Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Bagoly és a kutyabari
  2020-10-22 21:19:31, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Jézus
  2020-10-22 20:31:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Piéta
  2020-10-22 20:30:41, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Péter-Pál katedrális Szentpétervár
  2020-10-22 20:29:43, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Jézus gif
  2020-10-22 20:27:58, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A Te angyalod ....
  2020-10-22 20:26:15, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Egészségtelen táplálékok és hatásaik
  2020-10-22 20:22:46, csütörtök
 
  Az elfogyasztott táplálékok nagyon is hatással vannak a testi, az érzelmi és a mentális állapotunkra. Az egészségünk nagyon fontos, ezért mindenképpen az olyan táplálékokat szükséges előtérbe helyezni, amelyek pozitív hatást gyakorolnak ránk, azaz jól szolgálják az egészségünket és hozzájárulnak a jó közérzet megteremtéséhez. A cikkben olyan táplálékokról olvashat, amelyek negatívan hatnak az egészségi állapotunkra, ezért jó, ha elkerüljük ezeket.

Az alkohol kimondottan káros az emberi szervezet számára, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztjuk. Hiszen ez az életmód nemcsak sokféle problémát, hanem sok betegséget is generálhat, és a mentális egészséget is rombolja. Az alkoholos italok is tartalmaznak cukrot, ami hozzájárul a kognitív funkciók romlásához, ami még depressziós hangulatba is kergetheti azt, aki nem mértéktartással fogyasztja.

A gluténnel is jobb, ha vigyázunk, hiszen rosszabb esetben akár még tönkre is teheti a bélrendszer egészségét, sőt még szorongást, illetve depressziót is okozhat. Sajnos manapság egyre többen szenvednek gluténérzékenységben.

A sült ételek - mint például a hamburger, a sült burgonya - szintén nem tartoznak a legegészségesebb ételek közé, hiszen megnövelhetik a depresszió kialakulásának kockázatát. Ráadásul ezek az élelmiszerek tele vannak transzzsírral, ami kimondottan káros a testünk számára.

Az egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a fehér lisztből készült élelmiszerek. Ilyen például a kenyér, a péksütemények és a tésztafélék, amelyeknek szintén vannak egészségügyi kockázatai, de hosszú távon még a hangulatunkat is befolyásolhatják. Számtalan kutatás alátámasztotta ugyanis, hogy van összefüggés az egyszerű szénhidrátok és a mentális betegségek kialakulása között.

Manapság nagyon sok étel tartalmaz finomított cukrot. A cukor egy nagyon csalafinta táplálék, hiszen először megemeli a vércukorszintet - ami még a hangulatunkat is fokozhatja -, majd drasztikusan lecsökkenti. Ez a folyamat negatív befolyással lehet a kedélyállapotunkra is, akár még depresszió kialakulásához is vezethet. A cukor rendszeres fogyasztása tehát károsan hat a testi és a mentális egészségre, érdemes tehát minél inkább lecsökkenteni a napi adagját. Óvakodnunk szükséges az úgynevezett rejtett cukroktól is, hiszen egyre több csomagolt szalámi, majonéz és még nagyon sokféle étel és ital tartalmazhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Emelt dózisú D-vitamin - koronavírusra
  2020-10-22 17:09:58, csütörtök
 
  Emelt dózisú D-vitamin bevitel a koronavírus idején?

Kutatók és orvosok egy csoportja nemzetközi összefogást hozott létre annak érdekében, hogy az országok kormányait arra ösztönözze, emeljék a D-vitamin ajánlott napi bevitelének mennyiségét annak érdekében, hogy világszerte csökkenjen a koronavírus fertőzött betegek kórházi kezelése.
Az elmúlt hónapokban számos tanulmány erősítette meg azt a hipotézist, hogy a szervezet D3-vitamin szintjének fontos szerepe lehet a koronavírussal szembeni hatékony védekezésben.

A legtöbb országban, köztük Magyarországon is a D-vitamin javasolt napi bevitelének mennyisége töredéke annak a mennyiségnek, amit a kutatók és orvosok ajánlanak, különösen igaz ez azok esetében, akiknek az immunrendszere legyengült vagy szervezetük súlyos D-vitamin hiányban szenved.

A vér ideális D-vitamin szintje 50-70 ng/ml. Ezt ma már egyszerű laborvizsgálattal ellenőrizhetjük.

Kutatók szerint a téli hónapokban a szervezet megfelelő D-vitamin szintjének fenntartásához akár napi 6-8.000 NE (nemzetközi egység, IU) D-vitamin bevitelre is szükség lehet.

A D-vitamin ideális hasznosulását elősegíti a K2 vitamin és a magnézium is.

A világon kb. egymilliárd ember szenved D-vitamin hiányban, táplálkozással szinte lehetetlen biztosítani a szükséges napi bevitelt, a szervezetbe ,,természetes" úton kerülő D-vitamin 90%-a a napsugárzás révén keletkezik. Érdekességképpen, egy kiadós nyári napozás utána akár 15-20.000 NE D3-vitamin is termelődhet a szervezetben.
Forrás : dr Tihanyi - Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az ekcéma kellemetlen tüneteinek enyhítése
  2020-10-22 16:58:24, csütörtök
 
  Az ekcéma nagyon kellemetlen egészségügyi probléma, mely sajnos manapság egyre több embert érint. Sokféle tünettel együtt járó krónikus gyulladásos bőrbetegségről van szó, a test bizonyos részein megjelenő elváltozások nem ritkán szégyenérzetet váltanak ki az érintettekből. Ez a bőrbetegség kivétel nélkül bárkit érinthet, legyen szó gyerekről vagy felnőttről.

Milyen tünetei vannak az ekcémának?
Jellemző a bőr kiszáradása, kipirosodása, gyakran pikkelyes területek is létrejönnek. Emellett megjelenhetnek vízzel teli viszkető hólyagocskák, melyek kifakadhatnak, így a betegség tovább is terjedhet.

Mitől alakulhat ki az ekcéma?
Az egyik ok lehet az öröklődés, azaz a genetika. Ha a családban van olyan személy, aki ezzel a bőrbetegséggel küzd, akkor nagy az esély arra, hogy megjelenik az utódoknál is. Az ekcéma kialakulásának oka lehet az úgynevezett szivárgóbél-szindróma is, amely nem más, mint egy emésztőrendszeri rendellenesség.

Előfordul, hogy valamilyen allergia áll a háttérben, hiszen tejtermékek, de még a kávé, a glutén és a szójából készült ételek is okozhatnak érzékenységet. A probiotikumok azonban hasznosak lehetnek az ekcémás tünetek csökkentésében. A betegség kialakulásában a túlstimulált immunrendszer is kiemelkedő szerepet játszhat.

Hogyan kezelhetjük az ekcémát természetes módszerekkel? Először is nem árt naplót vezetni azzal kapcsolatban, hogy milyen tapasztalataink vannak, hiszen akár egy-egy ékszer, tisztítószer, vegyi anyag vagy élelmiszer is kiválthatja az ekcémát. Ha naplót vezetünk, és kiderül, hogy milyen körülmények között jelennek meg a tünetek és ezeket kiiktatjuk az életünkből, úgy esély nyílik arra, hogy hamarosan megszűnjön a probléma.

Vannak olyan tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok, amelyek segíthetnek az ekcémás tünetek csökkentésében. A halolaj például mérsékli a gyulladást, a viszketést és a bőrpírt. A D-vitamin az egészséges immunrendszerhez járul hozzá, illetve ennek a vitaminnak a hiánya kapcsolatban áll az ekcéma fokozott kockázatával. Ezt a vitamint napfényvitaminnak is nevezik, mivel napfény hatására termelődik a szervezetünkben. A kvercetin szintén csökkenti a gyulladást és az irritációt. A cink pedig sebgyógyító és gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik, melyek nagyon hasznosak lehetnek, ha ekcémában szenvedünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fáradtság leküzdésére - természetesesen
  2020-10-22 16:50:38, csütörtök
 
  Számos életmódbeli tényező, egészségügyi és pszichés probléma befolyásolhatja ezt. Az életmódbeli tényezők közé tartozik a túlzott alkohol vagy koffeinfogyasztás, a túlzott fizikai aktivitás, a mozgáshiány, az alváshiány és az egészségtelen étkezési szokások.

A fáradtságot mentális problémák is okozhatják, mint a szorongás, a depresszió, a gyász és a stressz. Bizonyos egészségügyi problémák is fáradékonyabbá teszik a személyt, ilyen a májelégtelenség, a vérszegénység, a rákbetegség, a vesebetegségek, a szívbetegségek, a pajzsmirigy rendellenességek, a túlsúlyosság, az alvási apnea (légszomj) és a diabétesz.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének adatai szerint ötből egy amerikai fáradékony, olyan mértékben, amely befolyásolja a mindennapi életét. Ez a tünet együttes a nőket jobban érinti, mint a férfiakat.

A fáradékonyság fő tünete a kimerültség, főként fizikai vagy mentális tevékenység végzése után. Ennek jele lehet még az izomfájdalom, a motiváció hiánya, a koncentrációs nehézségek, a zavartság, a fejfájás, az ingerlékenység, az étvágytalanság, a hangulatingadozás és az energiátlanság.

Függetlenül attól, hogy a fáradékonyság fizikai, mentális vagy érzelmi okokra vezethető vissza, pár hasznos étel sokat segíthet. Ezek a kulcsfontosságú termékek ellátják a szervezetet esszenciális tápanyagokkal, fehérjékkel, zsírokkal, komplex szénhidrátokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ezeknek köszönhetően a szervezet megfelelően tud működni és le tudja küzdeni a fáradékonyság tüneteit.

1. Banán
A banán káliumban gazdag, amely a szervezetben a cukor energiává alakításához szükséges. Emellett számos más tápanyagban is gazdag, mint a B-vitaminok, a C-vitamin, az omega-3-zsírsavak, az omega-6-zsírsavak, a rost és a szénhidrát, amelyek legyőzik a fáradtságot és a dehidratációt illetve a fáradékonyság egyéb tüneteit.

Ezen felül a banánban található természetes cukor, a fruktóz, a szacharóz és a glükóz is gyorsan juttatják energiához a szervezetet.

Fogyasszon naponta egy-két banánt. A banános shake vagy smoothie is jót tesz a szervezetnek, hidratáltan tartja és energiával tölti fel testét.

2. Zöldtea
A zöldtea is csökkenti a fáradékonyságot, főként a stresszből vagy munkából származó fáradtságot. A zöldtea polifenoljai csökkentik a stresszt, energiát adnak és serkentik a koncentrációt.

A zöldtea egy komponense serkenti az anyagcserét és megvéd a fáradékonyság káros hatásaitól.

Egy csésze zöldtea elkészítéséhez áztasson be egy kávéskanál zöldtea levelet forró vízbe öt percre. Szűrje le és ízesítse mézzel, naponta kétszer-háromszor fogyassza ezt. A zöldtea levelek helyett filteres zöld teát is használhat.

3. Sütőtök mag
A sütőtök mag ideális fáradtság elleni rágcsálnivaló. Kiváló minőségű fehérjékben, egészséges omega-3-zsírsavakban, B1-, B2-, B5- és B6-vitaminokban gazdag, valamint fontos ásványi anyagokban, mint a magnézium, a mangán, a foszfor és a réz. Ezek a tápanyagok együttesen serkentik az immunrendszer működését, energiát adnak és leküzdik a fáradékonyság tüneteit.

Ezen felül a sütőtök magban található triptofán segít az érzelmi fáradtság leküzdésében és elősegíti a jó alvást, amely enyhíti a fizikai fáradtságot.

Már egy maroknyi sütőtök mag azonnal energiával tölti fel és enyhíti a fáradékonyságot. Rágcsálnivalónak fogyasszon pirított tökmagot. Az anyagcsere serkentése érdekében használjon tökmag vajat főzéskor.

4. Zabpehely
A zabpehely remekül leküzdi a fáradtságot. Minőségi szénhidrátokat tartalmaz, amelyek glikogénként tárolódnak a szervezetben és energiát biztosítanak az agy és az izom számára egész nap.

Ezen felül sok értékes tápanyagot tartalmaz, fehérjét, magnéziumot, foszfort és B1-vitamint, amelyek energiával töltik fel.

A zabpehely az emésztésnek is jót tesz magas rosttartalmának köszönhetően. Cukorbetegek is fogyaszthatják, ugyanis segít a vércukorszint szabályozásában.

Egy tál zabpehely remek reggeli. Ahhoz, hogy még egészségesebbé tegye adjon hozzá friss gyümölcsöket és magvakat.

5. Joghurt
A joghurtban található nagy mennyiségű fehérje, szénhidrát és a belek számára fontos probiotikum segít a fáradtság leküzdésében. A szervezet gyorsabban dolgozza fel a joghurtot, mint a szilárd ételeket, így gyorsan szolgáltat energiát, amikor szükség van rá.

A joghurtban található probiotikumok a krónikus fáradékonyság tüneteit is enyhítik. Emellett az emésztőrendszer egészségének fenntartásában is kulcsfontosságú szerepet játszanak.

Joghurtot bármely napszakban fogyaszthat. Egyen naponta legalább egy pohár zsírszegény joghurtot. Amennyiben nem szereti a natúr joghurtot, adjon hozzá fagyasztott erdei gyümölcsöket, vagy más gyümölcsöket és magvakat illetve készítsen belőle smoothie-t.

6. Görögdinnye
Ha szomjas egy forró nyári napon edzés után, visszanyerheti energiáját egy szelet görögdinnye elfogyasztásával. A görögdinnye vízben és elektrolitekben gazdag, ezáltal megelőzve a dehidratációt és enyhítve a fáradtság tüneteit.
Emellett olyan fáradékonyság elleni anyagokban is gazdag, mint a kálium, a C-vitamin, a likopin, a béta-karotin és a vas.

Legközelebb, ha fáradt és energiára van szüksége, egyen egy szelet görögdinnyét. Görögdinnyéből egészséges italt is készíthet egy kis méz, citromlé és víz hozzáadásával. Fogyassza ezt az italt edzés után a fáradtság tüneteinek megelőzése céljából.

7. Dió
Egy másik népszerű fáradtság elleni étel a dió. Omega-3-zsírsavakban gazdag, amelyek könnyen enyhítik a tüneteket. Az enyhe depresszió tüneteit is csökkentik ezen felül.

Sőt, a dió fehérjét és rostot is tartalmaz, amelyek energiát adnak edzés után. A dióban mangán, magnézium, foszfor, vas, réz és vitaminok si találhatóak.

Építsen be 1/4 csészényi diót a napi étrendjébe. Pirított diót is fogyaszthat tízóraiként és uzsonnaként. Vágott dióval érdemes megszórnia a müzlit, a shakeket, smoothie-kat leveseket és salátákat is.

8. Babfélék
A babféléknek számos jótékony hatása van és a fáradékonyság leküzdésében is hasznos lehet.

Rostban, szénhidrátban, fehérjékben és számos ásványi anyagban gazdag (kálium, magnézium, foszfor, réz, vas). Ez az egyedülálló kombinációhosszú időn át energiával látja el a szervezetet, ezáltal megelőzve a fáradtságot.
A legtöbb babféle alacsony glikémiás indexű, így nyugodtan fogyaszthatóak, nem kell hirtelen vércukorszint ugrástól tartani, illetve az ezt követő energiacsökkenéstől sem.

Különféle babokat különféle formában fogyaszthat a nap bármely szakában. Például a forral szójabab remek reggeli, míg a feketebab saláta vagy leves ebéd vagy vacsora lehet. Babfélékből készített egytálételeket is kipróbálhat.

9. Kaliforniai paprika
A kaliforniai paprika az egyik legjobb természetes C-vitaminforrás. Ez az antioxidáns nem csak az immunrendszert serkenti, de a kortizol nevű stressz hormon szintjét is csökkenti, ezáltal enyhítve a fáradékonyságot.

A C-vitamin elengedhetetlenül fontos a mellékvese rendszer egészségének megőrzésében, amely megelőzi a fizikai vagy érzelmi stresszből származó fáradékonyságot. Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin hiány fáradékonnyá tesz. A piros kaliforniai paprika A-, B6- és C-vitaminokban, folsavban és rostban gazdag.

Már napi egy csészényi felaprított piros kaliforniai paprika több mint elegendő az energia szint magasan tartásához és az anyagcsere folyamatok megfelelő működéséhez. Építse be a piros kaliforniai paprikát az étrendjébe nyers, főtt, pirított, grillezett és töltött formában is.

10. Spenót
A spenót a piacon könnyedén megtalálható fáradtság leküzdő növény. A spenót az egyik vasban leggazdagabb étel, amely segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. Ez segíti az energiatermelést és leküzdi a fáradtságot és a fáradékonyság tüneteit.

A spenót magnéziumban, káliumban, C- és B-vitaminban gazdag, amelyek segítenek az anyagcsere serkentésében és energiával töltik fel a szervezetet.

Adjon spenót leveleket szendvicshez, leveshez vagy egyéb egészséges ételekhez. Húsos szószokhoz, casserolekhoz és smoothie-khoz is adható az alap íz megváltoztatása nélkül. Egy pohár spenótlével szintén hatásosan leküzdhető a fáradtság.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4040
  • e Hét: 20707
  • e Hónap: 52193
  • e Év: 256894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.