Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Lassan gyógyulok
  2012-02-28 20:07:47, kedd
 
  Egy hete nem vagyok jól, azt hittem, néhány nap, de nem úgy van.
Pistáék reggel elmentek Sepsibe, volt egy órám, aztán ütődés, és hazajöttem pihenni. Marcival elmentünk később vásárolni. Aztán kicsit dolgoztam. De álmos vagyok. Megyek is aludni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elpereg lassan - Bécsi bemutató
  2012-02-27 05:28:33, hétfő
 
  Este tízre értem haza Bécsből. A Schwpltz-on volt a könyvbemutató, Ferenczy Klára vezetésével. Szép volt, jó volt, voltak szépen. Verseket olvastam föl, egy órát elbeszélgettünk irodalomról, politikáról, értékről, értéktelenről. S aztán W. Erzsivel elmentünk beszélgetni az Ilona Stüberlbe, Bécs legrégebbi magyar éttermébe. Egy Jókai bablevest ettem. Az Operánál hagytuk a kocsit egy mélygarázsban. Pistáék velem voltak, Tomi vezetett, sokat segítettek jelenlétükkel, az elmúlt napok kedvetlenségét is oldani.
Vittem széljárásokat is, örültem, hogy a jelenlévők ismerik a lapot, s az idénre is akarják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
hálóját a csönd
  2012-02-26 06:18:23, vasárnap
 
  Tegnap szép idő volt, a szelet leszámítva, ami itt állandónak tekinthető. (Ez az itt még mindig az ideiglenesség érzetét kelti.) Néhány tő szőlő található a kerítés mellett, megmetszettem, s néhány bokor tövét is kitakarítottam, levágtam a száraz ágakat. S elhatároztam, hogy minden nap egy keveset már a kertben leszek. Kell ez mindkettőnknek, a kertnek is és nekem is.
Este Ildikót gratuláltuk meg, két-három óra vendégeskedés. Én vezettem, vizet ittam.
MA Bécsben megyünk délután, könyvbemutatóm lesz, az elpereg lassan.
Most jövök rá, hogy milyen jó cím ez, amikor már többet élek befelé, mint kifelé. Amikor már a csöndet nem azért szeretem, hogy ne legyen zaj.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Voltam jobban is
  2012-02-24 11:33:02, péntek
 
  Tegnap a bécsi magyar nagykövetségen voltan Nagypistával, egy kis ismerkedésre, infoszerzésre volt jó. Jöttünk vissza testületi ülésre. Én nem vettem rajta részt, mert Zsókáért, meg a gyerekekért mentem ki Éberhardra. Teljesen elkapott a nátha, köhögés, rosszullét. Előtte már portoricói rummal kezeltem a náthát (előző este), jól is esett a rum, de csak ennyi. Aztán tegnap gőzölés, kalmopirin, köhögéscsillapító és borovicska. Jobban lettem, de lemondtam az iskolát, s fekszem az ágyban. Belül persze már mocorognak a dolgok, az intézni valók stb.
Holnapután könyvbemutató Bécsben, örülök hogy Pistáék is eljönnek. Pedig megy annyit, mint zsidóban a fájdalom . Kicsit elő kell készülni rá.
Megjelent a Mosonvármegye, egészen jó lett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Múljék el
  2012-02-21 21:03:57, kedd
 
  Ez a hét. Már vége lehetne. Pedig még csak kedd van. Holnap tudok dolgozni, nem kell futkározni. SZeretnék egy kicsit haladni a szél-járással is. Csütörtök húzós nap lesz, aztán hét végén kicsit a kert is jövet, nagyon szép időt mondanak.
Kicsit leeresztettem. Hiányzik az asszony is. (Pedig még van vasalt ingem)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tavaszvárás
  2012-02-20 19:49:22, hétfő
 
  Jó cím, tulajdonképpen itt a tavasz, az előjelek azt mutatják. Enyhe nappalok.
Csőstől zúdul ránk minden. Meghalt anyám öccse. Valójában nem volt kapcsolat köztünk, flúgos feleség, kissé lökött gyerekek, valahogyan így alakult. Csak egy gyerek dolgozik a családból, a többi ...
Persze se kép se hang, végül mi, hatan, anyámra gondolva adtuk össze a hamvasztás költségét. Nehéz erről írni. De rövid vívódás után arra jutottam, hogy bármi legyen egy családban, csak egymásra támaszkodhatunk. Kereshetünk hibásakat, vádolhatunk mást, de a vér kötelez.
Tegnap Zsókát kivittem Alsóbodokra Szlovákiába, táboroztat hat bezenyei surmancot. Egy kicsit vackol a torkom, nem is csoda, Pista mellett voltam egész héten, ő nagyon megbetegedett. De azért ma elment Pestre.
Vacak kedvem van, mindig megviselnek a családi dolgok. Zsóka utókezelésen van Passauban, március végére hazamehetnek. Húsvétra megyünk.
A hét húzós lesz, holnap szépkorú köszöntése, adóbevallás, csütörtökön 11-re Bécsbe megyünk Pistával a magyar nagykövetségre. Kettőre már itthon, mert testületi ülés, s én fél négykor megyek Zsókáért Szlovákiába. Pénteken olvasóverseny a piaristáknál, szombaton Ildi születésnap este, vasárnap Bécs, könyvbemutató. A verseskönyvemet mutatjuk be, Ferenczy Klára lesz a háziasszony, Pista mond bevezetőt.
Tomi is jön, s Gabika is, ők is nagyon szeretik a verseimet, meg persze engem. Igaz, én is szeretem őket. Az én autómmal megyünk, azon van éves osztrák matrica, meg visszük a Kaláka évkönyveket is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Előre bécsi janicsárok!
  2012-02-19 20:24:19, vasárnap
 
  Pénteken a Zeneiskolások koncerteztek Bécsben a CH-ban. Nagyon jók voltak. Én előtte átmentem a Zentralverbandba Ernőhöz beszélgetni. Az elmúlt néhány év dolgai elmérgesedtek, az osztrák magyarok is egymásnak ugrottak A törésvonal már nem a ki lojális a bolsi Magyarországhoz és ki a konok emigráns között húzódik, hanem hogy ki képviseli az osztrák magyarokat Magyarország felé. A pillanatnyi sikerért sokan egész magyarságukat odadobnák. Miközben észre sem akarják venni, hogy a liberálbolsi lendvaik, pumák, tirolból szalajtott,s ott útált stipik, szarkeverő smubandik milyen kárt okoznak. Korábbi barátaim ugrottak egymásnak, s ez jól jön az osztrákoknak, kinyírják egymást a magyarok, támogatni kell az ellenségeskedést.. Így nem lesz aztán kisebbség. Janicsár módszer. S a janicsárok a smukbani félék. Nem is szólva Mentsik szilviáról, aki szét akarja verni a vasárnapi iskolát önnös érdekből. Miközben az ostobaság szobrát meg lehetne mintázni róla.
Ernő megkért, hogy írjak egy glosszát a bécsi janicsárságról a következő Bécsi Naplóba. Itt az ideje, nem lehet szó nélkül hagyni ezt a végtelenül undorító módszert.
Pistával beszélgettünk ezekről a dolgokról, s nagyon egyet gondolunk. S azt is mondta, hogy nyugodtan üldögélhetnék a babérjaimon, de látszik, hogy iszonyúan bánt a dolog. Igaza van. Őt is bántja.
A cím kunbélára hajaz. Nem véletlenül. A módszer is az.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs
  2012-02-17 21:56:35, péntek
 
  Az előbb jöttünk meg Bécsből. A CH-ban léptek fel a zeneiskolások - volt némi közöm a rendezvényhez. Szép volt, jó volt, kedves közönség. Én közben átmentem a Zentralverbandba Ernőhöz. Beszélgettünk. A tanulság olvasható lesz a Bécsi Naplóban.
Eltelt a hét, sokféleséggel. Jóval, rosszal. A kellemetlenebb volt a több.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Adalék Konrád Györgyhöz
  2012-02-16 20:18:35, csütörtök
 
  Miután a szegény öregember ismét meg nem feledkezve kollaboráns múltjáról előszeretettel szerepel a nyugati médiában, mint üldözött, másoljunk ide életrajzának "fényes" pillanatairól néhány sort.
Azt írták róla nemrégiben, hogy Konrád György magyar író. Jókai Anna mondta a következőket erre, hogy ebből a György igaz talán. Akár hirdetést is fel lehetne adni, hogy keressük a nagy író olvasóit.
1990-ben Kossuth- díjat kapott. Nem kitartóitól, hanem a magyar államtól. Tőlünk. A mi pénzünket kapta.
Béke poraira.

"Ellenzéki magatartása miatt 1973-ban ügyészi figyelmeztetésben részesült, és eltávolították az állásából. 1977-ben DAAD-ösztöndíjjal Nyugat-Berlinben tartózkodott. Miután Szelényi Ivánnal együtt megírta Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz című könyvét, a kéziratot sógoránál, Sándor Ernőnél rejtette el. 1974 október 22.-én letartóztatták, de október 27.-én a saját sógorát feladva a rendőrségen, a nyomozókkal együtt megjelent annak lakásán és az elrejtett kéziratok előadására szólította fel. Konrádot még aznap szabadon engedték, és az eljárást figyelmeztetéssel megszüntették ellene. Ezután Aczél György maga kérte, hogy maradjon, és ne disszidáljon. Konrád feltételeket támasztott maradásával kapcsolatban, amiket egy levélben megírt Aczél Györgynek. [5] A levél 2003-ban a magyar sajtóban is megjelent és a Konrád-Lovas perben bizonyítékként is előkerült. A per folyamányaként a Fővárosi Bíróság többek között azt mondta ki, hogy:
:,,A lefolytatott bizonyítás és a feltárt bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a magánvádló (Konrád György) 1974 októberében, letartóztatása után a hatóságnak bejelentette, hogy a keresett kézirat sógoránál, Sándor Ernő lakásán található. A hatóság tagjával ezt követően meg is jelent annak lakásán, ahol a magánvádló közölte Sándor Ernővel, hogy adja elő a tanulmányt, majd a kéziratot lefoglalták. (...) Konrád György bejelentése után az ő felhívására adta elő Sándor Ernő 1974. október 27-én az esszét a rendőröknek. Ebből pedig levonható az a következtetés, hogy az irat őrzőjének nevét Konrád György magánvádló közölte a hatósággal, így ez a cselekmény a mindennapi élet fogalmai szerint »besúgásnak« minősül. Ezt magánvádlónak a 168 Óra című folyóiratban tett kijelentései is alátámasztják, hiszen a cikkben ő maga mondta, hogy »morális hibát követtem el«.

Ellenzéki évei alatt sokat tartózkodott Nyugat-Európában és Amerikában (többek között New Yorkban, San Franciscóban, Párizsban), 1987 és 1988 között világirodalmat tanított a Colorado Springs-i Colorado College-ben. Ellenzékiségét több bírálat is érte, lévén 'ellenállóként' olyan lehetőségei voltak a rendszerváltás előtt, ami még átlagembereknek sem nagyon adatott meg. Konrád és társai ellenzékiségéről Kolozsvári Papp László író így emlékezett 1998-ban a Kortárs folyóíratban:
,,...a fiúk a 80-as években is csak úgy voltak dögnagy ellenállók, hogy Aczél elvtárs útlevelével ki-kiheverték Nyugat-Berlinben, Amerikában, Svájcban a dögnagy ellenállás fáradalmait; a legnagyobb magyar író - és kis denunciáns - Konrád György, a német kultúra újabb kori nagy modellizátora - megfelelő ember a megfelelő helyen - némely ellenállások után, aczélos útlevéllel ki-kipenderült Nyugatra, s első útja a Szabad Európa Rádióhoz vezetett, mi pedig dobogó szívecskével hallgattuk, mik is vagyunk, mihez is tartsuk magunkat, s csak keveseknek jutott eszébe - például nekem -, micsoda nagyszerű ember is ez a Konrád, hogy felvállalja mindazt, ami ahhoz kell, hogy itthon ellenálljon, aztán aczéli útlevéllel kipenderüljön a világi terekre, s ott jól beolvasson az aczéli rendszernek! Hérosz Ő!, mondtam magamban, s csak ültem tovább a sutban, mint afféle magyar író, aki nem a legnagyobb."

1988-ban a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) alapító tagja, az ezt követő országgyűlési választások alkalmával neve szerepelt az SZDSZ listáján. Egy időben a párt Országos Tanácsának is tagja volt. 2009. július 13-án, Retkes Attila elnökké választása után több alapító taggal együtt kilépett a pártból.[7][8]
Egyik kezdeményezője a Demokratikus Charta elnevezésű mozgalomnak, amelynek 1993 és 1995 között szóvivője volt."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átírtam
  2012-02-12 19:50:24, vasárnap
 
  Az alanti verset. Csak feszesebbre húztam, mert a végét kissé erőszakoltnak véltem. Aztán az elejét is.
Most készen van. Ezt akartam. Ezt akartam?
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 204 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 218
  • e Hónap: 1961
  • e Év: 33626
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.