Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Londonból érkezett
  2016-06-29 21:29:13, szerda
 
  Deák Ernő este küldte át Pátkai Róbert. Londonban élő evangélikus püspök levelét a Bécsi Naplóban megjelent interjúra. Én minden kommentár nélkül másolom ide:

Kedves Ernőm,

Felbátorodva azon, hogy kész voltál lehozni a május-júniusi számban Illyés Gyula bácsiról írt visszaemlékezésemet, íme újra küldök valami hasonlót. Igaz pár éve írtam Liverpoolban, Robi fiaimnál, de - amint látom, tartalmában ma is helytálló. Szabad legyen figyelmedbe ajánlanom.
Ölelő szeretettel, barátsággal,
Róbert


U.i: Nagyon örültem az információt adó és tisztázó interjúdnak Böröndi Lajossal. Ha teheted, add át neki (ismeretlenül is elismerésemet és együttézésemet). Ugyanakkor, összegező sorai " A város polgárait úgy kell megbecsülni, hogy nem kell hazudni nekik. A jövő bizonytalan, de a jelennek a tényekkel szembesülnie kell", pompás összefoglalója a szituációnak és az interjút adónak, aki ennek a tragikus történetnek olyan értelemben része,hogy az őt igazoló erkölcsi tartalom és fölény válik nyilvánvalóvá.

Valami hasonló helyzettel kapcsolatban, még az év elején írtam egy barátom védelmére: "Akárhogy is van, a választ George Orwelll (1903.1950) egy szép, 1947-ben írt tanulmányában találtam. Úgy veszem, hogy az Orwell-i "kesztű" pompásan illik " X. Y. kezére" is. Orwell ezt írja ' Én azért írok, mert van valami hazugság, amit tisztázni, észerevételezni akarok, vagy van valami valóság, amelyre fel akartom hívni a figyelmet. Tehát mindenekelőtt azt akarom, hogy meghallgassanak. Ám olyasmiről, ami nem szolgál valamicske esztétikai tapasztalattal, vagy nem ad valami művészi lehetőséget is, nem tudok írni még egy újságcikket sem".

Hazúgság és valóság. Bűn és kegyelem. Gyűlölet és szeretet. Képmutatás és hit. Önzés és törődés. Egoizmus és áldozat. - Ezekben a kettősségekben, az élet számára valóságos és sokszor összekuszálódott alternatívák tisztázásában tartható számon X.Y. élete és tevékenysége. Nos, ahogy látom az Orwell-i "kesztű" illik Böröndi Lajos kezére is. -- .

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Maléter tolmácsával készítettem interjút
  2016-06-29 21:24:47, szerda
 
  Ma Bécsben voltam, fogadott Johann Bálványi, aki 1921-ben született, s elmesélte az életét.
Ő tolmácsolt a nyugati újságíróknak Maléter utolsó sajtótájékoztatóján a Kilián laktanyában.
Jó, hogy elkészült a közel egy órás felvétel, valójában a bécsi magyar konzulátus zsidómentéséről beszélgettünk, Ausztria német bekebelezését követően. Az interjú a szél-járás őszi számában jön.
Fotográfiákkal.
Azért beszélünk konzulátusról, mert a követség Berlinbe került, s Bécsben Főkonzulátusként működött 1938-től a magyar képviselet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szakály történet
  2016-06-28 20:27:30, kedd
 
  Ma felhívtam Szakály Sanyit, olvastam a legújabb támadásokat ellene. Biztos vagyok benne, hogy szervezett akcióról van szó - ahogyan ellenem is az volt a játék - semmiképpen nem szabad engedni azt elterjedni, hogy Magyarország nem a fasizmus bölcsője volt. Érdekekbe ütközik intézete tevékenysége, a sztálinista történettudomány módszereinek mellőzése a XX. századdal kapcsolatban.
Sanyit szeretem, fel kellett hívnom, mondtam neki, hogy alapítsunk egy új országot.
Neki egy szinttel magasabb polcon lévő támogatói vannak, talán nem jár úgy mint én. De féltem. A Fidesz nem védi meg az embereit, nem áll ki mellettük. Pedig ...
Mondtam, holnap beszélek Ernővel, a Bécsi Naplónak valami féle kiállást vele is vállalni kellene. Ő mondta, hogy én készítsek vele interjút. Ez lesz.
Micsoda világban élünk. Én aztán mesélhetnék erről a végeken...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Főzés közben
  2016-06-26 17:20:13, vasárnap
 
  Azoknak a nevét mindenképpen rögzítem a telefonomban, akiket nem veszek fel. Aztán olyanok is vannak, akiknél tétovázok, mert tudom, mit akarnak, s még nem vagyok felkészülve az igenre vagy a nemre.
Néhányan nem tudják letenni a telefont. Erzsike is ilyen Bécsből. Sok közös ügyünk van, kapok megbízást tőle rendesen, de ma majdnem elégettem a rántott csirkét. Sütés közben 17 percet telefonálni nem egyszerű. Az augusztusi külföldi magyar pedagógusok találkozójáról beszélt, itt lesz egy kis feladatom. Meg az '56-os kinti megemlékezésekről, s minden egyébről. Mondtam, nekem a végleges dolgokat kell megmondani, aztán megoldom a feladatot.
Amúgy olyan lődörgős nap ez, nincs kedvem semmihez sem. A szél-járás elszívta az erőmet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Oberwart/Felsőőr
  2016-06-26 10:18:23, vasárnap
 
  Holnap oda kell mennem, szeptemberre el kell készülni a tankönyvnek. A két tanítási nyelvű oskolának készül, s a személyes megbeszélés jobb a levelezgetésnél.
Szerintem Kőszegnek a rövidebb, de a navigációra bízom. Igaz, Kismartonnak talán gyorsabb.
Közben Lupus is hívott, kedd-szerda-csütörtök Szeged lett volna, találkozhattam volna a hittan tankönyvet írók munkaközösségével. Állítólag a könyvet én szerkesztem, 12 tankönyv lenne, s a Csanád megyei püspökség adná ki. Majd pénteken Lupus beszámol a dolgokról, még kicsit homályos az egész bennem, de ha szerződést kötünk, erre a feladatra alkalmaznom kell egy embert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
szél-járás
  2016-06-25 18:24:15, szombat
 
  Föltöltöttem a győri nyomda szerverére a lapot. Ma 12 órát dolgoztam vele. Nehéz a pusztítással szemben teremteni, de nem reménytelen. Kilenc éve jelenik meg a folyóirat négy országban. Szlovéniában, Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon. Tavaly decemberben beszéltem - valószínű utoljára - M. polgármesterével a lapról, amit két-három évig támogatott a város. Beszállt egy szám nyomdaköltségébe. Akkor biztosított arról, hogy ez marad az idén is. Nem vagyok biztos benne, hogy nincs benne a költségvetésben, de egy hivatalnok értesített, hogy nem kap támogatást. Tehát a városvezető - nyálas kifejezés V.G.L stiliszta találmánya - hazudott.
A folyóirat természetesen megjelenik, levettük róla a város címerét, a nevét is.
Virágzó M.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs
  2016-06-25 04:37:37, szombat
 
  Szerdán fogad egy közel száz éves úr Bécsben. 1938-ban fiatal emberként Hitler bevonulása után a magyar konzulátuson dolgozott. Azt állítja, igazunk volt a szél-járásban, amikor a bevonulás utáni magyar zsidómentésekről írtunk. S hogy a konzulátuson tucatjával állítottak ki menlevelet.
Szívesen ad interjút nekem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fűszerkert?
  2016-06-24 19:43:55, péntek
 
  Gondoltam, a jövő hét végi programot megírom Pestre az mtva honlapjára, úgyis egész héten azt írták, hogy még, még, még. (Ez hírportál, nem vélemény, egy-egy mondat csupán...). Elmentem a rendőrség és a Flesch közti területre fotóapparáttal. Én csak két közmunkást láttam, ahogy a gazt próbálják kikaparni a kőpiramisból. Fűszernövényt egy szálat sem. Pedig a napi napilap fél oldalon lihegett róla a minap, hogy önként, meg civilek, meg ... Maradjunk abban, hogy bizonyára én nem találtam meg a helyszínt. Akkor viszont rossz volt a kalauz. Pedig a Lp-ben folyamatos a lihegés, a magyar nyelv kerékbetörése.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
szél-jegyzet
  2016-06-21 07:26:27, kedd
 
  Lassan kész a szél-járás. Megint nem rajtam múlt. Jó írások lesznek benne, s most nem a szépirodalom viszi a prímet. Töprengtem rajta, hogy abba kellene hagyni, hisz a pénz előteremtése, előfizetők szerzése nem könnyű dolog, még akkor sem, ha ez értékteremtés. A vállalkozás "nyeresége" nem igazán elég az évi egy milliós nyomdaköltség előteremtésére. S a környezet sem kultúrabarát, ingyen persze minden kellene. Most olyan utcai performanszokban, trükkökben valósul meg a pszeudo-kultúra, s ez nem az én világom. Jó példa erre a VB körüli euforikus utcai ünneplés. Ami egy részről jó, mert azt pozitív élmény hozta elő, másrészt rávilágít arra, hogy a cselekvés színtere mennyire eltolódott a társadalomban. A tömeget másféle dolgok is össze tudják tartani- s ez félelmetes belátás,fölismerés.
A szél-járás. Jövő héten nyomtatni kell.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rozsdás ég alatt
  2016-06-20 21:44:23, hétfő
 
  Rozsdás ég alatt

Berozsdásodott az ég
Tanulod ezt a létet
Nap sincs csak csupasz kések
Megélesített kések

Valami mocorog még
Lélek vagy lélek féle
Elnyomják azt is benned
Azt hazudod hogy béke

Hogy szabadság ahol soha
Nem volt szabadság mégse
Nézed, de szörnyű látni
Hogy él a félelem népe
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 190 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 262
  • e Hónap: 2005
  • e Év: 33670
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.