Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A fekete tea gyógyhatásairól
  2022-06-19 23:38:24, vasárnap
 
 



A fekete tea a zöld tealevelek fermentálásával - speciális hőkezeléssel - készül. A termesztés helyétől, a teanövények fajtájától függ az aromája. A világ legnépszerűbb fekete tea keverékei a Himalájában termesztett Darjeeling (ejtsd: dárdzsíling), az ún. English Breakfast, vagyis "angol reggeli" teakeverék, a Caravan, mely Oroszországból származik, az ismerősen hangzó Earl Grey és az Orange Pekoe Ceylon szigetéről.

A fekete tea hatóanyagai a thein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok. A thein élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy több oxigénhez jut, mely által növekszik a szellemi teljesítőképesség. A csersavak nyugtató-stabilizáló hatást fejtenek ki a testi-lelki folyamatokra. Az illóolajak pedig anyagcsere-élénkítő hatásukon túl a tea aromájának alapját is képezik.

A fekete teák valójában egyáltalában nem fekete színűek, hanem sárgás színű főzetet adnak leheletnyit zöldes árnyalattal. A fekete teáknak van egy jellegzetes piszkosnak látszó külsejük. A fekete tea ízében már a nevéhez méltó, az első csésze rendkívül keserű, mintha gyógyszert innánk. A következő néhány korty már keserédes, melynek mértéke folyamatos változásban van, ahogy újra és újra leforrázzuk. A fekete teák megkülönböztető jegye tehát, hogy szinte kortyonként változik az íze, ugyanakkor egy hűvös és állandóan keserédes ízt hagy maga után. Ismertebb képviselői: a He Lung Chu és a Wu Tang teák.

Hatóanyagai: A tea egy kvercetin nevű, antioxidáns hatású anyagnak köszönhetően csökkenti a szívbetegség és a rák kialakulásának kockázatát, lassítja az öregedési folyamatokat. Fluortartalma 1,25 mg, mangántartalma 0,5 mg csészénként. Tápértéke édesítőszerek nélkül szinte nulla, ha megcukrozzuk, vagy tejjel öntjük fel, akkor is legfeljebb 40 kalóriányi energiát szolgáltat 2 deci.

Hatásai: A legújabb kutatások szerint az étkezések között fogyasztott fekete tea segít megelőzni a fogszuvasodást, valamint a fogkőképződést. A kutatást a Tea Trade Health Research Association végezte el, kimutatták azt is, hogy a napjában több alkalommal fogyasztott tea, nem csak a fogkőképződést csökkenti, hanem a fogakat károsító baktériumokra is hatással van. A teafőzetek gátolják és megfojtják azon baktériumok növekedését, amelyek felelősek a fogszuvasodásért.

A kutatásban nem csupán a fent említett intézmény, hanem a svéd Göteborg Egyetem, és az amerikai Iowa Egyetem is részt vett. A fog felületére lerakodó réteg több mint 30-féle baktériumot tartalmaz, amelyek megkapaszkodnak a fog felületén, és olyan savat termelnek, amely közvetlenül felel a fogszuvasodásért. De ez a lerakódás a felelős a fogínnyel kapcsolatos betegségekért is. A fekete tea egyik különleges hatóanyaga a polifenol, elpusztítja ezeket a baktériumokat. A teának hatása van a baktérium enzimekre is, valamint megelőzi annak a ragadós anyagnak a kialakulását, ami a fogkövet a foghoz rögzíti. Természetesen a fogszuvasodás megelőzéséhez a teának valóban fekete teának kell lenni, cukor, tej és méz nélkül. De azt is hangsúlyozni kell, hogy a fekete tea öblögetés nem helyettesíti a hagyományos szájhigiéniát. De amíg a fekete tea sikeres a fogszuvasodással szemben, nem hatékony a fogak elszíneződése elleni harcban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fokhagyma gyógyhatásairól
  2022-06-19 23:29:32, vasárnap
 
 



Fokhagyma (Allium sativum)

Az amarilliszfélék családjába tartozik. Gyógy- és fűszernövény, melynek hagymája fogyasztható. Felvágva erőteljes aromát bocsát ki. Népies neve ,,foghagyma" vagy ,,büdös hagyma". Elő- és Dél-Ázsiában őshonos növény. Legfőképpen íz javító hatása miatt az egész világon kedvelik.

Az ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban például egyenesen szent növényként tisztelték. A piramisokat építők mindennapi eledele volt. A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, sőt, a gonosz szellemek ellen, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe egyéb más gyógynövények mellett fokhagymalevelet is tettek. Hazánkba a 15. században kezdet népszerűvé válni, és indult el termesztése.

Hatóanyagai: legfőbb hatásáért az alliin felelős. Tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-, B-, C-, és E-vitaminokat), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást képes kifejteni. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer-erősítő hatású. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú vegyület, az ajoén adja.

A fokhagyma hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Még a boszorkányűzésben is szerepet kapott, ami azt bizonyítja, elődeink igen csak hittek hatóerejében. Legtöbb esetben beválik a fokhagyma, mint gyógyszer, de mint minden mással, módjával bánjunk vele.

A fokhagyma egészségmegőrző szerepéről már 35oo éve vannak feljegyzések, mert egy Kr.e.l5oo-ban írt papíruszra az egyiptomi tudósok az illatos gumó 22-féle orvosi alkalmazását jegyezték fel. Herodotosz a neves görög történetíró is megemlíti, hogy a Kheopsz-piramist építő munkások azért bírták az embertelenül nagy igénybevételt,mert táplálékuk egyik legfontosabb összetevője a fokhagyma volt. A babiloni királyi kertről készült kimutatásban első helyen említik, s népszerűségére egy régi, perzsa udvarból fennmaradt feljegyzés is kitér, amikor leírja, hogy a király és udvartartása naponta 26 kg fokhagymát fogyasztott el.

De hasonló, elképesztő adatokat ismerünk sumér, asszír, föníciai és zsidó forrásokból is. Mindez arra utal, hogy a fokhagyma az orvostudomány és a gasztronómia történetének is egyik fontos fejezetét alkotja. őshazája Közép-és Nyugat-Ázsia. Európába is a kirgiz sztyeppékről került át, állítólag-Dzsingisz kán lovasai hozták be, akiknek süvege is fokhagymafejre emlékeztetett. A különleges ízű és illatú fűszernövény hamar népszerűvé vált a kultúrnépek körében is, így felhasználása végigkíséri az emberiség kultúrtörténetét, mert jelentősége, szerepe a legújabb korban sem halványult el, különösen azután,hogy l858-ban Louis Pasteur felfedezte a fokhagyma baktériumölő képességét. De az orvostudomány még napjainkban is tartogat meglepetéseket: l983-ban Sidney Belman amerikai biokémikus laboratóriumi kísérletei során rájött, hogy az egerek bőrének fokhagymaolajos ecsetelésével meggátolható a daganatok kifejlődése.

Gyógyszerként már a régi arab orvosok is használták különböző betegségek ellen De egy XVII.századi orvos könyvben is százféle alkalmazását említik. Antioxidáns, immunerősítő, koleszterincsökkentő, fertőtlenítő, értágító, féregűző és megelőzi a vérrögképződést.

Vírusos agyhártyagyulladás: A vírusos agyhártyagyulladás ma is végzetes betegség lehet, mert nincs meg ellene a hatásos gyógyszer. Így legjobb, ha felismerés után azonnal a népi gyógyszerhez a fokhagymához folyamodunk, természetesen kikérve a kezelőorvos véleményét. Ebben az esetben ajánlatos a fokhagymalét vöröshagyma-lével keverni, és óvakodni az édességtől. Legjobb, ha a hagymalét petrezselyem-lével ízesítjük.

Koleszterincsökkentő: A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin illetve a zsír lerakodását a vérben, hanem képes a már lerakodott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert a fokhagyma csökkenti ugyan az LDL-t de ugyanakkor csökkenhet a HDL is, ami szívelégtelenséghez vezethet. Ha nagymértékben fogyasztjuk, egyesek számára enyhén mérgező lehet, s a kén hatására a gyomorban és a belekben erős szelek támadnak, és megjelenik a fokhagyma másodlagos illata.

Arterioszklerózis: Az arterioszklerózis úgy keletkezik, hogy a véredények falára lerakódnak anyagok, és ezáltal fokozatosan kisebbé válik a vér járata az artériákban. Minél szűkebb a járat, annak arányában emelkedik a vérnyomás, és annál nagyobb feladat terheli a szívet. Végül a kapilláris vérerek eldugulnak és megjelennek a kísérő bajok, valamint a szívben legtöbb esetben koszorúér szűkület alakul ki, aminek következtében csökken a szív vérellátása. Mind gyakoribb a szívtáji fájdalom, s beköszönt a végső baj, a szívszélhűdés. Természetesen a végső pillanatig nem szabad megvárni. Mert annak ellenére, hogy a leglappangóbb betegség, ma már nagyon kevésből áll egy koleszterin ellenőrzés, és ha szükséges, meg kell tenni az intézkedéseket a táplálkozási szokások megváltoztatására. A fokhagyma két hónap alatt érezhetően leviheti a vérzsír szintet. Ez-alatt van időnk a többi élelem között is böngészni, mit dobjunk ki egészen, és mi az amit be kell vennünk étrendünkbe. Figyelmesen ellenőrizni kell, melyik az az étel, amit leggyakrabban fogyasztunk. Pl. dúsított tej, vagy tejföl, ami ugyancsak megemelheti a koleszterin szintet.

Baktérium és vírusölő: Valamikor vegyszeres gyógyszer hiányában baktérium vírus és gomba-fertőzéses betegségekkel szemben a fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb. Ma is sikerrel használhatjuk egyes betegségekkel szemben Ha elgondoljuk, hogy a vírusok ellen még mindig nincs hatékony vegyszer, szívesen kísérletezünk, a természetes gyógyszerekkel, hogy mihamarább a gyógyulás útjára lépjünk. Ugyancsak hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben. Szinte minden emberben van kisebb nagyobb mennyiségű élesztő gomba, ami a nyálkahártyákon telepszik meg, és gyulladást okoz. Több betegség alap-okozója lehet. Legjobb védekezés ellene a fokhagyma. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

Féregűző: Kevés olyan gyerek van, aki valamilyen állattal van kapcsolatban és nincs valamilyen bélférge. Régen azt tartották, ha a gyerek piszkálja az orrát bélférge van. Az ismertető jel inkább az, ha a gyereknek gyakran viszket a feneke. Ha a kicsi nem hajlandó bevenni a fokhagymát még mézzel sem, legjobb, ha a mézbe fokhagymaport keverünk, és azt adjuk neki. Súlyosabb esetben többhetes kúrát is javasolhat az orvos.

Tisztítja a légutakat: A fokhagymának a meghűléses betegségek gyógyításában is nagy szerepe van a népi gyógyászatban. A legtöbb esetben ezek a betegségek a nyálkahártyákhoz kötődnek. Asztma, köhögés, szamár-köhögés, hörghurut esetében a nyálkahártya kevésbé ingerlékeny a tejben főtt fokhagyma hatására.

Emésztési zavarok: Ez emésztési zavarok nemcsak a kor velejárója. Nehéz ételek fogyasztása után felléphetnek bárkinél. Ezt már a régiek is tudták, valamint azt is, hogy a fokhagymának baktérium ölő hatása is van. Így társították a hús tartósításával, így maradt ránk a kolbászkészítés, aminek a magyar konyha mestere. Mint látjuk, nemcsak az étel tartósításban van szerepe a fokhagymának, hanem az emésztésben is. Különösen a száraz húst könnyebb megemészteni fokhagymával. Mindannyian jól ismerjük az abált szalonnát. Mit sem ér, ha nincs rajta paprikás fokhagyma. Ugyanezt mondhatnánk a kocsonyára is, és sorolhatnánk a többi húsételeket, amelyek mindegyikének megvan a készítési miértje.

Vigyázat: nagy hőségben ne használjunk nagyobb mennyiségű fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik bizonyos gyulladásos betegségben szenvednek, így gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban.
Forrás : Link
Megjegyzésem : az emésztőrendszert érintő gyulladásoknál okozhat irritációt, más gyulladásos betegségekben javasolt is az alkalmazása (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A ginseng gyógyhatásairól
  2022-06-19 23:25:53, vasárnap
 
 



Az ázsiai ginseng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginsenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak rövidített szibériai ginsenget (Eleutherococcus senticosus). A ginseng a Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, de néhol vadon is előfordul. Magassága 40-60 cm közötti, de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginseng mellett más ginseng fajokat is termesztenek, mivel az előbbiek természetes állományai erősen megritkultak. A növény Kelet-Ázsiában rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagy méretű gyökér rendkívüli és értékes ajándék.

A kínaiak jensen-nek, vagyis 'embergyökérnek' is hívják alakja miatt - s évszázadok óta használják -, mi magyarok csak erőgyökér, csodagyökér néven szoktuk emlegetni ezt a borostyánfélék családjába tartozó növényt. A kínaiak szerint minél idősebb a gyökér, annál több értéket rejt magában. Ezt a vásárlásnál is szem előtt tartják, ezért a fiatalabb, vékonyabb gyökér nem is olyan “drága", mint a vaskosabb, öregebb. A legenda szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, vagyis teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen javítva annak minőségén. Rendkívül jelentős sejtmegújító, roboráló hatása. Az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért napjainkban nálunk is egyre inkább elismerik gyógynövényként.

Hatóanyagai: A ginseng számos hatóanyagot tartalmaz: szaponinokat, olajokat, fitoszterolt, szénhidrátot, aminosavakat, vitaminokat és peptideket.

Hatásai: A hatásért felelős vegyületek, a ginsenoidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginseng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Megvédi szervezetünket a káros sugárzásoktól, segíti a szervezet méregtelenítését, szabályozza a vérnyomást. Szellemi és fizikai munkát végzőknek egyaránt ajánlott, hiszen növeli a munkavégzés eredményességét. Hatását irodalmi adatok igazolják. Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginseng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A szakértők egyértelműen elismerik a ginseng általános szervezeterősítő, tonizáló hatását.

A ginsengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást egészséges szint adnak neki, hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat.

Koffein fogyasztása a ginseng szedése közben kerülendő, mivel emelkedhet a gyomor-bélrendszeri eltérések kialakulásának kockázata. Magas vérnyomású betegek esetén a ginseng nagy óvatossággal használható.

Mellékhatások: A keleti ginseng fogyasztás több mint 2000 éves történelemre tekint vissza, a megfelelő dózisok bevitele mellett súlyos mellékhatások a szer szedésénél nem fordultak elő. Az előírt mennyiségben alkalmazott ginzeng biztonságos. Esetleg álmatlanságot okozhat. A ginseng hosszú távú használata menstruációs zavarokat és a mell érzékenységét idézheti elő. Szedése ellenjavallt terhes és szoptatós anyáknak.
Forrás : Link

Többféle ginseng van forgalomban : panax- általában kiegyenlítő ( Vietnámi készítmény ) Fehér - általában hűsítő ( Orosz gyártmány ) vörös ginseng ( csak Észak-Koreában termesztik és gyártják ) ez a leghatékonyabb ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyömbér gyógyhatásairól
  2022-06-19 23:19:49, vasárnap
 
 



Ismert még: ciklász, erdei szegfű, vadszegfű, nyulszemfű, szegfűszagú-gyökerű fű, szent Benedek füve (Geum urbanum) néven is. A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, vékony, lándzsa alakú levelekkel, sárga és bíbor virággal. Felhasználható része a gyökere. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban nálunk is termeszthető.

A gyömbér a kínai ételek egyik legfontosabb ízesítője. Konfuciuszról azt tartják, hogy minden étkezéskor fogyasztott gyömbért.

Dél-Kínában és Indiában már ősidők óta ismerik a kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban álló gyömbért, amely valamikor az időszámításunk kezdetén jelent meg Európában, ahol hamarosan igen ritka és drága áru lett. Az ókori indiaiak testet, lelket megtisztító szerként tekintettek rá, vallásos ünnepek előtt ezért gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Angliában és az amerikai gyarmatokon - ahová spanyol és portugál hajósok révén került - gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle. Ez utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, amely még mindig népszerű házi patikaszer hasmenés, émelygés és hányinger ellen.

Nem csak fűszer-, hanem gyógynövényként, orvosságként is az egyik legrégebb óta ismert növény. Afrikában a férfiak körében, mint szexuális erőt növelő afrodiziákum terjedt el. Új-Guineában a szárított gyömbérgyökeret, fogamzásgátlóként használták.

Régi indiai recept szerint levét mézzel és reszelt kemény tojással keverve kiváló gyógyszer impotencia ellen. Régebben Európában is gyakran sütöttek a lányok gyömbérrel ízesített kenyeret, mert azt remélték, hogyha a kiválasztott férfiút megetetik vele, akkor férjhez mehetnek hozzá.

Új-Guineában fogamzásgátlóként használták a szárított gyömbérgyökeret. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. A gyömbér gyógyír lehet a terhesség, utazás, stressz vagy gyógyszeres kezelés mellékhatásaként fellépő émelygéses átmeneti rosszullétre. Illóolaja ugyanis csökkenti a nyálkahártyák irritációját és nyugtatja a gyomrot. Előnyös tulajdonsága, hogy a központi idegrendszerre ható kémiai szerekkel ellentétben nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot, így azok is nyugodtan használhatják, akik vezetnek.

A gyömbért évezredek óta a világ szinte minden táján emésztési zavarok, enyhe gyomorrontás, puffadás, émelygés megszüntetésére is használják. Emésztésserkentő és étvágyjavító hatása van, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését, illetve mérsékli a bélgázok képződését, és hasgörcsök enyhítésében is hatásos. A görögök ezért gyakran étkezés után fogyasztották. Az indiai és kínai konyha pedig gyakran alkalmazza húsok, nehezebben emészthető ételek ízesítésére. A fűszerezésen túl azonban alkalmazhatjuk a gyömbérgyökeret önállóan, teaként vagy por formájában egyaránt.

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat, az ízület mozgékonyságát és reggeli merevségét. Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére. Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít. A népi gyógyászatban már régóta használják - friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják. Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.

Csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló, hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről.

A gyömbér ezenkívül igen hatásos fájdalomcsillapító is, így nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére. Főleg a hát alsó szakaszán hatásos. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszereknél.

Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.

A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket. Mikor pedig a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, sokszor boraikat ezzel fűszerezték. A rózsával és korianderrel együtt a gyömbért az egyik leghatékonyabb afrodiziákumként.

Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénk zöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Általában férfiparfümök adalékanyaga. Ritkán használják a bőrápoló termékekbe, mert az érzékeny bőrt izgatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében.

Aromalámpában párologtatva négy csepp gyömbér és egy csepp fahéj meghűléses megbetegedéskor ajánlott, ez jó fejfájás ellen, és megelőzés végett is hasznos. A gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj javítja a vérkeringést, melegít, ezért reumás panaszok és izomfájdalom esetén alkalmazható.

A gyömbérnek tehát az élet megannyi területén jó, javító és kellemes hatása van. Használjuk hát bátran ezt a ma még hazánkban kevéssé ismert fűszer- és gyógynövényt!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Székelyföldi HATÉKONY gyógykészítmények
  2022-06-19 23:07:25, vasárnap
 
  A weboldallal telefonon történt egyeztetés alapján kerül be blogomba ez az anyag, ahol az általuk leírt szakanyagok a saját kiegészítésemmel bővülnek .
A hatékonysága alapján jó az "ár-érték" arányúnak tartom . Több akció is van .
Folyamatosan próbálom ki őket ezért ez az oldal is folyamatosan fog bővülni- egyéni és ismerőseim által tapasztaltakról, javaslatokkal.

A honlap elérhetősége főoldal : Link
Termékek : Link

Egészséges keringés : Link
Összetétele : "Összetevők: Egybibés galagonya (Crataegus monogyna), Szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca), Mezei zsurló (Equisetum arvense), Közönséges cickafark (Achillea millefolium) , Orvosi székfű (Matricaria chamomilla), Orvosi macskagyökér (Valeriana officinalis)."
Hatásai: "értisztító hatásának köszönhetően javítja a keringési funkciót, így hosszabbítja a várható élettartamot. Növeli a kapilláris ellenállást, visszér megelőző hatással bír, támogatja a szervezet jó működését, javítja az állóképességet." Ha bármely összetevőre allergiás valaki akkor nem javasolt .
Saját és ismerőseim véleményei, tapasztalatai :
Az eddigi tapasztalatok alapján :
- nem emeli a vérnyomást
- igen jól segíti az úgynevezett mikrokeringést
- látványosan gyorsabb a haematómák (A kék-lila foltok, amelyek leggyakrabban fizikai hatások következtében jönnek létre, a véredények sérüléseiből származnak) gyógyulása
- ahol helyi keringési probléma volt szépen javult az állapot ( reuma, nyakcsigolya problémák stb)
- nagyon jó, hogy alkoholmentes
- sokszor látványos hatékonysága alapján adagolását fokozatosan javaslom- így krónikus betegségben szenvedőknél, időskorúaknál, 50 kg alattiaknál célszerű eleinte napi 10 ml, és nyugodtan lehet 2-3 szorosára hígítani vízzel. Bár a legtöbb gyógyszert összetétele alapján nem befolyásolja mégis azt tanácsolom, gyógyszer bevétel előtt vagy után 2 óra teljen el.

Gyógypárnák- tönkölypárnák :
A régi egészségügyi szakképzésben részletesen tanítottuk a párnák alkalmazását - sajnos ez már kikerült a tananyagból - jelenleg már csak érintőlegesen szerepel.
(nemsokára folytatom)
 
 
0 komment , kategória:  HATÉKONY GYÓGYKETYERÉK   
A hibiszkusz gyógyhatásairól
  2022-06-19 22:09:34, vasárnap
 
 



Hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa L.) - Hibiszkuszvirág (Hibisci sabdariffae flos)

A hibiszkusz vagy más néven mályvacserje a mályvavirágúak (Malvales) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae) egyik legváltozatosabb nemzetsége, mintegy 200-300 fajjal büszkélkedhet, melyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek. Honos trópusi Afrikában, megfelelő adottságú helyeken sokfelé termesztik. Egyéves, akár 4 m magasra is megnő, bokorszerű lágyszárú növény. Hazánkban általában dézsás növényként tartják. Életerős, bokros növény, eredetileg Ázsia trópusi részeiről származik. Nem szereti sem a szárazságot, sem a pangó vizet. A világos, széltől védett helyeket kedveli legjobban. A legtöbben csak kedvelt szobanövényként ismerik, kevesen tudják csak, hogy egyben gyógynövény is.
Nézze meg a Viva Natura prémium szárítmányokat >>>

Hatóanyagai: szerves sav (citromsav, almasav, borkősav), speciális sav a hibiscus-sav, továbbá anthocyan, szterol, pektin, heteropoliszaharidok, és nyomokban illóolaj (eugenol) is van benne.

Alkalmazás: frissítő, üdítő, enyhe hashajtó, vízhajtó, görcsoldó, gyulladásgátló és antibakteriális hatású. Hatékony köptető és köhögéscsillapító. Torokgyulladás esetén is hatásos.

A hibiszkusz majdnem minden gyümölcsteában megtalálható, különleges aromája és jótékony hatása miatt, önmagában kellemesen savanykás ízű, szomjoltó tea, ami nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kendermag gyógyhatásairól
  2022-06-19 22:06:19, vasárnap
 
 



A kender az emberiség történetében az élelemtermelés kezdete óta termesztett növény. Számtalan felhasználási módja ismert. Készítettek belőle vitorlát, kötelet, papírt, de élelmiszerként és gyógyszerként is alkalmazták. Kínában, Ausztráliában és Európában a nagy éhínségek idején életmentő táplálékul szolgált a lakosságnak. Gyógyító hatása évezredek óta ismert. Különböző részeiből készült kivonatok a világban mindenütt az emberi betegségek legelterjedtebb gyógyszerei voltak. Ma a kender a "tiltott város". A legtöbb embernek a kábítószer jut eszébe róla. Éppen ezért még a növény termesztését is tiltják a világon. Nem veszik tudomásul, hogy ez őseink mindennapi étke volt.

A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki, amely a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell felvenni. Ezek az esszenciális zsírsavak felelősek immunválaszunkért, és megtisztítják érrendszerünket a koleszterintől és a lerakódásoktól.

A kendermag olajban található zsírsavak:
Omega-3 19%
Omega-6 57%
Omega-9 12%
Palmitin 6%
Stearin 2%
Gamma-linolen 1.7%
Egyéb 2.3%

Az Omega-3, Omega-6 zsírsav javítja a szív egészségét

A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, a szaporodásban és az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét. Tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.

Az Omega-9 zsírsav nem esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy az emberi test képes korlátozott mennyiségben előállítani. Csökkenti az érfalak lerakódását, a vércukor szintet egyensúlyban tartja és segít helyreállítani az immunrendszert.

A GLA (gamma-linolén sav) egyike az esszenciális zsírsavak két fajtájának. Legalább olyan fontos szerepe van a szervezet számára, mint a vitaminoknak. Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is. Az Egyesült Államokban és Európában ekcéma, valamint a menstruációs ciklussal együtt járó mellfájdalom kezelésére alkalmazzák.

A hatékony méregtelenítés és az eredményes fogyás alapfeltétele, hogy csökkentsük a kalória bevitelt, ugyanakkor enyhítsük az éhségérzetet. A kendermag olaj a gyomor falát vékonyréteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.

A kendermag olaj fogyasztásának előnyei
Kitűnő forrása az esszenciális zsírsavaknak (Omega-3, Omega-6 és GLA). Csökkenti a koleszterin szintet (LDL). Hatásosan csökkenti a vérnyomást és helyreállítja a vérkeringést. Javítja a szervek működését, a test immunrendszerét. Emeli az energia- és az anyagcsere szintet. Enyhíti, a menstruációs görcsöket, az ízületi gyulladással járó tüneteket. Sportolás után segít az izmok regenerálásában. Hatásos száraz bőr kezelésére, helyreállítja a haj szerkezetét.

A kendermag olaj egyszerű felhasználás módja
Mivel a kendermag olaj nagyon ízletes, fogyaszthatja úgy is, hogy a napi étkezések során ételét meglocsolja egy evőkanál olajjal, vagy kedvenc italába keveri. Nagyszerű főtt vagy párolt zöldségekhez, salátákhoz, még a vajat is helyettesítheti vele vagy egyszerűen kortyolgathatja.

A kendermag olaj tartósítószert nem tartalmaz, felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunitásfokozó és csontegészséget biztosító lime
  2022-06-19 21:47:34, vasárnap
 
 



A limegyümölcs a citrusfélék családjába tartozik. Sokan mellőzik és elsősorban más citrusféléket fogyasztanak télen, pedig a lime is nagyon egészséges, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint. Nemcsak a teánkat ízesíthetjük meg a segítségével, hanem kitűnő desszerteket, süteményeket is készíthetünk belőle. Lássuk is, milyen pozitív hatásai vannak ennek a sok esetben mellőzött gyümölcsnek!

A lime C-vitaminban és más antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek segítenek az immunrendszer megerősítésében. Ezzel pedig a téli betegségeket, például az influenzát és a megfázást kerülhetjük el. Ezen kívül a C-vitamin és a lime egyéb antioxidánsai a vérkeringés serkentésében is szerepet játszanak.

A lime eredményesen orvosolja a gyomor- és bélrendszeri problémákat, például a székrekedést és más emésztési zavarokat. Ez a déligyümölcs részt vesz a nyálmirigyek serkentésében, így olyan enzimek termelődnek a szervezetben, amelyek segítenek az emésztésben. Káliumot is tartalmaz, amely a hasmenést enyhíti.

A lime antioxidáns és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Védelmet jelenthet a szem számára a fertőzésekkel szemben. A hajat és a fejbőrt is táplálja, hiszen tápanyagokkal látja el a hajhagymákat és még a korpásodás megszüntetésében is a segítségünkre lehet.
Hogyan használjuk?
Mossuk meg a szokásos módon a hajat, majd tegyünk egy edénybe 2 liter langyos vizet és fél lime frissen facsart levét. Öblítsük a hajunkat a limes-os vízzel. Addig alkalmazzuk a kezelést, míg fennáll a probléma.

Mivel a lime alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így az egyik alapvető tápláléka lehet az étrendünknek. Ha extra kalóriákat szeretnénk égetni, fogyasszuk rendszeresen vízben elkeverve, és igyunk egy-egy pohárral minden étkezés előtt.

Mivel a lime magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, így kiemelt szerepe lehet a szervezetben kialakult gyulladás csökkentésében. Mivel a duzzanatot is csökkenti, így az egyik alapvető gyümölcs lehet azok számára, akik ízületi gyulladásban szenvednek. C-vitamin-tartalma javítja a kalcium felszívódását, így serkenti a csontsejtek képződését a csontokban, ami pedig elősegíti a csontok általános egészségét. Rendszeres fogyasztásával akár a csontritkulás kialakulását is megelőzhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A hőhullámokról
  2022-06-19 21:43:15, vasárnap
 
  A hőhullámok nem csökkenthetik az életminőséget

menopauza sok nő számára nem a jól megérdemelt nyugalmat hozza el, hanem sok-sok kellemetlenséget. Fokozott izzadást, nyugtalanságot, depressziót, ingerlékenységet, migrénes fejfájást, vérnyomás-emelkedést, hasi hízást és sok nő panaszkodik ebben az életszakaszban a hőhullámok megjelenésére.

A hőhullámok ugyan a menopauza természetes velejárói, de nagyon bosszantó és kellemetlen tud lenni az arc és a mellkas kivörösödése, a fokozott verejtékezés és az azt követő borzongás.

A hormonális változások következtében alakulnak ki a hőhullámok. A menopauza szakaszában ugyanis leáll mindkét petefészek működése. Ez azt is jelenti, hogy a hormontermelés is jelentősen lecsökken, azaz alacsony lesz az ösztrogén- és a progeszteronhormonok szintje. Ez viszont hőhullámokkal jár együtt.

A hőhullámok kialakulása ellen mi magunk is sokat tehetünk, hiszen egyes életmódbeli tényezők is aktívan hozzájárulnak a megjelenésükhöz. Például a dohányzás, a fűszeres ételek, a kávé és az alkohol is fokozza a hőhullámok megjelenését.

Próbáljuk csökkenteni a stresszt is, illetve egyes gyógynövények is a segítségünkre lehetnek a hőhullámok minimalizálásában.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a fürtös poloskavész, amely ösztrogénszerű hatásokkal rendelkezik. Ennek a hatásnak köszönhetően menstruációs problémákra és premenstruációs szindróma kezelésére is alkalmazható.

A másik remek gyógynövény a vad jam, amelyet hazánkban az utóbbi években is egyre jobban megkedvelnek a hölgyek, mivel nagyon sok pozitív hatása ismeretes. A gyógynövény szintén ösztrogénszerű anyagokat tartalmaz. Kapszula és krém formájában is alkalmazhatjuk hőhullámok csökkentésére.

A vörös here szintén fitoösztrogénszerű hatásokkal rendelkezik. A gyógynövényt nemcsak hőhullámokra alkalmazhatjuk, hanem abban az esetben is, ha a menstruációs fájdalmakhoz mellfájdalom is kapcsolódik.

A menopauzába lépő hölgyek a lenmagolajat is kipróbálhatják, mivel nemcsak a hőhullámokat csökkenti eredményesen, hanem a menopauza más tünetét is.

Egyes gyógynövények, mint amilyen a vörös here, fokozzák a hormonfüggő daganatok előfordulásának gyakoriságát. Ha pedig valaki hormonpótlásban részesül, akkor is megfontolandó a gyógynövények használata, fogyasztása. Mindkét esetben mindenképpen kérje ki szakorvos véleményét, tanácsát!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.