Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A cékla gyógyhatásairól
  2022-06-21 23:38:38, kedd
 
 


Cékla
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a föníciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai “bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásódás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Főleg a Földközi tenger vidékein, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.

Három féle répát ismerünk. A takarmányrépa fehéres színű. A cukorrépa kisebb, magas cukortartalommal. Az emberi étkezésben kisebb szerepe van. A céklarépa akkor jó, ha felényi, mint az öklünk. A céklarépát főleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. Gyökere húsos, leveses, sötét lila színű. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.

Legfőbb hatóanyagai: A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.

A cékla a köztudatban, mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritis szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését. Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Gyógyhatása: A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb a gyógyító zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású: Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszan tartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.

Májtisztító: A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Menstruációs zavarok esetén: Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. Érezhető a segítség azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.

A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert.

A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

,,Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai - pl. a betain glükozid - pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét." - Prof. Dr. Török Szilveszter

1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla lé kúra után.

A C-vitaminban gazdag étkezés jelentősen támogatja az elfogyasztott vas felszívódását. Az élvezeti cikkek, mint a kávé, a feketetea, vagy a drogok fogyasztása; illetve a gabonafélék korpája és bizonyos gyógyszerek kiürítik vastartalékainkat.

Recept ötlet: A recept első sorban a vastagbél és máj szelíd tisztítását, ,,kisepregetését" támogatja. Alla Svirinskaya (Orosz Gyógyító) - Energia titkok című könyvében, nagy szeretettel ír a saláta hatásairól, melyet a máj és vastagbél tisztítókúra részeként ajánl elsősorban.
Orosz ,,Sepregető saláta": Keverjen össze 3:1:1 arányban reszelt káposztát, sárgarépát és céklát. Nyomkodja ki belőle a levet és utána tegyen hozzá egy kevés citromlevet, lenmagolajat és 4-5 aszalt szilvát (előzőleg 2 órát ázzon vízben).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A citromfű gyógyhatásairól
  2022-06-21 23:25:40, kedd
 
 



Citromfű

Citromfű - "A nyugalom gyógynövénye"

A citromfüvet a nép mézfűnek, méhfűnek, citromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is hívja.

A citromfű sok más gyógynövénnyel együtt (pl. menta és kakukkfű) az ajakosvirágúak családjába (Laminaceae = Labiatae) tartozik, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. A gyógyszerészek az orvosságként használt leveleket Melissae folium-nak nevezik. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át Nyugat-Európai kolostorkertjeikbe. Nagy Károly császár ennek a termesztését is rendeletileg írta elő (Capitulare de vilis) 810 táján, alattvalói számára. A parasztudvarokon még ma is fellelhetjük, mint gyógy- és fűszernövényt. Az ültetvényeken kívül, szabadon a citromfű Európában nemigen található meg. A gyógyászatilag használt citromfűlevél ültetvényekről származik. A spanyol citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat. Az erősen szétágazó citromfűcserje 30-70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak, nyelük kb. 2 cm hosszú, virágai álörvökben állnak, kicsinyek, pártájuk fehér. Hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) érdemes szedni, a leveleket virágzása kezdetén, amely július-augusztusra esik. A citromfű leveleinek hatóanyagai az illóolajok (citronellál, citrál), cseranyagok, flavonoidok, kávésav.

A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. Kedveltsége miatt a citromfüvet 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított. Ehhez jön még a citromfű illóolaja, ami baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású. A hivatalos orvoslás a citromfű alkalmazását a következő területeken javallja: idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén.

Egyéni adottság kérdése, hogy a stressz fizikai jelzései a test mely részéről érkeznek hozzánk. Mindenesetre meglehetősen gyakori, hogy a gyomor, az emésztőrendszer sínyli meg legelőszőr túlhajszolt életmódunkat. Ilyenkor a gyomortájéki szorító érzést, az esetenkénti görcsös fájdalmakat jól oldja a citromfűből készített tea, mely egyben az étvágyat is serkenti. Levelei jól kombinálhatók más növényekkel, és az sem mellékes, hogy kellemes illatot és ízt kölcsönöz a belőle készített italoknak.

Ideggyengeségi, idegi eredetű alvászavarok estében végezzünk citromfűkúrát, esténként, de akár reggel is, fogyasszuk langyos állapotban, mézzel édesítve. Hatására kipihenten ébredünk, az egész napunk nyugodt és kiegyensúlyozott lesz, ilyenkor még a reggeli feketekávét is elhagyhatjuk. A növény leveleiből készült tea a diákoknak is segítője lehet, hiszen hatásosan oldja a vizsgadrukkot. Különböző teakeverékek alkotórészeként kitűnő szer frontérzékenység és fejfájás esetében is.

Szapora szívverés, a feszült idegállapot és a félelemérzés jellegzetes tünetei a stresszel teli életmódnak. Ebben az esetben a citromfű illóolajából készíthetünk masszázsolajat mellkasunkra, vagy egész testünkre. A teához hasonlóan lelkiállapotunkra hat pozitívan, ha aromalámpában 4-5 cseppjét párologtatjuk. Külső alkalmazásainak felsorolásából semmiképpen nem hagyhatjuk ki a fürdő hatásosságának hangsúlyozását. Az anyukák egészen biztosan ismerik a kisgyermekek fáradtságának azt a fázisát, amikor a pici szinte mozgáskényszerben szenved; nos, a citromfűfürdő ebben az esetben is meghozza a kívánt hatást.

Hogyan használjuk?
Tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén igyuk.

Fürdő: 1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Tinktúra: Öntsünk 100 ml vodkát 4 teáskanálnyi citromfűre, és hagyjuk állni két hétig meleg helyen, majd szűrjük le. Sötét, légmentesen záródó üvegben tároljuk. Fejfájás esetén dörzsöljük be a halántékot a tinktúrával, de herpesz esetén, illetve depresszió oldására is alkalmazható.

Illóolaj: Övsömört is gyógyíthatunk vele; egy teáskanálnyi olívaolajhoz adjunk 5 csepp illóolajat, és masszírozzuk be a kívánt bőrfelületet. Feszültségoldásra is kiváló.

Fűszerként: Halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A csalán jótékony hatásairól
  2022-06-21 23:22:41, kedd
 
 



Csalán (Urtica dioica L.)
Népies nevei: csólyány, csohán, árvacsián, csollán, csípős csalán.

A hagyományos természet-gyógyászatban fontos helyet foglalt el a rég kipróbált tavaszi kúra. Az elmélkedés, a nyugalom téli időszaka után, a tavasz beköszöntével a testet is fel kellett készíteni az aktívabb, serényebb évszakra, hiszen a test vegetatív rendszere érzékenyen reagál az időjárás és az évszakok változására. A gyógynövényekkel kiegészített tisztítókúrák ma ismét korszerűnek számítanak. Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy fogyókúránk hatásfokának növelésében, de ízületi panaszok, vagy allergiás tünetek enyhítésében is számíthatunk a vértisztító növényekre, melyek között kiemelt helyet foglal el a nagy levelű csalán.

A csalánt inkább gyógynövénynek tartjuk számon, mint zöldségfélének. Párját ritkító vitamin és ásvány tartalma van, aki kúraszerűen alkalmazza, biztos sikert ér el. Ha elolvad a hó, a csalán az első megjelenő zöld meghúzódva enyhe helyeken a fák tövében. Ezeket a friss és üde hajtásokat kell gyűjteni, egy jó csokorra valót, annyit, hogy egy fél pohár lé legyen belőle.

Csak vadon élő növénynek lehet ekkora tápértéke, mint a csalánnak van. Ha meggondoljuk, hogy erdőn, mezőn, árokparton vadon él a leghatásosabb és a legkitűnőbb gyógyszer egyike és mi nem használjuk föl, nem találunk kifejezést mulasztásunkra.

A szelén nagy mennyiségben ritkán fordul elő a zöldségfélében. Ezt meghatározza a talaj, ahol termett a növény. A vadon élő növények inkább tartalmazzák ezt a fontos, az öregséget késleltető ásványt.

Csak egy a sok jó tulajdonsága közül a csalánnak. De ha megfigyeljük a többit, láthatjuk, milyen ereje van egy fél pohár kicentrifugázott csalán-lének, amit külsőleg és belsőleg is használhatunk.

Szív ödéma: Az idősek között nem ismeretlen betegség. A nehéz lélegzés, a fulladás nagyon kellemetlenné és kényelmetlenné teszi az öregséget. Aki ebben a betegségben szenved, próbálja meg a csalánlét. Napi fél pohárral, ha elfogyaszt, könnyebb lesz számára a járás, a beszéd, az egész élet.

Általános vízhajtó: A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A leveléből készült tea feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ugyanakkor a vesét is fokozottabb vízkiválasztásra serkenti. Tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét. A vese- és hólyagkő-képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

Vérzéscsillapító: Vérzés csillapítására elsősegélyként nyugodtan használhatunk csalán levelet. A felső hajtásokat leszedve műanyag zacskóba tesszük és pépesítjük egy tiszta kővel vagy kalapáccsal. A pépet tiszta ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. Ugyanezt megtehetjük egy csomó spenóttal is. A vérzésnek perceken belül el kell állnia.

Fájdalomcsillapító: Ha fájdalommal jár a vénás végtag, a fönn ismertetett eljárással enyhíthetünk a fájdalmon. Készíthetünk csalán-léből borogatást is, ami szintén azt a célt szolgálja. Akár pépes, akár csalán-léből készült borogatással, az ütéssel járó fájdalmakat is csillapíthatjuk, valamint az ütés után megdagadt testrészeket.

Ízületi bántalmak: Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringésjavító anyagai csökkentik a vér húgysavszintjét, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve mindennemű reumatikus megbetegedés kezelésére.

A csalánnak még számos jó tulajdonságával ismerkedhetünk meg. Ha megfigyeljük vitamintartalmát, az A és a C, vitamin kitűnően együttműködik az egészségünk érdekében. S ha mindezt figyelembe vesszük, ott van még a szelén. Antoxidáns, a vitaminok segítségével megvéd az oxigén szabadgyökök sejtromboló hatásától Az A vitaminnal az immunrendszerünk éberségén őrködik, valamint serkenti a hormontermelést.

A csalán levével hathatunk:

csontok és az izmok egészségére,
szív működésére és az idegrendszerre,
vérkötődésre és a vérnyomásra,
fehérje, szénhidrát és a keményítő anyagcseréjére,
vese működésére,
izmok felépítésére,
idegek működésére,
véredények izomzatára,
energiaképződésre és átvitelre,
öröklődési anyag egészséges képződésére,
oxigén képződésére a vérben,
immunrendszer állapotára, stb.

A szépségápolásban is komoly szerep jut a csalánnak. Összehúzó hatású fiatal levelei arcgőzöléshez használatosak, míg a belőlük készült krém alapos bőrtisztító, a zsíros bőrre pedig különösen jó hatással van. Levelei összeturmixolva üdévé teszik a leheletet. A csalán természetes hatóanyagai serkentik a fejbőr vérellátását, így erősítik a hajhagymákat. Főzetének rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és egészséges, szép fényű lesz.

Bár Magyarországon csak a csalánlevél hivatalosan elfogadott, a növény gyökere is gyulladáscsökkentő és immunstimuláló hatású, de csökkenti a koleszterinszintet is. A gyökérben található ß-szitoszterol enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezdeti tüneteit.

Gyógyteáját a népi orvoslás használja még köhögés csillapítására, fájós torokra, hurutos állapotok megszüntetésére, és egyes adatok szerint magas vérnyomás kezelésére, valamint külsőleg aranyeres bántalmak ellen ülőfürdőként.

Keverékben a következő növényekkel nyugodtan alkalmazhatjuk együtt:

Szoptatós kismamák tejtermelését segítő teájában: kecskeruta, édeskömény, ánizs társításával használhatjuk.
Cukorbetegek teájában: kecskeruta, orvosi zsálya, fekete áfonya levéllel társítsuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A csicsóka gyógyhatásairól
  2022-06-21 23:15:43, kedd
 
 


Csicsóka
A napraforgók családjába tartozik. 2 - 2,5 méter magasra is megnő. Több fajtáját különböztetjük meg. Nálunk a fehér gumójú a legelterjedtebb. Hétköznapi, igénytelen növény, gumója olyan, mint a krumpli.

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin folyékony rost, melyet számos növény frukto-oligoszacharid része tartalmaz. Gazdag inulin forrás még a cikória növény gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás, eddigi ismereteink szerint, az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak sem, annak ellenére, hogy édes ízű. A nagy eltérést ezektől az adja, hogy sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.

A vastagbél sok funkciója mellett a legveszélyesebb toxikus anyagok tárházának számít. Az ember, mire betölti az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladékanyagot tárol el. Ezek a toxinok a bélflóra káros átalakítása révén a rossz emésztést (rothadásos), székrekedést, rákos megbetegedést, az immunrendszer működésképtelenségét okozhatják. Szerencsére a rossz irányba változott bélflóra helyreállítására alkalmas inulin használatával ezek a káros hatások is elkerülhetőek.

A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül az inulinnak egyéb táplálkozás-élettani szerepe is jelentős; előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága. Az étrendbe épített inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza. Vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást.

A Bifodobacteriumok serkentése által csökken a patogén baktériumok élettere, melyek következményeként csökken a májtoxinok, a karcinogének mennyisége, mérséklődik az élelmiszer-intolerancia és immunstimuláns hatás érhető el. A Lactobacillusok többsége és az Acidophilusok is nagy antimikrobiális aktivitású anyagokat tartalmaznak, így többek között acidolint, acidophyllint, acidolphint, laktocidint és bacteriocint. Ezek a baktérium-összetevők csíraellenes és antivirális hatást mutatnak a Campylobacter, Listeria, Staphylococcusok, Candida, valamint a herpesz és influenzavírusok ellen. Külön említést érdemel a Lactobacillus rhamnosus törzs, melynek immunstimuláns hatása a makrofágok fagocita-aktivitásának és az immunglobulinok aktivitásának növekedésén keresztül valósul meg. Ezért ezt a baktériumtörzset tekintik a legfontosabbnak a Lactobacillusok között. Az inulin természetesen ennek a törzsnek is a táplálékot jelenti.

A Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet kutatói a csicsóka más hatásait is vizsgálni kezdték. Kezdeti eredményeik nagyon bíztatóak: számos betegség megelőzésében is lehet szerepe a csicsóka-lének. Ilyen például a gyermekkori asztma, a különböző szív és érrendszeri megbetegedések, a candidiázis, és a cukorbetegség is.

Megkezdődtek a kísérletek az előnyös élettani hatású csicsókalé előállítására is. A magyar kutatók által kifejlesztett technológia legfőbb előnye a ledarált és forró gőzzel feltárt rostanyag szűrésében rejlik. Az ultraszűrés a korábbi technológiákkal ellentétben nem alkalmaz segédanyagokat, tisztán fizikai módszer. Ezzel lehetőség nyílik a bio minőségű csicsóka-lé előállítására. A szűrés után nyert tiszta lé sűrítve számos élelmiszer adalékanyagaként használható.

Gyermekkori élelmiszer-allergiák: A gyermekkori élelmiszer-allergiák esetében megállapították, hogy szinte kivétel nélkül a Lactobacillus, az Acidophilus és a Bifidobacteria törzsek lecsökkent számával egyidejű Enterobacteriaceae család túlfejlődése a kiváltó ok. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy dzsúszhoz adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Szív- és érrendszeri betegségek: A szív- és érrendszeri betegségek egyik elindítója a magas LDL-koleszterin tartalom. Hatékony koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek léteznek, de mellékhatásuk miatt, lehetőség szerint, kerüljük használatát. Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet. Izolált máj-sejtkultúra használatával kimutatták, hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja. A koleszterinképződés ezen útja, illetve a képződés gátlása a magas szénhidráttartalmú étrend esetére áll fenn. Vagyis tésztafélék, pékáruk, sütemények, üdítőitalok vagy a rizs- és burgonyaételek kedvelőinél kifejezetten vérlipidszint-csökkentő hatása van az inulinnak. A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancslébe, melyet elfogyasztva nem csak az inulin előnyei válnak hasznunkra, hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó esszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.

Mellrák: A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Talán szerencsénkre ez is egy olyan rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a versenyt. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim gátlásán alapul. Ez a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák rizikóját növeli. Az inulin a bélflóra normalizálása útján az ösztrogén legtoxikusabb formáját kiiktatja.

Diabétesz: Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli. Az inulin metabolizációjához nincs szükség inzulinra, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, s a vércukorszint beállítását megkönnyíti. Az inzulin mondhatni pufferszerepet tölt be az állandó vércukorszint megtartásában.

A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulin-italként fogyaszthatjuk. A csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A csipkebogyó jó hatásairól
  2022-06-21 23:11:04, kedd
 
 


Csipkebogyó (Rosa canina)

Szaknyelven a Rosa canina-t, azaz a csipkebogyót a vadrózsa vitamindús gyümölcsének nevezik, de vannak tájegységek, ahol gyepűrózsa vagy ebrózsa néven emlegetik. A vadrózsára, mely a rózsa őse, erdőszélen, mezsgyén, bozótosban és sövényesben, napos pusztákon, és töltéseken akadhatunk rá. Termését már a Krisztus előtti időkben gyógynövényként hasznosították. A Bibliában a csipkebokor Mózes elhívását jelképezi. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki Isten anyjává lett és mégis érintetlen maradt. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett.

Hazánkban cserjés hegy- és domboldalakon, tölgyesekben, erdővágásokon, erdőszéleken, csatornapartokon, kerítések mellett megtalálható az egész ország területén. Tömegesen fordul elő Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Veszprém megyékben. A vadon termő és termesztett rózsafajok begyűjtött terméseit a gyakorlatban egy fajként kezelik, mint Linné korában a XVIII. században szokásos volt.

A világos rózsaszín virágok júniusban vagy júliusban nyílnak, nem tömöttek, szinte szagtalanok, a törzset és az ágakat durva tüskék borítják. A húsos vacokból keletkezik az érett állapotban fénylő, piros csipkebogyó, amelynek belsejében több kőkemény aszmagtermés (mag) található. A magokat szúrós hegyű szőrök - viszketőpor - veszik körül.

Hatóanyagai: A csipkebogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium).

A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem tartalma miatt használjuk. A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, télen pedig forrón fogyasztandó. A csipkebogyó sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják.

A csipkebogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való, magnézium forrás, enzimaktivátor és gátolja a meszesedést. Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.

Lázas gyermekeknek ízleni szokott a csipkebogyótea, tisztán vagy mézzel édesítve. Specifikus hatásokat eddig nem tudtak kimutatni, bár enyhe hashajtó hatású, amit a gyümölcssav okoz, és a magoknak enyhe vizelethajtó hatása van. Közkedvelt még a túlérett csipkebogyóból készült lekvár (hecsedli) is. Étvágygerjesztő hatású, a reggeli "falatozást" segíti. Egyes vidékeken palacsintát is töltenek vele.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A búzafű gyógyhatásairól
  2022-06-21 23:06:47, kedd
 
 



Búzafű
Búzafű - Az örök fiatalság elérhető forrása

,,Nem ígérem, hogy a búzafű halhatatlanságot ad, ám egyre elevenebbnek érzed majd magad tőle, mert a vér tisztításával és az elhasználódó sejtek fiatalításával csökkenti az öregedés folyamatát." - Ann Wigmore

A búzafülé
A búzafülé jelenleg a világ egyik legnépszerűbb új egészséges táplálkozás-kiegészítőjévé válik. Valójában nem újdonság ennek a fiatal búzából préselt édeskés, zöld lének az alkalmazása az egészség védelmére. Ismert volt Sumerben, Egyiptomban, a yogikus Óind - kultúrában és az Esszénus közösségekben. A modern időkben az Egyesült Államokban, több mint harminc éve Ann Wigmore használta, a már világhírű Hippokratész Health Institute megalapítója.
A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs!

A búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nincs! Mindenkire egy kicsit másképp hat. Hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja, a káros anyagokat lebontja a szervezetünkből.

A búzafű frissítőként és fiatalítóként egyaránt használható, mivel nagy mennyiségben tartalmaz természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és enzimeket. Szervezetünk könnyen fel tudja dolgozni, mert emésztése kevés energiát igényel, így a gyenge emésztésűek is jótékonyan fogyaszthatják. A búzafű magas klorofil tartalma miatt dúsítja a vérünket oxigénnel, a sejtek oxigénellátása javul, így a gyulladások megszüntetésében komoly szerepe van.

A búzafű egyszerre méregtelenít és - a táplálkozási hiányosságok pótlásával - növeli az energiaszintünket. Csaknem annyi vitamin van benne, mint a citrusfélékben.

Hatóanyagai: A búzafű lé tartalmazza az összes ismert ásványi anyagot, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Tökéletes fehérjeforrás: az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza. A búzafű lé az egyik leggazdagabb A és C vitamin forrás. Egyenlő arányban gazdag E, F, K, és B vitaminokban. Jelentős a B17 (laetrile) tartalma, amely a tudós és kutató körökben elismert, hogy a normál sejtek befolyásolása nélkül rombolja szét a ráksejteket. Segít az emésztésben és a belső szervek működésében. Megsemmisíti a kórokozó baktériumokat és segít visszaállítani a hasznos baktériumok egyensúlyát a belekben, amely folyamat lényeges az egészséges immunrendszer érdekében.

Dr. G. H. Erp-Thomas kutató tudós és termőföld specialista több mint száz különböző alkotóelemet volt képes kimutatni a friss búzafűből. Véleménye szerint ez egy “tökéletes étel". 3 kg búzafű értékes tápanyagtartalma megegyezik 70 kg tetszőlegesen választott nyers bio zöldségekével.

Erőteljesen lúgosító hatású, kimagasló kalcium, magnézium, és kálium tartalma van. Tizenhétféle aminosav található meg benne, ebből nyolc olyan, amelyet a szervezet nem képes önmaga előállítani. Az aminosavak külső bevitele azért fontos, mert hiányuk esetén allergiás reakciók jelentkezhetnek, romlik az emésztés, gyengülhet az immunrendszer, idő előtti öregedés következhet be. Enzimtartalma szinte egyedülálló, rendkívül sok benne a zsírbontó lipáz, a fehérje- és keményítőemésztést segítő proteáz, illetve amiláz, a szívizomszöveteket karbantartó transzhidrogenáz, valamint a sejtek öregedését lassító, szervezetünket a sugárzástól védő, gyulladáscsökkentő szuperoxid - dismutáz (SOD) enzim.

A búzafű magas enzim tartalma miatt erősen tisztító hatású, ezáltal elfogyasztása után azonnal reakcióba lép a szervezetünkben lévő mérgekkel és nyákosító anyagokkal. Először lehet, hogy émelygést fogunk érezni, amely azt mutatja, hogy a méregtelenítés beindult a testünkben. Előfordulhat erős hasmenés, fokozottabb izzadás, illetve aluszékonyság is, melyek mind feltétlen jelei a szervezet tisztulásának. Lehetőség szerint a búzafű fogyasztását követően egy órán belül ne együnk szilárd ételt. A méregtelenítés elősegítésére azonban igyunk nagyobb mennyiségű tiszta vizet, vagy kombucha fröccsöt. Magas klorofill tartalma segít a vérszegénységen, javítja a vérkeringést, valamint a sejtek és a szövetek oxigénellátását.

A klorofill kölcsönzi a növénynek a zöld színt. Ez teszi elérhetővé számukra a nap energiáját. A világon minden élet tőle függ. A gabonafűben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek felépítését és működését is segítik. A vérfesték (hemoglobin) és a klorofill nagyon hasonlítanak egymásra. Az emberi vér pigment képződése ugyanolyan módon zajlik, mint a levélzöld képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofill tartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti az oxigént szállító hemoglobin képződését.

Mindazoknak, akik krónikus kimerültségben szenvednek, fáradtnak, csenevésznek érzik magukat. Akik nem akarják elfogadni, hogy életmódjuk, táplálkozási szokásaik révén kellemetlen testszaggal, rossz közérzettel éljenek.

Vágás, égés, bőrpír, csípés esetén rácsepegtetni a bőrfelületre.

Komolyabb esetekben, (nyitott sebek, fekélyek, daganatok, stb.) a lével átitatott rostot borogatásként alkalmazhatjuk.

Hajra téve hajmosás előtt egy órával, segít a lestrapált, töredezett haj regenerálásában. Jól bedörzsölve a viszkető, korpás fejbőrre is hatékony.

Gargalizálva, vagy a füvet rágva és a rostot kiköpve, felfrissíti a leheletet, könnyít a torokfájáson. Csökkenti a fogínyvérzést és képes megszűntetni a duzzadt fogínygyulladást.

A friss gabonafű többek között a következő enzimeket tartalmazza:
proteázok - elősegítik a fehérjék emésztését
citokróm-oxidáz - antioxidáns, a sejtlégzés elengedhetetlen eleme
amiláz - elősegíti a keményítő emésztését
lipáz - zsírbontó enzim
fikocianin - segíti a vérképzést
transzhidrogenáz - segít a szívizomzatnak
SDO (szuper-oxid-dizmutáz) - valamennyi sejtben megtalálható, fékezi a sejtöregedést, szabad gyökfogó
melatonin - ez a hormon az összes életfolyamatról “gondoskodik". Fiatalító hatása az általa kedvezően befolyásolt folyamatok - főleg az immunrendszer erősítésének - következménye.

A kontrollált körülmények között végzett klinikai vizsgálatok (randomizált, kettős-vak) eredményeivel csak az utóbbi néhány évben ismerkedhettünk meg. Ezek közül az egyikben például arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a búzafű préslé önmagában vagy kiegészítőként egyaránt hatékony lehet a fekélyes bélgyulladás kezelésében. Egy másik tanulmányból pedig az derül ki, hogy az antioxidáns hatású anyagoknak köszönhetően a mozgáskorlátozottsággal és fájdalommal járó reumás arthritis kezelésében lehet szerepe.

A csíráztatott búza és a búzafű lé fogyasztása a következő betegségek esetén ajánlott:
bőr-, légúti betegségek
fáradtság, idegrendszeri problémák
bél-, májbetegségek esetén
hajhullás, impotencia, ízületi gyulladás, hólyag- és vesepanaszok fennállásakor
biztonságos és hatásos fogyókúrás szer is
előnyösen befolyásolja a vérsejtek, a csontok, a mirigyek, az izmok működését is
az immunrendszert is komolyan erősíti, és csökkenti a rákos megbetegedés lehetőségét

A Tönkölybúzafű
A tönkölybúzafű a nyomelemek és enzimek tucatjait, a vitaminok és az ásványi anyagok teljes skáláját tartalmazza, klorofill tartalma szinte egyedülálló.

A tönkölybúzafű egyszerre méregtelenít és növeli energiaszintünket. Kiváló vitaminforrás, vitalizáló, aktiválja szervezetünk energiaforrásait. A tönkölybúzafű kitakarítja szervezetünkből a savas anyagcsere- és bomlástermékeket.

A tudomány állítása szerint is minél öregebb genetikai kódolású egy növény, annál hatékonyabb egészségtámogató hatása. A jó öreg, magyar tönkölygabonának kiváló adottságai vannak. De sokan ma is kitartanak a durumbúza dicsérete mellett.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A csípős paprika gyógyhatásairól
  2022-06-21 22:26:39, kedd
 
 




Csípős paprika

Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé.

Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.

Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett “P vegyület" továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén.

A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez (urtikáció), meleg érzést okoznak, amikor is a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről, az aktív vérellátásnak köszönhetően, csökkenthetők.

Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban.

A mai gyógyászat kapsziacin tartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is, mint például a cukorbaj okozta idegkárosodás, mely súlyos boka- és lábfájás formájában jelentkezik.

Hatásos lehet a fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a sokakat érintő migrén esetében is. Ez esetben a fejfájással megegyező oldalon lévő orrcimpánk belső részére dörzsöljünk kapszaicin készítményt. Ez a bedörzsöléses módszer alkalmazható fogfájás esetében is. Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik, mint a fájdalmat, a kapszaicin övsömör és herpesz vírus esetén is kifejti jótékony hatását. Az övsömört felnőttekben ugyanaz a vírus okozza, mint gyerekekben a bárányhimlőt. A test két oldalán jellegzetes viszkető kiütés, majd felsebesedő kérges kelések jellemzik. Súlyosabb esetekben (időseknél, más betegségekben szenvedőknél) krónikus fájdalmak kísérik.

Pikkelysömörben a bőrelváltozások területén a bőr-erek hosszan tartósan kitágulnak. Amerikai orvosok több beteget kezeltek oly módon, hogy testük egyik oldalát kapszaicin tartalmú, a másikat pedig csak vivőanyagot tartalmazó kenőccsel borították be. Hat hét elteltével figyelemre méltó volt a változás: a kapszaicinnal kezelt testrészen a bőrelváltozások nagy része jelentősen csökkent, a pirosság, a viszketés és a bőrégés kínos érzése igen nagymértékben enyhült.

Ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk, kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást.

Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. Ugyanezen oknál fogva kipróbálhatjuk a hideg lábak felmelegítésére is, melyhez nem kell más, csupán egy zokni, ebbe tegyük bele az őrölt paprikát, és persze húzzuk fel!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Édesnemes paprika gyógyhatásairól
  2022-06-21 22:21:53, kedd
 
 



Édesnemes paprika
Jellegzetesen magyar növénynek tartjuk és tartják világszerte. A paprika azonban korántsem ősi magyar növény. Őshazája Mexikóban van. Innen jutott el Amerika melegebb klímájú országaiba, majd - az Újvilág felfedezése után - Európába és Ázsiába is. Spanyolországban már 1493-ban feljegyezték, hogy Kolumbusz olyan borsot hozott magával, amely csípősebb a kaukázusinál. Fogyasztása először Portugáliában terjedt el, majd polgárjogot nyert az öreg kontinens más országaiban is. Magyarországon valószínűleg Széchy Mária (1610-1679) Wesselényi Ferenc gróf felesége (szerelmének és házasságkötésének kalandos történetét Gyöngyösi István énekelte meg a Márssal társalkodó Murányi Venus című művében) honosította meg.

Az első példányok elültetésétől a folyamatos termesztésig hosszú időre volt szükség. Az úttörést Szeged és környéke vállalta, mert itt már a 18. század közepén termeltek paprikát. Csak néhány évtizedre volt szükség ahhoz, hogy Szentesen, Kalocsán, majd az egész országban megkedveljék ezt a ma már nélkülözhetetlen zöldség- és fűszernövényt.

A paprikának nagy értéke jelentős C-vitamin-tartalmában van. (“Magyarságát" is nem kis mértékben annak köszönheti, hogy Szent-Györgyi Albert a szegedi paprikából előállított C-vitaminnal érdemelte ki a Nobel-díjat.) A szabadföldön termesztett paprika C-vitamin-tartalma elérheti a 300 mg/ 100 g értéket, ami annyit jelent, hogy egy felnőtt ember napi 50 mg-os C-vitamin szükségletét 6 dkg nyers paprikával lehet fedezni. Minthogy a paprikában levő C-vitamin a savanyítás során se semmisül meg, a legolcsóbb téli vitaminforrások közé tartozik a savanyított paprika.

Hatóanyagai: A paprika termése bogyótermés, melynek csípős fő hatóanyaga a kapszaicin (alkaloid, mely a paprika csípősségét okozza, zsírokban, olajokban oldódik, a víz csak ,,szétteríti"). Mellette illóolajokat, zsírt, cukrot, pektint, ásványi anyagokat tartalmaz.

A fűszerpaprika a kapszaicinen kívül szaponinokat is tartalmaz. Ezek a növényi anyagcsere mellékútjain keletkező, úgynevezett másodlagos anyagcsere-termékek csökkentik a koleszterinszintet, baktérium- és vírusölő hatásuk révén megvédik a szervezetet a kórokozók elszaporodásától, és állítólag megelőzik a gyomor-bél traktus tumoros elfajulását. A paprika piros, narancs vagy sárga színét adó karotinoidok - melyek tápérték szempontjából is fontosak - pedig immunstimulánsok.

A chili paprika rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) okozta károsodásoktól.

A C-vitamin tartalom az őrlési idényben még jelentős, de a tárolás folyamán fokozatosan csökken.

A csípős fajták festéktartalma kisebb, a csípmentesben a kapszaicinből van kevesebb.

A kapszaicin tartalmú kenőcsök, illetve tapaszok áldásos hatást fejtenek ki a fájó hátra, csillapítják a reumatoid artritises (reumás sokízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátiás panaszokat (az érzékelő idegek betegsége) és a diabetes mellitus gyakori kísérőjelenségét. Sokak tapasztalták már, hogy fejfájásuk, migrénjük nyom nélkül eltűnik, ha kapszaicines orrsprayt használnak. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad, számukra a kapszaicines bonbonok szopogatását javasolják.

Mindemellett a kapszaicin megvédi az örökítő anyagot (a DNS-t) sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásával szemben; serkenti a keringést és lázcsillapító hatású. Több orvos véleménye szerint a kapszaicin védelmet biztosít a gyomorfekély, illetve a patkóbélfekély kialakulása ellen is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fahéj gyógyhatásai
  2022-06-21 22:14:05, kedd
 
 



Fahéj
A fahéjnak fája, vagyis a fahéjfa Dél-Ázsiában, Dél-Kínában, Burmában, Indiában és Srí Lankán őshonos dúsan ágas, örökzöld kisebb méretű fa. A fahéjfa magassága a 10-13 métert is eléri, de a termesztésben sohasem engedik 3-4 méternél magasabbra nőni. Bőrnemű levelei keskeny lándzsásak, hosszúkásak, kihegyezettek, általában 15 cm hosszúak, kihajtáskor élénk piros színűek. A trópusokon, ültetvényeken széltében termesztik.

A növény fűszerként felhasználható része a szárított belső kérge (Cinnamomi cortex). Leveléből illóolajat nyernek (Aetheroleum cinnamomi), mely a kéregből szerzett olajjal azonos hatású, de enyhébb. Ezt a kérget a 3 év alatti fák fiatal ágairól hántják le.

A történelem során utazók vitték Egyiptomba, ahol - mágikus hatást tulajdonítva - balzsamokba keverték, s a héberek, görögök és a rómaiak fűszernek és illatszernek használták, valamint különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele. A keresztes vitézek később szerelmi bájitalt készítettek belőle. A 12. században megerősödött a fahéjnak tulajdonított gyógyító hatásának hite, ugyanis a német rendfőnöknő Hildegárd, már homloküreg-gyulladásra, megfázásra, és náthára is javasolta használatát. A 17. században azonban Európában ismét csak a konyhában alkalmazták. Gyógyító képességeit a 19. században fedezték fel újra, gyomor- és méhbántalmakra használták. Később már felfúvódás, hasmenés, hányás és emésztési zavarok ellen is ajánlották. A méhre gyakorolt hatásáról különböző véleményen vannak. Japán kutatók szerint csökkenti a vérnyomást.

Hatóanyagai: illóolajat, cseranyagot, gyantát, nyálka-és gumianyagokat, valamint két inszekticid vegyületet tartalmaz. Illóolajának fő komponense a fahéj-aldehid, ezen kívül tartalmaz még eugenolt, fahéjsavat, eugenolacetátot, linaloolt, kámfort is.

Hatásai: A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását.

Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használták étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, mentsruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére.

Teakeverékként segítette az étvágy és emésztés javulását, erősítette a gyomrot, javította a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adagolták szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segített megemészteni a zsírokat. Koleszterincsökkentő és antioxidáns hatásukat is igazolták. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóz-toleranciát, így cukorbetegek számára előnyös a fogyasztása. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is.

Felhasználják fűszerezésre, a dohányiparban, valamint a kozmetikaiparban, illetve parfümök készítésénél is. A fahéj leveléből nyert illóolajat kóla típusú üdítőitalok, szappanok előállításához használják.

Külsőleg alkalmazva: bedörzsölésként a fahéj illóolaj kiválóan alkalmas különböző rovarcsípések és rovarok ellen. Felsőlégúti betegségeknél párologtatóba vagy diffuzorba cseppentve. Fogínyvérzésnél, fogíny-gyulladásoknál a szájvízbe keverve öblögetésre. Izom- és ízületi fájdalmak csökkentésénél masszázsolajba keverve.

Lelki hatásai: Hatékony gondűző, biztonságérzetet ad, feszültség oldó, ezáltal javítja a közérzetet.
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tyúkszem ellen - otthon
  2022-06-21 22:09:25, kedd
 
  Hatékony megoldások tyúkszem ellen a szemrevaló lábakért

A nyár beköszöntével egyre nagyobb figyelmet fordítunk a lábápolásra, ami nem csak a tökéletes pedikűrt, hanem a tyúkszemek megszüntetését is magában foglalja.

Mi az a tyúkszem?
A tyúkszem a bőr megkeményedett rétege, amely a bőrre gyakorolt súrlódás és nyomás következtében alakul ki. Mivel a tyúkszem leggyakrabban a lábat érinti, a talpon, a lábfej oldalsó részén, a körömágy alatt, illetve a lábujjak között is találkozhatunk vele. A tyúkszem kialakulhat túl szoros cipő viselése következtében, ha gyakran állunk vagy sétálunk hosszabb ideig, illetve ha állandó súrlódás éri a lábfej egyes területeit.

Ez a meglehetősen gyakori elváltozás általában sárgás színű, felülete durva vagy akár göröngyös is lehet. A tyúkszem nem mindig okoz fájdalmat, ám az érintett területen sokszor tapasztalhatunk érzékenységet nyomásra és egyes cipők viselése során. A tyúkszem természetesen nem fertőző, és szerencsére biztonságosan és hatékonyan kezelhető speciális, vény nélkül kapható készítményekkel, illetve otthoni praktikákkal is.

Hogyan szabaduljunk meg a tyúkszemtől?
1. Lazító lábfürdő és lábmasszázs
A melegvizes lábáztatásnak köszönhetően nem csak a megkeményedett bőrt puhíthatjuk meg, és ezáltal könnyíthetjük a tyúkszem eltávolítását, hanem a stresszt is csökkenthetjük. A vízbe szórhatunk Epsom sót, mely magnéziumtartalmának köszönhetően ellazíthatja a fáradt lábakat, illetve kedvenc nyugtató illóolajainkból is adhatunk a lábfürdőhöz. Sokak kedvence a levendula, ám a Manuka illóolajat is érdemes kipróbálni, hiszen antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatásának köszönhetően kiválóan alkalmas lábaink ápolására és a lábainkat érintő bőrpanaszok kezelésére. Fontos, hogy minden esetben használjunk hordozóolajat, például mandula vagy mákolajat, hiszen hígitatlanul, közvetlenül a bőrrel érintkezve irritációt okozhat, illetve ne használjuk nyílt seben sem! A lábfürdőt követve a mákolajból és a Manukaolajból készült masszázsolajjal akár át is masszírozhatjuk lábainkat, ebben az esetben adjunk 10 csepp Manukaolajat 30 ml mákolajhoz egy jól zárható borostyánüvegben, és használjuk igény szerint.

2. Habköves reszelés
A habkő általában a természetben előforduló kőzetekből készül, és megfelelő használat mellett sokkal biztonságosabb, mint a különböző fém reszelők, hiszen utóbbiak könnyen megsebesíthetik a lábat. A lábfürdőt követően szárítsuk meg lábunkat, majd gyengéden reszeljük le a megvastagodott, elhalt bőrréteget a tyúkszem területén. A tyúkszem méretétől és vastagságától függően előfordulhat, hogy több alkalommal is meg kell ismételnünk a kezelést.

3. Ezüstkolloid
A természet egyik leghatékonyabb antibiotikumaként ismert ezüstkolloid rendkívül erőteljes antibakteriális, antivirális, és gombaellenes hatással rendelkezik, ezért sokan alkalmazzák a láb gombás fertőzéseinek, illetve szemölcsök kezelésére. Beszámolók szerint ezeken kívül a tyúkszem eltüntetésére is bevethető. Lábáztatás vagy fürdés után az érintett területen alkalmazva az ezüstkolloid hozzájárulhat a tyúkszem megszüntetéséhez. Általában fél liter vízhez egy evőkanálnyit ajánlott keverni, ám ez a termék típusától függően eltérő lehet, így minden esetben kövessük a termékhez mellékelt használati előírásokat, illetve orvosunk tanácsát! Fémérzékenység esetén
konzultáljunk orvosunkkal az ezüstkolloid biztonságosságát illetően!

A tyúkszem nem tűnik el egyik napról a másikra, ám az otthoni kezelésnek köszönhetően akár már két héten belül javulást tapasztalhatunk. Fokozott érzékenység, illetve nem szűnő fájdalmak esetén keressük fel orvosunkat a tyúkszem kezelésére, hiszen egyes esetekben orvosi beavatkozás lehet szükséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6714
  • e Hét: 23381
  • e Hónap: 54867
  • e Év: 259568
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.