Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Csöpp leállás
  2014-02-28 08:11:40, péntek
 
  Nem lustaságból nem jegyeztem föl semmit ebből a hétből. Nem volt erőm és időm. Vasárnap kivittem Zsókát táborozni Nyitra mellé bezenyei gyerekekkel, aztán szerdán utánuk mentem egy előadást tartani. Csütörtök délután meg hazahoztam őket.
És a tanítás, az írás, a napi nyűgök. Itthon. És valami bújkált bennem, mert tegnap este ágynak dőltem. Jobban vagyok, kiizzasztottam magamat, de a hangom olyan, mint egy rekedt gőzmozdonyé.
Jó, hogy nem most mentünk Németországba.
Egy órám lesz kilenckor, aztán nyomdába megyek osztrák meghívókért, ezekért valaki jön majd ma. S kúrálom magamat tovább.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csöpp leállás
  2014-02-28 08:11:34, péntek
 
  Nem lustaságból nem jegyeztem föl semmit ebből a hétből. Nem volt erőm és időm. Vasárnap kivittem Zsókát táborozni Nyitra mellé bezenyei gyerekekkel, aztán szerdán utánuk mentem egy előadást tartani. Csütörtök délután meg hazahoztam őket.
És a tanítás, az írás, a napi nyűgök. Itthon. És valami bújkált bennem, mert tegnap este áhynak dőltem. Jobban vagyok, kiizzasztottam magamat, de a hangom olyan, mint egy rekedt gőzmozdonyé.
Jó, hogy nem most mentünk Németországba.
Egy órám lesz kilenckor, aztán nyomndába megyek osztrák meghívókért, eztekért valaki jön majd ma. S kúrálom magamat tovább.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pilinszky
  2014-02-22 06:27:08, szombat
 
  A negyedikeseknél Pilinszkyt tanítottam. Ugyan nem tétel, de kell róla hallani az életben egyszer. Ha már ott van a digitális tábla, megnéztük, van-e fönt az Apokrifról valami. Megtaláltuk azt a klippet, ahol Pilinszky maga mondja a verset. Egy 1965-ös felvétel. Milyen lassan, s mennyire jól értelmezve töprengte el a verset.
Sok idő nem maradt, belenéztünk egy interjúba is. Itt már nem szuperplánban volt az arca, gesztikulált, s jellegzetes hangán beszélt a versről, a költészetről. Valamelyik lány megkérdezte, hogy meleg volt-e a költő? Nem jöttem zavarba, hisz ma az ilyen vékonyka, deklamáló stílus, a fölemelt mutatóujj náluk rögötn a nemi másságot hozza elő. (Ennyit a liberális világról) Nehezen fogták föl, hogy ilyesmiről nem beszéltünk a hartvanas években. A világ nem volt kifordítva sarkaiból, s senkinek nem is jutott volna eszébe akkor ezt a kérdést föltenni.
Föl sem háborodtam, csak arról a világról ejtettem néhány szót, ahol az értéknek súlya volt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
egy nem túl jó hét
  2014-02-21 11:58:20, péntek
 
  Sok jó dolog nem történt a héten, a szokásos dolgok pedig fárasztanak. Persze a kezemben, a karomban izomláz van, nem csoda, nagyon elszoktam a fizikai munkától. Tegnap a barkafa két vastag ágát levágtam, összefűrészeltem. Kihasználtam, hogy elővettem a láncfűrészt, s néhány korábbi deszkát is összevágtam.
Hát végén vasárnap ebéd után Zsókát kiviszem Éberhardra, megy táborozni ötödikes tanítványaival Nyitra mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
és több
  2014-02-20 07:37:40, csütörtök
 
  Esős, de tavaszias az idő. A kedvem nem éppen. Ámbár mennek a dolgok a maguk útján, meg lökködöm is őket. Kedden virilista program. Ehhez is külön hangulat kell. Jól szervezett, kellemes este volt, én mégis kicsit beleborzongtam, amikor Szulák Andrea előadásában régi magyar slágereket hallottam dzsesszes hangszerelésben. Nem tetszett. Két szám kivételével.
A társaság jó volt, beszélgettünk.
Persze szeretnék már kint lenni, a szoba nagyon szűk, amikor látom, hogy duzzad minden a kertben. Elhatároztam, hogy amint lehet, elvetem a zöldséget. Nagy talány volt mindig, de talán a kudarc oka az volt, hogy hirtelen jött a meleg. Tavaly gyakorlatilag egy hét volt a tavasz.
Tegnap elmentem a Poznan '56-ját bemutató kiállításra a kollégiumba. Megismerkedtem a lengyel nagykövettel. Kitűnően beszélt magyarul. Néhány fotó kellett a szél-járásba, Tamás megcsinálta. Ma hajnalban be is szerkesztettem a lapba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy esős nap
  2014-02-17 20:41:56, hétfő
 
  Édesanyám 84 éve született és hét éve halott. Nem is halott, csak nem múlikaz idő vele. Egész nap vele voltam.
Délelőtt iskola, álmos, nyugodt nap. Itthon kis szerkesztés, Kopetti fotó keresése. S Lacza régebbi könyvét olvasom a felfedezőkről. Már nagyon hiányoztak a betűk. Pontosabban az olvasás. A szél-járásba a nálam lévő anyagokat töltögettem. Voltam fél órát Tamásnál, holnap este virilista összejövetel. Aztán egy kis Vármegye szerkesztés is.Még mindig fájnak "tagjaim" a szombati fizikai munkától. Rá kellene dolgozni, de esős nap a mai.
7-én Németország. Jó lesz egy kicsit kimozdulni, világot látni! És hiányzik a család azon fele is. Sandra már szeret csetelni, persze németül akar, de én rákényszerítem a magyarra. Mivel úgy tudok csak, megf amúgy is fél magyar.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Január
  2014-02-17 19:08:20, hétfő
 
  Január

Mi mondható még januárról
Havakkal teli minden
Hideg kőkemény sötétség
Fekete seb az ingen

Berobbant múlt a jövő
Nem látszik a piszkos égtől
Varjú károg le-föl
Sötét tűnik elő a sötétből

Mi mondható még januárról
Lövészárok csönd van
Hullik a pernye hó is talán
Hullik cafatokban

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Kopetti
  2014-02-17 05:30:06, hétfő
 
  Tamás hívott föl tegnap délután. Nehezen hittem el. Kopetti Tamás a Jobbik elnöke volt Mosonmagyraóváron. Agilis ember, akit inkább kedveltem,mint nem, bár kevés dologban értettünk egyet. A hogyanokban nem igazán. De szerettem vele beszélgetni. Országgyűlési képviselő jelölt volt.
Ez egyik szelete a hírnek. A másik az, hogy ilyen végtelenül törékeny az élet. 47 éves volt.
Olyan nehez megérteni. Legyen könnyű neki a föld.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
testápoló
  2014-02-16 07:22:40, vasárnap
 
  Tegnap piac, bolt, majd föltettem egy húslevest karajcsontból és marhafarokból. (Káposztás tészta volt hozz. tegnapról.) Aztán a kert. A komposztot ástam ki, maradt még vele dolog elég. Talicskáztam egy kicsit a sövényhez. Fokhagymát ültettem, fűmagot szórtam el. El is fáradtam rendesen. Kell a fizikai munka, mert nem csak elhízok, hanem el is puhulok. Ma délelőtt is ezt szándékozom tenni, aztán készülődés holnapra. Iskola.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cseh Tamás
  2014-02-14 18:01:40, péntek
 
  Eszembe jutott. Sokszor eszembe jut Tomika. Amikor 1978-ban Óvárra keveredtünk (ma is bánom), a könyvtárban lévő bakelit lemezek közt válogatva találtam rá. Levél nővéremnek.
Aztán kultúrház igazgatóként hívtam meg, már a rendszerváltás után. Riadt volt először, nem akarta elhinni, hogy szeretjük. Aztán másodszor, és harmadszor. Összetegeződtünk, lányom is rajongott érte.
Szerettem, amikor megkérdezte, hogy mit énekeljen a kedvemért. Én a bányász dalt kértem. Mindig teljesítette.
2005 novemberében volt utoljára nálunk. Mosonban, a Boszorkánypincében vacsoráltunk, kis vörösbort is ivott. Mondta, hogy ez be van tiltva. Hülyéskedett betegségén, s tudtam, hogy halálra van rémülve.
Hazajöttem, és jött a telefon: sógornőm fia, 22 évesen vonatnak ment.
Azóta is könnyezek ha eszembe jut Tomika. Sokszor meghallgatom. És sirok kicsit.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 183 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.