Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A kékszőlő gyógyhatásairól
  2020-10-19 00:27:15, hétfő
 
 



Rezveratrolban, bioflavonoidokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag a kékszőlő.

Nemcsak szederből készíthetünk vasbort, melynek fogyasztása a népi megfigyelések szerint jótékony hatással van vérszegénység, vashiány, fáradékonyság, keringési elégtelenség és csökkent teljesítőképesség esetén is.

Az igazi vasbor összetevői az érés sorrendjében: cseresznye, meggy, pirosribizli, feketeribizli, feketeszeder, feketeáfonya, fekete berkenye, bodza, szilva, homoktövis, kékszőlő, galagonya, csipkebogyó, Tokaj-hegyaljai aszúszem és víz.

Megkezdhetjük a gyümölcsöket a szederből készült vasbornál leírtak alapján külön-külön elkészíteni, gyűjtögetni egész évben.

A szabadgyökök hozzájárulnak számos degeneratív betegség, így a rák kialakulásához is.

A rezveratrol kiemelkedően erősíti az immunrendszert, szerepe van a programozott sejthalál folyamatában, segíti ugyanis beindítani a rákos sejtek önpusztító mechanizmusát. Jó tudni, hogy a tumor-invázió esetén a rezveratrol fékezheti azoknak az ereknek a burjánzását, melyek táplálják a daganatot. Méregtelenítés során akadályozza a környezetből származó idegen anyagok rákkeltővé válását.

Októberben még szedhető homoktövis, kékszőlő, stb. Tehát most itt az ideje, hogy legyen saját készítésű vasborunk.

A vörös gyümölcsökben található rezveratrol és a több ezer bioflavonoid jótékony hatásai:

- Részt vesz a sejtek öregedésének lassításában, valamint a szív-és érrendszer egészségének megőrzésében.
- A rezveratrol erős antioxidánsként képes semlegesíteni a szabadgyököket. Részt vesz a sejtciklus szabályozásában, felügyeli az egészséges sejtosztódást.
- A rezveratrol és a bioflavonoidok megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását és a vérrögképződést. Megőrzik az erek rugalmasságát és gátolják az érelmeszesedést.
- Részt vehetnek a vérnyomás szabályozásában.
- Csökkenthetik a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását, javíthatják az inzulin érzékenységet.
- Fontos tudnunk, hogy ezek a bioaktív hatóanyagok döntő fontosságúak, a hirtelen szívhalál és az agyvérzés elkerülése érdekében, valamint a vastagbél, a prosztata, a méh, emlők és a bőr rosszindulatú elváltozásainak megelőzésében.
- Kulcsfontosságú szerepük van a melanoma kivédésében.
- Mivel ezek a molekulák gyulladásgátló hatásúak, így jelentősen javíthatják többek között az asztmások, az allergiások, az ízületi és visszér bántalmaktól szenvedők életminőségét.
- Támogathatják a nemi szervek működését, segíthetik a kívánt hormonszint fenntartását.
- Még idős korban is serkenthetik az agyműködést, továbbá minden korosztálynál pozitívan hathatnak a mentális képességekre.
- Segíthetik a tejsav lebontását, így gyorsíthatják az izomláz megszűnését.
- Hatással vannak a zsíranyagcserére, ülő foglalkozásúaknál is segíthetik a testsúly optimalizálását, növelik a HDL koleszterin (jó koleszterin) arányát.

Készíthetünk vasbor lekvárt is!
A vasbor lekvár ugyanazokat a gyümölcsöket tartalmazza, mint a vasbor, csak sűrűbb formában. Naponta 1-3 teáskanálnyi mennyiség fogyasztása javasolt étkezés előtt. Hátránya a lekvárnak, hogy nem nagyon lehet egyszerre több gyümölccsel készíteni. Erre egyik kedvező megoldás lehet, ha lefagyasztjuk és összegyűjtjük. Tejtermékekkel együtt nem célszerű fogyasztani!

A kékszőlőből (esetleg Otthelo vagy Kékfrankos) készült lekvár igazi csemege a téli napokon. Ha szeretnéd élvezni a szőlő csodás ízét télen is, akkor most fogj hozzá a lekvárkészítéshez. Ha egyszer megkóstolod, te is évről évre több üveggel teszel majd el. A lekvárt egyszerre több fajtából is főzheted, az illata kellemes, az íze pompás lesz. Lehetőség szerint kihagyhatatlan az Izabella szőlő, mely mára már majdnem teljesen feledésbe merült.

A piacokon beszerezhető kékszőlő, mely házikertekben termett, ha neked nincs lehetőséged a termesztésre és a saját szüretre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A homoktövis gyógyhatásairól
  2020-10-19 00:12:06, hétfő
 
 



A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin forrás, emellett kiemelkedő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Rendkívül magas C-vitamin tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik a kötőszövet megfelelő működésében, szerkezetének megfelelő kialakításában, ezáltal az íny, a bőr, a csontok és a porcok egészségének megőrzésében.

A homoktövis kipréselt leve, mézzel ízesítve valódi vitamin bomba. Kicsit macerás a szedése, de fogyasztásának élménye feledteti velünk a szúrós ágak által okozott kisebb karcolások látványát.

A homoktövis gyógyhatásai

- Kedvezően hat a száraz, irritált bőrre, s gyulladás gátló és a baktériumok elterjedését mérséklő hatása miatt jótékonyan befolyásolhatja a sebek, sérülések gyógyulását is.
- Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása szintén a sebek és bőrbetegségek gyógyulását segítheti elő.
- Hatásos lehet e szervünk tisztításában, méregtelenítésében, sejtjeinek regenerálódásában és működésének javításában.
- A benne található értékes anyagoknak köszönhetően jelentősen erősítheti az immunrendszert, s így fokozhatja szervezetünk ellenállóképességét. Az egészségmegőrzésben és a különböző problémák kialakulásának megelőzésében így mindenki számára hasznosnak bizonyulhat, de különösen a gyengébb immunrendszerű embereknek (gyerekeknek, időseknek, betegeskedőknek) lehet segítségére ellenálló képességük megőrzéséhez és növeléséhez.
- Szerepet játszik az érfalak rugalmasságának növelésében, a szervezetünkben található káros, LDL koleszterin szintjének csökkentésében, s így az érelmeszesedés s a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.
- Antioxidáns hatású összetevőinek köszönhetően segíthet szervezetünk öregedését lelassítani. Ezt állítólag a benne található flavonoidok segítségével éri el, hiszen ezeket a vegyületeket hatékonynak tartják a sejtek öregedésének mérséklésében.

- Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer erősítő, fokozza a szervezet ellenálló képességét. Ajánlott fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején.
- Allergiák, pl. szénanátha esetén is javasolt.
- Ajánlott fogyókúrázóknak zsíroldó hatása miatt.
- Májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek enyhítésére is.
- Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, valamint védi a májat. Májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.
- Javítja a szemidegek működését. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok megjelenését, elősegíti az öregségi foltok megszüntetését, valamint tartóssá teszi a barnaságot.
- Segíthet az anyagcsere fokozásában, s így a pluszkilók felszaladásának megelőzésében és leadásában, s mivel a szövetek feszességét, rugalmasságát is fokozhatja, így a súlyingadozással együtt járó narancsbőr megjelenésének elkerülésében is hatékony lehet.
- Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő.

Gyümölcsét általában feldolgozva, szirup, lekvár, bor, ivólé, likőr, zselé formájában fogyaszthatjuk, leveléből viszont készíthetünk teát meghűléses megbetegedések esetén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3670
  • e Hét: 20337
  • e Hónap: 51823
  • e Év: 256524
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.