Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy szemtanú megrázó erejû
  2010-10-10 20:56:49, vasárnap
 
  Egy szemtanú megrázó erejû vallomása a vörös iszap katasztrófáról

http://www.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=68110

Publicisztika
Megpróbálom leírni a leírhatatlant. Talán segít enyhíteni a fájdalmat, ha kiírhatom magamból. 2010. október 4-én ugyanúgy indult minden, ahogy egy hétfőn indulni szokott. Kicsit az oviba, nagyot az iskolába indítottam, a férjem és én dolgozni mentünk. Ebéd után jött az első telefon, kolléganőm fia telefonált, nem tud dolgozni menni, mert kiszakadt a gát. Nem igazán tulajdonítottunk jelentőséget neki, hiszen az esőzések miatt hol az egyik, hol másik patak vagy éppen folyó áradt meg és lépett ki a medréből. Aztán egyre több telefon jött, és egyre biztosabbá vált: nagy baj van!


Bekövetkezett, ami már hosszú évek óta lebegett a fejünk felett. Az Ajka és Kolontár között épített 10 tározó kazetta közül a legnagyobb átszakadt, és elárasztotta Kolontárt, Devecser nagy részét és Somlóvásárhelyet is érintette. Szerencsére őket már nem érte annyira váratlanul. A helyzetet súlyosbította, hogy az ebben tárolt vörös iszap erősen lúgos vegyhatású, pontosan 13 PH értékű, tudni kell, hogy 14 PH a maximum.(Erre mondták a médián keresztül a MAL illetékesei, hogy nem mérgező.)

Futótűzként terjedt a hír, kolléganők jöttek be a kórházba segíteni kérés nélkül, orvosok, ápolók, betegszállítók maradtunk együtt ott műszak után, hiszen nem tudtuk mire számítsunk.

Aztán megérkeztek az első sérültek, egy anya a kisgyermekével és az őket megmentő fiatalember. Ekkor láthattuk mire képes a vörös iszap, amely rázúdult a településekre és az ott élő, mit sem sejtő emberekre. Derékig felmaródott a bőrük és jöttek a többiek vége láthatatlan sorban. Akkor és ott nem volt idő szörnyülködni, tettük, amit kellett, amit lehetett, és amit tudtunk. Mindenki az iszaptól vöröslő ruhában, könnyes szemmel. Zavarodottság, rémület bizonytalanság és mérhetetlen fájdalom. Soha nem hittem volna, hogy pár órába ennyi fájdalmat, szenvedést bele lehet sűríteni, pedig 20 év alatt traumatológiai és sürgősségi szakápolóként láttam sok mindent. Szinte mindenki aggódott, vagy éppen kereste valamelyik hozzátartozóját. Végig nézni, ahogy anyák a gyermekeikért zokognak, egyikük saját két kezéből ragadta ki az ár a kicsi gyermekét, a másikat éppen csak feltudta dobni a szekrény tetejére, így is súlyos sérüléseket szenvedett. Idős bácsi, akinek feleségét vitte el az udvarról a gyilkos áradat, és már csak holtan találták meg másnap kilométerekkel arrébb. Volt olyan szerencsétlen, akit kolontári udvaráról a devecseri Húsüzemig sodort az ár, és ujjbegynyi bőr nem volt a testén, de élt és a testvérét kereste, míg eszméleténél volt. Még sorolhatnám... 62 sérültet láttunk el 4 óra leforgása alatt mindegyikük felhólyagosodottra maródott bőrű, kétségbeesett fájdalomtól elgyötört ember volt. Jöttek a hírek: sokan eltűntek, voltak, akik épp mentés közben vesztették életüket, nem számolva és talán nem is ismerve a lúgos iszap veszélyét, gondolkodás nélkül ösztönösen vettették magukat a sodrásba, hogy mentsék a legdrágábbat, az emberi életet.

Voltak, akik csak úgy menekülhettek meg, hogy a saját padlásukról leszedve a cserepet kimásztak a tetőre. Családok váltak hajléktalanná, nincstelenné.

Sötét este volt mire a délelőttös műszakból hazaértem. Kerülőnek mentünk és nem igazán láttam semmit és talán nem is érzékeltem volna. Egyfajta zsibbadt mélabú telepedett rám. A Jó Isten a családomat megkímélte a házunktól 50-100 méterre állt meg a gyilkos folyam.

Aztán másnap jött a döbbenet reggele. Nem hittem a szememnek: vérvörös föld, a vizek vérré váltak a bibliai csapások egyike tárult elém. Hihetetlen hogy ezt valaki is túlélhette. A városban mindenütt kétségbe esett fájdalomtól megtört emberek.

Zavarodottság, félelem az újabb katasztrófától mindenfelé. Rémhírek röppenek fel, káosz, rettegés és menekülés. Szüleikbe görcsösen kapaszkodó gyerekek, kisírt szemű vörös iszaptól maszatos arcú felnőttek. Döbbenet mindenütt.

Hajlott hátú öregasszony szélmalomharcot vív, seprűvel próbálja a térdig érő iszapot kiterelni az udvaráról, tán föl sem fogja: ez többé nem lesz az otthona.

Az internetes portálokon, médián keresztül láthatnak képeket, videókat, de azok a képek csak töredékei az itt látható és megtapasztalható valóságnak.

Aztán jönnek sorban az aggasztó hírek, még mindig eltűnt embereket keresnek, a gát sem biztonságos... Négy áldozatról beszélnek, pontos adatot én sem tudok, de ennél sokkal több a halottak száma.

Mutatják a feltételezhető felelős arcát, szenvtelen, minden érzelmet nélkülöző hangon beszél, állítja: ez természeti katasztrófa. Nem tudom, nem hiszem, hogy az volna. Én sokkal inkább az emberi kapzsiság, felelőtlenség nemtörődömség, az emberi élet iránti legcsekélyebb tisztelet hiányát látom okként.

De az ítélkezést meghagyom Istenre. Csak kérni tudom, legyen könyörületes a végórán majd azokhoz, akiknek a lelkét terheli ez a mérhetetlen szenvedés.

Most pár nappal a tragédia után még mindig kaotikus állapotok uralkodnak. Érkeznek a segélyszállítmányok mindenfelől. Amiket idáig eljuttattak, azt állig felfegyverzett rendőrök kísérik és őrzik. Sokszor annak nem jut belőle, aki igazán rászorul, hiszen ők otthonaikból mentik, amit még lehet, vagy éppen kórházi ápolásra szorulnak, vagy kórházban levő szeretteiket látogatják. Így sok haszonleső ,,őrszem" figyeli mikor, hova, mi érkezik és gátlástalanul akár többször is, többen sorba állnak egy családból. Talán ezen javít, hogy sokfelől érkeznek segítő emberek, így már a képzett szociális munkásoknak van lehetőségük személyesen szállítani az arra rászorulóknak az életük folytatásához, fenntartásához nélkülözhetetlen dolgokat.

Nehezíti az életet, hogy sokfelé nincs vezetékes gáz, illetve csőtörések miatt a vízellátás is akadozik. Emberfeletti munka folyik mindezek elhárítására.

Beszéltem olyan férfival, aki már 3 napja ugyanabban a ruhába takarítja a házát, hogy legalább egy szoba lakható legyen, mert az idős édesanyja belehal a fájdalomba, ha nem viszi haza, mint mondja: Ő már nem akar idegenben meghalni...

Mindenfelé állattetemek voltak, ezeket nagyon gyorsan eltakarították. Azóta is folyamatosan fogják be az elkóborolt állatokat, jó részük megvakult tele vannak sebekkel, nagy részükön már nem lehet segíteni.

Egyelőre nem látom a végét, nem tudom mi lesz, hogyan tovább. De látom az Isten könyörületességét, a rengeteg segítő szándékú embert és ez erőt ad. Nagyon sok mindenre szükség lesz, hogy az élet újra indulhasson. A kezdeti bénultság után az akarat megvan azokban az emberekben, akik úgy döntöttek továbbra is itt szeretnének élni, és talán a segítség is meglesz hozzá.

Süt a nap! Örülni kellene ennek, most mégsem tudunk, hiszen ez azt jelenti, szállni fog a por, ami mérgező nehézfémekkel van tele.

A kertekből már nem szedhetünk termést, ruhát nem teregethetünk a szabadban. Arcmaszkban kell járnunk az udvaron és az utcán. Féltjük azt, ami még meg van. Aggódunk a gyermekeink és a saját egészségünkért.

Sok mindent leírtam, azt hittem könnyebb lesz, de kimegyek az utcára és a fájdalom újra és újra belém mar.

Segíts meg minket édes Istenem!

(A szerző traumatológiai és sürgősségi szakápoló az ajkai kórházban. 24 éve a bobai evangélikus gyülekezet kántora. Férjhezmenetele óta Devecserben él a családjával.)

evangelikus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nélkülözhetetlen, megtapasztalható, somlóvásárhelyet, tulajdonítottunk, hozzátartozóját, férjhezmenetele, szélmalomharcot, feltételezhető, traumatológiai, egészségünkért, kilométerekkel, felfegyverzett, betegszállítók, kisgyermekével, katasztrófáról, fenntartásához, eltakarították, bizonytalanság, katasztrófától, kétségbeesett, súlyosbította, nehézfémekkel, hajléktalanná, folytatásához, bekövetkezett, zavarodottság, rászorulóknak, gátlástalanul, szörnyülködni, teregethetünk, felelőtlenség, legcsekélyebb, leírhatatlant, publicisztika, szakápolóként, gyermekeikért, szemtanú megrázó, vörös iszap, hétfőn indulni, iskolába indítottam, első telefon, esőzések miatt, fejünk felett, legnagyobb átszakadt, helyzetet súlyosbította, ebben tárolt, médián keresztül, kórházba segíteni, első sérültek, őket megmentő, többiek vége, iszaptól vöröslő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sokan azt tartják  s immár én is felragyogva, ért...  Lóhere  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hogy lehet megtartani  Ami embereknek lehetetlen, az...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép estét  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png kislány  Fekete-erdő desszert  Ágai Ágnes – Csendélet  Kerüld el az evangélium örömén...  Makszim Gorkij gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Nem méltó hozzád  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png virág  Bertolt Brecht -től idézet  Reggel van  Alvó cicák  Mi lenne ha  Jónás Tamás – Végtelen b...  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyon különös  A televizió nem a kultúrát kép...  Png csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  A kételkedés kezelése  Egy hatékony szolga  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png ház  Reménység és erő Krisztustól e...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  George Gordon Lord Byron: Inez...  Alázat  Nagyi telefonál  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png telefon  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Fekete-erdő desszert  Szívem tiéd  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alázat  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Alázat  Kaffka_Margit  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szemtanú megrázó, vörös iszap, hétfőn indulni, iskolába indítottam, első telefon, esőzések miatt, fejünk felett, legnagyobb átszakadt, helyzetet súlyosbította, ebben tárolt, médián keresztül, kórházba segíteni, első sérültek, őket megmentő, többiek vége, iszaptól vöröslő, gyermekeikért zokognak, kicsi gyermekét, másikat éppen, szekrény tetejére, gyilkos áradat, devecseri Húsüzemig, testvérét kereste, lúgos iszap, emberi életet, saját padlásukról, cserepet kimásztak, délelőttös műszakból, családomat megkímélte, házunktól 50-100, gyilkos folyam, döbbenet reggele, vizek vérré, bibliai csapások, városban mindenütt, újabb katasztrófától, internetes portálokon, képek csak, aggasztó hírek, halottak száma, feltételezhető felelős, emberi kapzsiság, emberi élet, ítélkezést meghagyom, végórán majd, lelkét terheli, mérhetetlen szenvedés, tragédia után, képzett szociális, arra rászorulóknak, életük folytatásához, ruhába takarítja, szoba lakható, idős édesanyja, elkóborolt állatokat, rengeteg segítő, élet újra, kezdeti bénultság, akarat megvan, saját egészségünkért, fájdalom újra, szerző traumatológiai, ajkai kórházban, bobai evangélikus, nélkülözhetetlen, megtapasztalható, somlóvásárhelyet, tulajdonítottunk, hozzátartozóját, férjhezmenetele, szélmalomharcot, feltételezhető, traumatológiai, egészségünkért, kilométerekkel, felfegyverzett, betegszállítók, kisgyermekével, katasztrófáról, fenntartásához, eltakarították, bizonytalanság, katasztrófától, kétségbeesett, súlyosbította, nehézfémekkel, hajléktalanná, folytatásához, bekövetkezett, zavarodottság, rászorulóknak, gátlástalanul, szörnyülködni, teregethetünk, felelőtlenség, legcsekélyebb, leírhatatlant, publicisztika, szakápolóként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 569
  • e Hét: 14799
  • e Hónap: 25910
  • e Év: 179406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.