Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hagyó kispályás volt: Tőle ret
  2010-09-30 20:25:36, csütörtök
 
  Hagyó kispályás volt: Tőle retteghetnek Gyurcsányék - Sukoró-Moszkva-tengely
2010. szeptember 30. 10:49:18

Az előző ciklus korrupciós ügyeit feltáró nyomozások eddigi adatai szerint Hagyó Miklós kispályás játékos volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt 2009-ig irányító Tátrai Miklóshoz képest. Veres János expénzügyminiszter előzetesben ülő famulusa jelenleg egykori főnökeit tartja rettegésben.

Azzal, hogy a bíróság szeptember közepén jogerőssé nyilvánította Tátrai Miklós előzetes letartóztatását, bizonyossá vált: a Gyurcsány-korszak Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-jének feje többé nem bújhat az ,,alig ismertség" álarca mögé. A börtönérettségét a sukorói kaszinóprojekttel megalapozó egykori cégvezér ugyanakkor sosem volt önálló karrierépítő - pályája aligha ívelt volna fel Veres János volt pénzügyminiszter támogatása nélkül.

Havi hétmillió

A most 35 éves Tátrai 1999-ben ült át a budapesti közgáz padjából az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának tanácsadói karába. A testületnek 1994 óta hol tagja, hol alelnöke volt a szocialista Veres, aki, miután 2003-ban a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárává avanzsált, titkárságvezetői posztra igazolta le a közgazdászt. Az MSZP bizalma akkorára nőtt Tátrai iránt, hogy a párt még ugyanebben az évben az SZDSZ újdonsült környezetvédelmi minisztere, Persányi Miklós környezetébe delegálta - gazdasági helyettes államtitkárnak, azaz koalíciós ,,tartótisztnek".

A második Gyurcsány-kormányba pénzügyi tárcavezetőként ,,átöröklődő" Veres János 2006 novemberében újra maga mellé vette felfedezettjét (immár államtitkárt faragva belőle), majd egy év múlva bejelentette: Tátrai Miklós lesz az új privatizációs és vagyonkezelő csúcsszerv, az MNV vezérigazgatója. E pozícióhoz persze mesés - prémiumokkal és pluszpénzekkel együtt akár havi hétmillió forintos - fizetés dukált.

A túlzott jutalmazást azonban az idő nem igazolta; legalábbis 2009 közepén Oszkó Péter pénzügyminiszter egyebek közt arra az MNV-ellenőrzőbizottsági jelentésre hivatkozva rúgta ki elődje famulusát, amely szerint a társaságnak nem volt vagyonleltára, gazdálkodási stratégiája és számlarendje. Az MSZP mégsem engedte el fiatal kádere kezét, így idén év elejéig tagja maradhatott az MNV és az - akkor Veres János baráti holdudvara által ellenőrzött - Malév igazgatóságának.

Kulcsár után szabadon

A kormányváltás után már menetrendszerűen jött a feketeleves: Tátrait először egy jogcím nélküli pénzutalással hozták összefüggésbe. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. 365 millió forintot juttatott az állami kézben lévő Bábolna Zrt. felszámolójának, majd - ahogy az ügyben indult nyomozás megállapította - az összeg egy takarékszövetkezetnél landolt. A ménesbirtok irányítója azzal védekezett, hogy őt a volt MNV-főnök utasította a bűnelkövetésre, mire az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg Tátrait, sőt nyáron a vádemelési javaslat is elkészült. Ha pedig tényleg eléri a végzet az egykori cégvezért, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés lehet a jussa.

Ez az eset azonban csak a sukorói telekcserebalhé előszelének bizonyult. Az izraeli- amerikai üzletemberek által erőltetett (majd később meghiúsult) King's City-projekt kapcsán Tátrai Miklóst különösen jelentős - tehát 500 millió forint fölötti - vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az általa vezetett MNV ugyanis úgy juttatta a Velencei-tó melletti kaszinóhelyszínhez a külföldi befektetőket, hogy cserébe elfogadott tőlük néhány olcsó albertirsai és pilisi ingatlant.

Nincs kizárva, hogy a bolton végül 1,3 milliárdot bukik a magyar állam, ami azt jelenti: az emiatt már előzetes letartóztatásba helyezett Tátrait öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. Vagyis ez a bűn, ha igazolódik, értékét tekintve nagyobb, mint a Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettessel összefüggésbe hozott BKV-s üzelmek. Ráadásul Veres János emberének a bábolnai pénzutalgatás miatt szintén felelnie kell, és - miként alább kiderül - még három további botrány akad, amely az ő irányába mutat.

Veres János csak figyelheti az eseményeket
Veres János csak figyelheti az eseményeket

Aligha kérdés persze, hogy a sukorói földcserénél a volt MNV-s menedzsment magasabb beosztású kormányzati tényezők akaratát hajtotta végre - az egykori feletteseknek tehát van okuk rettegni a gyanúsítotti vallomásoktól. Ám az álbróker Kulcsár Attila esete igazolja: a legkevésbé sem egyszerű ,,feltolni" egy-egy gazdasági bűnügyet a frontpolitikusok szintjéig. Ezért Tátrai számára kifejezetten rossz ómen lehet, hogy Kulcsár egykori jogi képviselőjét, Zámbó Gyulát kérte fel a maga védelmére.

Három további balhé

Az egyik leglátványosabbnak ígért budapesti lakónegyed- és irodapark-fejlesztés, a Lágymányosi híd déli oldalára tervezett Duna Passage kezdeményezői ugyancsak hálásak lehetnek Tátrai Miklósnak, amiért már öt éve is előszeretettel helyezte a befektetői szempontokat a közérdek elé. Környezetvédelmi helyettes államtitkárként (a Wallis Ingatlan Zrt. vezérigazgató-helyettesének társaságában) felkereste a tárcájához tartozó Vituki Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht. vezetőjét, s közölte: a Wallis érdeklődik a kiváló fekvésű Vituki-terület iránt.

Miután a kht. első embere ellenállt az eladásnak, a Tátrai által futtatott magáncég trükkhöz folyamodott: az osztatlan közös tulajdonban lévő telek egy másik birtokosától megvette a részét, s ezzel elővásárlási jogot szerzett a Vituki-ingatlanra. A kht. engedetlen főnökét közben leváltották, s utódja rögvest kiírt egy, feltűnően a Duna Passage-t fejlesztő Wallisra szabott pályázatot.

Szintén Tátrai Miklós akaratátvitele érhető tetten a legértékesebb bakonyi vadászvidék 2006-os kiszervezésénél. A valamennyi nagyvadfajt - gímszarvast, vaddisznót, őzet, muflont és dámvadat - felvonultató Bakonybél környéki erdőkben egy olyan egyesület lett a ,,sportolási" jog kizárólagos tulajdonosa, amely állandó vendégvadászként fogadta Tátrait. (A társaság hivatalos tagja volt Kisfaludy Zoltán, Gyurcsány Ferenc kormányfő későbbi kabinetfőnök-helyettese.) A közel hatezer hektáros zónát az állami tulajdonú Bakonyerdő Zrt. üzemi területéből szakították ki; ezt a vállalatot közvetve Veres János pénzügyminiszter és államtitkára, Tátrai Miklós ellenőrizte.

Ezen ,,apró" tételek után álljon itt az előző ciklus egyik legnagyobb elkövetési értékű korrupciógyanús botránya, a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as eladása. A Központi Nyomozó Főügyészség által vizsgált tranzakcióról a Nemzetbiztonsági Hivatal már az idei kormányváltás előtt megállapította: legkevesebb tízmilliárd forintos kár érte a magyar államot. A titkosszolgálat arra jutott, hogy egy ismeretlen személyi kör már a hivatalos adásvétel előtt privatizálta az ingatlant - vagyis a nemzeti vagyonkezelő egy levajazott ügyletet papírozott le utólag. Egy lapunk birtokában lévő kormányzati dokumentum szerint Tátrai Miklós bizonyíthatóan tudott arról, hogy az épületért küldött pénz megelőzte a magánosításról szóló szerződést, e tényt mégis elhallgatta a nem beavatott állami vezetők elől.

A fenti öt ügy mérlege tehát majdnem 15 milliárd forint - veszteségben. Tátrai felelőssége mindegyikben különböző, de most úgy tűnik, kettőben neki kell elvinnie a balhét. Hacsak el nem kezd beszélni...


Öt botrány, amely Tátrai Miklós irányába mutat

1. A Duna-parti Vituki-ingatlan átjátszása a Wallisnak
- Tátrai Miklós még környezetvédelmi helyettes államtitkárként vett részt az ügyben.
- A Wallis alig több mint egymilliárd forintért vihette a legalább hárommilliárdosra becsült ingatlant.
- A telektulajdonos Vituki Kht. ügyvezető igazgatóját, Kemény Attilát - ellenállása miatt - 2006 végén eltávolították az állami cégtől.

2. Egy vadásztársaság bebetonozása a magas-bakonyi erdőkbe
- Az állami tulajdonú Bakonyerdő Zrt. üzemi területéből kiszakított vadászmező bérleti joga egy olyan társasághoz került (2007-től 2017-ig), melynek vendégvadásza Tátrai Miklós.
- A ,,csókos" társaság 5839 hektáron vadászhat, s ezért éves szinten 400 forintot kell fizetnie hektáronként. Ez az összeg - a terület adottságait figyelembe véve - a piaci ár fele, harmada.
- A vadászterület kialakításakor kekeckedő Bakonyerdő-vezér, Horváth László az M5- ös autópálya inárcsi pihenőhelyén, egy benzinkút presszójában vehette át felmondását.

3. Jogcím nélküli pénzutalás a Bábolna Zrt.-nek (büntetőeljárás alatt)
- A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. vezetője 365 milliót utalt át a Bábolna Zrt. felszámolójának - s erre az MNV vezérigazgatójaként Tátrai adhatott utasítást.
- A rendőrség a nyomozati iratokat idén nyáron vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.

4. A sukorói kaszinóprojektet megalapozó földcsere (büntetőeljárás alatt)
- Az MNV Zrt. 2008-ban földcserés megoldással engedte birtokon belülre a sukorói kaszinóbefektetőket. Az államot 1,3 milliárd forint vagyonvesztés érheti.
- A bíróság előzetesbe helyezte a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított Tátrait.

5. A moszkvai kereskedelmi képviselet eladása (büntetőeljárás alatt)
- Az épület értékesítéséből tízmilliárdos kára származhatott a magyar államnak.
- Ebben az ügyben egyelőre nem gyanúsított Tátrai Miklós, de MNV-vezérként tudott arról, hogy az ingatlan vásárlójától elutalt pénz hónapokkal megelőzte a hivatalos adásvételt, e tényt mégis elhallgatta.

Bódis András - itthon@hetivalasz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: környezetvédelmi, börtönérettségét, pénzügyminiszter, nemzetbiztonsági, kaszinóprojektet, menetrendszerűen, vendégvadászként, frontpolitikusok, titkárságvezetői, letartóztatását, értékesítéséből, államtitkárként, telektulajdonos, felszámolójának, igazgatóságának, vízgazdálkodási, vezérigazgatója, titkosszolgálat, korrupciógyanús, telekcserebalhé, kiszervezésénél, letartóztatásba, tárcavezetőként, büntetőeljárás, államtitkárnak, felfedezettjét, akaratátvitele, megállapította, eltávolították, bizonyíthatóan, pluszpénzekkel, államtitkárává, magánosításról, előszeretettel, vadásztársaság, börtönbüntetés, előző ciklus, bíróság szeptember, sukorói kaszinóprojekttel, budapesti közgáz, testületnek 1994, szocialista Veres, túlzott jutalmazást, kormányváltás után, jogcím nélküli, állami kézben, ügyben indult, ménesbirtok irányítója, volt MNV-főnök, ügyészség különösen, vádemelési javaslat, egykori cégvezért, Hagyó Miklós, Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, Tátrai Miklóshoz, Veres János, Tátrai Miklós, Gyurcsány-korszak Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, Persányi Miklós, Oszkó Péter, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft, Bábolna Zrt, Tátrai Miklóst, Ráadásul Veres János, Kulcsár Attila, Ezért Tátrai, Zámbó Gyulát, Duna Passage, Tátrai Miklósnak, Wallis Ingatlan Zrt, Vituki Környezetvédelmi, Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht, Duna Passage-t, Szintén Tátrai Miklós, Kisfaludy Zoltán, Gyurcsány Ferenc, Bakonyerdő Zrt, Központi Nyomozó Főügyészség, Nemzetbiztonsági Hivatal, Duna-parti Vituki-ingatlan, Vituki Kht, Kemény Attilát, Horváth László, Bódis András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Erdőn  Tanuld meg ezt a versemet  Idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Próbálj meg ...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Png fotel  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 21  A sors  Facebookon kaptam  Esti kép  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Éretlen vers  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akik bántanak téged  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png fotel  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png nő  Éretlen vers  Akarat  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Annuska bar...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Jó éjszakát  Fekete István - Akác  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Tavaszi kép  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Sose bánj semmit  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Popper Péter szavai  Alázat  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Próbálj meg ...  Zilahy Lajos gondolata  Tavaszi kép  Egy hatékony szolga  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png rózsa csokor  Tavaszi kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám 
Bejegyzés Címkék
előző ciklus, bíróság szeptember, sukorói kaszinóprojekttel, budapesti közgáz, testületnek 1994, szocialista Veres, túlzott jutalmazást, kormányváltás után, jogcím nélküli, állami kézben, ügyben indult, ménesbirtok irányítója, volt MNV-főnök, ügyészség különösen, vádemelési javaslat, egykori cégvezért, eset azonban, sukorói telekcserebalhé, izraeli- amerikai, általa vezetett, külföldi befektetőket, bolton végül, magyar állam, bábolnai pénzutalgatás, sukorói földcserénél, volt MNV-s, egykori feletteseknek, gyanúsítotti vallomásoktól, álbróker Kulcsár, frontpolitikusok szintjéig, maga védelmére, befektetői szempontokat, tárcájához tartozó, kiváló fekvésű, osztatlan közös, másik birtokosától, legértékesebb bakonyi, valamennyi nagyvadfajt, olyan egyesület, társaság hivatalos, közel hatezer, állami tulajdonú, vállalatot közvetve, moszkvai magyar, idei kormányváltás, magyar államot, titkosszolgálat arra, ismeretlen személyi, hivatalos adásvétel, nemzeti vagyonkezelő, levajazott ügyletet, lapunk birtokában, épületért küldött, magánosításról szóló, legalább hárommilliárdosra, telektulajdonos Vituki, állami cégtől, vadásztársaság bebetonozása, magas-bakonyi erdőkbe, olyan társasághoz, terület adottságait, vadászterület kialakításakor, benzinkút presszójában, nyomozati iratokat, sukorói kaszinóprojektet, bíróság előzetesbe, különösen jelentős, moszkvai kereskedelmi, épület értékesítéséből, magyar államnak, ügyben egyelőre, ingatlan vásárlójától, hivatalos adásvételt, környezetvédelmi, börtönérettségét, pénzügyminiszter, nemzetbiztonsági, kaszinóprojektet, menetrendszerűen, vendégvadászként, frontpolitikusok, titkárságvezetői, letartóztatását, értékesítéséből, államtitkárként, telektulajdonos, felszámolójának, igazgatóságának, vízgazdálkodási, vezérigazgatója, titkosszolgálat, korrupciógyanús, telekcserebalhé, kiszervezésénél, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 589
  • e Hét: 10856
  • e Hónap: 21967
  • e Év: 175463
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.