Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Fogyókúrás csülök
  2010-01-31 08:50:12, vasárnap
 
  Tegnap a Mosonvármegye végső munkálataival foglalatoskodtam. Készen van. Átlövöm a nyomdába.
Ilyenkor főzök is (már pénteken bevásároltam). Ököruszály levest készítettem, szép marhafarok szeletekhez jutottam hozzá.

Ököruszály leves
A répákat megtisztítottam, a leveshúst kevés vízben föltettem főni, mikor forrt egyet, leöntöttem róla a levét, megmostam a húsokat, s egy nagy fazékba feltettem főni ismét, beletettem megtisztított zöldségeket, majd a tetejére egy kis sáfrányt szórtam, pirospaprikát, egy vöröshagymát kettévágtam, olajon a vágási felülettel a serpenyőben megpirítottam kiss, ezt is a leveshes adtam, s néhány gerezd foghagymát is.
4-5 órán keresztül lassan főztem.

Ropogós csülök, krumpligombóccal, barnamártással
Mivel a számítógép mellől gyakran fel kell kelni, hogy ne hülyüljön meg az ember, egy füstölt csülköt feltettem a kuktába főlni. Egyet forrt, leöntöttem az első levét, ami nagyon sós, s új vizet öntöttem a kuktába, s tovább főztem.
Amikor már kezdett volna leválni a csontjáról lekapcsoltam, kivettem a csülköt, a tepsiben egy csöppet meggrilleztem. A kivett csülköt bekentem vékonyan mézzel, borsot tettem rá.
A krumpligombóc német volt, csak ki kellett venni a hűtőből a kész masszát, gombócokat formáltam, s kifőztem. Ez az a ruganyos német gombóc, nagyon finom.
A barnamártás német porból készült, ezt ha vízben forralom egy csöppent sűrű mártás lesz, csak ízetlen. Ezért víz helyett a csülök levéből vettem el egy keveset, s húslevest tettem hozzá.

Nagyon finom ebéd volt. S ma reggel a maradék csülökből, (amit húsleves levébe tettem el) ettem egy keveset kocsonyástúl. Hát ez a fogyókúrás csülök.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem csak a légnyomás
  2010-01-28 06:07:51, csütörtök
 
  Tegnap nagyon hideg volt, olyan farkasordító féle. A légnyomás nagyot ugrott, fájt a fejem. Ehhez persze hozzájárult néhány telefon is, s barátom morózus kedve. Aztán délutánra javult a helyzet, a hőmérséklet minusz kilenc fokra "felszökött", beszéltem néhány emberrel, sokat politizáltunk, indulatmentesen. S készült a Mosonvármegye is. Néhány emberben fölmegy a vérnyomás a netes változattól, nálam meg attól, hogy milyen izgalmakat tud kiváltani egy-egy cikk.
Félretéve a rejtett beszédet, 1989 előtt sokkal tisztábbak voltak a viszonyok. Most egy alattomos sötét, többpárti diktatúrában élünk, ahol azonnal kitörik a nyakadat. Meg egymásét is. Ez utóbbi nem nagyon izgat. Az előbbi sem igazán már.
Sokszor eszembe jut Illyés Gyula: "én nem ítélem, csak nézem a világot" szemlélete. Én ítélem is, de értem az öreget.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fogyókúra?
  2010-01-25 06:08:38, hétfő
 
  Nem nagyon mozdultunk ki a hétvégén. Én végeztem a papírmunkát, fűtöttünk. Persze úgy nehéz rendet rakni a szobámban, hogy a levett könyveket újra elolvasom. Zord idő van odakint, ennyit a tavaszvárásról. Egy kicsit átalakítottam az étrendemet, kevesebbet eszek, mert a múltkor 88 kilót is mutatott a mérleg.
Igaz, vacsora után mindig nassolunk, s most napok óta nem nyúltam a csokihoz, meg ilyesfélékhez.
Tegnap svéd gombasalátát és tojássalátát reggeliztem nyolc órakor. A gombasalátát én készítettem. Ebédre maradt szombatről húsleves, s két hortobágyi palacsintát ettem hozzá. Vacsorára tojássaláta. Egy kevés cseresznyebefőtt utána.
Folyadéknak víz. Igaz tegnap kb két deci bort is megittam vacsora után. Szombaton csak vizet. S pénteken is csak vizet. A sörről már vagy fél éve lemondtam, most a bort is kerülöm.
Ma rekollekció van az iskolában, az első óra 9,55-kor keződik. Készítek egy kevés krumplifőzeléket, tükörtojás lesz rajta. Majd tanítás, s délután Győr, a Kazinczy gimnáziumba megyek továbbképzésre.
Mivel elég későn jövök haza, a holnapi órákra is föl kell készülnöm.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Utak hazafelé
  2010-01-23 07:40:35, szombat
 
  Utak hazafelé

Ebben a hóesésben is hazatalálok
hazát találok talán
fehér szegfű ég sírján anyámnak apámnak
2009 karácsonyán

csengettyű emléke kondul bennem
vastagfalú harangok hangja
csöpp gyermek gyalogol a hóban
szívét kis vágyak nagy gondja nyomja

hóesés múlt idő zárójelében
csillag ragyog a porcukor égen
vissza oda ahol a remény

még dobog akár a szív s felcsendül
apám és anyám is hallja belül
egy-egy sóhajtásnyi költemény
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lelassulás
  2010-01-23 05:48:10, szombat
 
  Azt nem mondom, hogy utolértem magamat, de jó egy kicsit itthon. Tanítással telt a hét, Illyés: Egy mondat a zsarnokságról. Nehéz a hátteret érzékeltetni, s azt sem mondhatom, hogy meséltessék szüleiket. Talán a nagyszülők...
Csütörtök kimondottan nehéz nap volt. Havazással kezdődött, vagy jó húsz cm hó esett, Fagyott is egész nap. Kora délután elmentem Klári néni díjátadására, negyed óra után eljöttem, készültem az esti könyvbemutatóra. Azt mondják nem volt rossz, bár én kissé feszült voltam. Miklós felkészült, a közönség kedves volt. Jól esett Nagypista bejegyzése erről, pedig a zsivány eljött az elejéről, hisz Ágnes nap volt, s tudom, hogy otthoni adósságai is nyomják a lelkét. (Most nem gonoszkodok, hogy egy alpolgármesternek, aki ráadásul képviselőjelölt is van-e lelke? A politkusok általában a ruhatárban felejtik.) Persze az esett igazán jól, hogy a Kartonpapír-ég alatt című verset említette. Ez nekem is tetszik.
Aztán tegnap befűtöttem, tettem-vettem, most mindketten itthon vagyunk az asszonnyal. Délelőtt főzünk, s délután kicsit mászkálunk, sétálunk. Igaz, pokoli hideg van, s egyre kevésbé viselem el. Én már a kertet szeretném bűvölni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra itthon
  2010-01-20 09:22:00, szerda
 
  Szépen hazaértünk a hóesés előtt, nekem nem hiányzott már. Nagyon várom a tavaszt, azt hiszem, akkor majd néhány kilót leszív rólam a kert. Jó lenne, de ha dolgozok, többet is eszek.
Azért egy kicsit nehéz volt visszazöttyenni ebbe a szűk látókörű világba. Jó volt olyan közegben lenni, ahol nem voltam érintett.
Holnap lesz a verseskötetem bemutatója, kicsit bosszant, hogy egybeesik a kultúra magyaróvári "ünneplésével". Klári néni felhívott tegnap, eljutott hozzá a Mosonvármegye laudációja, örült neki. Kicsit évődtünk, ahogyan szoktunk. Nem lepődött volna meg, ha nem lát holnap, de mondtam, jelenlétem csak neki szól, senki másnak. Szeretném egy verseskötettel megajándékozni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabadka
  2010-01-18 05:47:17, hétfő
 
  Tegnap délelőtt Szabadkán Szöllősy Laci bácsinak köszönhetően bejárhattuk a szabadkai városházát. AZ érett szecesszió gyönyőrű darabja, leírhatatlan. S ámultam, hogy a városban mennyi szecessziós épület látható. A szél-járába írás készül róla, a cím is elhangzott a díszteremben: Szabadka szépet álmodott. Állítólag ezt Kosztolányi mondta. A gimnázium épületére is rápillanthattam, ahol édesapja igazgató volt.
A többszöri impérumváltás látszik mindenütt.
Eredetileg Zentán voltunk, magyar kultúra napját ünnepelni, s más ország béli magyarokkal találkozni. Nekem ezen a hét végén ért körbe a Kárpát-medence, eleddig csak a Délvidéken nem voltam. Szörnyű látni a múlt század "ereményét", Európa közepének "megsemmisítését".
A hétvége nagy ajándéka Kányádi Sándor bácsi volt, örülök, hogy többed magammal sok időt tölthettem vele.

Egy vers is született.


rigók a hóban
(Kányádi Sándornak)

egy tányér krumplifőzelék a táj
gőzölögve elpárolog a télbe

de ráégett már belül az emlékezet
érzékeny szövetére

egymásra fényképezett képek
Kolozsvár, Zenta, Szabadka

zsíros Bácska Kosztolányi jut
eszembe róla

mennyi kép fényt kapott emlék
múlt idő kútja

filmvetítés a szem mögött rigók
a hóban színük fekete mintha

lenne egy szál cérna ami az
egészet fogja tartja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jobbik
  2010-01-14 06:22:31, csütörtök
 
  Tegnap készen lett a Mosonvármegye, utána a Jobbik kampánynyitójára mentünk Tamással, egy rövid interjút készítettem Novák Előd alelnökkel. Miért van az, hogy ennek a pártnak az első emberei jó benyomást tesznek rám, intelligensek. Persze olyan rosszul politizálnak vele szemben a többiek, hogy az elképesztő.
A legmeglepőbb kijelentése az volt Elődnek, hogy a Fidesszel együtt lesz csak meg a kétharmad. Erre persze meg kellett kérdeznem, hogy akkor miért éppen a Fidesszel szemben artikulálják magukat? S beszéltünk nacionalizmusról, kirekesztésről, s midenféle szerintem fontos dologról.
Tudom, kampány, óvatos, de fontos mondatok elhelyezése.
Már három napja bütykülök egy versen, s most kész, s látom, hogy nem az lett, amit akartam. Tegnap tanítottam is a Hunyadiban, aztán ebéd készítés, egy kis beszélgetés, majd Győr.
Ma tulajdonképpen a holnapi napra készülök, előtte elintézem az apró dolgokat. Görfölékkel Zentára megyek három napra, magyar kultúra napja. Találkozások, s remélem egy kis kalandozás. Még nem jártam Délvidéken. Ezzel zárul be nekem a Kárpát-medence. Ahol igazából csak a közepével van gond, ezzel a viharvert öntudattal és túlkompenzálásával.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy másik világban
  2010-01-13 05:55:17, szerda
 
  Már jól el tudom zárni magamat attól a külvilágtól, amelyik öntörvényű, malmai Buda Feri-féle malmok, meg babitsiak.
Hazavjövetel után nekiláttam szobám rendezgetésének, festés is lesz, főként annak a két-három sornak, amelyik saját dolgaimat őrzi. No nem a folyóiratközléseket, annak van néhány méter polc a pincében, hanem az önálló dolgokat, fontos szerkesztett kiadványokat.
Találtam egy Weöres Sándor rajzocskát, még a hetvenes években küldte Sanyi bácsi, egy halacska peroszkóppal a hátán. Megörültem neki.
S hát vers is van, csiszolgatok néhányat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alagutak a hóban
  2010-01-11 06:29:52, hétfő
 
  Ez egy Farkas Árpád verseskötet cím. Régen nem hallottam róla.
Szerencsére a televízióban látott horror útviszonyok Észak-Németországban voltak, s kicsit nyugatabbra tőlünk.
Tegnap reggelre azért Köschingeben is esett, de korán indultam. Deggendorf körül volt pocsék az út, végig havazott, és szépen rajta volt a pályán. Aztán Ausztriában már semmi nem volt.
Vagyis szerencsésen megérkeztünk, levest főztünk, pakolgattunk.
A picike hiányzik, olyan jól uralkodott rajtunk az elmúlt két hétben. Remélem, nyáron hosszabb időre jön.
Este még telefon Drezdába, szegény nászemberem a Klinikán van, abbahagyták a kemoterápiát, mert fölszaporodtak a fehér vérsejtek. Gégerák, mindenféle babitsi tünettel. Nem sok jóra számítunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 271 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 119
  • e Hét: 281
  • e Hónap: 2024
  • e Év: 33689
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.