Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Elszállt
  2016-05-29 17:34:32, vasárnap
 
  Még mindig nem fogadok szót: hogy hosszú bejegyzést wördbe kellene írni, s aztán bemásolni. Nincs kedvem újrafogalmazni a tegnapi írást. S időm sincs.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Cseh Tamást hallgatok
  2016-05-28 20:20:25, szombat
 
  Hiába halott már évek óta. Bennem él. A számait átmásoltam egy pendrájvra, s most a kocsiban is tudom hallgatni. (Már cd lejátszót sem tettek bele.)
De Tomi örök. Utálná ezt a kort, ha megérte volna. Szövegei alapján sejtette, hogy mi jön.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Krizantéméj
  2016-05-26 21:57:54, csütörtök
 
  Krizantéméj
1956 - hatvan

Az utolsó vakuvillanás is elhal
A koszorúzók hazamennek
S a lekapcsolt reflektorok mögött
Krizantéméj

Csak néhány túlélő üldögél
Esernyők alatt a műanyag széken
Elhagyatva és elfelejtve

Olyan esendően
Mint akkor azon az őszi napon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
hétévégék
  2016-05-25 06:56:39, szerda
 
  A hétvégéket azért szeretem, mert együtt vagyunk, s egy kicsit el lehet a dolgokat tolni magunktól.
Most három nehezebb hétvége következik. Vissza kell vinni Sandrát Németországba, ez 1300 km a két nap alatt. Már előre fáj a szívem, hogy két hónapig nem látjuk, de augusztusban egy hónapra jön. Akkor is én hozom, s hónap végén úgy viszem vissza, hogy Drezda, Cottbus és Berlin is beleférjen. Ő még nem volt Berlinben, tőlük a főváros is 500 km. Kiskorában azt hitte, hogy München a főváros, azt ismerte.
Aztán 4-én Szakály Sanyi jön, megyünk Csemadok rendezvényre Éberhardra, onnét haza, nálunk alszik, másnap a trianoni megemlékezésen ő mond beszédet Óváron.
A rá következő hétvége meg ünnepi könyvhét, Budapest, médiahajó, Vörösmarty tér. Ernő könyvének a két első lapját tegnap még elküldtem Pestre, így most már valóban nyomtatják.
Az igazi rabszolgamunka az, hogy már két hónapja napi három cikket meg kell írnom a közmédia egyik internetes lapjába. Ez olyan, mint a gálya, ahol "megengedik", hogy evezzél. Persze a rendszeresség fontos, mert eltunyul az ember.
A soproni könyv szinte készen van, nagyon jó. A Molnár család (az apa szobrászművész volt, a fia pilóta a II.vh-ban, s lelőtték 44-ben) története, rengeteg fotóval, dokumentummal.
S tegnap telefonon megbeszéltem Béccsel a felsőőri tankönyvet is. A kézirat nálam van, de még gondolkodnom kell a szerkesztésen. Hiába jól fizetős munka, nagyon rövid a határidő. De izgalmas.
S persze a saját verseskönyv szerkesztése is elkezdődött, ezt Melindára bíztam, mint a szél-járást is. Ez utóbbinál már az 50. oldalnál járunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
hír14Mosonvármegye
  2016-05-24 18:32:55, kedd
 
  Készül a mutatványszám.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dúdolom magamban
  2016-05-22 19:22:54, vasárnap
 
  Dúdolom magamban a dalt

Elment. Nélküle kel fel a Nap s bukik
a Márvány tengerbe le.
Állok a parton és nézek a semmibe.

Belőle éltem, tőle volt minden,
erő és hit, hogy egyszer haza
jutunk majd, s otthoni vacsora

becézi ínyünket. Most nincs értelme
semminek sem, bár hallani vélem
Kolozsvár utcáin, ahogyan koppan a léptem.

Csontjaink otthoni földben nyugszanak,
már nem hiszem ezt se.
Mint martalóc ront ránk itt az este.

Betöltöttük, amit kellett, Istennél a magyarázat.
Hogy nem fogom fel mindig,
erre nincs bocsánat.

Nélküled állok a parton, életem
Origója, drága Fejedelmem!
Most kialudt bennem a szellem.

Szelek jönnek a tenger felől,
lassan este lesz, fázom.
Dúdolom magamban a dalt: virágom, virágom.


Egy teljesen nyers vers Mikesről
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hétvége
  2016-05-21 07:25:49, szombat
 
  Ma kert, holnap Sopron. A jövő hetet alaposan át kell gondolni, van egy bécsi nap benne, s hétvégén Kösching, közben egy tucat cikket meg kell írnom. S egy köszöntőt is a délvidéki kiadványba.
Még Ernő könyvén is van némi javítás, hétfőn Pesten lesz, lehet nyomni.
A soproni könyv utolsó harmadánál járok, nagyon nehéz szerkeszteni a sok archív fotó és hivatkozás miatt. De jó lenne, ha néhány héten belül készen lennék. Ennek a fedezete nálam van, anyagiakat csak a verseskötetre kell összegyűjteni, bár nem olyan nagy dolog ez. Igazán nem fűt a lelkesedés, de összeállt a kézirat, nagyon nem toldanék bele már dolgokat.
A szél-járás is készül.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécsi Napó interjú
  2016-05-20 17:16:26, péntek
 
  Tegnap elküldtem a Bécsi Napló főszerkesztőjének kérdéseire a választ az ellenem elkövetettekről.
Válasza: változtatás nélkül fog megjelenni. Nem vagyok túlzottan elnéző benne, de mindenki vizsgálja meg a saját lelkiismeretét.
Majd felteszem az interjút, ha megjelenik. A lapot egyébként csak a Kárpát-medebcében, Nyugaton, Amerikában és Ausztráliában terjesztik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dedikálás a Vörösmarty téren
  2016-05-18 19:25:13, szerda
 
  Az idei könyvhétre jelenik meg Deák Ernő Az Öreghegytől a Schneebergig című könyve. Ezt én szerkesztettem, az előszót is én írtam. Ez olvasható alant. Június 10-én dedikálunk a Vörösmarty téren, előtte este médiahajó a könyvhét íróival a Dunán.
A könyv a Magyar Napló Kiadónál jelenik meg.

Furcsa érzés Deák Ernőről vallani, hiszen életem derekán megismerve őt most azzal az érzéssel kell szembesülnöm, mintha gyermekkorom óta ismerném, egyre dobbanna a szívünk, része lennék életének, és ő is az enyémnek. Ennek az egyik oka talán az, hogy gyermekkorunk színhelye is ,,közös", Pereszteg és Kópháza között nincs nagy távolság. Így nézhettük ugyanazokkal az érzésekkel mindketten a távoli hegyet, rajta a nyáron is fehéren világító hósipkát. S vélhettük nagyon távolinak, elérhetetlennek.
Ennek az érzésnek az sem szab gátat, hogy másfél évtized korkülönbség választott el bennünket, amikor én a kópházi iskola padjait koptattam, ő már a bécsi egyetemét.
Személyesen 1993-ban, Csallóközben ismerkedtünk meg, egy Széchenyi vetélkedőn voltunk mindketten. Aztán egy átbeszélgetett éjszaka után nekem szegezte a kérdést, hogy írnék-e a Bécsi Naplóba?
Így kezdődött.
A munkakapcsolat lassan barátivá fejlődött, szinte heti találkozásokká. Hol Bécsben, hol Mosonmagyaróváron költöttünk el egy-egy vacsorát, rendezvények tucatját szerveztük, könyveket jelentettünk meg, s egyre jobban tágult a kör. Így érezhettem aztán egy ízben egy közös találkozóról Innsbruckból hazafelé jövet a kammeri-tó partján azt, hogy milyen lehetett diákként ide járni, s imádkozni a szomszéd település templomában.
Aztán Graz, Kufstein, Salzburg, Linz gyönyörűségei tárultak fel előttem, az ottani magyar szervezetek mindennapi életébe Deák Ernő segítségével nyertem némi bepillantást.
De az igazi közös pont 1956.
A kikezdhetetlen, biztos pont. Ez az, ami könyvekben, cikkekben, vallomásokban, tanúságtételekben megjelenik. Míg Deák Ernőnél az emigráció tápláló, éltető ereje, nálam Mosonmagyaróvár 1956-jának felélése, őrzése.
S hogy megszületett a Szél-járás címet viselő pozsonyi, bécsi, mosonmagyaróvári kulturális folyóirat, hogy a régió értékeit, jelenét és múltját fölvillantsa, újabb közös ügyek, témák, feladatok kapcsolnak bennünket össze.
S ekkor merült fel bennem a gondolat, hogy Ernőnek hiteles tanúként meg kellene írnia élete történetét, a kinti magyar élet szervezeti kereteit megteremtő munkát, s ezt a regényes életrajzot közzé kell tenni. Hiszen könnyen úgy járunk, hogy majdan mások írják meg/át az ausztriai magyar emigráció történetét, benne az övét is, mint ahogyan 1956 is átrajzolódik a gyarapodó emlékezők által.
A felkérés fölfakasztott benne egy forrást, s az áradó emlékek ,,vázlata" meg is jelent a Szél-járásban. Aztán ennek betoldásaiból született ez a könyv, amely egyszerre életrajz, tanúságtétel, vallomás.
Belőle az ausztriai magyar élet is megismerhető, azok az erőfeszítések, amelyek ennek az életnek a kereteit megpróbálták kirajzolni, s ellenszélben is őrizni mindaddig, amíg lehet.
A jövő nem biztat semmi jóval. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell tenni a dolgunkat. Ez az a hitvallás, amit magamévá tehettem, elolvasva Deák Ernő Az Öreghegytől a Schneebergig címet viselő kéziratát.

Böröndi Lajos

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közelemény
  2016-05-17 20:24:07, kedd
 
  Közlemény


1997 áprilisában győri barátainkkal együtt alapítottunk lapot Mosonvármegye címen, amely húsz éven keresztül szolgálta a várost, vállalva azt az örökséget, amelyet a valaha Ruff Andor szerkesztésében megjelent Mosonvármegye képviselt a két háború között.

A lap 2016 márciusában jelent meg a korábbi szerkesztők szerkesztésében utoljára. 2011-ben a lap kiadói hátterében változás következett be, amelynek átvezetése az országos nyilvántartásban nem történt meg. Az olvasó ebből mit sem érzékelt, a korábbi szerkesztők készítették a lapot 2016 márciusáig, amikor a lap főszerkesztőjével kötött megbízási szerződést felbontották, s az általa alapított Mosonvármegye szerkesztésétől megfosztották. Közben külső formájában változatlanul megjelentették, azt sugallva, hogy továbbra is azok felelnek a lap tartalmáért, akik húsz éven át akár ellenszélben is megpróbáltak ebben a régióban nyilvánosságot biztosítani a köz ügyeinek.
Légyen bár jogilag minden rendben, erkölcsi kötelességünknek tartjuk kinyilvánítani az alábbiakat:
2016 márciusától nem vállalunk felelősséget a Mosonvármegye néven megjelent újság tartalmáért, az abban megjelent írásokért, azok nyelvi megformáltságáért. Az abban írókat közszereplőnek tekintjük, velük semmilyen közösséget sem most, sem a jövőben nem vállalunk.
Közleményünket hivatalosan eljuttattuk a Nemzeti Hírközlési-és Médiahatósághoz is.
Mosonvármegye

Forrás: www.mosonvarmegye.eoldal.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 190 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 304
  • e Hónap: 2047
  • e Év: 33712
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.