Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Mária gif
  2020-10-24 21:55:26, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Uram...
  2020-10-24 21:54:40, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Jézus a hegyen
  2020-10-24 21:53:44, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Jézus gif
  2020-10-24 21:52:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Lábam előtt....
  2020-10-24 21:50:56, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
A fény felé
  2020-10-24 21:33:53, szombat
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
Vitaminok és a mentális állapot összefüggése
  2020-10-24 21:30:54, szombat
 
 



Azok vagyunk, amit megeszünk. És ez valóban így is van. Bizonyára mindenki észrevette már, hogy ha nem étkezett egészségesen, akkor fáradtnak és lehangoltnak érezte magát. Ez annak köszönhető, hogy szoros összefüggés van a nap mint nap elfogyasztott táplálék és a hangulat, illetve a mentális teljesítményünk között. Cikkünkben olyan vitaminokat és ásványi anyagokat sorolunk fel, amelyek hasznosak a mentális egészség megőrzése érdekében.

A B-vitaminok nélkülözhetetlenek az agy optimális működése szempontjából, hiszen hiányukban idegrendszeri problémák alakulhatnak ki. Amennyiben nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, úgy szorongással számolhatnunk, de még depressziós tünetek is megjelenhetnek. A B-vitaminok hatással vannak a hangulatra és befolyást gyakorolnak a mentális funkciókra is.

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a krómhiány és a depresszió kialakulása között szoros összefüggés áll fenn. Nem véletlen, hiszen ez az ásványi anyag olyan neurotranszmitterek szabályozásában vesz részt, amelyek hatással vannak a hangulatunkra.

A depressziós betegek körében gyakori probléma, hogy alacsony a cink mennyisége a szervezetükben, de ez az állapot még immunrendszeri problémákat is generálhat, sőt oka lehet egyes autoimmun betegség kialakulásának is. Ha elegendő cinket tartalmazó ételt fogyasztunk, támogatjuk a szervezetünket, és még jókedvre is derülhetünk.

A vas szerepe is kiemelkedő. Amennyiben vashiányban szenvedünk, úgy különféle kognitív problémákkal, sokféle mentális gonddal találhatjuk szembe magunkat. Ez a probléma ugyanis akár depressziót, szorongást, kedvetlenséget, de még fáradékonyságot, ingerlékenységet is okozhat.

A D-vitamin hatással van a dopamintermelésre, és ezáltal a hangulatunkra is. Amennyiben nem termelődik elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy sokféle idegrendszeri és mentális probléma törhet a felszínre. Jó hír, hogy abban az esetben, ha valakinél már megjelent a depresszió, akár visszafordíthatóvá is válhatnak a tünetek, ha D-vitamin-kiegészítőt szed.

Ma már bizonyított tény, hogy a szelénhiány is okozhat depressziót. Számtalan vizsgálat igazolta, hogy a szelénpótlás javítja a hangulatot, és még a szorongást is csökkentheti. A szelén gazdag forrásai a diófélék, különösen a brazil dió és a szezámmag tartalmaz sokat ebből az értékes ásványi anyagból.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
3 mókus
  2020-10-24 12:59:23, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Mókusok és a gombák
  2020-10-24 12:58:14, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mókusok  
Amit mikróban nem szabad melegíteni
  2020-10-24 12:55:51, szombat
 
  5 étel, amit nem szabad mikróban újramelegíteni: ételmérgezést is okozhat némelyik
A mikró segítség a mindennapokban, de bajt is csinálhat, ha olyan étel kerül bele, aminek nem lenne szabad.

Nagy dolog volt, amikor 1946-ban eladták az első, Percy Spencer tervezte, radartechnológiára alapozott, egyelőre nem igazán háztartás-kompatibilis mikrosütőt. A következő évtizedekben mind tovább fejlesztették a gépet, mígnem a hetvenes években elérkeztek a maiakhoz hasonló jellegű, és már elérhetőbb árú készülékek.

Noha idő közben sokak bizalma megingott a mikrohullám biztonságosságában, a mai napig szinte konyháról konyhára használják a gépet, hiszen gyors, és egyszerű vele ételeket és italokat melegíteni. A folyamat azonban kellemetlenül is végződhet, ha az ember nem elég tájékozott a mikróhasználatot illetően: egyes főtt ételek újramelegítve egészségtelenné válhatnak, de akár ételmérgezést is okozhatnak.

Spenót és más leveles zöldségek
Bár nem mindenki szereti, annak, aki megeszi, fontos tudnia, hogy az újramelegítés nem a spenót barátja. A növény ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, ami az újramelegítés során nitritekké, majd nitrozaminná alakul. Ez az anyag negatívan befolyásolja a test oxigénellátását, ráadásul egyes típusai a European Food Information Council kutatói szerint karcinogén tulajdonságúak is.

Csirkehúsételek
Gondot okozhat, ha a csirkehús nincs megfelelően átsütve, illetve megfelelően tárolva. Azokon a részeken ugyanis, ahol egy szemernyit is nyers maradt, rövid időn belül szalmonella kórokozók szaporodhatnak el. A WHO figyelmeztetése szerint a mikrózás nem feltétlen forrósítja fel kellőképpen a húst, így pedig nem fogja elpusztítani ezeket a kórokozókat. Már csak azért sem, mivel a mikrohullámú sütőbe rakott étel nem egyenletesen melegszik, így a hús egyes területein óhatatlanul csak langyos marad.

Felvágottak
A különböző felvágottakat sem tanácsos a készülékkel melegíteni, ennek ellenére mégis sokan készítenek belőlük ily módon melegszendvicset. Rosszul teszik, ezek a termékek ugyanis olyan hozzáadott anyagokat, például tartósítószereket tartalmaznak, melyek, mint azt Pie, Spahis és Seillan közös tanulmányában írja, a mikrózás hatására kémiai átalakuláson mehetnek át, és ezáltal még károsabbak lehetnek a szervezet számára, mint egyébként.

Burgonya és rizs
Legyen bár burgonyapüré, vagy épp petrezselymes krumpli, a maradék újramelegítése rejt magában némi veszélyt: ha a köret több órát áll szobahőmérsékleten, a Centers for Disease Control and Prevention kutatói szerint elszaporodhatnak rajta a Clostridium botulinum bakrétiumok, melyek botulizmust okozhatnak. Mivel a mikróba dobott ételt sokszor csak langyosítja, és nem forrósítja fel kellőképp az ember, ezek a kórokozók életben maradnak, és ételmérgezést okozhatnak.

A rizzsel sem sokkal jobb a helyzet: felületén ugyanis, Gilbert, Stringer, és Peace, az International Life Sciences Institute kutatói szerint Bacillus cereus spórák találhatók, melyek ha a köret szobahőmérsékleten hűl ki, elszaporodhatnak. Mivel a kórokozót egy enyhe mikrózás nem fogja elpusztítani, sajnos megeshet, hogy az ember ételmérgezést kap.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 1501
  • e Hónap: 14492
  • e Év: 190367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.