Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az ország lelke a mélyben újra
  2008-12-29 00:02:33, hétfő
 
  Az ország lelke a mélyben újra épül

Csókay András: Gyógyítani csak Krisztus felé történő teljes odaadással lehetséges
2008. december 25. 05:00



Udvardy Zoltán

A gyógyítás mellett még a fővárosban ránk boruló stressz elől is meg kell védeni a betegeket - így határozza meg feladatát Csókay András, a Szent János Kórház idegsebészeti osztályának vezető főorvosa, aki találmányával a súlyos agysérültek túlélési esélyeit növeli. A karácsony alkalmával arról beszél, miként ad támaszt neki a hit, s hogy kiutat, ébredést jelenthet Krisztus az ország számára.




- Jézus születék! - a székely falvakban régente így köszöntötték egymást az emberek karácsonykor. Vajon itt, most, Magyarországon, vagy itt, Budapesten megszülethet-e újra a Kisded?

- Felszínesen - azt hiszem, úgy látszik, még nem. De azért én bízom abban, hogy a felszín alatt más van, s ez az, ami nagyobb reményt adhat. Voltam a kislányom iskolai osztályünnepségén egy teljesen átlagos, állami iskolában, ahol a harmadikosok ünnepsége másról sem szólt, mint hogy Jézus megszületett. Ez igazán jó jel. Ha a médiát nézzük, nyolcvan százalékban nem Krisztus születéséről szól a karácsony, bár megemlítik, ez is tény. Évente tartok 50-60 előadást szerte az országban, ezek a gyógyulás és a hit köré csoportosulnak, bár tágabb dolgokat is felölelő előadások. Az ország szélén levő plébániáktól a legapróbb közösségekhez is eljutottam, s azt veszem észre, hogy ezeken az előadásokon egyre többen vannak, tehát van az országban egyfajta szellemi ébredés. És van lelki megújulás! Ezt a nagy média, a nagy felszín, a plázák Budapestje nem sugározza ki. Óriási különbség van a vidék és a főváros között.




Ugyanez a különbség mutatkozik meg a főváros és a vidék között a kórházak helyzete, vagy az emberi méltóság szempontjából is. Utóbbi különösen fontos szempont, a beteget ugyanis nem az sérti, hogy nem a legeslegmodernebb géppel kezelték, hogy a műtő vagy az épület mennyire modern. Még a szövődményeket is elviseli. A legfontosabb, hogy az emberi méltósága nem sérült-e. Nos, ilyen szempontból a főváros sokkal borzalmasabb, mint a vidék. Kisebb a ,,LélekJelenLét". Ezzel a címmel szeretnék egy kis könyvet is írni, ez a szó fontos szerintem. A lélek-jelenlét tehát nem azt a hagyományos értelemben vett fogalmat takarja, ami hirtelen döntéskészséget jelent, bátorságot, jó irányú cselekvést, hanem hogy ténylegesen mennyire van jelen a lélek.

Mindig jó az okokat nézni. Az emberiségnek a lelke Krisztussal született meg. De a lélek-jelenlét azért is jó szó, mert a lélek azt jelenti, amit a lelkiismeret, ami viszont mindenki számára pozitív fogalom. Általában ha valakire azt mondjuk, hogy ,,lelki ember", azt értjük rajta, hogy jó lelkű. Rendkívül fontos, hogy közös igazságokat találjunk. A lelkiismeret pedig ilyen. A legnagyobb baj nem az, hogy kulturális vagy politikai megosztottság van az országban. Az már nagyobb baj, hogy vannak nagyon szegények és nagyon gazdagok, mert ez elosztási válságot takar, vagyis igazságtalanságot. Ezeknek a bajoknak az alapja a lelki válság, a szellemi lepra, a sorsközösség-vállalás hiánya. Az oki terápia mindig a bajt keresi, ami nem más, mint az, hogy nincs az országnak rendben a lelke, a lelkiismerete. Ez utóbbi az egyének lelkéből, lélekjelenlétéből adódik össze. Aki csak gazdasági vagy politikai vonalon alkarja megoldani hazánk problémáját, olyan orvos, mint aki csak tüneti terápiát folytat. A tüneti terápia különben segítheti az oki gyógyulást; ha például jól csökkentem a fájdalmat, segítem az egész szervezet immunrendszerét, hogy jobb legyen a gyógyulás. De a mélyben lévő okot, például a tályogos gócot, amit ki kell vágni, nem gyógyítja meg. Ha Magyarországot föl akarjuk emelni, föl akarjuk hozni, akkor nem elég a politikai változás. Tényleges szellemi ébredés kell! Annak a székely embernek van igaza, aki így köszönt: Jézus születék - csak nem karácsonykor, hanem egész évben van erre szükség.

- Csakhogy ez a bizonyos gyermek, a szó szerinti gyermek nem születik meg ma, Magyarországon. Ha megszületne, gyakran elvetetik. Ön egy előadásában Hippokratész orvosi esküjét idézte, melyben az is szerepel, hogy ,,nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához".

- Valóban benne volt ez eredetileg az orvosi esküben, bár ezt a mondatot szerintem újabban kihagyják. Azért csodálatos ez a mondat, mert Hippokratész eljutott az igazságra mindenféle tudományos bizonyíték (ultrahang, genetika alaptörvényei stb.) nélkül: arra, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik. Mindez Krisztus születése előtt történt. Ez bizonyíték arra, hogy a lelkiismeret formájában valahol nem hívő testvéreinkbe is bele vannak ültetve Isten törvényei, az Isten iránti bizalom. Krisztus óriási felhívást, kiáltást, teljes bizonyítékot ad minderre. De már előtte is: az Isten iránti ősbizalom benne van az emberekben. Hippokratesz ezt felismeri.




- Most ismét itt van a János kórházban - visszatért azután, hogy Pestről valósággal kiszorították, és egy ideig Szombathelyen, a Markusovszky kórházban dolgozott. Mi a visszatérés története, milyen kihívások elé néz?

- Akkoriban valóban olyan körülmények álltak elő, hogy jobbnak láttam elmenni, ám álságos volna ezt csak menekülésnek hívni. Azért ott mégis csak egy osztályvezető orvosi posztot pályáztam meg, ami szakmai fejlődésemben is előrelépést jelentett. Ugyanez történt, amikor Szombathelyről visszajöttem: nincs ennek a visszatérésnek különös története; megpályáztam ezt az állást, és itt most egy nagyobb forgalmú osztályon bizonyíthatok. Ahogy az ember megy előre, arra kell törekednie, hogy egyre nehezebb feladatot kapjon. Lényegesen nehezebb itt vezetni egy osztályt, mint Szombathelyen volt. Nem véletlen a betegek ,,elvándorlása" vidéki városokba, ha nem akut eset kezeléséről van szó.

Négy évig voltam távol a fővárostól - bár konzíliumokra eddig is eljártam, így benne voltam a főváros egészségügyi ellátásában -, de visszatérve szomorúan látom, hogy igazából döbbenetesen romlott a helyzet. Ami a fővárosban egészségügyi ellátás címén folyik, azt én égbekiáltó bűnnek nevezném. Erről nem az orvosok és nem a nővérek tehetnek, hanem az a felső vezetés, amely a főváros egészségügyi helyzetéért felelős, és azok a félrevezetett tömegek, akik őket 20 éve rendre újra megválasztják. A mi bűnünk, hogy nem tiltakozunk eleget - de gyógyítani is kell. Ilyen mértékben rosszul kezelni a helyzetet - a borzalmas nővérhiány, ami a fővárosban van, ez az egészségügyi vezetők felelőssége.

Én tagadtam az indirekt népirtás fogalmát, de most már kezdem elfogadni, legalábbis a fővárosra nézve. A nővérhiány, az ápolási problémák miatt idő előtt méltatlan körülmények között meghalt idős betegek sokasága riasztó állapotokat tükröz. Ez a valós helyzet. A kórházigazgatók sokat nem tudnak tenni, ez az állapot őket is megfojtja. Persze nekik is többet kellene tiltakozniuk. A sztrájk nem az orvosok, nővérek fegyvere. A beteg embert el kell látni. Sokat járok konzíliumokra, más kórházakba, hallottam olyan megélhetési problémáról, hogy a szerencsétlen létminimum alatt élő nővér a betegek ételét kényszerült megenni. Ezért nem lehet elküldeni, ahogy az iskolai konyhai kisegítőket sem. Borzalmas állapotok a szépen kivilágított Budapesten. Kívül ragyogás, de a városban a szellemi lepra pusztít.

Az egészségügyi ellátás két részre szakadt: más a vidék és más a főváros. Mások a betegek is. A pesti ember érdekes: a sok nehézségtől ideges, bosszúálló lett. Nem tudja elfogadni, hogy mi sem tudunk mit csinálni, a halál az élet egy része, bár nem ér véget a létünk. És ha nem is minden esetben, de a rokona, hozzátartozója a beteg halála után nagy számban feljelenti az orvosokat. Azért teszi, mert a sok apró megaláztatás, ami érte a nagymamát, hogy ebédkor sem kapott reggelit, mert túlterheltek voltak a nővérek, hogy nem vették ki ugyanezen ok miatt az ürülékből, ezek az emberi méltóságon esett sérelmek aztán kiváltják azt a szinte bosszúvágyszerű gondolkodást, aminek a vége a feljelentés. Én megint csak azt a megoldást tudnám ajánlani, amit a székely ember mond köszöntésében. Minden szenvedést, borzalmat Krisztusnak felajánlani - így a szenvedésünket el tudjuk viselni. Ha borzasztóan nehéz is, ott van a végén a feltámadás, és ez nap mint nap ismétlődik. Abban a pillanatban, hogy meglátom a születés - a karácsony, majd a feltámadás, a Húsvét - fényét, egészen más értelmet nyer ez a sok borzalom, amit itt Pesten az egészségügyben átél az ember. Jézus és a Szentlélek sem ment nyugdíjba, ahogy Isten sem. A jajgatást tehát hagyjuk abba. Ez a történet pedig a betlehemi születéssel kezdődik. Mindig is azt kell kérdezni karácsonykor: mit is ünneplek, miért is állok meg a nagy rohanásban egy pillanatra? Igen, a szeretet miatt! De ki hozta a feltétel nélküli szeretet a világba? Krisztus, Isten gyermeke.

- Látom, kint van a kereszt a falon, és Teréz anya képei mellett egy festmény is látható az idegsebészeti osztályon. Mit szóltak az itt dolgozók ezekhez a változásokhoz?

- Először nehezebben fogadták el, de most már szerintem teljes mértékben magukénak érzik. A gyógyítók között általában egyébként nagyon sok istenhívő van, s biztos vagyok benne, hogy az orvosok, nővérek több mint 50 százaléka hívő. Más kérdés, hogy ki vallja ezt be. Különben nem menne az egész történet. Nem csak azért dolgoznak ám itt ápolónők ilyen alacsony bérért, mert máshol nem találnak munkát. Az orvosok, nővérek szinte mindegyike el tudna menni külföldre. De ők itt akarnak dolgozni, magyar embereket gyógyítani, nem svájci vagy német gazdagokat. Ezt csak mélységes lelkiállapottal, hittel lehet megélni; ebben erősít meg minket a karácsony üzenete. Az orvosok munkája ötven százalék, az ápolás legalább olyan lényeges. A lélek építése úgyszintén. A műtét után például az, hogy az immunrendszer hogy kapcsolódik rá a gyógyulásra, a félelemmentességtől függ, ami ott van, ahol nincs stressz. A fővárosban ránk boruló stressz elől kell megvédeni a betegeket. Janig Péter atya, az Országos Onkológiai Intézet lelkésze mondta egyszer, hogy nemrég volt kint Kalkuttában ahol a legcsodálatosabb elismerésnek, dicséretnek vette, hogy ápolhatta Teréz anya haldokló betegeit. Ők értékelték ezt a törődést, azt mondták eleinte a magyar papnak: köszönöm. Eltelt egy hónap, akkor már így köszönték meg: köszönöm, barátom. Ez a lényeg: ha tudok úgy gyógyítani, hogy azt látja a beteg, nem csak egy munkáját végző, esetleg jó szakember vagyok, de a barátjává fogad a kiszolgáltatott. Ez pedig csak Krisztus felé történő teljes odaadással lehetséges.

Neves művészek is adakoztak itt, és bizony nem a félrerakott alkotásaikból - ezzel tettük az osztályt jobbá, emeletük a lelkeket. Az egyik kórteremben kint van egy festmény, amely a tapolcai medencét ábrázolja. Egy harántléziós beteg itt, az osztályon élte meg, hogy megbénult egy életre mellkastól lefelé. Amikor a sokadik műtét után kinyitotta a szemét és föléledt borzaszó elkeseredettségek után, azt vette észre, hogy a falon van egy szép kép, ami a tapolcai medencét ábrázolja. Ő ott gyerekeskedett, még az a kis házikó is rajta volt a képen a Badacsony oldalában, amire emlékezett. Azt mondta, ez neki olyan mértékű boldogságot adott, hogy egyből másképp kezdte el nézni az ő szerencsétlen, definitíve megbénult állapotát. Hát így tud a művészet segíteni a betegek állapotán. Közelebb viszi őket a széphez, az igazsághoz, egyszóval Istenhez. És a betegeknek ez a fontos. Muhari-Papp Sándor Balázs szervezi a kórházi tárlatot. Köszönet érte.






- Ön eddig két korszakalkotó találmánnyal, az éralagútrendszerrel és a robotkéz-technika bevezetésével robbant be a köztudatba - az orvosi egyetemen kívül mérnöki előélete is volt. Kap támogatást, biztosítanak hátteret a további kutatásokhoz?

- A korszakalkotó szóval mindig vigyázni kell. A léleképítés az, hogy valakinek a lelki falába berakunk egy téglát. Aztán tovább megyek, nem kell várni. Nem valószínű, hogy én fogom teljesen jobbá tenni azt az embert. De egyszer valamikor csak felépül az a fal. A tudomány fala is ilyen. Az ember mindig berak egy-egy téglát, s azzal előrelépést hoz; esetemben ilyen a koponyasérülések kezelése, vagy a mikroidegsebészeti beavatkozások. Mindenkit most sem tudunk megmenteni. Egy kis előrelépés - ilyenek az én találmányaim. Az elsőt még 1998-ban kifejlesztettem, és teljesen egybevágott visszafordulásomhoz a gyermekkor hite felé. A kettő teljesen egybeesett - ez is egy tégla a koponyasérültek kezelésében. A második 2005-ben szintén már felnőtt, hitbéli megújuláshoz kötődik. Most pedig nemrég sikerült egy nagyon szép beavatkozás egy 12 éves gyereknél, akit elütöttek a MOM parknál, és továbbhajtott a vezető. Ezt a gyereket a halál torkából ráncigáltuk vissza a módszerrel. Jók az ilyen bizonyosságok, hogy amit a jó Isten segítségével kitaláltam, megállja a helyét és új utakat nyit meg. Mégpedig azt, hogy a gyerek koponyasérülteket még körültekintőbben kell kezelni, akármennyire is nehéz a dolgunk. A gyereknél ugyanis minden még gyorsabban zajlik. Ahogy egy pillanat alatt kisgyermekünknek 40 fokos láza lesz, úgy jön az agyduzzadás egy trauma esetén. Szinte a műtőig nem érünk el, már fellép ez a jelenség. Iszonyú gyorsnak kell lenni. Tehát ez nagy odafigyelést igényel, ebben talán tudjuk hozni a nemzetközi szintet.

A kutatási támogatás közkórházban ritka. A nemzetközi figyelem ennek ellenére megvan, előadásokon megkeresnek. Magyarországon ma oly mértékben rossz a humán- és a gazdaságihelyzet-erőforrás, hogy az úgynevezett nem kötelező, de lehetségesen életmentő beavatkozások, melyek nagy összeszedettséggel és fáradsággal járnak, sajnos nagyon sokszor elmaradnak. Nincs rá ember és finanszírozás. Nincs intenzív ágy, nincs utána rehabilitációs hálózat. Nincs kómacenter sem, ami kéne ahhoz, hogy végigvigyük a gyógyulási folyamatot. Az egy dolog, hogy az ember megcsinál egy sikeres beavatkozást, de hiányzik például a mindent eldöntő ápolás a nővérhiány miatt. Borzasztó helyzet van, de csináljuk szívből-lélekből.

- Katasztrófamedicinaként beszélt erről...

- Ez valóban a fővárosi katasztrófamedicina, amikor a legsúlyosabb és a legkönnyebb eseteket képtelenség rendesen ellátni. Így lehet a körülményekhez képest több embert megmenteni, csakhogy ez a lemaradás a fejlett országokhoz képest 2008-ban, még ha Európa fejletlenebb részén is vagyunk, csalódással tölti el az embert. Sőt sokszor úgy érzem, belehülyültem és kiégetté váltam.

- Mi a kiút ebből?

- Erre is az a segítség, amit az erdélyi ember mond, hogy ,,Jézus megszületett". Ha nem adhatnám át a Betlehemben megszületett kisgyermeknek naponta a terheimet, amit a betegek iszonyatos, értelmetlen szenvedése okoz, diliházban lennék vagy meghaltam volna rég infarktusban. De mindennap tudatosan imádságban, lelkiismeret-vizsgálatban átadom annak a betlehemi megszületett gyermeknek, Jézus Krisztusnak a szörnyűséges lelki terheimet. Eljut az ember oda, hogy ,,Uram, a kevés képességemmel, lehetőségemmel megpróbáltam odatenni, amit lehetett". Ez a szabadság adta boldogság alapja. Nem lehet az, hogy a körülményeim definiálják a boldogságomat és a szabadságomat, örömömet. Így tudunk lelkeket hozni, mert örömtelen térítőkkel, lebiggyesztett szájjal nem lehet elgondolkodtatni. Boulad atya azt mondja: ,,kezdd el", Teréz anya pedig folytatja: ,,Ne várjatok vezetőkre, tegyétek meg magatok, ember az embernek". Ha csak állandóan várunk az általam nagyon tisztelt jobboldali, keresztény szemléletű politikusokra, vagy akár az igazi baloldali vagy nemzeti liberális eszmerendszert képviselő politikusok győzelmére, késő lesz. Nem fogják tudni a helyzetet megoldani. Le kell folytatni már most, nap mint nap a békeszerző párbeszédek millióit, főleg a munkahelyen, mert ott vagyunk együtt, a családban is nyilván, a vonatkupéban a vendéglőben. Föl kell vállalni ezeket a beszélgetéseket. Optimista vagyok, mert úgy látom, hogy az ország lelke a mélyben épül, megpendült. Hiába tagadja ezt le a média. Ez megnyilvánulhat politikai választáson, a kulturális életben, tudományban és így tovább. Majd akkor mindenki felismeri: érdemes volt a lelkeket építeni, nem feladni. Mindnyájan apostolok vagyunk, mindnyájunknak kell a megtévesztett, hiszékeny magyar emberek tömegeinek a lelkét építeni, mert különben nem lesz változás. Megváltottak vagyunk, mert Krisztus 2008 évvel ezelőtt megszületett. Ez az örök karácsonyi ajándék a Jó Istentől.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: elgondolkodtatni, kisgyermekünknek, gazdaságihelyzet, körültekintőbben, koponyasérülések, legcsodálatosabb, bosszúvágyszerű, kiszolgáltatott, döntéskészséget, kórházigazgatók, kifejlesztettem, immunrendszerét, megnyilvánulhat, beszélgetéseket, koponyasérültek, lelkiállapottal, lehetőségemmel, lebiggyesztett, visszatérésnek, gyerekeskedett, magyarországon, szombathelyről, szövődményeket, egészségügyben, hozzátartozója, szenvedésünket, rehabilitációs, csoportosulnak, körülményekhez, eszmerendszert, mindnyájunknak, magyarországot, beavatkozások, testvéreinkbe, fogantatással, bizonyosságok, ország lelke, mélyben újra, gyógyítás mellett, fővárosban ránk, betegeket –, súlyos agysérültek, karácsony alkalmával, ország számára, székely falvakban, emberek karácsonykor, felszín alatt, kislányom iskolai, teljesen átlagos, harmadikosok ünnepsége, médiát nézzük, ország szélén, Csókay András, Udvardy Zoltán, Szent János Kórház, Mindez Krisztus, Janig Péter, Országos Onkológiai Intézet, Muhari-Papp Sándor Balázs, Jézus Krisztusnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Rátalálsz  Albert Einstein gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Örülök, hogy látlak!  Erdőn  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Reggel van  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tavaszi kép  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Nem méltó hozzád  Akarat  Radikális szeretet  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét  Régi emberek, akikre máig büsz...  Makszim Gorkij gondolata  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akik bántanak téged  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Adakozás  Fekete István - Akác  Alvó cicák  Png nő  Akarat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Szívem tiéd  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem számIt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png csokor  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kaffka_Margit  képre írva  A kételkedés kezelése  Png férfi  Adakozás  Facebookon kaptam  Esti kép  Png kutya  Tavaszi kép  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Akarat  Hogy lehet megtartani 
Bejegyzés Címkék
ország lelke, mélyben újra, gyógyítás mellett, fővárosban ránk, betegeket &#8211, súlyos agysérültek, karácsony alkalmával, ország számára, székely falvakban, emberek karácsonykor, felszín alatt, kislányom iskolai, teljesen átlagos, harmadikosok ünnepsége, médiát nézzük, ország szélén, legapróbb közösségekhez, előadásokon egyre, országban egyfajta, nagy média, nagy felszín, plázák Budapestje, főváros között, különbség mutatkozik, vidék között, kórházak helyzete, emberi méltóság, beteget ugyanis, legeslegmodernebb géppel, műtő vagy, épület mennyire, emberi méltósága, főváros sokkal, címmel szeretnék, lélek-jelenlét tehát, hagyományos értelemben, okokat nézni, lelke Krisztussal, lélek-jelenlét azért, lelkiismeret pedig, lelki válság, szellemi lepra, bajt keresi, országnak rendben, egyének lelkéből, tüneti terápia, egész szervezet, mélyben lévő, tályogos gócot, politikai változás, székely embernek, bizonyos gyermek, előadásában Hippokratész, orvosi esküben, mondatot szerintem, igazságra mindenféle, emberi élet, fogantatással kezdődik, lelkiismeret formájában, ideig Szombathelyen, visszatérés története, osztályvezető orvosi, visszatérésnek különös, nagyobb forgalmú, ember megy, betegek &#8222, fővárostól &#8211, főváros egészségügyi, fővárosban egészségügyi, nővérek tehetnek, félrevezetett tömegek, helyzetet &#8211, borzalmas nővérhiány, egészségügyi vezetők, indirekt népirtás, fővárosra nézve, ápolási problémák, valós helyzet, kórházigazgatók sokat, állapot őket, beteg embert, szerencsétlen létminimum, betegek ételét, iskolai konyhai, szépen kivilágított, egészségügyi ellátás, pesti ember, beteg halála, emberi méltóságon, szinte bosszúvágyszerű, megoldást tudnám, székely ember, születés &#8211, egészségügyben átél, jajgatást tehát, történet pedig, betlehemi születéssel, nagy rohanásban, szeretet miatt, feltétel nélküli, idegsebészeti osztályon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 721
  • e Hét: 10988
  • e Hónap: 22099
  • e Év: 175595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.