváltás. Egy példa: 1988. október 16-án Gdanskban több száz főnyi, túlnyomórészt fiatalokból álló tüntető csoport a Szent Brigitta templomtól indulva, a Szolidaritás zászlaja alatt rendszerellenes jelszavakat skandálva a város központjába vonult, ahol kövekkel és palackokkal támadt a rendőrökre, barikádokat emelt és gyújtogatott. Egy nappal később, október 17-én folytatódott Józef Pilsudski marsall rehabilitációja. A lengyel közvélemény által a függetlenség atyjaként tisztelt marsall nevét 1945 után törölték a hivatalos szótárból, de a népfront, a Nemzeti Újjászületés Hazafias Mozgalma (PRON) katowicei tanácsa szobor állítását javasolta emlékére.

A velünk kulturális azonosságot mutató, később visegrádi országokként is emlegetett térségben az akkor még Csehszlovákiaként ismert államban szintén az utolsókat rúgja a sztálinista államberendezkedés. 1988. október 28-án az állampárt hírügynöksége, a CTK hírül adja: a csehszlovák köztársaság megalakulásának 70. évfordulóján a prágai Vencel téren és az Óváros téren mintegy kétezer ember, "köztük bűnöző elemek" megzavarták az ünnepi hangulatot, a szocialistaellenes provokáció kezdeményezői a jelenlévő fiatalok egy részét is befolyásolták. Mivel a tüntetők nem reagáltak a hatóságok felszólítására - szólt a közlemény -, a rendőrség határozott fellépésével véget vetett a tiltott akciónak, s 87 személyt őrizetbe vett. A CTK szerint "a szocializmus belső ellenségei és a deklasszált elemek" akciójukra már régóta készültek külföldi szocialistaellenes és emigráns központok támogatásával, s a megmozdulást a nyugati sajtó propagálta.

(MTI, Magyar Nemzet, wikipedia, szdsz.hu., fidesz.hu, parlament.hu, Élet és Irodalom, História, Beszélő)

Udvardy Zoltán
mno.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, értelmiségiekből, parlamentarizmus, szakkollégiumban, elnökhelyettesét, pártértekezleten, munkástanácsának, pártértekezletén, környezetvédelmi, pártprogramjának, érvényesüléséért, rendszerellenes, börtönbüntetést, minisztertanács, ellentmondásait, kihallgatásában, legmegrendítőbb, megalakulásától, másolópapírokon, meggyőződésüket, szocializmustól, megalakulásával, kongresszusának, rehabilitációja, országgyűlésnek, tevékenységének, kezdeményezések, megválasztatják, megválasztották, megalakulásának, vízgazdálkodási, megerősödésének, ismertetéséről, magyarországon, rendszerváltás, felszólítására, legfejlettebb labor, legfejlettebb laboratóriuma, létező szocializmustól, hóbortos mondat, magyar „, gyűlés résztvevői, szervezet növekedni, baloldali sajtó, eseményről például, demokrácia érvényesüléséért, pártsajtó kettős, 1988 április, papírdarabokat aláírva, egyre táguló, szövetség tagjai, következő napon, Vásárhelyi Miklós, Jurta Színházban, Gubcsi Lajos, Magyar Ifjúságban, Kommunista Ifjúsági Szövetség, Magyar Hírlapban, Bibó István Szakkollégiumban, Fiatal Demokraták Szövetségét, Orbán Viktort, Kövér Lászlót, Fidesz Ideiglenes Választmányát, Rácz Sándort, Nagybudapesti Munkástanácsának, Magyar Demokrata Fórumot, Márciusi Frontról, Bajcsy-Zsilinszky Társaság, Független Kisgazdapárt, Szabad Kezdeményezések Hálózata, Pető Iván, Pető László ÁVH-s, Terror Háza, Bauer Tamás, Bauer Miklós, Magyar Nemzetnek, Ries István, Haraszti Miklós, Demszky Gábort, Ideiglenes Koordinációs Tanácsát, Szabad Demokraták Szövetségét, Elvi Nyilatkozatát, Ellenzéki Kerekasztal, Solt Ottilia, Szabó Miki, Szalai Pali, Juhász Pali, Havas Gábor, Iványi Gábor, Demszky Gáborból, Mécs Imre, Magyar Szocialista Munkáspártnak, Kádár János, Énszerintem Magyarországon, Grósz Károly, Politikai Bizottságból, Csongrád Megyei Reformkör Szegeden, Horn Gyula, MSZMP Központi Bizottságának, Nagy Imre, Történelmi Igazságtételi Bizottság, Nagy Gáspár, Marjai Józsefet, Grósz Károlyt, Huszár Istvánt, Márton Jánost, Nagy Sándort, Németh Miklóst, Maróthy László, Budapesti Műszaki Egyetem, Szent Brigitta, Józef Pilsudski, Nemzeti Újjászületés Hazafias Mozgalma, Magyar Nemzet, Udvardy Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A sors  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Erdőn  Az engedelmesség miért nem vál...  Esti kép  Idő  Nem számIt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A sors  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Kaffka_Margit  Tanuld meg ezt a versemet  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png lepke  Bertolt Brecht -től idézet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alázat  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Éretlen vers  Reggel van  Jó éjszakát  A jó emberek mindig szépek mar...  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Éretlen vers  Nem tudhatod  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kellemes délutánt kívánok  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Makszim Gorkij gondolata  Julian Brass gondolata  Neked tudnod kell  Jónás Tamás – Végtelen b...  Neked tudnod kell  Alvó cicák  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Bertolt Brecht -től idézet  Soha ne kedvezz...  A sors  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem tudhatod  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png csokor  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Az engedelmesség miért nem vál...  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  A Megváltó szolgálatában  Szabolcska Mihály – Ákác...  Neked tudnod kell  Reménység és erő Krisztustól e...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Minden harmadik...  Akarat  Png ház  Reggel van  Ne kapaszkodj magasabbra,  Kellemes délutánt kívánok  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Szép estét  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png virág 
Bejegyzés Címkék
legfejlettebb labor, legfejlettebb laboratóriuma, létező szocializmustól, hóbortos mondat, magyar &#8222, gyűlés résztvevői, szervezet növekedni, baloldali sajtó, eseményről például, demokrácia érvényesüléséért, pártsajtó kettős, 1988 április, papírdarabokat aláírva, egyre táguló, szövetség tagjai, következő napon, független ifjúsági, hírt persze, párt uralta, héttel később, rendőrség figyelmeztette, büntetési tétele, részvevők ekkor, őszi kongresszusról, szervezet politikai, operatív testületeket, 1956-os magyar, 1848-49-es magyar, állampárti parlament, első követelést, 1987 végén, lakiteleki alapítók, magyar társadalom, első tanácskozás, parlamentarizmus kérdésköre, határon túli, romániai falurombolás, későbbi tömegpárt, magát kínosan, kommunista diktatúrával, nemzetközi munkásosztály, diktatúrát balról, egyik szerzője, szabad demokraták, rendszerváltás programja, országgyűlés honlapján, szintén alapító, párt megalakulásától, országos tanács, párt ügyvivője, körömletépő ÁVH-st, alapítók közül, maoista tüntetés, pártot megalapító, átalakulás mellett, voksukat létrehozva, résztvevők tekintélyes, gyűlés elfogadja, párt Elvi, kilenc ügyvivőt, párt részt, rendszerváltozást előkészítő, átmenet sarkalatos, rendszerváltás második, másik párt, helyzet elkeserítő, ünneplés formális, csoportja 2007, magát Magyar, párt elitjét, magyar szabadságharc, megszálló Szovjetunió, ország mindenható, kapitalizmus válságáról, megszállott országok, hazugságokért szomszédba, vele készített, magyar nyelvtan, kérdések megoldásában, feltörekvő Grósz, párt főtitkárának, igazi hatalom, decemberben Szegeden, következő ülésre, 1989-ben kikiáltásra, 1956-os forradalom, kitüntetést vagy, 1956-os dolog, óriási gesztus, nemzet lelkiismerete, bolsevik logikával, nyilvánosság előtt, éven belül, magyar történelem, mártírhalált halt, kommunista diktatúra, társasági törvényt, testület Marjai, eredeti terveknek, nagymarosi vízlépcsővel, képviselők nyilvánosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3582
  • e Hét: 13849
  • e Hónap: 24960
  • e Év: 178456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.