Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tényleg az eső miatt áradt ki
  2010-10-05 21:22:42, kedd
 
  Tényleg az eső miatt áradt ki a vörösiszap?Bartus Gábor
// 2010 // okt // 05
Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tárolójának katasztrófája kísértetiesen hasonlít a Tisza cianid-szennyezését kiváltó szerencsétlenséghez. Milyen környezetvédelmi politika vezetett ide, és ki felelős a helyreállításért?





Ajánlat"Futnak, és nyakig piros mindenki"
Az [origo] riportja az iszapömlés pusztításáról

OK.hu2000. január 30-ának éjszakáján Észak-Erdélyben, nem messze Nagybányától a romániai Aurul bányavállalat meddőtárolójának gátja átszakadt, és több ezer köbméter iszapszerű, cinaidban és nehézfémekben dús szennyvíz áradt szét a környéken, belekerülve a Tisza mellékvízfolyásaiba, majd a második legnagyobb folyónkba. A méreg útját jelentős vízszennyezés, az elővilág pusztulása kísérte. Az emberi egészségre és a környezetre is jelentős veszélyt rejtő bányászati hulladékot néhány földgát különítette el a külvilágtól. A kockázatokhoz képest szerény védvonal könnyen adta meg magát a csapadékos tél időjárás viszontagságainak. Míg a szennyező vállalatnak nyilván jelentős megtakarítást jelentett a zagytározáson való spórolás, addig a szennyezés elhárításának, az ökológiai állapot helyreállításának költsége, valamint a mérgezés révén károsodott hazai vállalkozások és magánszemélyek vesztesége óriási volt.

2010. október 4-én délben Közép-Dunántúlon, Ajka közelében a Magyar Alumínium Zrt. timföldgyára két zagytározójának gátja átszakadt, és egyelőre ismeretlen mennyiségű, lúgos kémhatású vörösiszap szabadult ki, hétfő estig elárasztva Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Többen súlyosan megsérültek vagy életüket vesztették. A katasztrófa pontos oka még nem ismert, a cég honlapja szerint "jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott, üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására", egyes sajtóhírek szerint a felelős ismét a szélsőségesen csapadékos időjárás lehet.

S itt és most érdemes megállni egy pillanatra, leszögezve, hogy Magyarország vagy a Kárpát-medence éghajlatában egyelőre semmi kiszámíthatatlanul váratlan, elképzelhetetlenül szélsőséges helyzet nem alakult ki. Az éghajlatváltozás a jövőben fenyegető, valamilyen mértékben valószínűsíthető jelenség, nem már jelenlévő, elháríthatatlan valóság. A mérsékelt égövben sem 2000-ben, sem az idén megfigyelhető csapadék nem számít tragikus időjárási kilengésnek, főleg nem olyannak, aminek prognosztizálása, amire való felkészülés és számítás ne lenne a józan, körültekintő mérnöki tervezés része. Sem a romániai aranymosók, sem a hazai timföldgyártók nem hivatkozhatnak az aktuális időjárás okán vis maior-ra, elháríthatatlan helyzetre. Bár a szerencsétlenség okait nyilván megfelelő igazságügyi és szakértői eljárások keretében fogják tisztázni, melyek eredményét a publicistának értelmetlen és igazságtalan lenne előre megjósolnia, gyanítható, hogy a hulladékelhelyezés nem kellően körültekintő módja szerepet játszhatott az eseményekben. Nem lenne szerencsés, ha a klímakatasztrófával való fenyegetés árnyékában minden gondatlan környezetszennyező kibúvóként hivatkozhatna az átlagosnál adott esetben bőségesebb csapadékra, egy viharra, vagy más időjárási jelenségre.

Aggódhatunk amiatt is, hogy a kárt okozó vállalat vajon helyt tud-e állni a kárfelszámolásban? Az elmúlt évtizedek egy másik jelentős, hulladék eredetű környezetkárosításában végül a Budapesti Vegyiművek garéi klór-benzol- és dioxin-szennyezését csak állami segítséggel, az adófizetők forintjainak bevonásával tudták felszámolni, mert a kár nagysága meghaladhatta a károkozó teljes eszközállományának értékét is. Ha az állam nem akar időről-időre jelentős szennyezések mások utáni feltakarítója lenni, hatékonyabban kellene érvényt szereznie a környezetvédelmi előírások betartásának. Az mégsem normális eljárás, hogy a nagyobb környezeti károk után mindig az adófizetők terhére történjen meg a rehabilitáció. A mostani költségvetési helyzetben ez különösen tragikus lenne.

A környezeti szabályozás sajnos nem ér ott véget, hogy a törvényalkotók elfogadnak egy szigorú rendelkezéseket magába foglaló jogszabályt. Ezeknek a reguláknak a teljesítését rendszeresen és hatékonyan ellenőrizni, a nem teljesítőket szigorúan szankcionálni szükséges. A magyar környezetvédelem azonban legendás a nyugat-európai szigorúságú törvényeiről és az azokhoz társuló, balkáni színvonalú ellenőrzésről. Költségvetési és technikai forrásokkal nem kellően ellátott, egyébként szakmájuknak elkötelezett munkatársakból álló felügyelőségeink jelenleg képtelenek az efféle haváriák bekövetkezési gyakoriságának mérséklésére, idejük nagyobbik részét irodai papírmunkával, s nem helyszíni ellenőrzésekkel, a kritikus kockázati pontok felderítésével tölthetik.

A katasztrófa továbbá környezetpolitikánk prioritásainak helyességét is vizsgálat tárgyává teheti. Az utóbbi időben a hulladékgazdálkodásban szinte minden erőt és tudást a települési szilárd hulladékok korszerűbb, az Európai Unió magas sztenderdjeinek megfelelő kezelésére, különösen a szelektív gyűjtésre és az újrahasznosításra koncentráltuk, míg kevesebb közfigyelem fordult az ipari tevékenységek hulladékaira. Ugyanakkor a termelési hulladékok nemcsak jóval nagyobb mennyiségben keletkeznek - a települési hulladékok az összmennyiség ötödét sem érik el -, de az emberi egészségre és az élővilágra különös kockázatot jelentő, úgynevezett veszélyes hulladékok is döntően itt állnak elő. Amíg hazánkban - és közelünkben, a Kárpát-medencében - úgy tűnik, évtizedenként egy nagyobb ipari-bányászati hulladék eredetű környezeti katasztrófa történik, s nem igazán tudjuk, hány időzített bomba ketyeg körölöttünk, addig EU-s nyomásra évente több milliárd forintot fogunk elpazarolni a települési hulladékok ártalmatlan komponenseinek optimálisnál magasabb arányú szelektív gyűjtésére. Ugyancsak kevés figyelem jut például az energetikailag kíválóan hasznosítható mezőgazdasági melléktermékekre, hulladékokra - amelyekből szintén lényegesen több keletkezik, mint települési szilárd hulladékból.

Ma a hulladékgazdálkodás első számú közellensége az ásványvizeket és üdítőitalokat magába záró PET-palack. Lássuk be, hogy a PET-palack nem okoz égési sérüléseket, nem teszi tönkre senki otthonát, nem változtatja terméketlenné a szántóföldeket, nem mos alá vasútvonalakat. Lehetséges-e, amennyiben egyszerre nincs erőnk mindent megoldani, hogy a kevés helyett a sokra, az alig kockázatos helyett a veszélyesre, a jelentéktelen helyett a fontosra, a divatos helyett a lényegire figyeljünk - a környezetvédelemben is?

http://www.komment.hu/tartalom/20101005-velemeny-a-vorosiszap-kiaradasarol.html?c mnt_page=1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: helyreállításért, valószínűsíthető, meddőtárolójának, környezetvédelmi, szerencsétlenség, felügyelőségeink, prognosztizálása, melléktermékekre, környezetvédelem, éghajlatváltozás, rendelkezéseket, sztenderdjeinek, somlóvásárhelyt, ellenőrzésekkel, elháríthatatlan, zagytározójának, energetikailag, gyakoriságának, munkatársakból, hivatkozhatnak, prioritásainak, vasútvonalakat, magánszemélyek, törvényalkotók, szántóföldeket, timföldgyártók, felderítésével, komponenseinek, bányavállalat, hivatkozhatna, papírmunkával, publicistának, vízszennyezés, kockázatokhoz, szankcionálni, ásványvizeket, ajkai timföldgyár, iszapömlés pusztításáról, romániai Aurul, második legnagyobb, méreg útját, elővilág pusztulása, emberi egészségre, kockázatokhoz képest, szennyező vállalatnak, zagytározáson való, szennyezés elhárításának, ökológiai állapot, mérgezés révén, katasztrófa pontos, vörösiszap tárolására, felelős ismét, Bartus Gábor, Magyar Alumínium Zrt, Budapesti Vegyiművek, Európai Unió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Örülök, hogy látlak!  Bounty krémes  A kételkedés kezelése  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Akarat  Sose bánj semmit  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Kerüld el az evangélium örömén...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szép napot kívánok  Fehér virág  Paul David Tripp Április 21  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Nevem  Szívem tiéd  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Png csokor  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png fotel  Png telefon  Facebookon kaptam  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akik bántanak téged  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Png nő  Fekete István - Akác  Bounty krémes  Éretlen vers  Reménység és erő Krisztustól e...  Erdőn  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Fehér virág  Éretlen vers  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy bizonyos határt  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png fotel  Alázat  Facebookon kaptam  Png kislány  Radikális szeretet  Mindig jusson idő nevetni  Minden harmadik...  Paul David Tripp Április 21  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Próbálj meg ...  Fekete István - Akác  Albert Einstein gondolata  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szabolcska Mihály – Ákác...  s immár én is felragyogva, ért... 
Bejegyzés Címkék
ajkai timföldgyár, iszapömlés pusztításáról, romániai Aurul, második legnagyobb, méreg útját, elővilág pusztulása, emberi egészségre, kockázatokhoz képest, szennyező vállalatnak, zagytározáson való, szennyezés elhárításának, ökológiai állapot, mérgezés révén, katasztrófa pontos, vörösiszap tárolására, felelős ismét, szélsőségesen csapadékos, jövőben fenyegető, mérsékelt égövben, idén megfigyelhető, romániai aranymosók, hazai timföldgyártók, aktuális időjárás, szerencsétlenség okait, publicistának értelmetlen, átlagosnál adott, kárt okozó, elmúlt évtizedek, másik jelentős, adófizetők forintjainak, károkozó teljes, környezetvédelmi előírások, mégsem normális, nagyobb környezeti, adófizetők terhére, mostani költségvetési, környezeti szabályozás, törvényalkotók elfogadnak, szigorú rendelkezéseket, teljesítését rendszeresen, magyar környezetvédelem, nyugat-európai szigorúságú, azokhoz társuló, efféle haváriák, kritikus kockázati, katasztrófa továbbá, utóbbi időben, települési szilárd, szelektív gyűjtésre, újrahasznosításra koncentráltuk, ipari tevékenységek, termelési hulladékok, települési hulladékok, összmennyiség ötödét, élővilágra különös, nagyobb ipari-bányászati, energetikailag kíválóan, kevés helyett, alig kockázatos, jelentéktelen helyett, divatos helyett, lényegire figyeljünk, helyreállításért, valószínűsíthető, meddőtárolójának, környezetvédelmi, szerencsétlenség, felügyelőségeink, prognosztizálása, melléktermékekre, környezetvédelem, éghajlatváltozás, rendelkezéseket, sztenderdjeinek, somlóvásárhelyt, ellenőrzésekkel, elháríthatatlan, zagytározójának, energetikailag, gyakoriságának, munkatársakból, hivatkozhatnak, prioritásainak, vasútvonalakat, magánszemélyek, törvényalkotók, szántóföldeket, timföldgyártók, felderítésével, komponenseinek, bányavállalat, hivatkozhatna, papírmunkával, publicistának, vízszennyezés, kockázatokhoz, szankcionálni, ásványvizeket, nehézfémekben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 754
  • e Hét: 14984
  • e Hónap: 26095
  • e Év: 179591
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.