Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Kombucha – Az “Isteni gomba”
  2022-06-18 23:40:40, szombat
 
  Kombucha - Az "Isteni gomba"

Az élő táplálék, amely szervezetünk egyensúlyát fenntartja

A teagomba ősrégi népi- és házi szer. A kombucha teát Kínában a halhatatlanság italának nevezik. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt fogyasztása. Valójában nem tudjuk biztosan, hogy honnan származik, egy biztos, hogy a kombucha gyógyító szerként való használatának több évezredes távol-keleti hagyományai vannak. Az első feljegyzések Kínából az időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol "Mennyei teaként", sőt “Az örök élet itala"-ként említik.

Nevei: mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, Kombuchal, Gerbstoffe, Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco, Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass, Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko.

Mint látjuk, a kombucha gombának és a belőle erjesztett italnak nagyon sok neve van. Ezek közül talán legismertebb a kirgiz tea. Ez az elnevezés onnan ered, hogy egy japán hölgy kb. 60 évvel ezelőtt Kirgíziába látogatott, és megdöbbentette, hogy milyen sok, 100 évnél idősebb ember él ott. Még inkább meglepte, hogy a 80 év feletti asszonyok arcán is alig látott ráncot. Megpróbálta a titkot megfejteni, és ennek során feltűnt neki, hogy szinte minden házban (fiatalok és öregek egyaránt) naponta legalább 3 dl kombucha teát fogyasztottak.

A kombuchában található az egyik leghasznosabb méregtelenítő a glükuronsav. Vizelethajtó szerként is kiváló, különösen ödémák esetén. Élénkíti a mirigyrendszer működését. Folyamatos fogyasztása meghosszabbítja az életkort. Normál értéken stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít, oldja a stresszt. Természetes antibiotikum hatású, enyhíti a gyulladásokat, az asztmás köhögést, segít a váladék feloldásában. Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait. Tisztítja a vért, kedvező hatást fejt ki a vese, a máj, az epehólyag működésére. Anyagcserezavarok, korai érelmeszesedés, fáradékonyság, rossz koncentrációs képesség, sőt potenciazavarok esetében is jó hatású.

A Kombucha alábbi hatásait figyelték meg
Az életminőség jelentős javulása, felszabadult közérzet, tökéletes emésztés, fizikai- és szellemi frissesség. Idősebb korban javul a mozgékonyság és az aktivitás.

A kombuchagomba-teában a szervezet működését segítő sejtek milliói élnek, amelyek először a bélflórát, majd a teljes szervezetet méregtelenítik, regenerálják. A tea rendszeres fogyasztása többek között Q-10 koenzimjének köszönhetően csökkenti a ráncok képződését, segít megőrizni a fiatalságot. Megelőzi a rák kialakulását, amit szovjet rákkutatók vizsgálatai igazoltak. Szibéria legszennyezettebb területein, ahol a kálium, ólom, higany és azbesztszennyezés jelentős, találtak olyan falvakat, ahol az emberek immunisak voltak a rákmegbetegedésre, ugyanakkor a környéken országosan a legrosszabb a rákstatisztika. Solikamszk és Bereznyiki körzetében viszont nem tudtak rákos eseteket regisztrálni, a talált néhány emberről kiderült, hogy máshonnan költöztek oda. Ezen a két területen rendszeresen isszák az emberek az ún. "tea kvass"-t, vagyis a kombucha teát.

A tea gyógyítja az ízületi gyulladást, enyhíti az izomfájdalmakat, stabilizálja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosít. Oldja a stresszt, orvosolja a gyomor- és bélpanaszokat, tisztítja a vért, erősíti a vesét, oldja az epe- és vesekövet. Csökkenti a koleszterinszintet, és rugalmassá teszi a vénákat, artériákat. Segít a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Segít az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, így például az allergián. Enyhíti a menopauza tüneteit. Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.

A tea fogyasztásánál figyelni kell arra, hogy fokozatosan növeljük az adagot, mert a hirtelen elfogyasztott nagyobb mennyiség például hasmenést okozhat. Napi hat evőkanállal kezdjük. a kombuchával végzett kúra kezdetén minden kellemetlen érzés elkerülhető, ha sok vizet iszunk. Így a távozni akaró méreganyagok hamarabb kiürülnek. Csupán az első néhány napon kell óvatosabbnak lenni, de amint a szervezet megszokta, akár literszám is fogyasztható. Ha nem konkrét megbetegedésre fogyasztjuk, 2-3 dl-t ihatunk naponta: egy deciliter reggeli előtt az emésztőrendszer tisztítására, és egy-egy decilitert ebéd és vacsora után az emésztés elősegítésére. Nagyobb folyadékvesztésnél, forró nyári napokon, nagyobb fizikai megterheléseket követően, ásványvízzel fele-fele arányban hígítva, ennek többszöröse is fogyasztható. Ha konkrét betegséget akarunk kezelni, napi 3×1 dl-t ajánlunk és a javasolt időszak 3-6 hónap. 1 hónap szünetet követően újra kezdhetjük a kúrát.

A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát. Gyógyítja a keléseket, hólyagos fertőzéseket. Égési sebekre, felégésekre, nagyfokú fáradtságra, kínzó fájdalmak enyhítésére javasoljuk a pakolást, borogatást. Frissítő fürdőbe (max. 35 fokos vízbe) 2-3 l teát kell önteni. Javasolt fürdési idő 30-35 perc. Nyitott sebbe a tea ne kerüljön!

Olyankor, amikor az emberek keveset mozognak, ülő foglalkozásuk van, rendszertelenül étkeznek és sok olyan szénhidrátot fogyasztanak, amelyeknek csak kalóriatartalmuk van, de vitaminokat és ásványi sókat nem tartalmaznak, a belek eltunyulnak, oxidációs folyamatok indulnak el, amelyek a méreganyagok felhalmozódásához vezetnek, a zsírszövet lerakódásának kedveznek.

A kombucha azonkívül, hogy az intenzívebb anyagcsere miatt lebontja a zsírszövetet, a belek mozgásait is felgyorsítja, így a tápanyagfölösleg nem marad tovább a belekben, hanem kiürül. Ez az oka, hogy kombucha fogyasztásnál gyakoribb a széklet. Ha kombuchával fogyókúrázunk, akkor megmarad az evés öröme, nem kell számolnunk a magunkhoz vett kalóriákat. Egy dologra azért figyelnünk kell, a rendszeres fizikai mozgásra, mert ezzel együtt hat tökéletesen a kombucha, mint "fogyasztószer".

A B-vitamin-komplexet "szellemi vitaminnak" vagy "energia vitaminnak" is nevezik. Mivel a kombuchagomba-tea teljes és tökéletes B-vitamin-komplex forrás, ezért a szellemi munkát végzőknek és a stresszes körülmények között élőknek különösen hasznos a rendszeres fogyasztása. A kombucha javítja a tápanyag felszívódását és felerősíti az anyagcsere lebontási folyamatait. Ennek az eredménye, hogy a zsírszövet természetes módon elég. A jobb anyagcsere folytán az energiaforrások hatékonyabb kihasználása válik lehetővé. Többlet energiát ad azáltal, hogy az energiakészletünk jobban hasznosul.

A legfontosabb hatóanyagok és hatásaik
Tejsav: a belek pH-jának fontos szabályozója.

Dextrogyral: rákellenes vegyület. A kötőszövetnek van rá szüksége, hogy a rákos burjánzást megakadályozza. A papayás K-teában megtalálható még a longicin és a goniothalamicinone, ezek a rákos sejtek bizonyos csoportjainak szelektív sejtmérgei, a hasnyálmirigy rákos megbetegedése esetében például milliószor hatékonyabb, mint a jelenleg használt adriamycin.

Glükuronsav: a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a szervezet számára káros mérgekhez, legyen az környezeti vagy metabolikus eredetű. Ha a mérgek egyszer már hozzákapcsolódtak a glükuronsavhoz, akkor már nem kerül vissza a szervezetbe, hanem kiválasztódik a vizelettel és verejtékkel. Egy megfelelő mennyiségű glükuronsavat termelő egészséges máj kritikus állapotba kerül, ha hirtelen a környezetből vagy a dohányzás, szeszes ital, antibiotikumok, kábítószerek, gyógyszerek lebontása során nagyobb mennyiségű mérget kap feldolgozásra. Akárhogy is nézzük, fájdalmasan nyilvánvaló, hogy a máj méregtelenítését a modern életvitel mellett támogatni kell. Ebben pedig a kulcsszerepet játszó glükuronsav pótlása áthidalhatatlannak tűnik. A kombucha pótolhatatlannak látszik ennek a kérdésnek a megoldásában, ugyanis egy liter kombucha teában a glükuronsav és származékainak a mennyisége meghaladja a 25 grammot. Ez az eddig ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között. Vagyis: méregtelenítésre a legjobb.

Hialuronsav: az immunválaszok szabályozásának magas szintű képviselője. Először a szem csarnokvízéből különítették el. Fontos biológiai szerepe van: a kötőszövetek gélszerű alapanyagának jelentős része hialuronsav. Nagy viszkozitása folytán az ízületek működésénél a "kenőanyag" szerepét tölti be.

Chondroitinszulfát: fontos poliszacharid, a porc, az ín, a szemben lévő folyadék fontos alkotórésze, a vér alvadását gátló termékre, a heparinra is hatással van

Ezt "A kombucha haszna" listát Beverly Ferguson állította össze. Az egész világból 700 embernek a tapasztalatait és híradásait gyűjtötte össze, akik a Kombucha levelező listán naponta megbeszélik kombuchas tapasztalataikat. Itt ennek a kérdőíves felmérésnek az eredményeit olvashatják. A kombuchával elért eredmények (haszon) az emberek személyes megfigyeléseire alapulnak, azért ezeket nem lehet általánosítani. Az eredmény mindenkinél másban nyilvánulhat meg.

Remek ital
Igen megjavítja az ember közérzetét
Erősebb haj
Energiaszint emelkedése
Segített osteoarthritis esetén
Óriási beszédtéma!
Segített asztmánál
Nagyon érdekes emberekkel ismerkedtem meg általa
Stressz ölő
Nyugtató
Növekedett a potencia és a libidó
Szabályozta a bélműködést
Gyógyította a Candida burjánzását
Segítette az emésztést - különösen tejérzékenységnél
Igen jóízű (az ember többé nem szeretne lemondani a kombucháról)
Megszüntetette vagy csökkentette a lázhólyagokat
A lábak vérellátása javult a vénákban
A bőr kitisztult és szebb lett
Jó hajöblítő
A fájdalmas menstruációs görcsöket megszüntette
Kiválóan alkalmas arcmaszknak
Segített a köszvényes panaszaimnál
Csökkentette és stabilizálta a vérnyomást
Megakadályozta és gyógyította a hólyagfertőződést
Enyhítette a carpal tunnel szindrómát
Meggyógyította a furunkulusokat és a staphylo fertőzést a bőrön
Megakadályozta a gyulladásos keléseket a szájban
Segített ekcémánál és pikkelysömörnél
Háztartási tisztítóként is lehet alkalmazni: eltünteti a zsírfoltokat, tisztítja a sütőt, fürdőszobacsempét, ablakot, réztárgyakat
Gyorsabban nőtt a haj és a köröm
Növelte az energiát
Megszüntette a lábujjak gombásodását
Nagyon kellemes érzést nyújtott: a jó közérzetet!
Segített egy korosodó asszonynak, hogy fiatalabbnak érezhesse magár és fiatalosabban nézzen ki
Segített az arthritis-ben szenvedőkön
Méregtelenítette a szervezetet
Enyhítette a leégést
A méhcsípések okozta fájdalmat és duzzanatot megszüntette
Néhányan arról adnak hírt, hogy alkohol utáni vágyuk csökkent és kevésbé érzik magukat feszültnek
Legyőzte az influenzát és megfázásokat
A berepedezett ajkak sokkal gyorsabban meggyógyultak, ha kombuchával beecsetelték
Kombucha gombával minden lehetséges panaszra lehetett borogatást készíteni
Ősz haj néhány embernél visszanyerte eredeti színét
Javult a látás

Az ember szervezetében szimbiózisban élő közel 400 féle baktériumtörzs állapota a legközvetlenebbül hat egészségünkre. Ezek az élő, jótékony mikroorganizmusok, a bélflórát alkotó probiotikumok, szervezetünkben egyensúlyi állapotban vannak, amelyet külső hatások révén könnyen felboríthatunk. Ezek közül a legjelentősebb tényező az élő táplálékok hiánya étrendünkből, az antibiotikumokkal szennyezett étkek, gyógyszerek fogyasztása, a kemoterápia, a radiológiai kezelések és a stressz. Az egyensúly felborulásának következményeként néhány káros baktérium, vagy gomba elszaporodhat a jótékony baktériumok kárára, amelynek jelei a táplálkozást követő gyengeség, puffadás, felszívódási problémák, emésztési zavarok, állandó fáradtság, az ellenálló képesség csökkenése, bőrproblémák, hajhullás, korpásodás és az allergiás reakciók. A Candidás fertőzések kialakulásának oka, hogy a szervezetbarát élő baktériumok lassan kipusztulnak és helyüket a kórokozók foglalják el. Az immunanyagok 70%-át a bélflóra termeli, ennek károsodása súlyosan veszélyezteti immunrendszerünk normális működését. A megsérült bélflóra regenerálását probiotikus tejsavbaktériumokkal támogathatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A koriander gyógyhatásairól
  2022-06-18 23:38:11, szombat
 
 



Koriander (Coriandrum sativum)

A koriander szépen hangzó nevét a latin elnevezéséből kapta. Népies neve: bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű. 60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.

Az óegyiptomiak már háromezer éve foglalkoznak a koriander termesztésével, és a boldogság fűszerének tartották, mert szerelmi serkentőnek is bevált. Az elhunyt fáraók mellé is elhelyezték, hogyha szükség lenne rá a túlvilágon, ne legyen hiány belőle. A rómaiak és a görögök boruk ízesítésére használták, a kínaiak halhatatlanságot elősegítő erőt tulajdonítottak neki, a zsidók a húsvéti szertartáson alkalmazták. Állítólag lényeges alkotóeleme volt a szerelmi bájitaloknak. Az indiaiak gyakran alkalmazták a szülés megkönnyítésére, valamint, ha valakit bélgörcs, székrekedés kínzott. A nők szintén gyakran használták, mert úgy hitték, hogy a koriander által könnyebben megfogannak. Angliában kandiscukorral bevont koriandermagot rágcsáltak étkezés után, hogy csökkentsék a puffadást. Likőröket is ízesítettek vele, valamint pipadohányokat is. A legtöbb fűszerhez hasonlóan a koriander is kedvezően hat az emésztésre, emésztést elősegítő hatása jól ismert, segít a hasmenésnél, székrekedésnél, puffadásnál, hányingernél. Megszüntetheti a kóros étvágytalanságot, a keleti orvosok pedig vérhas esetén gyógyítottak vele. Ha étkezés után rágcsálunk koriandermagot, az megállíthatja a csuklást.

Hatóanyagai: illóolajat, zsírosolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz.

Hatásai: Megelőzi a gyomor- és bélgázosságot, segít az emésztési zavarokban. Magja és levele segít legyőzni a nagyobb étkezések utáni álmosságot. Emésztést rendben tartó hatása miatt segíthet az emésztési zavarok okozta fejfájásokban is. Levele és magja csökkenti a feszültséget és csillapítja a fájdalmat. A régi arab orvoslás szülési fájdalmak csökkentésére is használta. A magjában lévő illóolajok antibakteriális hatásúak. Különösen a gyomor-bél csatornában hatásos baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. Fokozza az immunrendszer működését. A koriander magjából készített forró tea elősegíti a hurutos betegségek gyógyulását, csökkenti a lázat. A kiütéses fertőző betegségekben, például kanyaróban, bárányhimlőben elősegíti a bőrkiütések megjelenését.

A koriander gyógyhatásáról már eleink is tudtak, s ma - más gyógynövényekhez hasonlóan - hazánkban is kezd ismertté válni.
Fokozza a gyomornedv-elválasztást, ezzel étvágyat csinál, és puffadás esetén enyhe görcsoldó hatása is ismert. Vérkeringést serkentő hatása kiváló, ezért előszeretettel alkalmazzák köszvénynél, reumánál, fájó ízületeknél. Nagyon jó görcsoldó hatása van, ezért segít a légzés szabályozásában és a fájdalomcsillapításnál. Remek méregtelenítő, segít eltávozni a lerakódott méreganyagoknak. Serkenti az egész test működését, növeli az alacsony energiaszintet. Európai orvosok gyakran kezelik vele a migrének egyes fajtáit, és mivel ösztönzi a mirigyrendszer működését, ezáltal az ösztrogéntermelést, nőknél segíthet a menstruáció rendszerességében, valamint a klimax idején csökkenti a kellemetlen fizikai tüneteket. Használják szépségápolásban, mivel fokozza a vérkeringést, jó hatású az anyagcsere miatti bőrproblémák, és a narancsbőr kezelésénél. Serkenti a központi idegrendszert úgy, hogy közben ellazítja és lecsendesíti az érzelmeket, elmulasztja a szorongást, a feszültséget. Segít nagy traumáknál, megrázkódtatásnál. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást, jó hatással van az impotenciára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kurkuma gyógyhatásairól
  2022-06-18 23:34:21, szombat
 
 


Kurkuma (Curcuma longa)

Dél-Ázsiában honos fűszernövény, a gyömbérfélék családjának tagja. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában, Indonéziában. Mérsékelt égöv alatt nem termeszthető kertben. Évelő növény, a föld felett mintegy 90 cm magasra nő, levelei nagyok, a lilioméhoz hasonlóak, sárga tölcséres virágai egyetlen központi virágszáron helyezkednek el. A gyömbérfélék családjába tartozó növény, szintén a gyökerét használják.

A kurkuma a hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ajurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. De már i. e. 600-ban Asszíriában is feljegyezték jótékony hatásait. Az ókor leghíresebb görög orvosa, Dioszkoridész ugyancsak megemlíti.

A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.

Magát a fűszert a sárga színű gyökértörzsből nyerik, amit méregmentes sárga festékanyaga (kurkumin) miatt “indiai sáfránynak" is neveznek. A kurkuma az európai konyhakultúrában viszonylag új keletű, hazájában, Indiában viszont évezredek óta ismerik és használják. Sokáig a jómód jelképének tartották és ennek megfelelően az egész test megtisztítását várták tőle. Orvosilag emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használták.

Hatóanyagai: Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható, fő hatóanyaga, a kurkumin révén. Található még benne: curcuminoid, diaril-heptan, diaril-pentan, illóolaj, arabinogalactan.

A vizsgálatok szerint a szervezetre gyakorolt hatásai:

erősíti az epehólyagot
gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkentik a trombózisveszélyt
serkenti a zsíranyagcserét (valószínűleg a súlycsökkenést is)
koleszterincsökkentő hatású
javítja a látást
fájdalomcsillapító
véralvadásgátló, gátolja az érelmeszesedés kialakulását
javítja az emésztést, oldja a bélgörcsöket
serkenti az epe kiválasztását, a máj működését
véd a fekélyek kialakulása ellen
gyulladáscsökkentő
hatásos a kórokozók ellen
védi az ízületeket

A kurkuma nem épül be a szervezetbe, nagyon élénk tisztító hatása van. A legfrissebb amerikai vizsgálatok szerint a kurkuma - az indiai curry fűszerkeverék egyik összetevője - fékezi a rosszindulatú bőrrák sejtjeinek kifejlődését, sőt kedvez azok eltűnésének is. A vizsgálat eredményei egy rákbetegséggel foglalkozó amerikai folyóiratban jelentek meg.

A kurkuma oxidáló és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert fűszer. Az elmúlt években egyre több vizsgálatot végeznek világszerte, amelyek azt sugallják, hogy e fűszer legyőzheti a rákos sejteket. A kurkuma daganatellenes képességét eddig csak a mellrák esetében figyelték meg. A legfrissebb vizsgálat azonban megerősítette azt a feltételezést, hogy a fűszer a bőrrák esetében is kifejezetten kedvező hatással bír. A vizsgálat egyértelműen azt mutatja, hogy a kurkuma a bőrrák növekedésének gátlója, illetve a rákos sejteket önmaguk megsemmisítésére ösztönzi.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A lenmag gyógyhatásairól
  2022-06-18 23:32:03, szombat
 
 



Lenmag (Linum usitatissimum L.)

Népies nevei: házi len, kultúrlen, termesztett len. A lenfélék családjába tartozik. A növény rostjáért és olajos magjáért termesztett, 30-80 cm magas, egyéves, kék virágú. Kevesen tudják, hogy nem csak haszon-, hanem gyógynövény is. Csak Közép-Európában termesztik. A növény sárgásbarna olajos magjai toktermésben fejlődnek. A magok tojás alakúak, laposak, fényes barna színűek, 5-6 mm hosszúak, az egyik végükön hegyesek.

Már a közép-kőkor ember számára is ismert volt hasznossága. A lent rost- és olajnyerésre használták. Erre következtetnek a svájci cölöpépítményeknél talált leletekből. A len termelésre már a Kr. e. XIV. századból vannak bizonyítékok; az egyiptomi sírkamrákban találtak lenmagokat a halottaknak adott útravalóként. Hippokratész (Kr. e. 500 körül) említi először a lenmagot hurut, testi fájdalmak és hasmenés elleni gyógyszerként. A Paracelsusnak is nevezett Theophrastus von Hohenheim (1493-1541) ingerenyhítő köhögés elleni szerként említi a lenmagnyákot. A lenmag alkalmazása a népi gyógyászatban Hieronymus Bockra vezethető vissza, aki a lenmag orvosi alkalmazásáról igen részletesen beszámol

Hatóanyagai: Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, alybdenum, króm stb. Található benne értékes zsírsav.

A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral. A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.

Serkenti az agyműködést: A test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Ízületi gyulladás: Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve az összes autoimmun betegségek okozta ízületi gyulladást hatékony csökkentéséhez járul hozzá.

Bronchitis, tüdő görcsös összehúzódása: A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed-liter forró vízbe, tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz. A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítőleg, hanem a tüdőre is.

Ekcéma: A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára hat gyógyító hatással. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok képződése ellen: Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyasszunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát az említett módon készítsük el. Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély: A gyomorsav termelésére hat jótékonyan a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájdalom: A sportolók, vagy azok, akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, izmokra jótékony gyógyírt találnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el. Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok: A prosztata gyulladás egyik fő gyógyítójának tartják a tökmagot. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos, a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák: A rákos megbetegedés egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek. Kanadai kutatók meglepő eredményekről számoltak be a mellrák elleni küzdelemmel kapcsolatban. Felfigyeltek arra, hogy a lenmag segít a mellrák leküzdésében. A mellrákban szenvedő nőknél lenmagot tartalmazó péksütemények rendszeres fogyasztásának hatására jelentős mértékben csökkent a tumor növekedése, sőt sok esetben a daganat zsugorodni kezdett. A kutatók szerint ezt a hatást korábban állatkísérletekben is sikerült kimutatni. Prof. Donald Brother szerint az lenne a legoptimálisabb, ha a lenmag a rák megelőzésében is segítene. A kanadai tanulmány során első ízben sikerült tudományosan igazolni, hogy rosszindulatú daganatok élelmiszer fogyasztásának hatására fejlődtek vissza.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés: A szív működésére is gyógyítólag hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek: A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés, bélműködés: Azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk. A lenmag megduzzad a bélben, ami tágulási ingert vált ki, ez aktivizálja a bélmozgást, és ez székeléshez vezet. Nagyon hasznos a rehabilitációban is, például agyvérzés után, vagy nagyobb műtétek után, lábadozáskor, amikor is nem szabad a szervezetet nagyobb erőkifejtésnek kitenni.

Rovarcsípés: A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk, akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép képes kiszívni minden mennyiségű mérget a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek: A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ligetszépe mint gyógynövény
  2022-06-18 23:28:55, szombat
 
 



Ligetszépe (Oenothera biennis L.)
Észak- amerikai eredetű, Magyarországon meghonosodott növény. Megtalálható töltések mellett, ugarokon. Többnyire évelő, 1,5-2 m-re is megnövő lágyszárú növény. Levelei átellenesek, pálhásak, füzérszerű virágzata 2-3 cm-es vajsárga vagy aranysárga virágokból áll. Virágzás: június-szeptember. Termése 4 kopácsú tok, apró, szögletes, barnás-fekete magvakkal. A virágzása pontosan, akkor történik, amikor a Nap utolsó sugarai is eltűnnek a horizonton. Érdemes a néhány percig tartó nyílási folyamatot megnézni. Először a csészecimpák csapódnak hirtelen hátra, majd a szirmok többszöri hirtelen, gyors szaggatott mozdulatokkal kicsavarodnak és kiterülnek. A virág csak 1 napig “él", majd elhervad.

Hatóanyagai: szterol, gyanta, nyálka-heteropoliszaharid, cserzőanyag, fenolkarbonsavak, flavonoidok. A vöröslő ligetszépe magja esszenciális zsíros olajokat (gamma-linolénsav), keményítőt, fehérjeanyagokat tartalmaz. A gamma-linolénsav az emberi szervezet számára létfontosságú prosztaglandin prekurzora.

Hatásai: Gátolja a vérlemezkék aggregációját, javítja a koszorúér keringését. Elősegíti a bőr megújulását. A menstruációs és klimaxos panaszokat enyhíti. Érrendszeri betegségek és menstruációs panaszok gyógyítására alkalmazzák.

Javier Menéndez, egy chicagói kutatóintézet molekuláris biológiával foglalkozó tudósa együttműködve Ramón Colomerrel, a katalán Rákkutató Intézet orvosával megállapította, hogy az apró, sárga virágú növény olaja védőfunkcióval bír többfajta tumor esetében.

A Journal of the National Cancer Institute című újságban publikált tanulmányban a kutatók leírták, hogy emberi rákos sejtek tenyésztésekor bukkantak rá a gamma-linolén savra, mely 50 százalékos hatékonysággal gátolja egy rákkeltő gén tevékenységét, mely agresszív szerepet játszik a mell-, petefészek- és gyomordaganat kialakulásában.

Egyéb felhasználás: A kozmetikában száraz, gyulladt bőr ápolására alkalmazzák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A savas reflux megszüntetéséért
  2022-06-18 22:54:51, szombat
 
  Zöld leveles zöldségek, banán és zöldbab a savas reflux megszüntetéséért.

Sokan szenvednek savasreflux-betegségben. A beteg nagyon kellemetlennek érzi, hiszen sok esetben már azt sem tudja, hogy milyen ételektől és italoktól tartózkodjon, azt viszont nagyon jól tudja, hogy ezek a kellemetlen tünetek pontosan hol is jelentkeznek. A savas refluxban szenvedő betegek arról számoltak be, hogy a kellemetlen tünetek - többek között az égő érzés - még a mellkasban is megjelenhetnek. A szájüregben a savanyú, savas érzés megjelenése is jellemző lehet. És sok esetben még a légzés és a zavartalan alvás is nehézkessé válik.

Milyen szituációk, dolgok játszanak kulcsszerepet a savas reflux kialakulásában? Például a magas zsírtartalmú, sült ételek, a savas táplálékok, a dohányzás, a mértéktelen étkezés, egyes gyógyszerek és a fűszeres ételek.

Léteznek azonban olyan ételek és italok, amelyek jelentősen csökkenthetik a savas reflux sok esetben kellemetlen és zavaró tüneteit. Az egyik ilyen ital nem más, mint a kókuszvíz, amely gazdag forrása az elektrolitoknak, amelyek nagy szerepet játszanak a szervezet pH-értékének szabályozásában és savas reflux megszüntetésében.

A növényi tejek is sokat segíthetnek a savas reflux tüneteinek csillapításában. A mandulatej lehet az egyik legjobb alternatíva, mivel lúgos hatással rendelkezik, emiatt is csökkenti a gyomor savasságát és ily módon enyhíti a savas reflux kellemetlen tüneteit.

A rendszeres kávéfogyasztás, illetve a koffeinben gazdag teák is okai lehetnek a savas reflux tüneteinek felerősödésében. Azonban léteznek koffeinmentes gyógynövényteák, amelyek éppen ellenkezőleg hatnak, azaz nagy szerepet játszanak a negatív szimptómák enyhítésében. Ezek a következők: gyömbértea, kamillatea és édesgyökértea.

Egyes gyümölcsök is fokozhatják a savas reflux tüneteit, például a citrusos gyümölcsök. Ellenben vannak olyan gyümölcsök, amelyek csökkentik ezeket a szimptómákat. Ebbe a csoportba tartozik a banán és a görögdinnye. Ráadásul a banán gazdag forrása a magnéziumnak, amely segít a sav ,,lekötésében", azaz a gyomorsav semlegesítésében.

A gyomorsav csökkentésében a zöld leveles zöldségek is kulcsszerepet tölthetnek be. Ide tartozik a brokkoli, a spárga. Hüvelyesek közül pedig a zöldbabnak van ilyen csodálatos gyógyhatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Anyagcserét fokozó táplálékok
  2022-06-18 22:17:29, szombat
 
  Mindannyian arra vágyunk, hogy ideális testsúllyal rendelkezzünk, azonban a sportos alakért meg kell küzdeni. Egyes táplálékok is segíthetnek, hogy kicsit jobban felpörögjön az anyagcserénk és ezzel a fogyás is beinduljon. Sok esetben ugyanis éppen az a gond, hogy az anyagcsere lelassul, és ezért nem tudunk lefogyni. Ez a probléma legfőképpen idősebb korban jelentkezik és főleg a nőket sújtja. A menopauza szakaszában ugyanis egyre nehezebben lehet megszabadulni a felszedett plusz kilóktól.

Amikor fogyni szeretnénk, a legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy nem eszünk eleget, azaz koplalunk. Mi is történik a szervezetünkben, ha nem eszünk eleget? A szervezet ilyenkor éhezik, így tartalékolni kezd. Azaz ilyenkor csak nagyon kevés kalóriát éget el a testünk, ráadásul zsírt tartalékol, így nem hogy fogynánk, még hízhatunk is. Ezért a megoldás semmi esetre sem az, hogy nem eszünk, hanem az a legfontosabb, hogy tápláló ételeket fogyasszunk.

Nagyon lényeges, hogy jódban gazdag ételeket is együnk, hiszen ez az alapja a pajzsmirigy egészséges működésének. Ha a pajzsmirigy jól működik, akkor az anyagcserénkkel sem lesznek gondok, elegendő kalóriát éget a szervezet. A pajzsmirigy szabályozza az étvágyat is, ezért nagyon lényeges, hogy a pajzsmiriggyel ne legyen probléma. A legtöbb ember nem fogyaszt elegendő jódot, pontosabban olyan táplálékokat, amelyek jódban gazdagok, mint például a jódozott só, a tojássárgája vagy a halak, mint például a tőkehal.

A hüvelyesek is segítenek a normál anyagcsere fenntartásában. Sok rostot tartalmaznak, amelyek könnyen eltelítenek és csökkentik az étvágyat. Ebbe a csoportba tartozik a bab, a lencse és a borsó.

A folyadékfogyasztás, pontosabban a vízivás is nagyon lényeges, hiszen kiemelt szerepe van az anyagcsere fokozásában. A víz segít a kalóriaégetésben, a zsírégetésben, nem mellesleg könnyen eltelít, így csökkenti az étvágyat.

A kalciumról mindenkinek a csont egészsége jut eszébe, pedig a kalcium ennél sokkal többet tud, például nagy szerepe van az anyagcserében, annak helyes működésében. A kalcium is a segítségünkre lehet a zsírégetésben, éppen ezért lényeges, hogy kalciumban gazdag táplálékokat is fogyasszunk, mint például brokkolit, tejet, tejtermékeket, lazacot és egyéb halakat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A fogyást segítő fűszerek
  2022-06-18 22:15:16, szombat
 
  A fogyást segítő kömény, gyömbér, kurkuma és fahéj

A fogyásban természetesen nemcsak egyes gyógynövények, hanem a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás lehet még a segítségünkre. Mutatunk is néhány gyógynövényt, amelyek nagyon eredményesek lehetnek a testsúlycsökkentésben.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a görögszéna. Ez a gyógynövény az étvágy szabályozásában játszik jelentős szerepet. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor kevesebbet fogunk enni, aminek következtében a hőn áhított fogyás is meg fog indulni. A görögszéna fokozza a teltségérzetet és még az éhségérzetet is minimalizálni tudja.

A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületben gazdag, amelynek rendszeres fogyasztása azért is javasolt, mivel sokféle egészségügyi előnnyel rendelkezik. Többek között fokozza az anyagcserét és segít a kalóriaégetésben is. A kapszaicin a ghrelinszintet is csökkenteni tudja, amely az éhség szabályozásában aktívan résztvevő hormon.

A gyömbér szintén a segítségünkre lehet a fogyásban, ugyanis növeli az anyagcserét és fokozza a zsírégetést is. A fogyást oly módon is megtámogatja, hogy csökkenti a zsírfelszívódást és az étvágyat is.

A ginszeng segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, emellett még a fogyásban is számíthatunk rá. A zsírfelszívódást gátolja, és ily módon küzd nagyon eredményesen az elhízás ellen.

A kurkuma egyik bioaktív hatóanyaga a kurkumin, amely aktívan részt vesz nemcsak a gyulladás csökkentésében, hanem a fogyásban is. A kurkuma csökkenteni tudja a testzsírt és ezáltal testsúlycsökkenést eredményez.

A fekete bors egy piperin nevű vegyületet tartalmaz, amely szintén aktívan hozzájárulhat a fogyáshoz. A piperin nem a zsírsejtek felszívódásában lehet a segítségünkre, hanem a zsírsejtek képződésének megakadályozásában.

A fahéj segít a vércukorszint stabilizálásában, ily módon csökkenti az étvágyat és az éhségérzetet. A fahéj az olyan emésztőenzimek termelődését is csökkenti, amelyek lassítani tudják a szénhidrátok lebomlását.

A köménnyel kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy nagyon hatékonyan tudja csökkenteni a testzsírt, illetve a testsúlyt is.

A kardamomra is számíthatunk, ha fogyni szeretnénk. A gyógynövény ezen felül a hasi zsír csökkentésében is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Az omega-3 hiányának tünetei a testen
  2022-06-18 22:11:54, szombat
 
  Így mutatja a test, ha több omega-3 zsírsavra van szüksége - A bőr és a haj is megváltozik, ha nincs belőle elég.
Ha ezeket a változásokat, tüneteket veszed észre a bőrödön, a hajadon és a körmödön, érdemes omega-3 hiányra gyanakodni.

A bőr és a haj külső ápolása rendkívül fontos, ám a belső táplálásra is oda kell figyelni. Egyes tápanyagok, például az omega-3 zsírsav alacsony bevitele ugyanis látható, kellemetlen problémákat okozhat az arcon, valamint a frizurán egyaránt.

Vannak olyan tünetek, melyek, ha semmilyen krémre nem múlnak, azt jelezhetik, hogy többre van szüksége belőle a testednek. Sorra vesszük, mire érdemes odafigyelni.

Az omega-3-hiány tünetei
Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. A szervezet néhány kivétellel nem képes őket előállítani, így a napi bevitellel kell biztosítani belőlük a szükséges mennyiséget. A sejtmembránok alkotóelemei, elősegítik az immunrendszer, a tüdő, a szív- és érrendszer, valamint az endokrin rendszer működését. Ha nem jut belőlük elegendőhöz a test, az egy idő után észrevehető tüneteket produkál.

Jellemző ilyenkor a fokozott szorongás, az ízületi fájdalom vagy merevség, az állandó fáradtság, a szemszárazság, de koncentrációs és alvási zavarok is megjelenhetnek. Mindezek mellett pedig a bőr, a haj és a köröm is megmutatja a hiányt.

Száraz, irritált, pattanásos bőr
A bőr érzékennyé, szárazzá és irritálttá válik, előfordulhat, hogy gyakran kipirosodik, sőt pattanások is megjelenhetnek rajta. Ez a tápanyag ugyanis nélkülözhetetlen a bőr védekezőképességének megfelelő működéséhez, megakadályozza a nedvesség elvesztését, ha azonban nincs belőle elég, akkor elveszíti teltségét, hidratáltságát, és problémásabbá válik. Mindemellett pedig gyulladáscsökkentő hatásai miatt segít felvenni a harcot az aknéval is.

Töredező, korpás haj
Nemcsak a bőr feszességét, hanem a haj nedvességtartalmát, egészségét is segítenek megőrizni az omega-3 zsírsavak. Ha alacsony a szintjük a szervezetben, akkor a hajszálak gyengévé, töredezetté, élettelenné válnak, hullani kezdenek, a fejbőr pedig érzékeny lesz, és korpásodni, hámlani kezd. Gyakran ezek az első jelek, amik megmutatkoznak ilyenkor.

Körömproblémák
A körmökön is észrevehető változások következnek be alacsony omega-3-szint esetén. Gyengék, puhák, töredezettek lesznek, de az is gyakori jelenség, hogy feljön a felső rétegük, és hámlani kezdenek.

Miben van omega-3?
A hiány orvoslására léteznek vitaminkészítmények, melyekből fontos, hogy jó minőségűt válasszunk, de a legjobb, ha étkezéssel visszük be a szükséges napi mennyiséget. Érdemes több lazacot, tonhalat, szardellát, makrélát, diót, mandulát, lenmagolajat, kelbimbót, kelkáposztát, spenótot, olívaolajat és szójababot fogyasztanunk. Az ajánlott napi beviteli érték egyébként egy átlagos felnőtt számára 1,5-2 gramm.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A szív támogatása cukorbetegség esetén
  2022-06-18 22:00:25, szombat
 
  Sokan tisztában vannak azzal, hogy a cukorbetegség sokféle szövődménnyel járhat együtt. Az egyik ilyen szövődmény a szív- és érrendszeri megbetegedés. A cukorbetegek esetében jelentősen megnő a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

Az egyik kockázatai tényező a magas vérnyomás. Magas vérnyomás esetén az artériákban és a vérerekben megnő a véráramlás ereje. Ilyenkor a vér nagyobb erőt fejt ki az erek falára és ez nagy terhet ró a szívre. Ez viszont jelentősen megnöveli a szívroham, a stroke, a szembetegségek és a vesebetegségek kialakulásának esélyét.

A magas vérnyomás csökkenését először megpróbálhatjuk természetes módszerekkel, életmódbeli változtatásokkal elérni. Ha azonban sehogy sem akarnak az értékek lejjebb menni, akkor mindenképpen el kell fogadni az orvos által előírt terápiát, mivel a kezeletlen vérnyomás rendkívül veszélyes.

A koleszterin mindenki szervezetében, vérében jelen van, a máj termeli. Kétféle koleszterin létezik, a jó, vagyis a HDL-koleszterin és a rossz, azaz az LDL-koleszterin. Ez utóbbi megtapad az artériák falán és ott plakkot képez, ezzel pedig ismét csak megnövekszik a stroke és a szívroham kialakulásának kockázata. A HDL-, vagyis a jó koleszterin segíti eltávolítani a nagy mennyiségű LDL-koleszterint a vérerekből.

Hogyan védhetjük ki cukorbetegként a szívbetegséget? Rendszeres és közepes intenzitású testmozgással: hetente 150 percnyi testmozgás javasolt.

A szívbetegség megelőzéséhez nagyon lényeges, hogy ha túlsúllyal küzdünk, akkor megszabaduljunk a súlyfeleslegtől. Ezt egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással el is érhetjük.

Tartsa normális tartományban a vérnyomását, a koleszterinszintjét és a vércukorszintjét. Ehhez az egészséges táplálkozás is aktívan hozzájárulhat, mint például a telítetlen zsírokból, a teljes kiőrlésű gabonákból, a halakból, a zöldségekből és a gyümölcsökből álló étrend. A rostfogyasztás is nagyon lényeges, hiszen a rendszeres rostfogyasztás nemcsak az emésztőrendszert védi, hanem a felesleges koleszterint is segít kiüríteni a szervezetből.

Ha nem tudja, hogy milyen lépéseket kell még tennie cukorbetegként a szívproblémák megelőzése érdekében, mindenképpen kérje ki a kezelőorvosa tanácsát!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4818
  • e Hét: 21485
  • e Hónap: 52971
  • e Év: 257672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.