Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Cukorbetegségre a legjobb 7 gyógynövény
  2020-10-19 23:58:54, hétfő
 
 



A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyek segítenek a cukorbetegeknek, szabályozzák az anyagcsere folyamatokat.

Napi folyadékszükségletünk egy részét, megelőzés céljából, vagy kiegészítő terápiaként fedezhetjük ezekre ható gyógyteákkal is.

Gyógynövények és cukorbetegség
A teákat készíthetjük egy-egy növényből, vagy egymással összekeverve is, hiszen a teakeverékek alkotói kölcsönösen fokozzák egymás gyógyító tulajdonságait, ám összeállításuknál szem előtt kell tartani egyéni állapotunkat, életmódunkat és tüneteinket.

Gyógynövényekből teakészítés
Egy csapott evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük
- a gyökereket lassú tűzön 3 percig kel főzni,
- fémmel nem érintkezhet a tea (kanál, szűrő),
- az emésztésjavító teákat nem szabad édesíteni,
- emésztésjavításra, vércukorszint csökkentésre mindig főétkezés után 15 perccel javasolt napi egy csésze teát fogyasztani, 12 mmol/l feletti értéknél napi két csészével.


Fahéj
A fahéj az egész világon az egyik legkedveltebb fűszer. Ám nem csak különleges aromája miatt értékes, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt is. Amellett, hogy remek méregtelenítő és melegítő hírében áll, kutatások szerint a cukorbetegség esetén is érdemes fogyasztani, mivel csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet.
Mindemellett csökkenti a "rossz" koleszterin mennyiségét is, ám arra nem árt ügyelni, hogy erősen allergizálhat!
Kapható tinktúra és kapszula formájában is.

Pongyola pitypang
Sokan gyomnövényként tartják számon, ám ez a szapora virág valójában igen értékes gyógynövény, így kár irtani! Teaként és salátákhoz, sőt, szirupokhoz is kitűnő választás, így felhasználása igen széleskörű! Virágzás előtt a levele kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom!

Gyökere magas inulintartalma miatt természetes édesítőszer, szabályozza a szénhidrát- és a cukoranyagcserét, valamint nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Számos jótékony hatással bír, például serkenti az emésztést, az epetermelést, könnyíti a májműködést, csökkenti a koleszterinszintet és remek vizelethajtó. Hatékony puffadásra és gyomorrontásra is.

Felhasználási javaslat: gyökeréből 1 teáskanálnyi mennyiséget 4-5 percig főzzünk 2 dl vízben, majd szűrjük le. Az egész növényből 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel és 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. 4 hétig tartó fogyasztása után tartsunk 2 hét szünetet.

Görögszéna mag
A cukorbetegség és az inzulinrezisztencia elleni gyógynövények Szent Gráljaként is emlegetik, hiszen fő hatása, hogy késlelteti a cukor felszívódását, így csökkenti a vércukorszintet és az inzulinnal szembeni rezisztenciát. Mindemellett trigonellin, kumarin és 4-hidroxi-izoleucin nevű aminosav tartalmának köszönhetően a diabétesz okozta szövődmények ellen is hatásosnak bizonyult. Külön jó oldala, hogy íze és illata kifejezetten kellemes!


Felhasználási javaslat: 1 teáskanálnyi magot áztassunk 5 percig 2 dl hideg vízben, majd főzzük 10 percig. Méhösszehúzó hatása miatt fogyasztása kismamáknak nem ajánlott! Viszont szülés után fokozza a tejtermelést. Tabletta formájában is kapható.



Erdei szederlevél
Bár az erdei szederlevél leginkább a reumás fájdalmak és a köszvény hatékony gyógynövényeként ismert (húgysavcsökkentő), ám a diabétesz ellen is felveszi a harcot, mivel csökkenti a vércukorszintet.

A cukorbetegséget megelőző állapotok ellen is hatásos, így inzulinrezisztenciában, prediabéteszben szenvedőknek kifejezetten ajánlják. Kismamák is fogyaszthatják, a terhesség alatt fellépő cukorbetegség esetén is bátran iható!

Felhasználási javaslat: 2 kávéskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Gymnema sylvestre
Az Indiában honos gyógynövényt hazánkban kevésbé ismerik, ám számtalan pozitív egészségügyi hatása miatt valódi elixírként tartják számon. Amellett, hogy antibakteriális hatással bír és segít a súlyfelesleg leadásában, a cukorbetegség ellen is felveszi a harcot (ezért is hívják a népi gyógyászatban cukorgyilkosnak).

Leveleit rágcsálva egyrészt elnyomja a cukor édes ízét, így megszűnteti az édességek utáni vágyat, valamint a benne lévő gimneimsav normalizálja a vércukorszintet és fokozza az inzulinhatást úgy, hogy megakadályozza, a glükóz gyors felszívódását.

Tabletta formájában kapható.



Csalán
Sok vitamint és ásványi anyagot (vasat) tartalmaz, ezért teája élénkítő, erősítő hatású. Népszerű növény a reumatikus panaszok csökkentésére és vizelethajtóként. Nemcsak a tisztító teák, hanem a vércukorszintet csökkentő teakeverékek állandó komponense. A 2-es típusú diabétesz a szívre is veszélyes lehet!

Felhasználási javaslat: 1 evőkanálnyi mennyiséget 3 dl vízzel leforrázzunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta egy csészével ajánlatos fogyasztani. 6 hétnél tovább nem alkalmazható, utána be kell iktatni egy 6 hetes szünetet!



Kapor
Közkedvelt fűszernövény, főként savanyúságokhoz használjuk, de jó néhány ételnek is kiváló kiegészítője. Az egyik legjobb vércukorszint csökkentő gyógynövény.

A kapor vércukorszint csökkentő hatását a benne lévő vanádiumnak köszönheti. Ez szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.

A vanádiumnak koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.

Felhasználása: Szárított formában adjuk ételekhez, salátákhoz. Tabletta formájában szedve igen hatékony. Csírája is fogyasztható, drasztikus vércukorszint csökkenés érhető el vele, ezért csak keveset fogyasszunk belőle egyszerre. Tehető salátakeverékekbe, szendvicsekre.

Olajos kivonata is létezik, ezért cseppek formájában is szedhető.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) gyógyhatásai
  2020-10-19 23:50:37, hétfő
 
 



Az anyósnyelv, vagy szobai tigrislevél (Sansevieria trifasciata) egy szobanövény, mely a liliomfélék családjába tartozik. Felfelé nyújtózó, hosszúkás, kardszerűen éles levelei vannak és leveleit zöldes-sárgás árnyalatú minta borítja.

Az anyósnyelv szép növény és könnyen gondozható, mert nem igényel túl sok törődést. Beéri kevés fénnyel és időnkénti locsolással. Nagy előnye, hogy majdnem mindent kibír. Kibírja a huzatot, a szárazságot és a hideget is. Azok is tarthatnak lakásukban ilyen növényt, akik általában megfeledkeznek a locsolásról.

A kínai szokás szerint szerencsét hoz a növény, ha a bejárati ajtónál helyezzük el.

A növény Afrikából ered, ahol már évszázadok óta használják különféle betegségek gyógyítására.

Az anyósnyelv jótékony egészségügyi hatásai
- sötétben is tud oxigént termelni,
- kivonja a levegőből a mérgező vegyszereket, megköti a szén-dioxidot,
- jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tud kiszűrni a levegőből,
- javítja az anyagcserét és erősíti a szervezet védekezőképességét,
- csökkenti a magas vérnyomást és a fejfájások gyakoriságát,
- friss leveléből facsart lé gyógyítja fülgyulladást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cseresznyeszár- meggyszár gyógyhatásairól
  2020-10-19 23:43:35, hétfő
 
 



Mielőtt kidobná a cseresznye- és a meggy szárát, ismerje meg jótékony hatásait

A meggyszár több hatóanyagot tartalmaz, mint a cseresznye. Leggyengébb hatású a világosra érő cseresznye szára, értékesebb a feketére érő cseresznye szára, még jobb bármelyik meggy szára, de legjobb a feketére érő meggyek szára.

Milyen gyógyhatásai vannak a cseresznye- és a meggy szárának!
- Nyálkaoldó, köptető hatású, ezért hurutos köhögés, valamint a gyomor-és belek hurutos elnyálkásodásából származó diszpepszia, emésztési zavar kezelésére használható.
- Hólyaggyulladás, hólyaghurut, felfázás, idült vesemedence gyulladás, kis méretű vesekövek elhajtására, megelőzésére, kiegészítő terápiaként hosszabb kúrára is alkalmas biztonságos vízhajtó és enyhe gyulladáscsökkentő hatása miatt.
- Fogyasztó, karcsúsító keverékekbe szerepel, mint salaktalanító, vízhajtó és hashajtó hatású szer.
- Ízületi betegségek, reumás fájdalmak esetén kiegészítő kezelésként használható vízhajtó, tisztító, salaktalanító hatásai miatt.
- Enyhe, még gyógyszerekkel nem kezelt magas vérnyomás esetén szintén segíthet biztonságos vízhajtó hatásával.
- Serkenti a szívműködést.

Meggylevél gyógyhatása
A meggylevél gyógyhatása szinte megegyezik a cseresznye- és a meggyszár hatásával, azzal a különbséggel, hogy egyes hatóanyagokból valamivel többet, másokból valamivel kevesebbet tartalmaz. A termésérés előtt-alatt célszerű gyűjteni.

Szabó Gyuri bácsi bükkszentkereszti füvesember alkalmazza egyedül (tudomásunk szerint), inkontinencia elleni teájának fontos részeként. Nagyon jó tapasztalatai lehetnek vele, mivel még szabadalmi bejelentést is tett a keverékre.

Tea készítése
A megszárított szárakból 5-10 perces főzetet készítünk, elég egy kis csipet szár egy csésze teához. Gyönyörű aranysárgaszínű, ízesítést nem igényel. Különösen télen ajánlott, vértisztító, veseműködést segítő, szívbántalmak, légcsőhurut gyógyítására alkalmas.

A meggyfának minden része gyógyhatású. A levelekből főzött tea kiváló köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, de puffadás ellen is jó. A népi gyógyászat a meggy kocsányát megfázás elleni teakeverékbe használja, de állítólag segít a vesekövek eloszlatásában is.

Nagyon fontos, hogy csak olyan növényi részeket szárítsunk tea készítéséhez, melyek vegyszermentesek. Sajnos nem mindenkinek van lehetősége saját kertből szedni gyümölcsöt, leveleket, szárakat, ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy a piacon vásárolt termékek biztonsággal fogyaszthatók.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Selyemkóró gyógyhatásairól
  2020-10-19 23:36:45, hétfő
 
 



A selyemkóró igazi Hungarikum, mert csak hazánkban, az alföldi részen termel nektárt, ezért a selyemkóró méz elismert magyar specialitás.

A meténgfélék nemzetségébe tartozó selyemkóró (Asclepias syriaca) roppant mutatós gyomféle. Népies elnevezései selyemfű vagy vaddohány is. 1,0-1,5 méter magasra növő, gömb alakú, húsvörös virágzatú növény.

De egyáltalán gyomnak tekinthető-e a selyemkóró? Elsősorban az Alföld homokos talajú vidékein elég agresszíven terjeszkedő évelő gyom. Azonban már úton-útfélen találkozhatunk vele és közelebbről nézve megcsodálhatjuk virágait. Az illata ámulatba ejtő.

A selyemkóró megtelepszik a gabonafélék, haszonnövények között is, és gyakorlatilag kiirthatatlan. Rizómái akár két méteres mélységig is lehatolnak, így hiába kaszálják, újra kinő, és vegyszeres irtása is igencsak nehézkes, majdhogynem lehetetlen.

Kultúrnövényként is említhető a selyemkóró, ugyanis elsőrangú mézet ad, íze intenzív, egyedi, és nem csak magában használható, hanem gyengébb minőségű mézek feljavítására is kiváló.

A selyemkóróméz nem csupán ízletes, hanem jótékony élettani hatásokkal is rendelkezik
- Pollentartalma alacsony, így allergiások számára is fogyasztható.
- Vérnyomás szabályozó hatása is ismert, általános roborálószerként is kiváló.
- A mézek közül a selyemfű méze az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő.
- Hatásos izomfájdalmak esetén pakolásokhoz vagy masszírozásra.
- Égési sérülésekre és sebekre rákenve, gyógyító és nyugtató hatású.
- Rendszeres fogyasztása hozzájárul az asztma, a reuma, a bronchitis és a bőrfekélyek gyógyulásához.
- Az asszonyok tejtermelésük fokozására is használhatják.
- Tápértéke, nyomelem tartalma, ásványi só tartalma kiemelkedő.

Próbálja ki a selyemfűmézet!
Lassan kristályosodó mézek közé tartozik. Vadon termő növény, ezért teljesen mentes a vegyszerektől. Az egyik leghatásosabb immunrendszer erősítő és gyulladáscsökkentő mézfajta.

A selyemkóró csak nektárt ad. Mikor a méheket selyemfűre viszik, a méhcsaládok virágpor ínységben vannak, ez a család népességét nagyban visszafogja. Viszont a méhész ez irányú veszteségeit a jó minőségű ízletes méz kárpótolja. Világos színű méz, hosszú ideig megőrzi folyékony állapotát, zamatos, nagyon erős, de kellemes illatú méz.

Selyemkóró június-augusztus hónapokban virágzik.

A világpiacon alig ismert mézfajta. Hazánkban azonban már közkedvelt világos színe, zamata és hosszan megmaradó folyékonysága miatt.

Fogyasztása elsősorban önmagában kanalazva ajánlott!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Influenza és megfázás ellen
  2020-10-19 23:18:19, hétfő
 
 



Valószínűleg mindannyian ismerjük az influenza és a megfázás kellemetlen tüneteit, ide értve a fejfájást, a köhögést, a nehézlégzést vagy a lázat. Néha még arra sincs erőnk ilyenkor, hogy kikeljünk az ágyból és teát készítsünk magunknak. Éppen ezért törekedjünk a megelőzésre. Mit tehetünk? Milyen védekezési módszerek vannak az influenza és a megfázás ellen? Most 5 olyan lépést mutatunk be, melyek sokat segíthetnek, hogy elkerüljük a betegségeket okozó kórokozókat.

A kézmosás fontosságáról már a gyerekeknek is beszélnünk kell. Igazából nemcsak influenzaszezonban van szükség az alapos kézmosásra, hanem mindig, amikor olyan helyen tartózkodunk, ahol sokan fogdosták előttünk a tárgyakat, és úgy gondoljuk, nem tiszták. Ezek lehetnek a buszon lévő fogantyúk, egy nyilvános helyen lévő kilincs, a parkban lévő pad. Egyszóval minden olyan alkalom után mossunk alaposan kezet, amikor biztosak vagyunk abban, hogy az adott helyen kórokozók telepedhetnek meg.

A betegségek elleni küzdelemben is nagy segítségünkre lehet a rendszeres testmozgás, hiszen ez jól szolgálja az egészségünket és erősíti az immunrendszerünket. Azonban ha túl sokat és túl keményen edzünk, ezzel épp az ellenkező hatást érhetjük el, azaz gyengülhet az immunrendszerünk.

A dohányzás rendkívül károsan hat az egészségre és mérhetetlenül gyengíti a védekezőképességünket. Ha dohányzik és influenzás lesz vagy megfázik, akkor komoly szövődményekkel kell számolnia, akár még a tüdőgyulladás réme is fenyegetheti, így jobb minél hamarabb lemondani erről a káros szenvedélyről.

Nem véletlenül mondják azt, hogy ha betegek vagyunk és elmegyünk az orvosi rendelőbe, akár még betegebbek is lehetünk. Ha nem olyan nagy a probléma, akkor otthon kúrálja ki magát, hiszen a vitaminok, az ásványi anyagok, a friss zöldségek és gyümölcsök, egy jó húsleves vagy forró tea és pihenés mind sokat segíthet a gyógyulásban. Csak abban az esetben menjünk ilyenkor közösségbe, ha feltétlenül szükséges kimozdulni otthonról.

Amennyiben a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktára fel van töltve, úgy kisebb az esélye, hogy megbetegszünk. Ezért fogyasszunk naponta, azaz rendszeresen friss és szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Válasszunk közülük olyanokat, amelyek bővelkednek C-vitaminban, cinkben és magnéziumban, hiszek ezek hatékonyan hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez.

Ne feledkezzünk el a D-vitaminról sem, amely a napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Mivel azonban már egyre kevesebbet süt a nap, és egyre gyengébb az ereje, így érdemes kiegészítő formájában pótolnunk ezt a vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az izomfájdalmak elkerülésére
  2020-10-19 23:14:58, hétfő
 
  Bizonyára Ön is megtapasztalta már az izomfájdalmat. Ilyenkor olyan érzés kerítheti hatalmába, mintha az egész teste fájna. Ha fájnak az izmaink, a legkevésbé sem gondolunk az edzésre, hiszen még megmozdulni is alig tudunk. Pedig a legrosszabb, amit tehet ilyenkor, hogy felfüggeszti az edzést, hiszen ha újra elkezdi, ismét szembesülhet az izomfájdalommal, és így egy ördögi körbe kerülhet.

Mit tehet annak érdekében, hogy minél kevésbé gyötörje az izomfájdalom? Van megoldás. A cikkben erre adjuk meg a válaszokat. Amennyiben odafigyel magára, az egészségére, és persze a cikkben leírtak szerint jár el, úgy kevesebb lesz az esélye az izomsérülés és izomfájdalom kialakulásának.

Az izmok fájdalmát gyakran az izmok sérülése és a túl nagy terhelése okozza. Mit tehet? Ne sportoljon mindennap. Próbáljon pihenőnapokat beiktatni, hiszen az izmoknak pihenésre, regenerációra van szüksége. Az izmok úgy fejlődnek, ha néha kihagyunk pár napot és hagyunk időt a pihenésre.

Lehet, hogy a tél végén kicsit megijed, amikor a tükörbe nézve azt látja, hogy mennyi plusz kiló szaladt fel Önre, de ez nem azt jelenti, hogy azonnal terhelje túl magát erős edzésekkel. Csak lassan szoktassa magát a mozgáshoz, és próbálja betartani a fokozatosság elvét. Amikor már nincs izomláza és úgy érzi, hogy egyre jobban bírja a terhelést, akkor növelje az edzésadagját.

A bemelegítésről és a nyújtásról se feledkezzen meg, mert az izmok gyakran azért húzódnak meg és fájnak, mert megfeledkezünk a bemelegítésről, és az edzés végén sem nyújtunk. Mindkettő nagyon hasznos, hiszen be kell melegíteni az izmokat, hogy alkalmazkodni tudjanak a terheléshez, a mozgáshoz.

Az antioxidánsok rendszeres fogyasztása is nagyon hatásos, de nemcsak az izomfájdalom megelőzésére, hanem a különféle betegségek és fertőzések elkerülésére is. Az antioxidánsok csoportjába tartozik az A-, a C- és az E-vitamin. A C-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy ha legalább tíz nappal a tervezett testmozgás előtt nagyobb dózisban szedjük, úgy nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük az izomfájdalmat. Ez a vitamin nemcsak a kollagénépítésben és -termelésben játszik kiemelkedő szerepet, hanem az izomfájdalom csökkentésében és a jobb izomműködés elérésében is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Természetes megoldások gyógynövényekkel
  2020-10-19 23:12:05, hétfő
 
 



Már a régebbi korokban is előszeretettel alkalmazták az emberek a gyógynövényeket, és ma is egyre szélesebb körben közkedveltek. Nem véletlenül, hiszen sokféle pozitívummal rendelkeznek, többek között antivirális, gyulladáscsökkentő hatással, de az immunrendszer támogatásában is kiveszik a részüket. Cikkünkben 6 olyan gyógynövényt mutatunk be, amelyek hatékonyak lehetnek a főként télen jellemző fertőzések, megfázás és influenza megelőzésében és kezelésében.

Ma már nagyon sokféle gyógyító gomba van a piacon, népszerűségük érthető, hiszen számtalan kutatás igazolja pozitív hatásaikat. Némelyek erősítik, míg mások szabályozzák az immunrendszer működését, így akár a gyengesége, akár a túlműködése esetén is segíthetnek, ezzel megakadályozva az autoimmun betegségek kialakulását.

Az egyik leghasznosabb gomba a reishi, más néven pecsétviaszgomba vagy ganoderma. Adaptogén gyógynövényről van szó, amely elősegíti a test védelmét a fertőzésekkel szemben. Mindemellett az immunrendszer szabályozásában is aktívan részt vesz. Poliszacharidokat és triterpéneket tartalmaz­, amelyek erősítik az immunválaszt, emellett a gyulladás csökkentéséhez is hozzájárulnak. A reishi további előnye, hogy szerves gerániumot is tartalmaz, amely szintén aktívan támogatja az immunrendszert, sőt vírusellenes hatását is kimutatták.

Az édesgyökér kiemelkedő szerepet játszik az olyan betegségek megelőzésében és kezelésében, mint az influenza. Eredményesen harcol a kórokozókkal szemben, hiszen antioxidáns és immunstimuláló hatással rendelkezik.

A zsálya egy aromás és illatos gyógynövény, amely vírusellenes és gyulladásgátló hatással bír. Az ájurvédikus orvoslásban már régóta használják vírusok okozta fertőzések kezelésére. Készíthetünk belőle teát is, amelynek kiemelkedő a nyugtató hatása.

A bodza erős immunizáló, emellett antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez az illatos virág nagyon hatásos az influenzaszezonban, hiszen jelentősen csökkentheti a betegség lefolyásának időszakát, és neki köszönhetően a tünetek is sokkal enyhébbek lehetnek. A bodza nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns vegyületekben is rendkívül gazdag, emellett immunstimuláns anyagokat is tartalmaz.

Az astragalus gyökerét már évszázadok óta alkalmazzák a kínai gyógyászatban. Fő felhasználási területe az immunrendszer fokozása. Tudományos kutatások igazolták, hogy antivirális tulajdonságokkal rendelkezik és stimulálja az immunrendszert, így nagyon hatékony lehet a megfázás és az influenza kezelésében. Vírusellenes hatása mellett kiemelkedő a gyulladáscsökkentő és az antibakteriális tulajdonsága is. Az astragalusgyökér egy adaptogén gyógynövény, amely hatékonynak bizonyult a kortizolszint csökkentésében is.

Az olívalevél nemcsak antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen nagyon hatékony a candida gomba okozta fertőzésekkel szemben, de krónikus fáradtság esetén is pozitív hatásokat mutatott. A kutatások szerint az olívalevél-kivonat képes megküzdeni számos betegséget okozó mikrobával, például a légúti fertőzésekkel és az influenzát okozó vírusokkal szemben. A leveleiben található vegyületek elpusztítják a betolakodó kórokozókat, így lehetetlenné teszik a vírusok szaporodását és a fertőzések kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Köszvény ellen : podagrafű
  2020-10-19 01:06:00, hétfő
 
 



Szinte egész évben rendelkezésre áll, vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag gyógyhatású levélzöldség a podagrafű.

A podagrafű (Aegopodium podagraria), köszvényfű vagy tarkalevelű podagrafű Európában és Ázsiában őshonos, évelő növény, mely alacsony termetű tarka levelű, valamint magasabb, sima zöld levelű változatban is remek árnyéktűrő dísznövény.

Görög eredetű botanikai neve, Aegopodium, azaz "kecskeláb" a levél alakjára, a podagraria, "lábköszvény" a növény gyógyhatására utal, régen erre a betegségre alkalmazták. Podagrának az öregujj fájdalmas, köszvényes duzzanatát nevezték.

Kerekded, kissé hegyesedő levelek alkotta levélzetével, valamint félgömbformába rendeződő hófehér virágzatával díszít. Jól mutat természetes hatású kertekben, árnyékosabb virágágyásokban, valamint talajtakaró növényként is.

Fűszeres, kicsit borsos ízű növény. A legfinomabbak a fiatal, még teljesen ki nem terült, éppen kihajtó levelei, melyek folyamatosan jelennek meg egészen virágzásig, de az állomány rendszeres kaszálása után újra és újra hajtanak gyökérről, szinte egész évben.

Tőleveleit levélzöldségként virágzásig ajánlott fogyasztani. Virágzás után virága és zöld, majd érett termése fűszerként használható.

Gyógyászati felhasználása
- Friss, virágzás előtti levelei salátaként, főzelékként fogyaszthatóak. Idősebb leveleinek íze a petrezselyemre hasonlít, így inkább fűszerezésre alkalmas.
- Leveleinek vitamintartalma és ásványi anyag tartalma magas, értékes.
- A népgyógyászatban köszvényre, reumára és aranyeres panaszokra is használt gyógynövény. Köszvényes testrészekre borogatásként is alkalmazható, szárított levelekből pedig tea is készíthető.
- Köszvényeseknek a táplálkozásba illesztése, fogyasztása is javasolt, mert magas ásványi anyag tartalma kedvezően hat az anyagcserére és a kiválasztásra, ami javíthatja a köszvényes állapotát, segíti a köszvény megelőzését.
- Anyagcsere serkentő és gyulladáscsökkentő hatású.
- Borogatásként alkalmazható rovarcsípésekre is.
- A podagrafű kiváló értágító és hörgőtágító tulajdonságokkal rendelkezik, azonban sok gyógyszerrel ellentétben nincs olyan mellékhatása, mely ártana a mellékvesének.
- A növény elősegíti az epe áramlását és kiválóan alkalmazható a húgykő semlegesítésére is.
- Hörghurut esetén segít a lerakódott váladék felszakadozásában, tágítja a hörgőket és a légutakat.
- A podagrafű hozzájárul a szív egészségéhez is, ugyanis erősíti a szívizomzatot.

Aromaanyagai áztatott italban is kiáznak.
Feldolgozási tapasztalat: Ajánlott gyűjtés után rövid időn belül feldolgozni, vagy szárazon tárolni a hűtőben. Megmosva, vizesen képesek hamar megbarnulni a levelek.

A podagrafű szinte minden gyógynövényboltban kapható, és akár tabletta vagy tea formájában is elérhető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az eperfa levelének gyógyhatásai
  2020-10-19 00:57:20, hétfő
 
 



Oda kell figyelnünk, hogy a vércukorszintünk rendben legyen, erre az egyik legjobb természetes módszer az eperfa leveléből készült tea vagy kivonat fogyasztása.

Az eperfa friss leveleit megszárítva natúr teaként vagy teakeverékekbe használhatjuk. Elsősorban cukorbajban (diabetes) szenvedőknek ajánlott. A cukorbetegség további betegségeket - szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség, daganatos megbetegedés, látásvesztés - hozhat magával.

Az eperfát egyes vidékeken szederfaként ismerik, gyümölcsét pedig szedernek mondják. A fehér eperfa (Morus alba) Kínából, a fekete eperfa (Morus nigra) feltehetően Közép-Ázsiából származik. Régebben mindkettő az egész országban, majd minden parasztháznál megtalálható volt, manapság (különösen városi környezetben, hulló termése miatt) kevésbé népszerű.

A tradicionális távol keleti gyógyászatban a leveléből készült teát megfázás, köhögés, szájüregi betegségek, szemgyulladás esetén, tejelválasztás fokozására alkalmazzák. Az eperfalevél-kivonatot a kínai orvoslás már nagyon régóta használja a vércukorszint szabályozására.

- Az eperfa levelek segíthetik a szénhidrátok anyagcseréjét.
- Az A-vitamin a szemet védi, a C-vitamin immunrendszert erősíti, a B1-vitamin megszépíti a bőrt és megerősíti az idegrendszert, míg az aminosavak a fehérjeépítésben játszanak kiemelkedő szerepet.
- Az eperfalevél-kivonat hatására csökken az LDL-koleszterinszint, illetve megemelkedik a HDL-koleszterinszint. A kivonat nagyon előnyös lehet azoknak, akik metabolikus szindrómában, illetve glükózintoleranciában szenvednek. Mindemellett az eperfalevél-kivonat a testsúlycsökkentésben is a segítségünkre lehet.

Az eperfalevélből készült tea segíti tehát a glükóz csökkenését és felszívódását. Pozitív hatással van a szénhidrát-anyagcserére és segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet.

Eperfalevél tea készítése
1 evőkanál szárított eperlevélre öntsünk kb. 2 dl forró vizet és hagyjuk állni 10 percig. Fogyasszuk étkezések előtt naponta háromszor.

Az eperfalevélben számos olyan természetes, biológiai úton termelődő vegyület is megtalálható, amelyek hatékonyan csökkentik a vércukor szintjét, így a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek enyhítésében is segítséget nyújthat. Ilyen vegyületek az iminocukorfélék, amelyek segítenek meggátolni, hogy a szervezet az összetett cukrokat egyszerű cukrokká bontsa, így a vércukorszint sem fog drasztikusan megugrani.

Az eperfalevél gyógyhatása
- A levelek más fontos tápanyagokat is tartalmaznak. Ilyenek például a polifenolok, a triterpének, a vitaminok, az ásványi anyagok és a flavonoidok, amelyek antioxidáns hatással bírnak.
- A glikozidokat is meg kell említeni, amelyek jelentősen lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának esélyeit, amely a cukorbetegségben szenvedőket is fenyegeti.
- Az eperfalevélben található gamma-amino-vajsav a magas vérnyomást kezeli.
- A benne lévő fitoszterinek az erekben lerakódott koleszterint csökkentik, a kvercetin pedig pozitívan hat a máj működésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fekete áfonya gyógyhatásairól
  2020-10-19 00:49:33, hétfő
 
 



A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára fokozott védelmet biztosít az oxidatív stresszel szemben, többek között a szív- és érrendszer tekintetében.

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) egy gyümölcstermő növény, melynek termését és levelét is népi gyógyászatban felhasználjuk. Népies nevei: havasi meggy, kukajsza, molabogyó, afinya.

Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. A-vitamin tartalma révén a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Baktériumölő hatással is rendelkezik.


A fekete áfonya gyógyhatásai :
. Hatását az egész testre kifejti, leve serkenti a vérkeringést, erősíti a hajszálereket, fokozza a vörösvértestek membránjainak rugalmasságát.
- A fekete áfonyában található flavonoidok erősítik a hajszálereket, tehát csökkentik törékenységüket (szivárgás, aranyér, zúzódások), valamint megakadályozzák, hogy a kálcium a vérerekben lerakódjon, ezzel az érelmeszesedést megelőzik.
- Vérhígító hatással is rendelkezik a fekete áfonya, tehát megakadályozza, hogy a vérlemezkék összetapadjanak és vérrög alakuljon ki belőlük. Elősegíti a megfelelő szívműködést, a szív- és érrendszeri betegségek kezelését.
- Az áfonya kivonata serkenti a mikrokeringést, csökkenti az érrendszer áteresztőképességét és javítja a vérkeringést.
- A hagyományos népi gyógyászatban már rég használják a vércukorszint csökkentéséhez a fekete áfonya levelének főzetét. (A népgyógyászatban egyébként gyakran becézik fekete inzulinnak az áfonya levelét.) A fekete áfonyában lévő antocianidinek a gyulladásokra és a kollagén állapotára gyakorolt előnyös hatásaik miatt a cukorbetegség okozta szürkehályog és látásromlás megelőzésére és kezelésére is alkalmasak.
- A vérben lévő antioxidánsok fokozott jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, de talán a legizgalmasabb kutatási eredmény mégis az, hogy az áfonya képes csökkenteni és megelőzni az öregkori betegségek (mint például az Alzheimer-kór és az elbutulás) hatásait.
- A fekete áfonyának számos gyógyhatása mellett a gyomorfekély ellen is hatékony. A fekete áfonyában előforduló flavonoidok jelentősen fokozzák a gyomorban a nyálkatermelődést, mely védőrétegként működik és megelőzi a fekély kialakulását. A gyomorsav, a stressz, a gyulladásgátló gyógyszerek, az aszpirin vagy az alkohol miatt kialakuló gyomorfekély ellen érdemes felhasználni. Bélhurut, enyhe hasmenés elleni háziszer.
- A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatásuk van. A leveleket teának elkészítve a termést pedig frissen, vagy szárítva esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve, fogínygyulladás, gyomorbajok, epe-és hólyagproblémák valamint hasmenések esetén fogyaszthatjuk. A vörös áfonya leveleiből készített főzet húgyúti fertőtlenítő, valamint vesetisztító hatással rendelkezik.
- A fekete áfonya sok hasznos összetevője mellett tartalmaz úgynevezett "növényi inzulint" (neomirtillint), valamint olyan karotinoid vegyületeket, melyek javítják az éjszakai látást.

Az áfonya jótékony hatása rendkívül magas fitonutriens- és antioxidáns-tartalmának köszönhető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 226
  • e Hét: 1189
  • e Hónap: 14180
  • e Év: 190055
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.