Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Az asztma terápiái
  2020-10-26 22:27:50, hétfő
 
  Az asztma egy olyan betegség, amely során a hörgők falában a simaizmok görcsösen összehúzódnak, a hörgők nyálkahártyája megduzzad és a nyáktermelődés fokozódni kezd bennük. A légzés emiatt nehézkessé válik és kilégzéskor úgynevezett sípoló légzés jelentkezik. Milyen tünetei lehetnek még az asztmának? Ilyen lehet a köhögés vagy a szapora pulzus, de súlyosabb esetben akár még az arc el is kékülhet. A rohamok lehetnek csak néhány percesek, de akár órákig is eltarthatnak. Milyen tényezők válthatnak ki asztmás rohamokat? Elsősorban akkor alakul ki asztmás megbetegedés valakinél, ha valamire allergiás. Ez lehet állatszőr, füst, penész, gomba, pollen, poratka, de az éghajlat, a hőmérséklet, a dohányzás, egyes fertőzések, illetve a szorongás és a stressz is kiválthatja.

Az asztmát mint diagnózist szakorvos állítja fel. Ő az, aki a különféle terápiát is meghatározza. Természetesen vannak olyan otthoni gyógymódok, amelyek csökkenthetik vagy megszüntethetik a kellemetlen tüneteket, de mielőtt bárki bármilyen gyógymódba is belevágna, feltétlenül beszélje azt meg kezelőorvosával.

Az asztmás tünetek csökkentésében a fitoterápia is segíthet. Az izomgörcs oldására és a váladék fellazítására jó lehet a kakukkfűből készült főzet, míg az izomfeszültség enyhítésére a golgotavirág forrázata lehet megfelelő. A kamilla csökkenti a gyulladást, de hatékonyan oldja a feszültséget is.

A naturopátiával is érhetünk el eredményeket. Vagyis lényeges, hogy adalékanyagmentes ételeket fogyasszon és próbáljon meg minél több természetes táplálékot magához venni. A legjobb, ha a finomított termékek és a tejtermékek fogyasztását sem viszi túlzásba, ugyanis sok személynél ezek az élelmiszerek váltanak ki allergiás tüneteket. A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása javasolt, illetve a hagyma és a fokhagyma is jó döntés lehet, hiszen csökkenti a nyálkatermelést. A tünetek csökkentésére jó lehet még a grépfrútlé, illetve a népi gyógymód szerint az almaecet is sokat segíthet. Egy pohárnyi vízben keverjen el egy teáskanálnyi almaecetet ugyanennyi mézzel, és naponta három alkalommal fogyassza.

Az ionizáció az asztmás betegek légzési nehézségeit orvosolja. Az Alexander-technika során megtanulhatja, hogyan kell helyesen lélegezni. Ha egy asztmás betegnek javul a testtartása és a légzése, a tünetei is csökkenhetnek. A jóga nemcsak a feszültséget oldja - a betegség gyakran kergeti az asztmás betegeket stresszes szituációba, mert szégyellik a betegségüket -, hanem egyes pozitúrái szintén a helyes légzéstechnika elsajátítását segítik elő és a mellkast is tágítják.

Milyen terápiák segíthetnek még az asztmában szenvedő személyeknek?
Az aromaterápia, a hidroterápia, a masszázs, az akupunktúra és a Bach-féle virágterápia.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Amit nem árt tudnunk az asztmáról
  2020-10-26 22:24:41, hétfő
 
  Az asztma egy kellemetlen légúti megbetegedés, amely sajnos egyre több felnőttet és gyereket érint. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyre inkább növekszik az asztmás betegek száma, melynek többek között a légszennyezettség az oka. Ezzel a betegséggel orvoshoz kell fordulni, és a szükséges utasításokat be kell tartani. Mit tehetünk, hogyan csökkenthetjük a tüneteket, hogy élhetőbb legyen az élet? Mivel és hogyan védekezzünk? Milyen megelőző lépéseket tegyünk, hogy ne romoljon az állapotunk? A cikkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat.

Fontos az otthonunk takarítása, hogy lehetőség szerint pormentes legyen, de azt tudni kell, hogy minél jobban sterilizáljuk a környezetünket, annál jobban csökken a szervezetünk, pontosabban az immunrendszerünk védekezőképessége, és annál nagyobb az esély, hogy a tüdőnk sem lesz megfelelő állapotban.

Kutatások igazolják, hogy a vidéken felnövő gyerekek tüdeje sokkal edzettebb, immunrendszerük pedig erősebb, mint a városban élő társaiké. Talán ez annak köszönhető, hogy ők hosszabb időt töltenek futkározva a szabadban, és így a napfény hatására több D-vitaminhoz jut a szervezetük, ami szintén elősegíti a testi funkciók jobb működését, beleértve az immunrendszert is.

Az allergia tovább ronthatja az asztmások helyzetét. Ha tudjuk, hogy mire is vagyunk allergiásak, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy elkerüljük a kiváltó okokat. Előfordul, hogy a közvetlen környezetünkben kell keresni az allergéneket, lehet valamilyen vegyszer vagy takarítószer, amit használunk, de az állatszőr is problémákat okozhat. Ha nem kerülünk kontaktba az allergiát kiváltó dologgal, akkor a tünetek is csökkenhetnek, sőt akár teljesen meg is szűnhetnek.

A légszennyezettség nemcsak a tüdőt, hanem a légutakat is károsíthatja. Ha városban él és asztmával küzd, akkor akár a költözést is érdemes megfontolni. Nyilvánvalóan ezt nem mindenki engedheti meg magának, de valóban nagyon sokat tehetünk az állapotjavulás érdekében, ha vidékre költözünk, vagy ha olyan helyen élünk, ahol sokkal jobb a levegő minősége.

Amennyiben a költözés nem megfelelő opció, úgy azt javasoljuk, hogy asztmás betegként tartózkodjon minél többet a tiszta, friss levegőn, hiszen ezzel is sokat javíthat az egészségi állapotán.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Gyógynövények légzési gondokra
  2020-10-26 22:19:37, hétfő
 
  Sok olyan gyógynövény létezik, amelyek elősegítik a könnyebb légzést és segítséget nyújthatnak légzési gondok esetén. Ilyen gyógynövény lehet a Ginkgo biloba, az ökörfarkkóró, a bíbor kasvirág, az édesgyökér, a kakukkfű, az oregánó, a borsmenta vagy éppen az örménygyökér.

Az édesgyökér az egyik legjobb gyógynövény a légzési problémák orvoslására, mert antibakteriális, antivirális, köptető, gyulladásgátló és nyugtató hatásokkal rendelkezik. Mivel az édesgyökér tele van szaponinokkal, így erőteljesen veszi fel a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. A benne lévő antioxidánsok megakadályozzák az oxidatív stressz kialakulását, illetve a légutak gyulladását is eredményesen szüntetik meg, ami a könnyebb légzést biztosítja.

A bíbor kasvirág megnyugtatja az egész légzőrendszert, mivel eredményesen csökkenti a gyulladást. Ha valaki légúti betegségben szenved, mindenképpen próbálja ki a Ginkgo bilobát, mivel ez segíthet az asztma tüneteinek csökkentésében, ugyanis gátol egy aktiválófaktort a szervezetben, amely nemcsak a köhögést, hanem a nehézlégzést is enyhíti.

A molyhos ökörfarkkóró levele egy erős gyulladásgátló vegyületet tartalmaz, amely antioxidáns képességgel is rendelkezik, emellett köptető hatása is van.

A borsmenta is egy remek gyógynövény a légzési problémák felszámolásában, mivel eredményesen csökkenti a gyulladást, semlegesíti a szabad gyököket, és az allergia ellen is nagyon hatásos, mivel antihisztamin hatással is rendelkezik. A borsmenta nemcsak a légzési problémákat enyhíti, de a fertőzéseket is eredményesen kezeli.

A kakukkfű egy természetes antibiotikum, amely vírusellenes és gombaellenes hatással is rendelkezik. A kakukkfű nagyon hatásos a különféle légúti fertőzésekkel szemben. A gyógynövényből készíthetünk teát, de a kakukkfűolajjal történő inhalálás is nagyon sokat segíthet.

Az oregánó is orvosolni tudja a légzési gondokat. A gyógynövényben található rozmaringsav erős antihisztamin hatással rendelkezik, de erős antibakteriális tulajdonságáról is híres ez a gyógynövény. Az oregánó nemcsak a nyálkától szabadít meg, de a fertőzést okozó baktériumokkal is eredményesen számol le.

Az örménygyökér az egyik leghasznosabb gyógynövény a tüdő és a légutak fertőzéseinek leküzdésére. Ez a gyógynövény megszabadít a mellkasi fájdalomtól és szorító érzéstől is, persze csak akkor, ha az azt valamilyen tüdőbetegség okozza.
Forrás Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természet adta antibiotikumok
  2020-10-26 22:12:11, hétfő
 
 



Az antibiotikumok néha szükségesek, hiszen sokféle betegség gyógyításában játszanak kiemelkedő szerepet. Azonban egyes gyógynövények is remekül a segítségünkre lehetnek, hiszen antibiotikus hatásuk révén eredményesen küzdenek meg a kórokozókkal.

A szegfűbors az egyike azon fűszereknek, amelyek sikeresen küzdenek meg a szervezetbe kerülő baktériumokkal.

A spárga is segítséget nyújthat számos baktériummal szemben, beleértve az E. colit és az MRSA elleni védekezést.

A bazsalikom egy aromás gyógynövény, amely szintén antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Fogyasztható nyersen, salátába keverve, de teát és turmixitalokat is készíthetünk a segítségével.

Az áfonyát hatásosnak vélték a kutatások alkalmával E.coli fertőzéssel szemben. Az áfonyában található tanninok gátolják a baktériumok növekedését és legfőképpen a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok elszaporodását gátolják meg. A tanninok legnagyobb koncentrációban a koncentrált áfonyalében találhatók meg.

A fekete cseresznye is nagyon hatásos a baktériumok ellen. Legfőképpen a szájban megtelepedő baktériumokat tudja elpusztítani. Ezek a baktériumok okozzák a fogínybetegségeket.

A bíbor kasvirág főleg tinktúra formájában segíthet a betegségeket okozó baktériumok elpusztításában.

Az eukaliptusz őshazája Ausztráliában van. Antibakteriális hatásokkal rendelkezik. A fertőzések kezelésében az aromaterápiás megoldás nyújt segítséget. Külsőleg a sebfertőzés elkerülésében lehet a segítségünkre.

A fokhagyma antibakteriális vegyületeket tartalmaz. Ennek a vegyületnek allicin a neve. A fokhagyma segíthet megelőzni a sebek elfertőzését. A legnagyobb hatása nyersen érzékelhető. Már napi egy gerezd fokhagyma is sikeres lehet a baktériumok elpusztításában.

Az amerikai indiánok fertőzések kezelésére használták az aranygyökeret. Ez a gyógynövény berberint tartalmaz, amely nemcsak a baktériumokat pusztítja el sikeresen, de az immunrendszer működését is fokozni tudja.

A zöld tea gazdag forrása a polifenoloknak. A polifenolok antimikrobiális hatással rendelkeznek, amely megzavarja a baktériumok anyagcsere-folyamatait, így azok nemhogy nem fognak szaporodni, még el is pusztulnak.

A méz antibakteriális hatással bír, segít megakadályozni a sebfertőzést. A baktériumok elpusztításában a manuka méz a leghatásosabb.

Az oregánó antibakteriális illóolajat tartalmaz. A gránátalma tele van C-vitaminnal. Legfőképpen a száj- és ínyfertőzésekkel bánik el hatékonyan.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Antibakteriális gyógynövények
  2020-10-26 22:09:23, hétfő
 
  Ha rendelkezünk antibakteriális növényekkel és táplálékokkal, az majdnem olyan, mintha egy kis saját gyógyszertárunk lenne a saját otthonunkban. Hiszen sok fűszernövény rendelkezik betegségmegelőző képességgel, és ezek jelentős hányada egyes betegségeket is orvosolni tud. Ezen fűszernövények többségét gyógynövényként is számon tartják, hiszen hatékonyak a mikroorganizmusokkal szembeni harcban. A legtöbb ember ismer olyan gyógynövényt, amelyek antibakteriális hatással rendelkeznek - teafa, eukaliptusz -, de sajnos ezek nem mindig elérhetők a kertben vagy a piacon, főleg nem hazánkban. De azért kis országunkban is akadnak szép számmal olyan gyógyító növények, amelyek antibakteriális hatással rendelkeznek.

A fokhagyma az egyik leghasznosabb gyógyító növények egyike. Már száz évvel ezelőtt is alkalmazták a fokhagymát a háborúkban, mégpedig a katonák vették nagy hasznát, hiszen a fokhagyma segítséget nyújtott számukra az üszkösödéssel szemben. A fokhagymában lévő allicin nevű vegyület képes elpusztítani a gyomorfekélyt okozó baktériumot és nagy hasznát vehetjük a nátha megelőzésében és kezelésében. A fokhagyma antibakteriális tulajdonsága miatt remekül kezeli a megfázást, a lábgombásodást és az egyéb fertőző problémákat. Mivel a főzés során jelentősen csökken a fokhagymában lévő vegyület hatása, így érdemes azt nyersen fogyasztani.

A sárgagyökér egy természetes antibiotikum. A benne lévő aktív vegyület, vagyis a berberin eredményesen veszi fel a harcot a hasmenést okozó baktériumokkal szemben és az immunrendszer serkentésében is a segítségünkre lehet. A sárgagyökér főzetével történő lemosás pedig segít megelőzni a sebek és a fekélyek elfertőződését.

Jól tesszük, ha az oregánót nemcsak akkor használjuk, amikor pizzát készítünk, hiszen ez a fűszernövény is egy remek, természetes antibiotikum, amely huszonhárom fajta baktériummal szemben is eredményesen képes megküzdeni. Ilyen például az E. coli (kólibaktérium) és a szalmonella baktérium. Az oregánóolaj ezen kívül megerősíti az immunrendszert és a megfázást is kezelhetjük vele.

A levendula antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik. Ezt a hatását elsősorban a benne található két vegyületnek, vagyis a linaloolnak és a linalil-acetátnak köszönheti. A levendulát már a régebbi korokban is alkalmazták. Ezzel a gyógyító növénnyel fertőtlenítették a betegszobákat és kezelték a fertőző bőrbetegségeket.

A kurkuma is egy erőteljes antibakteriális gyógynövény, így lehet használni sebek és vágások kezelésére, de megfázást és egyéb, belső fertőzéseket is kezelhetünk a segítségével.

A borsmenta gyakran alkotórésze a szájvizeknek és a fogkrémeknek. Nem hiába, hiszen hatékonyan pusztítja el a rossz szájszagot okozó baktériumokat. De ezen kívül további 22 baktériummal szemben is hatásosnak bizonyult.

A bazsalikom egyes baktériumok ellen szintén hatásos. Például korlátozza az E. coli és a Staphylococcus baktérium szaporodását és gátolja az olyan baktériumok növekedését és elszaporodását, amelyek az antibiotikumokkal szemben rezisztenssé váltak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr antibiotikumok   
Az ecet előnyei
  2020-10-26 21:54:20, hétfő
 
 



Az ecetet mindenki ismeri, talán nincs is olyan háztartás, ahol ne használnák az emberek. Az ecetnek nincs ugyan kellemes illata, viszont nagy hasznát vehetjük, ha ételeket szeretnék savanyítani, de salátakészítéskor is bátran fordulhatunk ehhez a konyhai alapanyaghoz. Számtalan pozitív hatása van az egészségre nézve is, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Lássuk most az ecet 5 előnyét.

Az ecet megakadályozhatja a rákos sejtek növekedését, amit a magas polifenoltartalmának köszönhetünk. Ez az antioxidáns vegyület harcol a szervezetben kialakuló szabad gyökök okozta oxidatív stressz ellen, így pedig sokféle rákos betegség ellen jelenthet védelmet. De mivel eddig csak állatokon tesztelték ezt a hatását, így nem támaszkodhatunk kizárólag az ecetre a daganatos betegségek elleni harcban.

Az ecet segítheti a fogyást is. Ha minden étkezés előtt megiszunk egy pohárnyi vizet, amelyhez egy evőkanálnyi ecetet kevertünk, kevesebbet fogunk enni, és így csökken az elhízás veszélye.

Az ecettel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rendszeresen fogyasztva csökkentheti a magas vérnyomást, mint a szívbetegség egyik rizikófaktorát. Azonban ha valaki magas vérnyomással küzd, akkor semmiképpen ne hagyatkozzon kizárólag az ecet gyógyító erejére, hanem mindenképpen tartsa be az orvos utasításait.

Az ecet nagyon hasznos lehet a vércukorszint szabályozásában is, hiszen javítja a cukorbevitelre adott inzulinválaszt. Ez a hatás még kifejezettebb azoknál az embereknél, akik inzulinrezisztenciában szenvednek. Az ecetet nem önmagában, hanem vízzel kell fogyasztani, mégpedig étkezés előtt, így erősebb lesz a gyomorsav, javul az emésztés, és evés után nem emelkedik meg drasztikusan a vércukorszint.

Az ecet antimikrobiális hatással is rendelkezik. Mit is jelent ez? Az ecet segíthet a káros baktériumok elleni küzdelemben. Előfordulhat, hogy némely baktérium annyira elszaporodik a szervezetben, hogy az immunrendszert teljesen legyengíti, így képtelen védekezni a betolakodókkal szemben. Az ecet rendszeres fogyasztása viszont támogathatja az immunrendszert, és ezzel segíthet a kórokozókkal szembeni védekezésben és küzdelemben. Azonban ha valamilyen gyomor- és bélrendszeri betegségben szenved, kérje ki orvosa tanácsát mielőtt rendszeresítené az ecetet az étrendjében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Koncentrációt segítő gyógynövények
  2020-10-26 16:32:49, hétfő
 
  Gyógynövények, melyek fejlesztik a koncentrációt és a memóriát :

Az emberek ismét kezdenek bízni a gyógynövények erejében, nem véletlenül, hiszen egyre többen tapasztalják meg a pozitív hatásaikat és azt, hogy megfelelően alkalmazva nem okoznak mellékhatásokat. Az idő múlásával sajnos hanyatlásnak indulhat az emlékezetünk, így szükséges fejlesztenünk a memóriánkat. Szerencsére ehhez is rendelkezésünkre állnak olyan gyógynövények, amelyek nagyon hasznosak lehetnek számunkra.

Cikkünkben bemutatunk 5 olyan gyógynövényt, melyeket akármilyen formában is fogyasztunk, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon pozitívan hatnak mind a memóriánkra, mind a koncentrációs képességünkre.

A tanulás támogatója a bacopa. Hazánkban nem igazán ismert ez a gyógynövény, pedig remekül fejleszti a tanulási funkciókat. A bacopa őshazája Indiában található, ahol az ájurvédikus gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza. A bacopából készülhet tea, de kapszula formájában is fogyasztható.

Mire is jó a ginszeng? Ezt a különleges gyógynövényt már ősidők óta alkalmazza a kínai népgyógyászat. Ha gondok vannak a memóriánkkal, mindenképpen támaszkodhatunk rá. Nagyon hasznos lehet még akkor is, amikor az immunrendszerünket szeretnénk megerősíteni, illetve ha krónikus fáradtsággal küzdünk.

A rozmaring és a jó emlékezet kapcsolatban áll egymással. Ezt a csodás illatú fűszert nem pusztán sültek készítésénél használhatjuk, hanem akkor is, ha a memóriánkat szeretnénk kicsit javítani. A rozmaring növeli az agyi erőt és javítja a kognitív funkciókat. Fogyaszthatjuk tea, kapszula és illóolaj formájában is memóriaproblémák ellen.

Az agyi funkciókat borsmentával is fokozhatjuk, hiszen jó hatással van a memóriára és a fókuszt is javítja. Én nagyon szeretem a borsmentateát, az illata és az íze is kellemes. Mióta rendszeresen fogyasztom, nincsenek emésztési gondjaim. Az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazzák a borsmenta-illóolajat, hiszen remek agystimuláns gyógynövény.

A kurkuma is segít emlékezni, hiszen nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem az emlékezőképességünket is javítja. Ez a tulajdonsága pozitívan hat az agyban esetlegesen kialakult gyulladás ellen, ami memóriazavarokat is okozhat. A kurkuma hozzájárul a gyulladás megszüntetéséhez, így a memóriánk sokat javulhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1722
  • e Hét: 18389
  • e Hónap: 49875
  • e Év: 254576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.