Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Memóriafokozók és agyi egészséget javítók
  2022-06-08 17:15:58, szerda
 
  Az agyunk nem marad ugyanabban az állapotban és formában az idők végezetéig, vagyis addig ameddig megöregszünk. Folyamatosan zsugorodik, azaz csökken a mérete és minél kevesebbet foglalkozunk a fejlesztésével, annál nagyobb lesz az esélyünk a neurodegeneratív betegségek kialakulására. Ha meg akarjuk előzni a demenciát vagy más agyi betegségeket, akkor tennünk is kell annak érdekében lépéseket. Most néhány remek tippet olvashat, hogyan őrizheti meg az agy fiatalságát és fittségét.

Az agyi egészség megőrzésében nagyon sokat segíthet, ha rendszeresen táncolunk, a tánc ugyanis segít integrálni az agynak azokat a részeit, amelyek lehetővé teszik az egyensúly fenntartását. A tánc ezen kívül hatással van a kognitív képességekre és funkciókra, azaz javítja azokat, valamint segítséget nyújt a megfelelő fókusz és figyelem kialakításában is. Ez utóbbi pozitívumokat főleg azoknál az idősebb személyeknél tapasztalták meg, akik enyhe kognitív károsodásban szenvedtek.

A fizikai aktivitás több ok miatt is pozitívan hat az agy egészségére. A rendszeres testmozgás ugyanis az agyi aktivitást is fokozza, azaz segít a jobb tervező- és szervezőkészség, illetve a jobb döntéshozatal kialakításában. A mozgás növeli a pulzusszámot, több oxigént juttat az agyba, ez pedig javítani tudja az információ feldolgozását.

A rendszeres mozgás növeli a hipokampusz méretét is. Ez az agy olyan területe, amely részt vesz a memória és a tanulási képességek kialakulásában. A fizikai aktivitás lehetővé teszi, hogy jobb kapcsolat, kommunikáció jöjjön létre az agy sejtjei között, ez pedig segít a hormonok felszabadításában, illetve az új sejtek növekedésében. A testmozgás csökkenti a stresszhormonok szintjét is, ami szintén segíti a hipokampusz növekedését.

A puzzle nemcsak egy szórakoztató tevékenység, hanem az agyi képességeket is javítja, mégpedig a tanulást és a megértést. A puzzle ezen kívül javítja a kéz- és a szemkoordinációt is.

A meditáció nemcsak a tanulást és a memóriát fejleszti, hanem az érzelmek szabályozásában és az információk feldolgozásában is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vesekő ellen
  2022-06-08 17:13:09, szerda
 
  Természetes megoldások vesekő ellen - zeller, citrom, almaecet, gránátalma

Napjainkban nagyon sokan szenvednek a vesekő problémájától. Az egyik kiváltó ok nem más, mint a dehidratáció és a kiszáradás. Ezeket a problémákat az okozza, ha valaki nem iszik elegendő vizet vagy nem fogyaszt elegendő vízben gazdag zöldséget és gyümölcsöt.

Léteznek olyan betegségek, amelyek fokozzák a vesekő kialakulásának a kockázatát, ilyenek például a húgyúti fertőzések.

Ahhoz, hogy elkerüljük a vesekőproblémát, nagyon lényeges, hogy megfelelő étrendet kövessünk. A zellerszár és a zellermag rendszeres fogyasztása nemcsak a vesék egészségét védi, hanem megakadályozza a vesekő kialakulását is.

Az alma gazdag forrása a rostoknak, ami nemcsak az emésztőrendszernek tesz jót, hanem a vesék munkáját is megtámogatja, hiszen a rostokkal együtt sok méreganyag is eltávozik a szervezetből.

Ha már kialakult a vesekő, akkor pedig készíthetünk a szent bazsalikom leveleiből ízletes teát, amely a vesekövek okozta fájdalmakon enyhíthet. A szent bazsalikomból készült tea segíthet a megfázás és az influenza megelőzésében, de a mentális éberség javításában is a segítségünkre lehet.

A vesekő természetes úton történő eltávolításában a vesebab lehet a segítségünkre. Előző este áztassunk be vesebabot, majd forraljuk egy-két órán keresztül, ezt követően pedig hűtsük le a folyadékot, aztán fogyasszuk el.

B-vitaminok közül a B6-vitamin lehet a segítségünkre, mégpedig abban, hogy csökkenti a szervezetben a kalcium-oxalát mennyiségét, így csökkentve a vesekő kialakulásának kockázatát. B-vitamint sokféle táplálékkal vihetünk be a szervezetünkbe, például halakkal, mandulával, teljes kiőrlésű gabonákkal és zöldségekkel.

A B-vitaminok sokkal hatékonyabban működnek, ha magnéziummal fogyasztjuk azokat. A magnézium gazdag forrásai többek között a sötétzöld leveles zöldségek, a diófélék és a magvak.

A citromlé is nagyon hatékony lehet a vesekő megelőzésében. A citrom citrátot tartalmaz. Ez egy olyan vegyi anyag, amely megakadályozza a kalciumkövek kialakulását és lerakódását.

Az almaecet esetsavat tartalmaz, ami pedig segítséget nyújt a vesekövek feloldásában.

A gránátalmalé segít a vesefunkciók javításában azzal, hogy eltávolítja a toxinokat és az apró köveket a szervezetből. Ezen felül nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, amelyek a vesék egészségét támogatják meg.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az emlőrák figyelmeztető tünetei
  2022-06-08 16:44:10, szerda
 
  Az emlőrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében. A mellráknak nemcsak egyetlen tünete van, nemcsak a mellekben megjelenő csomók jelezhetik, hogy baj van, hanem sok más szimptóma is kialakulhat. Ha ezeket tapasztaljuk, haladéktalanul keressük fel a nőgyógyászunkat, aki további vizsgálatokat fog elrendelni.

Az emlőrák kialakulásában sok minden szerepet játszik. Első helyen áll a családi halmozódás, azaz a genetika. Ha a családban a nők gyakran szenvednek ebben a betegségben, akkor nagy az esély a melldaganat kialakulására. Egyes génmutációk tehetők felelőssé a betegség létrejöttéért. 50 éves kor után jelentősen megnő a mellrák kialakulásának kockázata. A rizikófaktorok közé sorolandó, ha valakinek 12 éves kora előtt jött meg az első menstruációja, de a sűrű mellszövet esetén is sokkal gyakoribb a mellrák kialakulása.

E tényezők ellen nem tehetünk semmit, csupán annyit, hogy rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra, hiszen az idejében felfedezett betegség jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket.

Azonban vannak olyan életmódbeli faktorok, amelyek ellen tudunk tenni, ezzel is csökkentve a mellrák kialakulásának esélyeit. Az alkoholfogyasztás visszafogása, a dohányzás abbahagyása, az ideális testsúly elérése és a fizikai aktivitás mind-mind csökkenti a betegség kialakulásának kockázatait.

A menopauza utáni időszakban, azaz a posztmenopauza szakaszában a nők egy része jelentős testsúlynövekedést tapasztal. Ez ellen is szükséges lépéseket tenni, mivel az elhízás is a mellrák egyik kockázati tényezője.

Az emlőráknak nem csak egy tünete létezik, azaz nem csak egy csomó érzékelhető a mellben - ami egyébként ártalmatlan dolog, ciszta is lehet -, és a kezdeti stádiumban tünetei sem mindig vannak. Előrehaladottabb állapotban aztán már megjelennek az aggasztó tünetek, például többnyire a mellbimbó körül megjelenő bőrpír, a mellbimbó befelé fordulása, esetleges kisebesedése, a mell alakjának, méretének megváltozása.

A mell ultrahangos vizsgálata és a mammográfiai szűrés sok esetben életet menthet, de sokan el sem mennek ezekre a vizsgálatokra, mert tartanak tőle. Még ha két vizsgálat között is tapasztalunk bármilyen változást, haladéktalanul keressük fel az orvosunkat, mert a késlekedés semmi jóra nem vezet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hasznos tudni
  2022-06-08 11:22:57, szerda
 
  ÉL-ÉLEM vagy KAJA?
Összejöveteleink során sok szó esik arról, hogy nincs testi következménye olykor-olykor egy zacskó chipsnek, gyors éttermi kajának.
Szervezetünk az alkalmilag elfogyasztott kajákkal (ráadásul áldást kérve rá) megbirkózik, elemészti, ha nem csatolunk hozzá FÉLel(e) met.
De!!!
Napi rendszerességgel testünk-lelkünk meghálálja ha ÉLel(e)met fogyasztunk és nem a rendszer által rabszolgáknak polcokra halmozott szemetet.
A tudatos ember éber.


A megetetett társadalom.........
Vajon nem ettől van a rengeteg allergia, emésztési zavar, netán a rák?
Miből készül az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja!
Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".
Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik.
Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből.
(A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!)
Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét,ricinusolajból őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.
A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.
Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak "folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.
A Danone Actimel "szuperegészséges" joghurtital egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott) édesítőszert,aszpartámot és K-aceszulfámot is.

A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.
Korunkban húszezer élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). E titokzatos porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit (üzleti titokra hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják el, az élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan lenne. "Az íz az ételek lelke. Aki az ízeket befolyásolja, életünket manipulálja. Ráadásul az íz nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad megenni. Ha becsapják íz-lelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt, akkor tényleg bármit lenyelünk.

A leves hazudik - írja magyarul újfent megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De nemcsak a Knorr és a Maggi zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden.
A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer. Érzékeinket manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat. Egész életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került ételeknek már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.
A Fast Food Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti összetevőit, életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is - mondja cinikusan az egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia dolga." Már akinek.
NE FELEDD, AZZÁ LESZEL AMIT MEGESZEL!
(Podhorszki T.)
Forrás : Internet
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Hasznos táplálékok
  2022-06-08 10:31:45, szerda
 
  Ahogy idősödünk, úgy egyre több egészségügyi gonddal kell szembenéznünk. Már egyre nehezebben vesszük az akadályokat az élet minden területén, így a munkában is csökkenhet a teljesítményünk és még a koncentrálási képességünk is jelentős hanyatlásnak indulhat. Azonban léteznek olyan természetes szerek, amelyek nagyon sokat segíthetnek az energiaszint növelésében és a fókusz javításában. Mutatjuk is, melyek ezek!

A cukor is extra löketet adhat, de nem a finomított változata, hanem a gyümölcsökben található gyümölcscukor. Ha munka közbeni szünetekben elfogyasztunk egy-egy narancsot, banánt vagy almát, azt tapasztalhatjuk meg, hogy nagyobb a lendületünk a munkában, jobb mentális képességeink lesznek, de a gondolkodásra is pozitív hatást gyakorolnak a gyümölcsök.

A koffein nemcsak energiát biztosít a szervezetünk számára, hanem a jobb fókuszt is elősegíti. Napi egy-két csésze kávé még jó hatással is van a szervezetre, viszont ha ennél többet iszunk, akkor nőhet bennünk a szorongás és sokkal stresszesebbnek is érezhetjük magunkat.

A halak gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek az agy kulcstáplálékai. Az egészséges zsírokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkentik a stroke és a demencia kialakulásának kockázatait. Ahogy öregszünk, úgy érdemes egyre több olyan táplálékot beilleszteni az étrendünkbe, amelyek fokozzák a memóriát. A halak is ebbe a kategóriába tartoznak.

Az, hogy milyen a szervezetünkben a vér áramlása, nagyban meghatározza az agy és a szív állapotát. Az avokádó az egyik legjobb táplálék például a koleszterinszint csökkentésére, merthogy jelentősen enyhíti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az egyik legegészségesebb gyümölcs nem más, mint a fekete áfonya. Mivel antioxidánsokban gazdag, így segít megvédeni az agyat a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásoktól. A fekete áfonya ráadásul a tanulási képességeket is javítja.

Vannak olyan tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok, amelyek szintén fokozni tudják a fókuszt és a mentális éberséget. Ide tartoznak a B-vitaminok, a C-vitamin, az E- vitamin, a béta-karotin és a magnézium. A legjobb azonban ezeket a tápanyagokat egészséges táplálékokkal a szervezetünkbe vinni.
Forrás : Link
MEGJEGYZÉS : e cikkben a fókusz a koncentrációs képességet, pontosabban az összpontosítást érti (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 25266
  • e Hónap: 56752
  • e Év: 261453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.