Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Antiszemita ló és a haveri kut
  2008-08-20 19:08:07, szerda
 
 

Antiszemita ló és a haveri kutya

Mottó :
"Az MTI, a napi és hetilapok, a Rádió, a TV (szenny) csatornák nagy többsége a mi kezünkben van. Mi nyilatkozunk minden lényeges dologgal kapcsolatban a külföldi politikusoknak és sajtóorgánumoknak. Mi döntjük el, hogy ki csal, lop, hazudik és ki nem, kinek a csalásait, lopásait, hazugságait tagadjuk le és mossuk igazsággá és kiét nem, kit gyalázunk, hurcolunk meg, teszünk tönkre és kit nem. Ki korrupt, tolvaj, szélsőséges jobboldali, fasiszta, nyilas és ki nem. Évtizedek óta a történelemkönyveket is mi írjuk ..."
( Ismeretlen forrás az "egyik" politikai oldalról )

Hiába, az önfeledt nyaralás időnként veszélyekkel is járhat. A balatonöszödi kormányüdülő és környéke Gyurcsányék számára amúgy is kultikus hely, nem árt az óvatosság. Az uborkaszezon vezető bulvárhíre kétségtelenűl az, hogy egy jóérzésű kanca - talán féltékenységből lópofája miatt - levetette magáról a miniszterelnök pártfőtitkár becses hitvesét, aki nyaka helyett ezúttal ( még csak ) a vállát szegte, mindannyiunk legnagyobb örömére. ( Már lelki szemeim előtt látom, amint Klára asszony a baráti média showműsoraiban bíztatja az egyszeri magyar háziasszonyokat két lazackészítés között arra, hogy időnként ők is bátran pattanjanak lóra. Hiszen amellett hogy a lovaglás környezetbarát és pazar időtöltés, alig kerül többe tízezer forintnál óránként ... )
Persze ha követnénk a szocialista lejárató kampányok nemtelen forgatókönyvét még azt is hihetnénk, hogy valójában nem is a rakoncátlan - bizonyosan "fidesznáci" - pej okozott majd' végzetes galibát, hanem férjemuram rendezett le egy családi vitát a nagy magyar jólétről. A suttogó-propaganda sajátosságai alapján talán ez a verzió sem lenne kevésbé abszurd, különösen azután, hogy tudjuk : virtuálisan már "az ellenzék vezére is összetörte a felesége álkapcsát" ...

Amúgy pedig ki a bánatot érdekel, hogy az 56-os mészáros aprócska unokája egy létráról vagy a magas lóról esett pofára - ezért tényleg felesleges volt összetrombitálni egy kormányszóvivői tájékoztatót. Daróczi "Józsi"-t látni és hallani önmagában véve is büntetés, de a nyári kánikulában méginkább kín és szörnyű sorscsapás. Különösen olyankor ( szinte mindig ), amikor kerek szemekkel hazudik egyenesen a pofánkba, kéjesen eltelve önnön nagyságától - vegytiszta cinizmussal és élvezettel, aligha csak hivatalból képviselve a gyurcsányi nihilt.
A környezet nagyban befolyásolja az embert, a kölcsönhatás ezúttal is tagadhatatlan. Aki ennyi köztörvényes bűnözővel osztja meg a világát, idővel maga is átértékeli a valóságot. Mert annak az embernek, aki napi kapcsolatban ( és egzisztenciális függőségben ) áll mikrokörnyezetével, elsősorban nem értelmi, sokkal inkább érzelmi kérdés meglátni az igazságot. Ezért számomra cseppet sem volt meglepő, hogy az úgynevezett Helmeczi-ügyben a szuperszimpatikus kormányszóvívő ellentmondást nem tűrően tette le a garast egy szavahihetetlen bűnöző, az adott ügyben tett
( sokadik ) igazságverziója mellett.

A gyurcsányi "demokrácia" szégyene a sajtó nemtelen támadása

Persze tudjuk, lehazudják ezek a csillagokat is az égről. Ha pedig a tények makacsnak bizonyulnak, hát kitartóan maszatolnak a végtelenségig. Ebben az erkölcsileg kiforgatott világban így lesz a tuti feketéből éppúgy jellegtelen szürke, mint a napnál is világosabb fehérből. A szürke ugyanis mégsem fekete, de már majdnem fehér. Ugyanezt a mocskos taktikát követték a Hír-TV-s riporterek magyarázhatatlan ügyében végig, a lakájmédia által kitartóan agyonhallgatva, majd dezinformálva a naív közvéleményt. Ennek "eredményeképp" egy internetes felmérés alapján már minden harmadik megkérdezett úgy gondolja, hogy a szabolcsi zugügyvéd és megbízói köre olyan tiszta ebben az ocsmány történetben, akár a tavaszi harmat.

Hát én meg nem hiszem ...

Hogyan is szoktak fogalmazni ? Az érintettek utólagos magyarázkodása egyáltalán nem életszerű. Mert maga a történet váza világos és egyértelmű, hiába kötnek bele minden apró részletkérdésbe. Adott egy börtönviselt ember, aki a hírek szerint éppen azért ült a sitten, mert korábban hamis számlákat gyártott Veres János üzleti körének. Aztán adott egy bánatosképű ex-ellenzéki ügyvéd, aki nyilvánosan beismerte, hogy jóbarátja a regnáló pénzügyminiszternek. És ( egyenlőre ) adott egy ambiciózus szoci titán, aki korábban a szabolcsi tulok kampányát is szervezte. ( A negyedik zsivány - a Hír TV-nek is hála - jelenleg börtönben csücsül, még az "ismeretlen ötödik" még csak ezután fog, ha Isten - akarom mondani : a megtépázott tekintélyű magyar igazságszolgáltatás is úgy akarja. ) Ők lennének így együtt, a mások lejáratására és bemocskolására szakosodott nagy csapat, a tirpák kommandó.

Adódik tehát a kérdés, vajon kinek állt érdekében ez az ügy ? Kinek ért volna meg másfélmillió jó magyar forintot, hogy bemószerolja a Célpont - a szabolcsi vasgyűjtő-klán bűnügyeit futószalagon lebuktató - oknyomozó riportereit ? Az utóbbi hónapok eseményeit áttekintve ez csak azon kevesek számára nem egyértelmű, akik gyárilag naívak vagy betegesen elfogultak. ( A magyar választópolgárok nagyjából harminc, ámbár a kormány mellett makacsul kitartó százaléka )
Az egész történetet nem kívánom felsorolni, a tárgyilagosabb médiából a részleteket mindenki jól ismeri. Ellenben az ügy lényeges eleme az, amikor a megbízástól - és később, a lehetséges következményektől joggal berezelt - áldíler arról beszél a tévéseknek, hogy a családja érdekében ezentúl össze-vissza fog hazudozni, és ez nem személyes ügy. Megértem őt, ez számára egy halvány esély a menekülésre, bár igen vékony a jég alatta. Most joggal retteg, hiszen pontosan ismeri köztörvényes megbízóit, kiváltképp azok alvilági módszereit. Pedig kezdettől fogva tudnia kellett volna, hogy ez az ügy már akkor túlnőtt a személyén, amikor elfogadta a másfélmilliós megbízást.

De hát nincsenek illúzióim, sajnos ebből a botrányból sem lesz semmi. Sőt ! Az idő múlásával az egészből csak arra fognak emlékezni a jámbor agymosottak, hogy a Hír-TV megint valami zűrös ügybe keveredett. Különben is, az egyik ( spontán vergődő, haveri ) kutya, a másik eb. Mi az 'hogy.

Mindebből egyenlőre csak a látványos vergődés biztos.

http://api01.extra.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi történt volna 1456-ban, ha
  2008-08-20 15:06:19, szerda
 
  Mi történt volna 1456-ban, ha Nándorfehérvárt a mai parlamenti pártok vezetésével védik?


MSZP: Posztjukat úgy szerezték, hogy a haza régi megrontóinak gyerekei, csak nevükből kiveszik azt a gyatra köznépi utalást. Felmenőik átmeneti 'eleste' után ellenzékbe vonulnak, majd miután a török meggyengülése miatt a vár visszakerül, eljátsszák a profi várvédőket és a visszafoglalás színjáték (lásd MDF) szereplőitől szép lassan átveszik a vezetést.Kapisztrán Jánost leváltják posztjáról, mert elavult nézeteket vall. Helyette odakerül ifjabb vörösdiplomás vitéz Amerigo Seceres Subhungaricus, aki haverjaival (régi megszólítás) elkezdi privatizálni a Duna felé eső bástyát. Hunyadi Jánost annyira későn értesítik a támadásról, hogy azt a saját szemével is észreveheti cirka két hónappal a vereség után. A csapatokat mutyibiztosok állítják fel, a kiképzés a dunamenti privát kúriák ingyenes tatarozásából áll. Török támadás esetén a vezetés összezár, felelős nincs, a többiek tehetnek mindenről. A nyilvánvaló vereséget úgy próbálják meg elkerülni, hogy rendszeresen érdemi ajánlat nélkül tárgyalgatnak a törökkel, egy-két követ feje odavész, de legalább megvan az illúzió, hogy nem húzogatják az oroszlán bajszát. A várvédés derekán nagyon képzett vezetőt találnak Fleto harci néven, aki bizonyítottan elmebeteg, de nem baj, jól jön az még az események során. Vezetésével komoly sikereket aratnak, minden irányítás az ő kezükbe kerül, ledől az északi, nyugati bástya, tűz pusztít, de nincs baj, a reformcsata jól halad annak ellenére, hogy a vár nagy része már a töröké. További vívmány az erkölcs és az igazság fogalmak új definíciója, hiszen nem kell itt a berögzött, elavult jelentés. Mindezek kidobolását az SZDSZ-nél olvasható nagyon profi alkuszok végzik, miközben a déli bástya védőinek ételét eszik.

SZDSZ: Ugyancsak a régi megrontók gyermekei, csak épp nem a hadnagyoké, hanem a tábornokoké. Ezrével van köztük a Konstantinápolyi irtózat túlélőjéből, belőlük jobbára képzett vallatók, vagy történészek lettek, akik az esztétikához is értenek. A déli bástya védőit megvetik, mert pórnép. Kapisztrán Jánost leváltják posztjáról, és bebörtönzik aljas indokkal elkövetett tömeg elleni uszítás vádjával, ha rajtuk múlik meg is hal a cellában. Helyette a Földközi-tenger keleti partvidékéről odakerül négy-öt alkusz, aki krízis esetén a megfelelő szellemben tudja védeni a vár érdekeit. A vár ugyanis már magánkézben van, sorsa fontosabb, mint az országé. Hunyadi Jánosnak méregpoharat küldenek, ha nem jön be, akkor a fenti pár alkusz jó ismerőse, gyerekkori szomszédja - akik egyébként orrgyilkosok - veszik a kezükbe az ügyet. Mikor mindez kiderül, akkor előjön a régi érvrendszer: a déli bástya védőinek a helyzet miatt ingerült szavai súlyosan sértik a hajós kereskedők önérzetét, ilyet már láttak nagyban Konstantinápolynál, ahol a százötven kereskedőből ötszáz csak úgy tudott elmenekülni, hogy ötezer otthagyta a fogát. Ilyet nem lehet hagyni, a törökkel megegyeznek, eladják nekik a várat a déli bástya húszéves ingyenbérleti jogát megtartják, majd addig csökkentik az ott lévő katonák terheit, míg azok belehalnak. A többi sereget leszerelik, az ország védelme az eredményeket oly fényesen hozó alkuszok dolga.

FIDESZ: SZDSZ felügyelet mellett kerültek a komoly várvédői posztra, csak azok jól eltolták, ezek meg kinőtték magukat. Kapisztrán János fontos pozíciót kap, de ennek mibenlétéről ő maga sem tud. Hunyadi 1457-ben értesül az eseményekről, utóbb vitéz tettei miatt fényes kitüntetésben részesül. A kiképzést a féllábú Tomaschek von Deutsch vezeti, aki életében nem látott kardot. Hetente elítélik a fenti két vezetés negatív eredményeit, nem győzik hangsúlyozni, hogy Európa többi részén nem így védik a várakat - igaz, ők még az életükben nem találkoztak törökkel. Garantálják, hogy az ő vezetésükkel a várat pár éven belül megvédik, mindennek kidobolását rábízzák az SZDSZ tényleg nagyon profi alkuszaira. Rendszeresen beszélnek a déli és a többi bástya seregeinek egyesítéséről, de ez soha nem történik meg. Szónokuk és vezérük Victorius Orbanus Futballicus olyan sikeres, hogy a bástyavédők döntő többsége ezt el is hiszi, és ebben a fenti két vezetés kudarcai meg is erősítik. Tárgyalásaik megváltoztatják a történelmet, a vár nem augusztusban, hanem októberben esik el. Erről természetesen a büdöskomcsik tehetnek, akik nem léptek az antalli demokratikus katonai útra, ismét lásd MDF. A nép körében minden beszédük ellenére komolyan felmerül a kérdés, hogy most ők mit is akarnak, és mitől jobbak, mint a fenti kettő. A népet állítólag majd hazaküldik kép pofonnal, bár erről is csak beszélnek.

KDNP: Furcsa társaság, vezetésük az van, beosztva a Fidesz vezérkarba alhadnagy szinttől lefelé. Tagságuk, seregük nemigen van, aki mégis, az teljesen mást csinál, mint a vezetés (ismét lásd az antalli örökséget az MDF-nél). Ők annyira keresztények, hogy Kapisztrán Jánosnál és Hunyadi Jánosál is lényegesen képzettebbek elméletben, így véleményük szerint nincs rájuk szükség. Le is váltanák őket, de csak 1457-ben lesz Fidesz törökügyi kongresszus, és addig meg van kötve a kezük, nem tehetnek semmit. Viszonylag tűrhetően beszélnek a déli bástya védőivel, csak ők nemigen értik, hogy most akkor mi is van, mert félő, hogy mire megértik, éhenhalnak az SZDSZ tehercsökkentése alatt.

MDF: A vár védelmét hosszú idő után ők veszik vissza a haza régi megrontóitól. Létrehozzák az antalli örökséget, ami Kapisztrán János tasmániai missziójából, Hunyadi uradalmainak privatizálásából, ő magának Csukcs-földi kiküldetéséből áll. További fontos teendőjük a régi törökmagyar alapszerződés aláírása, majd egy félkegyelmű őszapó által a vezetés teljes átadása a már megújult MSZP-nek azután, hogy kiderült, amit ők védelmi rendszerváltásnak hívtak, az zugkocsmákban csak a 'terített betli' néven emlegetik. A várvédés során számos fontos dolguk van, hiszen nem könnyű jóban lenni a déli bástya védőivel, a törökkel, a vezetéssel és a már emlegetett alkuszokkal egyszerre. Természetesen, ha kell, akkor a déli bástya védői egy-két generáció erejéig nem számítanak, csak a rendszer működjön, bár ezt a dolgot igazából senki sem érti. Érdemi tevékenységükről, pláne a pozitívokról irodalmi műalkotás születik és több száz év után bekerül a rekordok közé, 'minden idők legvékonyabb könyve' címmel.

Kommentár: A déli bástya védői időnként összeszedik magukat, és felszólalnak saját érdekük és a józan ész rendje szerint. Időnként kisebb alakulatokba tömörülnek, részt kívánnak venni a vár védelmének megszervezésében. Ekkor ők a fenti pártok szemében és szavaival szélsőséges csürhe, akik különben is csak egy-ketten vannak. Néha alapítanak kisebb osztagokat, régi szóval gárdákat, akiktől félni kell, mert a fenti pártok szerint ők találták ki a fenti konstantinápolyi irtózatot, tehát fel kell őket oszlatni. A déli bástya védőit - bár sokkal többen vannak - sűrűn zaklatják a vár körül lakó sátrasok, és ők ez ellen védekezni próbálnak. Ezért különösen időszerű a vár érdekében a déliek megregulázása a tábori orvosok elküldése, az étel fejadag csökkentése és egyéb, a Földközi-tenger keleti partvidékén már jól bevált módszer használatával. Ennek széles körben való kihirdetése - mint minden már jó ideje - szintén az alkusz-szónokok dolga. A déli bástya védőit gyakran éri továbbá az a vád a szakértő Fidesz-KDNP soraiból, hogy olyan amatőrök és botorok, hogy képesek lennének akár még nekimenni is a töröknek.

Kapisztrán és Hunyadi ezt tette. A vár és az ország megmenekült. 'Hála' a későbbi óriási szakértőknek később mégis elesett, mint az ország is.

Azért Isten áldja a nevüket!


A déli bástya túlélőinek utódai a középső bástyáról, 2008




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szili Isaszegen: nem az MSZP,
  2008-08-20 14:50:16, szerda
 
  Szili Isaszegen: nem az MSZP, a tüntetők teszik tönkre ünnepeket
2008-08-20. 13:56


Amint az várható volt, tüntetők fogadták Szili Katalint a Pest megyei Isaszeg városavató, augusztus 20-i ünnepségén a művelődési ház előtt.

A mai világunkban a közösségek ünnepét pontosan azok az ordibáló tömegek teszik tönkre, amelyek nem tudják, milyen közösen örülni és a közösség egységét szolgálni - célzott az illegitim kormány távozását követelő hazafiakra az MSZP szebbik arcaként körbehordozott Szili, akinek pártja még véletlenül sem arról híres, hogy közösségi ünnepeket tesz tönkre pl. tömegbe lövetéssel.

Az Országgyűlés elnöke átnyújtotta Hatvani Miklósnak, a 11 ezer lakosú Isaszeg polgármesterének a köztársaság elnöke által aláírt, a városi rangot tanúsító dokumentumot. A művelődési ház előtt tartott ünnepségen hozzávetően 300-an vettek részt. Közöttük volt a "Hazaárulók! Tönkeretettétek az országot!" feliratú transzparenseket magasba tartó, a kormányt teljes joggal szidalmazó bekiabálók mintegy 15-20 fős csoportja.

(MTI nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Putyin cár kitakarította Izrae
  2008-08-20 13:05:26, szerda
 
  Putyin cár kitakarította Izraelt Grúziából - mit hallgat el megint a kanálismédia?
2008-08-19. 15:59


Ahogy már megszokhattuk, mind a Bródy Sándor utcában székelő Merevegy Judapest, mind a nyugati sajtó jelentős része ködösít az orosz-grúz konfliktusban. Aki még nem hülyült meg teljesen a CNN és az MR dezinformációitól, annak néhány esemény szöget üthetett a fejébe. (A BBC vagy a The Guardian hírösszefoglalóiban viszont a tényeknek megfelelően számtalanszor elhangzik, hogy a konfliktus úgy kezdődött: a grúzok lerohanták Dél-Oszétia fővárosát. Sokat mondó adat az is, hogy míg grúz oldalon maga a kormány is 175 áldozatról, köztük sok katonáról beszél, Dél-Oszétiában kb. 2 ezer civilt mészároltak le az USA és Izrael által pénzelt grúz rezsim fegyveresei. Vagyis nem az oroszok népirtottak.)

Miért éppen az olimpia nyitónapján pattant ki az isteni szikra a zsidóbérenc Szaakasvili grúz elnök fejéből, hogy itt az idő lerohanni az általa szakadárnak bélyegzett területeket? Vajon miért hangoztatta az izraeli fegyvereinek harci értékét, amikor Moszkva földön, vízen és a levegőben órák leforgása alatt szarrá verte az agresszor csapatait? Vajon kit érdekel az, hogy Szaakasvili kormányában két zsidó kettős állampolgár miniszter is ül?

Kapcsolódó: Grúz beismerés izraeli lapban: háború és béke egyaránt izraeli zsidók kezében van

Vajon miért adják a kilincset gyors egymásutánban egymásnak a különböző államok vezetői Medvegyev elnök irodájában, s miért nem fenyegetnek egyből katonai fellépéssel, mint teszik azt az eddig senkit meg nem támadó Iránnal szemben?

Bizony, mindez nem véletlen, mivel, mint ahogy mondani szokás, ilyen véletlenek nincsenek. Persze nem az, hogy itt is rögtön Izrael háttérmunkája sejlik fel a háttérben, hiszen ezt már megszokhattuk, Izrael érdeke és érdekérvényesítése mozgatja az egész világot. Sokkal inkább az nem véletlen, hogy a grúz elnök szinte az izraeli érdekérvényesítés eszközének tünteti fel magát és a kormányát. Büszke arra, hogy Izrael fegyverezte fel Grúziát (az eredményt látva ezzel felesleges dicsekednie), és büszke az említett minisztereire is. Mindemellett azonban látszólag rettentő ideges is Szaakasvili, szinte azt sem tudja, mit csináljon szétzilált és szétbombázott országával. Persze jó oka van az idegességre, hiszen itt sokkal többről van szó, mint holmi etnikai vagy területi vitáról.

A grúz elnök ugyanis nem kevesebbre vetemedett, mint kiszolgáltatta Izraelnek és az USA-nak az egyetlen nem orosz területen lévő olaj- és gázvezetéket, amelyet a zsidó állam pofátlanul csapolhatott meg az oroszok orra előtt. Nos, ez több volt, mint hiba, ez bűn volt a részéről orosz szemszögből nézve. Putyin cár ugyanis - hogy, hogy nem - KGB-s elitkatonaként nem szívleli sem az árulókat, sem az olaj- és gázcsempészeket, módszereiből látott már a művelt világ ízelítőt. Most sem késlekedett: helyszíni jelentések szerint szétbombázta mind a grúz hadi és olajkikötőt, mind pedig az izraeli olajtankereket, amelyeket már teletöltöttek a megcsapolt vezetékekből.

Tehát se ország, se hadsereg, se olaj, se gáz; óriási gáz van a grúz elnöki palotában, hiszen Cion Bölcsei nyilván nem így képzelték a sikeres hadműveletet. Nyilván nem ezért biztatták fel ezt a barmot arra, hogy az olimpiai megnyitót használja ki a támadásra, nyilván nem ezért fegyverezték fel a mára ócskavassá vált hadieszközökkel. Szaakasvilit ráadásul az oroszok látni sem akarják, úgyhogy nem kell jóstehetség ahhoz, hogy tudjuk mi lesz a grúz elnök sorsa.

Míg a szicíliai maffia véres lófejet helyez a kegyvesztett családtag vagy üzletfél ágyába, kérdés, hogy Szaakasvili fejét a nyakán hagyják-e, amikor betonnal a lábán a hullámsírba mélyed, vagy Putyin cárnak tálalják fel aranytálcán a Kremlben? Egyik sem kellemes kilátás.

Ezúttal ugyanis nemcsak a híd, hanem Tel-Aviv is túl messze van...

Abdel Duram Galdi



http://kuruc.info/r/1/27108/














 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nap embere: Horthy István
  2008-08-20 12:27:34, szerda
 
  A nap embere: Horthy István


Vitéz nagybányai Horthy István, (Póla, 1904. december 9. - Alekseevka, 1942. augusztus 20.), Horthy Miklós kormányzó idősebb fia, kormányzóhelyettes, gépészmérnök, repülő főhadnagy.



1928-ban szerzett gépészmérnök diplomát, majd a Weiss Manfréd gyár repülőmotor osztályán helyezkedett el. A következő évben amerikai útra indult, a Ford gyárban dolgozott, először egyszerű munkásként, később tervezőmérnökként. Hazatérte után MÁVAG gyárban dolgozott. A tervezőcsoport élén sok nagyobb fejlesztésben vett részt, pl. a 424-es gőzmozdonyéban. 1934-től 1938-ig cégvezetője, 1938-tól haláláig vezérigazgatója volt a cégnek. 1940 februárjától a MÁV elnöke. Kinevezésével a magyar kormány hosszú hagyományt tört meg, ti. először került a MÁV élére nem vasúti szakember. Varga József kereskedelmi miniszter Horthy István kinevezését emberi kvalitásaival indokolta: "A Magyar Államvasutak új elnökének megválasztásánál különös figyelemmel kellett lennünk arra, hogy aránylag fiatal, de elméletileg és gyakorlatilag egyaránt fiatal, tetterős és munkabiró egyén kerüljön az Államvasutak élére".

1940-ben házasodtak össze gróf Edelsheim-Gyulai Ilonával.

1941-től államtitkár. A politikai elitet nyomasztotta a kormányzói hely utódlásának kérdése a 40-es évek elején Horthy Miklós betegeskedése miatt. A kormányzóhelyettesi intézmény bevezetéséről szóló 1942: II. törvénycikk elfogadása után, 4 nappal később közfelkiáltással választották meg Horthy Istvánt - csak a szélsőjobboldal tiltakozott. Az országban a "kiskormányzó" igen nagy népszerűségnek örvendett, angolbarát politikája egyedülálló volt a térségben. Az országot háborúba vivő Bárdossy László miniszterelnök lemondása után a politikai szövetségesnek számító Kállay Miklóst helyezte miniszterelnöki posztra a kormányzó. A vezetés készülődött az átállásra.

Horthy István 1942-ben tartalékos vadászpilótaként a keleti frontra került. Bár maradhatott volna, nem tette: azzal indokolta, nem érezné magát jogosultnak a hadsereg majdani irányítására háborús tapasztalatok nélkül.

Halála

A frontszolgálat alatt felismerte, hogy a németek már elvesztették a háborút. Hazatérte után Angliába vagy az USA-ba ment volna, hogy kapcsolatai révén előkészítse az ország átállását a szövetséges oldalra (összhangban Kállay Miklós miniszterelnök politikájával). A visszahívó parancs késéssel érkezett a frontra, de megkapta még 19-én. Emiatt másnap nem vehetett volna részt bevetésen - de felettese nem tudott róla, ő meg nem jelentette. Feltehetően befejezésnek szánta az aznapi bevetést, mivel 25. bevetése lett volna.

Hazatérte előtti utolsó bevetésén az ukrajnai Alekseevka városka mellett, 1942. augusztus 20-án hajnali 5 óra 7 perckor Héja típusú repülőgépével lezuhant. Balesetének gyanús körülményei, valamint az a tény, hogy náciellenes volt, mely véleményét időnként nem is rejtette véka alá, a halálának okaihoz sok legendát és találgatást fűztek, melyekre mind a mai napig nem sikerült cáfoló, vagy megerősítő bizonyítékot felmutatni. A marxista történetírás szerint részegen szállt fel a névnapi ünnepsége után, azonban István reformátusként nem augusztus 20-án ünnepelte névnapját, valamint frontszolgálat alatt sohasem ivott.

Ismert volt a Héja vadászgép rossz fordulékonysága. A gépek orra utólag kapott páncélozást, emiatt orrnehezek lettek, szűk fordulónál gyakran dugóhúzóba keveredett. A frontra kiküldött 24 darab mind lezuhant egy hónapon belül. Ellenben a német reakció is rendkívül gyors volt, özvegyét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát a németek Hitler főhadiszálására szállították, ahol a Führer személyesen szeretett volna részvétet nyilvánítani. Miután az özvegy nem kívánt találkozni vele, saját kérésére különgéppel szállították haza.

Halála nagy veszteséget jelentett az ország vezetésének, ami nem tudta így megállítani a politika és a hadsereg jobbra tolódását.

Polgár Info

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Milyen kevesen voltunk, és m
  2008-08-20 12:25:37, szerda
 
 

2008. augusztus 20. 00:00

"Milyen kevesen voltunk, és milyen sokan maradtunk"




Ezt a híressé vált Garibaldi mondást idézte tegnap Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik és Határáttörés 19 évvel ezelőtti helyszínén Ivanics Ferenc képviselő (Fidesz), a megemlékezés egyik szónoka. Ezzel arra az anomáliára kívánta felhívni a figyelmet, amely a közelgő, a 20. évfordulót kíséri. A német kormányok és Bundestag által ismert és elismert 1989-es magyarországi német határáttörés alkalmául szolgáló eseményt annak idején debreceni polgárok egy csoportjának kezdeményzésére a soproni ellenzéki kerekasztal önkéntesei szervezték.


A kezdeményezők maroknyi csapata, amely Európa egysége és a szabadság jegyében hívta a hazai és külföldi polgárokat Páneurópai Piknikre az osztrák-magyar határra, mára hadsereggé kezd növekedni. Mind többen - főként az aktív politikusok közül - kezdik a maguk szerepét hangsúlyozni és súlyozni a Páneurópai Piknik kezdeményezésével kapcsolatban.


Ezért illik a mai helyzetre Garibaldi ironikus megjegyzése, amelyet 1870-ben, Róma visszafoglalása után tartott dísszemlén mondott. Végig nézve a magukat marsalaiaknak kinevező ezredek sorain emlékeznie kellett önkénteseinek, a "marsalai ezernek" 1860. május 11-i szicíliai partraszállására. Ekkor sóhajtotta: "Milyen kevesen voltunk,és milyen sokan maradtunk".

Első tömegkommunikációs pillantásra nem is halad rosszul a kisajátítók, a "késő-marsalai ezrek" szekere. A tegnapi sopronpusztai emlékezést és koszorúzást követő egy óra múlva az M1-es híradója 17.45-kor már irányzatos szöveggel vezeti be sopronpusztai filmtudósítás képeit. Ebben azt hangsúlyozza, hogy a 19 évvel ezelőtti Páneurópai Piknik szervezői "ellenzéki politikusok" voltak.
Akkori ellenzékiek, azaz MDF-esek, Fidesz-esek és SZDSZ-esek, és ami a fő: politikusok!


Mert ugyan ki emberfiának lett volna akkora kurázsija 1989 július-augusztusában, még pártállami keretek között, mint a kiválasztottak csodacsapatának, az akkori és mindenkori magyar politikai elitnek?

Világos, az m1 szerkesztői azoknak a szekerét tolják, akiknek érdeke ez a kisajátítás. Mit érdekli őket maga a civil kurázsi felmutatása! Mit nekik az "Csak tiszta forrásból" bartóki felszólításának követése! Mit nekik a "a Bibó-i "szabadság kis köreinek", mint az igazi demokrácia forrásának a népszerűsítése, azaz a debreceni és soproni kezdeményezők, a mindennapok szabadságszerető polgárainak a magyar társadalommal való megismertetése. Ők elintézik az egészet egy "ellenzéki politikusok kezdeményezésével".

Így könnyebb, így kényelmesebb? Vagy így szolgaibb, így felelőtlenebb? Döntsék el Önök, az olvasók, a mindenkori állampolgárok, akiket olykor szavazó-polgár számba vesznek a már említett kisajátítók.

Ám az ilyen magatartás - ha lelepleződik - a szavazó, a rájuk szavazó polgárok esetében gyászos következményekkel járhat. Az országgyűlési választások idején az ellentétébe is fordíthatja a címben idézett Garibaldi mondást, valahogy így: "Milyen sokan voltunk, s milyen kevesen maradtunk!"


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tovább dübörög a hazugság
  2008-08-20 12:08:15, szerda
 
 
http://www.vimeo.com/1441622?pg=embed&sec=1441622
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szegény zászlónk, szegény nem
  2008-08-20 12:05:29, szerda
 
  Szegény zászlónk, szegény nemzetünk... Egy állami ünnepség margójára

2008-08-20 11:39 barikád.hu

Ünnepi kellék: forrás: dunatv.hu

A kordonnal elzárt területre, így az Országzászló közelébe csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be.
Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki
jogkörben eljáró elnökhelyettese, továbbá Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb
Bíróság volt elnöke.
A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus
is.(MTI)

És itt bezárult a kör. Másnak nem ünnep. Illetve az ünnepi kellékek közé beszivárog a neomodern kelléktár: fémdetektor, kordon. Megemlékezés, ünnep: egyeseknek. Azoknak, akik sárba tiporták számtalanszor ezt a meggyötört, agyonhajszolt népet, akiknek majd izzadt homlokát agymosással próbálják törölgetni. És pont ők, ők azok, kik ott állnak a zászló mellett.

Közjogi méltóságok? Hol a méltóság? Hol van a MAGYAR méltóság, hiszen a méltóság nem tűri, hogy a népet a saját zászlajától elzárják!
A magyar emberek ünnepe a magyar zászlótól távol? Kordon a nép és a saját zászlaja között? Vagy Gyurcsány Ferencé a zászló? Ha nem akarják az emberek ott látni, akkor ne menjen ki. Inkább ő szoruljon a kordonokon kívül, mint sok száz magyar ember. Őket illeti az ünnepség, meg a zászló.

Emberek, mit keres ünnepünkön a fémszínű, hideg csillogás? Mit keres ott a kordon, a fémdetektor? Meddig süllyeszthetik még ünnepeinket? Miért nem hagyják meg legalább az emberi méltóságunkat? A saját ünnepeinkhez való, méltó ünneplési jogot? Milyen alapon képviselik a kamerák előtt népünket a nyakkendős semmirekellők, miért lehet álszent mosoly a kép, mely hazánkról szivárog a kancsal média behatárolt szócsövein keresztül a világ felé?

Miért kellene a gyermekemnek fémdetektoron átsétálnia, hogy rácsok mögött láthassa a zászlót, mely őt is megilleti, melyet a szívébe zárna, hogy egy életen át ott óvhassa, és akárhova vesse is a sors, mindig utat mutathasson neki HAZAFELÉ?

Nyilván jönnek majd a magyarázkodó szavak, a média, a Harminc ezüst
Kft. el fogja magyarázni megrázó képekkel a tévé előtt ünneplő magyaroknak, hogy ez csak a csőcselék, szélsőséges bajkeverők elleni hatékony harc, mivel azt a zászlót ellenük kell megvédeni.
De én azt mondom, bűnös az, aki a kereszténység ünnepén teret enged a politikának, aki kordonokkal ünnepel, aki imáiban reszket a magyarjainkért, miközben emberi indíttatásból kiáll a zászló mellé úgy, hogy a politikusokkal vállal közösséget.
Bízom benne, hogy voltak politikusok, papok, akik az emberekkel voltak, a tömeggel, a csőcselékkel, hisz mindenki az, aki szavát
meri emelni a pusztító politikai irány ellen; bízom benne és hiszem,
hogy vannak még, akik keresztény emberi értékeket képviselve énekelték a Himnuszt, lemondva a pillanatnyi kétes dicsőségről, hogy a VIP-szektorból tetszeleghet.

Szeretném azt hinni, hogy a következő ünnep nem erről fog szólni, nem
személyi kultuszról, nem kordonokról, nem fémdetektorról, hanem az ünnep melegéről, a megemlékezésről, a büszkeségről, hogy olyan történelmünk van, melyet egész Európa tisztelt, s melyet napjainkban eltakar a fals kép, amit rólunk festenek ország-világ előtt.

Szegény zászlónk, szegény nemzetünk...

-knk-
barikád.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az országon végigsöpör a borza
  2008-08-20 11:52:00, szerda
 
 

Gárdisták akadályozták meg egy asszony meglincselését - cigányoktól rettegett a falu

2008-08-19 21:35 barikád.hu

Magyar Gárda: Mindig ott, ahol a szükség diktálja

Sem a nyomtatott sajtó, sem a TV nem számolt be a tegnapi zalavári eseményekről. Azt gondolják a média urai, hogy amiről nem beszélnek, az nincs. Tévednek.

Tegnap este elsőkörös riadólánc futott végig Zala -, Vas -, Somogy -, Veszprém - és Győr-Moson-Sopron megye gárdistái között. A zalaiak azonnali segítséget kértek a környező megyéktől - a média szerint nem létező - cigánybűnözők megfékezésére. Alig fél órán belül 100 gárdista állt indulásra készen, szervezetten, nyugodtan, a főkapitány úr engedélyére várva.

Előzmények: Zalaváron sátorozott egy magyar család, s míg a szülők beszélgettek egy falubeli házaspárnál, addig a 13 éves leányuk békésen aludt a sátorban. Másnap a szülők segítséget kértek, mert állításuk szerint a cigányok megerőszakolták a gyermeküket. Egy helyi asszony kérte őket, menjenek a rendőrségre és tegyenek feljelentést, hiszen ez igen súlyos bűncselekmény, de a szülők rettegve a cigányok bosszújától inkább gyorsan hazautaztak, és nem tettek semmit.

Kis faluról lévén szó, a hír futótűzként terjedt: a központi hangulat-karbantartó egységtől (kocsma) a cigánysor végéig csak erről beszéltek. A cigányok, mikor megneszelték, hogy az asszony a rendőrségre akarta küldeni a családot, hőzöngeni, majd fenyegetőzni kezdtek. A központi hely törzsvendégei figyelmeztették az asszonyt, hogy a cigányok meg akarják lincselni.

A hírt hamarosan tett követte. A cigányok - akik párban bátrak -, a hölgy portájára mentek, és onnan kiabáltak az asszonynak (akiről azt hitték, otthon van), hogy elvágják a torkát. Az asszony a szomszédjával bement a rendőrségre, hogy feljelentse azokat, akik birtokára engedély nélkül léptek be, és életveszélyesen megfenyegették. Dolgavégezetlenül távozott, csupán egy tapasztalattal gazdagodott: ameddig vér nem folyik, nem tesznek a rend őrei semmit. Hivatalosan ez így hangzott: nem volt közvetlen fenyegetés (!) .

Az asszony szomszédja - szerencséjére - egy gárdista sógora. Ők fogadták magukhoz az asszonyt, míg segítség nem érkezett. A gárdista a zalai kapitánytól kért, és kapott is segítséget.
Az események felpörögtek, a tényleges intézkedés és a személyvédelem ekkor valósult meg. Fél óra alatt száz gárdista állt készenlétben, hogy megvédje az asszonyt és a gárdista családját.

A zalai kapitány felmérte a helyzetet, és rendőri segítséget kért. Húsz gárdista és tizenöt civil vigyázott az érintettekre. A rendőrségen bejelentette, hogy a gárdisták mindaddig a helyszínen maradnak, ameddig rendőri védelmet nem kapnak a fenyegetett személyek. A rendőri segítség egy járőrautót jelentett, aki a kapitány kérésére többször megfordult az utcában tegnap éjszaka. ( Mikor Gyurcsány kiruccan, vagy buzik vonaglanak, hány rendőr is vigyázza a helyszínt? - a szerk. ) A biztonság kedvéért 2-2 gárdista reggelig a helyszínen maradt, a családoknál.

A környező gárdistákat ezután értesítette a zalai kapitány, hogy urai a helyzetnek, és megköszönte a gyors reagálást. Az akcióban részt vett egy szabolcsi gárdista, akit már ismertek a zalaiak. Most Ő nyaralt a környéken családjával (árvíz idején pont fordítva volt), és mikor meghallotta, hogy szükség van rá, fel sem merült benne a kérdés, menjen-e.

Mára a falu elégedett, és nyugodt. Büszke a gárdistákra. A nemzet fiai ismét bizonyították, hogy akkor és ott vannak, ahol szükség van rájuk. Nem pózolnak a médiának, nem a megfelelési kényszer, társadalmi elfogadottság kényszere hajtja őket. Egyszerűen csak teszik a dolgukat. Mindhalálig.

barikád.hu


*********************

Az országon végigsöpör a borzalom

MiklósiGábor - miklosi.gabor@mail.index..hu

| 2008. augusztus 20., szerda 12:46


Ha elpattan a húr, a cigányokon fogják leverni az indulatokat. Utánamegnyomorított generációk fognak gyanakodni egymásra, évtizedekig, mondja KállaiErnő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa.




Fotó: Nagy Attila



Nemrég egy konferencián azt nyilatkozta, hogy az elmúlt időszakmegnyilvánulásai a 30-as évek Németországát idézik. Kifejtené ezt?




A 20-as, 30-as évek elejére gondoltam, amikor a német társadalomban kezdtekkialakulni, felerősödni olyan jelenségek, amelyek a meglévő társadalmi problémákés elégedetlenségek, frusztráció miatt egyfajta bűnbakot próbáltak kreálni, akinle lehet verni ezt az egész ügyet. Egyre inkább kezd ilyennek tűnni ez a fajtamechanizmus Magyarországon, mondjuk a cigányokkal kapcsolatban. Az emberek,

különösen a kis falvakban, kezdik úgy érezni, hogy magukra hagyta őket a

társadalom. Nincs munka, nincs gazdasági élet. Aki tud, az marad életben, ami

furcsa viszonyokat eredményez. Olyanokat, mint amikor a legszegényebbek lopnak,hogy ne haljanak éhen.




Maradjunk Weimarnál. A 30-as évek elején a nácik a német polgáridemokrácia gyengeségét kihasználva jutottak hatalomra. Mennyiben hasonlít ez amai magyar állapotokra?




Annyiban szerencsésebb a mostani helyzet a 20-as, 30-as évek Németországáhozképest, hogy itt van egy többé-kevésbé működő intézményrendszer. Nincs háború

utáni sokk, frusztráció, meg sok egyéb. Ezt az intézményrendszert akár

működtetni is lehetne. Van jogrendszer, van jogalkalmazás. Meg van olyan, hogypolitikai elit, akik nagyon határozottan állást foglalhatnának kérdésekben, ésmeghatározhatnák azokat az irányvonalakat a társadalom számára, amin nem illiktúllépni.




Úgy érzi, hogy a politikai elit nem lépett fel kellő eréllyel?




A politikusok - tisztelet a kivételnek - állandóan úgy nyilatkoznak, hogy

"de". Elítéljük ezeket a jelenségeket, de azért a cigányságnak is át

kéne gondolnia a dolgokat. Rossz dolog a gárda, de a cigányságnak összekéne szednie magát. Persze én is rengeteget ostorozom a cigányokat, sok

mindenben hibásnak tartom őket.





Például miben?




Például hogy nincs értelmiségi elit. Tudjuk, hogy miért nincs, de azért

sokkal többet tehettek volna, kihasználhattak volna bizonyos lehetőségeket az

elmúlt ötven-száz évben. Csakhogy vannak olyan ügyek, amikor nem lehet azt

mondani, hogy "de". Az erőszakra csak azt lehet mondani, hogy márpedig ilyet nemlehet csinálni. Ez ellenkezik az alkotmánnyal, a jogállamisággal, teljesen

mindegy, hogy cigányokról, melegekről, zsidókról van-e szó. Ez az a határ, amitnem szabad átlépni, ebben nagyon határozottan kell állást foglalni.




Elég erélyesek a választott vezetőink, vagy nem?




Lehetne sokkal határozottabban fellépni. Valószínűleg fél szemmel azonban

mindig arra pislognak, hogy ezek az emberek a választóik is, ezért a hatalom

megtartása vagy megszerzése érdekében nagyon óvatosan mérik a nyilatkozatokat.




Mennyire alkalmas a politikai és jogi intézményrendszer arra,hogy a vadhajtásokat visszanyesse?




A jogrendszer önmagában nem rossz. Inkább a jog alkalmazásával vannak

problémák. Nem tűnik egységesnek. A legutóbbi tojásdobálásos ügyben egészen mástképvisel a bíróság, mást gondol az ügyészség, mást gondol a politika. Ez a

bizonytalanság rányomja a bélyegét az emberek gondolkodására.





Vegyük az uborkalopást mint a falun élő átlagos ember egyik

jellemző tapasztalatát a velük együtt élő romák egy részével kapcsolatban.

Mennyiben változtat a cigányokról alkotott képen, hogy azt tapasztalják, a

politikusok és a jogalkalmazók nem tudják őket megvédeni?




A gárdát egyre több településre azzal a felkiáltással hívják, hogy mivel

máshonnan nem kapnak segítséget, meg sem hallgatják a panaszukat, ezért a

gárdához fordulnak, akik igen, és akik legalább valamilyen - egyelőre - elvi

támogatást adnak a megjelenésükkel. Mivel bizonytalanság van, hogy miként kellmegítélni az ilyen szélsőséges jelenségeket, a bizonytalanság átszűrődik a

társadalomba is.




A másik az, hogy ne lopják el az uborkát a faluban a kiskertből. Az elit

másik felelőssége, hogy olyan társadalmi viszonyokat teremtsen, ahol az embereknem szorulnak rá, hogy uborkát lopjanak, vagy hogy arra rendezzék be az

életüket, hogy segélyekből élnek, és legfeljebb néha közmunkát végeznek.




Egy liberális jogállamnak nem az a feladata, hogy munkahelyeket teremtsen. Azviszont igen, hogy olyan gazdasági környezetet hozzon létre, olyan

foglalkoztatási rendszert alakítson ki, amely képessé teszi az embereket arra

hogy legalább esélyük legyen arra, hogy bekapcsolódjanak a munkaerőpiacra.

Magyarországon egy csomó embernek erre esélye sincs, és nem is lesz. Különbözőcégek ide szerveznek gyártásokat, és nem találnak olyan képzett munkaerőt, akialkalmas ezeknek a feladatoknak az ellátására.




Olyan dolgokat kéne tanítani az oktatási rendszerben, amiket jól lehet

alkalmazni. Egy olyan szegény országban, mint India, készíttetik egymillió

amerikai adóbevallását. Lehet az emberek jelentős részét úgy képezni, hogy

néhány év alatt megváltozzanak ezek a társadalmi viszonyok. Tökéletes

foglalkoztatottság persze nincs, de ha a probléma társadalmi alapjait

megváltoztatnák, a felszín is változna: a nem romáknak jobb lenne a benyomásuk acigányokról.




Amikor egy öltönyös-nyakkendős embert arról hallanak beszélni,hogy a liberális jogállam kötelessége a munkaerőpiaci betagozódás elősegítése,vidéken azt mondják, hogy mi köze ennek ahhoz, hogy reggel megint hiányzik

valami a baromfiudvaromból? "Ki véd meg engem ettől?"




Pedig bármennyire furcsán hangzik, ez az alapja az egésznek. Amíg a

társadalmi helyzet nem változik meg, mindig lesznek ilyen jelenségek, mert

sokaknak esélyük sincs arra, hogy olyan jövedelemhez jussanak, ami a reklámok

által sugallt életmód eléréséhez szükséges. Persze, állítsunk oda több rendőrt,mert inkább a rendőr álljon ott, mint a gárda, és akadályozzák meg a

jogsértéseket, de ez csak felületi kezelést fog adni. Bármennyire is én, az

öltönyös ember mondom ezt Pestről, akkor is erről szól a történet. Kell és lehetfelületi kezelést adni, de semmi sem fog megváltozni, ha alapjaiban nem változika rendszer.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Motorral ugrattak a pécsi óker
  2008-08-20 11:09:07, szerda
 
  Motorral ugrattak a pécsi ókeresztény kápolna üvegmennyezetére

MTI - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 08. 19., 16:04 | Frissítve: 18 órája

Ismét megrongálták a pécsi Cella Septichora múzeum üvegtetejét: feltehetőleg motorral ugratott rá valaki. A berepedt mennyezet nem életveszélyes, de a környékét körbekerítették. A rendőrség rongálás miatt nyomoz.


Megrepedt a pécsi világörökségi emlékhelyek bemutatására kialakított Cella Septichora Látogató Központ üvegmennyezete, miután arra valaki feltehetően motorral ugratott rá keddre virradó éjjel, közölte a baranyai rendőrség sajtószóvivője. A motor súlya elég volt ahhoz, hogy megrepedjen az öt centiméter vastag, négyszáz kilogramm teherbírású speciális üvegtábla, amely az érdeklődőknek felülről enged betekintést a hétkaréjos ókeresztény kápolnába, mondta Zsobrák Péter. Az üvegtáblát ki kell cserélni, az okozott kárt a szakemberek hétszázezer forintra becsülik.

A rendőrség egyelőre vizsgálja a motivációját tekintve "érthetetlen" eset körülményeit, és ennek eredményétől függően, várhatóan rongálás miatt indít nyomozást az ismeretlen tettes ellen.

Bozóky Anita, az ókeresztény emlékhelyeket menedzselő Örökség Ház vezetője azt mondta: a repedés miatt nem életveszélyes az üvegmennyezet, de a javítás elvégzéséig biztonsági okokból körbekerítették és megtiltották, hogy az arra járók rálépjenek. A rongálás a múzeum nyitva tartását nem befolyásolja.

A központot nem először rongálták meg. Tavaly ősszel éles fémtárggyal két helyen is megpróbálták betörni az egyébként golyóálló üveget, azt megelőzően pedig bejáratára a "garázs" feliratot festették.

Pécsett tavaly márciusban adták át az ókeresztény emlékhelyek vonzerejének növelésére másfél milliárd forintból kialakított Cella Septichora Látogató Központot, mely összefogja a világörökségi műemlékegyüttest és a turistáknak az eddiginél jobb lehetőséget nyújt azok megismerésére.

A baranyai megyeszékhely nyolc évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként került fel az UNESCO Világörökség-listájára. A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, s annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2008.07 2008. Augusztus 2008.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 144 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 370
  • e Hét: 10637
  • e Hónap: 21748
  • e Év: 175244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.