Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Csigaházban
  2010-09-30 06:53:17, csütörtök
 
  Tegnap elmentünk a Mosonvármegyéért, s azonnal elindítottuk a terjesztést is. Ma ezen dogozom magam is, mindamellett, hogy néhány település hivatalába ki kell mennem. Tudom, hogy most mindenütt a várakozás levegőjét érzem majd, s a hivatalnokok csigaházba húzódását. Ilyenkor mindenki óvatos, a jövő vasárnap dől el.
A holnapi jegyzetemben egy rövid elemzéssel jómagam is megpróbálkozok. Persze szubjektív lesz, de húsz év tapasztalata mellett egyfajta információs, hőmérő központ is lettünk. S nem vágyaimat kell kivetíteni, meg kell próbálni realistának lenni.
Engem nem befolyásolnak a reklámok, a beszédek, az ígéretek, a hallgatás, a hangos beszéd.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
csak úgy kifolyt belőlem
  2010-09-30 06:35:22, csütörtök
 
  önálló életet él

az idő elfolyt csak simo-
gatásod virágzik s fűszereid
átjárnak minden csupa
ragyogás

verssorok buknak elő a
múltból szíved dobogását
hallom kívül rekedt a
világ

csak mi ketten vagyunk:
önálló életet él a simogatás
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hárs Ernő 90
  2010-09-29 06:42:40, szerda
 
  A héten volt 90 éves Hárs Ernő költő. Ernő bácsinak hívom, mióta ismerem. Ez az ismeretség alig több, mint tíz éves, díjat kapott Győrben akkor, s én laudáltam. Magyaróvári születésű, 72 éve végzett jeles eredménnyel a piaristáknál, ahol nálam két éve érettségi tétel is.
Még visszajár az öregdiák találkozókra, de mindenki pimaszul fiatalabb nála húsz-harminc évvel.
Nagyon jó költő, de nálam a legnagyobb érdeme a portugál nemzeti eposz lefordítása. Értéke alatt elismert idehaza.
Két éve Farkas atya megkért, hogy én köszöntsem érettségije 70. évfordulóján. Akkor ért be a kápolnába, mikor már megtörtént a köszöntés, így csak egy ölelés, és átadtam neki az írott változatot. Néhány hét múlva jött egy levél, amelyben az állt, hogy örül a késésnek, mert elsírta volna magát.
Borítékba tettem egy szél-járást, köszöntöttem, és verset kértem tőle a karácsonyi számba, amelyikben illik szólni róla.
Már javulok, már ami a rendszerezést jelenti. Egy kapcsos dossziéba kezdtem belefűzni a kapott leveleket. Tudom, hogy Fodor Andrástól van egy halom a pincében, Lőrinczy Hubától is. Valahol néhány Nagy Gáspár levél is kallódik, s Thinsz Géza, Faludy, Baka István. A fent lévő párat beleraktam, két Weöres Sándor is van köztük.
Hét végén választás lesz, ez jó alkalom, hogy e levelek kutatásával védjem magamat.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Lelassítva
  2010-09-28 20:18:32, kedd
 
  Ma nem volt órám, ez jó, mert nem kellett reggel sietni. Igaz, heti három nap nyolc óra tanításából nem lehet megélni, de igyekszik mással is pénzt keresni az ember. Fél tízkor kocsiba ültem s elmentem Burda Zsuzsához Jánossomorjára, szél-járást vittem, s beszélgettünk. Nagyon szép öreg kertje van, növényei, de nem irigylem tőle, fölfűteni azt a nagy házat nem könnyű. Örült a közölt verseknek, teát iszogattunk. Hazafelé beugrottam Tomihoz, aztán Vitézzel beszélgettünk. Vili jó fej, örülök, hogy visszavettem a házba jó pár évvel ezelőtt. S amit szeretek benne az az, hogy szemernyi rosszindulat nincsen benne senki iránt.
Aztán hazajövet készítettem egy kis csirkemellet édes-savanyú mártással. Jött posta is, újságok, szórólapok, s egy verseskönyv Sz.M-től. Elolvasom. Megjött a Nyugat-Hírmondó is, két írásom van benne, az egyik választási anyag. De hát náluk ez a dolgom, szerződésem év végéig szól.
Gyöngének éreztem magamat, eszembe jutott, hogy a múltkor is ingadozott a vérnyomásom, vettem egy mérőt, 150/100 volt. Ez magas. Most este már139/89. Egy darabig mérem, s aztán elmegyek Lizicaihoz. Majd felhívom a jövő héten.
Aztán rántott csirkét készítettünk. Jó lett volna hozzá egy pohár bor, de elhatároztam, hogy ma egy cseppet sem iszom. Sört már egy éve nem, talán nyáron két-három dobozzal nyeltem le összesen.
De úgy tűnik, a bor sem esik jól. Vajon miről tudok még leszokni, ami jó?
Látom, ez a bejegyzés csupa földhözragadt dologról szól, de ideírom, a tegnapelőtti verset ízlelgetem még mindig.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Végre földet túrhattam
  2010-09-27 17:36:44, hétfő
 
  Ma elég jó nap volt, leszámítva, hogy az átkozott kölykök nem olvasták el a Romeo és Júliát. (A címet így kell írni, a hosszú ékezetek magyarosak, nem eredetiek.) Kicsit emeltebb hangon beszéltem velük (magyarul kiabáltam), de belül kuncogtam. Szerdán viszont dolgozat a jellemekből. Nincs kegyelem.
Ráadásul én is tegnap olvastam életemben először a darabot, mi a Hamlet elemzését vettük, én is azt tanítottam. Ez nem jó. Dramaturgiailag, meg nekem. Szóval nem tetszik. Olyan vadromantikus, gyors, hiteltelen.
Persze tanítani lehet. Hiába, én nagyon magyar irodalompárti vagyok, s lassan rájövök, hogy igazam van. Öreg vagyok már ahhoz, hogy minden nyugati trükköt bevegyek. Meg posztmodern, persze.
Tanítás után elültem a könyvtárban meg a zeneiskolában, megnéztem Tamást, aztán itthon a kert.
Ástam egy darabot, a tamariszkuszfát megcsupáltam, kiültettem egy fenyőfát, és piszkosul jól esett a fizikai munka.
Átküldtem a felvidek.ma-nak a szél-járás címlapját, neszméri rózsa ír róla.
Aztán belelapoztam nagypista blogjába, festenek náluk, jókor. Kicsit kuncogtam magamban, azért mert kampány van, a falaknak tisztáknak kell lenni!
Emleget engem is benne, szombaton kijött öltönyben, én egy melegítőben a konyhában álltam, és főztem. (Ez is jobb, mint a politika.) Egy kicsit dolgoztunk, de jól esett, hogy végre emberként is láttuk egymást. A nyűgjeiért nem irígylem, de nem én akarok polgármester lenni.
Hamarosan jönnek a faluból, s friss csirkét hoznak (házi!), alig várom. Jó itt, ebben a szép faluban, lehet emberi életet élni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A születés pillanata
  2010-09-27 06:25:36, hétfő
 
  Jó az ilyen tegnap említett könyvpakolás. Kicsit megmozgatja a lelket. S ráébredsz, hogy gyógyszernek ott a vers.

egy törmelék opusz, remélve, hogy befejezi majd magát egyszer bennem:

csöppenként kellett volna a szabadságot
nem egy hajtásra fölkortyintani
nem részegedtél volna meg tőle s most
nem fájnának betegségei
nem a hiány dolgozna benned
szavak közül egy a mérgezett
örülnél minden nyárnak s lassan
nyelnéd le a mérgeket
amelyek ott vannak mindenben
mi emberi s nem isteni
hiány amerre nézel távolabb
kerültek csak börtönöd rácsai

elégedetlen vagy nem így gondoltad
a holnap is csak olyan mint a tegnap

(csöppenként kellett volna)

Nos egy kis furcsaság, ahogyan gépeltem ide be az összefirkált sorokat, hirtelen meggyógyult a vers, elkezdte magát átírni. Furcsa, de majdnem készen lett. Ez volt a születés pillanata.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem szeretem az ilyen hétvégét
  2010-09-26 20:37:09, vasárnap
 
  Tegnap még viszonylag szép idő, s ma vízszintesen esik. Befűtöttem a kazánba, nem is rossz. Az újságkészítés kikészített, sokszor átszerkesztettem a lapot, de már átlőttem Győrbe. Aztán fölrobbant a szoba, elkezdtem átpakolni a könyveket. Ez jó játék, soha nem lesz rend. Persze beleakadtam Buda Feri Túl a falon című kötetébe, egytől egyik elolvastam minden verset. Mintha sűrű vörösbort ittam volna. Ragyogóak, feszesek, jók.
Feri néhány éve volt nálam, én vittem ki Bécsbe a ottani magyarokhoz, előtte lenyeltünk egy-két sört egy útszéli bevásárlóközpont presszójában. Nagyon jó volt vele beszélgetni, olyan egyszerű volt, mintha mindig ismertük volna egymást. Egyszer már boldogítottuk egymást, Kolozsvárról a mi autónkkal jöttünk együtt, s Körösfőnél megnéztük a temetőt. S pálinkáztunk persze.
Tegnap főztem, felejthető, ma a maradékot ettük.
Holnap hétfő, olyan hétfő féle hétfő, tanítással, szél-járások postázásával, csekkfeladásokkal. Szóval csupa gyönyörűség.
Ráveszem magamat, hogy a gépet is kitakarítsam. Sok anyag maradt a választások miatt, de nagyobbik része jó lesz a következő számba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rövid, de mocskos
  2010-09-25 05:26:38, szombat
 
  A cím a választási kampányra utal. Azt mondta a minap a hivatal lépcsőjén krúgjózsi, hogy összefut a nyál a szájában a recepteket olvasva, de inkább választási elemzésekre lenne kíváncsi, de én kibújok a feladat elől.
Írtam már ilyen bejegyzést, akkor meg görföljenő tolt le pozsonyból, hogy ez kilóg a többi jegyzet közül, nem éppen irodalmi munkásságom része.
Röviden: rájöttem, hogy nem szeretem a negatív kampányt, a hazudozást sem. Majd pénteken írok egy rövid elemzést a realitásokról, arról, hogy elvek és a valóság milyen viszonyban áll egymással, hogy van-e bal és jobboldal, s hogy eljöhetne Mosonmagyaróváron is a tiszta beszéd ideje.
A Mosonvármegye új száma összeállt, bizony a fenti cím harmadik szava illik rá.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Vörössügér hollandi szósszal
  2010-09-24 05:59:43, péntek
 
  El is feledtem, a Metróban vettem tegnap vörössügér szeleteket. Egyre gyakrabban érzem, hogy halat szeretnék enni, s hogy nem mindig a hagyományosat. (pontyot például.) Zsókától megkérdeztem, hogy megkóstoljuk-e este, persze azonnal igent mondott. Eszembe jutott, hogy néhány kövérebb spárgát vettem Ingolstadtban tavasszal, s megtisztítva lefagyasztottam belőle.
A sügér filézett szeletei besóztam, állni hagytam, leszárítottam aztán. Elkészítettem a hollandi mártást, ezt zacskóból, van néhány szintén Németországból. Másfél deci vízhez hozzákevertem a port, felfőztem, margarindarabot tettem bele, újra főztem, s kevés öregre őrölt borsot és egy kis vegetát tettem bele. Egyébként lehet hollandi mártást magunktól is főzni, csak a keresőbe be kell ütni a kifejezést. Ez így egyszerű volt. Margarinon a halszeleteket megkapattam, csak sóval és borssal fűszerezte. Ez néhány perc. A spárgát meggőzöltem, hogy még roppanjon. Szép két tányérra helyeztem az adagokat, rácsurgattam a mártást, és csak ennyi. Nagyon finom volt! Ehhez rozét kortyolgattunk, ilyen könnyű bor való hozzá.
Élni jó.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ szép
  2010-09-24 05:43:03, péntek
 
  Csak mi már nem tudjuk, hogy hogyan kell nézni. Bármerre fordítom a fejem, a természet erejét látom. A növényekét. A naponta fél métert növő indákat.
Jó volt az a botorkálás az erdőben Tubánál, bár már annyira elszoktam a járástól, hogy végiglihegtem a két és fél órát. Tegnap egy bő fél órára a saját kertbe is kimentem, leszedegettem a tök indáit a málnavesszőkről. Nem volt könnyű, hónapok óta hagytam, hogy fölmásszon rajta, kihasználja az erős ágakat. A hatalmas növény egyetlen hagyományos sütőtököt nevelt. Olyan hét-nyolc kilósat.
Azt fölültettem a terasz asztalára, hadd pöffeszkedjen.
Amúgy ideges nap volt, a levegőben ott vibrált valami. Bementem a szél-járásért Győrbe, elvitték felét aztán Jenőék, s rögtön nekiláttam átszerkeszteni a Mosonvármegyét. Rájöttem, hogy kevés a felület, még egy reklámot is visszamondtam. Persze nem politikait, azokkal babrálnom kellett.
Véget érhetne már a kampány, jó lenne rendes dolgokkal is foglalkozni.
Még este tízkor is csörgött a telefon, én pedig korán le szokta feküdni, most is elszundikáltam Fábry mellett. A tévé nálam, háttértévé, hogy ne legyen nagy csönd.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 79
  • e Hét: 241
  • e Hónap: 1984
  • e Év: 33649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.