Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csehek, szlovákok viszik a mag
  2010-09-13 20:23:00, hétfő
 
  Csehek, szlovákok viszik a magyar szőlőt

2010. 09. 13. hétfő. - 09:18
Naponta több cseh és szlovák kamiont is megraknak szőlővel a Kecskemét melletti Helvécián. Bóna János, a szőlő exportját szervező Szőlő és Spárga Tész vezetője szerint vevőik legalább 30 ezer mázsa szőlőt vásárolnának. Kecskemét környékén nincs is ekkora eladó mennyiség, a napokban vették fel a kapcsolatot egy, az Egri borvidék szőlősgazdáit szervező borászattal. A csehek és a szlovákok 90 forintot fizetnek a borszőlő kilójáért. A külföldiek megadják a magasabb árat, így a hazai borászatok is kénytelenek megfizetni a 80-90 forintot egy kilogramm szőlőért.

Csehországban alig terem szőlő, de jelentős borászatok működnek. Magyarországgal ellentétben Csehország és Szlovákia a kilencvenes években nem csökkentette radikálisan kereskedelmi kapcsolatait a szovjet utódállamokkal. Voltak évek, amikor a szlovák borászatok egyenesen Magyarországról szállították az itt termett bort az orosz piacra - de a kereskedelem tetemes haszna hozzájuk került. A kapcsolatok máig megmaradtak, és ha kevés a piacon a szőlő, fölerősödnek.

Tavaly az Alföldön átlag 40 forintot adtak egy kiló szőlőért, amelynekközvetlen (a telepítési ráfordításokat nem tartalmazó) termelési költsége is 70 forint. Az alföldi szőlőtermelők többsége 2009-ben már a harmadik veszteséges évet könyvelhette el. Ehhez képest a mostani magasabb ár sem hozza vissza a hosszabb távú megtérülés esélyét: idén ugyanis a rossz időjárás miatt a szokásosnál jóval alacsonyabbak a termésátlagok. Keresztes József, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az előzetes felmérések alapján úgy tudja: a Csongrádi borvidéken mindössze 29 mázsa lesz a hektáronkénti átlagtermés, a Kunsági borvidéken 50 mázsa, a Hajós-Bajai borvidéken 55 mázsa. E három borvidék alkotja a Duna Borrégiót, amely a magyar szőlőtermő terület egyharmadát, az éves bortermés felét adja.

Keresztes József szerint strukturális válság van a magyar szőlő-bor ágazatban: a szőlőtermelés atomizálódott, miközben a borfeldolgozás részben külső tőkéből, részben euró pai uniós támogatásból korszerűsödött. A szőlőtermelés és a borfeldolgozás között meglazult a korábbi szoros kapcsolat: a borfeldolgozók a szőlőtúltermelést kihasználva leszorították az árakat. A nemzetközi áruházláncokban való megjelenés érdekében árverseny alakult ki a borászatok között is - ez azonban a fogyasztói árakon már nem látszik. Ugyanakkor a sorozatos ráfizetés miatt rohamosan csökken a szőlőtermő terület. A Kunsági borvidéken 2000-ben még 30 ezer hektáron termeltek szőlőt, ez mára 22 ezer hektárra csökkent, és idén augusztusban újabb 1200 hektárnyi szőlő kivágására adtak be támogatási igényt a térségben. Ez azért nagy gond, mert az Alföldön hosszú évtizedekig a szőlő volt a legjövedelmezőbb növényi kultúra, s a termelés visszaszorulása jelentősen csökkenti a vidék népességmegtartó képességét.

A Duna borrégió tanácsának legutóbbi ülésén úgy fogalmaztak: lassan már csak arra kell az alföldi szőlő, hogy a térség nagy borászatai ezzel legalizálják az Olaszországból ömlesztve behozott olcsó bor hazaiként való palackozását és forgalmazását. Egy liter olcsó olasz bor ára 23-26 eurócent, míg egy kiló szőlő előállítása 25 eurócent. Egy kiló szőlőből átlag 0,7 liter bor állítható elő. Az olasz bor az ottani bőséges költségvetési támogatás miatt lehet ennyire olcsó. Bóna János, a helvéciai Szőlő és Spárga Tész ügyvezetője szerint a folyamat vége az lehet, hogy az Alföldön a szőlőtermelést, a borászatot és a kereskedelmet egy kézben koncentráló családi borászatokba szorul vissza a termelés.

A nagy borászatok, amelyek a piaci viszonyok miatt jelenleg nem érzik szükségét a szőlőtermelés fenntartásának, alapanyag híján tönkremehetnek, illetve olasz és francia cégek tulajdonába kerülhetnek. Káplány Sándor, a szőlőtermelés integrációjával foglalkozó Helvécia Szövetkezet elnöke szerint a nagy borászatok tulajdonosai nem a szőlő-bor ágazatból szerezték a tőkéjüket, nem köti őket érzelem és hagyomány a szőlőhöz és a borhoz. Nem fűződik közvetlen érdekük ahhoz, hogy a szőlőtermelés fennmaradjon - mire a hazai tömegborpiac külföldiek kezébe kerül, addigra ők nagyon sokat kereshetnek.

- Nem a nagy borászatok ,,gonoszsága", hanem az egységes európai piac törvényszerűségei határozzák meg a szőlő-bor ágazatban tapasztalható jelenségeket is - hangsúlyozza ugyanakkor Czeglédi László, a Tabdiban működő Domro Borgazdaság Kft. ügyvezetője. Ők igenis vásárolnak föl a környéken szőlőt, előfinanszíroznak - ám Olaszországban sokkal fejlettebb a technológia, magasabbak a termésátlagok, ezért lényegesen alacsonyabb az önköltség, mint nálunk. Az olasz bor literje nem szállítással, hanem anélkül 25-26 cent. A nagy borászatok akkor vásárolnak olasz bort, ha itthon nincs elegendő alapanyag. Azért kell nekik a nagy és stabil árumennyiség, hogy kielégíthessék a nemzetközi áruházláncok igényeit. A piac legerősebb szereplői a kiskereskedelmi multik - ha valaki rendet akar tenni, akkor a nagy borászcég vezetője szerint náluk kellene kezdenie.

Sztinner Ferenc, a tiszaugi Tiszamenti Szövetkezet elnöke szerint az export és vele a magasabb ár csak átmenetileg segít az alapanyag-termelők kiszolgáltatottságán. A külföldi vevők - a csehek és a szlovákok mellett olaszok és Bosznia-Hercegovinából valók is - nemcsak azt akadályozzák meg, hogy a hazaiak titokban kartellbe tömörülve leszorítsák az árakat, hanem azért is jó a jelenlétük, mert azonnal kifizetik a teljes vételárat. Sztinner Ferenc szerint a szőlőtermelők önmaguk már nem képesek megszervezni az érdekvédelmüket. Nem szükségszerű, hogy az uniós tagsággal korábban jövedelmező agrárágazatok megsemmisüljenek. Igenis vannak közeli - például szlovén és osztrák - minták, amelyek alkalmazásával a kormányzat segíthetne rajtuk. Ilyen például az eredetvédelem előírásainak szigorú ellenőrzése, a kartellezés tilalmának betartatása, a helyi termelőkkel való szerződéskötés előírása és az a gyakorlat, hogy a szakhatóságok csak azután adják ki a hazai származást bizonyító eredetvédelmi igazolást, miután a helyi termelőktől átvett termést a borászatok kifizették.

Forrás: Népszabadság

http://kitartas.mozgalom.org/friss-hirek/csehek-szlovakok-viszik-magyar-szolot
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megsemmisüljenek, legjövedelmezőbb, népességmegtartó, visszaszorulása, áruházláncokban, kiskereskedelmi, magyarországról, érdekvédelmüket, magyarországgal, integrációjával, olaszországban, fenntartásának, ráfordításokat, tönkremehetnek, olaszországból, kielégíthessék, borfeldolgozók, alkalmazásával, borfeldolgozás, szerződéskötés, korszerűsödött, hercegovinából, utódállamokkal, szőlőtermelést, atomizálódott, szőlőtermelés, forgalmazását, költségvetési, leszorították, alacsonyabbak, hektáronkénti, termésátlagok, szőlősgazdáit, szőlőtermelők, kereskedelmet, agrárágazatok, magyar szőlőt, szőlő exportját, napokban vették, borszőlő kilójáért, külföldiek megadják, magasabb árat, hazai borászatok, 80-90 forintot, kilogramm szőlőért, kilencvenes években, szovjet utódállamokkal, szlovák borászatok, orosz piacra, kereskedelem tetemes, kapcsolatok máig, kiló szőlőért, Bóna János, Spárga Tész, Keresztes József, Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának, Duna Borrégiót, Káplány Sándor, Helvécia Szövetkezet, Czeglédi László, Domro Borgazdaság Kft, Sztinner Ferenc, Tiszamenti Szövetkezet,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Németh László tollából  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  Gonosz démon-álarc  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Németh László tollából  A másik dolog,  Adakozás  képre írva  Akik bántanak téged  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png kislány  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Lóhere  Németh László tollából  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  A televizió nem a kultúrát kép...  Kaffka_Margit  Mi lenne ha  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  képre írva  Lóhere  Az igazi szeretetért rendszeri...  A másik dolog,  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png kutya  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Mi lenne ha  Nagyi telefonál  Szép álmokat!  Próbálj meg ...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Örülök, hogy látlak!  Hogy lehet megtartani  Kaffka_Margit  Popper Péter szavai  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Irgalom és ítélet  Szívem tiéd  Szívem  Png cica  George Gordon Lord Byron: Inez...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hogy lehet megtartani  Egy lelki imádság  Németh László tollából  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Leonardo da Vinci gondolata  A kételkedés kezelése  Nem méltó hozzád  Nagyon különös  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Neked tudnod kell  Szép napot kívánok  A Megváltó szolgálatában 
Bejegyzés Címkék
magyar szőlőt, szőlő exportját, napokban vették, borszőlő kilójáért, külföldiek megadják, magasabb árat, hazai borászatok, 80-90 forintot, kilogramm szőlőért, kilencvenes években, szovjet utódállamokkal, szlovák borászatok, orosz piacra, kereskedelem tetemes, kapcsolatok máig, kiló szőlőért, telepítési ráfordításokat, alföldi szőlőtermelők, harmadik veszteséges, mostani magasabb, hosszabb távú, rossz időjárás, szokásosnál jóval, előzetes felmérések, hektáronkénti átlagtermés, magyar szőlőtermő, éves bortermés, magyar szőlő-bor, szőlőtermelés atomizálódott, borfeldolgozás részben, borfeldolgozás között, korábbi szoros, szőlőtúltermelést kihasználva, nemzetközi áruházláncokban, borászatok között, fogyasztói árakon, sorozatos ráfizetés, szőlőtermő terület, szőlő volt, legjövedelmezőbb növényi, termelés visszaszorulása, vidék népességmegtartó, alföldi szőlő, térség nagy, liter olcsó, kiló szőlő, kiló szőlőből, ottani bőséges, helvéciai Szőlő, folyamat vége, kézben koncentráló, nagy borászatok, piaci viszonyok, szőlőtermelés fenntartásának, szőlőtermelés integrációjával, szőlő-bor ágazatból, szőlőtermelés fennmaradjon, hazai tömegborpiac, egységes európai, szőlő-bor ágazatban, környéken szőlőt, nemzetközi áruházláncok, piac legerősebb, kiskereskedelmi multik, nagy borászcég, tiszaugi Tiszamenti, külföldi vevők, szlovákok mellett, hazaiak titokban, teljes vételárat, szőlőtermelők önmaguk, uniós tagsággal, kormányzat segíthetne, eredetvédelem előírásainak, kartellezés tilalmának, helyi termelőkkel, szakhatóságok csak, hazai származást, helyi termelőktől, borászatok kifizették, megsemmisüljenek, legjövedelmezőbb, népességmegtartó, visszaszorulása, áruházláncokban, kiskereskedelmi, magyarországról, érdekvédelmüket, magyarországgal, integrációjával, olaszországban, fenntartásának, ráfordításokat, tönkremehetnek, olaszországból, kielégíthessék, borfeldolgozók, alkalmazásával, borfeldolgozás, szerződéskötés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3010
  • e Hét: 13277
  • e Hónap: 24388
  • e Év: 177884
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.