Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 142 
Amikor az ukrán nyugdíjas segge kilóg a magyar nyugdíjas lyu
  2018-06-27 07:12:38, szerda
 
  Amikor az ukrán nyugdíjas segge kilóg a magyar nyugdíjas lyukas gatyájából

Swan Edgar | 2015. December 13, Vasárnap | 14:47

Nincs olyan hét, hogy valamelyik médiában ne foglalkoznának a jövendő nyugdíjasok bizonytalan helyzetével és ne hívnák fel a figyelmet arra, hogy most kell takarékoskodni (miből?), ha nem akarunk éhen halni idős korunkra.

De mi a helyzet azzal a - becslések szerint több tízezer és folyamatosan növekvő számú - ukrán állampolgárral, akik a magyar állam nagyvonalúságának köszönhetően a Magyar Nyugdíjkasszát terhelik, miközben Ukrajnában fizették a járulékokat?

Tudom, nehéz a helyzet Ukrajnában és tudom, segítsünk egymásnak mi, magyarok - bár ez a nyugellátás nem magyar nemzetiséghez kötött és távolról sem csak a magyar származásúaknak jár. Nem is csak ők veszik igénybe. Legyek “idegenszívű", de számomra túlságosan egyoldalúnak tűnik (jelzem, a többi országban élő magyarság esetében is) ez a nagyvonalúság. Mintha mi lennénk a gazdag nagybácsi, ami bárcsak úgy lenne! De nincs úgy. Jelzem, a magyarországi magyarok feneke is kilátszik a lyukas gatyából.

“A jelenleg is hatályos, az 1963. évi 16. számú törvényerejű rendelettel kihirdetett magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni Magyarország, Oroszország és Ukrajna vonatkozásában is a nyugellátás megállapításakor.

Az egyezmény értelmében a nyugellátást annak az országnak az illetékes szerve állapítja meg és folyósítja a nála érvényes jogszabályok szerint a mindkét ország területén szerzett szolgálati idők összeszámításával, amelynek területén a nyugdíjigénylőnek a kérelem benyújtása időpontjában állandó lakóhelye van és ahová végleges szándékkal letelepedett.

Azoknak az állampolgároknak a részére, akik az egyik ország területéről a másik ország területére költöztek, azonban az átköltözés után nem dolgoztak tovább, a nyugellátás összegét a nyugdíjigénylő által leghosszabb ideig betöltött, szolgálati időként figyelembevételre kerülő munkakörben, ennek hiányában ahhoz hasonló munkakörben a nyugellátás megállapításának időpontjában elért országos átlagkereset alapján kell meghatározni." (Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság)

Fordítom magyarról magyarra: bármely orosz és ukrán állampolgár jogosult Magyarországon nyugellátásra, amennyiben bejelentett magyar lakcímmel rendelkezik és lemond az orosz, vagy ukrán nyugdíjáról. A nyugdíj összegét az Oroszországban, vagy Ukrajnában elért szolgálati idő és a Magyarországon a nyugdíjkérelmező munkakörének megfelelő átlagkereset alapján állapítja meg a magyar nyugdíjbiztosító és ennek alapján folyósítja a nyugdíjat. Tehát aki 40-45-50 éven át Oroszországban, Ukrajnában élt és dolgozott, ott fizette a járulékokat, ott adózott, az egyszerűen lemond az adott ország javára a neki járó nyugdíjról, bejelentkezik Magyarországra és a magyar adófizetők befizetéseiből köszöni szépen, jól él. Ukrajnából igen sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az itteni nyugdíj többszöröse az ukrán nyugdíjaknak, viszont Ukrajnában a megélhetés nagyságrendekkel olcsóbb, mint nálunk. Elméletileg persze itt kellene élnie az illetőnek, de nem itt él, nem itt költi el a pénzét, hanem a szülőhazájában. A hatóságoknak kötelessége lenne ellenőrizni az ittlakás tényét, de erre ritkán kerül sor.

Magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán állampolgárnak jár a rokkantellátás, ingyenes egészségügyi ellátás, gyógyszertámogatás. Miközben a magyar államkasszába egy fillért sem fizetett be az illető.

Ezzel szemben annak a magyar állampolgárnak, aki ténylegesen itt él, itt dolgozott, adózott 10-20-30 éven keresztül, de akár betegsége, rokkantsága okán (amely rokkantság nem éri el azt a mértéket, hogy rokkantellátást kapjon, de túlságosan beteg/sérült hozzá, hogy munkát tudjon találni/végezni) kiesik a biztosítási rendszerből, mert nincs miből fizetnie a havi TB-t, nem jár sem egészségügyi ellátás, sem valamiféle megélhetés, sem gyógyszertámogatás. Ahogy a későbbiekben nyugdíj sem fog járni, hiszen nem tudja megszerezni a jogosultságot.

Kérdés: miért van még mindig érvényben ez az 1962-ben aláírt, 1963-ban kihirdetett rendelet? Miért kell a magyar adókból eltartani olyan külföldieket, akik másik országban fizették a járulékokat? Miközben Magyarországon egyre nő a szegénység, a nyugdíjasok jókora hányada létminimum alatt él, a jövendő nyugdíjasok nyugdíja egyre bizonytalanabb, nyugdíjkorhatárt még el nem ért rokkantak járadékát csökkenti, vagy vonja meg az állam, akkor miért nem bontottuk még fel ezt a hülye megállapodást a már nem is létező Szovjetúnióval?

Hány ukrajnai nyugdíjasnak fizet a magyar állam ellátást? Évente hány új átjelentkezővel kell számolni?

Nemzetiségekre vonatkozó statisztika utoljára a 2011-es népszámlálási adatokban található. Itt nem egészen 8 ezer ukrán szerepel, de a népszámláláskor önkéntes nyilatkozat alapján vették fel ezt az adatot. Ha én ukránnak vallom magam, akkor az kerül a statisztikába, ha egy ukrán magyarnak vallja magát, akkor az. Tehát nem a valós adatokat tükrözi.

“Az egyezmény újrafogalmazásával legutóbb a Bajnai-kormány próbálkozott, s 2009-ben hosszas tárgyalások után megszületett az új tervezet. Bár a megállapodás kizárólag a pénzbeli ellátásokról szólt, de mivel az átfogalmazott szerződés életbe léptetése egyben a régi hatályon kívül helyezését is jelentette, az egészségügyi szolgáltatások igénybevételét és elszámolását szintén új alapokra helyezte - volna. A megegyezés azonban - máig nem tudni miért - kútba esett." (Horváth Judit/MedicalOnline)

Ez a tervezet miért nem realizálódott?

Mennyibe kerül havi/éves szinten az ukrán megélhetési-áttelepültek ellátása a magyar adófizetőknek?

Szeretnék idézni a karpatalja.ma című portálból. Ebben egy ukrajnai nyugdíjalap megyei vezetője mondja el, hogyan kell igényelni a magyarországi nyugdíjat.

Fontos megjegyezni, hogy a fennálló szerződések értelmében az Ukrajnából Magyarországra áttelepült nyugdíjasok nyugdíját száz százalékban a magyar nyugdíjbiztosítás állja. Tehát minden kitelepülő csökkenti az ukrán nyugdíjalap terheit. Megjegyezném, hogy az egyszerűsített honosítás semmilyen formában nem befolyásolja a vonatkozó kétoldalú szerződést. Nem kell ahhoz magyar állampolgárság, hogy valakinek állandó lakcíme legyen Magyarországon, és ott nyugdíjat igényeljen.

A teljes cikk itt található.

Miért értékesebb az az ember, aki soha egy fillért a magyar kasszába nem fizetett be, mint az, aki igen?

Mit és mikor óhajt tenni a kormány ennek a tarthatatlan helyzetnek a megszüntetése érdekében?

Várom a választ.

https://kolozsvaros.com/2015/12/13/amikor-az-ukran-nyugdijas-segge-kilog-a-magyar -nyugdijas-lyukas-gatyajabol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán oda jár orvoshoz, ahová minden magyar ember
  2018-06-27 07:11:41, szerda
 
  Orbán oda jár orvoshoz, ahová minden magyar ember
Lázár Gergő | Június 25, Hétfő | 19:58

Szép jó estét mindenkinek! Ismét élvezhetjük a parlamentben ücsörgők sziporkázását. Nini, mit tojt a mai nyuszi:

DK az ukrán nyugdíj-bizniszt tette szóvá

Varju László arról beszélt, hogy Magyarország és Ukrajna még 1962-ben kötött egyezményt, ami a két ország polgárainak szociális ellátásáról szólt, s ez vált alapjává - szavai szerint - az ukrán “nyugdíj-biznisznek". Ennek lényege, hogy ukrán állampolgároknak a magyar nyugdíjkassza folyósít az ukránt sokszorosan meghaladó nyugdíjat. Közölte: a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok letárgyalták és előkészítették ennek az egyezménynek a felmondását, de a Fidesz-kormány 2010 óta nem igyekszik ettől megszabadítani a magyar költségvetést. A problémát újra és újra napirendre kell venni - mondta, és azt kérdezte: miért mulasztották el felmondani az egyezményt, hány ember és mennyi nyugdíjat kap ilyen módon.
Rétvári Bence, az Emmi államtitkára közölte: a szocialista kormányoknak, illetve elődeiknek több alkalommal lett volna módjuk felmondani az egyezményt de nem léptek. Nyoma sincs annak, amit a képviselő állít, azaz, hogy előkészítették volna az egyezmény felmondását. Semmit nem tettek az ügyben, s az egészet a választási kampány miatt találták ki. Most pedig számon kérik egy olyan időszakban, amikor jól látszik, mennyire reális Ukrajnával oktatási, nyelvhasználati ügyben tárgyalni. Hozzátette: az ellenőrzések folyamatosak, többi között vizsgálják, a bejelentett lakcímeken van-e épület, otthonául szolgál-e valakinek, végleges szándékkal költözött-e valaki oda. A kormányhivatal Szabolcsban 121, Hajdú-Biharban 38, Borsodban 36 ellenőrzést tartottak, 17 esetben megszűnt az ellátás folyósítása.
Hozzátette: a DK helyében nem büszkélkedne, kormányuk idején elvettek egyhavi nyugdíjat, s ezt a kérdést is azért hozták szóba, hogy uszítsanak a kárpátaljai magyarok ellen.
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 112 igen, 37 nem, 2 tartózkodással hagyta jóvá. (MTI)

Hát nem csodás? Rétvári Bence úgy tesz, mintha ez először lenne téma. Miféle választási kampányról tetszik beszélni, drága Bence? Ez évek óta téma, évek óta dühíti a közvéleményt. Például a Szalonnának ez a cikke 2015-ös. Akkor pont nem volt választási kampány. És a Bajnai-kormány tényleg előkészítette a szerződés felmondását, bármit hazudik az Orbán-kormány. Ez akkor, a kormányváltás előtt köztudott volt.

Rétvári válaszából az derül ki, hogy eszükben sincs felmondani a szerződést. Miközben Magyarországon több mint ötvenezer idős ember kevesebb, mint ötvenezer forint nyugdíjból kénytelen vegetálni és ez a szám csak emelkedni fog. Nem az összeg fog emelkedni, a minimum nyugdíj tíz éve nem emelkedik, most is 28 500 forint. A bőven létminimum alatt tengődő idősek száma fog emelkedni. Jut eszembe! Ha az előző kormány elvett egy havi nyugdíjat (ami nem igaz, beépítették a nyugdíj összegébe), akkor a Fidesz visszaadta? Nem. Ha az előző kormány nem mondta fel az ukrán nyugdíjasok magyar adófizetői pénzekből való eltartását, a Fidesz felmondta? Nem. Akkor miről beszélünk?

Ezzel szemben a Fidesz megszüntette az 55 éves kor feletti munkavállalók után járó kedvezményt, ami tovább fogja súlyosbítani a helyzetet és nem csak olyan emberek fognak közöttünk élni, akik nagyon kevés nyugdíjat kapnak, hanem olyanok is, akik semennyi nyugdíjat nem kapnak.

Volt vicces esemény is a parlamenti ülésen. Legalább röhögjünk, ha már sírni nem akarunk, pedig okunk bőven lenne. Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő megérdeklődte a miniszterek elnökétől, hogy miért is nyomult be a szakrendelésre, miért nem várta ki azt a néhány órát, amit minden más beteg kénytelen kivárni, ha be akar jutni az orvoshoz. Orbán erre azt mondta, hogy hát ő megkérdezte, hogy mehet-e előre és azt mondták a népek, hogy mehet. Hát nem kedves? De. Ki a fene meri azt mondani a gorillákkal érkező miniszterelnöknek, hogy nem mehet, üljön csak le a retkes műanyagszékre és várja ki a sorát? Az külön érdekelne, hogy amennyiben ezt a választ kapja, akkor leül és vár? Aha. Azt is mondta fénylő csillagunk, hogy ő csak akkor vesz igénybe VIP-ellátást, amikor szükséges. Szép dolog. A többi beteg meg akkor sem vesz igénybe VIP-ellátást, ha szükséges. Mert módja sincs rá. Sőt, azt is mondta a puritán miniszterelnök, hogy ő is oda jár orvoshoz, ahová a többi magyar ember. Aha, pont oda.

Végül itt az évszázad interjúja a miniszterek elnökével. Érdemes elolvasni, ez a maga nemében hungaricum.

Menjünk aludni, mielőtt felhergelem magam.

https://kolozsvaros.com/rovidek/orban-oda-jar-orvoshoz-ahova-minden-magyar-ember/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez még felcsúti gázszerelők között is gyalázatos
  2018-06-27 07:09:21, szerda
 
  Ez még felcsúti gázszerelők között is gyalázatos

Molnár Bálint | Június 26, Kedd | 8:05

Hétfő után kedd, senki nem kötötte fel magát, még én sem, úgyhogy jó reggelt kívánok mindenkinek! Köszönöm a kollégának, hogy a tegnapi nap fénypontjának - ami nyilván a Sargentini-jelentésnek az EP jogi szakbizottságban való elfogadása - körbecsócsálását meghagyta nekem.

Rögtön rá is térek csak előbb helyezzük el magunkat a térképen. Mivel folyamatosan aktuális, a bevándorlók és a kisebbségek elleni gyűlölet és intolerancia térképéről van szó. Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb közvélemény- és piackutatója (Ipsos MORI) elég sok országban megmérte, hogyan viszonyul a populáció ezekhez a csoportokhoz, és végre kiderült, hogy valamiben igazán jók vagyunk. Miket beszélek? Mi vagyunk a legjobbak! A magyarok nem csupán a legelutasítóbb nemzetek közé tartoznak, de a muszlimokkal kapcsolatos undor tekintetében mi állunk az élen: a megkérdezettek 51 százaléka szerint egy muszlim ember nem lehet igaz magyar. Tény, hogy a szerbek is erősen lihegnek a nyakunkban az 50 százalékukkal, és a németek sem panaszkodhatnak: náluk a válaszadók 47 százaléka mondta azt, hogy a muszlimok nem igaz németek. Ehhez képest a melegekkel szembeni utálat csak 17%-os (sok még a tennivaló), a zsidókat sokkal többen elutasítják (33%). Összességében egy szép eredmény, bár a propagandagyár egyáltalán nem dőlhet hátra. Tekintve, hogy nincs még egy hely a földön, ahol a közpénzt ekkora tételben fordítanák a köz hergelésére, és ahol a gyűlöletkeltés kormányprogramként funkcionálna, nem szabad itt megállni, elvtársak!

És akkor a lényeg: a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete megsértésének veszélye (höhö, veszély a francot, ez már nem veszély, ez már a megvalósult szép, új világ) okán az Európai Parlament állampolgári jogi, bel-és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) indokoltnak találja a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen. Az eljárás megindításának alapjául szolgáló Sargentini jelentésben elég világosan le is írják, hogy mi a probléma - nem Magyarországgal! - az Orbán-kormánnyal: korlátozta az Alkotmánybíróság függetlenségét; sajtóorgánumokat záratott be politikai okokból, miközben állami hirdetéseken keresztül befolyásolja egy teljes gépezet működését; a lex CEU-val pofán törölte az oktatás szabadságát; bejegyzett egyházaktól (pl. Iványi Gábor egyháza, a MET) vonta meg az egyházi státuszt, de legalább bőszen cseszegeti, megbélyegzi, ellehetetleníti, ügynöközi a civil szervezeteket. Aggályokat vetnek fel továbbá és többek közt az alábbi területek: az alkotmányos és a választási rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, a magánélet védelme és az adatvédelem, a véleménynyilvánítás szabadsága, stb. mindazonáltal hasít a korrupció és a mindennemű összeférhetetlenség. Mi a válasz minderre?

Döbrögi elvtárs sorosozik és egyetlen érdeminek nevezhető érv nélkül, a jelentés tárgyát totálisan megkerülve nyomja a rögeszmés hazugságait. Biztosan emlékszünk még, hogy Döbrögi elvtárs a minap nagyarccal, magas lóról magyarázta, hogy a Fidesz nagyjából bármit megtehet, hiszen a pártcsaládjában kedves emberek ülnek, akik tisztában vannak őfelcsútikorruptsága megkerülhetetlenségével és cselekedeteinek helyességével. Ehhez képest drága Döbrögi elvtárs az van, hogy ez a bizonyos LIBE bizottság csaknem kétharmados többséggel, a Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozó néhány kedves ember egyetértésével (!!!) fogadta el a magyarországi jogállamiságról szóló jelentést, amit ön politikai túlélési okokból Soros-jelentésnek minősít. És az van, hogy bár sok minden más mellett önök a migránsokat, menedékkérőket és menekülteket sem veszik emberszámba (nem csoda ez, hiszen a saját polgáraikat is kreténnek nézik), ennek a jelentésnek semmi köze ahhoz a hablatyhoz, amit a közpénzből fenntartott, pártirodában szerkesztett szolgamédiájukban előadnak. Lehet a választókkal takarózni és sorosozni, azt gondolni, hogy ezekkel a hazugságokkal az idők végezetéig ki lehet bekkelni, hogy Erdogan pajtás legnagyobb dicsőségére itt egy korrupt diktatúra épül, csak már a sánta kutyát sem érdekel. Értjük egymást? Nem baj.

Csak egy példa: amit - az összes többi mellett - tegnap CEU-ügyben előadott, drága Döbrögi elvtárs, még felcsúti gázszerelők között is szánalmas, nem hogy európai jogállamok között. Miután hónapok óta készen áll a megállapodástervezet, miután egy egész delegáció közpénzen utazott New Yorkba meggyőződni arról, folyik-e érdemi oktatási tevékenység a Közép-európai Egyetem New York-i társintézményénél, a Döbrögi-kormány változatlanul csuklóztatja az érintetteket, és baszik rá aláírni a megállapodást a CEU működéséről. Amikor pedig drága Döbrögi elvtársat megkérdezik, hogy ezt mégis hogy és egyáltalán mikor, ez a válasz: jó döntéshez idő kell, fontosabb a döntés minősége, mint az időpont, fontos, hogy jó döntés szülessen, és ehhez az Európai Néppártnak semmi köze. Ha arra gondolok, hogy az ország alaptörvényét egy kibaszott vonatút alatt farigcsálták meg, majd pár év után egyik napról a másikra tolták át az újabb fércmunkát a szavazógépezeten, az én pofámról sül le a bőr. Nem vagyunk egyformák, persze, de ezt a gusztustalan, hazug tempót tanítani sem lehetne.

Erről jut eszembe minden idők alkotmányrevizora (itt az a menő, hogy olyanok csinálják, akiknek még véletlenül sincs fogalmuk semmiről; szevasz, Szilus!), aki becaplatott valami stúdióba elmagyarázni, hogy micsoda fantasztikus dolog történt Törökországban Erdogan szultán körül. Hogy tudniillik az európai demokráciáknak megfelelően zajlott a választás, meg hogy Nyugat-Európa irigykedve, fintorogva nézi, ami ott történik, mert ők egyszerűen alkalmatlanok és képtelenek ilyen fényes sikerek elérésére, és ha már ott volt - az ostobaság élő szobra kimondta hangosan és büszkén -

... ugye nálunk is valami hasonló eredmény született. (...) Napnál világosabb, ahol normálisan mennek a folyamatok, azt az emberek támogatják.

Ezek tényleg felértek a csúcsra. Egytől egyig. Csak az a baj, hogy a tegnap leírt gondolataim ma még aktuálisabbak, és ez borzasztó. Amúgy Szilus hallotta vajon, hogy az Európai Unió kilenc tagországa - Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország - közös haderőt hoz létre? Szerintem is jobb az ilyen hanyatló nyugati szarságokból kimaradni.

És ha már a rezsicsökkentő honvédelmi birkózóbajnokról van szó: nem hiába buktatják egyre feljebb az ilyen semmihez nem értő, de nagy hangon ordítani képes figurákat, megszolgálják a bizalmat bőven. A feneketlen pofátlanságukkal. Szilárd például azt sem tudja megmondani, mennyibe került a csepeli kampánya. Miért nem? Mert ő nem könyvelő. Jaja, ha közpénzt kell szórni, ők nem értenek hozzá, kérdezzenek ilyen baromságokról másokat. Jó kezekben van itt minden. A másik országos félmaffiózó, Rogán utódja a gazdasági bizottság élén, bizonyos Báni Őstermelő Erik szintén egy életművész. Vagy kettő inkább. Két év alatt megötszörözte a földterületeit. Ezt csinálja valaki utána, aki senki olyannak nem rokona, nem ismerőse, aki két könyékkel tehénkedik a közpénzvályúba.

https://kolozsvaros.com/rovidek/ez-meg-felcsuti-gazszerelok-kozott-is-gyalazatos/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Volt honnan tanulni a valósághajlítást ennek a kivénhedt, il
  2018-06-25 12:50:55, hétfő
 
  Volt honnan tanulni a valósághajlítást ennek a kivénhedt, illiberális bandának

Molnár Bálint | Ma | 8:06

Hát nem megint hétfő van? Olyannyira, hogy júniusban már nem is lesz több ilyen nevű nap. Jó reggelt kívánok mindenkinek, remélem senki nem fagyott meg ebben a június végi télben. Még Róbert kolléga sem, aki hajlamos 20 fokban is dideregni. Mit is mondhatnék így hétfő reggel éhgyomorra? Miután visszapörgettem a hétvége eseményeit, megdöbbenéssel tapasztalom, hogy az Orbán Viktor nevű ember (és kétharmados zenekara) megint trollkodásba fullasztotta az életünket. Nekem különösen az azért támadják őt, mert kibebaszott sikeres a Közép-Európai régió, élén a V4-ekkel rész tetszett a drága nemzetvezető - külcsínével tökéletesen egybeeső - zavaros eszméinek futásából. Eddig azt hittem, hogy effajta elvetemült, a valóság meghajlításából származó disznóságokat leginkább a hazai mikrofonállványok előtt szokott mondani, és amint a drótkerítésen kívülre kerül, visszafogja magát. De nem. Ugyanis ezúttal egy szlovák kereskedelmi televízióban mosta az agyakat. Felhívnám mindenkinek a figyelmét a pontos megfogalmazásra:

A kritikák egy részét nem Magyarország, hanem a V4-ek miatt kapom.

Vagyis a kritikákat egyáltalán nem ő kapja, hanem az ország, de pláne nem is az ország, hanem több ország, amelyeknek ő kéretlenül az élére állt. Az egyes szám, első személy mindazonáltal mindig hátborzongatóan hat ennek az igénytelen toprongynak a szájából, a megélhetésileg mindig mások mögé bújó, másokkal takarózó, másokra mutogató felelősségelhárítás akkor is közveszélyes lenne, ha nem az általa kinyírt jogállamiság hulláján táncot lejtő korrupt erkölcsi vakondtúrás kenné minden gyalázatos tettét a migrációra. De így, hogy a migrációra hivatkozva rongyolja szét a szamojéd moralitásával a számára nyűgöt jelentő európai demokráciát, különösen visszataszajtó ez az egész.

Tovább is van, mondom is tovább: a tegnapi brüsszeli, totális káoszba fulladt migrációs minicsúcs (remélem, dörzsölöd az enyves kezedet, Viktorom) mellett a másik kiemelkedő külpolitikai esemény a törökországi parlamenti és elnökválasztással kapcsolatos. A voksolás tétje Recep Tayyip Erdoğan diktátor pajtás teljhatalmának betonba öntése volt. Nem az a valami, hogy Orbán és Szijjártoporzék példaképe a diktatúrában már tegnap este, a szavazatok 99,6 százalékos feldolgozottságnál bejelentette a győzelmét (a legfőbb ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt szóvivője szerint ekkor még 40 millió szavazatot még meg sem számoltak, bár tökmindegy is: Erdoğan hivatalosan is nyert), hanem a kísérőhalandzsa:

Törökország a mostani választáson a közel 90 százalékos részvételi aránnyal az egész világnak leckét adott demokráciából.

Visszafordíthatatlanul el van cseszve az a világ, ahol Erdoğan elvtárs és gennyes rendszere ad leckét a világnak demokráciából. Az úgynevezett választás tétje, hogy az elnök kezébe teljhatalom kerüljön. Jó, ez a teljhatalom már az áprilisban, népszavazással hitelesített új alkotmányba bele volt fércelve, ám a 18 pontból álló alkotmánymódosítás döntéseinek a nagy része csak az elnökválasztással lép hatályba. Azt szerintem bátran kijelenthetjük, hogy ahol megszüntetik a miniszterelnöki tisztséget azért, hogy a fő elmebeteg kénye és kedve szerint rendeletekkel kormányozhasson, ahol azért tartanak választást, hogy ugyanez a fő elmebeteg tetszése szerint nevezhessen ki vagy mozdíthasson el minisztereket és bírókat, és ahol mindennek a tetejébe az illetékesnek van pofája a demokrácia ünnepéről fröcsögni, az egy nagyon szomorú sarka a világnak. Apró, de nagyon fontos részletkérdés: az MTI nevet viselő közpénzből közszolgálati (ál)hírügynökség a diktatúrába hajlást csak egyszerűen végrehajtó elnöki rendszernek titulálja.

Lássuk be, volt honnan tanulni a valósághajlítást a Fidesz-KDNP nevű kivénhedt illiberális bűnbandának. És most mindenkinek jusson eszébe a küszöbön álló magyar alkotmányrevízió, és mondja azt, hogy ááá, nincs itt semmi látnivaló. Bár persze nincs itt semmi látnivaló, azért szerintem lesújtóan tragikus, a hideg borsóleves-effektus erejével hat: az európai vezetők közül elsőként Orbán lihegett gratulálni ehhez a nagyszerű munkához. Ezt onnan lehet tudni, hogy Peti csatár megtelefonálta az MTI-nek.

A magyar diplomácia mindenkori legnagyobb szégyene erre büszke. Hogy Orbán fogta a telefont, akárcsak Donald kacsa győzelme idején, nehogy valakinek előbb eszébe jusson gratulálni egy vérbeli diktatúra kiépüléséhez. Ahol embereket azért vágnak évekre börtönbe, mert sértően beszélnek a mindenható nemzetvezetőről. Szóval miközben engem a hányinger és a kétségbeesés kerülget, toporzékolásaink feje ilyeneket mesél: Törökország stabilitásához olyan vezetőre van szükség, akivel meg lehet állapodni, és aki betartja a megállapodásokat. Magyarországnak duplán érdeke, hogy Törökországban stabilitás legyen, mivel ha ott elveszik a stabilitás, akkor az Európai Unió és Törökország migrációs megállapodásának betarthatósága is megkérdőjeleződne. Ez pedig újabb illegális bevándorlási hullámmal járna, amely pillanatok alatt elérne Magyarország déli határához tekintettel arra, hogy a Nyugat-Balkánon nincsen másik védvonal. A választási eredmények alapján a kormány arra számít, hogy nemcsak az európai-török, hanem a kétoldalú magyar-török együttműködés is dinamikusan fejlődik majd az elkövetkező időszakban. Az, bazmeg, Péter! Nektek a diktatúra és az önkény jelenti a stabilitást. Látjuk, tudjuk, tapasztaljuk, és reménykedünk benne, hogy mi is előbb-utóbb révbe érünk.

Najó, szakadjak le a hülyeségekről, és térjek vissz a honi jó hírekhez. Legalább 15 százalékkal drágul a tejföl és a vaj, a tejért pedig legkevesebb 5-7 százalékkal kell többet fizetni augusztustól. A várható áremelkedést szakemberek azzal magyarázták, hogy kevesebb a tej, és alacsonyabb a zsírtartalom a klímaváltozás miatt. És még mondja valaki, hogy Káder János nem jogosan tépi a száját midőn védi a környezetet? Csak a büdös libsik ezt nem értik. Amúgy tényleg mennyivel jobb hely lenne ez a sárgolyó, ha degenerált, hatalommániás politikusok a hatalomban maradás helyett érdemi kérdésekkel foglalkoznának. Csak a klímaváltozás elleni küzdelemmel nem lehet annyira eredményesen népet hülyíteni, mint az ordas eszmékkel.

A végére egy kis olvasnivaló arról, hogy leszakadást hoz a nyugdíjasoknak a jövő évi szemfényvesztő költségvetés.****

Sebaj, csak hinni kell, nem gondolkodni, nem visszakérdezni és jó lesz. Mindenkinek eredményes hetet, később folytatjuk!

https://kolozsvaros.com/rovidek/volt-honnan-tanulni-a-valosaghajlitast-ennek-a-ki venhedt-illiberalis-bandanak/


****


2018. június. 24. 20:10 Gazdaság


Leszakadást hoz a nyugdíjasoknak az új költségvetés
Farkas Zoltán


Lazítás után enyhe megszorítás, személyre szabott átalakítások, látszatkeltés jellemzi a jövő évi költségvetés tervezetét, amely nélkülözi a háttérszámításokat, és szűkmarkú a nyugdíjasokkal.

Fő a biztonság! Ennek jegyében készült a jövő évi költségvetés tervezete, amely különböző címeken több mint 360 milliárd forintot helyez tartalékba. Az alaphangot Orbán Viktor kormányfő ütötte meg a közelmúltban, újabb nemzetközi pénzügyi válság rémét megpendítve. A kormányközeli kánon azóta is ezt ismételgeti, az új kancelláriaminiszter Gulyás Gergelytől Matolcsy György jegybankelnökig. Az aggodalom alapja az lehet, hogy világszerte erősödik a protekcionizmus és a populizmus, ami hovatovább kikezdi a világgazdaság megszokott rendjét, konszenzusos szabályrendszerét, és fékezi annak bővülését. A fejlemények iróniája, hogy ebbe az áramlatba Orbán ideológiája is beleillik.
© hvg.hu

Ami a magyar gazdaság veszélyeztetettségét illeti, árulkodó jel, hogy a forint már egy enyhe szellőtől is elgyengült, holott a költségvetés a mostaninál erősebb, 311 forintos euróárfolyammal készült. Kérdés, mi lenne vele a 2008-ashoz hasonló erejű pénzügyi válság esetén. Márpedig Magyarország bruttó államadóssága még mindig nagyobb, mint abban az esztendőben volt. A devizatartalékok viszont bőségesebbek, meghaladják a 23 milliárd eurót, szemben a nyolc évvel korábbi 17 milliárddal, a fizetési mérleg nem hiányt, hanem többletet mutat, az államháztartás uniós deficitmutatója pedig - a 2011-es és az idei esztendő lazaságát leszámítva - kielégítően alakult.

Korántsem imponáló azonban a költségvetés tényleges bevételeit és kiadásait tartalmazó pénzforgalmi mérlege: ennek hiánya tavaly például meghaladta a GDP 5 százalékát, amire legutóbb 2011-ben, azt megelőzően pedig csak 2007-ben volt példa. A tervezett uniós pénzek java része ugyanis tavaly nem folyt be, 1015 milliárd forintot a költségvetés előlegezett meg. Ám az eredményszemléletű maastrichti hiánymutató jellegzetessége, hogy az elkezdett projektekhez a jövőben beérkező pénzeket már most el lehet könyvelni bevételként. Ezt a lehetőséget kihasználva a költségvetés évek óta meglehetősen expanzív, jócskán kiveszi a részét a gazdaság élénkítéséből, bár az adatok első pillantásra nem ezt mutatják. Ez történik jövőre is, a pénzforgalmi hiány megközelíti a hazai össztermék 3 százalékát, miközben a kormány 1,8 százalékos maastrichti hiánymutatót ígér. De efféle, az összképet árnyaló, kényelmetlen részletekre az elemzők és pénzpiaci szereplők legfeljebb krízis esetén figyelnek oda. Ezzel együtt a 2019-es költségvetés szigorúbb, mint az idei. Az óvatosság jegyében a tervezet a tartalékok felszabadítását csak akkor engedélyezné, ha a gazdasági folyamatok a március és október végi mérési pontokon nem mutatnak eltérést a tervezett pályáról: a gazdasági növekedés meghaladja a 4 százalékot, az éves infláció várhatóan 3 százalék alatt marad, és sem a deficitcél, sem az államadósság csökkentése nem kerül veszélybe.

Mehet minden változatlanul tovább - ezt a tanulságot szűrte le a kormány a választási eredményből. Folytatódik a paksi beruházás, a Liget-program, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felvirágoztatása, a budai Vár rekonstrukciója, a Kossuth tér átépítése. Az ideinél több pénz jut az állami médiára és közvetlen kormánypropagandára is, az agyak megdolgozására. A kiemelt sportágak csaknem 100 milliárd forint társaságiadó-kedvezményben dúskálhatnak, tovább épülnek-szépülnek a sportlétesítmények, a Puskás Ferenc Stadionnal az élen, utóbbira csaknem 90 milliárdot irányoz elő a tervezet. Folytatódik a ,,Modern városok" fejlesztése, bár kissé visszafogottabban, az idei 150 milliárd után 135 milliárdból, ami arra utal, hogy a pénz gyors elköltésének is lehetnek korlátai. A személyi juttatásokra szánt keret szinte valamennyi fejezetnél nő, az Országgyűlés Hivatalánál például csaknem 40 százalékkal, az Állami Számvevőszéken, a bíróságokon, a honvédségnél 20 százalékot meghaladó mértékben. Csökken viszont egyebek mellett a büntetés-végrehajtásnál, a gyógyító-megelőző ellátás intézményeinél, és nem olvasható ki béremelési ígéret az Országos Mentőszolgálat tervezett finanszírozásából sem.
nagyításért kattintson a képre!
© hvg.hu

A hatásköröket nem a funkciók alapján, hanem az irányító személyétől függően dobálják ide-oda. A Miniszterelnökség élén végbement csere azzal jár, hogy végre logikus helyére, a Pénzügyminisztériumhoz kerülnek a költségvetési tartalékok. E szerint Lázár János erősebb volt Varga Mihálynál, utódja a kancellária élén, Gulyás Gergely viszont nem az. Az Orbán családhoz sem áll olyan közel, mint Rogán Antal, akinek Miniszterelnöki Kabinetirodája a kormányzati kommunikációra szánt 30 milliárdon kívül jövőre megkaparintja a Miniszterelnökségtől a turisztikai célelőirányzatokat is: az Orbán Ráhel befolyása alatt lévő ágazat működtetésére 28 milliárd, beruházásaira 56 milliárd jut majd jövőre. Gulyás viszont átveszi az egyházi, hitéleti, nemzetiségi előirányzatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A kegyvesztett Seszták Miklós fejlesztési tárcáját átnevezték, a méretében és teendőiben alig módosult utódszervezet, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Palkovics László hitbizománya, aki viszont elveszítette korábbi szakterületét, a felsőoktatást. Megkapta viszont a szakképzést - és elorozta az akadémiai pénzek egy részét.

A tények tükrében jó néhány ígéret elhomályosul. Hiába büszkélkedik a kormány a határvédelem megerősítésével, jóval kevesebbet szán rá, mint az idén. Az ötödével emelkedő védelmi kiadások továbbra is a NATO-elvárások felét adják. A közoktatás költségvetése - a Klebelsberg Központ büdzséje - 582 milliárd forintról 593 milliárdra nő csupán, szerény 2 százalékkal, a pluszt elviszik a személyi kiadások; azokra sem sok jut, hacsak a céltartalékokból ki nem pótolják. Az egyetemek, főiskolák a működésükre nagyjából annyival költhetnek többet, amennyivel növelik bevételüket. Oktatásra összességében a hazai össztermék 4,6 százaléka jut csupán, szemben a válság előtti 6 százalékkal.

Valamelyest javul az egészségügy finanszírozása is, de az erre fordítandó közkiadások jövőre az államháztartás konszolidált mérlege alapján nem érik el a tervezett GDP 4 százalékát. A pénzügyi válság előtt, 2008-ban 4,7 százalék volt ez az arány, majd a mély recessziót követő esztendőben, 2010-ben is 4,5 százalék. A jövő évi keretekből nem lehet számítani a gyógyítás körülményeinek érdemi javulására, hiába ígérgetik ezt az ágazat új irányítói - éppúgy, mint elődeik.

Már nem biztonságot ad, hanem leszakadást hoz az a szabály, hogy a nyugdíjak megőrzik értéküket. Gyorsan tágul ugyanis a bér-nyugdíj rés. Tavaly és idén a nettó keresetek 12-13 százalékkal nőttek, amit jövőre újabb 10 százalék körüli plusz követhet. Ezzel szemben a nyugdíjakat 2,5, illetve 3 százalékkal emelték meg, és jövőre is az előre kalkulált inflációval azonos mértékben, 2,7 százalékkal korrigálják. Ezt egészíti ki a gyors gazdasági növekedésből történő részesedés, a nyugdíjprémium, illetve a kormányfői ötlettől vezérelt jutalmazás, az Erzsébet-utalványok ajándékozása. A bérek és a nyugellátások közti szakadékot enyhíthetné, ha a kormány visszatérne az inflációt és a béremelést fele-fele részben figyelembe vevő svájci indexálásra, vagy legalább a prémiumot beépítené a nyugdíjakba. Ám Varga Mihály pénzügyminiszter a HVG erre vonatkozó felvetésére válasz helyett azzal büszkélkedett, hogy 2010 óta a nyugdíjak vásárlóereje 10 százalékkal nőtt. Tegyük hozzá, hogy a kereseteké - ugyanebben az időszakban - több mint 26 százalékkal.

A gazdasági célú közkiadások megugrását, valamint a jóléti-társadalombiztosítási, oktatási és egészségügyi kassza szűkösségét a Költségvetési Tanács sem hagyta szó nélkül. Bár - mint megállapította - továbbra is tartózkodik az ,,elosztáspolitika" minősítésétől, egy hiperóvatos mondatban kifejtette véleményét: ,,A gazdasági fundamentumok megerősödése hozhatja a későbbi években a jóléti funkcióba tartozó (oktatási, egészségügyi, szociális és kulturális) kiadások súlyának emelkedését." Ez a stiláris szörnyszülött ezer tanulmánynál jobban jellemzi, mennyit ér valójában az alaptörvényben garantált függetlenség.

FARKAS ZOLTÁN

farkas.zoltan@hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/201825__koltsegvetes_2019__szigoritas__latszatkeltes__atsz abasminta
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fidesz projektek folyamata
  2018-06-25 10:10:16, hétfő
 
 
Fidesz projektek folyamata

- Kellene úgy egymilliárd forint
- A projekt kiválasztása 3 milliárd forint keretcél,
- Kiírás elkészítése rokonok, haverok részvételével,
- Pályázat,
- Nyer Mészáros, vagy Garancsi, a vállalási ár 4 milliárd forint
- Indul a projekt,
- A környék fáinak kivágása,
- Utak, járdák lezárása, kerítések építése,
- Burkolatotok felszedése, környékbeli káosz kialakítása,
- Levonulás hónapokra a területről, dolgozók átcsoportosítása másik hasonló projektre,
- Újabb félév után 3 nap munka, még nagyobb káosz megvalósítása,
- Újabb félév után pár napos munkával majdnem készre készítés,
- 2 hónap után a kerítések elbontása, terelések megszüntetése, ünnepélyes szalagátvágás,
- Számlázás: a kivitelezés ideje másfél év, tekintettel a hosszú időre a költség már 8 milliárd forint,
- Alkotmányos költségek összegyűjtése az alvállalkozóktól, mintegy 5 milliárd forint átutalása offshore számlákra,
- A projekt vége. Vége?
- Két hónap múlva a garanciális hibák kijavítása, lenne, de a kivitelező cég már felszámolás alatt van, még a 27% ÁFA-t sem fizette ki,
- Egy év múlva, kellene úgy kétmilliárd forint....


http://kepeslajoska.tumblr.com/post/175102182195/fidesz-projektek-folyamata
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden évben 2 milliárdért fulladunk bele a Red Bull Air Rac
  2018-06-25 10:04:39, hétfő
 
  Minden évben 2 milliárdért fulladunk bele a Red Bull Air Race-be

Szerző
Eric
2018. 06. 15.
Módosítás2018. 06. 19.


Kövess minket, vagy lépj velünk kapcsolatba itt!

Annak ellenére, hogy hazánk mutatói az egyik leggyilkosabbak az egész EU-ban, a kormány minden évben milliárdokat fizet azért, hogy nálunk maradjon a dugókat okozó, és a légszennyezettséget csak növelő vándorcirkusz, a Red Bull Air Race. Most 20 napra lezárták a Bem rakpartot az előkészületek miatt. Tarlós széttárta a karjait, mert természetesen nem tudott a döntésről.

Pedig 2010-ben, hogy tapsikoltunk nekik, hogy Orbánék 6 év után végre lefújták a pesti dzsemborit. Meg is írtam. Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a szervezők is megtalálták a módját, hogy a kormánypárt kegyeibe férkőzzenek. Annyira sikerült, hogy azóta támogatást is kapnak már a repülőcirkuszra. Nem is keveset!

2016-ban, karácsony előtt egy nappal döntött úgy a kormány egy rendeletben, hogy - 2015-2017 után - 2018 és 2020 között IS támogatni fogja a szervező Hungaroring Sport Zrt.-t és a Red Bull Air Race versenyt, méghozzá évente 6 millió eurós (1,8 milliárd forint) költségtérítéssel.

Azt a versenyt, ami miatt most 20 napra lezárták a Bem rakpartot, hogy kinyírják teljes Buda (és Pest) autós forgalmát, jelentősen fokozva ezzel is a környék amúgy sem túl fényes légszennyezettségét. A Hungaroring Sport Zrt., kemény 13 millió forintot fizet érte jelképesen, és a közterület-használat kérelmét a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága EGYHANGÚLAG fogadta el.

Tarlós az Index-nek annyit mondott az esetről, hogy NEM TUDOTT a bizottság döntéséről, és első pillantásra nem tartja túl jó ötletnek a hosszú lezárást. Értsd leszarja.

A Levegő Munkacsoport már 2014-ben nyílt levelet írt Orbánnak, amiben számon kérik az állampolgárok egészségének veszélyeztetésért, és azért, hogy az EU-s Tiszta levegő kampányra mindössze 54 milliót adott, erre a szemétre meg közel 6 milliárdot (a már fent említett 2015-2017-es Air Race ciklusra).

“Tudomásunk szerint a kormány sehol nem hozta nyilvánosságra, hogy most milyen indokok alapján szándékozik 6 milliárd forint közpénzt adni egy magáncég sokakban komoly ellenérzést kiváltó, környezetszennyező és balesetveszélyes tevékenységéhez, azonban a kormányzatnak a témával kapcsolatos korábbi kommunikációja alapján ezt valószínűleg az ,,országimázs javításával" igyekeznek indokolni. “-Írják a levélben majd így folytatják “Ha igaz is lenne, hogy megér 6 milliárd forintot az országimázs javítása érdekében a Red Bull légi versenyre költeni, akkor sem szabadna ezt megtenni, mivel a pillanatnyi gazdasági érdekeknél előbbre való az emberi egészség, valamint az ehhez szükséges tiszta környezet. Ezt számos hazai és nemzetközi előírás is rögzíti. Így például a Legfelsőbb Bíróság
kinyilvánította (1999. május 13-án kelt, Gf.IV.30.879/1998/17. számú ítélet), hogy ,,környezetveszélyeztetés esetén a gazdasági érdekek nem mérlegelhetők"

De a Főváros Közgyűlésének 3/2013. (III. 8.)-as rendelete is kimondja, hogy

,,A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületekre nem adható közterület-használati hozzájárulás ,,olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné"."

A 2009-es Red Bull Air Race légszennyezési adatai.

Amúgy pont idén januárban tartották Brüsszelben azt a csúcstalálkozót, ahová az Európai Unió kilenc legszennyezettebb levegőjű tagállamát, köztük Magyarországot is elhívták. A találkozó kifejezett célja volt, hogy az érintett országok lépéseket tegyenek a szennyezettség ellen. Illetve elmondták, hogy ez az utolsó utáni lehetőség arra, hogy a tagországok lépéseket tegyenek a szennyezés csökkentésére, máskülönben az EU keresetet indít ellenük az Európai Unió Bíróságán a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt.

A Bem rakparttól alig 1 km-re, a Széna téren a NO2 órás határérték-túllépések száma például a megengedett 18 helyett 2016-ban és 2017-ben is 200 körül volt, Pécsen és Debrecenben pedig 100 körül.


https://vastagbor.atlatszo.hu/2018/06/15/minden-evben-2-milliardert-fulladunk-bel e-a-red-bull-air-race-be/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nevettél már ma? A KSH szerint 303 ezer forint az átlagfizet
  2018-06-25 09:57:07, hétfő
 
 
Nevettél már ma? A KSH szerint 303 ezer forint az átlagfizetés Magyarországon

Nyugati Fény · 2017. június 21. · Politika

303 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés Magyarországon - állítja az állami statisztikai hivatal.

Ez nettóban 201 500 forintot jelent. Mivel az infláció 2,5 százalékos volt, ez azt jelenti, hogy a reálkereset 9,2 százalékkal emelkedett, legalábbis a KSH szerint.

Szintén ők állítják, hogy az állami szférában 15,2 százalékos volt az emelkedés, míg a vállalkozásoknál 10,6 százalékos.

A közmunkások bére 3 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy 54 300 forintból kell(ene) megélniük egy hónapban.

Ételosztás a Flórián téren. fotó: Magyar Krisztián / Magyar Narancs

Az átlagszámításról egyetlen frappáns olvasói kommentet idéznénk:

Ha Németh Szilárd megeszik ebédre 8 szelet rántott húst, Gizi néni pedig egyet sem, akkor mindketten megettek átlagban 4 szelet rántott húst.

http://nyugatifeny.hu/2017/06/21/nevettel-mar-ma-a-ksh-szerint-303-ezer-forint-az -atlagfizetes-magyarorszagon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy évvel a vége után 27 millióval drágult a vizes vb
  2018-06-25 09:55:00, hétfő
 
  HUNGARICUM


Egy évvel a vége után 27 millióval drágult a vizes vb

Szerző
Erdélyi Katalin
2018. 06. 25.




Kapcsolódó
1 milliárd forinttal drágult a vizes vb két nappal a vége után
Szép csendben újabb 318 millióval drágult a vizes vb
Ma újabb 122 millióval drágult a vizes vb
Újabb 346 millióval drágult a vizes vb
Ma 260 millióval drágult a vizes vb
Most a szinkronúszás helyszíne drágult 399 millióval
Csak bérelték a 3 milliárd forintos ugrótornyot a vizes vb-re
Újabb 620,5 millióval drágult a vizes vb
Ma újabb 3,6 milliárddal drágult a vizes vb

Átlátszó blog



Ennyivel többe kerül “a Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújítására irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátása". A Nemzeti Sportközpontok és a Főber Zrt. május közepén módosították a 2016-ban kötött szerződést, az áremelkedés most került nyilvánosságra.

Tavaly a közbeszerzési értesítőben közzétett szerződések alapján nyomon követtük, hogy az állam mennyit költött a Budapesten rendezett vizes világbajnokság rendezésére. Voltak meglepő kiadások és furcsa áremelkedések, de a 2017 júliusában lezajlott sportesemény költségei legutóbb 4 hónappal a vége után, tavaly novemberben növekedtek.

Azt hittük, ezzel vége is, de tévedtünk.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben 2018. június 22-én jelent meg a tájékoztatás arról, hogy a Nemzeti Sportközpontok és a Főber Zrt. május közepén módosítottak egy 2016-ban kötött szerződést, és ez 27 millió forintos drágulást jelent.

Az NSK 2016 júliusában bízta meg a Főber Zrt.-t a “FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges Császár-Komjádi Uszoda és a Hajós-Széchy Uszoda felújításra irányuló beruházáshoz kapcsolódó mérnöki tanácsadói és építési műszaki ellenőri feladatok" ellátásával nettó 106,9 millió forint értékben.

Ezt a megállapodást módosították most a felek “tekintettel arra, hogy azt olyan körülmények tették szükségessé, amelyeket a Megrendelő kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre". Az nem szerepel a hivatalos tájékoztatásban, hogy pontosan mi indokolja az áremelkedést, csupán annyi olvasható a dokumentumban, hogy “a Megbízott által elvégzendő feladatok kiterjednek Kiegészítő Kivitelezési Munkák2-re is".

A szerződés értéke ezzel 106,9 millió forintról 133,9 millió forintra nőtt, vagyis 27 millió forinttal drágult.

A vizes vb szerződéseit nyilvántartó táblázatunk itt elérhető.

A Császár-Komjádi uszodát egyébként nagyjából 4 milliárd forintból újították fel az úszó-világbajnokságra, de az Index június elején készült fotói alapján ennek ellenére elég rossz állapotban van. A közel 2 milliárdból felújított Hajós Uszoda pedig csúnyán beázott tavaly novemberben.


https://blog.atlatszo.hu/2018/06/egy-evvel-a-vege-utan-27-millioval-dragult-a-viz es-vb/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
10 jel, ami azt bizonyítja, hogy valójában politikus vagy
  2018-06-25 09:52:09, hétfő
 
 
10 jel, ami azt bizonyítja, hogy valójában politikus vagy

By
Hírcsárda -
2018-01-03


Néha csak úgy megtörténik. Nem tudjuk magunkról, megyünk az utcán, ügyes-bajos dolgainkat tesszük-vesszük, aztán bumm, beüt és politikusok vagyunk. 10 jel, amire érdemes figyelni, hogy megelőzzük a nagyobb bajt.

10 politikus jel

Több fényképed van arról, hogy más gyerekeid simogatod, mint a sajátjaidról. Mert ők már a saját lábukon állnak.

A Kossuth téren járva mániákusan fel akarod vonni a zászlót.

Barátaid sorra nyerik a közbeszerzéseket, te pedig nem győzöl gratulálni nekik a talpraesettségükért.

Legutóbb a Parlamentben járva elkezdted kizavarni a jelen lévő újságírókat.
Ugyanezen barátaid szerint két dolog segített nekik: Isten és te. De inkább te.

Csak mosolyogsz, amikor mások azt kérdezik: ,,Vettél egy Nokiát?"

Ha véletlenül eltévedsz egy sajtótájékoztatóra, akkor azonnal megnémulsz és semmilyen kérdésre nem válaszolsz.

Rádöbbensz, hogy az énekesmadarak is Isten teremtményei, ezért fejbe kell őket lőni puskával, amikor nem néznek oda.

Te kapod a legtöbb lájkot Facebookon a vicces disznóvágós képekre.

Ellenállhatatlan kényszert érzel arra, hogy te legyél a miniszterelnök ÉS szakácskönyvet adj ki. Annak ellenére is, hogy csak a barátaid 1%-a tartja ezt pompás ötletnek.

http://hircsarda.hu/2018/01/03/10-jel-ami-azt-bizonyitja-hogy-valojaban-politikus -vagy/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orvoshiány a szülészeteken: jönnek a mobil szülési pontok és
  2018-06-25 09:48:50, hétfő
 
 
Orvoshiány a szülészeteken: jönnek a mobil szülési pontok és kórházi pottyantós vécék


By
Vidróczki Márton -
2018-06-21


Folyamatosan nőnek a szülészeti várólisták Magyarországon: van, aki 2030-ra kapott időpontot. A kormány számtalan megoldással segít a helyzeten.

potty copy

A kórházi várólisták problémája folyamatosan gondot okoz a magyar egészségügyben, egy ideje már a szülészeteken is nehezen találni szabad időpontot. Van olyan vajúdó nő, aki csak 2030-ra kapott időpontot, de a szerencséseknek is 1-2 évet várniuk kell, mire orvoshoz jutnak.

,,Én kibírom, vasból vagyok, de mi lesz a kicsivel?" - duzzogott egy asszony a SOTE II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, pedig ő még a szerencsésebbek közé tartozik: 10 hónap múlva befeküdhet a kínai上海市第一人& ;#27665;医院 kórházba.

Árpádék 2012-ben igényeltek szülési időpontot, ők lassan célba érnek. ,,Nagy segítség, hogy már hat éve kapjuk a gyest, de azért jöhetne már a trónörökös. Felvettük a CSOK-ot, belevágtunk harmadszorra is baba projektbe, jelenleg viszont már fugázzuk a ház végében álló tubakert ledes sziklafalát, a baba meg még sehol...!"

A várólisták miatt egészen sajátos esetek is előfordulhatnak. Ildikónak a hirtelen felszabadult/lemondott helyek miatt már a terhessége ötödik hetében szülnie kellett.
“Nézzék meg, öt kiló narancs, hét csomag abonett és vagy két rekesz víz maradt a nyakamon, dobhatom ki... Ráadásul a gyerekem nyilas lett..." - kesergett az asszony a János kórház folyosóján.

A HírCsárdának megszólalt a Péterfy Sándor utcai kórház szülész-főorvosa is. “Kifogások mindig vannak! A helyzet egyébként számunkra is terhes, próbálunk segíteni, a kórház végében kifejezetten erre a célra pottyantós vécéket állítottunk fel a gyakorlottabb kismamák számára, egyes termeinkben a szülők már csoportos vajúdó-szakkörökkel is elüthetik a szülésig tartó időt, ezen kívül már elő lehet jegyezni a lábleszíjazást, amit ingyenesen biztosítunk addig, amíg az illető vár az időpontjára" - mondta a főorvos, aki hozzátette, hogy az áldatlan helyzet annak is köszönhető, hogy a Festetics Palota tükörtermének felújítása miatt krónikus L-es hüvelytükör hiány alakult ki, ami miatt további csúszásokra is számítani kell.

Már a hatóságoknak is közbe kell lépniük a kórházak környékén lebzselő gátlé- és méhlepény nepperek miatt. Többen rabosították magukat, hogy bejussanak Geréb Ágneshez a börtönbe, de már ott is hosszú a lista, annyian várnak, hogy az otthon szülés élharcosának három évvel tovább kell bent maradnia, ráadásul a börtönbéli tevékenysége miatt újabb eljárások indulhatnak ellene.

A kormány igyekszik megoldani a helyzetet, lehetőség biztosít plenáris szülésre a Parlamentben, illetve a családsegítő intézkedéseinek egyikeként családi kedvezmény biztosít, hogy több generáció egyszerre szülhessen.

Ezen túl az Emberi Erőforrások Minisztériuma mobil szülőpontokat alakít ki több uszodában, elsősorban a Császárban, a Budapest Bábaszínház szakmai támogatásával. De van, akinek ez is kevés.

,,Én megmondom őszintén, ez az egész herce-hurca elvette a kedvemet a szüléstől, részemről off!" - nyilatkozta Ágnes, aki éppen a Mini-Manó Bababoltban válogatott.

http://hircsarda.hu/2018/06/21/orvoshiany-a-szuleszeteken-jonnek-a-mobil-szulesi- pontok-es-korhazi-pottyantos-vecek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 142 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 142 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 433
  • e Hónap: 14625
  • e Év: 147542
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.