Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kegyetlen felülvizsgálat
  2013-03-31 20:40:07, vasárnap
 
 
Ebben a történetben benne van minden. Ilyen az egész rendszer A-Z ig.
Osszátok meg!!

... Kegyetlen felülvizsgálat
A facebook-on terjed egy megrázó erejű személyes beszámoló egy siket nő hivatalos “munkaerőpiaci" felülvizsgálatáról. Az írást változtatás nélkül osztjuk meg.
Tegnap elkísértem öcsémet és sógornőmet. Sógornőm kapta a behívó végzést az NRSZH-tól. Ez volt rajta: “Végzés"
Azt végezték, hogy kötelező megjelennie az NRSZH bizottsága előtt.
“A végzés ellen önáló fellebezésnek helye nincs."
Már ettől görcsbe rándult a gyomrom, mikor megmutatták. Mi az, hogy kötelező, hogy nincs joga tiltakozni, hogy mennie kell, ha tetszik, ha nem?
Elkísértem őket, mert siketek, öcsém hiába óvja a feleségét, ő sem sokat ért. Reggel félnyolcra szólt a behívó, 7.15-kor ott voltunk.
Rokkantak álltak a zárt kapu előtt. Együtt vacogtunk az esőben, egyikünk sem szólt, mindannyian ugyanazt érezték, amit én. Iszonyt.
Aztán félnyolc előtt pár perccel kinyílt a kapu. Biztonságiőr nyitotta kulccsal, és terelt minket befelé a keskeny járdán. Ahogy önkéntelenül egyes sorba kényszerülve befelé iparkodtunk, mellettünk biztonsági őrök vigyáztak, meg ne bontsuk a rendet, a sort.
Hátul valaki kiabálni kezdett, azzal vádolta az őrt, hogy meglökte, rendőrrel fenyegetőzött. Nem láttam, mi történt. Az őr visszamordult rá, hogy fogja be a száját, ha akar járadékot, vagy kivágja.
Egy ablakhoz tereltek minket, az őrök továbbra is ott álltak. Vigyáztak ránk, míg sorunkra vártunk. Öcsém megismert egy siket fiút és az édesanyját. Nekem is bemutatta őket, halkan beszélgettünk, majd sorra kerültünk, sorszámot kaptunk, a sorszámmal egy ajtószámot, és nem láttuk többé az ismerősöket. Minden ajtó előtt egy ember várakozhatott. Már ha nem volt kísérője. Sógornőmmel ketten is voltunk, ez láthatóan feszélyezte az őröket.
Ahogy ott ültem, érdeklődve nézelődtem. A kártyával nyíló biztonsági ajtók mögött sorban tűnt el egy-egy fehér köpenyes öregember. Igen, ez volt a benyomásom, minden orvos hetven és a Matuzsálemi kor között. Hosszú fehér köpenyben, megvető, mosolytalan arccal.
Odébb egy nő kiabált lefelé a lépcsőn.
- Nyitást kérek a 105-ösre! Beengedne valaki?
Biztonsági őr jött fel, lehúzta a kártyáját, a nő eltűnt az ajtó mögött. Az őr várt, míg becsukódott mögötte, majd lefelé indult.
Vártunk. A nekünk kijelölt ajtó mögül hangos nevetés szállt felém. Ahogy odafigyeltem, rájöttem, sógornőm nevén kacagnak. Kiforgatják, gúnyosan tréfálkoznak. Ökölbe szorult a kezem, felálltam ,hogy jobban halljam. Egy ott dolgozó nő haladt keresztül a folyosón, rámförmedt.
- Üljön le! Attól nem jut be hamarabb, ha ott ácsorog! Azért tettük oda a padot!
Megvárta, míg leülök, csak akkor ment tovább.
Végül kinyílt az ajtónk, az asszisztens kilépett, elkérte sógornőm papírjait. Én adtam át őket.
- Ennyi? - mordult fel. - Csak ennyi papírral jöttek?
- Ennyi - felelem megszeppenve, mint amikor kisdiák koromban elnagyoltam a házi feladatot. - Siket. Ott az audiogram.
Bevitte a leleteket, majd kisvártatva behívott.
Nem tudok rosszat mondani az orvosnőre. Kedves volt, szimpatikusak voltunk neki. Csak nem értettem, a sógornőm siketsége mennyiben függ össze a vérnyomásával, a szívhangjaival, a pulzusával. Más vizsgálatot nem végzett. Megkérdezte, mi a panasza.
- Panasza? - értetlenkedtem. - Hogy nem hall.
- Egyéb panasza nincs? Hogy kommunikál?
- Jelbeszéddel.
- Maga hivatásos jeltolmács?
- Nem, a sógornőm, családtag.
- És ki a férfi?
- Az öcsém, a férje.
- Miért vette feleségül?
- Öh... Mert szereti....
- Hogy szoktak veszekedni?
- Nem szoktak. Szeretik egymást.
- Na persze, gondolom. Leküldöm magukat a foglalkoztatási szakértőhöz.
- Kihez? - nyikkantam. A szó olyan Orwellesen csengett. Vagy Madáchosan? A foglalkoztatási szakértő elbírálja, a Falanszterben ki mire alkalmas.
- Ő majd megmondja, milyen munkát végezhet.
Kifelé indultunk, udvariasan köszöntem, majd lenyomtam a kilincset. Az azonban nem engedett. Visszanéztem.
- Zárva az ajtó - jegyeztem meg.
Az orvosnő az asszisztensre pillantott.
- Engedd ki őket!
Az megnyomott egy gombot az asztalán, és a kilincs engedelmessé vált. Ismét összeszorult a gyomrom. Vajon van olyan is, akit nem engednek ki? De akkor mi lesz vele? Ha mindenkit kiengednek, minek a zár?
Lementünk a földszintre, ott már a lépcső aljában várt az őr.
- Hová? - mordult ránk.
- A foglalkoztatási szakértőhöz - magyaráztam.
Egy padra mutatott.
- Ott üljenek le! Majd szólítják magukat.
Köszönetet rebegtem a parancsra, és helyet foglaltunk. Több sérült ember ült ott kísérőivel. Egyenként megnéztem az arcukat.
Egy mankóval ücsörgő fiút egy hasonló korú fiatalember kísért. Testvéreknek tűntek a vonásaik alapján. A mankós srác telefonba mesélte valakinek, hogy nagyon szemetek voltak vele. Félfüllel hallgattam a már sokaktól ismert rémtörténetet arról, hogy olyat követeltek tőle, amit nem tudott, elesett, de kinevették, pokróc stílusban beszéltek vele, megalázták. Bátyja egy zsömlét felezett éppen. Gondos aprólékossággal törte ketté, összemérte a darabokat, majd a nagyobbikat öccse kezébe nyomta. Az letette a telefont, és szorongva összemosolyogtak.
Mellettünk egy vak lány egy idősebb nővel. A lány idegességében fehér botját kopogtatta ujjbegyeivel. A nő hallgatott. Majd szólították a lányt, az felállt, és a hang irányába indult a bottal. A nő összekapkodta a kabátokat, táskákat, de mire az ajtóhoz ért velük, az asszisztens berántotta a vak lányt, és az bezárult előtte. Ott állt a cuccal zavartan, tétován, nem tudva, mit tehetne. Végül jobb híján visszaereszkedett a padra.
Hátunk mögött egy középkorú asszony down-kóros fia hátán tartotta a kezét. Nyugtatóan simogatta, tekintete riadtan járt ide-oda, ugyanakkor arcán ült az elszántság, hogy bármi áron védi a fiát. A fiú egykedvűen bámult maga elé, nem mozdult. Tűrte a simogatást.
Aztán szólították sógornőmet, és mi is felugrottunk. A foglalkoztatási szakértőnél ketten vártak. A női szakértő nekem esett, hogy mit keresek itt, milyen viszonyban vagyok a vizsgált személlyel, öcsém miért van itt, ő milyen viszonyban van vele. Miért nem tud beszélni sógornőm, és vajon tud-e magyarul különben.
A férfi egy mondatban szakértette, hogy sógornőm nem alkalmas semmilyen munkára, mert nem tud beszélni, nem tud kommunikálni. Tehát munka nincs. Járadékot ne várjon, mert nincs öt év munkaviszonya. Tehát nem jár neki ellátás. Pont.
Majd kapunk határozatot, abban benne lesz minden, de ne számítsunk jóra. Mehetünk.
Ekkor már egyetlen kívánságom volt. Kikerülni a zárt ajtó mögül, a nyomasztó légkörből. Odakint friss levegőt venni, és messzire elkerülni a jövőben minden ilyen helyet.
Ahogy az ajtón kiengedtettünk, rohantunk végig a folyosón. A bejáratnál megint útunkat állta az őr.
- Hova?
- Haza - feleltem udvarias mosollyal. - Végeztünk.
Kiengedett az ajtón.
Nem tudom miért, de a kapun kilépve visszafordultam, pásztáztam a homlokzatot, a falat. Úgy éreztem, valahol ott kell lennie a feliratnak:
“A munka szabaddá tesz!"
Amikor már az utcán mentünk, öcsém megszólalt.
- Olyan volt, mint Auschwitz - mondta. Pedig saját gondolataimat nem osztottam meg vele

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=179387205543704&set=a.160771694071922 .38681.100004172770855&type=1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összemosolyogtak, aprólékossággal, foglalkoztatási, visszafordultam, értetlenkedtem, kiengedtettünk, felülvizsgálat, szívhangjaival, fenyegetőzött, munkaerőpiaci, beszélgettünk, idegességében, fellebezésnek, rémtörténetet, összekapkodta, munkaviszonya, szimpatikusak, vérnyomásával, visszamordult, asszisztensre, gondolataimat, falanszterben, várakozhatott, biztonságiőr, ujjbegyeivel, visszanéztem, kommunikálni, tréfálkoznak, kényszerülve, felugrottunk, önkéntelenül, megszeppenve, engedelmessé, odafigyeltem, összeszorult, jelbeszéddel, történetben benne, egész rendszer, facebook-on terjed, megrázó erejű, írást változtatás, behívó végzést, végzés ellen, zárt kapu, keskeny járdán, ablakhoz tereltek, őrök továbbra, siket fiút, ember várakozhatott, kártyával nyíló, ajtó mögött, nekünk kijelölt, Vagy Madáchosan,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Minden harmadik...  Szép estét kedves látogatóimna...  Reggel van  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Png rózsa csokor  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png csokor  Lóhere  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png kislány  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál  Png virág  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nevem  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sose bánj semmit  Png rózsa csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kutya  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép álmokat!  Próbálj meg ...  Mai harmónia kártyám  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Idő  Png kutya  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Alázat  Sose bánj semmit  Png rózsa csokor  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Bertolt Brecht -től idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Nevem  Png csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Szívem  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Fehér virág  Albert Einsteinről  Popper Péter szavai  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szívem  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Nem számIt  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Paul David Tripp Április 20  Mi lenne ha  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png lepke  Nagyi telefonál  Png virág  Kellemes délutánt kívánok 
Bejegyzés Címkék
történetben benne, egész rendszer, facebook-on terjed, megrázó erejű, írást változtatás, behívó végzést, végzés ellen, zárt kapu, keskeny járdán, ablakhoz tereltek, őrök továbbra, siket fiút, ember várakozhatott, kártyával nyíló, ajtó mögött, nekünk kijelölt, asszisztens kilépett, házi feladatot, sógornőm siketsége, foglalkoztatási szakértőhöz, foglalkoztatási szakértő, ajtó &#8211, asszisztensre pillantott, kilincs engedelmessé, lépcső aljában, padra mutatott, mankóval ücsörgő, hasonló korú, vonásaik alapján, mankós srác, zsömlét felezett, nagyobbikat öccse, idősebb nővel, lány idegességében, hang irányába, asszisztens berántotta, bezárult előtte, cuccal zavartan, középkorú asszony, foglalkoztatási szakértőnél, vizsgált személlyel, mondatban szakértette, zárt ajtó, nyomasztó légkörből, jövőben minden, ajtón kiengedtettünk, bejáratnál megint, kapun kilépve, munka szabaddá, utcán mentünk, összemosolyogtak, aprólékossággal, foglalkoztatási, visszafordultam, értetlenkedtem, kiengedtettünk, felülvizsgálat, szívhangjaival, fenyegetőzött, munkaerőpiaci, beszélgettünk, idegességében, fellebezésnek, rémtörténetet, összekapkodta, munkaviszonya, szimpatikusak, vérnyomásával, visszamordult, asszisztensre, gondolataimat, falanszterben, várakozhatott, biztonságiőr, ujjbegyeivel, visszanéztem, kommunikálni, tréfálkoznak, kényszerülve, felugrottunk, önkéntelenül, megszeppenve, engedelmessé, odafigyeltem, összeszorult, jelbeszéddel, testvéreknek, szakértőnél, iparkodtunk, elnagyoltam, sógornőmmel, szólították, asszisztens, megkérdezte, kisvártatva, földszintre, fiatalember, nagyobbikat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2444
  • e Hét: 12711
  • e Hónap: 23822
  • e Év: 177318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.