Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Az utolsó
  2008-12-31 06:32:17, szerda
 
  Az idei utolsó nap, s mennyi elintézetlen dolog az évből!
Meg kellett érnem 55 telet, hogy megtudjam: még januárt is jobban szeretem decembernél. Hosszú a sötét ebben a hónapban. Még a hideg is elmegy. Persze az ember rendjébe beletartozik a periodicitás, az hiányozna, ha mindig május lenne!
Tegnap este elolvastam Lengyel Józseftől a Kicsi mérges öregúr című novellát. Harminc éve volt a kezemben utoljára Lengyel. Azóta csak a bolsevik szagú naplóját olvastam. Most - idősebben mindig alaposabb az olvasás - egy mondat, s benne egy dátum ütött meg: 1935. Én végig a Rákosi-éra légkörét remekül visszaadó darabként tudtam ezt a novellát. Nem vigasz, hogy ez az éra ismerős a szovjet harmincas évekből, aztán meg később is. Ha gonosz volnék, azt írnám: ma is ennek az érának a levegőjét szívjuk. S annyiban igazam is lenne, hogy csak a kín módjai változtak, váltakoznak, s az ÁVH nem vész el.
Az "útkiönyv" kész, mehet a nyomdába, ma még egy fotót kicserélek benne. S neki kell állni a Mosonvármegyének és az osztrák iskolai könyvnek. A kéziratok már nálam vannak.
Iskolakezdésig egy nyelvi tételt is kicserélek (persze kommunikáció, olyat kell fogalmaznom, ahol több a kapszkodó nekik), aztán van néhány hónapom, hogy érettségiző osztályomba beletöltsem az összes négy éves anyagot.
S kell egy szakmai életrajzot is fabrikálnom publikációs jegyzékkel, s elküldeni Vasy Gézának, aki a múltkor küldött egy belépési ívet a Magyar Írószövetségbe. Ajánlónak Sárándi Jóskát és Villányi Lacit kértem meg, Józsi már el is küldte ajánlását Gézának, s egy másolatot nekem.
Laci januárra ígérte.
Már Fodor András akceptált a belépésre, de csak most értem meg rá magam is.
A múltkor elővettem a gimnáziumi irodalomkönyvet, s jót mosolyogtam, amikor az egyik fedelén megláttam Vasy Géza nevét szerzőként. Nem szívesen vállalnék ilyen robotos dolgot, tankönyvet írni. Az irodalom tankönyvek jók, a nyelviek botrányosak A nyelv gyors romlásáról tesznek bizonyságot stílusukkal, s mindenféle határterületet porbálnak összehozni egy-két íven. A legostobább fejezet a kisebbségek nyelvhasználatáról szól., mintha mai korunkban nem éppen a gyors egységesülés lenne nyilvánvaló. Én erről a témáról, mint nyelviről a nyelv vizszíntes tagolásánál szólok, a tájnyelveknél. A kisebbség szó egyébként politikai, s nem nyelvi kifejezés.
Ez még jól el is mondható a gyerekeknek.
No, jól el is kanyarodtam Szilvesztertől.
Mindenkinek normálisabb új évet!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
az utolsó előtti nap
  2008-12-30 19:49:59, kedd
 
  Ma nem sok nap sütött ránk. Reggel elmentünk vásárolni, aztán én a halkocsonyán mesterkedtem. Ebéd után apámat néztük meg, bementünk Sopronba a temetőbe. Ausztrián mentünk oda-vissza, rövidebb. Aztán este folytattuk a készülődést holnapra.
Bárdos Ágit még felhívom délelőtt.
Kis vers kezdemények is születtek, de ez belső ügy.
Fáradt vagyok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
év végi még mit nem vettünk?
  2008-12-30 05:42:00, kedd
 
  Tegnap befejeztem a könyvecskét is, most már csak apró tapogatások vannak rajta.
Kemény hideg van, nem sok kedve van az embernek mászkálni. Igaz, ez egészséges hideg.
Ma délután elmegyünk apámat meglátogatni, megcsinálom a halkocsonyát,, s lassan készülődünk a holnapi napra. Ágit felhívtam még Köschinből, pezsgőt viszünk, meg bőrös karajt sütünk. Zsóka valami süteményben is mesterkedik. Csoda, hogy Marci is eljön velünk, évek óta nem akar Szlovákiába menni.
Aztán már nem lenne baj, ha véget érnének az ünnepek. Nem mintha az iskola hiányozna, de jó ha van egy kis rend az életben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tamás nap van
  2008-12-29 22:13:10, hétfő
 
  Megköszöntöttük barátomat, ma Tamás nap van. Igaz, "elfelejtette" mondani, hogy lelép öt napra a térképről, de ez már az ő sara.
Ma a pincét festettem, festő sem szeretnék lenni.
Az év vége olyan összegzős időszak, nem szeretnék mérleget vonni. Megvonják azt nemsokára.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra itthon
  2008-12-28 19:54:34, vasárnap
 
  25-én reggel indultunk el, végig latyakban vezettem. Bécs fölött szép volt az erdő, havazott, aztán a bajor erdőnél is. A kocsi jól ment, könnyedén föltornáztam 190-re, a feleségem szeme sem rebbent. Persze csak ott, ahol nincsen sebességkorlátozás. Németországban. Igaz, ez a fogyasztáson is látszott.
Linz fölött megálltam, szólt a telefon, kisunokán szólt bele türelmetlenül: hol vagytok már? - kérdezte. Nagyon várt bennünket.
A németeknél karácsonykor abszolut csukva minden, az autópályát leszámítva még a benzínkutak többsége sem üzemelt. Sétáltunk a csöppséggel egy kicsit, bementünk Ingolstadtba, de olyan hideg volt, hogy visszamenekültünk a kocsiba.
Szombaton nyitva volt minden, elmentünk a Westparkba tornacipőt venni Szandrának, aztán egy nadrág is került mellé, meg egy gumicsizma, meg egy csizma. Az egész 50 Euro volt, ez nem sok ezekért a dolgokért.
Ma reggel indultunk vissza, a picike "elmagyarázta, hogy a "höhgerét" (hallókészülék) miatt nem tud jönni velünk, pedig jönne ő Magyarországra. Pontosabban Feketeerdőre, mert neki az Magyarország.
Majd nyáron, egyedül.
Itthon befűtöttem, jó egy kicsit hazaérkezni.
 
 
4 komment , kategória:  Általános  
két bejegyzés szállt el
  2008-12-25 06:29:04, csütörtök
 
  ünnep van, alig ketyeg ez a honlap. Két bejegyzés szállt el a mentésre kattinva.
Boldog karácsonyt!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felemás érzések
  2008-12-25 06:04:59, csütörtök
 
  Készülődvén karácsonyra, az MR1 rádiót hallgattam (kakofónia a név, bizonyára tudatos rosszhangzás, a Kossuth biztosan zavarta kiagyalóit), s megelégeltem a sok "szeretetet", meg annak hangsúlyozását, hogy milyen magányos az ember.
Igaz előtte, "jótékony célú" forraltbor ívásáról olvastam, a hideg ráz ki tőle. Egyszer egy évben megetették a szegénysorsú gyermekeket (hárommillió ember él a szegénységi küszöb alatt).
A lelkiismeret elaltatása címszó alá gyömöszöltem ezt a sok szeretetet.
Tegnap halat rántottunk, s előtte való nap elkészítettem a franciasalátát hozzá. Zsóka süteményeket sütött, s csomagolt az unokának. Aztán este hatra elmentünk evangélikus istentiszteletre Óvárra. Miklós a barátságról prédikált, s arról, hogy erőfeszítést kell tennünk megtalálni Istent.
És ömlöttek az esemesek, a kör e- mailek, nem igazán tuzdok mit kezdeni velük. Sok csacsak vers, s és a személytelenség. Kevesen írtak valóban nekem, egy címjegyzék részeként kaptam a leveleket.
Alig válaszoltam. Ezekkel nincs mit kezdenem.
Aztán megpróbáltuk Erdélyt hívni, nem sikerült. Végül kicsit tévéztünk. Ezt én ritkán teszem. A Spektrumon Jézus születésének helyéről volt egy film, érdekes volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem aludtam el
  2008-12-22 08:08:47, hétfő
 
  Csak lustálkodtam. AZért nincsen bejegyzés az elmúlt néhány napról.
Bécsben jól éreztem magamat, csak nagyon elfáradtam. Arról nem volt szó, hogy az osztrák tévé Monoszlóy köszöntését is felveszi, én meg nem úgy készültem. De elment. A főztünk ízlett, igaz, egész délelőtt a halászlével fogalalkoztunk Tamással.
Egy kis lazítás után tegnap elkezdtem rendet rakni a dolgozószobámban, most teljes a felfordulás.
Délután a nyugdíjasokat meglátogatjuk Zsókával (Magányosok karácsonya).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Inkább hó!
  2008-12-19 05:24:25, péntek
 
  Tegnap egész nap vízszintesen esett az eső. Ez a vidék amúgy is szeles, most pedig az északi szél és az eső édesítette meg a napot. Átnyomta a vizet az könyha és a háló ablakán is, igaz sziloplaszttal a réseket már régen ki kellett volna nyomnom, meg párkányt is kellett volna fölszerelnem.De még csak hat éve lakunk itt! (Idő meg ugye végtelen.)
Tanítottam délelőtt, Lupus volt kiváncsi a véleményemre néhány helyi dolog kapcsán. Aztán ebéd, s elmentem Győrbe a Darnózseli Hírharang és a Dunakiliti Krónika ícmű újságért. És elhoztam egy könyvet is, (Perlaky Lajos: Napfényes filozófia), amit én "gondoztam". Magyar Ági "aggódott" a kiliti újságért, s kiakadt, hogy az egyik írásban négy sort Aranytól nem egymás alatt hoztam, hanem egymás mellé tördeltem / jellel. Nos neki magyarázhatom, hogy ez így is helyes, s furcsa, ha a lap alján a cikk úgy végződik, hogy nagyon levegős. Szerinte blamázs.
Persze, hogy követek el hibát, (hajaj!), de a legnehezebb mások nyelvi rögzülményeit megváltoztatni.
Finoman akartam fogalmazni.
A darnói újságot könnyebb szerkeszteni, kevés a nyelvi szörnyszülött írás, s több az anyag, lehet dolgozni vele. Kilitin nincs elég írás, állandóan üres helyeket kell kitölteni, s egyedül. S a kedélyeskedő hangnem külső olvasatban nem igazán nyerő.
Ezeket a munkákat ráadásul nagyon csekély díjazásért végzem, s én szállítom a kész lapokat is.
Persze romlik az én írásom is, túl sokat kell lapoznom a szótárt, s ellenőriznem magamat. És még a képek minőségéről nem is beszéltem!
Délelőtt Tamássall halat veszünk Halászin, s halászlevel főzünk, s ezt is visszük Bécsbe.
Összeszedjük a csapatot, s négy óra tájban megyünk ki.
Nekem ez nagyon kemény eset lesz, túl sok dolgot zúdított a nyakamba Deák úr. Azátn nem szeretek másnapos lenni sem, az pedig holnap nincsen kizárva.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ami még hátravan
  2008-12-17 07:40:17, szerda
 
  Gyorsan szalad az idő, de ebben van jó is.
Már írta, holnap szél-járás értekezlet este. Előtte tanítás, majd a bécsi vacsora káposztáját tesszük fel az asszonnyal. Öt kiló káposzta, három kiló darált hús már a spájzban. Pénteken halért megyünk Halásziba, s Tomival elkészítjük a halászlevet.
Délután négykor indulunk Bécsbe az én kocsimmal, Jenő pontosan itt lesz Pozsonyból háromnegyed négyre, hogy együtt jöhessen velünk. (Ez üzenet neki, minden nap belekotyog a blogomba. Ez a legkisebb baj, a nagyobb az, hogy néha-néha igaza is van!) Egy kicsit kések így a Bécsi Napló értekezletéről, azt Ernő ötkor kezdi.
Szívesen sétálnék egy kicsit a Stephandom környékén (ott van a magyar ház is), de mi fél nyolcig értekezünk. A többiek csavaroghatnak, melegíthetik a vacsorát.
Aztán ksözöntöm Monoszlóy Dezsőt (állítólag Borbándi Gyula is ott lesz), majd eszegetünk. Ernő említette, hogy a burgenlandi tévé szeretne velem interjút készíteni.
Szombaton nyomda, el kell hozni három munkát Győrből.
Hétfőn elmegyek a Magányosok karácsonyára. Ezt az MSZP szervezi. Többen is hívtak,s én mindig ott voltam, vagy kétszáz idős ember jön össze, lehet beszélgetni. Nem lenne jó, ha ebből is kivonnám magamat.
24-én megyek Marciért a Tescóba, kettőig dolgozik. Délelőtt főzök. Aszpikos halra gondoltam, meg amit az asszony még szeretne melléje. Aztán este hatra elmegyünk az evangélikusokhoz szertartásra. (Mi a feleségemmel katolikusok vagyunk, csak a gyerekek evangélikusok.) Azért ezen a napin, mert Kiss Miklós lelkész celebrálja. (Aki olvassa ezeket a jegyzeteket az lassan ráébred, mi valahogyan minden "megoldásból" kilógunk.) Utána jön a Jézuska.
25-én temető, sétálgatás, pihenés. 26-án indulunk Németországba (Marci marad). Kiváncsi vagyok, az új autó hogyan viselkedik hosszú úton. 27-28-án ott vagyunk. Viszek fürdőruhát is, van Ingolstadt mellett egy jó kis élményfürdő, gőzfürdővel, elmennék. S aztán 29-én jövünk vissza.
Ez Tamás nap is, köszöntéssel.
A tervek szerint Bárdos Ágiéknál szilveszterezünk, de ez csak úgy félig-meddig van még megbeszélve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 255 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 359
  • e Hónap: 2102
  • e Év: 33767
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.