Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elakadt a pénzünk Brüsszelben
  2011-09-30 20:39:43, péntek
 
  Elakadt a pénzünk Brüsszelben

Magyari Péter

2011. szeptember 29., csütörtök 15:53




Szabálytalan átszervezések miatt veszélyben vannak a magyarországi uniós pénzek. Úgy tudjuk, hogy közlekedésfejlesztésre a magyar állam nem tud most lehívni pénzt Brüsszelből, és más területeken is blokkolhatja az EU a kifizetéseket.

Egyelőre nem sikerült lehívnia a magyar államnak az augusztusban esedékes, közlekedésfejlesztésre szánt EU-s támogatásokat. Már folyamatban lévő beruházások finanszírozásáról van szó, elsősorban vasútfejlesztésekről és útépítésekről. A probléma információink szerint érintheti a Székesfehérvár - Tárnok vasútvonal felújítását, záhonyi és esztergomi vasúti fejlesztéseket, illetve az M43-as és M0-s utak építését is.

A brüsszeli bürokráciát jól ismerő forrásból úgy értesültünk, hogy októberben környezetvédelmi és energetikai területeken is érhetik kellemetlen meglepetések Magyarországot.
Levelet kapunk?

Az Indexhez olyan hírek érkeztek, ami szerint az Európai Bizottság a napokban levélben értesíti Magyarországot, hogy felfüggesztik a KÖZOP pénzek kifizetését. (A KÖZOP a Közlekedési Operatív Program rövidítése, a 2007-13 között Magyarországra érkező uniós pénzek mintegy harmada tartozik e kalap alá.) Két, egymástól független brüsszeli forrásunk is megerősítette az Indexnek, hogy készül egy ilyen levél, és akár még ezen a héten el is küldhetik.

Ugyanakkor az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságától hivatalosan azt a választ kaptuk, hogy ,,nem küldtünk ilyen levelet", továbbá azt mondták az Indexnek, hogy ,,nincsenek felfüggesztve a KÖZOP-os kifizetések".

Ha hivatalosan nincsenek is felfüggesztve, egyelőre lehívni sem lehet őket. Informális és hivatalos brüsszeli forrásaink is arról számoltak be, hogy a KÖZOP-pal kapcsolatos magyarországi átszervezésekkel valami gond van, és emiatt egyelőre nem férhet hozzá Magyarország az augusztusban esedékes pénzekhez.
NIF, KIKSZ, MFB, NAV, stb.

A gond az, hogy a választások utáni átszervezésekben egyaránt a Magyar Fejlesztési Bank alá helyezték a nagy közlekedési projekteket megrendelő NIF-et (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) és a konkrét pályázatokat közreműködő szervezetként terelgető KIKSZ-et (Közlekedésfejlesztési Zrt.). Ezzel az a probléma, hogy ugyanaz a gazda felügyeli a pályázat kiíróját és a pályázók felügyelőjét. És ez az EU-s szabályok szerint összeférhetetlen. Az összeférhetetlenségi szabály a korrupció lehetőségének kiküszöbölésére született.

A problémára augusztusban már reagált Magyarország, és a KIKSZ-et az MFB-től áttették a NAV (ex-APEH) felügyelete alá. Ezzel formálisan helyreállt a rend, ám Brüsszel még mindig nem elégedett. Hogy miért, arról mást mondtak az Indexnek informálisan és hivatalosan.

A hivatalos bizottsági válasz szerint ,,egy rutinjellegű igazolás" hiányzik a legújabb átszervezéssel kapcsolatban, ,,egy formális lépés még nem történt meg és ez szükséges ahhoz, hogy minden megfelelően haladjon".

Ez a formális lépés arról szólna, hogy az ETAF (Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság) jelezze, hogy elégedett a változással. Az ETAF a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik.

Ugyanakkor nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy nem egyszerűen egy pecsét hiányzik. E nem hivatalos változat szerint ugyan a bizottság elfogadja a KIKSZ kiszervezését, és az így létrejövő beruházásokat már szabályosnak tekinti, de az elmúlt évben az összeférhetetlen felállásban elköltött pénzek szabályosságát már vitatja.

Kedden Brüsszelben tárgyalt Petykó Zoltán, az NFÜ (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) elnöke. A hivatalos bizottsági kommentár szerint egy szokásos, 2-3 havonta esedékes találkozón vett részt az EU-s támogatásokat felügyelő főigazgatóval, és semmilyen konkrét probléma nem került napirendre. Máshonnan úgy értesültünk, hogy Petykó igyekezett a KÖZOP-os kifizetések újraindítását elintézni, de nem járt sikerrel. Az NFÜ egyelőre nem válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.
Szétestek?

Az Index korábban arról írt, hogy az EU-s pénzek magyarországi kifizetése a kormányváltás óta akadozik, az érintett hivatalok képtelenek betartani a határidőket. A cikk megjelenése utáni napon az NFÜ közleményt adott ki, ,,Két és félszeresére gyorsult a kifizetés a kormányváltás óta az NFÜ-nél" címmel.

A közleményben többek között az is szerepel, hogy ,,2007 januárja és 2010. május vége között hetente átlagosan 103 támogatói szerződés megkötésére került sor, amely az elmúlt egy évben 174,2-re emelkedett, ami közel 70%-os növekedésnek felel meg. Jelentősen felgyorsultak a kifizetések is. A heti átlagos kifizetések értéke 5,5 milliárd forintról 14,7 milliárd forintra emelkedett. Azaz tavaly június eleje óta hetente átlagosan mintegy 2,5-szer több kifizetés történt, mint az azt megelőző időszakban."

Az EU-s támogatások rendszerét ismerő, általunk megkérdezett szakértők egybehangzóan azt mondták, hogy ez nagyon erős csúsztatás. Ugyanis egy-egy projekt mintegy másfél év alatt jut el a kiírástól a kifizetésig.

Ráadásul a vizsgált időszak első évében, 2007-ben még kiírások is alig voltak, az első kifizetések pedig 2008-ban éppen csak kezdtek beindulni. ,,A nulla közeli szinthez képest könnyű két és félszeres növekedést kimutatni" - figyelmeztetett egy Brüsszelben bennfentes forrásunk.

Vagyis a mostani kifizetések még a 2009-ben, a választások előtt indított pályázatokhoz kötődnek jellemzően. Az elmúlt egy év munkájának eredményességét a 2010 júniusa óta eltelt időszak új kiírásainak fejleményein keresztül, például a hozzájuk kapcsolódó közbeszerzési eljárások száma alapján lehetne vizsgálni.

,,Ezeket a számokat már júniusban is bemutatták egy dolgozói fórumon, mindenki vinnyogott" - mondta egy NFÜ-s belső ügyeket jól ismerő forrásunk.
Lesz még baj?

A meggondolatlan átszervezések nemcsak a KÖZOP-os pénzeket veszélyeztetik. Több szakértő egymástól függetlenül is felhívta a figyelmünket arra, hogy az EU-s projektek közbeszerzéseinek új felügyeletével is probléma lehet.

A korábban külsős cégeknek kiszervezett feladat az NFÜ-höz került, de úgy, hogy ott a közbeszerzéseknek csak a jogi vetületét vizsgálják, a műszaki paraméterek ellenőrzése máshova tartozik. A szétválasztás állítólag azért veszélyes, mert így nem lehet jól átlátni a folyamatokat, az ellenőrzés lényegében csak az adminisztráció szabályosságára korlátozódik.

A másik probléma állítólag az, hogy az NFÜ-n belüli közbeszerzési ellenőrzésen alig bírják a tempót, túl kevesen túl rövid határidővel dolgoznak.

A mostani rendszerbe belelátók szerint ha az illetékes főosztályon nem tudják időben (tíz nap alatt) érdemben elbírálni egy közbeszerzés szabályosságát, akkor azt automatikusan úgy kezelik, hogy minden rendben van. ,,Ebből még baj lesz Brüsszelben" - vélekedett a brüsszeli gyakorlatot jól ismerő forrásunk.

Ugyanígy baj lehet a hirdetmény nélküli tárgyalási eljárással kiírt tenderekkel is, amelyek elszaporodásáról a HVG számolt be szeptember 24-i számában.
Az idő pénz

A brüsszeli szabályok figyelmen kívül hagyásával komoly pénzeket veszthet el Magyarország. Egyrészt a kifizetések késlekedésével ütemet veszt az ország. Amit nem sikerül a keretünkből 2013-ig szabályos pályázatokon elkölteni, az a pénz örökre elveszik. Márpedig az utóbbi egy évben több szakértő szerint is annyira lelassultak a magyarországi kiírások és szerződéskötések, hogy ez nagyon komoly fenyegetéssé kezd válni. A brüsszeli kifizetések csúszása pedig további csúszásokhoz vezet, és egyre nehezebb lesz ledolgozni a hátrányt.

Nagyon fájdalmas lenne az is, ha egyes, már kifizetett projekteket Brüsszel szabálytalanságokra hivatkozva nem fizetné ki. Ebben az esetben a magyar költségvetést terhelnék a projektek.


http://index.hu/belfold/2011/09/29/elakadt_a_penzunk_brusszelben/?rnd=591


Kellett nekünk EU!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: átszervezésekben, összeférhetetlen, átszervezésekkel, környezetvédelmi, elszaporodásáról, szerződéskötések, eredményességét, figyelmeztetett, nemzetgazdasági, minisztériumhoz, kiküszöbölésére, szabályosságára, adminisztráció, székesfehérvár, átszervezéssel, szabályosságát, infrastruktúra, magyarországra, fejlesztéseket, meggondolatlan, felügyeletével, magyarországot, veszélyeztetik, késlekedésével, kiszervezését, felfüggesztik, beruházásokat, támogatásokat, szervezetként, lehetőségének, megerősítette, felfüggesztve, magyarországi, útépítésekről, információink, főigazgatóság, pénzünk Brüsszelben, magyarországi uniós, magyar állam, magyar államnak, augusztusban esedékes, probléma információink, brüsszeli bürokráciát, napokban levélben, 2007-13 között, ilyen levél, választ kaptuk, választások utáni, nagy közlekedési, konkrét pályázatokat, gazda felügyeli, pályázat kiíróját, Magyari Péter, Európai Bizottság, Közlekedési Operatív Program, Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságától, Magyar Fejlesztési Bank, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, Közlekedésfejlesztési Zrt, Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, Kedden Brüsszelben, Petykó Zoltán, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Éretlen vers  Nagyon különös  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Tavaszi kép  Hiányzik  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Neked tudnod kell  Lóhere  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Nagyi telefonál  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Esti kép  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Png virág  Fekete István - Akác  Sose bánj semmit  A televizió nem a kultúrát kép...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Hiányzik  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Irgalom és ítélet  Tavaszi kép  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Lóhere  Png fotel  Albert Einsteinről  Alázat  Esti kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Png virág  Németh László tollából  Őrizkednünk kell...  Alázat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Szívem  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Png nő  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Sose bánj semmit  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png ház  Albert Einstein gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem tudhatod  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Zilahy Lajos gondolata  Nevem  Egy lelki imádság  Popper Péter szavai  Albert Einstein gondolata  Adakozás  A kételkedés kezelése  Makszim Gorkij gondolata  Erdőn  Adakozás  Elköszönt  Alázat  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kislány  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Varga János Veniam - Fontos sz... 
Bejegyzés Címkék
pénzünk Brüsszelben, magyarországi uniós, magyar állam, magyar államnak, augusztusban esedékes, probléma információink, brüsszeli bürokráciát, napokban levélben, 2007-13 között, ilyen levél, választ kaptuk, választások utáni, nagy közlekedési, konkrét pályázatokat, gazda felügyeli, pályázat kiíróját, pályázók felügyelőjét, korrupció lehetőségének, problémára augusztusban, hivatalos bizottsági, rutinjellegű igazolás&#8221, legújabb átszervezéssel, formális lépés, pecsét hiányzik, bizottság elfogadja, elmúlt évben, összeférhetetlen felállásban, üggyel kapcsolatos, érintett hivatalok, cikk megjelenése, közleményben többek, heti átlagos, vizsgált időszak, első kifizetések, nulla közeli, mostani kifizetések, választások előtt, 2010 júniusa, hozzájuk kapcsolódó, dolgozói fórumon, meggondolatlan átszervezések, figyelmünket arra, korábban külsős, közbeszerzéseknek csak, jogi vetületét, műszaki paraméterek, szétválasztás állítólag, ellenőrzés lényegében, adminisztráció szabályosságára, másik probléma, mostani rendszerbe, illetékes főosztályon, közbeszerzés szabályosságát, brüsszeli gyakorlatot, hirdetmény nélküli, brüsszeli szabályok, kifizetések késlekedésével, keretünkből 2013-ig, évben több, magyarországi kiírások, brüsszeli kifizetések, magyar költségvetést, átszervezésekben, összeférhetetlen, átszervezésekkel, környezetvédelmi, elszaporodásáról, szerződéskötések, eredményességét, figyelmeztetett, nemzetgazdasági, minisztériumhoz, kiküszöbölésére, szabályosságára, adminisztráció, székesfehérvár, átszervezéssel, szabályosságát, infrastruktúra, magyarországra, fejlesztéseket, meggondolatlan, felügyeletével, magyarországot, veszélyeztetik, késlekedésével, kiszervezését, felfüggesztik, beruházásokat, támogatásokat, szervezetként, lehetőségének, megerősítette, felfüggesztve, magyarországi, útépítésekről, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 721
  • e Hét: 10988
  • e Hónap: 22099
  • e Év: 175595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.