Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Cseh Tamás
  2014-02-14 18:01:33, péntek
 
  Eszembe jutott. Sokszor eszembe jut Tomika. Amikor 1978-ban Óvárra keveredtünk (ma is bánom), a könyvtárban lévő bakelit lemezek közt válogatva találtam rá. Levél nővéremnek.
Aztán kultúrház igazgatóként hívtam meg, már a rendszerváltás után. Riadt volt először, nem akarta elhinni, hogy szeretjük. Aztán másodszor, és harmadszor. Összetegeződtünk, lányom is rajongott érte.
Szerettem, amikor megkérdezte, hogy mit énekeljen a kedvemért. Én a bányász dalt kértem. Mindig teljesítette.
2005 novemberében volt utoljára nálunk. Mosonban, a Boszorkánypincében vacsoráltunk, kis vörösbort is ivott. Mondta, hogy ez be van tiltva. Hülyéskedett betegségén, s tudtam, hogy halálra van rémülve.
Hazajöttem, és jött a telefon: sógornőm fia, 22 évesen vonatnak ment.
Azóta is könnyezek ha eszembe jut Tomika. Sokszor meghallgatom. És sirok kicsit.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Virrasztás
  2014-02-13 06:16:42, csütörtök
 
 
Virrasztás

1944. május 16.

Amikor szívedig ér már
Nem lehet hogy ne szóljál
A fájdalom ha átjár
Mintha magadnak fájnál

Minden mi valaha élet
Volt aztán semmivé lett
Benned fáj lüktet éget
Letéphetetlen bélyeg

A semmi is semmivé lett
Isten szívére égett
A jövő szívére égett
S most már örökké éget

A hiány: üres asztal
Tér: tele fájdalommal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezt ne
  2014-02-12 22:03:53, szerda
 
  Túl sok a napi politika ebben a jegyzetben. Persze, az ember valahogyan ki kell, hogy engedje a gőzt. A legjobb védekezés az olvasás, ámbár ha sokat tudsz a világról, még riadtabban nézel ma körbe. Nem változott semmi 1914 óta. Forog körbe a félelem.
Pedig a pillanat most is szép. Megnéztem ma a rózsatöveket, s láttam, hogy néhány nap alatt a kis rügyecskék, mennyit fejlődtek. S hogy milyen élvezettel szürcsölte a kert az esőt.
Összeraktam a pincében egy polcot, amit a szerszámosba fogatok majd fel. Megírtam két cikket is. Főztem a fiamnak brassói aprópecsenyét, mire megjött. Ittam néhány pohár fehér bort. Gondolkodtam a holnapi két órámon.
Most pedig alszom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megértettem a földtörvényt
  2014-02-12 06:03:50, szerda
 
  Tegnap délután Budai Gyula jánosi fórumán voltam. Megértettem a földhasználati törvényt, s azt is, hogy miért kellett a kiskapukat bezárni, s mi folyt itt az osztrákok részéről, várva május elsejét.
De ez olvasható a sajtóban. A leginkább érdekes az volt, hogy elmondta, megpróbáltak Ausztriában földet vásárolni. Teljesen lehetetlen volt. Ami nekünk nem szabad náluk, azt itt simán meg akarják játszani. Ezért az Európai Bírósághoz is fordultak.
Tőlünk nem vásároltak földet Trianonban, hanem loptak nekik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Húh ...
  2014-02-10 21:30:04, hétfő
 
  Vacak egy nap. Fagyott reggel, aztán a hivatal, majd az iskola. A negyedik órában eljöttem egy kis sajtótájékoztatóra, mivel én szerveztem meg. Húsz perc volt, aztán vissza. Majd nyomda, korrektúrák, bolt. Idehaza kis pihenés.
Nagyon húzós ez így hatvan felé. Közben azért hallom a híreket, s úg gondolom, most ki lehetne tenni nagy plakátra a Tovarisi konyec feliratot. Érzik is. Mentik a vagyont, a lóvét. Közben demokráciáról rikácsolnak, amikor egyetlen gondolatát sem fogadják el. Áprilisig kibírjuk valahogyan. Gyönyörű verseket tanítok mostanság, s tudok írni is ismét. De semmi politika. Tavasz szag van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hetedik nap - Holokausztbiznisz
  2014-02-09 19:27:15, vasárnap
 
  A pihenésé. Az volt. Közben a kert, főzés, kocsimosás. Ez a pihenés része.
Olvasom a Mazsihisz nem óhajt részt venni a kormány megemlékezésein, a pénzt sem fogadja el. Nagyon sajnálatos, hogy tudatosan száll be ez a szervezet a választási kampányba. Pénzelik ezt a fajta hergelést odakintről, de vajon nem egyszerűen a Holokauszt áldozatainak semmibe vételéről is van szó részükről. Azt hiszem róluk nem is beszélnek már.
A történelem tényeken alapul. A múlt. Ezek feldolgozása a történészek feladata. S az is, hogy valami mód a bolsevikokhoz nagy vonzódást érez e szervezet.
Ha én zsidó volnék, kikérném magamnak közreműködésüket az áldozatok előtti főhajtásban. S nagyon szégyellném magamat.
A hírről szóló cikk nem kommentálható az Origo honlapján. Beszédes megjegyzés
Javaslom, olvassák el Kertész Imre legutóbbi interjúját a témáról, ahol lesújtó véleményt mond az őt is fölhasználókról. S holokausztbizniszről beszél.
"Kismenyemben" zsidó vér is folyik. Végre ez is van a családban!
S még egy megjegyzés. Nem Szakály Sándornak kell lemondani, hanem a MAZSIHISZ vezetőinek. Kirekesztő, gyűlölködő politikájuk csak erősíti az ellenszenvet. S mikor emelik fel a szavukat a magyarok XX. századi holokausztjáért?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyers hajnal
  2014-02-09 07:07:16, vasárnap
 
  Hatra elmentem Melindáért a Tescoba, s hazahoztam. Egyedül voltam odafelé az úton, nedves volt az aszfalt. Olyan nyers tavaszillat érződött. Eszembe jutott, hogy negyven éve hajnaltájt, amikor a Soproni Szőnyeggyárba mentem dolgozni, akkor éreztem ezt a fáradt, kicsit lassú hajnali érzést. Régen volt.
Aztán a filozófiai könyv szerkesztésén babráltam, csupa elcsúszott hivatkozás, nehéz munka.
Kicsit álmos vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szinte tavasz
  2014-02-08 20:23:47, szombat
 
  Még a Nap is kibújt ma reggel. Nem mentem be a városba. Egy szalonnás, sonkás, tojásos reggeli, majd egy kicsit metszettem a szőlőt, a kacsákat kialmoltam, s kezdtem szétbontani a fóliát. Nem kell. Nem sokat lendített rajtunk. A kacsákkal beszélgettem egy jót, friss szalmát kaptak, kis salátát. Már szépen megszokták a helyüket. Nem is olyan kicsi.
Aztán befűtöttem, hogy a venyigéket el tudjam tüzelni. S újságszerkesztés. Délutánra fejeztem be.
Kis szunyókálás következett, majd a lányokkal bementünk a temetőbe, s sétáltunk egy kicsit. Jól esett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Néhány nap szünet
  2014-02-06 19:29:45, csütörtök
 
  Nem pihentem, dolgoztam. Aztán ma egy kicsit kevesebb, nem volt iskola.
Kedden Tamással Győrben, Radek Józsival volt egy kis tárgyalásom, néhány könyv kinyomásáról. Rendes volt, engedett az árakból. Kapcsolatunk lassan két évtizedes, sok munkát vittem oda, ő is sokat segített. Pedig nem egy kis kócerájról van szó, hanem egy nagy nyomdáról.
Nála nyomtatom a szél-járást, nagyon nyomott áron.
Aztán a hivatali dolgaimat rendeztem, írtam, , dolgozatot javítottam. Várom a tavaszt. Már hív a kert, s lehet, hogy a fákkal bíbelődök a hét végén, meg a szőlővel (néhány tőke). Rögtön beugrott Arany János Kertben című verse. Persze nem csak én gyógyítom a fákat, ők is engemet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Útonállók
  2014-02-03 20:16:48, hétfő
 
  Pénteken a Munkáspárt hívott sajtótájékoztatóra. Thürmer Gyula is itt volt, röviden meginterjúvoltam. Az összeállt, magukat baloldalinak nevezett pártok vezetőit nevezte útonállóknak. Ma megírtam a cikket, be is szerkesztettem a Mosonvármegyébe. A baloldal hanga is meg kell, hogy szólaljon.
Fáradt vagyok. Délelőtt tanítás, aztán műv. ház. Telefon Győrbe, szerdán vár Radek Józsi. Néhány közös munkát kell megbeszélnünk. A Kufstein könyvet, a Mecsér könyvet és a szél-járást. Nem is szólva Veres Ildikó filozófiai könyvéről.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 183 db bejegyzés
Összes: 3565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1178
  • e Hét: 4322
  • e Hónap: 14285
  • e Év: 59258
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.